| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Sałatki

wtorek, 23 maja 2017

Sałatka dla wszystkich, którzy nie przepadają za wymieszanymi sałatkami polanymi "toną" sosu. Wybierasz to co lubisz, polewasz taka ilością sosu, jaką lubisz :).

Dla Ani.

sałatka warstwowa ze szparagami_sałatka na grilla_dania dietetyczne

Składniki sałatki:

  • 3 jajka
  • pęczek rzodkiewek
  • duża garść roszponki lub rukoli
  • 1 pomidor
  • 2 małe ziemniaki
  • 10-12 szparagów

Sos:

  • kubek gęstego jogurtu greckiego (200 g)
  • 1 ogórek
  • ząbek czosnku
  • do smaku: sok z cytryny, sól, pieprz
  • koperek

Wykonanie:

Sałatka. Przygotuj duży talerz. Jajka ugotuj i podziel na części. Pomidory (można obrać) podziel na cząstki, rzodkiewki w ćwiartki. Ugotowane ziemniaki również pokrój na części. Szparagi ugotuj w osolonej i lekko posłodzonej wodzie. Wszystkie składniki sałatki ułóż warstwami na talerzu.

Sos. Ogórek obierz, zetrzej, lekko posól i zostaw na kilka minut, by ogórek puścił wodę. Wodę odsącz i wymieszaj masę z jogurtem. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Na koniec dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodaj posiekany koper.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. 

sałatka warstwowa ze szparagami_sałatka na grilla_dania dietetyczne

Na podstawie przepisu z "Kwestii smaku".

Inne sałatki do dań z grilla:

sałatki grillowe II - ze szparagami, nicejska, zielona_sałatki_przystawki  sałatki na grilla_sałatka grecka_sałatka ze szpinakiem_sałatka z rzodkiewkami_dodatki do dań z grilla  sałatka z cykorią i camembertem_sałatka zimowa_sałatka karnawałowa  sałatka z roszponką_sałatka wegetariańska_przystawki i przekąski_danie na karnawał_danie błyskawiczne  zielona sałatka z awokado_dania wegetariańskie_Wielkanoc  Grill z arbuza_owocowa sałatka_arbuz kreatywnie_zabawy kulinarne

piątek, 30 września 2016

Sałatka prosta i zwykła, ale niezwykle smaczna. Ostatnio moja ulubiona. Trochę w klimacie sałatek arabskich, trochę śródziemnomorskich, ze smaczkiem wschodnim.

sałatka z kaszy jaglanej_przekąski_sałatka z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej*
  • 2/3 słoika pomidorów suszonych z oleju
  • 2-3 ogórki
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1-2 łyżki soku z cytryny (czasami, zamiast cytryny, dodaję sok z limonki)
  • 1 łyżka oleju sezamowego (zamiennie pikantna oliwa)
  • sól

Wykonanie:

Pomidory osączyć i pokroić w drobną kosteczkę. Z ogórków wydrążyć nasiona (bez obierania) i pokroić również w kostkę. Ogórki i pomidory dodać do kaszy i natki. Wymieszać.

Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z solą, olejem i cytryną, dodać do sałatki. Ponownie wymieszać.

Odstawić do lodówki.

*Jak ugotować kaszę jaglaną? Do garnka z grubym dnem wsyp kaszę. Postaw na ogniu i mieszaj, gdy lekko się podpraży (zmieni zapach), zalej wrzątkiem. Teraz osącz kaszę na sitku, wsyp ponownie do garnka i zalej wrzątkiem (dwa razy tyle wrzątku ile wynosiła objętość kaszy). Posól. Gotuj na małym ogniu, do wygotowania wody.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

sałatka z kaszy jaglanej_przekąski_sałatka z suszonymi pomidorami

Inne sałatki:

sałatka z kaszą jaglaną i tuńczykiem_sałatka na post_sałatka na przyjęcie  http://rodzinkawkuchni.blox.pl/2014/03/Salatka-z-makaronem-i-ziarnami-slonecznika.html  sałatka z kurczakiem i ananasem_przekąski i przystawki_sałatka z mięsem_dania na karnawał  sałatka z roszponką_sałatka wegetariańska_przystawki i przekąski_danie na karnawał_danie błyskawiczne  zielona sałatka z awokado_dania wegetariańskie_Wielkanoc  sałatka z cykorią i camembertem_sałatka zimowa_sałatka karnawałowa

czwartek, 18 sierpnia 2016

Ponoć Gruzini uwielbiają mięso, chleb (puri) i wino (esencjonalne, czerwone, półsłodkie). A ja w Gruzji zakochałam się w warzywach, owocach i serach. Przesłodkie arbuzy, melony, granaty i brzoskwinie (te ostatnie smakowały wręcz jak suszone), pachnące słońcem pomidory i ogórki, cudowne bakłażany i różne sery - twarde i miękkie, słone i delikatne, dojrzałe i świeże (z czego najbardziej znany to suluguni). Do tego moc zieleniny i orzechy. Co ciekawe zauważyłam, że Gruzini nie gustują w klasycznych deserach i ciastach. U nas praktycznie wszędzie można kupić słodycze: ciastka, bułki słodkie, ciasta, tam nie, jeśli już to raczej wyciskane soki i wszechobecne czurczcheli, czyli orzechy nanizane na sznurku i oblepione gęstą mazią winogronową, no i nazuki - lekko słodki, korzenno-miodowy chlebek z okolic Chaszuri. A moja rodzina? Polubiła chaczapuri - rodzaj chleba czy raczej pizzy z serem i adżarskie chaczapuri, czyli chaczapuri z jajkiem (wygląda jak łódka chlebowa z jajkiem sadzonym), chinkali - pierożki czy też sakiewki mięsne z rosołem w środku, szaszłyki i szkmeruli - kurczaka pieczonego w ketsi (gliniana misa) w mleku i czosnku. Już udało się nam odtworzyć kilka gruzińskich dań, a na dobry początek sałatka gruzińska :).

sałatka gruzińska_sałatka z pomidorów i ogórków_sałatka do dań z grilla  

Składniki:

  • 3 dorodne pomidory
  • 5 ogórków
  • duża garść posiekanej natki (natka to nie posypka, to równorzędny składnik sałatki)
  • garść posiekanej czerwonej bazylii
  • posiekana natka kolendry (pomijam, nie lubię tego składnika, ale w Gruzji jest jednym z podstawowych dodatków do wielu dań) lub estragon
  • 3-4 łyżki mielonych orzechów włoskich (drobno zmielone)
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Pomidory obrać ze skóry (na chwilę zanurzyć w wrzątku, skórka zejdzie prawie sama). Pokroić na duże kawałki. Ogórki również obrać, pokroić na ósemki. Dodać zieleninę, 2/3 orzechów, sól, pieprz i całość wymieszać. Wierzch sałatki posypać pozostałymi orzechami.

Uwaga - sałatka nie ma sosu! Próbowałam dodawać do niej sos, ale to nie to!

Warianty dania:

*do sałatki można dodać pokrojoną w półplasterki czerwoną cebulę (na tą porcję warzyw wystarczy pół niewielkiej) lub paprykę pokrojoną w kostkę

**zamiast soli dodać soli gruzińskiej (mieszanka przypraw)

***delikatnie posypać słonym, drobno pokrojonym serem (w stylu fety)

****pominąć orzechy 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. Na facebooku rodzinki można znaleźć inne zdjęcia gruzińskich dań.

sałatka gruzińska_sałatka z pomidorów i ogórków_sałatka do dań z grilla

akcja warzywa psiankowate_sałatka gruzińska

Inne sałatki:

sałatki grillowe II - ze szparagami, nicejska, zielona_sałatki_przystawki sałatki na grilla_sałatka grecka_sałatka ze szpinakiem_sałatka z rzodkiewkami_dodatki do dań z grilla  sałatka z cykorią i camembertem_sałatka zimowa_sałatka karnawałowa  śledzie w kożuszku_sałatki_przystawki_śledzie pod pierzynką_dania na Wigilię  http://rodzinkawkuchni.blox.pl/2014/03/Salatka-z-makaronem-i-ziarnami-slonecznika.html  

środa, 08 czerwca 2016

Sałatkowy szał grillowy odsłona druga. Dziś trzy kolejne sałatki - nicejska z jajkami i tuńczykiem, ze szparagami, kalafiorem i czerwonym pieprzem oraz zielona, czyli mix sałat i ziół z sosem na bazie sera pleśniowego.

sałatki grillowe II - ze szparagami, nicejska, zielona_sałatki_przystawki

Sałatka ze szparagami II:

  • pęczek zielonych szparagów
  • pół kalafiora
  • rukola
  • sos: łyżka majonezu, 2 łyżki jogurtu, sól, 1/2 przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku
  • czerwony pieprz do posypania

Wykonanie:

Rukolę umyć i osuszyć.

Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe, twarde końcówki i ugotować w osolonej i lekko posłodzonej wodzie. Wystudzić, pokroić.

Kalafiora również ugotować, ostudzić, podzielić na różyczki.

Składniki sosu wymieszać.

Na dużym płaskim talerzu ułożyć sałatę, szparagi, kalafiora. Całość polać sosem i posypać pieprzem.

Sałatka nicejska:

  • sałata
  • 2-3 ugotowane na twardo jajka
  • 5-7 małych pomidorków
  • 2 ogórki
  • 1/2 słoika czarnych oliwek
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • pół pęczka posiekanego szczypiorku
  • sos: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz

Wykonanie:

Sałatę umyć i osuszyć.

Pomidorki przekroić na pół, jajka na cztery części.

Ogórki obrać i pokroić w półplasterki.

Tuńczyka osączyć.

Oliwki odcedzić.

Składniki sosu połączyć.

Na dnie miski położyć sałatę, na niej pozostałe składniki sałatki. Całość polać sosem.

Sałatka zielona:

  • Mix sałat
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • sos: 100 g gorgonzoli, 1 łyżka śmietany, sok z cytryny do smaku, sól, pieprz

Wykonanie:

Sałatę umyć, osączyć, ułożyć na dużym talerzu i posypać zieleniną. Polać sosem.

Ser zetrzeć i dokładnie utrzeć ze śmietaną, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Na blogu jest już inne zestawienie dodatków do dań z grilla - SOSY i SAŁATKI CZ. I

sałatka na grilla_salatka zielona_sałatka wegetariańska

Inne sałatki:

 sałatka truskawkowa passe_truskawki wytrawnie  caprese na patyku_przekąski_finger food_kuchnia włoska  sałatka ze szparagami_sałatka wiosenna_sałatka zamiast obiadu  czerwona sałatka +sodziaki_sałatka owocowa_placuszki na sodzie

czwartek, 19 maja 2016

Sałatkowy szał grillowy - nowy cykl na blogu. Sałatki do dań z grilla (i nie tylko). Jako pierwsze pojawiają się: domowa, zwana grecką - nasza ulubiona, szpinakowa - niedawne odkrycie i z rzodkiewkami - starodawna.

sałatki na grilla_sałatka grecka_sałatka ze szpinakiem_sałatka z rzodkiewkami_dodatki do dań z grilla

Sałatka grecka:

  • chrupka sałata
  • pół pęczka szczypiorku
  • 3-4 ogórki
  • 3-4 pomidory
  • 1/2 słoika oliwek
  • kostka fety
  • sos: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekane oregano, sól, pieprz

Wykonanie:

Sałatę umyć, osuszyć, porwać na części i przełożyć do dużego naczynia. Na nią posiekany szczypiorek, dalej obrane i pokrojone w półplasterki ogórki.

Pomidory zanurzyć na 2-3 minuty we wrzątku, obrać ze skóry, pokroić na części ułożyć na ogórkach. Na to pokrojoną w kostkę fetę i osączone oliwki.

Składniki przeznaczone na sos połączyć.

Całość polać sosem.

Sałatka ze szpinakiem:

  • mix sałat
  • 2 garście szpinaku
  • 15 małych pomidorków
  • kulki mozzarelli
  • 1/2 słoiczka czarnych oliwek
  • 2-3 łyżki siemienia lnianego (lub inne ulubione nasiona)
  • sos: 2 łyżki pikantnej oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, posiekana bazylia, sól, pieprz, ew. ząbek czosnku

Wykonanie:

Na dnie dużej salaterki położyć mix sałat, szpinak, na to pokrojone na pół pomidorki, osączone kulki mozzarelli i oliwki.

Na suchej patelni uprażyć siemię, przestudzić, posypać sałatkę.

Składniki przeznaczone na sos wymieszać (najlepiej włożyć do słoika, zamknąć i przez kilka chwil intensywnie potrząsać).

Całość polać sosem. 

Sałatka rzodkiewkowa:

  • 7-8 bardzo małych młodych ziemniaków
  • pęczek rzodkiewek
  • 2-3 ogórki
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • koperek lub szczypiorek
  • sos: 1 łyżka majonezu, 2 łyżki gęstego jogurtu, sól, pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki obrać i ugotować. Wystudzić i ew. podzielić na pół.

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, podzielić na ćwiartki.

Rzodkiewki podzielić na ćwiartki.

ogórki obrać i pokroić w półplasterki.

Zieleninę posiekać.

Składniki sosu wymieszać.

Wszystkie składniki połączyć.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne zestawienia dodatków do dań z grilla - SOSY i sałatki cześć II

Inne dodatki do grilla:

śniadaniowe muffinki z tymiankiem i fetą_wytrawne muffinki  sałatka z roszponką_sałatka wegetariańska_przystawki i przekąski_danie na karnawał_danie błyskawiczne  bułki ze szparagami na piknik_bułki nadziewane_bułki wiosenne_szparagi w cieście  Grill z arbuza_owocowa sałatka_arbuz kreatywnie_zabawy kulinarne  małpi chleb czosnkowo-ziołowy_bułeczki ziołowe_bułeczki do odrywania_bułeczki na piknik



 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7