| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Ciasta z kremem

czwartek, 25 maja 2017

Ciasto z kremem, które przypadnie do gustu wielbicielom kawy i kajmaku. Smak zaostrza ajerkoniak i likier kawowy, a bezy w środku słodkiej masy, to świetny chrupiący element ciasta.

kostka alpejska_ciasto z kremem_ciasto z masą kajmakową_ciasto przekładane_ciasto kawowe

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru (u mnie drobny trzcinowy)
  • 2/3 szklanki mąki tortowej (szklanka 250 ml)
  • 1/3 szklanki kakao
  • szczypta soli

Nasączenie:

  • 125 ml likieru kawowego

Krem:

  • 300 g masła
  • 530 g kajmaku (puszka)
  • 2 łyżki mocnego espresso
  • 5 łyżek ajerkoniaku
  • 300 g małych bez

Śmietana:

  • 1 l śmietany 36 % (zimna, min. 2 godziny w lodówce)
  • 5 łyżek ajerkoniaku
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny

Dodatki:

  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • 50 g gorzkiej czekolady lub 2 łyżki kakao (do oprószenia ciasta)

Wykonanie:

Biszkopt. Składniki w temperaturze pokojowej.

Dno i dłuższe boki foremki o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nie smarować foremki masłem.

Piekarnik włączyć na 170 °C.

Mąkę i kakao przesiać.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać widelcem.

Białka ubić ze szczyptą soli (mikserem na najwyższych obrotach). Do ubitych dodawać stopniowo, po łyżce cukier i ubijać tak długo, aż masa będzie lśniąca, a grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać stopniowo (!) żółtka. Wyłączyć mikser i dodać partiami mąkę wymieszaną z kakao, po każdej porcji delikatnie mieszając szpatułką. Całość dobrze, acz delikatnie (to ważne!) wymieszać i przełożyć do foremki. Wyrównać powierzchnię i wstawić ciasto do piekarnika.

Piec 30-35 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, energicznie postawić na desce (uderzając o nią). Pozostawić do całkowitego wystudzenia w foremce. Zimny okroić wokół foremki nożem, wyjąć i zdjąć papier.

Krem. Masło utrzeć na puch. Dodać, nie przerywając ucierania, kajmak (łyżka po łyżce). Dalej ajerkoniak i kawę. Wyłączyć mikser. Połamane bezy wrzucić do masy i delikatnie wymieszać szpatułką.

Śmietana. Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody lub wrzątku, wymieszać i zostawić do przestudzenia (najlepiej postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Ubić śmietanę. W połowie ubijania dodać cukier puder. Do żelatyny dodać stopniowo ajerkoniak, wymieszać. Dodać do śmietany.

Składanie. Biszkopt nasączyć likierem kawowym. Położyć dżem, dalej krem kajmakowy, śmietanę. Wygładzić powierzchnię. Wierzch oprószyć kakao lub startą czekoladą. Całość schłodzić.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Przepis na podstawie przepisów z: "Moich wypieków", "Gdy w brzuchu burczy", "Kwestii smaku".

kostka alpejska_ciasto z kremem_ciasto z masą kajmakową_ciasto przekładane_ciasto kawowe

Inne ciasta z kremem:

tort migdałowy_tort Pawła Małeckiego_tort bezglutenowy_tort z czekoladą_tort na Boże Narodzenie  Tort bezowo-kokosowy z truskawkami_torty_przepisy na lato  ciasto z kremem brzoskwiniowym i bezami_biszkopt z kremem_ciasto z owocami  tort bezowy z truskawkami_ciasto bezowe_ciasto z owocami_ciasto z kremem  marlenka_ciasto z kremem_ciasto czeskie_ciasto z miodem

sobota, 04 lutego 2017

Błyskawiczne i łatwe ciasto karnawałowe? Proszę bardzo - budyniówki, czyli kremowe ciastka na cieście francuskim.

Ze "Skuteczni TV".

budyniówki_kremowe ciasto_ciasto na cieście francuskim_ciasto jak napoleonka

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu (zamiennie kakao)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (takie na 1/2 litra)
  • 4 łyżki cukru
  • 200 g masła
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 °C.

Ciasto francuskie rozwinąć i położyć na blasze na papierze do pieczenia. Oprószyć kakao, cynamonem i cukrem, przekroić na pół, w poprzek arkusza ciasta, na dwa równe kawałki. Trzeba pamiętać, by płaty ciasta nie stykały się ze sobą (ciasta francuskie rośnie!). Piec ok. 10-15 minut (ciasto urośnie, będzie złociste). Wystudzić.

Na mleku z dodatkiem cukru ugotować budyń (jest gęsty). Do gorącego dodać masło, wymieszać do połączenia składników. Masę lekko przestudzić.

Wystudzone ciasto położyć na płaskiej powierzchni posypką do dołu. Na cieście położyć deskę i lekko zgnieść naciskając dłonią na deskę, tak samo postąpić z drugim kawałkiem ciasta. 

Foremkę o wymiarach ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć ciasto posypką do góry, dalej krem i przykryć drugim ciastem (posypka do dołu). Przykryć papierem do pieczenia, obciążyć, wstawić do lodówki min. na 30 minut.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Kroić ostrym nożem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne ciasta z kremem:

 ciasto czekoladowe z musem czekoladowym_ciasto bezglutenowe_ciasto z kemem_ciasto z pianką czekoladową  napoleonki_ciasto z kremem_kruche ciasto z kremem budyniowym  pijak_ciasto z kremem budyniowym_ciasto na biszkopcie_ciasto z alkoholem  adwokat torcik bez pieczenia_torcik z biszkoptami i kremem_torcik z alkoholem  Rafaello na krakersach_ciasto bez pieczenia_ciasto kremowe_ciasto błyskawiczne  krakersowiec, czyli leniwa napoleonka_ciasto bez pieczenia_ciasto z kremem

wtorek, 09 lutego 2016

Zaskakujące, błyskawiczne w przygotowaniu ciasto czy też deser kokosowy. Bezglutenowe, raczej nie za słodkie, składa się z dwóch warstw - kremowej i ciastowej, no i polewy czekoladowej, jest maksymalnie kokosowe i...pyszne :). Dla wielbicieli kokosów.

Z "Tarzynkowa".

ciasto kokosowe_ciasto bezglutenowe_ciasto jak batonik bounty

Składniki:

  • Puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g)
  • 300 ml mleka 3,2 %
  • 2 jajka
  • 130 g wiórków kokosowych

Polewa:

  • 100 g czekolady
  • 50 ml kremówki
  • łyżka masła

Wykonanie:

Malutką keksówkę o wymiarach 24x11x7 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Piekarnik włączyć na 180 °C.

Wszystkie składniki ciasta dobrze wymieszać i przelać do foremki. Keksówkę z ciastem włożyć do większej formy, wlać do niej wrzącej wody do wysokości połowy - trzech czwartych foremki. Całość wstawić do piekarnika.

Piec w tak przygotowanej kąpieli wodnej 1 godzinę i 20 minut. Gdyby ciasto nadmiernie rumieniło się, przykryć papierem do pieczenia.

Upieczone wyjąć, ostudzić i schłodzić w lodówce.

Zimne polać polewą czekoladową.

Połamaną czekoladę, śmietanę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, tzn do garnka włożyć czekoladę, masło, śmietanę, postawić nad większym garnkiem z wodą i włączyć źródło ciepła. Mieszając rozpuścić czekoladę.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ciasto kokosowe_ciasto bezglutenowe_ciasto jak batonik bounty

Inne ciasta z kremem:

pijak_ciasto z kremem budyniowym_ciasto na biszkopcie_ciasto z alkoholem  ciasto czekoladowe z musem czekoladowym_ciasto bezglutenowe_ciasto z kemem_ciasto z pianką czekoladową  Tort śliwka w czekoladzie_tort czekoladowy_tort z alkoholem_tort na Boże Narodzenie  ciasto z kremem brzoskwiniowym i bezami_biszkopt z kremem_ciasto z owocami

sobota, 28 listopada 2015

Lekki krem budyniowy i kruche (!) ciasto zamiast francuskiego, oto moje napoleonki ze starego zeszytu Mamy.

Kolejny przepis na bożonarodzeniowe ciasto.

napoleonki_ciasto z kremem_kruche ciasto z kremem budyniowym

Składniki ciasta:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 350 g zimnego masła
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • szczypta soli

Składniki kremu:

  • 6 jaj
  • 12 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 l mleka

Oprócz:

  • puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Ciasto:

Masło i mąkę posiekać na proszek, dodać żółtka, puder, szczyptę soli. Całość szybko zagnieść. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.

Foremkę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na dwa placki. Placki upiec (osobno) na jasny, słomkowy kolor w piekarniku rozgrzanym do 220 °C.

Krem:

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na pianę, dodać mąki, szklankę zimnego mleka - wymieszać. Dodać powoli, mieszając, pozostałe, gorące mleko. Przelać całość do garnka, postawić na wolnym ogniu i podgrzewać, nie gotując (! - to ważne, inaczej masa się zwarzy). Ogrzewać do zgęstnienia, cały czas mieszając (!). Krem nie jest twardy i skalisty, nie jest to gęsty budyń i tak ma być.

Wykończenie:

Gorącym kremem przełożyć placki. Zostawić na kilka godzin, a najlepiej na noc, by ciasto zmiękło.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Kroić ostrym nożem z ząbkami.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne przepisy na ciasta na Boże Narodzenie:

ciasto czeskie, czyli miodowa krajanka_miodownik_ciasto z kremem_Boże Narodzenie  marlenka_ciasto z kremem_ciasto czeskie_ciasto z miodem  torcik after eight_torcik czekoadowo-miętowy_torcik czekoladowy z musem z białej czekolady_torcik bezglutenowy  kremowy czekoladowy sernik_sernik na zimno_ciasto czekoladowe_ciasto z owocami_ciasto bez pieczenia

czwartek, 05 listopada 2015

Ciasto w brązowo-białe paski, delikatne, z kremem, starodawne :). I rzeczywiście, jak nazwa wskazuje, jest długie!

Ze starego zeszytu Mamy.

Metrowiec_ciasto w paski_ciasto z kremem_ciasto na oleju_ciasto ucierane

Składniki ciasta:

  • 8 jajek
  • 3 szklanki mąki + 2 łyżki
  • 2 szklanki cukru
  • 18 łyżek oleju
  • 14 łyżek letniej wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Składniki kremu:

  • 0,75 l mleka
  • 1 z czubkiem szklanka cukru
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 pełne łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki esencji waniliowej
  • 300 g masła w temperaturze pokojowej
  • ew. aromatyczny alkohol

Wykonanie kremu:

Przed przygotowaniem ciasta, z mleka, cukru, esencji waniliowej i obydwu mąk ugotować budyń. Wystudzić.

W czasie, gdy budyń stygnie, przygotować ciasto.

A potem masło utrzeć na puch (ma być jasne i puszyste). Nie przerywając ucierania dodawać stopniowo, po jednej łyżce, budyń. Po wyczerpaniu składników, można dodać alkohol (powoli) lub alkoholem skropić kromki ciasta, lub pominąć ten składnik (i ja tak zrobiłam, ciasto jadły dzieci).

Ważne! Budyń i masło powinny mieć tą samą temperaturę

Wykonanie ciasta:

Dwie foremki o długości 40 cm i szerokości 12 cm posmarować masłem i posypać mąką.

Nastawić piekarnik na 180 °C.

Mąkę (3 szklanki) przesiać z proszkiem do pieczenia.

Jajka ubijać z cukrem mikserem na najwyższych obrotach.

Nie przerywając ubijania dodawać po łyżce mąki, oleju, wody.

Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i wymieszać, do drugiej 2 dodatkowe łyżki mąki i również wymieszać. 

Białe ciasto włożyć do jednej foremki, brązowe do drugiej.

Piec 45-50 minut (lub do suchego patyczka).

Obydwa ciasta wystudzić.

Składanie ciasta:

Białe i brązowe ciasto pokroić w kromki. Każdą smarować kremem z jednej strony i przyklejać jedna do drugiej, na zmianę raz ciemną, raz jasną kromkę, do wyczerpania składników.

Wierzch ciasta można polać polewą czekoladową.

Kroić skośnie.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne ciasta z kremem (ze starego zeszytu):

Wenus z Milo_ciasto makowe_ciasto z kremem_cycki murzynki  Hetman v. królewiec_ciasto miodowo-biszkoptowe_krajanka_ciasto z kremem_Boże Narodzenie  ciasto z kremem brzoskwiniowym i bezami_biszkopt z kremem_ciasto z owocami  ciasto Żabci v. pszczółka_cisto piaskowe_ciasto z kremem_ciasto z kokosem

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6