| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Pieczywo

wtorek, 02 maja 2017

Chleb inny niż wszystkie, bo z ziaren słonecznika, siemienia lnianego, płatków owsianych i migdałów, bez dodatku mąki. Spośród moich chlebów bezglutenowych, najbardziej treściwy i zwarty. Na śniadanie wystarczy jedna, cieniutka kromka. Nie kruszy się, długo zachowuje świeżość, jest niesamowicie smaczny, fantastyczny!

Przepis dostałam od mojej siostry (a Ewa znalazła go na blogu "Jadłonomia").

chleb zmieniający życie_chleb bez maki_chleb bezglutenowy_śniadanie_chleb domowy

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych (u mnie bezglutenowe)
  • 1 szklanka nasion słonecznika
  • 3/4 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 10 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki soli (myślałam, że to za dużo, ale nie, jest w sam raz)
  • 1 łyżka syropu z agawy (zastąpiłam lejącym miodem)
  • 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego*
  • 1 i 1/2 szklanki letniej wody + 3 łyżki

Wykonanie:

Wszystkie składniki suche wymieszać (płatki, nasiona słonecznika, siemię lniane, migdały, zmielone siemię lniane, sól).

W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre. Najpierw olej z syropem z agawy, potem dodać wodę.

Mokre składniki dodać do suchych i dobrze wymieszać (kilka minut).

Odstawić na 1-2 godzin.

Keksówkę o wymiarach 11 x 20 cm posmarować olejem kokosowym i przełożyć do niej ciasto.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 185-190 °C ok. 60 minut. 

Wyją z piekarnika i zostawić w foremce na godzinę, po czym wyjąć i zostawić na kratce do całkowitego schłodzenia (najlepiej na noc). Źle wystudzony będzie się kruszył!

Kroić ostrym nożem na cieniutkie kromki (to widać na zdjęciach, grubość jak pumpernikel).

*olej kokosowy jest niezbędny, sprawia,że chleb jest zwarty i nie rozpada się

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

chleb zmieniający życie_chleb bez maki_chleb bezglutenowy_śniadanie_chleb domowy

Inne bezglutenowe chleby:

chleb gryczano-jaglany_chleb bezglutenowy_chleb domowy_chleb na drożdżach  chleb jaglano-owsiany_chleb bezglutenowy_chleb drożdżowy_chleb domowy  chleb jaglany_chleb bezglutenowy_chleb na drożdżach  chleb kminkowy_chleb bezglutenowy_chleb gryczany_chleb z amarantusem   chleb gryczany z pomidorami i bazylią_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo  chleb gryczany z chrzanem i czosnkiem_chleb bezglutenowy_chleb na drożdżach_domowe pieczywo|  chleb gryczany z kaszą_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo  chleb kukurydziny_chleb bezglutenowy_śniadania_domowe pieczywo

środa, 15 marca 2017

Jeśli w kuchni rządzi Najmłodszy, to są właśnie tego typu dania-zachcianki, czyli paluszki rybne albo burgery jak z reklamy :). I tak oto upiekłam puszyste, słodkawe bułki do domowych burgerów.

Uwierzcie, takie domowe burgery z mięsem z indyka, sałatą, pomidorami, ogórkami kiszonymi i domowym keczupem, to nie jest fast food :)

Z "Kwestii smaku".

bułki do burgerów_domowe pieczywo_domowe bułki_domowy fast food

Składniki:

  • 500 g mąki (u mnie orkiszowa, ale może być zwykła pszenna)
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 300 ml mleka
  • 50 g masła
  • 1 jajko (temperatura pokojowa)
  • do posmarowania bułek żółtko rozmieszane z łyżką mleka i ew. sezam do posypania bułek

Wykonanie:

Mąkę przesiać. Mleko podgrzać (powinno być letnie). Masło roztopić i ostudzić (też ma być letnie).

Zrobić rozczyn. Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru (po chwili będą płynne), dodać 2 łyżki mleka i łyżkę mąki. Całość wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15-20 minut.

Do mąki, dodać sól, pozostały cukier, mleko, jajko, wyrośnięty rozczyn - wymieszać, dodać masło. Całość wyrabiać ok. 15 minut mikserem z hakiem. Uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny.

Po ww. czasie uformować 10 bułek. Położyć na tacy piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem (ew. posypać sezamem) i zostawić w ciepłym miejscu na kolejne 30-40 minut.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 210 °C przez 15 minut.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

bułki do burgerów_domowe pieczywo_domowe bułki_domowy fast food

Inne bułki:

bułeczki kukurydziane_domowe pieczywo_drożdżowe bułki  bułeczki maślane_bułki drożdżowe_dania na piknik  bułki ślimaczki z czarnuszką_pieczywo_dania na piknik_domowe bułki  Małgośki_bułki pszenne z przedziałkiem_domowe pieczywo  bułki z grzybami_jesienne dania_domowe pieczywo_dania wegetariańskie

piątek, 10 marca 2017

Na wiosnę, wiosenna, trójkolorowa chałka - zielono-biało-brązowa. Świetna domowa, słodka bułka, taka do masła i domowego dżemu czy konfitur. Na weekendowe drugie śniadanie z kubkiem mleka lub filiżanką kawy, nie ma nic lepszego.

Z "Moich wypieków".

trójkolorowa wiosenna chałka_słodka bułka_domowe pieczywo

Ciasto białe:

  • 200 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa jasna)
  • 40 g cukru
  • 120 ml mleka
  • 30 g roztopionego, letniego masła
  • 8 g drożdży świeżych
  • szczypta soli

Ciasto zielone:

  • 200 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa jasna)
  • 40 g cukru
  • 130 ml mleka
  • 1 łyżka herbaty matcha*
  • 30 g roztopionego, letniego masła
  • 8 g drożdży świeżych
  • szczypta soli

Ciasto brązowe:

  • 200 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa jasna)
  • 40 g cukru
  • 130 ml mleka
  • 1 łyżka kakao
  • 30 g roztopionego, letniego masła
  • 8 g drożdży świeżych
  • szczypta soli

Wykonanie:

Ciasto białe. Mąkę przesiać.

Zrobić rozczyn, tzn. drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru (po chwili będą płynne), dodać łyżkę mąki i łyżkę mleka - wymieszać i zostawić na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do mąki dodać sól, cukier, masło i rozczyn i dobrze wyrobić (15 minut mikserem z hakiem). Z ciasta uformować kulę, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (1-1,5 godziny).

Wyrośnięte ciasto odgazować (uderzyć pięścią), uformować wałek o długości 60 cm.

Ciasto zielone. Matchę rozpuścić w mleku, dalej postępować tak jak w przypadku ciasta białego.

Ciasto brązowe. Kakao rozpuścić w mleku, dalej postępować tak jak w przypadku ciasta białego.

Składanie. Trójkolorowe wałeczki połączyć ze sobą na końcach i zapleść jak warkocz. Końce podwinąć pod spód. Ciasto przełożyłam do foremki o długości 35 cm i szerokości 10 cm, wcześniej posmarowanej masłem i posypanej mąką. Zostawić w ciepłym miejscu na kolejne 40 minut.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 170-180 °C ok. 35-40 minut (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone). Wyjąć  z pieca i po ok. 20 minutach przełożyć na kratkę i wystudzić.

*nie miałam w domu herbaty matcha. Z zielonym kolorem poradziłam sobie następująco: 1 szklankę mleka zmiksowałam z 80 g szpinaku baby, z tego do ciasta wzięłam 135 ml, resztę zielonego mleka przeznaczyłam na zielone naleśniki.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inaczej ukrojona...

trójkolorowa wiosenna chałka_słodka bułka_domowe pieczywo

A przed pieczeniem wygląda tak...

trójkolorowa wiosenna chałka_słodka bułka_domowe pieczywo

Inne słodkie chałki i chlebki:

chałka_ciasto drożdżowe  chleb z rodzynkami_chleb słodki_chleb drożdżowy  chałka z marcepanem_chałka nadziewana_chałka odświętna_wypieki na Wielkanoc  wielkanocny wieniec drożdżowy_ciasto drożdżowe_ciasto z migdałami_zabawy kulinarne_ciasto na Wielkanoc  drożdżowy warkocz_chałka_drożdżówka śniadaniowa_domowe pieczywo  lembas_chleb elfów_keks_ciasto z bakaliami  chałka z marmoladą z pigwy_ciasto drożdżowe z owocami

wtorek, 21 lutego 2017

Rewelacyjne pieczone pączki z dziurką w maślano-cukrowej posypce.

Alternatywa dla smażonych pączków na Tłusty Czwartek.

Z "Moich Wypieków".

pieczone donaty_pączki z dziurką_fit pączki_tłusty czwartek

Składniki:

  • 1 i 1/3 szklanki letniego mleka
  • 14 g drożdży
  • 2 łyżki roztopionego, letniego masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 5 szklanek mąki (u mnie jasna orkiszowa)
  • 1 łyżeczka soli

Posypka:

  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • laska wanilii lub 1 łyżka cynamonu

Wykonanie:

Mąkę przesiać. Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru (po chwili będą płynne), dodać 1/3 szklanki letniego mleka i 3-4 łyżki mąki. Całość wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na 20-25 minut.

Do mąki, dodać jajka, pozostałe mleko, cukier, sól, wyrośnięty rozczyn i letnie masło. Wszystko wymieszać i wyrobić na jednolite, gładkie ciasto. Przełożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 1,5 godziny.

Po tym czasie ciasto wyjąć, wyrobić ponownie i rozwałkować na grubość ok. 1,3 cm. Wykrawać szklanką kółka, drugą, mniejszą dziurki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 45 minut.

Piec w rozgrzanym do 180 °C piekarniku 8-10 minut.

W czasie pieczenia rozpuścić masło na posypkę i wymieszać cukier z wanilią lub cynamonem.

Upieczone donaty, po 2-3 minutach od wyjęcia z piekarnika, maczać z dwóch stron w maśle i otaczać w cukrze.

Przepis na 24 sztuki.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

pieczone donaty_pączki z dziurką_fit pączki_tłusty czwartek

Inne pączki, racuchy, faworki na tłusty czwartek:

róże karnawałowe_danie na karnawał_tłusty czwartek_w głębokim tłuszczu  Błyskawiczne pączki serowe_racuchy z serka homogenizowanego_danie na tłusty czwartek_danie na karnawał  pieczone pączki, czyli pączkowe bułeczki_słodkie bułki z nadzieniem_odchudzone pączki_tłusty czwartek  faworki_kuchnia mazowiecka_dania karnawałowe  chlapaki_racuchy drożdżowe_racuchy mazowieckie_pączki z łyżki  pieczone pączki nadziewane różą_dania na tłusty czwartek_dania karnawałowe_dietetyczne pączki

sobota, 11 lutego 2017

Po chlebie jaglanym, który piekłam na okrągło, nastał czas chleba kukurydzianego. Chleba o zdecydowanym smaku, takiego do domowego smalcu (:)), pięknym, żółtym kolorze, z siemieniem lnianym i wyrazistym dodatkami (czarnuszka lub kminek). Tak jak każdy chleb bezglutenowy, kruszy się i szybko się starzeje.

Na podstawie przepisu z broszurki "Smaczna kuchnia bez glutenu. Śniadania i kolacje" (z moimi zmianami).

chleb kukurydziany bezglutenowy_chleb drożdżowy_chleb z kminkiem_chleb domowy

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka gumy kasantanowe (można pominąć, ale poprawia strukturę chleba)
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka kminku lub czarnuszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 i 3/4 szklanki przegotowanej, letniej wody

Wykonanie:

Keksówkę posmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.

W misce wymieszać mąki, gumę, siemię, kminek, sól.

Drożdże wymieszać z cukrem, po chwili będą płynne.

Do mieszanki mącznej dodać wodę, rozpuszczone drożdże i wymieszać. Masa powinna być taka jak gęsty budyń, jeśli się kruszy i nie daje się połączyć, dodać ciut więcej wody.

Ciasto przełożyć do foremki i zostawić na 30-50 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (nie dłużej, potem zaczyna opadać).

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piec ok. 1 godziny.

Przestudzić i wyjąć z foremki.

Ze starego (po 2-3 dniach) chleba, bardzo dobre są grzanki.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne bezglutenowe chleby:

chleb gryczano-jaglany_chleb bezglutenowy_chleb domowy_chleb na drożdżach  chleb jaglano-owsiany_chleb bezglutenowy_chleb drożdżowy_chleb domowy  chleb jaglany_chleb bezglutenowy_chleb na drożdżach  chleb kminkowy_chleb bezglutenowy_chleb gryczany_chleb z amarantusem   chleb gryczany z pomidorami i bazylią_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo  chleb gryczany z chrzanem i czosnkiem_chleb bezglutenowy_chleb na drożdżach_domowe pieczywo|  chleb gryczany z kaszą_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo    

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11