| < Listopad 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tagi






Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Babeczki i muffinki

czwartek, 04 października 2018

Z cyklu: "Do śniadaniówki" - muffinki bananowe z czekoladą i śliwkami. Równie pyszne jak chlebek bananowy, ale bardziej poręczne, bardziej słodkie no i te śliwki...

muffinki bananowe z czekoladą i śliwkami_muffinki do śniadaniówki_babeczki z czekoladą

Składniki:

  • 2 szklanki mąki (u mnie orkiszowa)
  • 120 g cukru
  • 120 g oleju (ew. masła)
  • 50 g posiekanej, gorzkiej czekolady
  • 3 duże, dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • po śliwce na jedną foremkę

Wykonanie:

Foremki muffinkowe wyłożyć papilotkami lub posmarować tłuszczem i posypać mąką.

Piekarnik włączyć na 180°C.

Śliwki pokrojone na 4 części.

Banany rozgnieść. Olej połączyć z jajkami, solą, ekstraktem waniliowym, dodać banany.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem. Połączyć z masą jajeczno-olejowo-bananową. Dodać pokrojoną czekoladę. Przelać do foremek, na wierzch położyć śliwki (skórką do dołu) i piec 20-25 minut w 180 °C (do suchego patyczka).

Porcja na 14-15 muffinek.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

muffinki bananowe z czekoladą i śliwkami_do śniadaniówki_drugie śniadanie

Inne pomysły na śniadaniówkę do szkoły:

murzynki z kaszą jaglaną_babeczki czekoladowe_drobne wypieki_drugie śniadanie dla ucznia  marchewkowe muffinki z orzechami i żurawiną_warzywa w wypiekach_babeczki korzenne  keks z dyni_ciasto ucierane_ciasto korzenne_warzywa w słodyczach_ciasto z bakaliam   kołaczyki z serem_słodkie bułki drożdżowe_bułki nadziewane_kuchnia polska|  lembas_chleb elfów_keks_ciasto z bakaliami  ślimaczki cynamonowe z gofrownicy_bułeczki cynamonowe_gofry drożdżowe  Pierogi ruskie pieczone_pierogi drożdżowe_pierogi wegetariańskie  placuszki z cukinii_danie wegetariańskie_racuszki_placki  chleb dyniowy z dynią_chleb jak brioszka_chleb drożdżowy  pełnoziarniste muffiny jak pizza_muffiny wytrawne_muffiny z ziołami_muffiny na słono  placuszki dyniowo-jaglane_placki dyniowe_placki z kaszą jaglaną_jesienne placki  Pełnoziarniste minipizze_zdrowa pizza_kuchnia włoska|

poniedziałek, 29 maja 2017

Kruche, maślane babeczki nadziane pieczonym rabarbarem, zwieńczone bezową czapą. 

kruche babeczki z rabarbarem i bezą_tartaletki z pieczonym rabarbarem_bebeczki z bezą

Składniki ciasta:

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 3 żółtka
  • szczypta soli

Rabarbar:

  • 6 łodyg rabarbaru
  • 2-3 łyżki cukru
  • ew. skórka otarta z pomarańczy lub limonki

Beza:

  • 2 białka
  • 100 g cukru
  • 50 ml białego wytrawnego wina

Wykonanie:

Ciasto. Przesiać mąkę, posiekać z masłem, dodać sól, puder, żółtka i szybko zagnieść. Jeśli ciasta nie można połączyć, można dodać łyżkę kwaśnej śmietany. Cisto przykryć i zostawić w lodówce na 30 min. Foremki do babeczek położyć obok siebie. Ciasto rozwałkować, przenieść na wałku na foremki. Ręką wtłoczyć ciasto do foremek. Piec w 220° C na złoty kolor. Ostudzić.

Rabarbar. Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić w plasterki, zasypać cukrem. Przełożyć na blachę i piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C ok. 20 minut. Po upieczeniu ewentualnie dodać skórkę (uwaga! zmienia smak). Zimny wkładać do babeczek.

Beza. Cukier wsypać do garnka, dodać wino i, od chwili zagotowania, gotować 3 minuty. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i cały czas ubijając wlewać strumieniem wrzący syrop. Ubijać do momentu, gdy masa będzie lśniąca i gęsta. Przełożyć ubite białka do rękawa cukierniczego, wyciskać na babeczki z rabarbarem rozety. Bezę opalić palnikiem kuchennym lub zapiec pod grillem (do lekkiego zbrązowienia). Robiłam też wersję z pieczoną bezą. Rozgrzałam piekarnik do 150 °C i piekłam 20 minut, potem zmniejszyłam temperaturę do 120 °C i piekłam jeszcze 15 minut.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

kruche babeczki z rabarbarem i bezą_tartaletki z pieczonym rabarbarem_bebeczki z bezą

Przepis na korpusy babeczek z "Kuchni polskiej".

Inne babeczki:

 kruche babeczki z mango_finger food_ciasta z owocami  Muffinki z rabarbarem i migdałową kruszonką_przepisy na piknik_dania dla dzieci  Tartaletki z jagodami kamczackimi_babeczki z kremem i owocami_finger food_przepisy na lato  babeczki z kremem cytrynowym i malinami_tartaletki z kremem i owocami_kruche babeczki z kremem i malinami  babeczki w paski_zabawy kulinarne_babeczki czekoladowe_kuchnia amerykańska

środa, 08 marca 2017

Przepis na te babeczki zaliczam do kategorii "jadą goście jadą", ponieważ przygotowanie i upieczenie tych malutkich ciasteczek zajmuje dosłownie 20-25 minut. Często korzystam z tej receptury, gdy nagle zapowiadają się goście, gdy mam nieodpartą ochotę na coś czekoladowego, gdy ogarnia mnie lenistwo, a rodzina domaga się ciasta. Takie przepisy warto mieć w zanadrzu :).

Z dodatku do "Twojego Stylu" "Ciasta i Ciasteczka".

ciasteczka czekoladowe z nadzieniem orzechowym_babeczki czekoladowe z nadzieniem orzechowym_suflety czekoladowe_błyskawiczne wypieki

Składniki (na 6 babeczek):

  • 150 g gorzkiej czekolady (takiej 70 %)
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 60 g cukru trzcinowego
  • łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 30 mąki (u mnie ryżowa, ale może być pszenna)
  • 6 łyżeczek masła orzechowego
  • masło i cukier do posmarowania i posypania foremek

Wykonanie:

Piekarnik włączyć na 180 °C.

Foremki do zapiekania posmarować masłem i posypać cukrem.

Masło rozpuścić na parze wraz z połamaną na małe kawałki czekoladą. Studzić przez 5 minut.

W tym czasie jajka, żółtka, cukier i cukier waniliowy ubijać na jasną i puszystą masę przez 5 minut.

Do ubitej masy jajecznej dodać czekoladę i chwilę miksować do połączenia składników.

Dalej dodać mąkę i wymieszać delikatnie, ale dokładnie łyżką.

Połowę masy przelać do przygotowanych foremek, włożyć do każdej po łyżeczce masła orzechowego i dalej resztę masy.

Piec ok. 14 minut.

Można jeść na ciepło i zimno.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. 

Inne czekoladowe babeczki:

gruszki w cieście czekoladowym_deser czekoladowy_babeczka czekoladowa z całą gruszką_deser bezglutenowy  babeczki czekoladowo-kawowe_baeczki ponczowe_babeczki z alkoholem  murzynki z kaszą jaglaną_babeczki czekoladowe_drobne wypieki_drugie śniadanie dla ucznia  babeczki w paski_zabawy kulinarne_babeczki czekoladowe_kuchnia amerykańska  babeczki dla Michała_babeczki kakaowe_babeczki z michałkami_babeczki z kremem  muffinki koniakówkowe_muffinki czekoladowe_przepisy na piknik_finger food

piątek, 13 maja 2016

Ciasto filo niezwykle cienkie, delikatne, chrupiące. Uniwersalne - wspaniałe do wypieków słodkich i słonych. Klasycznie, na bazie ciasta filo wypiekana jest baklawa. A u mnie? - wiosennie, w postaci babeczek ze śmietaną i truskawkami.

babeczki z ciasta filo z bitą śmietaną i truskawkami_wypieki na lato_babeczki

Składniki:

  • ciasto filo (gotowe)
  • masło do smarowania płatów ciasta
  • 2-3 łyżki dżemu truskawkowego (najlepiej domowego)
  • 0,5 l zimnej kremówki
  • po 1 truskawce na babeczkę
  • listki melisy do dekoracji
  • cukier puder do śmietany i oprószenia ciastek

Wykonanie:

Ciasto rozmrozić (najlepiej zostawić na noc w lodówce).

Płat ciasta rozłożyć na desce, posmarować masłem, przykryć drugim płatem, znów posmarować masłem i tak kolejne dwa płaty (razem 4 płaty). Na wierzchu rozprowadzić masło. Tak przygotowane ciasto pokroić na trzy pasy, a każdy pas na 3 kwadraty. Kwadraty delikatnie włożyć do foremek muffinkowych. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C na złoty kolor.

Upieczone wyjąć delikatnie z foremek.

Dżem zmiksować.

Kremówkę ubić (można osłodzić do smaku).

Truskawki umyć, odszypułkować, podzielić na ćwiartki.

Środki zimnych korpusów babeczek pokryć cienką warstwą zmiksowanego dżemu, napełnić ubitą śmietaną i truskawkami.

Do dekoracji użyć listków melisy. Można delikatnie oprószyć pudrem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne wiosenne babeczki:

babeczki z kremem cytrynowym i malinami_tartaletki z kremem i owocami_kruche babeczki z kremem i malinami  kruche babeczki z mango_finger food_ciasto z owocami  Tartaletki z jagodami kamczackimi_babeczki z kremem i owocami_finger food_przepisy na lato  Muffinki z rabarbarem i migdałową kruszonką_przepisy na piknik_dania dla dzieci

piątek, 21 sierpnia 2015

Błyskawiczny wypiek z wafelkami czekoladowymi. Puszyste, łaciate babeczki, świetny podwieczorek, przekąska, COŚ słodkiego. A dlaczego teatralne? Jednym ze składników są wafelki teatralne - moja regionalna słodkość.

Aha, dodam jedynie, że na blogu są już muffinki z ciasteczkami - księżniczki z wafelkami kokosowymi (i te są naszym faworytem).

Na podstawie przepisu z blogu "Gotuję, bo lubię".

muffinki teatralne_muffinki z wafelkami_muffinki z czekoladą_słodka przegryzka_błyskawiczne wypieki

Składniki:

  • 270 g mąki
  • 3 czekoladowe wafelki teatralne (3 x 46 g)
  • 130 g cukru
  • 100 g czekolady startej na tarce o grubych oczkach (można mleczną lub gorzką)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka mleka (można zastąpić maślanką)
  • 100 ml oleju
  • 1 jajko
  • ew. cukier puder do oprószenia lub czekolada do polania, lub dowolny sos

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C. Przygotowujemy foremki do muffinek - smarujemy masłem lub wykładamy papilotkami.

W jednym naczyniu łączymy składniki suche (mąka, pokruszone wafelki, cukier, proszek do pieczenia, czekolada, sól). W drugim składniki mokre - wanilię, mleko, olej, jajko. Obie mieszaniny łączymy krótko mieszając. Przekładamy do foremek na muffinki i pieczemy ok. 25 minut (do suchego patyczka).

Po przestudzeniu można polać polewą czekoladową, oprószyć pudrem lub podać z kleksem bitej śmietany.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

muffinki teatralne_muffinki z wafelkami_muffinki z czekoladą_słodka przegryzka_błyskawiczne wypieki

 

Inne błyskawiczne wypieki:

fondant kajmakowy, czyli babeczki z płynnym kajmakiem_lava cake_babeczk  muffinkiz gruszkami i imbirem_finger food_ciasto z owocami_jesienne przepisy  Chrupaczki migdałowe_ciasteczka migdałowe_przepisy na piknik_finger food  błyskawiczna babka zaparzana_ciasta ucierane

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7