| < Październik 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Ciasta z owocami

czwartek, 11 września 2014

Z cyklu ze starego zeszytu - ciasto malinowo-kokosowe.

Co to jest? To rodzaj krajanki. Na puszystym biszkopcie malinowy mus i kokosowa pierzynka. Pyszne i lekkie ciasto. Mus malinowy można zastąpić musem jeżynowym, jagodowym lub  dżemem malinowym czy galaretką porzeczkową.

ciasto malinowo-kokosowe_krajanka biszkoptowa_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_ciasto kokosowe

Składniki biszkoptu:

  • 4 jajka (małe)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/6 szklanki mąki ziemniaczanej

Składniki masy malinowej:

  • 0,5 kg malin (można mrożone)
  • 2 galaretki malinowe
  • cukier do smaku

Składniki warstwy kokosowej*:

  • 5 białek
  • 25 dag cukru pudru
  • 13 dag wiórek kokosowych

Wykonanie biszkoptu:

Formę wyłożyć papierem do pieczenia (przełożyć wzdłuż dłuższych boków, krótsze pozostawić wolne). Nie smarować masłem.

Piekarnik włączyć na 180 °C.

Mąki przesiać.

Żółtka oddzielić od białek. Lekko roztrzepać.

Białka ubić na maksymalnych obrotach miksera na sztywną pianę. Dodać powoli, ciągle ubijając, cukier. Miksować do uzyskania lśniącej, gęstej i gładkiej masy. Zmniejszyć obroty miksera do minimalnych obrotów i dodać żółtka.

Wyłączyć mikser. Dodać mąki. Całość połączyć delikatnie, ale dokładnie mieszając.

Przełożyć do przygotowanej formy. Piec ok. 40 minut (do suchego patyczka).

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i rzucić z wysokości 50 cm z foremką na podłogę.

Studzić w foremce. Wyjąć wystudzony.

Wykonanie musu:

Maliny przebrać, odszypułkować, umyć, osuszyć i przetrzeć przez sito. Zmierzyć ilość płynu.

Galaretki rozpuścić w 250 ml gorącej wody (lub mniej łączna ilość płynu - wody i soku - powinna wynosić ok. 2,5 szklanki). Galaretkę lekko przestudzić, dodać do soku malinowego. Ew. dosłodzić do smaku. Tężejącą galaretkę wylać na biszkopt.

Wykonanie wierzchu kokosowego:

Przygotować formę do pieczenia (ta sama, w której piekł się biszkopt).

Białka ubić na sztywną pianę. Powoli dodać cukier puder. Miksować do uzyskania gładkiej, lśniącej i gęstej masy.

Wyłączyć mikser i delikatnie mieszając, dodać wiórki.

Piec na złoty kolor (ok. 20 minut) w piekarniku nagrzanym do 180 °C.

Ostudzić. Położyć na galaretce. Zostawić na 2-3 godziny.

*wersja II - warstwę kokosową zastąpiłam migdałową (zamiast wiórek kokosowych mielone migdały i łyżeczka ekstraktu migdałowego). Na wierzchu zrobiłam gzygzaki z rozpuszczonej czekolady (najlepiej deserowej). Ta odmiana dłużej mięknie.

Znajdź mnie na fb.

ciasto malinowo-kokosowe_krajanka biszkoptowa_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_ciasto kokosowe

Inne krajanki:

krajanka dyniowa z rodzynkami_ciasta korzenne_ciasta na oleju_ciasta z warzywami  Hetman v. królewiec_ciasto miodowo-biszkoptowe_krajanka_ciasto z kremem_Boże Narodzenie  ciasto czeskie, czyli miodowa krajanka_miodownik_ciasto z kremem_Boże Narodzenie  Świąteczna krajanka orzechowa_kruche ciasto_Boże Narodzenie

piątek, 29 sierpnia 2014

Słodkie brzoskwinie otulone kruchym ciastem, czyli delikatne ciasto w stylu tart linckich.

 Na podstawie tego przepisu.

brzoskwiniowa szarlotka_kruche ciasto z owocami_tarta lincka

Składniki (na małą foremkę 23x23 cm):

  • 2 szklanki mąki
  • 2 małe żółtka
  • 10 dag masła
  • 1/2 szklanka cukru kryształu
  • 1,5 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 0,8 kg brzoskwiń
  • 15 dag cukru
  • 1,5 łyżki drobno pokruszonych biszkoptów
  • 1,5 łyżki zmielonych migdałów

Wykonanie:

Brzoskwinie włożyć do miski, zalać wrzątkiem i zostawić na kilka minut. Wyjąć z wody i obrać ze skóry. Pokroić na części, zasypać cukrem i dusić do uzyskania gęstej masy.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło zetrzeć na tarce i dodać do mąki. Dokładnie wymieszać.

Żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę roztrzepać. Dodać do mąki połączonej z masłem i wyrobić.

Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować jedną cześć i położyć na dno formy. Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C na słomkowy kolor. Wystudzić.

Zimny spód posypać mieszanką biszkoptów i zmielonych migdałów, na nią położyć wystudzone brzoskwinie.

Drugą cześć ciasta rozwałkować i pokroić na paski. Paski ułożyć na brzoskwiniach, tak by tworzyły kratkę.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C ok. 25-30 minut.

Znajdź mnie na fb.

brzoskwiniowa szarlotka_kruche ciasto z owocami_tarta lincka

brzoskwiniowa szarlotka_kruche ciasto z owocami_tarta lincka

akcja_morelkowo brzoskiwniowo_szarlotka brzoskwiniowa

Inne słoneczne ciasta z owocami:

ciasto maślankowo-morelowe_ciasto olejowe_ciasto z owocami_dania błyskawiczne  ciasto z kremem brzoskwiniowym i bezami_biszkopt z kremem_ciasto z owocami  Łatwa drożdżówka z owocami i kruszonką_ciasto z owocami_ciasto drożdżowe_łatwe ciasto  placek morelowo-marcepanowy_ciasto drożdżowe_ciasto z owocami_przepisy na lato

czwartek, 10 lipca 2014

Kruche ciasto z wiśniami i waniliową budyniową pianką. Niesamowicie delikatne i kruche, nie za słodkie, charakteru nadają kwaśne wiśnie. Świetne ciasto, które można zrobić z różnymi owocami. Zakochaliśmy się w nim od pierwszego kęsa.

Ciasto po raz pierwszy jedliśmy u Ewy. Przepis z "Moich wypieków".

kruche ciasto z wiśniami i wanilową pianką_ciasto z owaocami_ciasto z budyniową pianką_ciasto na lato

Składniki kruchego ciasta:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 250 g zimnego masła
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki pianki:

  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 2 budynie waniliowe (z prawdziwą wanilią, bez cukru)
  • nasiona z jednej laski wanilii (ew. cukier waniliowy)
  • 1/2 szklanki oleju
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 50-60 dag wypestkowanych wiśni
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Mąkę posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia na proszek, dodać żółtka i cukier puder. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części (60 i 40 %), zawinąć w folie spożywczą i zamrozić. Zostawiłam na noc.

Formę o wymiarach 25 x 35 cm (autorka podała 20 x 33 cm) posmarować masłem, wyłożyć pergaminem. Na spód zetrzeć 60 % ciasta. Upiec na słomkowy kolor w piekarniku rozgrzanym do 190-200 °C. Wystudzić.

Białka ubić ze szczyptą soli. Do ubitych, nie przerywając miksowania, dodawać partiami cukier, cukier waniliowy. Dodać powoli proszek budyniowy, wanilię i również powoli olej. 

Na zimny spód położyć piankę, na nią dobrze osączone wiśnie. Docisnąć owoce do piany. Na wierze zetrzeć pozostałe ciasto. Piec 40 minut w piekarniku rozgrzanym do  190 °C.

Wystudzone ciasto oprószyć pudrem.

Znajdź mnie na fb.

kruche ciasto z wiśniami i wanilową pianką_ciasto z owaocami_ciasto z budyniową pianką_ciasto na lato

Inne ciasta z wiśniami:

placek drożdżowy z wiśniami_ciasto drożdżowe_ciasto z owocami  Błyskawiczne ciasto z wiśniami_ciasto ucierane_ciasto z owocami_dania błyskawiczne_dania na lato  drożdżówki z wiśniami i kruszonką_słodkie bułki_bułki z owocami_dania na lato  kremowy czekoladowy sernik_sernik na zimno_ciasto czekoladowe_ciasto z owocami_ciasto bez pieczenia

piątek, 27 czerwca 2014

Obowiązkowe ciasto na lato. Nieodłącznie kojarzy się z wakacjami. Lekkie, niskokaloryczne, można go przygotować z różnymi owocami. Moja dzisiejsza wersja to: cienki blat biszkoptowy, pianka jagodowa i jagody w galaretce. 

jagodowiec, czyli ciasto z jagodami_dietetyczne ciasto_ciasto z owocami_ciasto z galaretką

Składniki biszkoptu:

  • 2 małe jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Składniki wierzchu:

  • 1/2 kg jagód
  • 2 galaretki z owoców leśnych
  • 1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 1 łyżeczka żelatyny

Wykonanie biszkoptu:

Formę 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przykładając papier wzdłuż dwóch boków (nie smarować masłem).

Włączyć piekarnik na 170-180 °C.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka lekko roztrzepać widelcem.

Białka ubić, na najwyższych obrotach miksera, ze szczyptą soli. Ubijając dodawać w niewielkich porcjach cukier. Miksować do momentu rozpuszczenia cukru. Zwolnić obroty miksera. Dodać powoli żółtka. Miksować do połączenia składników. Wyłączyć mikser i dodać delikatnie mieszając mąki.

Przełożyć ciasto do foremki, wyrównać, piec ok. 30 minut. Po upieczeniu od razu wyjąć piekarnika i rzucić w foremce z wysokości ok. 50 cm na podłogę. Ostudzić w foremce.

Zimny okroić nożem i wyjąć z foremki.

Wykonanie pianki:

Jedną galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody. Drugą w 3/4 szklanki wrzątku. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody. Podgrzać (nie gotując), przestudzić.

Jagody umyć, osuszyć. Część zmiksować, tyle by otrzymać 3/4 szklanki musu.

Mleko ubić, dodać ubijając galaretkę rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody, żelatynę i mus jagodowy. Masę położyć na biszkopcie. Całość włożyć do lodówki, by pianka stężała.

Na piance ułożyć jagody i zalać je tężejącą galaretką (tą rozpuszczoną w 1,5 szklanki wody).

Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Znajdź mnie na fb.

Inne ciasta z jagodami:

Tartaletki z jagodami

Mamine jagodzianki

Tort bezowy stracciatella z jagodami

Jagodzianki

Ciasto z kaszy z jagodami

jagodowiec, czyli ciasto z jagodami_ciasto z galaretką_ciasto z owocami_ciasto dietetyczne_ciasto na biszkpocie

Inne ciasta z galaretką:

 Ciasto niemieckie_biszkopt z galaretką_ciasto z kremem_ciasto z owocami  Truskawkowiec_biszkopt z truskawkami_ciasto z owocami_przepisy na lato  blaszka_ciasto z galaretką_ciasto z owocami_przepisy na lato  sernik na zimno z malinami i czereśniami_sernik_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_przepisy na lato

 

czwartek, 05 czerwca 2014

Zbliża się fala upałów. W takie dni warto przygotować ciasto bez pieczenia z owocami i galaretką. Spód mojego ciasta-deseru to słone krakersy, środek - krem waniliowy z kaszy (z miodownika), a wierzch galaretka z jagodami kamczackimi. Ciasto można dowolnie modyfikować. Fajną kompozycję stanowi spód z ciasteczek migdałowych + krem z dodatkiem rumu + maliny zatopione w galarecie. Do części kremu można dodać kakao, zamiast galaretki przygotować mus. Wariantów deseru może być mnóstwo.

ciasto z kaszy z jagodami kamczackimi_ciasto z galaretką_ciasto bez pieczenia_kasza na słodko

Składniki:

  • 1 paczka krakersów
  • 1 l mleka
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru (lub więcej do smaku)
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 2 galaretki o smaku owoców leśnych
  • 1/2 litra jagód (u mnie jagody kamczackie)

Wykonanie:

Formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno położyć krakersy.

Zagotować mleko, do gotującego wsypać powoli kaszę, cały czas intensywnie mieszając, by nie powstały grudki. Ostudzić.

Rozpuścić galaretki w 3 szklankach wrzątku.

Masło z pudrem utrzeć na puch, dodać stopniowo (cały czas miksując) kaszę. Masę przełożyć na krakersy, na nią owoce. Całość zalać gęstniejącą galaretką.

Dobrze schłodzić.

Znajdź mnie na fb.

ciasto z kaszy z jagodami kamczackimi_ciasto z galaretką_ciasto bez pieczenia_kasza na słodko

 Inne ciasta z galaretką:

 Ciasto niemieckie_biszkopt z galaretką_ciasto z kremem_ciasto z owocami  Truskawkowiec_biszkopt z truskawkami_ciasto z owocami_przepisy na lato  blaszka_ciasto z galaretką_ciasto z owocami_przepisy na lato  sernik na zimno z malinami i czereśniami_sernik_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_przepisy na lato

 
1 , 2 , 3 , 4