| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Ciasta drożdżowe

wtorek, 27 września 2016

W zasadzie tytuł powinien wyglądać tak: "Łatwe i błyskawiczne ciasto drożdżowe ze śliwkami lub innymi owocami i kruszonką z radiowej Trójki". Tak..., dawno nie piekłam tak łatwego i szybkiego ciasta (a wśród drożdżówek, to jest na pewno najłatwiejsze i najszybsze). Przepis usłyszałam w audycji "A nóż widelec" i od razu upiekłam. Nie zawiodłam się. Ciasto przepięknie pachnie, jest olbrzymie, raczej zbite, nie puszek, długo utrzymuje świeżość. Zachęcam do spróbowania :).

łatwe ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką_drożdżówka_ciasto drożdżowe_ciasto z owocami

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej (3 1/2 + 1/2 szklanki)
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka mleka
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 50 g drożdży
  • śliwki
  • kruszonka (4,5 dag masła, 1/2 szklanki mąki, 3 łyżki cukru, szczypta soli, ew. 1 łyżeczka cukru waniliowego lub cynamonu)

Wykonanie:

Drożdże rozmieszać z łyżką cukru. Do dużej miski wsypać 1/2 szklanki mąki, cukier, letnie, rozpuszczone masło, jajka, mleko, drożdże - wymieszać. Zostawić na piętnaście minut.

Prostokątną formę posmarować masłem i oprószyć mąką.

Składniki kruszonki rozetrzeć w palcach.

Przygotować owoce. Śliwki przekroić wzdłuż i wyjąć pestki.

Do rozczynu dodać pozostałą mąkę i wymieszać (ciasto nie jest gęste). Odstawić w ciepłym miejscu na 40-50 minut.

Po ww. czasie przełożyć ciasto do foremki. Wyrównać, położyć owoce (śliwki skórką do dołu), posypać kruszonką.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C 45-50 minut (do suchego patyczka).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

łatwe ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką_drożdżówka_ciasto drożdżowe_ciasto z owocami

Inne drożdżówki:

drożdżówka błyskawiczna_ciasto drożdżowe_dania błyskawiczne  rodzynkowiec_ciasto drożdżowe z rodzynkami_przepisy na piknik  placek drożdżowy z wiśniami_ciasto drożdżowe_ciasto z owocami  Łatwa drożdżówka z owocami i kruszonką_ciasto z owocami_ciasto drożdżowe_łatwe ciasto  drożdżowy warkocz_chałka_drożdżówka śniadaniowa_domowe pieczywo

wtorek, 24 maja 2016

Pyszna, delikatnie pomarańczowa, drożdżowa chałka. Idealny pomysł na podwieczorek, kolację, czy piknik. 

Jedliśmy warkocz z pieczonym rabarbarem i z konfiturą jeżynową, do tego mocna herbata, kawa lub kakao. Spróbujcie się oprzeć :).

Przepis znaleziony w "Poradniku Domowym" 5/16.

drożdżowy warkocz_chałka_drożdżówka śniadaniowa_domowe pieczywo

Składniki:

(na dwa warkocze)

  • 500 g mąki orkiszowej jasnej (może być zwykła pszenna)
  • ok. 220 ml mleka (u mnie roślinne)
  • 5 dag drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 5 dag masła
  • 2 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • łyżeczka soli
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • dodatkowo: żółtko i kruszonka (przepis TU)

Wykonanie:

Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru (po chwili rozpuszczą się), dodać połowę letniego mleka i zostawić na 15-20 minut do wzburzenia.

Masło rozpuścić z cukrem waniliowym, odstawić, by przestygło.

Jajka ubić z pozostałym cukrem.

Mąkę przesiać, dodać sól, ubite jajka, spienione drożdże, pozostałe mleko, startą skórkę pomarańczową i wymieszać. Następnie wlać letnie masło i całość dobrze wyrobić. Ciasto zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (1-1,5 godziny).

Gdy ciasto rośnie, zrobić kruszonkę.

Wyrośnięte podzielić na 6 części, z każdej uformować wałek. Z trzech wałków zapleść warkocz, z pozostałych trzech drugi warkocz. Zostawić do wyrośnięcia (ok. 30 minut). Posmarować żółtkiem, posypać kruszonką.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 °C 25-30 minut.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb

drożdżowy warkocz_chałka_drożdżówka śniadaniowa_domowe pieczywo

drożdżowy warkocz_chałka_drożdżówka śniadaniowa_domowe pieczywo

Na zdjęciach warkocz z pieczonym rabarbarem (rabarbar pokrojony w plasterki, posypany cukrem i pieczony w 180 °C przez 15 minut; powstały podczas pieczenia sos można zagęścić mąką ziemniaczaną, dodać cynamon lub skórkę cytrynową albo konfiturę z róży czy malin, albo odrobinę rumu).

Inne plecione ciasta:

chałka_ciasto drożdżowe  chałka z marmoladą z pigwy_ciasto drożdżowe z owocami  chałka z marcepanem_chałka nadziewana_chałka odświętna_wypieki na Wielkanoc   Estoński kringel_ciasto drożdżowe_ciasto z cynamonem

sobota, 23 stycznia 2016

Kujawski, drożdżowy placek maślany, to jedna z moich ulubionych drożdżówek. Delikatna, z kruszonką, z warstwą maślaną - najlepsza zaraz po upieczeniu. Ze szklanką mleka lub kakao nie ma nic lepszego :). Polecam ten specjał z Kujaw.

Z książki Pawła Małeckiego "Cukiernia Lidla" z moimi zmianami.

drożdżówka maślana z Kujaw_placek drożdżowy maśany_ciasto z Kujaw

Ciasto:

  • 35 g drożdży
  • 80 g cukru
  • 150 ml letniego mleka 3,2%
  • 500 g - 550 g mąki orkiszowej jasnej (u mnie 500 g, ale wszystko zależy od mąki, wielkości jajek)
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • szczypta soli
  • 100 g masła

Masło z cukrem:

  • 100 g masa
  • 100 g cukru

Kruszonka maślana:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 180 g mąki orkiszowej jasnej

Wykonanie - ciasto:

Drożdże wymieszać z dwoma łyżeczkami cukru (po chwili cukier rozpuści drożdże).

Letnie mleko połączyć z drożdżami.

Mąkę przesiać do dużej miski. Zrobić w niej dołek, wlać do niego mleko z drożdżami i wmieszać tyle mąki, by całość była gęsta, ale nie lejąca (nie mieszamy z całą mąką). Zostawić w ciepłym miejscu na 15-20 minut.

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym.

Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka z cukrem, szczyptę soli, roztopione, letnie masło. Całość dobrze wyrobić.

Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia (1-1,5 godziny). Gdy podwoi swoją objętość, ponownie zagnieść i rozwałkować. Przenieść na blaszkę o wymiarach 45-35 cm (moja była mniejsza, standardowa piekarnikowa) posmarowaną i wysypaną mąką. W cieście zrobić palcem wgłębienia (tego nie było w oryginalnym przepisie, ale tak ciasto wygląda w kujawskich cukierniach).

Blaszkę z ciastem wstawić do lodówki na 15 minut.

Wykonanie - masło z cukrem:

W rondelku roztopić masło, dodać cukier. Całość gotować przez 10-12 minut na małym ogniu. Przestudzić do temperatury pokojowej.

Wykonanie - maślana kruszonka:

Zagnieść masło z cukrem, cukrem waniliowym i mąką. Wyrabiać razem palcami, aż powstanie kruszonka.

Wykończenie:

Ciasto wyjąć z lodówki, posmarować masłem z cukrem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30 minut). Wyrośnięte posypać kruszonką tuż przed wstawieniem do piekarnika.

Rozgrzać piekarnik do 180-200°C (mój piekarnik 190°C). Piec 25-35 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem, jeśli jest suchy po wbiciu w ciasto, wyjąć z piekarnika).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

drożdżówka maślana z Kujaw_placek drożdżowy maśany_ciasto z Kujaw

Inne placki drożdżowe:

drożdżówka maślana na piknik_ciasto drożdżowe_ciasto z migdałami_ciasto na piknik  drożdżówka błyskawiczna_ciasto drożdżowe_dania błyskawiczne  rodzynkowiec_ciasto drożdżowe z rodzynkami_przepisy na piknik  małpi chleb_bułeczki cynamonowe_bułeczki na piknik_bułeczki drożdżowe

wtorek, 28 lipca 2015

Drożdżówka z wiśniami to również obowiązkowe ciasto w naszej lipcowej kuchni. Zwykle robię TEN placek lub TE drożdżówki, ale muszę eksperymentować i szukać nowych przepisów, dlatego tym razem skorzystałam z receptury pani Ewy Wachowicz zamieszczonej w książce "Ewa gotuje. Ulubione". I co? W cieście jest mało cukru, jajek i tłuszczu, w związku z czym bardziej przypomina słodką bułkę czy chałkę niż klasyczny placek drożdżowy. Moje dziecko posunęło się nawet dalej i powiedziało, że to słodka pizza :).   

placek z wiśniami Ewy Wachowicz_placek drożdżowy z wiśniami_ciasto Ewy Wachowicz_ciasto na lato

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg wiśni
  • 30 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 kg mąki
  • 40 g masła
  • 1 jajko
  • skórka otarta z cytryny
  • ew. płatki migdałowe do posypania

Kruszonka:

  • 150 g mąki
  • 100 g cukru
  • 80 g masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)

Wykonanie:

Drożdże rozmieszać z cukrem, dodać do nich mleko i trochę mąki. Zostawić w ciepłym miejscu do wzburzenia (ok. 20 minut).

Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn, wyrobić i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (ok.1 i 1/2 godziny)*.

Do wyrośniętego ciasta dodać skórkę, jajko i roztopione, letnie masło. Dobrze wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.

Wrośnięte ciasto rozwałkować na wielkość blachy piekarnikowej, położyć na nim wydrylowane i osączone wiśnie, posypać kruszonką (składniki kruszonki połączyć palcami). Znów zostawić do wyrośnięcia.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C przez 20-25 minut.

*zrobiłam ciasto na raz, czyli po wyrośnięciu rozczynu, dodałam wszystkie składniki, wyrobiłam i zostawiłam do wyrośnięcia.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne drożdżówki z owocami:

placek drożdżowy z wiśniami_ciasto drożdżowe_ciasto z owocami  Łatwa drożdżówka z owocami i kruszonką_ciasto z owocami_ciasto drożdżowe_łatwe ciasto  chałka z marmoladą z pigwy_ciasto drożdżowe z owocami  róża z twarogiem i borówkami_rolada drożdżowa_ciasto z owocami

wtorek, 19 maja 2015

Bardzo, bardzo proste ciasto. Chyba najłatwiejsza drożdżówka jaką piekłam. Wystarczy wsypać do miski po kolei wszystkie składniki, poczekać, zamieszać i upiec. Tylko tyle! A jakie jest? Zdecydowanie to nie jest ciasto puszek, raczej ciężkie, ale dzięki temu długo zachowuje świeżość. Pasuje do niego rabarbar, choć równie trafnym dodatkiem będą jabłka, śliwki czy morele. No i na wierzchu ma kruszonkę :).

W sumie świetne, codzienne ciasto, w sam raz do poobiedniej kawki, na piknik, na śniadanie z kubkiem mleka.

Przepis z książki Ewy Wachowicz "Ewa gotuje. Ulubione". Inne przepisy Ewy Wachowicz zamieszczone na blogu to: babka drożdżowa, ciastka owsiane, szarlotka z rodzynkami i rumem oraz rolada schabowa z żurawiną.

drożdżówka sypana z rabarbarem_drożdżówka Ewy Wachowicz_łatwe ciasto_ciasto drożdżowe

Składniki:

  • 100 g drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju (o neutralnym smaku)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 4 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • rabarbar (zamiennie: śliwki, morele, jabłka)

Kruszonka:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • szczypta soli

Wykonanie:

Jajka roztrzepać. Mąkę przesiać.

W misce układać warstwami po kolei: rozkruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, jajka, olej, mleko, mąkę i sól. Zostawić na trzy godziny. W tym czasie masa będzie się burzyć, a składniki przenikać.

Wszystkie składniki przeznaczone na kruszonkę połączyć i odstawić do lodówki.

Rabarbar obrać i pokroić w kostkę.

Foremkę posmarować masłem.

Po 3 godzinach całość dokładnie wymieszać i przełożyć do formy. Na wierzchu ciasta położyć rabarbar i rozkruszoną kruszonkę.

Piec ok. 1 godziny w 200 °C.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

drożdżówka sypana z rabarbarem_drożdżówka Ewy Wachowicz_łatwe ciasto_ciasto drożdżowe

akcja_rabarbarowa rewolucja_drożdżówka sypana z rabarbarem

Inne ciasta z rabarbarem:

drożdżówka czekoladowa z rabarbarem_ciasto drożdżowe_ciasto czekoladowe_ciasto z rabarbarem  razowa szarlotka z rabarbarem i pianką_ciasto z jabłkami_jabłecznik z pianką_jabłecznik na kruchym cieście  kruche ciasto z porzeczkami i rabarbarem_ciasto z owocami  placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką_ciasto drożdżowe_ciasto z kruszonką  Ciasto rabarbarowe na piknik_przepisy na piknik_ciasta z owocami

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6