| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Przetwory

piątek, 04 listopada 2016

Z serii nietypowe i luksusowe przetwory - krem z czekolady i jabłek. Kremowy, aksamitny i pyszny. Wbrew pozorom nie za słodki. Taka odmiana czekośliwki czy czekowiśni. Na prezent, do placuszków, grzanek, przełożenia ciasta.

Z "Szczecinianka gotuje".

krem jabłkowy z czekoladą_krem z białą czekoladą_jabłkowa nutella_przetwory z jabłek

Składniki:

  • 2 kg jabłek (u mnie boskopy lub renety)
  • 40 dag cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 8 tabliczek białej czekolady (w jednej z wersji dodałam 6 i było ok)

Wykonanie:

Jabłka obrać, podzielić na części, usunąć gniazda nasienne, dodać odrobinę wody i gotować godzinę. Zmiksować na gładką masę. Do musu dodać cukier, połamaną czekoladę i cukier waniliowy. Gotować 30 minut.

Przekładać do przygotowanych słoików. Zakręcić i odwrócić do góry dnem. Przykryć grubą ściereczką kuchenną, zostawić do wystudzenia.

Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

krem jabłkowy z czekoladą_krem z białą czekoladą_jabłkowa nutella_przetwory z jabłek

Inne przetwory z jabłek:

przysmak jabłkowy_słodkie przetwory_mus jabłkowy  mus dyniowo-jabłkowy z korzenną nutą_słodkie przetwory  jarzębina do mięs i serów_przetwory do mięs_musztarda do mięs_dżem do mięs  pestkówka_domowe nalewki_nalewka na pestkach jabłek  domowy ocet jabłkowy_domowa apteczka_domowe przetwory

czwartek, 03 listopada 2016

Choć to już listopad, u mnie sezon na przetwory nadal w pełni. Kiszę kapustę, ponownie robię keczup z dyni (kto nie próbował, zachęcam do zrobienie, jest pyszny), nutellę jabłkową, musy jabłkowe, dżem cytrynowy i pigwę w syropie do herbaty. A pigwę w syropie przygotowuję na podstawie przepisu Roberta - znajomego rodzinki (przepis cytuję, prawie dosłownie). Jest słodka, kwaśna, korzenna, rozgrzewająca, pyszna. Na zimowe i jesienne wieczory - koniecznie!

pigwa w syropie korzennym do herbaty_słodkie przetwory_przetwory z pigwy

Składniki:

  • ok. 1 kg owoców pigwowca
  • 1 l wody
  • 1 kg cukru (na zdjęciach z trzcinowym, ale generalnie przygotowuję ze zwykłego i chyba ta wersja jest lepsza)
  • laska wanilii
  • kawałek kory cynamonowej (5-6 cm)
  • 7-8 goździków
  • pokrojony w plasterki imbir (po 2-3 plasterki do słoika)
  • anyż gwiaździsty (1)
  • 3 łyżki octu ryżowego (lub więcej, do smaku; warto dodać daje fajny smaczek)

pigwa w syropie korzennym do herbaty_słodkie przetwory_przetwory z pigwy

Wykonanie:

Cukier wsypujemy do wody, dodajemy wanilię (środek oddzielamy, resztę można pokroić), korę, anyż i goździki. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu, żeby woda odparowała, tak z połowę objętości. Syrop będzie BARDZO słodki i BARDZO aromatyczny, pod koniec gotowania dodajemy ocet. Próbujemy, może coś jeszcze trzeba dodać...np. octu. Trzeba sprawdzić koniecznie.

Następnie do przygotowanych słoików wkładamy pokrojoną w plasterki pigwę (bez nasion) i imbir. Zalewamy wrzącym syropem, zakręcamy i przewracamy słoiczki do góry nogami, by się zawekowały. Przykrywamy kocem lub grubą ściereczką kuchenną. Po wystudzeniu przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

Uwaga! Pigwę można zastąpić cytrynami, limonkami lub pomarańczami. Do pomarańczy lepiej nie dodawać octu ryżowego (robią się, przepraszam, smarki), ale jeśli od razu zużyjemy pomarańcze w syropie, ocet można dodać, poprawia smak.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

pigwa w syropie korzennym do herbaty_słodkie przetwory_przetwory z pigwy

Inne słodkie przetwory późnej jesieni:

pigwówka_nalewka z owoców pigwowca_domowe alkohole_przetwory owocowe  marmolada z pigwy_marmolada z pigwowca_dżem z pigwy_domowe przetwory_słodkie przetwory  przysmak jabłkowy_słodkie przetwory_mus jabłkowy  dynia w occie_dynia marynowana_przetwory do mięs i serów  mus dyniowo-pomarańczowy_dżem dyniowy_przetwory

środa, 19 października 2016

Pikantny, ostry, aksamitny, pomidorowy :) i bardzo, bardzo dobry - keczup z dyni.

keczup z dyni_sos do mięs i serów_sos pomidorowy_przetwory z dyni

Składniki:

  • 1,5 kg obranej i wypestkowanej dyni
  • 0,5 kg cebuli
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu
  • 40 dag koncentratu pomidorowego
  • po łyżeczce: papryki słodkiej, papryki ostrej, pieprzu
  • 1,5 łyżki soli

Wykonanie:

Dynię i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, osolić, wymieszać i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie zagotować i gotować do momentu aż powstanie papka (czyli nie za długo). Ważne! Nie odlewać soku. Dodać ocet, cukier i gotować 20 minut. Po ww. czasie dodać papryki, pieprz, koncentrat pomidorowy i gotować kolejne 20 minut. Garnek zdjąć z ognia i zmiksować na gadką masę. Zagotować (uwaga! bardzo pryszcze). Keczup wkładać do przygotowanych słoiczków, zakręcać. Słoiki przekręcić do góry dnem, przykryć kocem lub innym grubym materiałem. Zostawić do wystudzenia.

Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Na podstawie przepisu mojej koleżanki Kasi.

keczup z dyni_sos do mięs i serów_sos pomidorowy_przetwory z dyni

keczup z dyni_sos do mięs i serów_sos pomidorowy_przetwory z dyni

Inne przetwory z dyni:

dynia w occie_dynia marynowana_przetwory do mięs i serów  dżem dyniowo-kokosowy_słodkie przetwory_mus dyniowy  mus dyniowo-pomarańczowy_dżem dyniowy_przetwory  mus dyniowo-jabłkowy z korzenną nutą_słodkie przetwory

sobota, 17 września 2016

Od kilku lat nie robiłam jarzębiny. Zwykle było tak, że jarzębina w mojej okolicy albo uschła, albo zjadały ją ptaki. W tym roku zmiana - jest, a ja zrobiłam przetwory - jarzębinę do mięs i jarzębinówkę. Muszę jednak ostrzec, to przetwory zdecydowanie dla osób, które gustuję w gorzkawych smakach.

jarzębina do mięs i serów_przetwory do mięs_musztarda do mięs_dżem do mięs

Składniki:

  • 1 kg obranej jarzębiny
  • 60 dag twardych gruszek
  • 60 dag kwaśnych jabłek
  • 1 kg cukru
  • 2 łyżki koniaku lub innego aromatycznego alkoholu
  • 1 opakowanie substancji żelującej (takiej 2:1)

Wykonanie:

Jarzębinę umyć, osuszyć, włożyć do zamrażarki na 2 dni. Po ww. czasie wyjąć, wymieszać z cukrem i 1/4 szklanki wody. Przełożyć do dużego garnka z grubym dnem i zagotować na wolnym ogniu (trzeba uważać, by jarzębina nie przypaliła się). Gdy cukier się rozpuści, dodać obrane i pokrojone w kostkę gruszki i jabłka. Całość gotować 5-6 minut, po tym czasie dodać proszek żelujący, wymieszać i gotować zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu (u mnie - 3 minuty). Dodać koniak, zdjąć z ognia i wkładać do przygotowanych słoiczków. Zakręcać. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

 Smacznego :).

Znajdź mnie na fb

jarzębina do mięs i serów_przetwory do mięs_musztarda do mięs_dżem do mięs

Z "Wydania Specjalnego Kuchni - Dziadkowe Nalewki, Babcine Przetwory".

Inne słodkie przetwory do mięs i serów:

gruszki z tymiankiem_przetwory_przetwory do mięs i serów  Żurawina do mięs i serów_słodkie przetwory_przetwory do mięs  marynowane śliwki_śliwki w occie_słodkie marynaty_przetwory  dżem rubinowy z buraczków i orzechów do mięs i serów_przetwory  wiśnie w occie_marynaty owocowe_przetwory  dynia w occie_dynia marynowana_przetwory do mięs i serów  sałatka z zielonych pomidorów_przetwory   konfitura z czerwonej cebuli_konfitura do mięs i serów_dodatek do mięs_domowe przetwory  gruszki w ocie_marynaty owocowe_przetwory

niedziela, 11 września 2016

Ocet jabłkowy należy do przetworów, których nie doceniałam. Dostawałam butelkę, dwie i gromadziłam. No bo po co mi ocet? Przecież prawie w ogóle nie używam go w kuchni! Aż tu nagle w prasie i nie tylko zaczęły pojawiać się artykuły o zdrowotnych właściwościach octu jabłkowego. Że zawiera minerały, pierwiastki śladowe, witaminy (w tym potas i witaminę E), pektyny, że oczyszcza organizm z toksyn, odkwasza, odchudza, wspomaga trawienie, wzmacnia system immunologiczny. Odkurzyłam butelki i... zaczęłam pić 2-3 łyżki dziennie, i nastawiam słój z jabłkami.

Ze spiżarni mamy Heleny.

domowy ocet jabłkowy_domowa apteczka_domowe przetwory

Składniki:

  • Jabłka najlepiej ekologiczne (można tylko ze skórek, ale wtedy fermentacja jest bardziej intensywna)
  • przegotowana i wystudzona woda
  • 1 łyżka cukru lub miodu na każdą szklankę wody

Wykonanie:

Przygotować olbrzymi słój - wymyć, wyparzyć. Jabłka umyć, osuszyć, pozbawić ogryzek i ogonków, podzielić na cząstki, włożyć do słoja. Zalać osłodzoną wodą. Słój przykryć szczelnie ściereczką i odstawić w ciepłe i ciemne miejsce na 3-4 tygodnie. Od czasu do czasu zamieszać. Gdy piana przestanie się pojawiać, to znak że fermentacja zakończyła się i można ocet przelać przez gazę do butelek. Zamknąć odstawić w chłodne miejsce.

Uwaga!

Tylko naturalnie fermentowany ocet ma właściwości zdrowotne.

Ocet nie jest wskazany dla osób z chorobą wrzodową.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb

domowy ocet jabłkowy_domowa apteczka_domowe przetwory

Inne zdrowotne przetwory:

smocza krew_nalewka malinowa_malinówka_nalewka z malin syrop z młodych pędów sosny_syrop na kaszel_domowa apteczka_domowe przetwory_słodkie przetwory  aronia, maliny i inne owoce w soku własnym_słodkie przetwory_domowe przetwory  nalewka sosnowa na kaszel_nalewka na pędach sosny_domowa apteczka  wiśniówka na miodzie_nalewka wiśniowa_domowe alkohole  syrop z kwiatów czarnego bzu_jadalne kwiaty_syrop z hyćki_przetwory 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 15