| < Lipiec 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Ciasta z owocami

poniedziałek, 18 lipca 2016

Pisałam ostatnio, że naszymi ulubionymi ciastami na lato są różne biszkopty z galaretką i owocami. Nasz najnowszy hi to rolada z galaretką. Dziś łatwiejsza odmiana tego ciasta - rolada musem jagodowym. Zmiksowane jagody z żelatyną łatwiej zwijają się z roladą niż zwykła galaretka. A efekt? Rolada jest lepsza, bez sztucznych barwników i może mieć różne odmiany (malinową, jeżynową, morelową,...).

rolada z jagodami_biszkopt z jagodami_ciasto z owocami

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki zmiksowanych jagód
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • cukier do smaku
  • puder do oprószenia rolady
  • listki melisy do ozdoby

Wykonanie:

Prostokątną formę o rozmiarach 25x40 cm posmarować masłem i wysypać bułką (zamiennie mielone migdały, orzechy, wiórki kokosowe).

Włączyć piekarnik na 180 °C.

Mąkę z proszkiem przesiać.

Żółtka oddzielić od białek i roztrzepać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, do ubitych dodawać partiami cukier, po każdej partii dokładnie miksując, ubijać, do uzyskania lśniącej, gęstej  masy. Pianę połączyć z żółtkami i mąką, przesypując i lekko mieszając. Przełożyć do formy, wyrównać i piec 15 -20 minut na złoty kolor (nie za długo, rolada będzie się kruszyć i pękać). 

W tym czasie ściereczkę, z którą będziemy zwijać roladę, położyć na blacie i posypać cukrem. Na ścierkę wyjąć upieczony, gorący biszkopt (góra powinna leżeć na ściereczce z cukrem) i od razu zwinąć razem ze ściereczką (wzdłuż krótszego boku). Wystudzić.

Przygotować owoce - umyć, osuszyć i zmiksować. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Lekko przestudzić i dodać do musu.

Rozwinąć roladę posmarować gęstniejącym musem. Ponownie zwinąć (tym razem bez ściereczki :)). Schłodzić (2-3 godziny w lodówce). Przed podaniem można posypać pudrem i ozdobić listkami melisy. Inne wersje podania ciasta? Wierzch posmarować bitą śmietaną i ozdobić owocami.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

rolada z jagodami_biszkopt z jagodami_ciasto z owocami

Inne ciasta na lato z galaretką:

Truskawkowiec_biszkopt z truskawkami_ciasto z owocami_przepisy na lato  jogurtowiec z truskawkami_ciasto bez pieczenia_ciasto z owocami_ciasto na zimno_ciasto dietetyczne  blaszka_ciasto z galaretką_ciasto z owocami_przepisy na lato  ciasto z kaszy z jagodami kamczackimi_ciasto z kremem_ciasto bez pieczenia_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_dania na lato  Jagodowiec, czyli ciasto z jagodami_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_ciasto z jagodową pianką_dania na lato



sobota, 02 lipca 2016

Delikatne ciasto z owocami i chrupiącą skórką. W oryginale tylko z rabarbarem, ale teraz, w sezonie jagodowym, z jagodami. Koniecznie musicie spróbować, bo jest łatwe, błyskawiczne w przygotowaniu i znikaniu, no i ten smak :).

Aha, ciasto raczej z kategorii na co dzień.

Z "Arabeski".

szwedzkie ciasto z rabarbarem i jagodami_ciasto błyskawiczne_biszkopt z owocami_ciasto na lato

Składniki:

  • 4 jajka
  • 200 g mąki (u mnie orkiszowa, ale z tortową, pszenną będzie bardziej puszyste)
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 250 g jagód
  • 250 g rabarbaru pokrojonego w kostkę
  • 100 g zimnego masła
  • 3-4 łyżki grubego cukru
  • ew. cukier puder do oprószenia

Wykonanie:

Formę o średnicy 26 cm lub 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Przygotować jagody - umyć i osuszyć. Wymieszać z rabarbarem.

Piekarnik włączyć na 175 - 185 °C.

Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.

Jajka ubić ze szczyptą soli i cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać ekstrakt waniliowy, mąkę i delikatnie wymieszać, tak by nie popsuć struktury ubitych jajek.

Ciasto przełożyć do foremki, posypać jagodami wymieszanymi z rabarbarem, obłożyć pokrojonym w cienkie plastry zimnym masłem i posypać grubym cukrem.

Piec 40 - 50 minut (lub dłużej, do suchego patyczka).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

szwedzkie ciasto z rabarbarem i jagodami_ciasto błyskawiczne_biszkopt z owocami_ciasto na lato

Akcja Skandynawskie Lato 2016

Inne błyskawiczne ciasta z owocami:

Błyskawiczne ciasto z wiśniami_ciasto ucierane_ciasto z owocami_dania błyskawiczne_dania na lato  ciasto z kaszy z jagodami kamczackimi_ciasto z kremem_ciasto bez pieczenia_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_dania na lato  Jagodowiec, czyli ciasto z jagodami_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_ciasto z jagodową pianką_dania na lato  Ciasto rabarbarowe na piknik_przepisy na piknik_ciasta z owocami

piątek, 24 czerwca 2016

Murzynek z porzeczkami i galaretką, a w zasadzie murzynek z czekoladą, porzeczkami i galaretką, to moja letnia odmiana tego popularnego ciasta. Odmiana ciekawa i intrygująca. Porzeczki, a szczególnie czarne porzeczki, całkowicie zmieniają smak i charakter ciasta. Sprawiają, że jest świeże i lekkie, takie na lato. A galaretka? Świetnie wpisuje się w schemat ciasta na cieple dni :), a jeśli do tego jest pomarańczowa, to nie potrzeba lepszej rekomendacji, bo pomarańcze i czekolada, to znana i udana spółka.

Zachęcam do wypróbowania ciasta.

murzynek z porzeczakmi i galaretką_ciasto na lato_ciasto z galaretką_ciasto z czekoladą_ciasto z owocami

Składniki:

  • 250 g masła
  • 2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 kopiaste łyżki kakao
  • 50 g koniaku lub innego aromatycznego alkoholu (rum, likier pomarańczowy, inny)
  • 2 szklanki mąki
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 50 g gorzkiej, posiekanej czekolady lub bakalie
  • szczypta soli
  • 1 galaretka pomarańczowa lub inna jasna
  • 80 dag porzeczek (mix białych, czerwonych, czarnych)

Wykonanie:

Przygotować owoce - umyć, obrać, wysuszyć.

Galaretkę rozpuścić w 250-300 ml wrzątku.

Masło, cukier, wodę i kakao zagotować. Odlać pół szklanki powstałego płynu. Przestudzić. Dodać żółtka, przesianą razem z proszkiem do pieczenia mąkę, koniak i czekoladę lub przesypane lekko mąką ziemniaczaną bakalie. Ubić pianę ze szczyptą soli i dodać ją, delikatnie mieszając, do masy.  Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką prostokątnej formy.  posypać połową owoców. Piec ok. 45 min (do suchego patyczka) w temperaturze 190 - 200 °C. Po wystudzeniu posypać pozostałymi porzeczkami i zalać tężejącą galaretką. Zostawić do zastygnięcia. Można podawać z odlanym płynem czekoladowym.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

murzynek z porzeczakmi i galaretką_ciasto na lato_ciasto z galaretką_ciasto z czekoladą_ciasto z owocami

Inne ciasta i babeczki na bazie murzynka:

muffinki koniakówkowe_muffinki czekoladowe_przepisy na piknik_finger food  muffinki czekoladowo-serowe_finger food_przepisy na piknik  koniakówka_ciasto czekoladowe_ciasto ucierane  Nadziewane buziaczki_nadziewane czekoladowe muffinki_dania dla dzieci  torcik raffaello na koniakówce_torcik na murzynku_torcik kokosowy_torcik czekoladowy_ciasto czekoladowe z kremem

środa, 22 czerwca 2016

Ciasta z owocami i galaretką to nasze ulubione ciasta na lato. Lekkie, delikatne, orzeźwiające i, co ważne, nie tak kaloryczne jak ciasta z kremem. Oprócz tradycyjnej blaszki, czyli krajanki biszkoptowej z galaretką i owocami przygotowuję tunel - plastry galaretki z owocami otoczone biszkoptem, a ostatnio roladę z galaretką i owocami. No i rolada sprawiała mi najwięcej kłopotu! By wyszła, trzeba uchwycić moment, gdy galaretka jest niepłynna i niestała. Jeśli jest zbyt płynna, wypływa ze zwijanego ciasta. Twarda nie daje się zwinąć. Ot, masz babo placek! Stój i pilnuj galaretki. Ale warto! Ciasto jest smaczne i efektowne!

Na podstawie "Moich Wypieków".

rolada z galaretką i truskawkami_rolada biszkoptowa_rolada z galaretką_biszkopt z galaretką i owocami

Składniki rolady:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • masło i wiórki lub bułka tarta do formy

Nadzienie:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • kilka truskawek
  • listki melisy

Wykonanie:

Piekarnik włączyć (temperatura 180 °C). Blaszkę do pieczenia o wymiarach 25 cm x 40 cm wysmarować masłem i posypać tartą bułką (ew. wiórkami kokosowymi). Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Żółtka oddzielić od białek i rozmieszać. Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać cukier i dalej ubijać, do uzyskania lśniącej, gęstej  masy. Pianę połączyć z żółtkami i mąką, przesypując i lekko mieszając. Przełożyć do formy, wyrównać i piec 15 -20 minut na złoty kolor. 

W tym czasie ściereczkę, z którą będziemy zwijać roladę, położyć na blacie i posypać cukrem. Na ścierkę wyjąć upieczony, gorący biszkopt (góra powinna leżeć na ściereczce z cukrem) i od razu zwinąć razem ze ściereczką (wzdłuż krótszego boku). Wystudzić.

Przygotować owoce - umyć i osuszyć. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku. Ostudzić.

Rozwinąć roladę posmarować gęstniejącą galaretką, przy krótszym boku ułożyć truskawki, zwinąć jeszcze raz (bez ściereczki)*. Schłodzić (2-3 godziny w lodówce). Przed podaniem można posypać pudrem, ozdobić listkami melisy i owocami.

Uwagi:

*jeśli galaretka będzie "wypływać" z ciasta poczekać

**do ciasta można dodać 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej. Rolada będzie bardziej zwarta, ale ciut straci na smaku, będzie bardziej sucha

***rolady nie należy zbyt długo piec, ponieważ przesuszona trudniej zwija się (kruszy się i pęka)

****ciasto może mieć wiele wariantów. Zamiast cukru waniliowego można dodać skórkę otartą z pomarańczy lub cytryny. Posypać blaszkę, przed pieczeniem, kruszonką migdałową lub wiórkami. Do galaretki dodać odrobinę likieru pomarańczowego (w wersji ze skórką pomarańczową). Wierzch ozdobić bitą śmietaną.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

rolada z galaretką i truskawkami_rolada biszkoptowa_rolada z galaretką_biszkopt z galaretką i owocami

rolada z galaretką i truskawkami_rolada biszkoptowa_rolada z galaretką_biszkopt z galaretką i owocami

Inne ciasta na lato:

Kula_rolada biszkoptowa_ciasto z kremem_ciasto z owocami  jogurtowiec z truskawkami_ciasto bez pieczenia_ciasto z owocami_ciasto na zimno_ciasto dietetyczne  kruche ciasto z wiśniami i waniliową pianką_ciasto z owocami_ciasto kruche_ciasto na lato  ciasto z kaszy z jagodami kamczackimi_ciasto z kremem_ciasto bez pieczenia_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_dania na lato  Jagodowiec, czyli ciasto z jagodami_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_ciasto z jagodową pianką_dania na lato

środa, 11 maja 2016

Tak nam zasmakowało ciasto z rabarbarem i kruszonką, że postanowiliśmy zrobić powtórkę. Tym razem jednak placek wzbogaciłam o budyń, a rabarbar wymieszałam z dżemem malinowym. I...zupełnie inne ciasto (dodam, że także jest bez glutenu).

ciasto kruche z rabarbarem, budyniem i kruszonką_ciasto kruche bezglutenowe_warzywa w słodyczach_ciasto wiosenne

Składniki:

  • 100 g mielonych migdałów
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g mąki jaglanej
  • 150 g mąki owsianej (bezglutenowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowy)
  • 250 g zimnego masła
  • 2 jajka
  • pęczek rabarbaru
  • 3-4 łyżki dżemu malinowego (najlepiej z domowych przetworów)
  • 0,75 l mleka (u mnie sojowe, dlatego budyń w cieście jest beżowy)
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bezglutenowe)
  • cukier do osłodzenia budyniu
  • 50 g masła do budyniu
  • ew. cukier puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Mąki (ziemniaczaną, jaglaną, owsianą), mielone migdały, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy wymieszać. Posiekać z masłem na drobną kruszonkę. Dodać jajka i zagnieść. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.

W tym czasie:

*ugotować budyń, dodać masło (50 g), wymieszać, ostudzić.

*rabarbar umyć, obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z dżemem i odstawić.

Schłodzone ciasto podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). 2/3 ciasta rozwałkować i włożyć do posmarowanej masłem blaszki. Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200-220 °C. Wystudzić. Na wystudzone położyć rabarbar (osączyć z nadmiaru soku), zimny budyń i starte na tarce pozostałe ciasto. Piec ok. 30-40 minut (do zrumienienie).

Zimne pokroić i oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ciasto kruche z rabarbarem, budyniem i kruszonką_ciasto kruche bezglutenowe_warzywa w słodyczach_ciasto wiosenne

Inne ciasta z rabarbarem:

kruche ciasto z porzeczkami i rabarbarem_ciasto z owocami  razowa szarlotka z rabarbarem i pianką_ciasto z jabłkami_jabłecznik z pianką_jabłecznik na kruchym cieście  placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką_ciasto drożdżowe_ciasto z kruszonką  Ciasto ucierane z rabarbarem_ciasto z owocami_przepisy na piknik

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6