| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Tagi






Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Desery

piątek, 22 czerwca 2018

Jeśli lato, to gofry. Najlepiej chrupiące, delikatne, z owocami i bitą śmietaną. Choć muszę przyznać, że moje ulubione, to te z dżemem porzeczkowym :). Zapraszam :).

gofry kokosowe_gofry bezglutenowe_deser na lato_gofry chrupiące

Składniki:

  • 400 g mleka kokosowego (puszka)
  • 1 szklanka z czubkiem (170-180 g) mąki ryżowej
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
  • 1 pełna łyżka wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Dodatki:

  • sałatka owocowa
  • bita śmietana (można kokosową)
  • cukier puder
  • dżem porzeczkowy
  • lody

Wykonanie:

Mleko, mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, cukier, wiórki, ekstrakt waniliowy - wymieszać (najlepiej zmiksować na gładką masę). Odstawić na 1/2 godziny.

Pianę z białek ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto nie jest gęste. 

Smażyć w rozgrzanej gofrownicy (4-10 minut w zależności od mocy urządzenia, im wyższa moc, tym gofry pieką się krócej i są bardziej chrupiące).

Podawać z dowolnymi dodatkami. U mnie z sałatką owocową (czereśnie, ananas, morele, skropione sokiem z cytryny) i dżemem z czerwonych porzeczek, a także ze śmietaną czy cukrem pudrem.

Z "Kwestii Smaku".

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne gofry:

gofry czekoladowe z sosem słony karmel_gofry_sos słony karmel_dania na lato_desery  gofry wg Michela Rouxa_gofry_dania dla dzieci_desery  ślimaczki cynamonowe z gofrownicy_bułeczki cynamonowe_gofry drożdżowe  pomarańczowe gofry_gofry_deser_dania dla dzieci  gofry_desery_dania dla dzieci

środa, 23 maja 2018

Ciepło? Gorąco? - orzeźwiający deser cytrusowo-jogurtowy z chia i jagodami kamczackim. Na podwieczorek, przyjęcie w ogrodzie, babskie spotkanie.

cytrusowy pudding chia z jagodami kamczackimi_zdrowy deser_deser z owocami_deser jogurtowy_deser z galaretką_deser w słoiczku

Składniki:

  • 380 g gęstego jogurtu (u mnie grecki light)
  • 4 łyżki chia
  • skórka otarta z limonki (tylko zielona część)
  • skórka starta z połowy pomarańczy
  • cukier lub inne słodzidło do smaku
  • galaretka cytrynowa
  • jagody kamczackie do galaretki

Wykonanie:

Galaretkę rozpuścić w 350 ml wody. Ostudzić.

Jogurt wymieszać z chia, osłodzić, dodać skórkę pomarańczową i limonkową. Zostawić w temperaturze pokojowej na godzinę, potem przełożyć do maleńkich słoiczków. Do każdego naczynka włożyć jagody i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na noc.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

*chia jest bogata w błonnik, żelazo, potas, magnez, wit. z grupy B, także A, E, C i izoflawony. Ma szerokie działanie prozdrowotne (w tym pomagają w prawidłowym utrzymaniu lipidów we krwi). Nie należy przekraczać 3 łyżeczek chia dziennie.

Inne desery w słoiczkach lub pucharkach:

kubeczki czekoladowe_deser czekoladowy_deser francuski_deser na walentynki  domowa migdałowa nutella_zdrowa nutella_zdrowe słodycze_słodycze bez cukru  Pudding jaglany z sosem wiśniowym_kasza jaglana na słodko__deser jaglany_zdrowy deser  panna cotta z sosem wisniowym_deser na zimno_deser śmietankowy_galaretka śmietankowa z owoocami_deser w słoiczkach  deser truskawkowy_deser na zimno_deser z galaretką  krem rafaello z kaszy jaglanej_domowe smarowidło_zdrowy krem  kakaowy deser z chia i malinową galaretką_deser w słoiczku_pudding z chia_pudding jogurtowy z chia 

piątek, 20 kwietnia 2018

Szałwia hiszpańska (chia) to bardzo zdrowa roślina. Bogata zwłaszcza w kwasy omega 3, których zazwyczaj brakuje w naszej diecie*. Kilkakrotnie próbowałam zrobić deser z dodatkiem chia na mleku (roślinnym i zwierzęcym) i nic. Deser był ledwie zjadalny, ale przecież nie o to chodzi, deser powinien być smaczny i zachwycający. Szukałam dalej i znalazłam. Połączenie chia, jogurtu i kakao, to był strzała w dziesiątkę. Smak dodatkowo podkręcają dodatki - czy to rum czy skórka pomarańczowa, czy też likier migdałowy. Deser można wzbogacić dodając kawałki czekolady, ulubione bakalie. Zachęcam do spróbowania i eksperymentów z dodatkami :).

kakaowy deser z chia i malinową galaretką_deser w słoiczku_pudding z chia_pudding jogurtowy z chia

Składniki:

  • 380 g gęstego jogurtu (u mnie grecki light)
  • 4 płaskie łyżki chia
  • 2 czubate łyżki kakao
  • cukier lub inne słodzidło do smaku
  • dodatki do wyboru (starta skórka pomarańczowa/ekstrakt pomarańczowy, rum, ekstrakt migdałowy/likier migdałowy)
  • ew. dodatki kawałki czekolady, bakalie (ale podnoszą kaloryczność)
  • galaretka malinowa
  • po 3-4 maliny do słoiczka

Wykonanie:

Galaretkę rozpuścić w 350 ml wody. Ostudzić.

Jogurt wymieszać z chia, kakao, osłodzić i dodać wybrany dodatek (czy to rum, czy skórkę pomarańczową). Zostawić w temperaturze pokojowej na godzinę, potem przełożyć do maleńkich słoiczków. Do każdego naczynka włożyć 3-4 maliny i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na noc.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

kakaowy deser z chia i malinową galaretką_deser w słoiczku_pudding z chia_pudding jogurtowy z chia

*chia jest bogata w błonnik, żelazo, potas, magnez, wit. z grupy B, także A, E, C i izoflawony. Ma szerokie działanie prozdrowotne (w tym pomagają w prawidłowym utrzymaniu lipidów we krwi).

Inne desery w słoiczkach lub pucharkach:

kubeczki czekoladowe_deser czekoladowy_deser francuski_deser na walentynki  domowa migdałowa nutella_zdrowa nutella_zdrowe słodycze_słodycze bez cukru  Pudding jaglany z sosem wiśniowym_kasza jaglana na słodko__deser jaglany_zdrowy deser  panna cotta z sosem wisniowym_deser na zimno_deser śmietankowy_galaretka śmietankowa z owoocami_deser w słoiczkach  deser truskawkowy_deser na zimno_deser z galaretką  krem rafaello z kaszy jaglanej_domowe smarowidło_zdrowy krem  placuszki biszkoptowe z domowym kremem bounty_placki_krem kokosowy

poniedziałek, 16 kwietnia 2018

Znany i lubiany tort w wersji deserowej. Słodki, pełen bakalii, z pysznym kajmakowym kremem. Koniecznie z filiżanką mocnej kawy :).

deser dacquoise_deser bakaliowy_deser bezowy_deser z kremem kajmakowym

Składniki:

  • 35 dag bakalii (migdały, daktyle, figi, morele, rodzynki)
  • 3 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 7 dag gorzkiej czekolady
  • 4 białka
  • 25 dag cukru 
  • szczypta soli

Krem:

  • 250 g mscarpone
  • 100 g kremówki
  • 200 g kajmaku

Dodatki:

  • kakao do oprószenia deseru

Wykonanie:

Przygotować bakalie - umyć, obrać migdały, osuszyć, pokroić na drobne kawałki. Czekoladę pokroić w drobną kostkę. Połączyć pokrojone bakalie, czekoladę i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Do ubitych dodawać po łyżce cukier. Pianę delikatnie wymieszać z bakaliami. Przełożyć do foremki i piec 2-3 godziny w temperaturze 130 °C (do wysuszenia). Wystudzić, pokroić/połamać na kawałki. Przełożyć do pucharków (5-6 porcji).

Ubić krem. Połączyć mascarpone, kremówkę, kajmak, wymieszać i ubić. Dodać do mieszanki bakaliowo-bezowej, lekko wymieszać. Wierzch oprószyć kakao.

deser dacquoise_deser bakaliowy_deser bezowy_deser z kremem kajmakowym

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne desery:

Różowo - pianka jagodowa_mleczna galaretka z owocami_desery_dania dla dzieci  Pomarańczowe tiramisu_desery na lato_kuchnia włoska  deser czarno-biały_Eton mess_brownie_deser z owocami_dania na lato  zdrowy deser_zdrowe śniadanie_kasza jaglana z owocami  deser biało-zielony_deser z bitą śmietaną_deser z kiwi 

poniedziałek, 19 lutego 2018

Delikatna panna cotta o smaku słynnych czekoladek after eight z galaretką kawową. 

panna cotta after eight z kawową galaretką_deser na zimno_mleczna galaretka

Składniki (6 małych porcji):

  • 250 ml kremówki
  • 125 ml mleka
  • 30 g cukru
  • 150 g czekoladek after eight (3 odłożyć do dekoracji)
  • 2 łyżeczki żelatyny

Galaretka:

  • 80 ml espresso
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego (lub do smaku)
  • 1 łyżeczka żelatyny

Wykonanie:

Przygotować 6 maleńki szklanych naczynek. Gorące espresso posłodzić, wymieszać z żelatyną i rozlać do naczynek. Odstawić do zastygnięcia.

Gdy galaretka tężeje, przygotować panna cottę. Do garnuszka wlać kremówkę, mleko, cukier i czekoladki. Całość podgrzewać do rozpuszczenia składników. Do gorącej masy dodać żelatynę i rozmieszać. Zostawić do wystudzenia. Zimną masę przelać na wystudzoną galaretkę. Odstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem ozdobić odłożonymi czekoladkami.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne desery:

panna cotta z sosem wisniowym_deser na zimno_deser śmietankowy_galaretka śmietankowa z owoocami_deser w słoiczkach  serniczki na zimno z czerwonymi porzeczkami_serniczki z żelką porzeczkową_serniczki z galaretką_sernik na zimno na serkach homogenizowanych  krem rafaello z kaszy jaglanej_domowe smarowidło_zdrowy krem  creme brulee_krem z karmelem_deser francuski_krem spalony  gruszki w cieście czekoladowym_deser czekoladowy_babeczka czekoladowa z całą gruszką_deser bezglutenowy  bombardino_grzaniec_ajerkoniak na ciepło_kuchnia włoska  kubeczki czekoladowe_deser czekoladowy_deser francuski_deser na walentynki

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9