| < Kwiecień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Desery

piątek, 20 kwietnia 2018

Szałwia hiszpańska (chia) to bardzo zdrowa roślina. Bogata zwłaszcza w kwasy omega 3, których zazwyczaj brakuje w naszej diecie*. Kilkakrotnie próbowałam zrobić deser z dodatkiem chia na mleku (roślinnym i zwierzęcym) i nic. Deser był ledwie zjadalny, ale przecież nie o to chodzi, deser powinien być smaczny i zachwycający. Szukałam dalej i znalazłam. Połączenie chia, jogurtu i kakao, to był strzała w dziesiątkę. Smak dodatkowo podkręcają dodatki - czy to rum czy skórka pomarańczowa, czy też likier migdałowy. Deser można wzbogacić dodając kawałki czekolady, ulubione bakalie. Zachęcam do spróbowania i eksperymentów z dodatkami :).

kakaowy deser z chia i malinową galaretką_deser w słoiczku_pudding z chia_pudding jogurtowy z chia

Składniki:

  • 380 g gęstego jogurtu (u mnie grecki light)
  • 4 płaskie łyżki chia
  • 2 czubate łyżki kakao
  • cukier lub inne słodzidło do smaku
  • dodatki do wyboru (starta skórka pomarańczowa/ekstrakt pomarańczowy, rum, ekstrakt migdałowy/likier migdałowy)
  • ew. dodatki kawałki czekolady, bakalie (ale podnoszą kaloryczność)
  • galaretka malinowa
  • po 3-4 maliny do słoiczka

Wykonanie:

Galaretkę rozpuścić w 350 ml wody. Ostudzić.

Jogurt wymieszać z chia, kakao, osłodzić i dodać wybrany dodatek (czy to rum, czy skórkę pomarańczową). Zostawić w temperaturze pokojowej na godzinę, potem przełożyć do maleńkich słoiczków. Do każdego naczynka włożyć 3-4 maliny i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na noc.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

kakaowy deser z chia i malinową galaretką_deser w słoiczku_pudding z chia_pudding jogurtowy z chia

*chia jest bogata w błonnik, żelazo, potas, magnez, wit. z grupy B, także A, E, C i izoflawony. Ma szerokie działanie prozdrowotne (w tym pomagają w prawidłowym utrzymaniu lipidów we krwi).

Inne desery w słoiczkach lub pucharkach:

kubeczki czekoladowe_deser czekoladowy_deser francuski_deser na walentynki  domowa migdałowa nutella_zdrowa nutella_zdrowe słodycze_słodycze bez cukru  Pudding jaglany z sosem wiśniowym_kasza jaglana na słodko__deser jaglany_zdrowy deser  panna cotta z sosem wisniowym_deser na zimno_deser śmietankowy_galaretka śmietankowa z owoocami_deser w słoiczkach  deser truskawkowy_deser na zimno_deser z galaretką  krem rafaello z kaszy jaglanej_domowe smarowidło_zdrowy krem  placuszki biszkoptowe z domowym kremem bounty_placki_krem kokosowy

poniedziałek, 16 kwietnia 2018

Znany i lubiany tort w wersji deserowej. Słodki, pełen bakalii, z pysznym kajmakowym kremem. Koniecznie z filiżanką mocnej kawy :).

deser dacquoise_deser bakaliowy_deser bezowy_deser z kremem kajmakowym

Składniki:

  • 35 dag bakalii (migdały, daktyle, figi, morele, rodzynki)
  • 3 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 7 dag gorzkiej czekolady
  • 4 białka
  • 25 dag cukru 
  • szczypta soli

Krem:

  • 250 g mscarpone
  • 100 g kremówki
  • 200 g kajmaku

Dodatki:

  • kakao do oprószenia deseru

Wykonanie:

Przygotować bakalie - umyć, obrać migdały, osuszyć, pokroić na drobne kawałki. Czekoladę pokroić w drobną kostkę. Połączyć pokrojone bakalie, czekoladę i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Do ubitych dodawać po łyżce cukier. Pianę delikatnie wymieszać z bakaliami. Przełożyć do foremki i piec 2-3 godziny w temperaturze 130 °C (do wysuszenia). Wystudzić, pokroić/połamać na kawałki. Przełożyć do pucharków (5-6 porcji).

Ubić krem. Połączyć mascarpone, kremówkę, kajmak, wymieszać i ubić. Dodać do mieszanki bakaliowo-bezowej, lekko wymieszać. Wierzch oprószyć kakao.

deser dacquoise_deser bakaliowy_deser bezowy_deser z kremem kajmakowym

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne desery:

Różowo - pianka jagodowa_mleczna galaretka z owocami_desery_dania dla dzieci  Pomarańczowe tiramisu_desery na lato_kuchnia włoska  deser czarno-biały_Eton mess_brownie_deser z owocami_dania na lato  zdrowy deser_zdrowe śniadanie_kasza jaglana z owocami  deser biało-zielony_deser z bitą śmietaną_deser z kiwi 

poniedziałek, 19 lutego 2018

Delikatna panna cotta o smaku słynnych czekoladek after eight z galaretką kawową. 

panna cotta after eight z kawową galaretką_deser na zimno_mleczna galaretka

Składniki (6 małych porcji):

  • 250 ml kremówki
  • 125 ml mleka
  • 30 g cukru
  • 150 g czekoladek after eight (3 odłożyć do dekoracji)
  • 2 łyżeczki żelatyny

Galaretka:

  • 80 ml espresso
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego (lub do smaku)
  • 1 łyżeczka żelatyny

Wykonanie:

Przygotować 6 maleńki szklanych naczynek. Gorące espresso posłodzić, wymieszać z żelatyną i rozlać do naczynek. Odstawić do zastygnięcia.

Gdy galaretka tężeje, przygotować panna cottę. Do garnuszka wlać kremówkę, mleko, cukier i czekoladki. Całość podgrzewać do rozpuszczenia składników. Do gorącej masy dodać żelatynę i rozmieszać. Zostawić do wystudzenia. Zimną masę przelać na wystudzoną galaretkę. Odstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem ozdobić odłożonymi czekoladkami.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne desery:

panna cotta z sosem wisniowym_deser na zimno_deser śmietankowy_galaretka śmietankowa z owoocami_deser w słoiczkach  serniczki na zimno z czerwonymi porzeczkami_serniczki z żelką porzeczkową_serniczki z galaretką_sernik na zimno na serkach homogenizowanych  krem rafaello z kaszy jaglanej_domowe smarowidło_zdrowy krem  creme brulee_krem z karmelem_deser francuski_krem spalony  gruszki w cieście czekoladowym_deser czekoladowy_babeczka czekoladowa z całą gruszką_deser bezglutenowy  bombardino_grzaniec_ajerkoniak na ciepło_kuchnia włoska  kubeczki czekoladowe_deser czekoladowy_deser francuski_deser na walentynki

środa, 24 stycznia 2018

Maleńkie deserki czekoladowe. Pyszne, puszyste i delikatne. Wspaniały deser walentynkowy.

Z "Moich wypieków" (zmieniony).

kubeczki czekoladowe_deser czekoladowy_deser francuski_deser na walentynki

Składniki:

  • 280 g czekolady mlecznej
  • 90 g czekolady gorzkiej
  • 1 szklanka mleka (szklanka 250 ml)
  • 1 szklanka śmietany 36 %
  • 60 g cukru
  • 5 żółtek
  • ew. 1-2 łyżki whisky

Wykonanie:

Czekoladę połamać na kawałki.

Mleko i śmietanę zagotować. Gdy gotuje się mleko, utrzeć żółtka z cukrem na kogel-mogel. Do utartych żółtek wlać powoli, mieszając gorącą mieszankę mleczno-śmietanową. Całość przelać ponownie do garnka i intensywnie mieszając zagęścić (masa nie jest tak gęsta jak budyń). Mieszaniną zalać czekoladę, odstawić na 2 minuty i po tym czasie zmiksować. Na koniec można dodać alkohol (dzięki temu deser nabiera truflowego smaku).

Przelać do niewielkich szklanych naczynek i odstawić do lodówki na kilka godzin.

Można podawać z bitą śmietaną i owocami w syropie (u mnie z aronią w rumie).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

kubeczki czekoladowe_deser czekoladowy_deser francuski_deser na walentynki

Inne desery walentynkowe:

winne gruszki_owoce z alkoholem_deser  deser czarno-biały_Eton mess_brownie_deser z owocami_dania na lato  creme brulee_krem z karmelem_deser francuski_krem spalony  Walentynkowy torcik tiramisu_ciasto czekoladowe_ciasto z kremem  ciastko czekoladowa lawa_deser bez glutenu_deser na walentynki_ciastko z płynnym wnętrzem  ciasto czekoladowe z musem czekoladowym_ciasto bezglutenowe_ciasto z kemem_ciasto z pianką czekoladową  gruszki w cieście czekoladowym_deser czekoladowy_babeczka czekoladowa z całą gruszką_deser bezglutenowy

niedziela, 06 sierpnia 2017

Przepis na ten smakołyk dostałam od mojej siostry, a Ewa znalazła go na blogu "Jadłonomia". Trochę go zmieniłam, tu odjęłam, tam dodałam, dopasowując smarowidło do preferencji rodzinki. Idea i główny smak przepisu pozostał. Krem jest słodki i wytrawny, i marcepanowy, i nie można mu się oprzeć. Sami spróbujcie :).

W tle domowy krem raffaello i bounty (są na blogu).

domowa migdałowa nutella_zdrowa nutella_zdrowe słodycze_słodycze bez cukru

Składniki:

  • 1 szklanka migdałów
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka daktyli 
  • 1 szklanka wody z moczenia daktyli
  • spora szczypta soli
  • ew. ekstrakt migdałowy (ostatnio pomijam) lub aromatyczny rum
  • ew. czekolada mleczna (ostatnio dodaję, ale nie zawsze)

Wykonanie:

Daktyle zalać 2 szklankami wrzątku.

Piekarnik rozgrzać do 200 °C. Wsypać na tacę migdały (ze skórką) i prażyć 10 minut, mieszając 2-3 razy. Wiem, że można to zrobić na patelni, ale o wiele lepiej smakują migdały uprażone w piekarniku.

Tak przygotowane migdały zmiksować blenderem, dodać osączone daktyle (nie wylewać wody), kakao, sól i ew. dodatki. Całość miksować i powoli wlewać szklankę wody z moczenia migdałów. Przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce.

Co robię z tym kremem? Zjadam sam :), smaruję chleb, naleśniki, placuszki, a ostatnio kremem przekładam wafle (ale to nie był dobry pomysł).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne smarowidła do chleba:

 krem rafaello z kaszy jaglanej_domowe smarowidło_zdrowy krem  placuszki biszkoptowe z domowym kremem bounty_placki_krem kokosowy  pasta jajeczna + bułki śniadaniowe_smarowidło do chleba_bułki domowe_bułki bezglutenowe_weekendowe śniadanie  pasta z bobu_smarowidło do chleba_danie wegetariańskie  domowy paprykarz_pasta z makreli_domowe smarowidła_dania z ryb  brioszka z musem czekoladowym z awokado_domowe pieczywo_pieczywo na drożdżach_bułka maślana_pasta do chleba  domowe krakersy z pastą awokado_wytrawne wypieki_dip z awokado 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8