| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Nalewki i kremiki

sobota, 19 listopada 2016

Ajerkoniak z kakao i rumem to taka wersja zimowa znanego likieru. Gęsty, aromatyczny, odpowiedni na każdą okazję. Wspaniały prezent, dodatek do kawy, kremu budyniowego, lodów.

prokurator_likier jajeczny_ajerkoniak z kakao_adwokat z kakao

Składniki:

  • 7 dużych żółtek (z białek można zrobić bezy)
  • 220 g cukru (szklanka)
  • 250 ml mleka 3,2 % (szklanka)
  • 3 dag kakao
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 150 ml spirytusu
  • 50 ml mocnego rumu

Wykonanie:

Na mleku ugotować kakao. Wystudzić i schłodzić. Zimne kakao wymieszać w blenderze z cukrem i cukrem waniliowym, dodać zimne żółtka. Do dobrze zmiksowanego płynu powoli wlać rum, potem spirytus (to ważne - powoli!). Gotowe, teraz wystarczy schodzić.

prokurator_likier jajeczny_ajerkoniak z kakao_adwokat z kakao

prokurator_likier jajeczny_ajerkoniak z kakao_adwokat z kakao

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne domowe likiery:

 ajerkoniak_likier jajeczny_przepisy na babski wieczór  Krem kawowy_domowy likier kawowy_przepisy na babski wieczór  Kukułeczka_domowy likier_przepisy na babski wieczór  alkoholowa kokosanka_likier kokosowy_krem kokosowy  likier groszki pomarańczowe_domowe likiery_likier na mleku

niedziela, 28 sierpnia 2016

W kuchni przetwory "idą" pełną parą. Przetwarzam: pomidory, paprykę, cukinię i powoli zabieram się za śliwki i gruszki. A dziś z serii "Przetwory dla dorosłych" chciałam pokazać jedną z naszych trzech nowych nalewek - nalewkę jeżynową na miodzie. Słodka, miodowa, lekko cierpka, aromatyczna i ma piękny kolor. Muszę przyznać, że  bardziej intensywny kolor i smak ma nasza tradycyjna nalewka jeżynowa z wanilią, która jest już na blogu (TU).

Dodam, że wszystkie (albo prawie wszystkie) nasze nalewki, to specjalności mamy Heleny.

Jeżynówka na miodzie_nalewka z jeżyn na miodzie_domowe nalewki_likier jeżynowy

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych jeżyn
  • 1/2 l spirytusu
  • 1/75 l wódki
  • 1/2 l miodu

Wykonanie:

Jeżyny umyć, osączyć. Owoce włożyć do słoja, zalać wódką i spirytusem. Odstawić na 2 tygodnie w ciepłe miejsce, co kilka dni delikatnie potrząsając słojem.

Po tym czasie zlać płyn, odcisnąć owoce i całość połączyć z płynnym miodem. Po całkowitym rozpuszczeniu miodu, nalew przefiltrować (przez grube płótno lub kilkakrotnie złożoną gazę). Rozlać do butelek, zamknąć. Odstawić na 6 miesiące w ciemne miejsce. W ten sam sposób można zrobić nalewkę jagodową.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Jeżynówka na miodzie_nalewka z jeżyn na miodzie_domowe nalewki_likier jeżynowy

Jeżynówka na miodzie_nalewka z jeżyn na miodzie_domowe nalewki_likier jeżynowy

Z "Vity" 8/11.

Inne nalewki:

nalewka ze śliwek_nalewka na śliwkach_domowy alkohol  smocza krew_nalewka malinowa_malinówka_nalewka z malin  aroniówka_nalewka z aronii_domoy alkohol_słodkie przetwory  pigwówka_nalewka z owoców pigwowca_domowe alkohole_przetwory owocowe  jeżynówka_nalewka jeżynowa_domowa nalewka_domowy alkohol

wtorek, 23 sierpnia 2016

Dziś coś świątecznego. Tak, to nie pomyłka. Choć lato ma się dobrze, chciałam pokazać korzenną nalewkę z aronii w klimacie Bożego Narodzenia. Wprawdzie to aroniówka, ale korzenie nadają charakteru i smaku nalewce, stąd moje skojarzenie z zimą i świętami. A swoją drogą taka nalewka to wspaniały prezent :).

Tak jak większość naszych nalewek, specjalność mamy Heleny (przepis z jakiegoś wycinka prasowego).

korzenna nalewka z aronii_domowa nalewka_domowy likier_słodkie przetwory

Składniki:

  • 1 kg aronii
  • 1/2 l wódki
  • 1/4 l spirytusu
  • 4 goździki
  • kawałek cynamonu
  • 5 dag rodzynek
  • 1 cytryna
  • 0,5 kg cukru

Wykonanie:

Owoce umyć, osączyć, wsypać do słoja, lekko rozgnieść. Cytrynę umyć, sparzyć i obrać jak najcieniej żółtą skórkę (tak bez albedo). Dodać do słoja razem z rodzynkami, cynamonem i goździkami. Zalać wódką i spirytusem i odstawić na 4 tygodnie. Nalew zlać zamknąć. Owoce zasypać cukrem, wymieszać i odstawić. Codziennie potrząsać słojem, do momentu aż cukier się rozpuści. Zlać syrop. Owoce przełożyć na płótno lub gęstą gazę i dobrze odcisnąć pozostały syrop. Syrop połączyć z alkoholem. Całość przecedzić przez sito, potem przez gęstą gazę i wlać do butelek. Zamknąć. Pozostawić w ciemnym miejscu na 6 miesięcy.  

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

korzenna nalewka z aronii_domowa nalewka_domowy likier_słodkie przetwory

korzenna nalewka z aronii_domowa nalewka_domowy likier_słodkie przetwory

Inne nalewki:

nalewka ze śliwek_nalewka na śliwkach_domowy alkohol  smocza krew_nalewka malinowa_malinówka_nalewka z malin  aroniówka_nalewka z aronii_domoy alkohol_słodkie przetwory  pigwówka_nalewka z owoców pigwowca_domowe alkohole_przetwory owocowe  jeżynówka_nalewka jeżynowa_domowa nalewka_domowy alkohol

wtorek, 29 grudnia 2015

Likier o smaku groszków pomarańczowych. Słodki, kremowy, aromatyczny i nie za mocny. Bazą naszej pierwszej wersji był kajmak. Niestety, za mocno zdominował smak kremu. To nie było to. Mleko skondensowane słodzone też nie dało zadowalającego efektu. Likier był za rzadki i za mało mleczny. Dopiero krótkie gotowanie mleka dało TEN efekt! Przedstawiam groszki pomarańczowe w płynie :).

Pomysł Artura.

likier groszki pomarańczowe_likier mleczny_krem groszki pomarańczowe_krem mleczny

Składniki:

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 2/3 szklanki wódki
  • 1/3 szklanki likieru pomarańczowego (dowolnego)

Wykonanie:

Puszkę z mlekiem skondensowanym wstawić do garnka z wrzątkiem (tak, by puszka była zakryta wodą) i gotować godzinę. Wystudzić.

Miksując zimne mleko, dolewać powoli alkohol.

Gotowe.

Najlepszy po 3-4 dniach, ale można próbować od razu.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne kremy i likiery:

ajerkoniak_likier jajeczny_przepisy na babski wieczór  Krem kawowy_domowy likier kawowy_przepisy na babski wieczór  Kukułeczka_domowy likier_przepisy na babski wieczór  alkoholowa kokosanka_likier kokosowy_krem kokosowy

poniedziałek, 14 września 2015

Śliwowica, czyli nalewka na śliwkach, to najbardziej wytrawna z naszych nalewek. Składniki i przygotowanie proste, wręcz banalne. W czym więc rzecz? Problem stanowi czas, ta nalewka wymaga bardzo dużo czasu, ale na efekt warto poczekać.

Trunek mamy Heleny, prawdopodobnie z "Poradnika Domowego".

Pozostałe nasze nalewki można znaleźć TU.

śliwowica_nalewka wytrawna na śliwkach_nalewka śliwkowa_domowe przetwory_domowe nalewki

Składniki:

  • bardzo dojrzałe, dowolne śliwki (od łutówek po węgierki)
  • spirytus 90 %
  • ew., do drugiej części przepisu, cukier

Wykonanie:

Umyte i osuszone śliwki (z pestkami) włożyć do przygotowanego, olbrzymiego słoja i zalać spirytusem. Zamknąć naczynie. Postawić na oknie w ciepłym i jasnym miejscu na co najmniej 2 miesiące, można zostawić na roku (i tyle stała ta, która jest na zdjęciu).

Po ww. czasie przefiltrować przez gazę lub bibułę i zlać do przygotowanych butelek. Szczelnie zamknąć. Gotowe. Przechowywać w ciemnym miejscu.

Uwaga - nalewka jest słodka, choć nie zawiera grama cukru.

Z pozostałych owoców można przygotować delikatny likier. Jeśli decydujemy się na takie rozwiązanie, trzeba je obficie posypać cukrem i ponownie zostawić na oknie na 2-3 miesiące (od czasu do czasu potrząsając słojem). Po wymienionym czasie zlać, a owoce lekko przecisnąć przez płótno. Przelać do butelek, zamknąć, przechowywać w ciemnym miejscu.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

śliwowica_nalewka wytrawna na śliwkach_nalewka śliwkowa_domowe przetwory_domowe nalewki

śliwowica_nalewka wytrawna na śliwkach_nalewka śliwkowa_domowe przetwory_domowe nalewki

Inne jesienne nalewki:

nalewka ze śliwek_nalewka na śliwkach_domowy alkohol  aroniówka_nalewka z aronii_domoy alkohol_słodkie przetwory  smocza krew_nalewka malinowa_malinówka_nalewka z malin  jeżynówka_nalewka jeżynowa_domowa nalewka_domowy alkohol

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5