| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Makarony, kluski, kasze, ryż

poniedziałek, 02 października 2017

Jesienny obiad.

kopytka z prawdziwkami, kurkami i suszonymi pomidorami_kopytka z grzybami_obiad bez mięsa

Składniki:

  • 80 dag ugotowanych ziemniaków*
  • 35 - 40 dag mąki (w wersji bezglutenowe - mąka ryżowa)**
  • 2 jajka
  • sól

Dodatki:

  • 40-50 dag prawdziwków z kurkami lub maślakami
  • 4-5 suszonych pomidorów z oleju + olej z pomidorów do smażenia grzybów
  • natka 

Wykonanie:

Ugotowane ziemniaki zemleć lub przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę, jajka, sól i zagnieść ciasto. Masę podzielić na części. Z każdej części formować wałek podsypując mąką. Wałki pokroić skośnie na kopytka. Gotować w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia.

Grzyby obrać, umyć, osączyć i usmażyć na oleju od pomidorów. Pomidory pokroić w paski, dodać do grzybów. Na patelnię przełożyć kopytka, wymieszać, posypać natką, posypać tłuczonym pieprzem.

*na kopytka, tak jak i na puree, knedle, placki, najlepiej nadają odmiany mączyste, zawierające dużo skrobi, takie które rozpadają się podczas gotowania, dzięki temu nie trzeba do tych potraw dodawać zbyt dużo mąki. Są to: Bryza, Gracja, Mila, inne.

**kopytka w wersji z mąką pszenną są znacznie lepsze

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Z Programu pana Okrasy.

Inne obiady z grzybami:

paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_finger food_przepisy na piknik  kluski szare z sosem z suszonych grzybów_kluski ziemniaczane_danie zimowe  polędwiczki z grzybami_dania z drobiu_placki ziemniaczane_Jesienne przepisy  risotto z grzybami_ryż z grzybami lesnymi_danie wegetariańskie  risotto z kurkami_danie zgrzybami_danie wegetariańskie_kuchnia włoska

piątek, 29 września 2017

Prosta, jesienna zapiekanka z twarogiem, kaszą jaglana i jabłkami. Puszysta i delikatna, taka na podwieczorek, kolację lub słodkie drugie danie.

Na podstawie przepisu z "Moich wypieków".

zapiekanka serowo-jaglana z jabłkami_zpiekanka z kaszą jaglaną_zapiekanka serowa_słodki obiad

 Składniki:

  • 300 g zmielonego twarogu
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 1/3 szklanki suchej kaszy)
  • 100 ml kremówki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki proszku budyniowego waniliowego lub śmietankowego (w wersji bezglutenowej, bezglutenowy)
  • szczypta soli
  • 2 jabłka

Wykonanie:

Ugotować kaszę jaglaną (TU - jak ugotować kaszę jaglaną). Foremkę do tarty o średnicy 25 cm posmarować masłem. Jabłka obrać i pokroić na cząstki. Twaróg, śmietanę, kaszę (zimną), cukier, żółtka - wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać delikatnie do masy serowej. Przełożyć do przygotowanej foremki, na wierzchu położyć cząstki jabłek. Piec w 190 °C ok. 30 minut.

Upieczoną zapiekankę oprószyć cukrem pudrem lub cynamonem.

Zapiekanka jest pyszna i na zimno, i na gorąco.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne słodkie obiady:

placuszki dyniowo-serowe + sałatka piękności_racuchy_jesienna sałatka  pierogi leniwe dla leniwych_pierogi z twarogu_kluski z twarogu_dania błyskawiczne  kugiel z chałki_puding z chałki z jabłkami i rodzynakmi_słodki obiad_kuchnia bez resztek_kuchnia żydowska  ryż zapiekany z jabłkami i budyniem_słodki obiad_obiad bez mięsa  kopytka z kaszy jaganej z sosem śliwkowym_kopytka bezglutenowe z karmelizowanymi śliwkami_obiad na słodko_obiad bez mięsa 

poniedziałek, 24 lipca 2017

Zapiekanka na lato z kaszą jaglaną, bobem, suszonymi pomidorami i mocą ziół :).

zapiekanka z kaszy jaglanej z bobem_danie na lato_zapiekanka z kaszy

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wywaru warzywnego lub wody
  • 50 dag bobu
  • 1 słoik suszonych pomidorów
  • po 1/2 pęczka kopru, szczypiorku, natki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 3 pełne łyżki startego parmezanu
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Suchą kasze wsypać do garnka i podprażyć mieszając (po chwili kasza zaczyna pachnieć). Zalać wrzątkiem i odcedzić (uwaga kasza mocno bulgocze). Ponownie wsypać do garnka i dodać gorący bulion lub wodę. Gotować na wolnym ogniu, do momentu aż kasza wchłonie cały płyn. Pod koniec gotowania posolić.

Bób umyć i ugotować bez soli (młody, ok. 5 minut). Zahartować, czyli zalać zimną wodą. Obrać ze skórki, osolić, połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanymi ziołami.

Pomidory osączyć i pokroić.

Śmietanę połączyć z jajkiem.

Kaszę, pomidory, bób i śmietanę wymieszać. Przełożyć do foremki do zapiekania posmarowanej masłem. Posypać serem (można dodać więcej).

Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 °C ok. 25 minut.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

zapiekanka z kaszy jaglanej z bobem_danie na lato_zapiekanka z kaszy

Inne zapiekanki:

zapiekanka warzywna z kluskami kukurydzianymi_zapiekanka wegetariańska_zapiekanka bezglutenowa_ciepła kolacja  zapiekanka z cukinii_danie na lato_danie wegetariańskie  ryż zapiekany z jabłkami i budyniem_słodki obiad_obiad bez mięsa  kugiel z chałki_puding z chałki z jabłkami i rodzynakmi_słodki obiad_kuchnia bez resztek_kuchnia żydowska  Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami_danie jednogarnkowe_danie bezglutenowe_danie z mięsa mielonego

wtorek, 18 lipca 2017

Cóż, zwykle tak bywa, że potrawy często pojawiające się na naszym stole, nie pojawiają się na blogu. Bo...są zwykłe, zawsze można przecież je wstawić. A to danie lubię niezmienne od lat. Dlaczego? Można przygotować je w różnych wersjach, jest błyskawiczne, nadaje się na każdą porę roku i jest smaczne. A dziś makaron z bobem. Taki miks stylów włoskiego i Polski Wschodniej. Zachęcam do wypróbowania, tym bardziej, że bób to wyjątkowo cenne warzywo. Bogate źródło białka, witamin (w tym kwas foliowy) i składników mineralnych (ma sporo żelaza), odkwasza organizm, stabilizuje poziom cukru we krwi, zapobiega rozwojowi raka i zawiera stosunkowo mało kalorii. 

makaron w sosie serowym z bobem_danie na lato_danie wegetariańskie_szybki makaron_błyskawiczny obiad

Składniki:

  • 25 dag makaronu
  • 50 dag bobu
  • 20 dag gorgonzoli (pikantnej)
  • 200 ml kremówki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

Nasiona bobu umyć i gotować w niewielkiej ilości wrzątku, bez soli ok. 5 minut (starszy dłużej). Zestawić z ognia odlać i zahartować (przelać zimną wodą, zahamujemy proces gotowania). Zdjąć skórkę z nasion. Obrane osolić i wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Ser pokruszyć, włożyć do garnka, dodać śmietanę i rozpuścić. Wsypać koperek i bób.

Do sosu dodać makaron, wymieszać delikatnie.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. 

Inne dania z makaronem:

muszle z kurczakiem i mascarpone_makaron z mięsem_pasta_kuchnia włoska_dania błyskawiczne  Penne z cukinią i kurczakiem_makarony_dnia z drobiu_przepisy na lato_dania błyskawiczne  tagliatelle z klopsikami w sosie pomidorowym_mkarony_dania z drobiu_kuchnia włoska  farfalle z tuńczykiem_makaron z tuńczykiem_błyskawiczne dania  Makaron radziwiłłowski z jagodami kamczackimi_makarony_kuchnia mazowiecka

piątek, 23 września 2016

Kto lubi ryż zapiekany z jabłkami? O, widzę mnóstwo rąk w górze. Ja też lubię i często przygotowuję w różnych wariantach. Oprócz wersji podstawowej, z budyniem (jak TU) lub bezą. A dziś stara zapiekanka w nowym wydaniu. Zamiast ryżu kasza jaglana. Do tego kwaśne jabłka, cynamon i polewa śmietankowa. Czasami lubię słodkie obiady :).

kasza jaglana zapiekana z cynamonem i jabłkami_zapiekanka na słodko_kasza na słodko

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • szczypta soli
  • 1 kg kwaśnych jabłek (antonówki lub boskopy)
  • cukier do smaku
  • cynamon
  • 200 ml kwaśnej śmietany + cukier + cukier waniliowy do polewy
  • cynamon do oprószenia zapiekanki
  • masło do posmarowania formy

Wykonanie:

Kaszę wsypać do garnka z grubym dnem. Suchą prażyć, mieszając. Do gorącej kaszy wlać wrzątek, odcedzić. Ponownie kaszę wsypać do garnka, dolać dwie szklanki wrzątku, szczyptę soli i gotować do wygotowania wody.

Jabłka obrać, pokroić na cząstki, podgotować. Posłodzić do smaku, dodać cynamon.

Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Włożyć połowę kaszy, uprażone jabłka, ponownie warstwę kaszy. Posmarować śmietaną wymieszaną z cukrem.

Zapiekać w 180-200 °C 30-40 minut.

Gorącą oprószyć cynamonem.

Warianty:

*do jabłek można dodać rodzynki lub inne ulubione bakalie

**zamiast polewy na wierz położyć ugotowany budyń (tak jak w zapiekance ryżowej z jabłkami i budyniem)

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne obiady na słodko:

kugiel z chałki_puding z chałki z jabłkami i rodzynakmi_słodki obiad_kuchnia bez resztek_kuchnia żydowska  pieczone pierogi z suszonymi śliwkami i marcepanem_pierogi na słodko_pierogi krucho-drożdżowe  pierogi leniwe dla leniwych_pierogi z twarogu_kluski z twarogu_dania błyskawiczne  Naleśniki Gundel_naleśniki z orzechami_desery_kuchnia węgierska  ryż zapiekany z jabłkami i budyniem_słodki obiad_obiad bez mięsa

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5