| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Przetwory

czwartek, 16 listopada 2017

Gęsty i aromatyczny syrop piernikowy do kawy, herbaty, czekolady, grzanego wina, deserów. Wspaniały prezent mikołajkowy.

syrop piernikowy do kawy i herbaty_syrop korzenny_domowy wyrób_domowe przyprawy_rozgrzewające napoje

Składniki:

  • 1 l wody
  • 0,5 kg cukru trzcinowego
  • 2 laski cynamonu
  • 20 goździków
  • 1 pełna łyżeczka suszonego imbiru
  • 2 torebki zielonego kardamonu (rozkruszone)
  • 1 laska wanilii (przekrojona wzdłuż na pół)
  • 2-3 ziarenka pieprzu
  • odrobina startej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • ew. skórka z pomarańczy

Wykonanie:

Wodę, cukier, przyprawy korzenne i sól włożyć/wlać do garnka i gotować na wolnym ogniu. Zredukować płyn o 1/3 (można bardziej). Wystudzić. Przelać przez sito do butelek (butelki).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne aromatyczne napoje i dodatki do herbaty czy kawy:

glogg_grzane wino_kuchnia szwecka  grzaniec z białego wina_napoje rozgrzewające_napoje na zimę  bezalkoholowy grzaniec_napój rozgrzewający_napój na zimę_napój dla dzieci  smocza krew_nalewka malinowa_malinówka_nalewka z malin  krem imbirowo-rumowy do kawy_kogiel-mogiel  syrop z kwiatów czarnego bzu_jadalne kwiaty_syrop z hyćki_przetwory

czwartek, 14 września 2017

Jak ugryźć aronię? Co z niej przygotować, by była zjadalna? To tak drogocenny owoc, bogaty w antyoksydanty, witaminy, minerały. Niestety, cierpki i twardy. Stawiam na przetwory - soki, owoce w soku własnym, dżemy, aroniówkę i nie do końca jestem usatysfakcjonowana smakiem (no, może za wyjątkiem aroniówki, ale tej ile można...). W mojej kolekcji przetworów pojawiła się, za sprawą sąsiadki, nowa "gwiazda" - aronia w rumie. Wprawdzie cierpka, ale korzenna, cytrusowa, słodka i rumowa. Słowem - cudownie aromatyczna. Taka aronia to wspaniały dodatek do budyniów, galaretek typu panna cotta, kremów, puddingów, musów na bazie kaszy, lodów, zimowej herbaty, a także prezent na mikołajki, gwiazdkę.

Już zrobiłam dwie porcje (oczywiście w dwóch różnych wersjach). Może pokuszę się na kolejną...

Na podstawie "Eksplozji smaku"  (pierwsza wersja, poniżej z moimi zmianami).

aronia w rumie_domowe przetwory_dodatek do herbaty

Składniki:

  • 2 kg aronii
  • 1,4 kg drobnego cukru (najlepiej trzcinowy) 
  • 200 ml rumu (u mnie Stroh, jest mocny i z ziołową nutą)
  • 1 cytryna
  • 1 limonka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 5 goździków
  • 1 laska wanilii lub duża łyżka cukru waniliowego

Wykonanie:

Aronię, umyć, osuszyć, wysypać na głęboką blachę piekarnikową. Posypać równomiernie imbirem, cynamonem, rozgniecionymi goździkami, ziarenkami wanilii, można dodać też pozostałą cześć laski, ale na koniec trzeba wyjąć (nie mieszać!). Całość posypać cukrem (również nie mieszać!), obłożyć plasterkami cytryny i limonki.

Piec w rozgrzanym do 180 °C piekarniku ok. 1 godziny (do rozpuszczenia cukru). Po ww. czasie wyjąć z piekarnika, wlać rum i wymieszać. Przekładać do przygotowanych słoików (bez cytryny i resztek laski wanilii), zakręcać, odwracać do góry dnem, przykryć kocem/ręcznikiem. 

Smacznego :)

Znajdź mnie na fb.

aronia w rumie_domowe przetwory_dodatek do herbaty

Inne przetwory na prezenty (i nie tylko):

aroniówka_nalewka z aronii_domoy alkohol_słodkie przetwory  konfitura z wiśni z zielonym pieprzem_domowa konfitura_niespotykane przetwory  wiśnie kandyzowane_przetwory z wiśni_domowy wyrób  czekowiśnia_przetwory z wiśni_wiśnie z czekoladą  konfitura z czerwonej cebuli_konfitura do mięs i serów_dodatek do mięs_domowe przetwory  nutella śliwkowa_czekośliwka_powidła z czekoladą_śliwka z czekoladą_słodkie przetwory

piątek, 08 września 2017

Jakiś czas temu na blogu zamieściłam przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu (TU) i rozpisałam się o jego właściwościach zdrowotnych i zastosowaniu. Ostatnio odkryłam nowe, fantastyczne przeznaczenie syropu - do zielonej herbaty (TU). Teraz, gdy czarny bez ładnie owocuje,  pora na syrop z owoców. W rodzinnej apteczce - od zawsze, bo w okresach przeziębień i gryp jest niezastąpiony. Trzeba jedynie pamiętać, że surowe owoce zawierają toksynę, która wywołuje wymioty i bóle głowy. Dopiero po obróbce termicznej można jeść je bezpiecznie. 

syrop z owoców czarnego bzu_domowe apteczka_syrop z czarnego bzu_domowe przetwory

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych owoców z czarnego bzu
  • 80 dag cukru (najlepiej trzcinowy)
  • 3 szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

Owoce (tylko ciemne, dojrzałe; zielone i czerwone trzeba odrzucić i te odrzucone widać na zdjęciach :)) obrać z gałązek. Wsypać do garnka, dodać wodę i zagotować. Gdy owoce popękają, zestawić z ognia i ostudzić. Przecedzić, dodać cukier i zagotować. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny. Gorący syrop przelać do przygotowanych słoików/butelek. Zakręcać, przekręcić do góry dnem, przykryć ręcznikiem/ściereczką i zostawić do wystudzenia. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Syrop zrobiłam wg TEGO przepisu, w domowej apteczce królował sok.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

syrop z owoców czarnego bzu_domowe apteczka_syrop z czarnego bzu_domowe przetwory

Inne zdrowotne przetwory:

ocet jabłkowy_domowy wyrób_domowe przyprawy_zdrowe pzetwory_domowa apteczka  smocza krew_nalewka malinowa_malinówka_nalewka z malin syrop z młodych pędów sosny_syrop na kaszel_domowa apteczka_domowe przetwory_słodkie przetwory  aronia, maliny i inne owoce w soku własnym_słodkie przetwory_domowe przetwory  nalewka sosnowa na kaszel_nalewka na pędach sosny_domowa apteczka  wiśniówka na miodzie_nalewka wiśniowa_domowe alkohole  syrop z kwiatów czarnego bzu_jadalne kwiaty_syrop z hyćki_przetwory

wtorek, 29 sierpnia 2017

Przetwory owocowe w tym roku to porażka. Wiśni nie było, czereśni nie było, tak samo czarnych porzeczek, agrestu, jagód. Zrobiłam jedynie dżemy z czerwonych porzeczek i dżem z moreli oraz powidła mirabelkowe. Liczę na jabłka, śliwki, jeżyny i maliny. 

Na dobry początek (kolejny początek) dżem jabłkowy z owocami róży. Dżem jest pyszny, ale ostrzegam to dżem dla pracusiów. Wydłubanie nasion i włosków róży to praca dla Kopciuszka, mozolna, nudna i katorżnicza.

dżem jabłkowy z owocami dzikiej róży_dżem jabłkowy z różą_domowy dżem_tradycyjny dżem

Wykonanie:

  • 75 dag jabłek (najlepiej kwaśnych)
  • 25 dag owoców róży
  • 50 dag cukru

Wykonanie:

Jabłka umyć obrać, podzielić na części i pozbawić gniazd nasiennych. Owoce róży umyć, usunąć szypułki i resztki kielicha. Przeciąć wzdłuż na pół i wydrążyć nasiona oraz włoski. Opłukać.

Jabłka rozgotować z cukrem i niewielką ilością wody. Dodać przygotowane owoce róży. Razem gotować, mieszając od czasu do czasu. Dżem jest gotowy, gdy kropla przeniesiona na zimny talerzyk krzepnie. 

Gorący przekładać do wyprażonych słoików, zakręcać wyprażonymi zakrętkami.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

dżem jabłkowy z owocami dzikiej róży_dżem jabłkowy z różą_domowy dżem_tradycyjny dżem

Z "Kuchni polskiej".

Inne przetwory z owoców:

pestkówka_domowe nalewki_nalewka na pestkach jabłek  przysmak jabłkowy_słodkie przetwory_mus jabłkowy  Żurawina do mięs i serów_słodkie przetwory_przetwory do mięs  gruszki z tymiankiem_przetwory_przetwory do mięs i serów  Nalewka z białych malin_malinówka_domowa nalewka  tradycyjne powidła śliwkowe_słodkie przetwory

piątek, 18 sierpnia 2017

Z serii przetwory - powidła z mirabelek. A powidła kojarzą się głównie z węgierkami i takie, tradycyjne, są na już na blogu (TU). Dziś inaczej powidła z mirabelek. Kwaśne, intensywne, czy ja wiem czy nadają się na chleb? Raczej nie, ale do kruchych ciast (w stylu ciast linckich) - bardzo. 

powidła z mirabelek_domowe przetwory_słodkie przetwory

Składniki:

  • dojrzałe mirabelki
  • odrobina wody
  • cukier do smaku (ostrożnie, nie da rady posłodzić mirabelek, zawsze są kwaśne, niezależnie od ilości cukru)

Wykonanie:

Mirabelki wypestkować. Włożyć do garnka (najlepiej z grubym dnem), wlać odrobinę wody i gotować. Następnego dnia ponownie zagotować (uwaga, łatwo się przypalają, trzeba mieszać). I tak przez następne 2 -3 dni. Ostatniego dnia dosypać ew. cukier i dalej gotować.

Przekładać do przygotowanych słoików, tzn. umytych i wprażonych w piekarniku przez ok. 25 minut w 105 °C. Gwinty i pokrywki przecierać spirytusem. Dokręcać, kłaść do góry dnem i przykryć szczelnie kocem lub grubym ręcznikiem. Pozostawić do wystudzenia.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

powidła z mirabelek_domowe przetwory_słodkie przetwory

Inne przetwory ze śliwek:

marynowane śliwki_śliwki w occie_słodkie marynaty_przetwory  korzeenny dżem śliwkowy_słodkie pzretwory_domowy wyrób  nutella śliwkowa_czekośliwka_powidła z czekoladą_śliwka z czekoladą_słodkie przetwory  nalewka ze śliwek_nalewka na śliwkach_domowy alkohol  tradycyjne powidła śliwkowe_słodkie przetwory

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 16