| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Makarony, kluski, kasze, ryż

poniedziałek, 24 lipca 2017

Zapiekanka na lato z kaszą jaglaną, bobem, suszonymi pomidorami i mocą ziół :).

zapiekanka z kaszy jaglanej z bobem_danie na lato_zapiekanka z kaszy

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wywaru warzywnego lub wody
  • 50 dag bobu
  • 1 słoik suszonych pomidorów
  • po 1/2 pęczka kopru, szczypiorku, natki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 3 pełne łyżki startego parmezanu
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Suchą kasze wsypać do garnka i podprażyć mieszając (po chwili kasza zaczyna pachnieć). Zalać wrzątkiem i odcedzić (uwaga kasza mocno bulgocze). Ponownie wsypać do garnka i dodać gorący bulion lub wodę. Gotować na wolnym ogniu, do momentu aż kasza wchłonie cały płyn. Pod koniec gotowania posolić.

Bób umyć i ugotować bez soli (młody, ok. 5 minut). Zahartować, czyli zalać zimną wodą. Obrać ze skórki, osolić, połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanymi ziołami.

Pomidory osączyć i pokroić.

Śmietanę połączyć z jajkiem.

Kaszę, pomidory, bób i śmietanę wymieszać. Przełożyć do foremki do zapiekania posmarowanej masłem. Posypać serem (można dodać więcej).

Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 °C ok. 25 minut.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

zapiekanka z kaszy jaglanej z bobem_danie na lato_zapiekanka z kaszy

Inne zapiekanki:

zapiekanka warzywna z kluskami kukurydzianymi_zapiekanka wegetariańska_zapiekanka bezglutenowa_ciepła kolacja  zapiekanka z cukinii_danie na lato_danie wegetariańskie  ryż zapiekany z jabłkami i budyniem_słodki obiad_obiad bez mięsa  kugiel z chałki_puding z chałki z jabłkami i rodzynakmi_słodki obiad_kuchnia bez resztek_kuchnia żydowska  Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami_danie jednogarnkowe_danie bezglutenowe_danie z mięsa mielonego

wtorek, 18 lipca 2017

Cóż, zwykle tak bywa, że potrawy często pojawiające się na naszym stole, nie pojawiają się na blogu. Bo...są zwykłe, zawsze można przecież je wstawić. A to danie lubię niezmienne od lat. Dlaczego? Można przygotować je w różnych wersjach, jest błyskawiczne, nadaje się na każdą porę roku i jest smaczne. A dziś makaron z bobem. Taki miks stylów włoskiego i Polski Wschodniej. Zachęcam do wypróbowania, tym bardziej, że bób to wyjątkowo cenne warzywo. Bogate źródło białka, witamin (w tym kwas foliowy) i składników mineralnych (ma sporo żelaza), odkwasza organizm, stabilizuje poziom cukru we krwi, zapobiega rozwojowi raka i zawiera stosunkowo mało kalorii. 

makaron w sosie serowym z bobem_danie na lato_danie wegetariańskie_szybki makaron_błyskawiczny obiad

Składniki:

  • 25 dag makaronu
  • 50 dag bobu
  • 20 dag gorgonzoli (pikantnej)
  • 200 ml kremówki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

Nasiona bobu umyć i gotować w niewielkiej ilości wrzątku, bez soli ok. 5 minut (starszy dłużej). Zestawić z ognia odlać i zahartować (przelać zimną wodą, zahamujemy proces gotowania). Zdjąć skórkę z nasion. Obrane osolić i wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Ser pokruszyć, włożyć do garnka, dodać śmietanę i rozpuścić. Wsypać koperek i bób.

Do sosu dodać makaron, wymieszać delikatnie.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. 

Inne dania z makaronem:

muszle z kurczakiem i mascarpone_makaron z mięsem_pasta_kuchnia włoska_dania błyskawiczne  Penne z cukinią i kurczakiem_makarony_dnia z drobiu_przepisy na lato_dania błyskawiczne  tagliatelle z klopsikami w sosie pomidorowym_mkarony_dania z drobiu_kuchnia włoska  farfalle z tuńczykiem_makaron z tuńczykiem_błyskawiczne dania  Makaron radziwiłłowski z jagodami kamczackimi_makarony_kuchnia mazowiecka

piątek, 23 września 2016

Kto lubi ryż zapiekany z jabłkami? O, widzę mnóstwo rąk w górze. Ja też lubię i często przygotowuję w różnych wariantach. Oprócz wersji podstawowej, z budyniem (jak TU) lub bezą. A dziś stara zapiekanka w nowym wydaniu. Zamiast ryżu kasza jaglana. Do tego kwaśne jabłka, cynamon i polewa śmietankowa. Czasami lubię słodkie obiady :).

kasza jaglana zapiekana z cynamonem i jabłkami_zapiekanka na słodko_kasza na słodko

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • szczypta soli
  • 1 kg kwaśnych jabłek (antonówki lub boskopy)
  • cukier do smaku
  • cynamon
  • 200 ml kwaśnej śmietany + cukier + cukier waniliowy do polewy
  • cynamon do oprószenia zapiekanki
  • masło do posmarowania formy

Wykonanie:

Kaszę wsypać do garnka z grubym dnem. Suchą prażyć, mieszając. Do gorącej kaszy wlać wrzątek, odcedzić. Ponownie kaszę wsypać do garnka, dolać dwie szklanki wrzątku, szczyptę soli i gotować do wygotowania wody.

Jabłka obrać, pokroić na cząstki, podgotować. Posłodzić do smaku, dodać cynamon.

Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Włożyć połowę kaszy, uprażone jabłka, ponownie warstwę kaszy. Posmarować śmietaną wymieszaną z cukrem.

Zapiekać w 180-200 °C 30-40 minut.

Gorącą oprószyć cynamonem.

Warianty:

*do jabłek można dodać rodzynki lub inne ulubione bakalie

**zamiast polewy na wierz położyć ugotowany budyń (tak jak w zapiekance ryżowej z jabłkami i budyniem)

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne obiady na słodko:

kugiel z chałki_puding z chałki z jabłkami i rodzynakmi_słodki obiad_kuchnia bez resztek_kuchnia żydowska  pieczone pierogi z suszonymi śliwkami i marcepanem_pierogi na słodko_pierogi krucho-drożdżowe  pierogi leniwe dla leniwych_pierogi z twarogu_kluski z twarogu_dania błyskawiczne  Naleśniki Gundel_naleśniki z orzechami_desery_kuchnia węgierska  ryż zapiekany z jabłkami i budyniem_słodki obiad_obiad bez mięsa

poniedziałek, 09 maja 2016

Proste, niezwykle smaczne, kremowe i delikatne danie ze szparagami. Do niego warto dodać jajka w koszulkach lub ugotowane na półmiękko. Obok risotta z kurkami, moje ulubione danie z ryżem :).

risotto ze szparagami_danie z ryżem_danie wegetariańskie_danie na wiosnę

Składniki:

  • 40 dag ryżu arborio
  • 1 szalotka
  • 0,5 szklanki białego, wytrawnego wina
  • ok. 1 litra bulionu warzywnego (lub rosołu)
  • 5-8 dag startego parmezanu
  • 2-3  łyżki masła
  • pęczek zielonych szparagów
  • garść zielonych liści (może być rukola, mix drobnych sałat, koperek, itp)

Wykonanie:

1 łyżkę masła rozgrzać w rondlu. Dodać posiekaną szalotkę, podsmażyć. Wsypać ryż, chwilę smażyć, dodać wino, odparować. Dodać wazówkę bulionu, gdy wygotuje się, dodać ponownie gorący rosół. Powtarzać do momentu aż ryż będzie gładki i kremowy, a w środku ziarenka będą sprężyste. Na koniec dodać 1 łyżkę masła i 3/4 startego parmezanu.

Zieleninę umyć i ew. posiekać.

Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki, ugotować w osolonej i lekko posłodzonej wodzie (na stojąco, główkami do góry). Pokroić na części.

Ryż połączyć z zieleniną, szparagami i posypać pozostałym parmezanem.

Do każdej porcji dodać jajko w koszulce lub ugotowane na półmiękko. Świetnie smakuje z jakimś lekkim, białym winem reńskim.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne dania z ryżem:

 risotto z kurkami_danie zgrzybami_danie wegetariańskie_kuchnia włoska  risotto z grzybami_ryż z grzybami lesnymi_danie wegetariańskie  ryż zapiekany z jabłkami i budyniem_słodki obiad_obiad bez mięsa  kurczak z suszonymi pomidorami_danie błyskawiczne_paprykarz z kurczaka

środa, 30 marca 2016

Z cyklu obiad na słodko ryż z jabłkami zapiekany z budyniem. Prosta, zwykła potrawa w nowym wydaniu :).

Na podstawie przepisu z "Różowej patery".

ryż zapiekany z jabłkami i budyniem_słodki obiad_obiad bez mięsa

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu (najlepiej okrągły)
  • 2 szklanki mleka (u mnie migdałowe)
  • budyń waniliowy (u mnie bezglutenowy)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 1 kg jabłek (najlepiej kwaśne - boskopy, renety, antonówki)
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • cukier do posłodzenia jabłek
  • 50 g masła
  • ew. cynamon

Wykonanie:

Ryż ugotować w wodzie ze szczyptą soli (okrągły ryż lepiej klei się i trzyma formę). Budyń ugotować na mleku z cukrem, cukrem waniliowym i łyżką masła.

Jabłka obrać, pokroić w cieniutkie plasterki i krótko poddusić z cukrem i łyżką wody (tak, by plasterki się nie rozpadły). Rodzynki sparzyć, osączyć i połączyć z jabłkami.

W foremce do zapiekania posmarowanej masłem układać warstwami: ryż, wiórki masła, jabłka z rodzynkami, budyń. Zapiec w 180 °C ok. 30 minut.

Po upieczeniu, zostawić na kilka minut w foremce. Przestudzoną zapiekankę lepiej kroić.

Warstwy można przesypać cynamonem lub po upieczeniu oprószyć cynamonem, ew. pudrem.

Do dania warto podać sos z kwaśnej śmietany, pudru i cukru waniliowego.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ryż zapiekany z jabłkami i budyniem_słodki obiad_obiad bez mięsa

Inne obiady na słodko:

kugiel z chałki_puding z chałki z jabłkami i rodzynakmi_słodki obiad_kuchnia bez resztek_kuchnia żydowska  pieczone pierogi z suszonymi śliwkami i marcepanem_pierogi na słodko_pierogi krucho-drożdżowe  pierogi leniwe dla leniwych_pierogi z twarogu_kluski z twarogu_dania błyskawiczne  Naleśniki Gundel_naleśniki z orzechami_desery_kuchnia węgierska

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5