| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Jabłeczniki

poniedziałek, 29 grudnia 2014

Korzenny jabłecznik z kaszy jaglanej - zdrowa, słodka alternatywa dla tradycyjnych ciast. Banalnie prosty i szybki w przygotowaniu. Może jedynie nie powinnam nazywać tej słodkości jabłecznikiem ani ciastem, a raczej zapiekanką?

Z "Trochę innej cukierni".

jabłecznik z kaszy jaglanej_zdrowe ciasto_ciasto bezglutenowe_zapiekanka z kaszy

Składniki:

  • 300 g kaszy jaglanej (surowa)
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek
  • 1 łyżka cukru waniliowego (domowego)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki miodu
  • garść rodzynek
  • szczypta soli

Wykonanie:

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rodzynki umyć, sparzyć i osączyć. Jabłka, rodzynki, cynamon, cukier waniliowy, miód, sól i kaszę (niegotowaną) - wymieszać. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli forma jest ceramiczna, teflonowa lub silikonowa, to  nie jest konieczne).

Wstawić ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piec aż 90 minut. Jeśli ciasto będzie się nadmiernie rumienić, przykryć papierem do pieczenia.

Zostawić w foremce do całkowitego wystudzenia. Kroić zimne (!), inaczej rozpadnie się.

*Ciasto ma na wierzchu świetne, chrupiące ziarenka.

**Mój miód był gryczany, dlatego ciasto było bardzo intensywne.

***Jabłecznik jedliśmy z jogurtem, bitą śmietaną, ale też z lodami.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

jabłecznik z kaszy jaglanej_zdrowe ciasto_ciasto bezglutenowe_zapiekanka z kaszy

Inne zdrowe wypieki:

murzynki z kaszą jaglaną_babeczki czekoladowe_drobne wypieki_drugie śniadanie dla ucznia  keks z dyni_ciasto ucierane_ciasto korzenne_warzywa w słodyczach_ciasto z bakaliam  lembas_chleb elfów_keks_ciasto z bakaliami  ciastka owsiane z dynią_zdrowe przekąski_ciastka z bakaliami

wtorek, 14 października 2014

Jabłecznik amerykański  - apple pie, czy też american pie - kwintesencja amerykańskości. Co to jest? Jabłka, góra jabłek,  otulone kruchym, cieniutkim ciastem. Szarlotka prosta i szybka, a przy tym niesamowicie smaczna. 

Przepis z "Kulinarnego Atlasu Świata - Stany Zjednoczone".

jabłecznik amerykański_apple pie_american pie_szarlotka na kruchym cieście

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 150 g zimnego masła
  • 2-3 łyżki lodowatej wody
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1,2 kg obranych i pokrojonych w ósemki jabłek
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki bułki tartej lub mielonych migdałów

Wykonanie:

Jabłka skropić sokiem cytrynowym, wymieszać z cukrem i cynamonem, dodać wodę i gotować pod przykryciem 5 minut. W czasie gotowania potrząsać co jakiś czas garnkiem. Ostudzić.

Mąkę i cukier połączyć z masłem pokrojonym na kawałki (rozetrzeć jak na kruszonkę). Dodać lodowatą wodę i szybko zagnieść. Uformować kulę, owinąć ją w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.

Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą, odrobinę większą, rozwałkować i wylepić nią formę do tarty o średnicy 24 cm. Posypać spód bułką tartą. Położyć jabłka (z górką na środku). Przykryć rozwałkowaną pozostałą częścią ciasta. Zalepić boki, na środku zrobić dziurkę (odpowietrznik).

Piec 30-40 minut w 200-220 °C.

Ostudzony jabłecznik posypać cukrem pudrem (można pominąć).

Znajdź mnie na fb.

jabłecznik amerykański_apple pie_american pie_szarlotka na kruchym cieście

Inne jabłeczniki:

jabłecznik kruszonkowy_szarlotka_ciasto z owocami_ciasto kruche  Kanadyjska szarlotka Froda_jabłeczniki_ciasta z owocami  jabłecznik szwajcarski_ciasto ucierane_ciasto z owocami_szarlotka  jabłecznik mazurski_jabłecznik na kruchym cieście_jabłecznik z bezą_jabłecznik z kruszonką 

piątek, 10 października 2014

Jabłecznik na bazie ciasta ucieranego. Czym różni się od klasycznego jabłecznika? Otóż jabłka użyte do wypieku, są marynowane w rumie (calvadosie, brandy). Dzięki nim ciasto nabiera cudownego rumowego aromatu.

Z "Kulinarnego Atlasu Świata - Szwajcaria".

jabłecznik szwajcarski_szarlotka z rumem_ciasto z jabłkami_ciasto ucierane

Składniki:

  • 5-6 kwaśnych jabłek
  • 3 łyżki rumu (ew. calvadosu, brandy)
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 200 g mąki
  • 110 g cukru
  • 125 g masła
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kremówki
  • 1-2 łyżeczki cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier do posypania ciasta
  • płatki migdałowe do posypania ciasta

Wykonanie:

Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Skropić cytryną i rumem. Zostawić na 2-3 godziny.

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Do utartego masła dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Dalej dodać stopniowo mąkę z proszkiem i śmietanę.

Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką formy (średnica 24 cm).   Na cieście ułożyć jabłka (na dachówkę).

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C ok. 45 minut (do suchego patyczka).

Wyjąć z piekarnika i ciepłe posypać cukrem i płatkami migdałowymi (płatki pominęłam).

Znajdź mnie na fb.

Inne ucierane jabłeczniki:

Kanadyjska szarlotka Froda_jabłeczniki_ciasta z owocami  placek z antonówkami_jabłecznik_ciasto owocowe_ciasto na oleju  Jesienne ciasto_ciasto z owocami_ciasto ucierane  ciasto cynamonowe z jabłkami_ciasto korzenne_ciasto błyskawiczne

czwartek, 25 września 2014

Już wielokrotnie pisałam, że jabłeczniki to nasze ulubione ciasta. Na blogu jest ich pokaźny zbiorek (można go zobaczyć TU). Gromadzę różne przepisy na jabłeczniki i próbujemy...i robimy rankingi. Choć muszę przyznać, że nie zawsze zgadzamy się ze sobą. Jedni uwielbiają jabłecznik sypany, inni serowy czy misiankowy. Ten plasuje się w połowie stawki. Kruche ciasto, duszone jabłka i pianka z kruszonką - tak wygląda. A jak smakuje? - nie jest za słodki, antonówki powodują, że jest zdecydowany (kwaśny), a cynamon przypomina, że już nadeszła jesień i czas na rozgrzewające dania :).

Przepis z programu "Taniec z garami".

jabłecznik mazurski_jabłecznik na kruchym cieście_jabłecznik z pianką_jabłecznik z kruszonką_szarlotka z jabłkami

Składniki:

  • 1,5 kg kwaśnych jabłek (antonówki, renety, boskopy)
  • cukier do jabłek (do smaku)
  • 1/2-1 łyżeczki cynamonu
  • 3 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 5 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru pudru do białek
  • szczypta soli (do białek i do ciasta)

Wykonanie:

Jabłka obrać, podzielić na cząstki i poddusić z odrobiną wody. Wystudzić. Osłodzić do smaku i dodać cynamon. Gdyby masa jabłkowa okazała się zbyt rzadka, osączyć na sicie.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Z cukru, mąki, masła, żółtek, proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Uformować kulę i chłodzić ok. 30 minut.

Blachę piekarnikową* wyłożyć papierem do pieczenia. 3/4 położyć na dno formy (ciasto jest cienkie). Na nie warstwę jabłek, dalej pianę i porwaną na niewielkie cząstki pozostałą część ciasta.

Piec 30-35 minut w 180-190 °C.

* piekąc ciasto na blasze piekarnikowej, nie trzeba zapiekać dołu ciasta. 

Znajdź mnie na fb.

jabłecznik mazurski_jabłecznik na kruchym cieście_jabłecznik z pianką_jabłecznik z kruszonką_szarlotka z jabłkami

Inne jabłeczniki i ciasta z jabłkami:

jabłecznik kruszonkowy_szarlotka_ciasto z owocami_ciasto kruche  Kanadyjska szarlotka Froda_jabłeczniki_ciasta z owocami  ciasto cynamonowe z jabłkami_ciasto korzenne_ciasto błyskawiczne  piernik z jabłkami_szybki piernik_babka piernikowa_ciasto z owocami 

czwartek, 14 sierpnia 2014

Zwykłe, codzienne ciasto. Bez kremów, posypek, zbędnych ozdób i innych fajerwerków. Po prostu domowe ciasto pachnące masłem i cynamonem. Do niego mocna kawa lub kakao (w zależności od wieku). Nie mam nic lepszego na letni podwieczorek!

Przepis z "Wielkiej księgi ciast" siostry Anastazji zmodyfikowane przez ciocię Zosię.

jabłecznik siostry Anastazji_kruche ciasto z jabłkami_ciasto z owocami_szarlotka

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 20 dag masła
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 1,5 kg startych i odciśniętych jabłek (najlepiej kwaśne - antonówki, renety, boskopy)
  • cukier do jabłek (do smaku)
  • 1-2 łyżeczki zmielonego cynamonu

Wykonanie:

Jabłka obrać, zetrzeć, posłodzić i zostawić na 2-3 godziny, by puściły sok. Można skropić sokiem z cytryny, by nie straciły koloru.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło zetrzeć na tarce i dodać do mąki. Dokładnie wymieszać.

Żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę roztrzepać. Dodać do mąki połączonej z masłem i wyrobić.

Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować jedną cześć i położyć na dno formy, na nie odciśnięte i wymieszane z cynamonem jabłka. Zanim położymy jabłka, można placek posypać 1-2 łyżkami bułki tartej, która wchłonie ew. sok. Całość przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C ok. 30 minut.

Jabłecznik można zrobić inaczej. Pierwszą cześć włożoną do formy zapiec i ostudzić. Na nią położyć jabłka i drugą część ciasta. Całość piec 20-30 minut. W ten sposób przygotowane ciasto jest bardziej kruche.

Znajdź mnie na fb.

jabłecznik siostry Anastazji_kruche ciasto z jabłkami_ciasto z owocami_szarlotka

Inne ciasta z jabłkami:

placek z antonówkami_jabłecznik_ciasto owocowe_ciasto na oleju  Kanadyjska szarlotka Froda_jabłeczniki_ciasta z owocami  ciasto cynamonowe z jabłkami_ciasto korzenne_ciasto błyskawiczne  Jesienne ciasto_ciasto z owocami_ciasto ucierane

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5