Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail


Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top blogi

Ciasta z owocami

poniedziałek, 14 października 2013

Zwykłe, domowe ciasto jabłkowo-śliwkowe. Pulchne i delikatne, w sam raz do popołudniowej kawy czy na niedzielny podwieczorek.

Z "Atlasu Kulinarnego Lata".

Jesienne ciasto_ciasto z owocami_ciasto ucierane

Składniki:

  • 40 dag śliwek
  • 2 kwaśne jabłka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Umyte i osuszone śliwki przekroić na pół i wypestkować. Jabłka obrać i pokroić na cząstki. Przygotować formę o średnicy 24 cm - posmarować masłem i posypać tartą bułką.

Roztopić masło. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać puder cukier waniliowy i dalej ubijać aż masa będzie sztywna i lśniąca. Nie przerywając dodać po jednym żółtku i na zmianę mąkę z rozpuszczonym masłem. 

Przelać do formy, ułożyć owoce (śliwki skórkami do dołu). Piec 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C.

Znajdź mnie na fb.

Jesienne ciasto_ciasto z owocami_ciasto ucierane

Inne jesienne wypieki:

drożdżówka dyniowo-pomarańczowa z glazurą dyniową_ciasto drożdżowe  misiankowa szarlotka_ciasto z owocami_jabłecznik  keks na białkach ze ślwikami_ciasta z owocami_ciasto bez żółtek_jesienne przepisy  Babeczki śliwkowo-pomarańczowe_ciasto z owocami_ciasto ucierane

poniedziałek, 16 września 2013

I znów nagromadziłam białek. I znów pojawia się pytanie - co z nimi począć? Na blogu jest już kilka patentów, ale chciałam spróbować czegoś nowego. I właśnie na "Słodkiej pasji" znalazłam nietypowy przepis na ciasto z białek. Dlaczego nietypowy? Składniki standardowe, wygląd również, ale technika przygotowania inna i to ona zachęciła mnie do wypróbowania przepisu. Efekty? Smaczne, błyskawiczne ciasto ze śliwkami.

keks na białkach ze śliwkami_ciasto z owocami_ciasto ucierane

Składniki (w temperaturze pokojowej):

  • 5 białek
  • 180 ml mleka 3,2 %
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej (można zastąpić cynamonem, ale wtedy ciasto nie będzie miało białego koloru)
  • 315 g mąki tortowej
  • 5 g soli
  • 170 g masła
  • 250 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g wypestkowanych śliwek
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • cukier puder do oprószenia

Wykonanie:

Foremkę posmarować masłem i posypać tartą bułką. Piekarnik rozgrzać do 180 °C.

Białka, mleko, wanilię roztrzepać rózgą do momentu zmieszania składników. Mąkę, proszek, sól, masło razem z połową szklanki płynu białkowo-jajecznego ucierać (mikserem na najniższych obrotach) do całkowitego połączenia składników. Nie przerywając ucierania dodać stopniowo, w trzech turach pozostałą masę białkowo-jajeczną. Mieszać do momentu, aż masa będzie gładka i lejąca.

Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Na wierzchu położyć śliwki (skórką do dołu). Piec 60 minut - do suchego patyczka (u mnie piekło się ciut dłużej). Przestudzić i oprószyć pudrem.

Znajdź mnie na fb.

keks na białkach ze śliwkami_ciasto z owocami_ciasto ucierane

Inne sposoby wykorzystania białek:

 Chrupaczki migdałowe_ciasteczka migdałowe_przepisy na piknik_finger food  Babka pomarańczowa na białkach_babka  Tort bezowo-kokosowy z truskawkami_torty_przepisy na lato  kokosanki_ciasteczka kokosowe_błyskawiczne wypieki

 

czwartek, 29 sierpnia 2013

Ciasto bez pieczenia, lekki, orzeźwiający, jogurtowy torcik z galaretką arbuzową i kruchym (bądź puszystym w zależności od wybranych ciastek) spodem. Nie jestem fanem arbuzów i pianki na bazie jogurtu, dlatego to nie jest deser dla mnie. Dodam od razu, że znalazł amatorów wśród innych domowników. A komentarze? Ładnie wygląda, fajny spód i pianka, ale ten mus arbuzowy w galarecie - zbyt mdły. Może lepsze byłby winogrona zalane galaretką?

Przepis z "Mojego Ciasto".

Arbuzowy przysmak_ciasto bez pieczenia_ciasto jogurtowe_ciasto na lato

Składniki spodu:

  • 150 g masła
  • 300 g herbatników lub biszkoptów
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki wody

Składniki wierzchu:

  • 50 g żelatyny
  • 600 g gęstego jogurtu
  • 250 ml kremówki
  • 100 g cukru pudru (dodałam ciut więcej)
  • 100 ml grenadiny
  • 800 g arbuza wypestkowanego i pokrojonego w kostkę
  • kawałki lub kulki arbuza do przybrania

Wykonanie:

Herbatniki pokruszyć, ale nie na pył. Masło rozpuścić z wodą i cukrem, dodać herbatniki. Przełożyć do formy o średnicy 26 cm i przycisnąć masę do dna. Przełożyć do lodówki i schłodzić.

Żelatynę namoczyć w 3/4 szklanki wody i zostawić do napęcznienia. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać puder. Jogurt wlać do dużego naczynia. Żelatynę podzielić na dwie równe części. Jedną rozpuścić podgrzewając (uwaga! łatwo się przypala, trzeba mieszać i nie można zagotować). Do żelatyny wlać cześć jogurtu wymieszać i przelać do pozostałego jogurtu. Do masy dodać ubitą pianę, delikatnie mieszając. Masę przełożyć do tortownicy. Połowę kostek arbuza ułożyć (lekko wciskając) na masie. Wstawić do lodówki do stężenia.

Rozpuścić pozostałą żelatynę. Arbuza zmiksować, dodać sok z granatów (grenadinę) i żelatynę. Tężejącą galaretkę przełożyć na masę jogurtową. Wstawić do lodówki do całkowitego skrzepnięcia.

Znajdź mnie na fb.

Arbuzowy przysmak_ciasto bez pieczenia_ciasto jogurtowe_ciasto na lato

Inne ciasta z galaretką:

 torcik serowy z owocami_sernik_ciasto z owocami_ciasto na lato  Truskawkowiec_biszkopt z truskawkami_ciasto z owocami_przepisy na lato  jogurtowiec z truskawkami_ciasto bez pieczenia_ciasto z owocami_ciasto na zimno_ciasto dietetyczne  pascha_sernik_sernik na zimno_Wielkanoc

niedziela, 28 lipca 2013

Błyskawiczne to mało powiedziane, przygotowanie tego ciasta zajmuje ok. 15 minut. A jakie jest? Wilgotne, maślane i kwaśno-słodkie. Można je zaliczyć do ciast z cyklu: "ratunku goście", "szybki podwieczorek", "błyskawiczne ciasto do kawy", "codzienne ciasto". A jakie nie jest? Zdecydowanie to nie jest ciasto puszek.

Z blogu "Moje wypieki".

Błyskawiczne ciasto z wiśniami_ciasto ucierane_ciasto z owocami_dania błyskawiczne_dania na lato

Składniki (w temperaturze pokojowej):

  • 125 g masła
  • 3 jajka
  • 10 łyżek cukru
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400 g wydrylowanych wiśni lub innych owoców
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Przygotować formę o średnicy 20 cm. Włączyć piekarnik na 180 °C. Wszystkie składniki zmiksować i przelać ciasto do foremki. Na wierzchu ułożyć owoce. Piec ok. 40 minut - piekłam dłużej (do suchego patyczka). Przestudzone posypać pudrem.

Znajdź mnie na fb.

Inne błyskawiczne wypieki z owocami:

placek z antonówkami_jabłecznik_ciasto owocowe_ciasto na oleju  rolada z borówkami_rolada biszkoptowa_przepisy na lato_ciasto z owocami  ciasto maślankowo-morelowe_ciasto olejowe_ciasto z owocami_dania błyskawiczne  Ciasto rabarbarowe na piknik_przepisy na piknik_ciasta z owocami

czwartek, 18 lipca 2013

Morele są zaskakujące. Delikatne i łagodne surowe, mocne  i kwaśne po przetworzeniu. A moja tarta? - jest maślana, kwaśna, karmelowa, pięknie pachnie - zniewala. Najlepsza pierwszego dnia. Jedliśmy ją z lodami śmietankowymi i to jest dobre połączenie.

tarta Tatin z morelami_tarta z owocami_tarta odwrócona_Kuchnia francuska

Składniki ciasta:

  • 225 g mąki
  • 150 g masła pokrojonego w drobną kostkę
  • 2 pełne łyżki cukru
  • 1-2 łyżeczki cukru waniliowego (najlepiej domowy)
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki lodowatej wody
  • szczypta soli

Składniki nadzienia:

  • ok. 1 kg moreli (dojrzałych i twardych)
  • 100 g cukru
  • 60 g masła

Wykonanie:

Mąkę połączyć z masłem, cukrami i solę. Dodać żółtko i wodę - szybko zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na minimum 30 minut.

Morele przepołowić i wyjąć pestki. W tym czasie w formie do tarty (takiej z nieodpinanym dnem) rozpuścić masło z cukrem. Na karmelu gęsto ułożyć morele przepołowieniem do góry. Smażyć ok. 10 minut. Przestudzić.

Schłodzone ciasto rozwałkować w kształcie koła o średnicy większej niż forma. Położyć na morelach, wystające ciasto włożyć do foremki.

Piec 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C.

Upieczone ciasto przewrócić do góry nogami przykładając formę do talerza i energicznie przekręcają na drugą stronę.

Znajdź mnie na fb.

tarta Tatin z morelami_tarta z owocami_tarta odwrócona_Kuchnia francuska

Akcja "Morelkowo Brzoskwiniowo".

akcja_morelkowo_brzoskwiniowo_tarta Tatin z morelami

Inne słodkości z morelami:

wiatraczki serowe z morelami_ciasteczka z owocami_ciasto półfrancuskie  ciasto maślankowo-morelowe_ciasto olejowe_ciasto z owocami_dania błyskawiczne  placek morelowo-marcepanowy_ciasto drożdżowe_ciasto z owocami_przepisy na lato  knedle serowo-ziemniaczane z morelami_knedle_dania z owocami_kuchnia CK_przepisy na lato

 
1 , 2 , 3