| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Babeczki i muffinki

środa, 08 marca 2017

Przepis na te babeczki zaliczam do kategorii "jadą goście jadą", ponieważ przygotowanie i upieczenie tych malutkich ciasteczek zajmuje dosłownie 20-25 minut. Często korzystam z tej receptury, gdy nagle zapowiadają się goście, gdy mam nieodpartą ochotę na coś czekoladowego, gdy ogarnia mnie lenistwo, a rodzina domaga się ciasta. Takie przepisy warto mieć w zanadrzu :).

Z dodatku do "Twojego Stylu" "Ciasta i Ciasteczka".

ciasteczka czekoladowe z nadzieniem orzechowym_babeczki czekoladowe z nadzieniem orzechowym_suflety czekoladowe_błyskawiczne wypieki

Składniki (na 6 babeczek):

  • 150 g gorzkiej czekolady (takiej 70 %)
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 60 g cukru trzcinowego
  • łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 30 mąki (u mnie ryżowa, ale może być pszenna)
  • 6 łyżeczek masła orzechowego
  • masło i cukier do posmarowania i posypania foremek

Wykonanie:

Piekarnik włączyć na 180 °C.

Foremki do zapiekania posmarować masłem i posypać cukrem.

Masło rozpuścić na parze wraz z połamaną na małe kawałki czekoladą. Studzić przez 5 minut.

W tym czasie jajka, żółtka, cukier i cukier waniliowy ubijać na jasną i puszystą masę przez 5 minut.

Do ubitej masy jajecznej dodać czekoladę i chwilę miksować do połączenia składników.

Dalej dodać mąkę i wymieszać delikatnie, ale dokładnie łyżką.

Połowę masy przelać do przygotowanych foremek, włożyć do każdej po łyżeczce masła orzechowego i dalej resztę masy.

Piec ok. 14 minut.

Można jeść na ciepło i zimno.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. 

Inne czekoladowe babeczki:

gruszki w cieście czekoladowym_deser czekoladowy_babeczka czekoladowa z całą gruszką_deser bezglutenowy  babeczki czekoladowo-kawowe_baeczki ponczowe_babeczki z alkoholem  murzynki z kaszą jaglaną_babeczki czekoladowe_drobne wypieki_drugie śniadanie dla ucznia  babeczki w paski_zabawy kulinarne_babeczki czekoladowe_kuchnia amerykańska  babeczki dla Michała_babeczki kakaowe_babeczki z michałkami_babeczki z kremem  muffinki koniakówkowe_muffinki czekoladowe_przepisy na piknik_finger food

piątek, 13 maja 2016

Ciasto filo niezwykle cienkie, delikatne, chrupiące. Uniwersalne - wspaniałe do wypieków słodkich i słonych. Klasycznie, na bazie ciasta filo wypiekana jest baklawa. A u mnie? - wiosennie, w postaci babeczek ze śmietaną i truskawkami.

babeczki z ciasta filo z bitą śmietaną i truskawkami_wypieki na lato_babeczki

Składniki:

  • ciasto filo (gotowe)
  • masło do smarowania płatów ciasta
  • 2-3 łyżki dżemu truskawkowego (najlepiej domowego)
  • 0,5 l zimnej kremówki
  • po 1 truskawce na babeczkę
  • listki melisy do dekoracji
  • cukier puder do śmietany i oprószenia ciastek

Wykonanie:

Ciasto rozmrozić (najlepiej zostawić na noc w lodówce).

Płat ciasta rozłożyć na desce, posmarować masłem, przykryć drugim płatem, znów posmarować masłem i tak kolejne dwa płaty (razem 4 płaty). Na wierzchu rozprowadzić masło. Tak przygotowane ciasto pokroić na trzy pasy, a każdy pas na 3 kwadraty. Kwadraty delikatnie włożyć do foremek muffinkowych. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C na złoty kolor.

Upieczone wyjąć delikatnie z foremek.

Dżem zmiksować.

Kremówkę ubić (można osłodzić do smaku).

Truskawki umyć, odszypułkować, podzielić na ćwiartki.

Środki zimnych korpusów babeczek pokryć cienką warstwą zmiksowanego dżemu, napełnić ubitą śmietaną i truskawkami.

Do dekoracji użyć listków melisy. Można delikatnie oprószyć pudrem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne wiosenne babeczki:

babeczki z kremem cytrynowym i malinami_tartaletki z kremem i owocami_kruche babeczki z kremem i malinami  kruche babeczki z mango_finger food_ciasto z owocami  Tartaletki z jagodami kamczackimi_babeczki z kremem i owocami_finger food_przepisy na lato  Muffinki z rabarbarem i migdałową kruszonką_przepisy na piknik_dania dla dzieci

piątek, 21 sierpnia 2015

Błyskawiczny wypiek z wafelkami czekoladowymi. Puszyste, łaciate babeczki, świetny podwieczorek, przekąska, COŚ słodkiego. A dlaczego teatralne? Jednym ze składników są wafelki teatralne - moja regionalna słodkość.

Aha, dodam jedynie, że na blogu są już muffinki z ciasteczkami - księżniczki z wafelkami kokosowymi (i te są naszym faworytem).

Na podstawie przepisu z blogu "Gotuję, bo lubię".

muffinki teatralne_muffinki z wafelkami_muffinki z czekoladą_słodka przegryzka_błyskawiczne wypieki

Składniki:

  • 270 g mąki
  • 3 czekoladowe wafelki teatralne (3 x 46 g)
  • 130 g cukru
  • 100 g czekolady startej na tarce o grubych oczkach (można mleczną lub gorzką)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka mleka (można zastąpić maślanką)
  • 100 ml oleju
  • 1 jajko
  • ew. cukier puder do oprószenia lub czekolada do polania, lub dowolny sos

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C. Przygotowujemy foremki do muffinek - smarujemy masłem lub wykładamy papilotkami.

W jednym naczyniu łączymy składniki suche (mąka, pokruszone wafelki, cukier, proszek do pieczenia, czekolada, sól). W drugim składniki mokre - wanilię, mleko, olej, jajko. Obie mieszaniny łączymy krótko mieszając. Przekładamy do foremek na muffinki i pieczemy ok. 25 minut (do suchego patyczka).

Po przestudzeniu można polać polewą czekoladową, oprószyć pudrem lub podać z kleksem bitej śmietany.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

muffinki teatralne_muffinki z wafelkami_muffinki z czekoladą_słodka przegryzka_błyskawiczne wypieki

 

Inne błyskawiczne wypieki:

fondant kajmakowy, czyli babeczki z płynnym kajmakiem_lava cake_babeczk  muffinkiz gruszkami i imbirem_finger food_ciasto z owocami_jesienne przepisy  Chrupaczki migdałowe_ciasteczka migdałowe_przepisy na piknik_finger food  błyskawiczna babka zaparzana_ciasta ucierane

czwartek, 09 lipca 2015

Kruche babeczki z dodatkiem maku, nadziane kremem cytrynowym (lemon curd), a do tego maliny. Hmmm... pyszny, letni, orzeźwiający deser.

babeczki z kremem cytrynowym i malinami_tartaletki z kremem i owocami_kruche babeczki z kremem i malinami

Składniki korpusów babeczek (12-14 sztuk):

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki maku
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia

Składniki kremu (według TEGO przepisu):

  • 3 jajka
  • 75 g masła
  • 150 g cukru
  • sok i skórka otarta z dwóch cytryn
  • maliny do babeczek (po 4-5 sztuk na babeczkę) 

Wykonanie korpusów:

Mąkę z proszkiem przesiać, dodać masło, sól i posiekać. Dodać pozostałe składniki (śmietanę, żółtko, puder) i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godziną.  Wyłożyć ciastem foremki muffinkowe. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C na złoty kolor.

Wykonanie kremu:

Masło roztopić, dodać pozostałe składniki (masło nie może być zbyt gorące, bo zważą się jajka), wymieszać trzepaczką. Delikatnie ogrzewać (najlepiej na na parze), cały czas mieszając, do zgęstnienia kremu (konsystencja budyniu), czyli ok. 20 minut. Schłodzić, włożyć do lodówki.

Następnego dnia nadziewać babeczki kremem i posypywać malinami.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne babeczki z owocami:

babeczki czekoladowe z kremem czekoladowym i malinami_tartaletki czekoladowe_babeczki z owocami_kruche babeczki  kruche babeczki z mango_finger food_ciasto z owocami  Mocno czekoladowe muffinki z jeżynami_ciasto z owocami_ciasto czekoladowe_finger food_drobne wypieki  Tartaletki z jagodami kamczackimi_babeczki z kremem i owocami_finger food_przepisy na lato

piątek, 24 kwietnia 2015

Z miłości do piaskowców - babeczki piaskowe z limonką. Bardzo delikatne, takie biszkoptowe, z wyraźnym smakiem limonki. Dodatkowa zaleta - ciasteczka są bezglutenowe :).

babeczki piaskowe z limonką_babeczki bezglutenowe_ciasto ucierane

Składniki (na 14-15 babeczek):

  • 180 g miękkiego masła
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 180 g drobnego cukru
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki jaglanej (lub zwykłej pszennej)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 1 łyżka startej skórki z limonek (sparzonych i wyszorowanych; najlepiej bio)
  • sok z 1,5 limonki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej, proszek bezglutenowy)
  • szczypta soli

Wykonanie:

Przygotować foremki (posmarować masłem i wyspać mąką).

Włączyć piekarnik na 180 °C.

Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę.

Dodawać po jednym jajka, przesypując łyżką mieszanki mącznej. Po każdej porcji starannie ucierając. Na koniec dodać sok, skórkę, sól i resztę mąki.

Ciasto przełożyć do foremek.

Piec 25-30 minut (do suchego patyczka).

Po upieczeniu wystawić z piekarnika. Zostawić w foremkach na 10-15 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce.

Babeczki w przekroju można zobaczyć TU.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne piaskowce:

piaskowiec cytrynowy_ciasto ucierane_babka piaskowa_Wielkanoc  babka ucierana mamy Heleny_ciasto piaskowe  babeczki cytrynowe_babeczki ucierane_ciasto ucierane cytrynowe_wielkanoc  pisakowiec pomarańczowy_ciasto piaskowe_ciasto ucierane_ciasto pomarańczowe_ciasto bezglutenowe_babka pisakowa_przepisy na Wielkanoc



 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6