| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Tagi






Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Ciasta z owocami

piątek, 13 lipca 2018

Moja letnia rolada z borówkami i bitą śmietaną w nowym wydaniu - z lustrzaną polewą. I...zdania są podzielone, część rodzinki zachwycona, część rozczarowana. A polewa, oprócz tego, że jest lśniąca i ładnie wygląda, jest lekko ciągnąca.

rolada z borówkami i lustrzaną polewą_rolada biszkoptowa_rolada z bitą śmietaną 

Składniki:

Rolada:

  • 4 jajka (z lodówki)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia

Krem:

  • 1 i 1/2 szklanki kremówki
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 1 kubeczek borówek (lub innych drobnych owoców)
  • 2 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki wody

Lustrzana polewa:

  • 100 g białej czekolady
  • 50 g kremówki
  • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki wody

Dodatki:

  • Bita śmietana
  • borówki
  • listki melisy lub mięty

Wykonanie:

Rolada. Piekarnik włączyć (temperatura 180 °C). Blaszkę do pieczenia o wymiarach 25 cm x 40 cm wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Żółtka oddzielić od białek i rozmieszać. Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać cukier i dalej ubijać do uzyskania lśniącej, gęstej  masy. Pianę połączyć z żółtkami i mąką przesypując i lekko mieszając. Przełożyć do formy i piec 15 -20 minut na złoty kolor. 

W tym czasie ściereczkę, z którą będziemy zwijać roladę, położyć na blacie i posypać cukrem. Na ścierkę wyjąć upieczony biszkopt (góra powinna leżeć na ściereczce z cukrem) i ciepły zwinąć razem ze ściereczką. Wystudzić.

Nadzienie. Przygotować owoce - umyć i osuszyć. Żelatynę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (moją namoczyłam i podgrzałam do rozpuszczenia). Śmietanę ubić z pudrem. Dodać żelatynę. Rozwinąć roladę posmarować ubitą śmietaną , posypać borówkami zwinąć jeszcze raz (bez ściereczki). Schłodzić. Polać polewą i ozdobić.

Lustrzana polewa. Żelatynę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Śmietanę podgrzać (prawie do zagotowania). Dodać połamaną czekoladę i rozmieszać. Połączyć z żelatyną i polać roladę. 

Uwagi:

*blaszkę posmarowaną masłem można posypać wiórkami kokosowymi, czy mielonymi migdałami.

**rolady nie należy zbyt długo piec, ponieważ przesuszona trudniej zwija się (kruszy się i pęka)

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne rolady z owocami:

rolada biszkoptowa z pieczonymi jabłkami_rolada z owocami_ciasto z owocami  rolada z borówkami_rolada biszkoptowa_przepisy na lato_ciasto z owocami  rolada czekoladowa z marcepanem i porzeczkami_rolada biszkoptowa_ciasta z kremem  rolada z galaretką truskawkową_rolada biszkoptowa_ciasto na lato_ciasto z owocami  Kula_rolada biszkoptowa_ciasto z kremem_ciasto z owocami

czwartek, 07 czerwca 2018

Proste, błyskawiczne ciasto z ostatnimi (!) czereśniami i kruszonką.

ciasto jogurtowe z czereśniami i kruszonką_ciasto ucierane_ciasto z owocami_placek z kruszonką_ciasto na lato

Składniki:

  • 2 szklanki mąki*
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 50 g roztopionego masła lub oleju
  • 1 szklanka jogurtu
  • czereśnie

Kruszonka:

  • 100 g mąki
  • 70 g masła
  • 4 łyżki cukru

Wykonanie:

Kruszonka. Składniki rozetrzeć w palcach i wstawić do zamrażarki.

Owoce umyć i osuszyć. Nie pestkować.

Ciasto. Piekarnik włączyć na 180 °C. Dno foremkę o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąkę i proszek przesiać. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę (7 minut). Dodać jogurt, mąkę, olej i wymieszać (do połączenia składników). Przełożyć do foremki. Na wierzch położyć owoce, posypać kruszonką. 

Wstawić do piekarnika na 50 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Wbić w środek ciasta. Jeśli na patyczku zostanie surowe ciasto, dopiec. 

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić, oprószyć cukrem pudrem.

*dałam połowę tortowej, połowę orkiszowej

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ciasto jogurtowe z czereśniami i kruszonką_ciasto owocowe_ciasto ucierane_ciasto z kruszonką

Inne desery z czereśniami:

sernik na zimno z malinami i czereśniami_sernik_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_przepisy na lato  deser czarno-biały_Eton mess_brownie_deser z owocami_dania na lato  naleśniki czekoladowe ze słoneczną sałatką_naleśniki_sałatka owocowa_dania na lato  Kompot czereśniowy_domowe przetwory_słodkie przetwory  

poniedziałek, 07 maja 2018

Ta krajanka to nasz hit. Migdałowo-kokosowy spód, galaretka malinowa i biała czekolada. Bardzo udane połączenie :). Przepis na ciasto urodzinowe, imieninowe, komunijne.

krajanka migdałowo-kokosowa z malinami i białą czekoladą_ciasto bakaliowe_ciasto kostka_ciastko bezglutenowe

Składniki spodu:

  • 6 białek (jedno białko 35 g)
  • 20 dag zmielonych migdałów
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • szczypta soli
  • 2 wafle

Składniki galaretki:

  • 250 ml musu malinowego (przetartych malin)
  • 1/2 łyżeczki startej skórki limonki
  • 1,5 łyżeczki żelatyny

Dodatki:

  • 2 białe czekolady
  • 50 ml kremówki
  • posypka na wierzch (wiórki, zmielone migdały, inne)

Wykonanie:

Spód. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przyciąć do jej rozmiaru wafle i położyć na dno.

Migdały, wiórki, ekstrakt migdałowy, cukier puder i 3 białka wymieszać.

Pozostałe 3 białka ubić ze szczyptą soli. Do ubitych dodawać łyżka po łyżce cukier. Ubijać do uzyskania gładkiej i lśniącej masy. 1/3 piany dodać do masy migdałowo-kokosowej i delikatnie wymieszać, następnie dodać ponownie 1/3 piany i delikatnie wymieszać, po raz trzeci dodać pozostałą pianę i delikatnie wymieszać.

Masę przełożyć na wafel i piec ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 °C. Wystudzić.

Galaretka malinowa. Żelatynę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (w 1/3 szklanki letniej wody rozmieszać żelatynę, po 20 minutach żelatynę podgrzać i rozmieszać - nie dopuścić do zagotowania!). Rozmieszać z masą malinową i skórką z limonki. Tężejącą galaretkę przelać na spód migdałowo-kokosowy. Wstawić do lodówki do stężenia.

Wykończenie. Czekoladę połamać na kawałki i razem ze śmietaną rozpuścić w kąpieli wodnej. Letnią wylać na galaretkę (masę trudno rozprowadzić na galaretce). Wierzch posypać wiórkami lub mielonymi migdałami.

*ciasto może być bezglutenowe, jeśli użyjemy bezglutenowych wafli

**w czasie Wielkanocy, wiosennie ozdobione, może być mazurkiem

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne ciasta z owocami:

Kula_rolada biszkoptowa_ciasto z kremem_ciasto z owocami   Ciasto niemieckie_biszkopt z galaretką_ciasto z kremem_ciasto z owocami  Truskawkowiec_biszkopt z truskawkami_ciasto z owocami_przepisy na lato  babka Savarin z truskawkami_babka drożdżowa_babka ponczowa_babka z owocami_babka ze śmietaną_słynne wypieki  ciasto z kremem brzoskwiniowym i bezami_biszkopt z kremem_ciasto z owocami  tarta Tatin z morelami_tarta z owocami_tarta odwrócona_Kuchnia francuska

czwartek, 12 kwietnia 2018

Na wiosnę lżej - malinowy jogurtowiec na biszkopcie kakaowym. Na podwieczorek, do poobiedniej kawy czy herbaty, na spotkanie z przyjaciółkami, ot taka jogurtowa galaretka z malinami i biszkoptem. 

malinowy jogurtowiec_biszkopt z galaretką_lekki deser_przepisy fit

Składniki:

  • biszkopt z połowy porcji wg TEGO lub TEGO przepisu
  • 1/2 l gęstego jogurtu
  • 2 galaretki malinowe
  • 1 łyżka żelatyny
  • 300 g malin (mogą być mrożone)
  • ew. cukier puder 

Wykonanie:

Upieczony i wystudzony biszkopt położyć na paterze, spiąć klamrą do tortów lub włożyć do tortownicy wyłożonej folią.

Jedną z galaretek rozpuścić w 250 l wody z łyżką żelatyny, drugą 330 ml. Obie ochłodzić. Jogurt wymieszać z jedną z galaretek (tą rozpuszczoną z żelatyną w 250 ml wody). jeśli masa jest za mało słodka - dosłodzić (nie dosładzałam). Przełożyć na biszkopt, wyrównać. Na wierzch położyć maliny, zalać tężejącą galaretką (jeśli maliny są mrożone, można wsypać je do galaretki, delikatnie wymieszać i przełożyć na jogurt -masa od razu zastyga). Wstawić do lodówki do całkowitego ścięcia.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Pomysł z "Moich wypieków".

Inne ciasta i desery z galaretkami:

sernik na zimno z malinami i czereśniami_sernik_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_przepisy na lato  Jagodowiec, czyli ciasto z jagodami_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_ciasto z jagodową pianką_dania na lato  blaszka_ciasto z galaretką_ciasto z owocami_przepisy na lato  jogurtowiec z truskawkami_ciasto bez pieczenia_ciasto z owocami_ciasto na zimno_ciasto dietetyczne  babka galaretkowiec_babka z galaretkami_babka jogurtowa_babka fit_babka dla dzieci

środa, 31 stycznia 2018

Proste, błyskawiczne i niesamowicie smaczne ciasto czekoladowe z kasztanami. Ciasto bezglutenowe, mięsiste, w stylu ciast brownie. Do niego czapa bitej śmietany i owoce.

Z "Moich wypieków" (zmodyfikowany).

ciasto czekoladowe z białą śmietanową czapą i owocami_ciasto czekoladowo-ksztanowe_ciasto na walentynki

Składniki (w temperaturze pokojowej):

  • 415 g puree kasztanowego
  • 125 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub łyżka cukru waniliowego)
  • 1 łyżka aromatycznego alkoholu (rum, brandy, whisky)
  • 6 jajek
  • 250 g czekolady deserowej
  • 50 g drobnego cukru
  • 25 g cukru trzcinowego

Dodatki:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 zagęstnik do śmietany (opcjonalnie, jeśli ciasta nie zjadamy na raz)
  • dowolne owoce (lub owoce w syropie, u mnie z aronią w rumie).

Wykonanie:

Przygotować tortownicę o średnicy 23 cm - posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Piekarnik włączyć na 180 °C.

Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić.

Masło utrzeć z cukrem trzcinowym na puszystą masę. Ubijając dodać po jednym żółtka, alkohol, puree, ekstrakt waniliowy i przestudzoną czekoladę. 

Białka ubić z drobnym cukrem na lśniącą masę. Dodać partiami do masy czekoladowo-kasztanowej, delikatnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C ok. 40-45 minut. Ciasto wyrośnie, po wyjęciu opadnie. Gdy wystygnie, we wgłębienie włożyć ubitą śmietanę z cukrem pudrem (i ew. zagęstnikiem). Wierzch udekorować owocami.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne ciasta czekoladowe:

 torcik after eight_torcik czekoadowo-miętowy_torcik czekoladowy z musem z białej czekolady_torcik bezglutenowy  ciasto czekoladowe z musem czekoladowym_ciasto bezglutenowe_ciasto z kemem_ciasto z pianką czekoladową  ciasto czekoladowe caprese_ciasto migdałowe_ciasto bezglutenowe_ciasto bez mąki  tort migdałowy_tort Pawła Małeckiego_tort bezglutenowy_tort z czekoladą_tort na Boże Narodzenie  Tort śliwka w czekoladzie_tort czekoladowy_tort z alkoholem_tort na Boże Narodzenie  brownie z kaszy jaglanej z frużeliną wiśniową_ciasto czekoladowe_ciasto bezglutenowe_ciasto z kaszy jaglanej_zdrowe wypieki_sos wiśniowy  

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8