| < Grudzień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi






Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Przetwory

sobota, 17 listopada 2018

Kwaśna, ostra i słodka zarazem - taka jest czerwona kiszona kapusta. Zdecydowania inna niż kiszona zwykła, biała (na którą przepis jest już na blogu - TU). Może sprawiają to dodatki - goździki, jałowiec, jabłka, śliwki, a może po prostu ma inny smak. Nie wiem, wiem jedynie, że jest niesamowicie smaczna i polecam ją jako surówkę do obiadu.

kiszona czerwona kapusta_domowe kiszonki_kwaszona kapusta_domowe przetwory

Z "Książki kucharskiej" Zofii Zawistowskiej.

Przepis na kiszoną czerwoną kapustę:

Składniki:

  • 2 kg czerwonej kapusty 
  • 0,5 kg kwaśnych jabłek (można pół na pół ze śliwkami)
  • kilka ziaren jałowca
  • 1/4 łyżeczki utłuczonych goździków
  • 3 łyżki soli

Jak zrobić kiszoną czerwoną kapustę?

Kapustę pozbawić starych liści, umyć, poszatkować. Jabłka/śliwki pokroić w paski. Jałowiec utłuc w moździerzu, wymieszać z solą i goździkami. Poszatkowaną kapustę wymieszać z jabłkami/śliwkami i przyprawami. Układać w kamiennym garnku, ubijać (musi puścić sok). Obciążyć, przykryć gazą, zostawić w temperaturze pokojowej. Po kilku dniach, gdy pokaże się piana, przebić do dna w kilku miejscach. Po 6-7 dniach kapusta ukisi się, jest gotowa. Teraz można przełożyć ją do słoików i przechowywać w ciemnej, zimnej piwnicy lub lodówce. 

Z czym łączyć? Z surowymi jabłkami, rodzynkami i sosem na bazie oleju i soku z cytryny. Samą skropiona jedynie oliwą, z orzechami i ananasem, z marchewką i żurawiną, z natką, inne pomysły. Takie surówki świetnie komponują się z daniami z kaczki, gęsi, wszelkimi zrazami, pieczeniami, kotletami, ale też pierogami, kopytkami, warzywnymi curry i innymi daniami.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne przepisy na przetwory późnej jesieni:

Żurawina do mięs i serów_słodkie przetwory_przetwory do mięs  przysmak jabłkowy_słodkie przetwory_mus jabłkowy  buraczki do słoików na zimę_domowe przetwory_buraczki tarte_przetwory na słono  konfitura z czerwonej cebuli_konfitura do mięs i serów_dodatek do mięs_domowe przetwory  grzyby w occie_marynaty_przekąski_przetwory  dynia w occie_dynia marynowana_przetwory do mięs i serów

niedziela, 16 września 2018

Niezwykle aromatyczna konfitura ze śliwek. Dodatek rumu, imbiru i cynamonu podkreśla i zaostrza smak śliwek. Polecam jako dodatek do placuszków, naleśników, gofrów, twarogu, przekładania ciast lub ot, tak zwyczajnie, do bułki na śniadanie.

konfitura ześliwek z rumem i korzeniami_domowa konfitura_domowe przetwory

Składniki:

  • 2 kg śliwek węgierek
  • 1 kg cukru (w tym roku śliwki są bardzo słodkie, dlatego dodałam 80 dag)
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki imbiru
  • ew. 2-3 rozgniecione goździki
  • sok z dwóch cytryn
  • 1 kieliszek rumu 

Wykonanie:

Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół, wypestkować. Wsypać do szerokiego rondla, dodać cukier, cynamon, imbir, sok z cytryn i ew. utłuczone goździki. Gotować, potrząsając garnkiem, 2-4 godziny*. Pod koniec gotowania wlać rum. Przekładać do przygotowanych słoików, zakręcać i pasteryzować. Pasteryzowałam na sucho w 120 °C ok. 30 minut (licząc czas od rozgrzania piekarnika).

*jak sprawdzić, że konfitura jest gotowa? Owoce są szkliste, a masa wylana na zimny talerzyk lekko płynie, ale też zastyga

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

 konfitura ze śliwek z rumem i korzeniami_konfitura ze śliwek_domowe przetwory

Na podstawie "przepisów.pl".

Inne przetwory ze śliwek:

nutella śliwkowa_czekośliwka_powidła z czekoladą_śliwka z czekoladą_słodkie przetwory  tradycyjne powidła śliwkowe_słodkie przetwory  korzeenny dżem śliwkowy_słodkie pzretwory_domowy wyrób  marynowane śliwki_śliwki w occie_słodkie marynaty_przetwory  nalewka ze śliwek_nalewka na śliwkach_domowy alkohol

środa, 22 sierpnia 2018

Słodko-kwaśna sałatka w słoikach. Taki pyszny dodatek do zimowego obiadu, domowych hot-dogów, zapiekanek, hamburgerów.

sałatka z ogórków w zalewie pomidorowej do słoików na zimę_domowe przetwory_sałatka na zimę

Składniki:

  • 3,5 kg ogórków
  • 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej

Zalewa:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • kilkanaście ziaren pieprzu
  • 4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • 40 dag koncentratu pomidorowego

Wykonanie:

Ogórki wraz ze skórką poszatkować na plasterki, posolić i odstawić na 3 godziny (na sitku lub durszlaku).

Składniki marynaty zagotować. Wrzucić osączone z sosu ogórki. Gotować 5 minut. Zdjąć z ognia, przykryć i zostawić na 15 minut. Przekładać do przygotowanych słoików, zakręcać. Pasteryzować 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 120 °C.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

sałatka z ogórków w zalewie pomidorowej na zimę_sałatka w słoikach_domowe przetwory_marynaty warzywne

Przepis na sałatkę to mix różnych przepisów internetowych, dopasowany do naszych upodobań.

Inne przetwory z ogórków i pomidorów:

sałatka z zielonych pomidorów_przetwory  ogórki w zalewie curry_ogórki kanapkowe_marynaty domowe_przetwory  sałatka z ogórków z kolendrą na zimę_przetwory_marynaty_ogórki w occie_sałatka ogórkowa w słoikach  ogórki kiszone najlepsze_domowe przetwory_kiszonki  domowy keczup_przetwory z pomidorów_domowy wyrób  Sos polski (pomidorowy)_warzywne pzretwory_domowy wyrób  keczup z cukinii_domowy keczup_przetwory  przecier pomidorowy na zimę_przecier pomidorowy w słoikach_przetwory warzywne  biały sok pomidorowy_sok pomidorowy z sokownika_słone przetwory_domowe przetwory  fasolka szparagowa na zimę w pomidorach_przetwory warzywne_fasolka konserwowa  sos paprykowy jak ajwar_pasta do chleba_domowy ajwar_słone przetwory  Leczo z cukinii na zimę_przetwory_dania wegetariańskie  całe pomidory w przecierze pomidorowym na zime_domowe przetwory  keczup z dyni_domowy keczup_domowe przetwory  

poniedziałek, 13 sierpnia 2018

Miętowy, domowy syrop do drinków i napojów. Słodki, lekko kwaśny, taki orzeźwiający. U mnie jeden ze składników Ice Tea Mama (przepis wkrótce :)).

syrop miętowy do napojów i drinków_domowy wyrób_słodkie przetwory

Składniki:

  • 20 gałązek mięty (po 20-30 cm)
  • 1 l wody
  • 1 kg cukru
  • 20 g kwasku cytrynowego

Wykonanie:

Miętę ułożyć w słoju. Wodę zagotować z kwaskiem cytrynowym. Zalać miętę i zakręcić słój. Pozostawić na dwa dni. Po ww. czasie zlać, przecedzić, odcisnąć. Wywar podgrzać, dodać cukier, rozpuścić podgrzewając. Lekko zagotować, przelać do przygotowanych słoików, zakręcać, stawiać do góry dnem, przykryć ręcznikiem/kocem i zostawić do wystudzenia.

Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

syrop miętowy do napojów i drinków_domowy wyrób_słodkie przetwory

Inne dodatki do napojów:

aronia w rumie_domowe przetwory  aronia, maliny i inne owoce w soku własnym_słodkie przetwory_domowe przetwory  syrop z młodych pędów sosny_syrop na kaszel_domowa apteczka_domowe przetwory_słodkie przetwory  wiśniówka na miodzie_nalewka wiśniowa_domowe alkohole  syrop z kwiatów czarnego bzu_jadalne kwiaty_syrop z hyćki_przetwory  syrop z owoców czarnego bzu_domowa apteczka_super foods  syrop piernikowy do kawy i herbaty_domowe przetwory_dodatki do napojów

wtorek, 31 lipca 2018

Przetwory, przetwory, przetwory zajmują większość mojego wolnego czasu. Robię konfiturę z wiśni, dżemy wiśniowe, borówkowe i z moreli, syrop miętowy do napojów i drinków, nalewkę wiśniową, wiśnie w occie - to na słodko. A wśród słonych przetworów króluje keczup z cukinii - najlepszy. 

A oto i on.

keczup z cukinii_domowe przetwory_domowy keczup

Składniki:

  • 1,5 kg obranej i wypestkowanej cukinii
  • 0,5 kg cebuli (ostatnio dodaję czerwonej)
  • 40 dag koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
  • 1 szklanka octu 10 %
  • 1,5 łyżki soli
  • po łyżeczce: pieprzu, słodkiej papryki, ostrej papryki + ew. wędzonej papryki (opcjonalnie)

Wykonanie:

Cukinię i cebulę tarkuję malakserem (można zetrzeć na grubej tarce), zasypuję solą, mieszam i odstawiam przykrytą na 6 godzin. Po ww. czasie całość gotuję do uzyskania jednolitej papki (czyli chwilę). Dalej dodaję ocet, cukier i gotuję 20 minut. Potem wsypuję przyprawy i koncentrat i ponownie gotuję 20 minut. Zdejmuję z ognia, miksuję na jednolitą masę. Ponownie zagotowuję (ostrożnie! masa pryska) i przekładam do przygotowanych słoiczków. Zakręcam, stawiam do góry dnem i przykrywam ściereczką lub kocem. Zostawiam do wystudzenia.

*papryka wędzona daje fajny smaczek

**z porcji wychodzi 10 małych słoiczków 

Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne przetwory z cukinii i pomidorów:  

keczup z dyni_domowy keczup_domowe przetwory  cukinia w occie_marynata z cukinii_sałatka z cukinii na zimę_domowe przetwory  Leczo z cukinii na zimę_przetwory_dania wegetariańskie  fasolka szparagowa na zimę w pomidorach_przetwory warzywne_fasolka konserwowa  domowy keczup_przetwory z pomidorów_domowy wyrób  Sos polski (pomidorowy)_warzywne pzretwory_domowy wyrób  przecier pomidorowy na zimę_przecier pomidorowy w słoikach_przetwory warzywne  sałatka z zielonych pomidorów_przetwory  biały sok pomidorowy_sok pomidorowy z sokownika_słone przetwory_domowe przetwory  sos paprykowy jak ajwar_pasta do chleba_domowy ajwar_słone przetwory  całe pomidory w przecierze pomidorowym na zime_domowe przetwory  

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 17