| < Styczeń 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Tagi






Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Babeczki i muffinki

wtorek, 27 listopada 2018

Przedsmak świąt - miękkie babeczki piernikowe nadziewane powidłami z kawałkami czekolady i rodzynkami. Na teraz, do jesiennej herbaty, na święta - dla zapracowanych.

Polecam, u mnie zniknęły w ciągu dnia.

 babeczki piernikowe z nadziewane powidłami_babeczki na święta_murzynki piernikowe

Składniki babeczek piernikowych nadziewanych powidłami:

  • 125 g masła
  • 1/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 z czubkiem łyżka kakao
  • 1 pełna łyżka przyprawy piernikowej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 filiżanka powideł
  • 1/4 tabliczki czekolady
  • pełna łyżka rodzynek 
  • ew. ozdoby 

Przepis na babeczki piernikowe nadziewane powidłami:

Przygotować foremki (12 sztuk) - posmarować masłem i wysypać tartą bułką.

Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.

Powidła, namoczone i wysuszone rodzynki i posiekaną czekoladę wymieszać.

Włączyć piekarnik na 180 °C.

Masło, mleko, cukier, kakao, przyprawę piernikową rozpuścić i zagotować. Odlać 1/4 szklanki powstałego płynu. Przestudzić, dodać żółtka, przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Partiami dodać pianę do ciasta delikatnie mieszając.

Połowę masy przełożyć do przygotowanych foremek, włożyć nadzienie, przykryć drugą częścią ciasta.

Wstawić do piekarnika i piec ok. 25 minut. 

Wyjąć z foremek i ostudzić na kratce. Polać odłożoną polewą i ozdobić.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

 Inne przepisy na pierniki i ciasta piernikowe:

lebkuchen_niemieckie pierniczki_pierniczki bez glutenu_Boże Narodzenie  pierniczki III_ciastka korzenne_ciastka na Boże Narodzenie_pierniczki w polewie czekoladowej  Pepparkakor_pierniczki szwedzkie_pierniczki chrupiące_cieniutkie pierniczki_ciasteczka na Boże Narodzenie  piernik błyskawiczny_piernik najlepszy_piernik z czekoladą_piernik z powidłami  piernik siostry Anastazji_placek piernikowy_ciasto korzenne_przepisy na Boże Narodzenie  

czwartek, 04 października 2018

Z cyklu: "Do śniadaniówki" - muffinki bananowe z czekoladą i śliwkami. Równie pyszne jak chlebek bananowy, ale bardziej poręczne, bardziej słodkie no i te śliwki...

muffinki bananowe z czekoladą i śliwkami_muffinki do śniadaniówki_babeczki z czekoladą

Składniki:

  • 2 szklanki mąki (u mnie orkiszowa)
  • 120 g cukru
  • 120 g oleju (ew. masła)
  • 50 g posiekanej, gorzkiej czekolady
  • 3 duże, dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • po śliwce na jedną foremkę

Wykonanie:

Foremki muffinkowe wyłożyć papilotkami lub posmarować tłuszczem i posypać mąką.

Piekarnik włączyć na 180°C.

Śliwki pokrojone na 4 części.

Banany rozgnieść. Olej połączyć z jajkami, solą, ekstraktem waniliowym, dodać banany.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem. Połączyć z masą jajeczno-olejowo-bananową. Dodać pokrojoną czekoladę. Przelać do foremek, na wierzch położyć śliwki (skórką do dołu) i piec 20-25 minut w 180 °C (do suchego patyczka).

Porcja na 14-15 muffinek.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

muffinki bananowe z czekoladą i śliwkami_do śniadaniówki_drugie śniadanie

Inne pomysły na śniadaniówkę do szkoły:

murzynki z kaszą jaglaną_babeczki czekoladowe_drobne wypieki_drugie śniadanie dla ucznia  marchewkowe muffinki z orzechami i żurawiną_warzywa w wypiekach_babeczki korzenne  keks z dyni_ciasto ucierane_ciasto korzenne_warzywa w słodyczach_ciasto z bakaliam   kołaczyki z serem_słodkie bułki drożdżowe_bułki nadziewane_kuchnia polska|  lembas_chleb elfów_keks_ciasto z bakaliami  ślimaczki cynamonowe z gofrownicy_bułeczki cynamonowe_gofry drożdżowe  Pierogi ruskie pieczone_pierogi drożdżowe_pierogi wegetariańskie  placuszki z cukinii_danie wegetariańskie_racuszki_placki  chleb dyniowy z dynią_chleb jak brioszka_chleb drożdżowy  pełnoziarniste muffiny jak pizza_muffiny wytrawne_muffiny z ziołami_muffiny na słono  placuszki dyniowo-jaglane_placki dyniowe_placki z kaszą jaglaną_jesienne placki  Pełnoziarniste minipizze_zdrowa pizza_kuchnia włoska|

poniedziałek, 29 maja 2017

Kruche, maślane babeczki nadziane pieczonym rabarbarem, zwieńczone bezową czapą. 

kruche babeczki z rabarbarem i bezą_tartaletki z pieczonym rabarbarem_bebeczki z bezą

Składniki ciasta:

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 3 żółtka
  • szczypta soli

Rabarbar:

  • 6 łodyg rabarbaru
  • 2-3 łyżki cukru
  • ew. skórka otarta z pomarańczy lub limonki

Beza:

  • 2 białka
  • 100 g cukru
  • 50 ml białego wytrawnego wina

Wykonanie:

Ciasto. Przesiać mąkę, posiekać z masłem, dodać sól, puder, żółtka i szybko zagnieść. Jeśli ciasta nie można połączyć, można dodać łyżkę kwaśnej śmietany. Cisto przykryć i zostawić w lodówce na 30 min. Foremki do babeczek położyć obok siebie. Ciasto rozwałkować, przenieść na wałku na foremki. Ręką wtłoczyć ciasto do foremek. Piec w 220° C na złoty kolor. Ostudzić.

Rabarbar. Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić w plasterki, zasypać cukrem. Przełożyć na blachę i piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C ok. 20 minut. Po upieczeniu ewentualnie dodać skórkę (uwaga! zmienia smak). Zimny wkładać do babeczek.

Beza. Cukier wsypać do garnka, dodać wino i, od chwili zagotowania, gotować 3 minuty. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i cały czas ubijając wlewać strumieniem wrzący syrop. Ubijać do momentu, gdy masa będzie lśniąca i gęsta. Przełożyć ubite białka do rękawa cukierniczego, wyciskać na babeczki z rabarbarem rozety. Bezę opalić palnikiem kuchennym lub zapiec pod grillem (do lekkiego zbrązowienia). Robiłam też wersję z pieczoną bezą. Rozgrzałam piekarnik do 150 °C i piekłam 20 minut, potem zmniejszyłam temperaturę do 120 °C i piekłam jeszcze 15 minut.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

kruche babeczki z rabarbarem i bezą_tartaletki z pieczonym rabarbarem_bebeczki z bezą

Przepis na korpusy babeczek z "Kuchni polskiej".

Inne babeczki:

 kruche babeczki z mango_finger food_ciasta z owocami  Muffinki z rabarbarem i migdałową kruszonką_przepisy na piknik_dania dla dzieci  Tartaletki z jagodami kamczackimi_babeczki z kremem i owocami_finger food_przepisy na lato  babeczki z kremem cytrynowym i malinami_tartaletki z kremem i owocami_kruche babeczki z kremem i malinami  babeczki w paski_zabawy kulinarne_babeczki czekoladowe_kuchnia amerykańska

środa, 08 marca 2017

Przepis na te babeczki zaliczam do kategorii "jadą goście jadą", ponieważ przygotowanie i upieczenie tych malutkich ciasteczek zajmuje dosłownie 20-25 minut. Często korzystam z tej receptury, gdy nagle zapowiadają się goście, gdy mam nieodpartą ochotę na coś czekoladowego, gdy ogarnia mnie lenistwo, a rodzina domaga się ciasta. Takie przepisy warto mieć w zanadrzu :).

Z dodatku do "Twojego Stylu" "Ciasta i Ciasteczka".

ciasteczka czekoladowe z nadzieniem orzechowym_babeczki czekoladowe z nadzieniem orzechowym_suflety czekoladowe_błyskawiczne wypieki

Składniki (na 6 babeczek):

  • 150 g gorzkiej czekolady (takiej 70 %)
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 60 g cukru trzcinowego
  • łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 30 mąki (u mnie ryżowa, ale może być pszenna)
  • 6 łyżeczek masła orzechowego
  • masło i cukier do posmarowania i posypania foremek

Wykonanie:

Piekarnik włączyć na 180 °C.

Foremki do zapiekania posmarować masłem i posypać cukrem.

Masło rozpuścić na parze wraz z połamaną na małe kawałki czekoladą. Studzić przez 5 minut.

W tym czasie jajka, żółtka, cukier i cukier waniliowy ubijać na jasną i puszystą masę przez 5 minut.

Do ubitej masy jajecznej dodać czekoladę i chwilę miksować do połączenia składników.

Dalej dodać mąkę i wymieszać delikatnie, ale dokładnie łyżką.

Połowę masy przelać do przygotowanych foremek, włożyć do każdej po łyżeczce masła orzechowego i dalej resztę masy.

Piec ok. 14 minut.

Można jeść na ciepło i zimno.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. 

Inne czekoladowe babeczki:

gruszki w cieście czekoladowym_deser czekoladowy_babeczka czekoladowa z całą gruszką_deser bezglutenowy  babeczki czekoladowo-kawowe_baeczki ponczowe_babeczki z alkoholem  murzynki z kaszą jaglaną_babeczki czekoladowe_drobne wypieki_drugie śniadanie dla ucznia  babeczki w paski_zabawy kulinarne_babeczki czekoladowe_kuchnia amerykańska  babeczki dla Michała_babeczki kakaowe_babeczki z michałkami_babeczki z kremem  muffinki koniakówkowe_muffinki czekoladowe_przepisy na piknik_finger food

piątek, 13 maja 2016

Ciasto filo niezwykle cienkie, delikatne, chrupiące. Uniwersalne - wspaniałe do wypieków słodkich i słonych. Klasycznie, na bazie ciasta filo wypiekana jest baklawa. A u mnie? - wiosennie, w postaci babeczek ze śmietaną i truskawkami.

babeczki z ciasta filo z bitą śmietaną i truskawkami_wypieki na lato_babeczki

Składniki:

  • ciasto filo (gotowe)
  • masło do smarowania płatów ciasta
  • 2-3 łyżki dżemu truskawkowego (najlepiej domowego)
  • 0,5 l zimnej kremówki
  • po 1 truskawce na babeczkę
  • listki melisy do dekoracji
  • cukier puder do śmietany i oprószenia ciastek

Wykonanie:

Ciasto rozmrozić (najlepiej zostawić na noc w lodówce).

Płat ciasta rozłożyć na desce, posmarować masłem, przykryć drugim płatem, znów posmarować masłem i tak kolejne dwa płaty (razem 4 płaty). Na wierzchu rozprowadzić masło. Tak przygotowane ciasto pokroić na trzy pasy, a każdy pas na 3 kwadraty. Kwadraty delikatnie włożyć do foremek muffinkowych. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C na złoty kolor.

Upieczone wyjąć delikatnie z foremek.

Dżem zmiksować.

Kremówkę ubić (można osłodzić do smaku).

Truskawki umyć, odszypułkować, podzielić na ćwiartki.

Środki zimnych korpusów babeczek pokryć cienką warstwą zmiksowanego dżemu, napełnić ubitą śmietaną i truskawkami.

Do dekoracji użyć listków melisy. Można delikatnie oprószyć pudrem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne wiosenne babeczki:

babeczki z kremem cytrynowym i malinami_tartaletki z kremem i owocami_kruche babeczki z kremem i malinami  kruche babeczki z mango_finger food_ciasto z owocami  Tartaletki z jagodami kamczackimi_babeczki z kremem i owocami_finger food_przepisy na lato  Muffinki z rabarbarem i migdałową kruszonką_przepisy na piknik_dania dla dzieci

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7