Ostatnie wpisy
Zakładki:
TEMATYCZNY SPIS TREŚCI
SŁODKI SPIS TREŚCI
SŁONY SPIS TREŚCI
O rodzince
To rodzinka czyta
Tagi
![]() ![]() ![]() |
Desery
piątek, 20 kwietnia 2018
Szałwia hiszpańska (chia) to bardzo zdrowa roślina. Bogata zwłaszcza w kwasy omega 3, których zazwyczaj brakuje w naszej diecie*. Kilkakrotnie próbowałam zrobić deser z dodatkiem chia na mleku (roślinnym i zwierzęcym) i nic. Deser był ledwie zjadalny, ale przecież nie o to chodzi, deser powinien być smaczny i zachwycający. Szukałam dalej i znalazłam. Połączenie chia, jogurtu i kakao, to był strzała w dziesiątkę. Smak dodatkowo podkręcają dodatki - czy to rum czy skórka pomarańczowa, czy też likier migdałowy. Deser można wzbogacić dodając kawałki czekolady, ulubione bakalie. Zachęcam do spróbowania i eksperymentów z dodatkami :).
Składniki:
Wykonanie: Galaretkę rozpuścić w 350 ml wody. Ostudzić. Jogurt wymieszać z chia, kakao, osłodzić i dodać wybrany dodatek (czy to rum, czy skórkę pomarańczową). Zostawić w temperaturze pokojowej na godzinę, potem przełożyć do maleńkich słoiczków. Do każdego naczynka włożyć 3-4 maliny i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na noc. Smacznego :). Znajdź mnie na fb.
*chia jest bogata w błonnik, żelazo, potas, magnez, wit. z grupy B, także A, E, C i izoflawony. Ma szerokie działanie prozdrowotne (w tym pomagają w prawidłowym utrzymaniu lipidów we krwi). Inne desery w słoiczkach lub pucharkach:
poniedziałek, 16 kwietnia 2018
Znany i lubiany tort w wersji deserowej. Słodki, pełen bakalii, z pysznym kajmakowym kremem. Koniecznie z filiżanką mocnej kawy :).
Składniki:
Krem:
Dodatki:
Wykonanie: Przygotować bakalie - umyć, obrać migdały, osuszyć, pokroić na drobne kawałki. Czekoladę pokroić w drobną kostkę. Połączyć pokrojone bakalie, czekoladę i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Do ubitych dodawać po łyżce cukier. Pianę delikatnie wymieszać z bakaliami. Przełożyć do foremki i piec 2-3 godziny w temperaturze 130 °C (do wysuszenia). Wystudzić, pokroić/połamać na kawałki. Przełożyć do pucharków (5-6 porcji). Ubić krem. Połączyć mascarpone, kremówkę, kajmak, wymieszać i ubić. Dodać do mieszanki bakaliowo-bezowej, lekko wymieszać. Wierzch oprószyć kakao.
Smacznego :). Znajdź mnie na fb. Inne desery:
poniedziałek, 19 lutego 2018
Delikatna panna cotta o smaku słynnych czekoladek after eight z galaretką kawową.
Składniki (6 małych porcji):
Galaretka:
Wykonanie: Przygotować 6 maleńki szklanych naczynek. Gorące espresso posłodzić, wymieszać z żelatyną i rozlać do naczynek. Odstawić do zastygnięcia. Gdy galaretka tężeje, przygotować panna cottę. Do garnuszka wlać kremówkę, mleko, cukier i czekoladki. Całość podgrzewać do rozpuszczenia składników. Do gorącej masy dodać żelatynę i rozmieszać. Zostawić do wystudzenia. Zimną masę przelać na wystudzoną galaretkę. Odstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem ozdobić odłożonymi czekoladkami. Smacznego :). Znajdź mnie na fb. Inne desery:
środa, 24 stycznia 2018
Maleńkie deserki czekoladowe. Pyszne, puszyste i delikatne. Wspaniały deser walentynkowy. Z "Moich wypieków" (zmieniony).
Składniki:
Wykonanie: Czekoladę połamać na kawałki. Mleko i śmietanę zagotować. Gdy gotuje się mleko, utrzeć żółtka z cukrem na kogel-mogel. Do utartych żółtek wlać powoli, mieszając gorącą mieszankę mleczno-śmietanową. Całość przelać ponownie do garnka i intensywnie mieszając zagęścić (masa nie jest tak gęsta jak budyń). Mieszaniną zalać czekoladę, odstawić na 2 minuty i po tym czasie zmiksować. Na koniec można dodać alkohol (dzięki temu deser nabiera truflowego smaku). Przelać do niewielkich szklanych naczynek i odstawić do lodówki na kilka godzin. Można podawać z bitą śmietaną i owocami w syropie (u mnie z aronią w rumie). Smacznego :). Znajdź mnie na fb.
Inne desery walentynkowe:
niedziela, 06 sierpnia 2017
Przepis na ten smakołyk dostałam od mojej siostry, a Ewa znalazła go na blogu "Jadłonomia". Trochę go zmieniłam, tu odjęłam, tam dodałam, dopasowując smarowidło do preferencji rodzinki. Idea i główny smak przepisu pozostał. Krem jest słodki i wytrawny, i marcepanowy, i nie można mu się oprzeć. Sami spróbujcie :). W tle domowy krem raffaello i bounty (są na blogu). Składniki:
Wykonanie: Daktyle zalać 2 szklankami wrzątku. Piekarnik rozgrzać do 200 °C. Wsypać na tacę migdały (ze skórką) i prażyć 10 minut, mieszając 2-3 razy. Wiem, że można to zrobić na patelni, ale o wiele lepiej smakują migdały uprażone w piekarniku. Tak przygotowane migdały zmiksować blenderem, dodać osączone daktyle (nie wylewać wody), kakao, sól i ew. dodatki. Całość miksować i powoli wlewać szklankę wody z moczenia migdałów. Przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce. Co robię z tym kremem? Zjadam sam :), smaruję chleb, naleśniki, placuszki, a ostatnio kremem przekładam wafle (ale to nie był dobry pomysł). Smacznego :). Znajdź mnie na fb. Inne smarowidła do chleba: |