| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Ciasta z owocami

czwartek, 31 sierpnia 2017

Czarno-białe, kruche ciasto z borówkami i lekką budyniową pianką. Delikatne, słodko-kwaśne, smaczne i reprezentacyjne - na imieniny, urodziny, spotkanie towarzyskie.

Placek Beatymarii z "Cukierni Lidla" Pawła Małeckiego. Dodam, że ciasto piekliśmy wielokrotnie (tyle, że w wersji białej - kruchy placek z wiśniami i budyniową pianką) z różnymi owocami. Wnioski? - każdej osobie wychodzi inne ciasto, mniej lub bardziej suche, kruche. W znacznej mierze to kwestia piekarnika, dlatego czas pieczenia i temperatura, to w każdym przepisie wartość orientacyjna i trzeba ją dostosować do własnego piekarnika. W moim zwyczaj odrobinę podnoszę temperaturę i wydłużam czas. Oprócz tego trzeba brać pod uwagę wielkość foremek i materiał z jakiego zostały wykonane, ale to już oddzielna kwestia.

kruche ciasto z borówkami i budyniową pianką_kruche ciasto z owocami_ciasto domowe_ciasto z owocami

Ciasto:

  • 300 g mąki  pszennej tortowej
  • 250 g masła
  • 6 żółtek
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g kakao
  • szczypta soli
  • 500 g borówek

Lekka budyniowa pianka:

  • 6 białek
  • 180 g cukru
  • 100 g rozpuszczonego, letniego masła
  • 120 g budyniu waniliowego w proszku
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • sok z 1/2 limonki

Dodatki:

  • cukier puder

Wykonanie:

Ciasto. Przygotować blaszkę o wymiarach 30-24 cm - wyłożyć papierem do pieczenia.

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypać cukier puder, dodać pokrojone w kostkę masło. Zagnieść, stopniowo dodając żółtka, potem sól.

Ciasto podzielić na dwie części 3/4 i 1/4. Do większej dodać kakao i zagnieść. Z ciasta ciemnego uformować wałek, owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażarki na 1,5-2 godzin. Tak samo postąpić z ciastem białym. 

Po ww. czasie wyjąć ciasto kakaowe i zetrzeć do blaszki na tarce o dużych oczkach. Wygładzić powierzchnię i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 °C na ok. 18-20 minut. Po upieczeniu wystudzić.

Pianka. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodać połowę cukru. Ubijać do momentu aż cukier się rozpuści. Pod koniec ubijania dodać sok z limonki. Dalej zmniejszyć obroty miksera i wsypać stopniowo drugą połowę cukru wymieszanego z cukrem waniliowym i proszkiem budyniowym. Wyłączyć mikser i powoli dodać letnie, roztopione masło. Całość wymieszać rózgą.

Pianę wyłożyć na podpieczony i wystudzony spód, posypać umytymi i osuszonymi borówkami. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach białe ciasto.

Wstawić do piekarnika i piec 50-55 minut.

Upieczony i wystudzony placek, można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

kruche ciasto z borówkami i budyniową pianką_kruche ciasto z owocami_ciasto domowe_ciasto z owocami

Inne ciasta z borówkami:

róża z twarogiem i borówkami_rolada drożdżowa_ciasto z owocami   Jagodowiec, czyli ciasto z jagodami_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_ciasto z jagodową pianką_dania na lato  rolada z borówkami_rolada biszkoptowa_przepisy na lato_ciasto z owocami  ciasto z kaszy z jagodami kamczackimi_ciasto z kremem_ciasto bez pieczenia_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_dania na lato  Ciasto niemieckie_biszkopt z galaretką_ciasto z kremem_ciasto z owocami  Kula_rolada biszkoptowa_ciasto z kremem_ciasto z owocami

sobota, 29 października 2016

Koniakówka, czy raczej murzynek z koniakiem, to baza wielu moich ciast i babeczek. W wersji pierwotnej wprowadzam zmiany od najprostszych - zamiana dodatku (pomarańcze, kawa), poprzez zmianę wierzchu - raffaello aż po daleko idące przeobrażenia, takie jak w  placku karaibskim, wesołych buźkach, babeczkach z serem, czy placku z galaretką. W tym cieście zmieniłam kształt (wieniec), zawartość (czekolada) i dodałam owoce. Ciasto jest bardziej wytrawne, wilgotne, ale jak zwykle pyszne, łatwe i szybko znika :).  

ciasto czekoladowe z całymi gruszkami_murzynek z owocami_koniakówka inaczej
 

Składniki:

  • 200 g masła
  • 2 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 kopiaste łyżki kakao
  • 50 g rumu (ciemnego, mocnego)
  • 4 jajka (jeśli małe, 5)
  • 2 szklanki mąki
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 6 podłużnych miękkich gruszek*

Wykonanie:

Przygotować owoce - umyć, obrać, ściąć spody, by gruszka stała, ew. wyciąć środki (niekoniecznie).

Masło, cukier, wodę i kakao zagotować. Odlać pół szklanki powstałego płynu. Przestudzić. Dodać żółtka, przesianą, razem z proszkiem do pieczenia, mąkę, rum, czekoladę pokrojoną w kosteczkę. Ubić pianę ze szczyptą soli i dodać ją, delikatnie mieszając, do masy.  Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy z kominem.  Wstawić przygotowane gruszki. Piec ok. 55-65 min (do suchego patyczka) w temperaturze 180 - 190 °C. Ciasto można polać odlanym płynem czekoladowy.

*gruszek nie gotować! (choć takie rozwiązanie zaleca wiele przepisów)

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne ciasta i babeczki na bazie murzynka:

muffinki koniakówkowe_muffinki czekoladowe_przepisy na piknik_finger food  murzynek z porzeczakmi i galaretką_ciasto na lato_ciasto z galaretką_ciasto z czekoladą_ciasto z owocami  koniakówka_ciasto czekoladowe_ciasto ucierane  Nadziewane buziaczki_nadziewane czekoladowe muffinki_dania dla dzieci  torcik raffaello na koniakówce_torcik na murzynku_torcik kokosowy_torcik czekoladowy_ciasto czekoladowe z kremem

niedziela, 18 września 2016

Jesienny placek ze śliwkami i kruszonką. Korzenny, rumowy, czekoladowy, na bazie koniakówki. Już taki na chłodniejsze dni. Zrobiłam go w przerwie między przetworami (powidła, czekośliwki, śliwki w occie, gruszki w occie), czyli nie jest absorbujący. A jaki dobry :).

placek karaibski ze śliwkami i kruszonką_murzynek z owocami_ciasto czekoladowe_ciasto z owocami

Składniki:

  • 200 g masła
  • 2 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 kopiaste łyżki kakao
  • 50 g rumu (ciemnego, mocnego)
  • 4 jajka (jeśli małe, 5)
  • 2 szklanki mąki
  • przyprawy korzenne (1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej)
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 60-70 dag śliwek
  • kruszonka (4,5 dag masła, 1/2 szklanki mąki, 3 łyżki cukru trzcinowego, łyżeczka cukru waniliowego lub cynamonu, szczypta soli)

Wykonanie:

Przygotować owoce - umyć, obrać, wysuszyć, przekroić wzdłuż na pół, wypestkować.

Przygotować kruszonkę - składniki rozetrzeć w palcach, tak przygotowaną wstawić do lodówki.

Masło, cukier, wodę i kakao zagotować. Odlać pół szklanki powstałego płynu. Przestudzić. Dodać żółtka, przesianą, razem z proszkiem do pieczenia i korzeniami, mąkę, rum. Ubić pianę ze szczyptą soli i dodać ją, delikatnie mieszając, do masy.  Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką prostokątnej formy.  Na wierzchu ułożyć śliwki skórką do dołu. Posypać kruszonką. Piec ok. 40-45 min (do suchego patyczka) w temperaturze 180 - 190 °C. Ciasto można polać odlanym płynem czekoladowy.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

placek karaibski ze śliwkami i kruszonką_murzynek z owocami_ciasto czekoladowe_ciasto z owocami

Inne ciasta i babeczki na bazie murzynka:

muffinki koniakówkowe_muffinki czekoladowe_przepisy na piknik_finger food  murzynek z porzeczakmi i galaretką_ciasto na lato_ciasto z galaretką_ciasto z czekoladą_ciasto z owocami  koniakówka_ciasto czekoladowe_ciasto ucierane  Nadziewane buziaczki_nadziewane czekoladowe muffinki_dania dla dzieci  torcik raffaello na koniakówce_torcik na murzynku_torcik kokosowy_torcik czekoladowy_ciasto czekoladowe z kremem

wtorek, 06 września 2016

 Zwykłe ciasto do poobiedniej kawy.

ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką_ciasto z owocami_ciasto z kruszonką

Składniki:

  • 20 dag masła
  • 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 4 duże jajka (lub 5 mniejszych)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka
  • cukier waniliowy
  • 50-60 dag śliwek
  • kruszonka (4,5 dag masła, 3 łyżki cukru, 1/2 szklanki mąki, szczypta soli i łyżeczka cukru waniliowego lub cynamonu)

Wykonanie:

Śliwki umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół i wypestkować.

Przygotować formę, tzn. posmarować masłem i posypać tartą bułką (średnica tortownicy - 26 cm).

Przygotować kruszonkę - wszystkie składniki połączyć zacierając palcami.

Masło utrzeć na puch. Powoli ucierając dodawać cukier i cukier waniliowy, następnie po jednym żółtku. Dosypać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i wlać mleko. Białka ubić (lekko posolić). Delikatnie połączyć z masą. Przełożyć do formy. Na wierzchu ułożyć śliwki (skórką do góry). Posypać przygotowaną kruszonką.

Piec ok. 1 godzinę w rozgrzanym do 180-190 °C piekarniku - do suchego patyczka.

Rewelacyjny zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Uwaga: Składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej (wyjęte z lodówki co najmniej 2 godziny przed przygotowaniem ciasta).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Na podstawie TEGO i TEGO przepisu.

ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką_ciasto z owocami_ciasto z kruszonką

Inne słodkości ze śliwkami:

Ciasto ze śliwakmi_ciasto z owocami  Babeczki śliwkowo-pomarańczowe_ciasto z owocami_ciasto ucierane  Tort śliwka w czekoladzie_tort czekoladowy_tort z alkoholem_tort na Boże Narodzenie  Jesienne ciasto_ciasto z owocami_ciasto ucierane  keks na białkach ze ślwikami_ciasta z owocami_ciasto bez żółtek_jesienne przepisy

poniedziałek, 18 lipca 2016

Pisałam ostatnio, że naszymi ulubionymi ciastami na lato są różne biszkopty z galaretką i owocami. Nasz najnowszy hit to rolada z galaretką. Dziś łatwiejsza odmiana tego ciasta - rolada z musem jagodowym. Zmiksowane jagody z żelatyną łatwiej zwijają się z roladą niż zwykła galaretka. A efekt? Rolada jest lepsza i bez sztucznych barwników.

rolada z jagodami_biszkopt z jagodami_ciasto z owocami

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki zmiksowanych jagód
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • cukier do smaku
  • puder do oprószenia rolady
  • listki melisy do ozdoby

Wykonanie:

Prostokątną formę o rozmiarach 25x40 cm posmarować masłem i wysypać bułką (zamiennie mielone migdały, orzechy, wiórki kokosowe).

Włączyć piekarnik na 180 °C.

Mąkę z proszkiem przesiać.

Żółtka oddzielić od białek i roztrzepać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, do ubitych dodawać partiami cukier, po każdej porcji dokładnie miksując. Ubijać do uzyskania lśniącej, gęstej  masy. Pianę połączyć z żółtkami i mąką, przesypując i lekko mieszając. Przełożyć do formy, wyrównać i piec 15 -20 minut na złoty kolor (nie za długo, rolada będzie się kruszyć i pękać). 

W tym czasie ściereczkę, z którą będziemy zwijać roladę, położyć na blacie i posypać cukrem. Na ścierkę wyjąć upieczony, gorący biszkopt (góra powinna leżeć na ściereczce z cukrem) i od razu zwinąć razem ze ściereczką (wzdłuż krótszego boku). Wystudzić.

Przygotować owoce - umyć, osuszyć i zmiksować. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Lekko przestudzić i dodać do musu.

Rozwinąć roladę, posmarować gęstniejącym musem. Ponownie zwinąć (tym razem bez ściereczki :)). Schłodzić (2-3 godziny w lodówce). Przed podaniem można posypać pudrem i ozdobić listkami melisy. Inne wersje podania ciasta? Wierzch posmarować bitą śmietaną i ozdobić owocami.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

rolada z jagodami_biszkopt z jagodami_ciasto z owocami

W tle rolady laurencja :).

Inne ciasta na lato z galaretką:

Truskawkowiec_biszkopt z truskawkami_ciasto z owocami_przepisy na lato  jogurtowiec z truskawkami_ciasto bez pieczenia_ciasto z owocami_ciasto na zimno_ciasto dietetyczne  blaszka_ciasto z galaretką_ciasto z owocami_przepisy na lato  ciasto z kaszy z jagodami kamczackimi_ciasto z kremem_ciasto bez pieczenia_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_dania na lato  Jagodowiec, czyli ciasto z jagodami_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_ciasto z jagodową pianką_dania na lato



 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7