| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Makarony, kluski, kasze, ryż

piątek, 23 września 2016

Kto lubi ryż zapiekany z jabłkami? O, widzę mnóstwo rąk w górze. Ja też lubię i często przygotowuję w różnych wariantach. Oprócz wersji podstawowej, z budyniem (jak TU) lub bezą. A dziś stara zapiekanka w nowym wydaniu. Zamiast ryżu kasza jaglana. Do tego kwaśne jabłka, cynamon i polewa śmietankowa. Czasami lubię słodkie obiady :).

kasza jaglana zapiekana z cynamonem i jabłkami_zapiekanka na słodko_kasza na słodko

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • szczypta soli
  • 1 kg kwaśnych jabłek (antonówki lub boskopy)
  • cukier do smaku
  • cynamon
  • 200 ml kwaśnej śmietany + cukier + cukier waniliowy do polewy
  • cynamon do oprószenia zapiekanki
  • masło do posmarowania formy

Wykonanie:

Kaszę wsypać do garnka z grubym dnem. Suchą prażyć, mieszając. Do gorącej kaszy wlać wrzątek, odcedzić. Ponownie kaszę wsypać do garnka, dolać dwie szklanki wrzątku, szczyptę soli i gotować do wygotowania wody.

Jabłka obrać, pokroić na cząstki, podgotować. Posłodzić do smaku, dodać cynamon.

Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Włożyć połowę kaszy, uprażone jabłka, ponownie warstwę kaszy. Posmarować śmietaną wymieszaną z cukrem.

Zapiekać w 180-200 °C 30-40 minut.

Gorącą oprószyć cynamonem.

Warianty:

*do jabłek można dodać rodzynki lub inne ulubione bakalie

**zamiast polewy na wierz położyć ugotowany budyń (tak jak w zapiekance ryżowej z jabłkami i budyniem)

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne obiady na słodko:

kugiel z chałki_puding z chałki z jabłkami i rodzynakmi_słodki obiad_kuchnia bez resztek_kuchnia żydowska  pieczone pierogi z suszonymi śliwkami i marcepanem_pierogi na słodko_pierogi krucho-drożdżowe  pierogi leniwe dla leniwych_pierogi z twarogu_kluski z twarogu_dania błyskawiczne  Naleśniki Gundel_naleśniki z orzechami_desery_kuchnia węgierska  ryż zapiekany z jabłkami i budyniem_słodki obiad_obiad bez mięsa

poniedziałek, 09 maja 2016

Proste, niezwykle smaczne, kremowe i delikatne danie ze szparagami. Do niego warto dodać jajka w koszulkach lub ugotowane na półmiękko. Obok risotta z kurkami, moje ulubione danie z ryżem :).

risotto ze szparagami_danie z ryżem_danie wegetariańskie_danie na wiosnę

Składniki:

  • 40 dag ryżu arborio
  • 1 szalotka
  • 0,5 szklanki białego, wytrawnego wina
  • ok. 1 litra bulionu warzywnego (lub rosołu)
  • 5-8 dag startego parmezanu
  • 2-3  łyżki masła
  • pęczek zielonych szparagów
  • garść zielonych liści (może być rukola, mix drobnych sałat, koperek, itp)

Wykonanie:

1 łyżkę masła rozgrzać w rondlu. Dodać posiekaną szalotkę, podsmażyć. Wsypać ryż, chwilę smażyć, dodać wino, odparować. Dodać wazówkę bulionu, gdy wygotuje się, dodać ponownie gorący rosół. Powtarzać do momentu aż ryż będzie gładki i kremowy, a w środku ziarenka będą sprężyste. Na koniec dodać 1 łyżkę masła i 3/4 startego parmezanu.

Zieleninę umyć i ew. posiekać.

Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki, ugotować w osolonej i lekko posłodzonej wodzie (na stojąco, główkami do góry). Pokroić na części.

Ryż połączyć z zieleniną, szparagami i posypać pozostałym parmezanem.

Do każdej porcji dodać jajko w koszulce lub ugotowane na półmiękko. Świetnie smakuje z jakimś lekkim, białym winem reńskim.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne dania z ryżem:

 risotto z kurkami_danie zgrzybami_danie wegetariańskie_kuchnia włoska  risotto z grzybami_ryż z grzybami lesnymi_danie wegetariańskie  ryż zapiekany z jabłkami i budyniem_słodki obiad_obiad bez mięsa  kurczak z suszonymi pomidorami_danie błyskawiczne_paprykarz z kurczaka

środa, 30 marca 2016

Z cyklu obiad na słodko ryż z jabłkami zapiekany z budyniem. Prosta, zwykła potrawa w nowym wydaniu :).

Na podstawie przepisu z "Różowej patery".

ryż zapiekany z jabłkami i budyniem_słodki obiad_obiad bez mięsa

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu (najlepiej okrągły)
  • 2 szklanki mleka (u mnie migdałowe)
  • budyń waniliowy (u mnie bezglutenowy)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 1 kg jabłek (najlepiej kwaśne - boskopy, renety, antonówki)
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • cukier do posłodzenia jabłek
  • 50 g masła
  • ew. cynamon

Wykonanie:

Ryż ugotować w wodzie ze szczyptą soli (okrągły ryż lepiej klei się i trzyma formę). Budyń ugotować na mleku z cukrem, cukrem waniliowym i łyżką masła.

Jabłka obrać, pokroić w cieniutkie plasterki i krótko poddusić z cukrem i łyżką wody (tak, by plasterki się nie rozpadły). Rodzynki sparzyć, osączyć i połączyć z jabłkami.

W foremce do zapiekania posmarowanej masłem układać warstwami: ryż, wiórki masła, jabłka z rodzynkami, budyń. Zapiec w 180 °C ok. 30 minut.

Po upieczeniu, zostawić na kilka minut w foremce. Przestudzoną zapiekankę lepiej kroić.

Warstwy można przesypać cynamonem lub po upieczeniu oprószyć cynamonem, ew. pudrem.

Do dania warto podać sos z kwaśnej śmietany, pudru i cukru waniliowego.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ryż zapiekany z jabłkami i budyniem_słodki obiad_obiad bez mięsa

Inne obiady na słodko:

kugiel z chałki_puding z chałki z jabłkami i rodzynakmi_słodki obiad_kuchnia bez resztek_kuchnia żydowska  pieczone pierogi z suszonymi śliwkami i marcepanem_pierogi na słodko_pierogi krucho-drożdżowe  pierogi leniwe dla leniwych_pierogi z twarogu_kluski z twarogu_dania błyskawiczne  Naleśniki Gundel_naleśniki z orzechami_desery_kuchnia węgierska

czwartek, 22 października 2015

Moc warzyw, kluski kukurydziane i sos serowy - to moja nowa, przepyszna zapiekanka.

zapiekanka warzywna z kluskami kukurydzianymi_zapiekanka wegetariańska_zapiekanka bezglutenowa_ciepła kolacja

Kluski na podstawie przepisu z bloga "Olga Smile".

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy kukurydzianej
  • 2,5 szklanki wody
  • 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej (lub pszennej)
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka posiekanej natki
  • ew. odrobina mleka, gdyby masa nie chciała się lepić
  • sól
  • duża garść fasoli szparagowej
  • 1/4 kalafiora
  • 3 marchewki
  • 1 mała cukinia
  • 200 g gorgonzoli lub innego sera pleśniowego
  • 200 ml kremówki
  • 70 g parmezanu lub innego twardego sera

Wykonanie:

Warzywa ugotować na półtwardo.

Śmietanę wymieszać z pokruszoną gorgonzolą i połową startego parmezanu.

Kaszę wsypać do wrzącej, osolonej wody i ugotować. Ostudzić, dodać posiekaną natkę mąkę ziemniaczaną i kukurydzianą. Wymieszać. Formować niewielkie wrzecionowate kluseczki, układać na desce. Gotować w osolonej wodzie 1-2 minuty, licząc od chwili wypłynięcia.

Kluski i warzywa układać w foremce do zapiekania, polać przygotowanym sosem, posypać resztą startego parmezanu.

Zapiekać w 200 °C 20-30 minut.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne zapiekanki:

Gnocchi alla romana_kluski z kaszy manny_zapiekanik  zapiekanka z cukinii_danie na lato_danie wegetariańskie  zapiekanka z łososiem_łosoś z ziemniakami_kuchnia szwedzka_obiad na lato  Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami_danie jednogarnkowe_danie bezglutenowe_danie z mięsa mielonego

poniedziałek, 05 października 2015

Kopytka z kaszy jaglanej to odmiana bezglutenowa tradycyjnych kopytek. Takie kluseczki to świetny dodatek do mięs czy warzyw w sosie, ale mogą też być bazą słodkiego obiadu. Teraz, gdy śliwki są najlepsze, z sosem śliwkowym, wprost rewelacyjne. Może jedyną wadą takich kopytek są wyczuwalne, drobne grudki kaszy jaglanej?

kopytka z kaszy jaganej z sosem śliwkowym_kopytka bezglutenowe z karmelizowanymi śliwkami_obiad na słodko_obiad bez mięsa

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mąki ryżowej + do podsypania
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Sos:

  • 0,5 kg śliwek
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 pełna łyżka masła
  • ew. dodatki: cynamon, wanilia, anyż gwiaździsty

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, ugotować, przecisnąć przez praskę lub zmielić i ostudzić (najlepiej ziemniaki przygotować dzień przed).

Ziemniaki wymieszać z mąką ryżową, jajkami, kaszą i solą. Całość dobrze wyrobić.

Masę podzielić na części. Z każdej formować wałek podsypując mąką. Wałki pokroić skośnie na kopytka. Gotować w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia.

Cukier wsypać na grubą patelnię i podgrzewając skarmelizować. Do karmelu dodać masło, potem śliwki. Całość chwilę smażyć, aż śliwki otoczą się (oblepią) masą.

Kopytka polać sosem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne kluski i kluseczki:

pierogi leniwe dla leniwych_pierogi z twarogu_kluski z twarogu_dania błyskawiczne  knedle serowo-ziemniaczane z morelami_knedle_dania z owocami_kuchnia CK_przepisy na lato  knedle z kaszy jaglanej z jagodami_knedle bezglutenowe_knedle z owocami_danie na lato_obiad na słodko  kluski szare z sosem z suszonych grzybów_kluski ziemniaczane_danie zimowe

 
1 , 2 , 3 , 4