| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Zupy

środa, 26 kwietnia 2017

Naszymi hitami rybnym ostatnich miesięcy są: strogonow z pstrąga, ryba z pieca z sosem pietruszkowym i właśnie ta zupa z pomidorami i groszkiem. Zupa niezwykle aromatyczna (a to za sprawą limonki i imbiru), sycąca, gęsta, ale z kategorii fit. No i jeszcze jedno, może nie należy do dań błyskawicznych, ale gdy dobrze wszystko zorganizujemy, przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Serdecznie polecam :).

Na podstawie przepisu p. Okrasy.

zupa rybna z pomidorami i groszkiem_danie jednogarnkowe_danie rybne_danie fit

Składniki:

  • 80 dag pstrąga tęczowego (bez ości i skóry)
  • 1 puszka pomidorów w zalewie pomidorowej
  • 200 g zielonego groszku (świeży lub mrożony)
  • kawałek pora (biała część)
  • 1 pełna łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • skórka otarta z jednej limonki
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki lub kolendry
  • do wywaru: 1 mała pietruszka, 2 marchewki, kawałek pora i selera
  • 2-3 ziemniaki
  • przyprawy do wywaru: listek laurowy, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu

Wykonanie:

A to mój sposób na w miarę szybkie przygotowanie zupy.

Najpierw myję filety z pstrąga, osuszam, oddzielam skórę i ew. ości, kroję na kawałki, solę, nacieram imbirem i skórką startą z 3/4 limonki, przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami czosnku (jeśli duży, jeden)  i odstawiam do lodówki.

Gdy ryba jest już w lodówce, obieram warzywa i kroję na części, ziemniaki w kostkę, zalewam wodą (1,5-2 l), dodaję listek, ziele angielskie i ziarna pieprzu i gotuje wywar (ok. 15-20 minut).

Wywar gotuję się, a ja w tym czasie kroję pora w półplasterki i smażę na maśle klarowanym. Pod koniec dodaję pozostały czosnek, mieszam i uważam, by nie przypalił się. Dodaję pomidory z zalewą i koncentrat i jeszcze chwilę całość duszę.

Wywar ugotowany. Wyjmuję marchew, pietruszkę, por i seler (zostawiam ziemniaki), dodaję groszek i gotuję 5-7 minut. Następnie dorzucam rybę, gotuję kolejne 5-6 minut. Teraz wlewam sos pomidorowy, całość zagotowuję, doprawiam solą, pieprzem i pozostałą skórką z limonki. Zostawiam na kilka minut.

Podaję posypaną natką pietruszki i ew. z grzankami.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

zupa rybna z pomidorami i groszkiem_danie jednogarnkowe_danie rybne_danie fit

Inne zupy:

zupa pstrągowa_zupa rybna_lekkie dania  halaszle_zupa rybna_danie jednogarnkowe_kuchnia węgierska  wiosenna zupa z rzeżuchy_zielona zupa_zupa wegetariańska  ciorba z pulpetami_pomidorówka z pulpetami_danie jednogarnkowe_kuchnia rumuńska  kapustnica_zupa ze słodkiej kapusty_kapuśniak  zupa krem z buraków_zupa wegetariańska_lekka zupa

czwartek, 16 lutego 2017

Wiedziałam, że ta zupa będzie pyszna, że to połączenie będzie smaczne. To taki smak dzieciństwa. U babci często słodko-słoną zupę mleczną (zacierki) jadłam z dobieranymi ziemniakami i okrasą. I tak oto pierwszym daniem, które wypróbowałam z książki p. Okrasy "Kuchnia Polska", była właśnie ta zupa. Ktoś powie - wiśniowa zimą? Ależ tak, ta zupa nie jest lekka, to treściwa, zimowa (!) zupa.

mleczna zupa wiśniowa z ziemniakami i okrasą_zupa owocowa_zupa Karola Okrasy

Składniki zupy:

  • 1 i 1/2 l wody
  • 600 g wydrylowanych wiśni (u mnie mrożone)
  • skórka i sok z cytryny (lub 100 g rokitnika, u mnie cytryna, rokitnik mam tylko w przetworach)
  • 250 ml słodkiej śmietanki 36 %
  • 5 łyżek cukru (można więcej, ale zupa jest lekko słodka i tak powinna pozostać)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Ziemniaki z okrasą:

  • 400-500 g ziemniaków
  • odrobina masła
  • 1 cebula
  • 100 g wędzonego boczku

Wykonanie:

Zupa. Zagotować wodę z cukrem, dodać wiśnie i skórka z sok z cytryny, ponownie zagotować. Dodać mąkę rozmieszaną z odrobiną wody, dodać do zupy, jeszcze raz zagotować. Zdjąć z ognia dodać śmietanę (najpierw śmietanę zahartować, czyli do śmietany powoli dodawać porcjami zupę, tak rozmieszaną dodać do garnka).

Ziemniaki z okrasą. Ziemniaki ugotować (z solą). Ubić z masłem.

Cebulę posiekać w drobną kostkę. Boczek również pokroić w kostkę. Na boczku usmażyć cebulę. Okrasą posypać ziemniaki i podać do zupy.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne zimowe zupy:

halaszle_zupa rybna_danie jednogarnkowe_kuchnia węgierska  zupa krem z porów_zupa warzywna_zupa wegetariańska  ciorba z pulpetami_pomidorówka z pulpetami_danie jednogarnkowe_kuchnia rumuńska  zupa z suszonych grzybów_zupa grzybowa_zupa wigilijna  wigilijna zupa z suszonych śliwek_zupa z suszu_zupa owocowa_zupa regionalna  zupa krem z soczewicy  zupa krem z buraków_zupa wegetariańska_lekka zupa 

piątek, 20 stycznia 2017

Zupy kremy należą ostatnio do moich ulubionych. Wśród nich na czołowym miejscu jest zupa krem z porów i ziemniaków. Gęsta, aromatyczna zwieńczona, moim niedawnym odkryciem,  pistou - sosem z pietruszki, czosnku i oliwy. A sos, podobny do włoskiego pesto, to wisienka na torcie, sprawia, że ze zwykłej zupy powstaje cudowne danie. 

Dodam, że tradycyjna, prowansalska wersja pistou jest na bazie bazylii, a nie pietruszki. 

zupa krem z porów_zupa warzywna_zupa wegetariańska

Składniki:

  • 2 pory (biała część)
  • 4 ziemniaki
  • 1 mała pietruszka
  • 1 łyżka masła
  • 1/2-1 łyżeczki kminku (ilość zależna od upodobań)
  • listek laurowy, kilka ziaren pieprzu, 1 ziele angielskie
  • sól do smaku

Sos:

  • pęczek pietruszki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • kilka łyżek oliwy (świetnie smakuje z olejem z prażonego sezamu)

Wykonanie:

Zupa. Pory pokroić w plasterki, obrane ziemniaki i pietruszkę w kostkę. Pory podsmażyć na maśle (nie rumieniąc), dodać ziemniaki i pietruszkę i jeszcze chwilę smażyć mieszając. Dodać 1,5 l wody, przyprawy i gotować do momentu aż warzywa będą miękkie. Wyjąć listek laurowy, resztę zmiksować na gładką masę (razem z pieprzem, zielem i  kminkiem). Gdyby zupa była zbyt gęsta, dodać wody.

Sos. Natkę posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Natkę połączyć z oliwą, czosnkiem i solą. Kleks sosu dodać do zupy.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne zupy:

zupa pstrągowa_zupa rybna_lekkie dania  kapustnica_zupa ze słodkiej kapusty_kapuśniak  zupa kukurydziana_dania z drobiu_dania jednogarnkowe  zupa krem z buraków_zupa wegetariańska_lekka zupa  zupa krem z soczewicy

 

czwartek, 01 września 2016

Zupa - wspomnienie pewnej wyprawy. Na wycieczce droga, a nawet bardzo, bo zrobiona domowym sposobem, jest najtańszym obiadem pod słońcem. A oprócz? Jest zdrowa, odżywcza, gęsta i smaczna. Można zrobić ją w wersji wegetariańskiej - z prażoną cebulką lub dla mięsożerców - z kiełbasą. Uwaga! Istotnym składnikiem jest kmin rzymski.

zupa z soczewicy_zupa krem z soczewicy_gęsta zupa

Składniki:

  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 duża marchewka
  • 3 ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • szalotka
  • ząbek czosnku
  • przyprawy (listek laurowy, 2-3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, kmin rzymski, czosnek i cebulka suszona)
  • pikantna oliwa
  • sól, pieprz do smaku
  • dodatki do wyboru: cebulka prażona lub kiełbasa polska (bydgoska, czy inna nazwa surowej kiełbasy)

Wykonanie:

Z marchewki, pietruszki, pora, selera, pieprzu, ziela angielskiego i listka laurowego ugotować wywar.

Soczewicę opłukać.

Szalotkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie razem ze zgniecionym czosnkiem (trzeba uważać, by się nie przypalił, inaczej zupa będzie gorzka).

Wywar przecedzić (zachować marchewkę), dodać ziemniaki, soczewicę, szalotkę i kmin rzymski - ugotować, dodać marchewkę. Całość zmiksować. Doprawić solą, pieprzem czosnkiem i suszoną cebulą.

Podawać posypane prażoną cebulką lub pokrojoną w plasterki i podsmażoną kiełbasą.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne zupy:

zupa pstrągowa_zupa rybna_lekkie dania  kapustnica_zupa ze słodkiej kapusty_kapuśniak  zupa kukurydziana_dania z drobiu_dania jednogarnkowe  zupa krem z buraków_zupa wegetariańska_lekka zupa

piątek, 08 lipca 2016

Tak, wiem szczawiowa to wiosenna zupa, ale na polach jest tyle szczawiu, że nie potrafiłam się oprzeć. A szczawiowa z dzikiego szczawiu jest najlepsza! Kwaśna, wyrazista, po prostu rarytas.

Pamiętajcie jedynie, że szczaw, tak jak rabarbar i botwina, usuwa z organizmu wapń i tworzy trudno rozpuszczalny szczawian wapń. Trzeba jeść z umiarem.

szczawiowa_zupa ze szczawiu_zupa z dzikiego szczawiu_kuchnia mazowiecka

Składniki:

  • 1,5 l aromatycznego rosołu (można na wywarze warzywnym, ale to jedna z nielicznych zup, które gotuję na rosole)
  • 5-6 garści umytego, posiekanego dzikiego szczawiu (lub mniej, zależy od tego jak kwaśne zupy lubicie)
  • 1/2 szklanki śmietanki (ew. mleka)
  • dodatki: ugotowane, młode ziemniaki, jajka na twardo

Wykonanie:

Do gotującego się wywaru dodać posiekany szczaw (najlepiej zacząć od czterech garści, sprawdzić, czy zupa jest kwaśna, ew. dodać więcej), zagotować. Zestawić z ognia i dodać śmietankę. Przed dodaniem śmietanę zahartować, tzn. wlewać do śmietany po trochu część zupy, intensywnie mieszając. Tak przygotowaną, dodać do garnka.

Podawać z ugotowanymi jajkami i ziemniakami.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

szczawiowa_zupa ze szczawiu_zupa z dzikiego szczawiu_kuchnia mazowiecka

"Mazowsze kulinarnie".

Akcja_Mazowsze kulinarnie_dania kuchni mazowieckiej_botwina

Inne zupy na lato:

botwina_dania kuchni mazowieckiej_zupy  Zupa krem z cukinii_dania wegetariańskie_zupy na lato  halaszle_zupa rybna_danie jednogarnkowe_kuchnia węgierska  kapustnica_zupa ze słodkiej kapusty_kapuśniak

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6