| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Ciasta drożdżowe

piątek, 25 sierpnia 2017

Ciasto krucho-drożdżowe ze śliwkami. Taka pizza na słodko :).

Z "Kuchni polskiej".

placek krucho-drożdżowy ze śliwkami_ciasto ze śliwkami_ciasto kruche_ciasto drożdżowe_ciasto z owocami

Składniki:

  • 500 g mąki (u mnie orkiszowa jasna)
  • 1/8 l śmietany
  • 6 dag drożdży
  • 2 żółtka
  • 15 dag masła
  • 15 dag cukru pudru
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • szczypta soli
  • 75 dag śliwek
  • lukier lub cukier puder na wierzch ciasta

Wykonanie:

Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować tak, by nie przeciąć śliwki (rozciąć i wyjąć pestkę).

Mąkę przesiać, posiekać z masłem. Dodać puder, żółtka, rozmieszane ze śmietaną drożdże, szczyptę soli, skórkę cytrynową - zagnieść szybko ciasto. Rozwałkować i położyć na blachę posmarowaną masłem i posypaną mąką (piekarnikową). Na cieście położyć śliwki i zostawić ciasto do wyrośnięcia.

Piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200 °C.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne ciasta ze śliwkami:

Ciasto ze śliwakmi_ciasto z owocami  keks na białkach ze ślwikami_ciasta z owocami_ciasto bez żółtek_jesienne przepisy  Jesienne ciasto_ciasto z owocami_ciasto ucierane  Babeczki śliwkowo-pomarańczowe_ciasto z owocami_ciasto ucierane

czwartek, 17 sierpnia 2017

Drożdżówki to nasze ulubione ciasta. A z placków drożdżowych najulubieńsze to: łatwe ciasto drożdżowe z Trójki, błyskawiczna drożdżówka - gliniaste drożdżówki, babka drożdżowa mamy Honoraty - drożdżówka puszek i wersja pośrednia - placek drożdżowy z Claudii

Cytrynowa drożdżówka z morelami to wersja pośrednia - nie jest puszysta, ale i nie jest gliniasta. Cytryny świetnie komponują się z morelami, a kruszonka cudnie wieńczy deser. U nas zniknęła w ciągu 2 dni (choć to duży placek).

Świetne codzienne ciasto na podwieczorek z kawą, na kolację i śniadanie z mlekiem.

cytrynowa drożdżówka z morelami i kruszonką_placek drożdżowy z owocami_cdzienny placek

Składniki:

Placek:

  • 500 g mąki (u mnie orkiszowa jasna)
  • 150 g mleka
  • 100 g masła
  • 80 g cukru
  • 4 żółtka
  • 30 g drożdży
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • szczypta soli
  • 1 kg moreli (inne owoce - śliwki, wiśnie, jabłka)

Kruszonka:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 180 g mąki
  • szczypta soli

Wykonanie:

Placek. Mąkę przesiać. Mleko podgrzać (ma być letnie). Masło rozpuścić.

Drożdże włożyć do miseczki wymieszać z łyżką cukru (zostawić, po chwili rozpuszczą się), dodać łyżkę mąki i 2-3 łyżki mleka. Zostawić w ciepłym miejscu do wzburzenia (ok. 20 minut). 

Do mąki dodać rozczyn, cukier, mleko, letnie masło, żółtka, sól, skórkę cytrynową - wymieszać. Całość dobrze wyrobić (ok. 15-20 minut mikserem z hakiem). Ciasto przełożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na ok. 60 minut (aż podwoi objętość).

Gdy ciasto rośnie, wypestkować morele i przygotować blaszkę piekarnikową - wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać mąką.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować lub rozciągnąć dłońmi na wielkość foremki. Ułożyć morele (skórką na dół), posypać kruszonką. 

Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C 20-25 minut.

Kruszonka. Mąkę, cukier, sól, wymieszać. Zagniatać formując kluseczki.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

cytrynowa drożdżówka z morelami i kruszonką_placek drożdżowy z owocami_cdzienny placek

Na podstawie przepisu z książki "Kuchnia polska według Pawła Małeckiego". 

Inne ciasta drożdżowe z owocami:

placek drożdżowy z wiśniami_ciasto drożdżowe_ciasto z owocami  placek morelowo-marcepanowy_ciasto drożdżowe_ciasto z owocami_przepisy na lato  Łatwa drożdżówka z owocami i kruszonką_ciasto z owocami_ciasto drożdżowe_łatwe ciasto  placek z wiśniami Ewy Wachowicz_placek drożdżowy z wiśniami_ciasto Ewy Wachowicz_ciasto na lato  róża z twarogiem i borówkami_rolada drożdżowa_ciasto z owocami 

wtorek, 27 września 2016

W zasadzie tytuł powinien wyglądać tak: "Łatwe i błyskawiczne ciasto drożdżowe ze śliwkami lub innymi owocami i kruszonką z radiowej Trójki". Tak..., dawno nie piekłam tak łatwego i szybkiego ciasta (a wśród drożdżówek, to jest na pewno najłatwiejsze i najszybsze). Przepis usłyszałam w audycji "A nóż widelec" i od razu upiekłam. Nie zawiodłam się. Ciasto przepięknie pachnie, jest olbrzymie, raczej zbite, nie puszek, długo utrzymuje świeżość. Zachęcam do spróbowania :).

łatwe ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką_drożdżówka_ciasto drożdżowe_ciasto z owocami

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej (3 1/2 + 1/2 szklanki)
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka mleka
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 50 g drożdży
  • śliwki
  • kruszonka (4,5 dag masła, 1/2 szklanki mąki, 3 łyżki cukru, szczypta soli, ew. 1 łyżeczka cukru waniliowego lub cynamonu)

Wykonanie:

Drożdże rozmieszać z łyżką cukru. Do dużej miski wsypać 1/2 szklanki mąki, cukier, letnie, rozpuszczone masło, jajka, mleko, drożdże - wymieszać. Zostawić na piętnaście minut.

Prostokątną formę posmarować masłem i oprószyć mąką.

Składniki kruszonki rozetrzeć w palcach.

Przygotować owoce. Śliwki przekroić wzdłuż i wyjąć pestki.

Do rozczynu dodać pozostałą mąkę i wymieszać (ciasto nie jest gęste). Odstawić w ciepłym miejscu na 40-50 minut.

Po ww. czasie przełożyć ciasto do foremki. Wyrównać, położyć owoce (śliwki skórką do dołu), posypać kruszonką.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C 45-50 minut (do suchego patyczka).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

łatwe ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką_drożdżówka_ciasto drożdżowe_ciasto z owocami

Inne drożdżówki:

drożdżówka błyskawiczna_ciasto drożdżowe_dania błyskawiczne  rodzynkowiec_ciasto drożdżowe z rodzynkami_przepisy na piknik  placek drożdżowy z wiśniami_ciasto drożdżowe_ciasto z owocami  Łatwa drożdżówka z owocami i kruszonką_ciasto z owocami_ciasto drożdżowe_łatwe ciasto  drożdżowy warkocz_chałka_drożdżówka śniadaniowa_domowe pieczywo

wtorek, 24 maja 2016

Pyszna, delikatnie pomarańczowa, drożdżowa chałka. Idealny pomysł na podwieczorek, kolację, czy piknik. 

Jedliśmy warkocz z pieczonym rabarbarem i z konfiturą jeżynową, do tego mocna herbata, kawa lub kakao. Spróbujcie się oprzeć :).

Przepis znaleziony w "Poradniku Domowym" 5/16.

drożdżowy warkocz_chałka_drożdżówka śniadaniowa_domowe pieczywo

Składniki:

(na dwa warkocze)

  • 500 g mąki orkiszowej jasnej (może być zwykła pszenna)
  • ok. 220 ml mleka (u mnie roślinne)
  • 5 dag drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 5 dag masła
  • 2 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • łyżeczka soli
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • dodatkowo: żółtko i kruszonka (przepis TU)

Wykonanie:

Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru (po chwili rozpuszczą się), dodać połowę letniego mleka i zostawić na 15-20 minut do wzburzenia.

Masło rozpuścić z cukrem waniliowym, odstawić, by przestygło.

Jajka ubić z pozostałym cukrem.

Mąkę przesiać, dodać sól, ubite jajka, spienione drożdże, pozostałe mleko, startą skórkę pomarańczową i wymieszać. Następnie wlać letnie masło i całość dobrze wyrobić. Ciasto zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (1-1,5 godziny).

Gdy ciasto rośnie, zrobić kruszonkę.

Wyrośnięte podzielić na 6 części, z każdej uformować wałek. Z trzech wałków zapleść warkocz, z pozostałych trzech drugi warkocz. Zostawić do wyrośnięcia (ok. 30 minut). Posmarować żółtkiem, posypać kruszonką.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 °C 25-30 minut.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb

drożdżowy warkocz_chałka_drożdżówka śniadaniowa_domowe pieczywo

drożdżowy warkocz_chałka_drożdżówka śniadaniowa_domowe pieczywo

Na zdjęciach warkocz z pieczonym rabarbarem (rabarbar pokrojony w plasterki, posypany cukrem i pieczony w 180 °C przez 15 minut; powstały podczas pieczenia sos można zagęścić mąką ziemniaczaną, dodać cynamon lub skórkę cytrynową albo konfiturę z róży czy malin, albo odrobinę rumu).

Inne plecione ciasta:

chałka_ciasto drożdżowe  chałka z marmoladą z pigwy_ciasto drożdżowe z owocami  chałka z marcepanem_chałka nadziewana_chałka odświętna_wypieki na Wielkanoc   Estoński kringel_ciasto drożdżowe_ciasto z cynamonem

sobota, 23 stycznia 2016

Kujawski, drożdżowy placek maślany, to jedna z moich ulubionych drożdżówek. Delikatna, z kruszonką, z warstwą maślaną - najlepsza zaraz po upieczeniu. Ze szklanką mleka lub kakao nie ma nic lepszego :). Polecam ten specjał z Kujaw.

Z książki Pawła Małeckiego "Cukiernia Lidla" z moimi zmianami.

drożdżówka maślana z Kujaw_placek drożdżowy maśany_ciasto z Kujaw

Ciasto:

  • 35 g drożdży
  • 80 g cukru
  • 150 ml letniego mleka 3,2%
  • 500 g - 550 g mąki orkiszowej jasnej (u mnie 500 g, ale wszystko zależy od mąki, wielkości jajek)
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • szczypta soli
  • 100 g masła

Masło z cukrem:

  • 100 g masa
  • 100 g cukru

Kruszonka maślana:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 180 g mąki orkiszowej jasnej

Wykonanie - ciasto:

Drożdże wymieszać z dwoma łyżeczkami cukru (po chwili cukier rozpuści drożdże).

Letnie mleko połączyć z drożdżami.

Mąkę przesiać do dużej miski. Zrobić w niej dołek, wlać do niego mleko z drożdżami i wmieszać tyle mąki, by całość była gęsta, ale nie lejąca (nie mieszamy z całą mąką). Zostawić w ciepłym miejscu na 15-20 minut.

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym.

Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka z cukrem, szczyptę soli, roztopione, letnie masło. Całość dobrze wyrobić.

Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia (1-1,5 godziny). Gdy podwoi swoją objętość, ponownie zagnieść i rozwałkować. Przenieść na blaszkę o wymiarach 45-35 cm (moja była mniejsza, standardowa piekarnikowa) posmarowaną i wysypaną mąką. W cieście zrobić palcem wgłębienia (tego nie było w oryginalnym przepisie, ale tak ciasto wygląda w kujawskich cukierniach).

Blaszkę z ciastem wstawić do lodówki na 15 minut.

Wykonanie - masło z cukrem:

W rondelku roztopić masło, dodać cukier. Całość gotować przez 10-12 minut na małym ogniu. Przestudzić do temperatury pokojowej.

Wykonanie - maślana kruszonka:

Zagnieść masło z cukrem, cukrem waniliowym i mąką. Wyrabiać razem palcami, aż powstanie kruszonka.

Wykończenie:

Ciasto wyjąć z lodówki, posmarować masłem z cukrem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30 minut). Wyrośnięte posypać kruszonką tuż przed wstawieniem do piekarnika.

Rozgrzać piekarnik do 180-200°C (mój piekarnik 190°C). Piec 25-35 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem, jeśli jest suchy po wbiciu w ciasto, wyjąć z piekarnika).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

drożdżówka maślana z Kujaw_placek drożdżowy maśany_ciasto z Kujaw

Inne placki drożdżowe:

drożdżówka maślana na piknik_ciasto drożdżowe_ciasto z migdałami_ciasto na piknik  drożdżówka błyskawiczna_ciasto drożdżowe_dania błyskawiczne  rodzynkowiec_ciasto drożdżowe z rodzynkami_przepisy na piknik  małpi chleb_bułeczki cynamonowe_bułeczki na piknik_bułeczki drożdżowe

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6