| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Desery

środa, 05 kwietnia 2017

Lekko i świątecznie? Proszę bardzo - babka jogurtowa z galaretkami. Kolorowa, niskokaloryczna, wiosenna, uwielbiana przez dzieci. Jeśli macie maluchy, koniecznie :).

babka galaretkowiec_babka z galaretkami_babka jogurtowa_babka fit_babka dla dzieci

Składniki:

  • 700 ml gęstego jogurtu (najlepiej greckiego)
  • 4 różne galaretki (u mnie agrestowa, malinowa, pomarańczowa i cytrynowa)
  • 3-4 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
  • nasiona z połowy laski wanilii lub skórka otarta z połowy cytryny (w zależności od tego jaki smak babki chcecie osiągnąć)
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 3/4 szklanki gorącej wody

Wykonanie:

Galaretki rozpuścić osobno w połowie przewidzianej na opakowaniu ilości wody (u mnie to 250 ml). Każdy kolor wylać oddzielnie na w miarę płaski talerz i zostawić do całkowitego zastygnięcia. Stężałe pokroić w kostkę.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie (lub tak jak zaleca producent na opakowaniu). Lekko przestudzić.

Jogurt wymieszać z nasionami wanilii lub skórką cytrynową i cukrem, dodać żelatynę i wymieszać. Żelatynę najlepiej najpierw zahartować, tzn dodać trochę jogurtu do rozpuszczonej żelatyny, a potem do reszty jogurtu. Połączyć z galaretkami.

Całość przełożyć do formy babkowej z kominem, przedtem wypłukać foremkę lodowatą wodą. Wstawić do lodówki, by babka stężałą, najlepiej na kilka godzin. Przed wyjęciem wstawić dosłownie na sekundę babkę do miski z wrzątkiem (krótko, bo babka się rozpuści) i wyłożyć babkę na talerz lub paterę.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

babka galaretkowiec_babka z galaretkami_babka jogurtowa_babka fit_babka dla dzieci

babka galaretkowiec_babka z galaretkami_babka jogurtowa_babka fit_babka dla dzieci

Wielkanocne babki i babeczki_zestawienie dań wielkanocnych

Przepisy na wielkanocne babki i babeczki

mazurek marcepanowo-różany_mazurek_ciasto kruche_Wielkanoc 

Przepisy na mazurki wielkanocne

sernik krówkowy_sernik kajmakowy_przepisy na Wielkanoc

Przepisy na wielkanocne serniki

Inne przepisy na wielkanocne babki:

babka jaglana_babka migdałowa_babka bezglutenowa_babka ucierana_babka piaskowa  babka drożdżowa Ewy Wachowicz_babka wielkanocna_babka z rodzynakmi  babka gotowana budyniowa_babka na budyniach_babka bezglutenowa_babka wielkanocna  pomarańczowa babka gotowana_ciasto ucierane_ciasto piaskowe_Wielkanoc  Babka marmurkowa siostry Anastazji_babka na oleju_babka puszysta_Wielkanoc  babka Savarin z truskawkami_babka drożdżowa_babka ponczowa_babka z owocami_babka ze śmietaną_słynne wypieki  babka z krówkami i ajerkoniakiem_babka ucierana z polewą kajmakową_babka na Wielkanoc

niedziela, 26 lutego 2017

Ze starego zeszytu, starodawny przepis na przesłodki blok, czyli coś co kiedyś zastępowało czekoladę. Z niewiadomych przyczyn smakuje i cieszy do dziś :).

 blok kakaowy_słodkości bez piekarnika_czekoladopodobni_ciasto bez pieczenia_ciasto z bakaliami

Składniki:

  • 200 g masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 25 dag bakalii (u mnie rodzynki, morele, śliwki, żurawina, ale fajnie też dodać orzechy i migdały)
  • 15 dag herbatników ( u mnie bezglutenowe duńskie)
  • ew. do wyboru rum, likier pomarańczowy, kawowy (można pominąć, wtedy blok jest waniliowo-kakaowy)

Wykonanie:

Przygotować bakalie - umyć, osuszyć, większe pokroić.

Herbatniki pokruszyć.

Przygotować keksówkę - posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Mleko, masło cukier waniliowy, kakao, rozpuścić, zagotować i pogotować 3-5 minut. Przestudzić, dodać bakalie, mleko w proszku - wymieszać. Wsypać herbatniki i ponownie wymieszać.

Masę przełożyć do foremki i zostawić do zastygnięcia (najlepiej do lodówki na 10-12 godzin).

Kroić ostrym nożem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne słodkości z cyklu czekoladopodobni:

Białe wafle_domowe wafelki_dania dla dzieci_ciasteczka  biały blok_czekoladopodobni_bez piekarnika  rolada w waflu_ciasto z kremem_ciasto bez piekarnika_rolada   Wafelki, czyli specjał w waflu_wafelki czekoladowe_blok w waflu_dania dla dziecii  kartofelki_domowe trufle_bez piekarnika  chrupiące wafelki_wafelki domowe_blok w wafelku_czekoladopodobne   

poniedziałek, 13 lutego 2017

Błyskawiczny i łatwy deser na walentynki z książki "Dwóch Łakomych Włochów". Czekolada, kropla amaretto (raczej taka spora), to doskonały duet na romantyczne chwile.

pudding z czekolady i amaretto_deser na walentynki_deser czekoladowy_deser z alkoholem

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 15 g mąki pszennej (u mnie ziemniaczana)
  • 30 g drobnego cukru
  • 1 laska wanilii
  • 80 ml amaretto
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 30 g rozkruszonych ciasteczek migdałowych
  • ew. wiśnie w rumie

Wykonanie:

Wanilię rozciąć, wyjąć nasionka. 3/4 mleka zagotować z wanilią (ziarenkami i laską). W pozostałym mleku rozmieszać mąkę i cukier. Wyjąć wanilię, wlać rozmieszaną mąkę z cukrem i podgrzewać na małym ogniu nieustannie mieszając, by nie powstały grudki. Wmieszać likier i kontynuować ubijanie, do zgęstnienia masy (nie zagotować!). Zestawić z ognia, dodać połamaną czekoladę i masło, wymieszać do połączenia składników (na gładki i aksamitny krem).

Przełożyć do pucharków, posypać ciasteczkami migdałowymi i ew, dodać wiśnie.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne desery na walentynki:

 deser czarno-biały_Eton mess_brownie_deser z owocami_dania na lato  ciastko czekoladowa lawa_deser bez glutenu_deser na walentynki_ciastko z płynnym wnętrzem  fondant kajmakowy, czyli babeczki z płynnym kajmakiem_lava cake_babeczk  gruszki w cieście czekoladowym_deser czekoladowy_babeczka czekoladowa z całą gruszką_deser bezglutenowy  Pomarańczowe tiramisu_desery na lato_kuchnia włoska  creme brulee_krem z karmelem_deser francuski_krem spalony

czwartek, 09 lutego 2017

Chlapaki mazowieckie danie, forma pośrednia między pączkami a racuchami. Świetnie wpisują się w czas karnawału, zwłaszcza w tłusty czwartek. Taka łatwiejsza wersja pączków, ale w odróżnieniu od racuchów, tak jak pączki, smażona w głębokim tłuszczu. A skąd nazwa chlapaki? Przygotowane ciasto wrzuca się czyli chlapie łyżką na rozgrzany tłuszcz.

Na Mazowszu chlapaki to danie wigilijne. Dla nas dzieci były wybawieniem. Między śledziami w mleczku czy oleju, esencjonalną zupą grzybową a kapustą z fasolą, były jedynym jadalnym daniem (no, może jeszcze zupa owocowa, która czasami pojawiała się na wigilijnym stole).

Dziś chlapaki karnawałowo w wersji z sosem z marakui.

chlapaki_racuchy drożdżowe_racuchy mazowieckie_pączki z łyżki

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 2 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 5 dag masła
  • 5 dag cukru
  • 125 ml letniego mleka
  • 25 ml spirytusu
  • szczypta soli
  • ew. skórka otarta z cytryny lub cukier waniliowy
  • cukier puder do oprószenia racuchów
  • tłuszcz do głębokiego smażenia

Sos:

  • 2 marakuje
  • 4 łyżki gęstego jogurtu
  • cukier do smaku

Wykonanie:

Chlapaki. Mąkę przesiać. Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru (po chwili rozpuszczą się), dodać kilka łyżek letniego mleka i  1-2 łyżki mąki. Całość wymieszać i zostawić w cieple na 20-25 minut.

W tym czasie rozpuścić masło, jajka wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym lub skórką.

Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałe mleko i mąkę, jajka z cukrem, sól - wyrobić. Po chwili dodać letnie masło i całość ponownie wyrobić na gładkie i lśniące ciasto*. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić w cieple na 1-1,5 godziny.

Gdy ciasto urośnie, rozgrzać tłuszcz i smażyć racuszki kładąc łyżką na rozgrzany tłuszcz**. W czasie pieczenia przewracać i ew. sprawdzać patyczkiem czy się upiekły. Chlapaki powinny luźno pływać w garnku.

Osączać na papierowych ręcznikach. Letnie oprószyć cukrem pudrem.

Sos. Marakuje przekroić, wybrać łyżeczką miąższ, dodać cukier, jogurt i wymieszać.

*ciasto jest rzadsze niż na bułki, raczej podobne do pączkowego

**ostrożnie z tym "chlapanie", tłuszcz jest gorący; chlapaki, to nie pączki, powinny być nieregularne

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne pączki, faworki i racuchy na tłusty czwartek:

pieczone faworki_faworki błyskawiczne_faworki z ciasta francuskiego_chruściki  racuchy drożdżowe_placki drożdżowe_karnawał  Błyskawiczne pączki serowe_racuchy z serka homogenizowanego_danie na tłusty czwartek_danie na karnawał  faworki_kuchnia mazowiecka_dania karnawałowe   róże karnawałowe_danie na karnawał_tłusty czwartek_w głębokim tłuszczu 

wtorek, 24 stycznia 2017

Tiramisu najlepsze - klasyczne. Błyskawiczny deser, ciasto bez pieczenia, z alkoholem i kawą, na bazie serka mascarpone. Robię je zimą od lat. Dlaczego na blogu pojawia się dopiero teraz? Hmm...zazwyczaj znika nim zdążę się obejrzeć, oprócz tego wyzwaniem są zdjęcia. Ale jest, bo karnawał to najlepsza pora na takie desery :).

tiramisu_deser włoski_deser z mascarpone_deser z kawą_deser z alkoholem_ciasto bez pieczenia

Z "Atlasu Kulinarnego Świata".

Składniki:

  • 30 dag podłużnych biszkoptów
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 jajka
  • 4-5 łyżek drobnego cukru
  • 1,5 szklanki bardzo mocnej kawy
  • 50 ml likieru migdałowego amaretto (lub więcej, do smaku)
  • 2 łyżki ciemnego kakao

Wykonanie:

Przygotować foremkę o wielkości A4 (wielkości kartki do drukarki). Zimną kawę przelać do miski i połączyć z alkoholem. Żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru. Do utartej masy dodać serek mascarpone i dobrze wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i pozostałym cukrem na gęstą pianę. Białka dodać do kremu i delikatnie wymieszać. Biszkopty moczyć w mieszance kawowej (dosłownie na sekundę; inaczej zamiast zwartego deseru, będzie paćka). Układać ciastka w rzędach jedno obok drugiego, aż przykryją dno. Puste miejsca (szparki) wypełni krem. Na biszkopty położyć połowę kremu i oprószyć przez sitko połową kakao. Dalej układać biszkopty moczone w kawie, pozostały krem. Deser wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin. Przed podaniem oprószyć pozostałym kakao.

*deser jest prosty i nie wymaga wielkiego nakładu pracy, kluczem jednak są składniki - muszą być najwyższej jakości.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne kremowe desery i ciasta bez pieczenia:

ciasteczka tiramisu_ciastka z kremem_markizy_ciastka z alkoholem_kuchnia włoska  Pomarańczowe tiramisu_desery na lato_kuchnia włoska  adwokat torcik bez pieczenia_torcik z biszkoptami i kremem_torcik z alkoholem  3-bit_ciasto z kremem_ciasto bez pieczenia_ciasto z karmelem  krakersowiec, czyli leniwa napoleonka_ciasto bez pieczenia_ciasto z kremem

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9