| < Maj 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Ciasta z owocami

środa, 11 maja 2016

Tak nam zasmakowało ciasto z rabarbarem i kruszonką, że postanowiliśmy zrobić powtórkę. Tym razem jednak placek wzbogaciłam o budyń, a rabarbar wymieszałam z dżemem malinowym. I...zupełnie inne ciasto (dodam, że także jest bez glutenu).

ciasto kruche z rabarbarem, budyniem i kruszonką_ciasto kruche bezglutenowe_warzywa w słodyczach_ciasto wiosenne

Składniki:

  • 100 g mielonych migdałów
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g mąki jaglanej
  • 150 g mąki owsianej (bezglutenowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowy)
  • 250 g zimnego masła
  • 2 jajka
  • pęczek rabarbaru
  • 3-4 łyżki dżemu malinowego (najlepiej z domowych przetworów)
  • 0,75 l mleka (u mnie sojowe, dlatego budyń w cieście jest beżowy)
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bezglutenowe)
  • cukier do osłodzenia budyniu
  • 50 g masła do budyniu
  • ew. cukier puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Mąki (ziemniaczaną, jaglaną, owsianą), mielone migdały, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy wymieszać. Posiekać z masłem na drobną kruszonkę. Dodać jajka i zagnieść. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.

W tym czasie:

*ugotować budyń, dodać masło (50 g), wymieszać, ostudzić.

*rabarbar umyć, obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z dżemem i odstawić.

Schłodzone ciasto podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). 2/3 ciasta rozwałkować i włożyć do posmarowanej masłem blaszki. Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200-220 °C. Wystudzić. Na wystudzone położyć rabarbar (osączyć z nadmiaru soku), zimny budyń i starte na tarce pozostałe ciasto. Piec ok. 30-40 minut (do zrumienienie).

Zimne pokroić i oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ciasto kruche z rabarbarem, budyniem i kruszonką_ciasto kruche bezglutenowe_warzywa w słodyczach_ciasto wiosenne

Inne ciasta z rabarbarem:

kruche ciasto z porzeczkami i rabarbarem_ciasto z owocami  razowa szarlotka z rabarbarem i pianką_ciasto z jabłkami_jabłecznik z pianką_jabłecznik na kruchym cieście  placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką_ciasto drożdżowe_ciasto z kruszonką  Ciasto ucierane z rabarbarem_ciasto z owocami_przepisy na piknik

czwartek, 05 maja 2016

Rewelacyjne, kruche ciasto z rabarbarem. Na podwieczorek, na niedzielny deser, na spotkanie z przyjaciółmi.

kruche, bezglutenowe ciasto z rabarbarem_ciasto wiosenne_ciasto bezglutenowe_ciasto jaglane_ciasto migdałowe

Składniki:

  • 100 g mielonych migdałów
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g mąki jaglanej
  • 150 g mąki owsianej (bezglutenowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowy)
  • 250 g zimnego masła
  • 2 jajka
  • pęczek rabarbaru
  • 3-4 łyżki cukru do rabarbaru
  • ew. cukier puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Mąki (ziemniaczaną, jaglaną, owsianą), mielone migdały, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy wymieszać. Posiekać z masłem na drobną kruszonkę. Dodać jajka i zagnieść. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.

W tym czasie rabarbar umyć, obrać i pokroić w kostkę. Posypać cukrem i odstawić.

Ciasto podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). 2/3 ciasta rozwałkować i włożyć do posmarowanej masłem blaszki. Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C. Wystudzić. Na wystudzone położyć rabarbar (osączyć z nadmiaru soku) i starte na tarce pozostałe ciasto. Piec ok. 30 minut (do zrumienienie).

Wystudzić, pokroić w kwadraty i ew. oprószyć pudrem.

Uwagi:

*Ciasto można w całości, bez zapiekania spodu, wstawić do piekarnika. W tym jednak wypadku nie będzie tak kruche, jak zapieczone.

**Mąkę owsianą można, przed zagniataniem, lekko uprażyć na patelni, wystudzić i wtedy zagnieść ciasto. Mąka nabierze orzechowego smaku. Trzeba jednak uważać, by jej nie przypalić.

***Ciasto wspaniale smakuje na ciepło z lodami.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

kruche, bezglutenowe ciasto z rabarbarem_ciasto wiosenne_ciasto bezglutenowe_ciasto jaglane_ciasto migdałowe

Inne ciasta z rabarbarem:

kruche ciasto z porzeczkami i rabarbarem_ciasto z owocami  razowa szarlotka z rabarbarem i pianką_ciasto z jabłkami_jabłecznik z pianką_jabłecznik na kruchym cieście  placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką_ciasto drożdżowe_ciasto z kruszonką  pakieciki rabarbarowe_ciasteczka z rabarbarem_dania na piknik

piątek, 30 października 2015

Puszyste, delikatne i bardzo błyskawiczne ciasto z jabłkami. Do poobiedniej kawy, ale też awaryjnie, gdy w domu nic nie ma, a za drzwiami goście :).

Z blogu "Zjem to".

ciasto jogurtowe z jabkami_ciasto kubeczkowe_ciasto błyskawiczne_ciasto olejowe

Składniki (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej):

  • 1 kubeczek jogurtu greckiego (200 g)*
  • 3 duże jajka
  • 1 kubeczek oleju
  • 2 kubeczki cukru
  • 3 kubeczki mąki pszennej tortowej
  • 1 kubeczek proszku budyniowego waniliowego lub śmietankowego (2 budynie na pół litra mleka)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 kwaśne jabłka
  • puder do oprószenia ciasta (+ ew. cynamon)

Wykonanie:

Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować masłem i posypać mąką.

Piekarnik włączyć na 180-185 °C.

Jabłka obrać i pokroić w pasterki.

Jogurt, jajka, cukier wymieszać. Dodać olej.

Mąkę, proszek budyniowy i proszek do pieczenia przesiać.

Mokre i suche składniki połączyć. Przełożyć ciasto do foremki, ułożyć na nim jabłka. Piec 40 - 50 minut (lub dużej, do suchego patyczka).

Przestudzić oprószyć pudrem.

*kubeczek od jogurtu; odmierzamy wszystkie składniki tym samym naczyniem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ciasto jogurtowe z jabkami_ciasto kubeczkowe_ciasto błyskawiczne_ciasto olejowe

Inne ucierane ciasta z jabłkami:

jabłecznik szwajcarski_ciasto ucierane_ciasto z owocami_szarlotka  Jesienne ciasto_ciasto z owocami_ciasto ucierane  ciasto cynamonowe z jabłkami_ciasto korzenne_ciasto błyskawiczne  placek z antonówkami_jabłecznik_ciasto owocowe_ciasto na oleju

czwartek, 14 maja 2015

Na blogu jakiś czas temu zamieściłam przepis na pleśniak, czyli kruche ciasto z masą owocową i bezową pianką. Dziś wersja ze starego zeszytu Mamy - z warstwą z dodatkiem kakao. W maju koniecznie z rabarbarem, a poza sezonem rabarbarowym ze śliwkami, jabłkami, agrestem, czy też powidłami lub marmoladą z pigwy.

pleśniak z rabarbarem_pleśniak z warstwą czekoladową_skubaniec_ciasto kruche z owocami

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 200 g masła
  • 6 jajek (rozdzielone)
  • 1/2 szklanki cukru pudru + do oprószenia ciasta
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki śmietany
  • łyżeczka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • szczypta soli
  • 1 pełna łyżka kakao
  • 1 szklanka cukru + do posypania rabarbaru
  • rabarbar lub inne owoce
  • ew. cynamon

Wykonanie:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól, masło - posiekać. Następnie dołożyć żółtka i śmietanę - szybko zagnieść ciasto. Zagniecione podzielić na 3 nierówne części - największa i najmniejsza zostaje biała, do średniej dodać kakao. Każdą z części owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę - dwie.

Rabarbar umyć, obrać i pokroić w 2 cm paski. Lekko posypać cukrem i ew. cynamonem (u mnie cynamon raczej zimą).

Przygotować formę o wymiarach 24x40 cm (wyłożyć papierem lub posmarować masłem).

Białą, największą cześć ciasta rozwałkować na dno foremki (można zetrzeć na tarce). Zapiec w 200 °C i wystudzić. 

Białka ubić. Do ubitych dodać stopniowo cukier (cały czas ubijając). Ubijać do momentu, aż masa będzie lśniąca i gładka.

Na wystudzone ciasto wyłożyć osączony rabarbar, na niego zetrzeć ciasto ciemne. Dalej ubite białka i biała, najmniejsza część ciasta.

Piec 45 minut.

Kroić wystudzone. Można oprószyć pudrem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

akcja_rabarbarowa rewolucja_pleśniak z rabarbarem

Inne ciasta z rabarbarem:

Muffinki z rabarbarem i migdałową kruszonką_przepisy na piknik_dania dla dzieci  razowa szarlotka z rabarbarem i pianką_ciasto z jabłkami_jabłecznik z pianką_jabłecznik na kruchym cieście  kruche ciasto z porzeczkami i rabarbarem_ciasto z owocami  pakieciki rabarbarowe_ciasteczka z rabarbarem_dania na piknik  Ciasto ucierane z rabarbarem_ciasto z owocami_przepisy na piknik

 

czwartek, 11 września 2014

Z cyklu ze starego zeszytu - ciasto malinowo-kokosowe.

Co to jest? To rodzaj krajanki. Na puszystym biszkopcie malinowy mus i kokosowa pierzynka. Pyszne i lekkie ciasto. Mus malinowy można zastąpić musem jeżynowym, jagodowym lub  dżemem malinowym czy galaretką porzeczkową.

ciasto malinowo-kokosowe_krajanka biszkoptowa_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_ciasto kokosowe

Składniki biszkoptu:

  • 4 jajka (małe)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/6 szklanki mąki ziemniaczanej

Składniki masy malinowej:

  • 0,5 kg malin (można mrożone)
  • 2 galaretki malinowe
  • cukier do smaku

Składniki warstwy kokosowej*:

  • 5 białek
  • 25 dag cukru pudru
  • 13 dag wiórek kokosowych

Wykonanie biszkoptu:

Formę wyłożyć papierem do pieczenia (przełożyć wzdłuż dłuższych boków, krótsze pozostawić wolne). Nie smarować masłem.

Piekarnik włączyć na 180 °C.

Mąki przesiać.

Żółtka oddzielić od białek. Lekko roztrzepać.

Białka ubić na maksymalnych obrotach miksera na sztywną pianę. Dodać powoli, ciągle ubijając, cukier. Miksować do uzyskania lśniącej, gęstej i gładkiej masy. Zmniejszyć obroty miksera do minimalnych obrotów i dodać żółtka.

Wyłączyć mikser. Dodać mąki. Całość połączyć delikatnie, ale dokładnie mieszając.

Przełożyć do przygotowanej formy. Piec ok. 40 minut (do suchego patyczka).

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i rzucić z wysokości 50 cm z foremką na podłogę.

Studzić w foremce. Wyjąć wystudzony.

Wykonanie musu:

Maliny przebrać, odszypułkować, umyć, osuszyć i przetrzeć przez sito. Zmierzyć ilość płynu.

Galaretki rozpuścić w 250 ml gorącej wody (lub mniej łączna ilość płynu - wody i soku - powinna wynosić ok. 2,5 szklanki). Galaretkę lekko przestudzić, dodać do soku malinowego. Ew. dosłodzić do smaku. Tężejącą galaretkę wylać na biszkopt.

Wykonanie wierzchu kokosowego:

Przygotować formę do pieczenia (ta sama, w której piekł się biszkopt).

Białka ubić na sztywną pianę. Powoli dodać cukier puder. Miksować do uzyskania gładkiej, lśniącej i gęstej masy.

Wyłączyć mikser i delikatnie mieszając, dodać wiórki.

Piec na złoty kolor (ok. 20 minut) w piekarniku nagrzanym do 180 °C.

Ostudzić. Położyć na galaretce. Zostawić na 2-3 godziny.

*wersja II - warstwę kokosową zastąpiłam migdałową (zamiast wiórek kokosowych mielone migdały i łyżeczka ekstraktu migdałowego). Na wierzchu zrobiłam gzygzaki z rozpuszczonej czekolady (najlepiej deserowej). Ta odmiana dłużej mięknie.

Znajdź mnie na fb.

ciasto malinowo-kokosowe_krajanka biszkoptowa_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_ciasto kokosowe

Inne krajanki:

krajanka dyniowa z rodzynkami_ciasta korzenne_ciasta na oleju_ciasta z warzywami  Hetman v. królewiec_ciasto miodowo-biszkoptowe_krajanka_ciasto z kremem_Boże Narodzenie  ciasto czeskie, czyli miodowa krajanka_miodownik_ciasto z kremem_Boże Narodzenie  Świąteczna krajanka orzechowa_kruche ciasto_Boże Narodzenie

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5