| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Ciasta wytrawne

sobota, 20 lutego 2016

Słone ciasteczka. Pikantny dodatek do wszelkich dipów, past i do piwa.

Z "Kuchni Prezydentowej" z moimi zmianami.

Na zdjęciu z domowym hummusem.

domowe krakersy_słone ciasteczka_ciasteczka z ziolami_słona przegryzka

Składniki:

  • 1i 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/3 szklanki oliwy (u mnie pikantna, dzięki temu ciastka mają moc)
  • sól morska, gruboziarnista do posypania
  • dodatki w połowie ciasta dodatki 1, w drugiej 2

Dodatki 1:

  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki startego parmezanu

Dodatki 2:

  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • czarnuszka do posypania

domowe krakersy_słone ciasteczka_ciasteczka z ziolami_słona przegryzka

Wykonanie:

Składniki połączyć, podzielić na dwie części. Do jednej dodać dodatki 1, do drugiej rozmaryn. Zagnieść i rozwałkować na cienki placek. Wykrawać ciasteczka. Te z serem posypać solą morską, z rozmarynem - czarnuszką. Posypki przycisnąć do ciastek.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 190-200 °C, aż zbrązowieją.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

domowe krakersy_słone ciasteczka_ciasteczka z ziolami_słona przegryzka

Inne słone przegryzki:

domowe krakersy z pastą awokado_wytrawne wypieki_dip z awokado   paluchy serowe_słone przegryzki_domowe paluszki  rogaliki francuskie ze szpinakiem_rogaliki na słono_karnawał_słone przegryzki  paluchy z oliwkami_domowe przekąski_oliwki w cieście francuskim_dania karnawałowe

piątek, 12 lutego 2016

Pizza inaczej. Zamiast ciasta drożdżowego, spód z polenty. Obłożenie tradycyjne - pomidory, mozzarella, bazylia. W sumie coś innego, nowego, bezglutenowego i bezmięsnego na obiad lub obfitą kolację. 

Z "Ugotuj to" + moje zmiany.

pizza na spodzie z polenty_pizza bezglutenowa_kuchnia włoska_zapiekanka z kaszy kukurydzianej

Składniki:

  • 300 g kaszy kukurydzianej (takiej na polentę, czyli drobniejszej)
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 80 g startego parmezanu lub innego twardego sera (choćby bursztyn)
  • 2-4 łyżki pesto bazyliowego
  • 130 g mozzarelli
  • 500 g pieczarek
  • 1 mała cebulka (można pominąć)
  • 10 pomidorków koktajlowych (lub mniej większych)
  • sól, pieprz
  • olej lub masło klarowane do podsmażenia pieczarek i cebuli

Wykonanie:

Kaszę ugotować w wywarze warzywnym (trzeba mieszać dość intensywnie, by nie utworzyły się grudki i by się nie przypaliła). Ugotowaną zdjąć z ognia, dodać starty ser i wymieszać. Przełożyć do foremki o średnicy 30 cm (foremka na tartę) i wyłożyć nią boki i dno. Zostawić do wystudzenia.

Cebulkę pokroić w kostkę, pieczarki w paski i podsmażyć.

Mozzarellę pokroić w cienkie krążki.

Pomidorki koktajlowe przekroić na pół.

Zimny spód wstawić do nagrzanego do 200 °C piekarnika i zapiec (10-15 minut).

Wyjąć z piekarnika, posmarować pesto, położyć pieczarki, ser, pomidory. Piec ok. 15 minut w 200 °C.

Upieczoną pizzę wyjąć i zostawić do lekkiego przestudzenia. Dzięki temu łatwiej ją będzie pokroić. Bardzo gorąca nie trzyma formy.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne pizze i zapiekanki:

minipizza bezglutenu_pizza w wersji mini_pizza do ręki  Pizza caprese_kuchnia włoska  zapiekanka warzywna z kluskami kukurydzianymi_zapiekanka wegetariańska_zapiekanka bezglutenowa_ciepła kolacja  Gnocchi alla romana_kluski z kaszy manny_zapiekanik

sobota, 09 maja 2015

Rolada trójkolorowa nadziewana serkiem kremowym i łososiem. Trzy kolory rolady, to jej trzy smaki. Żółty jest zwykły, to smak słonego biszkoptu, zielony - szpinak i bazylia, a kolor pomarańczowy, to ajwar. Roladę można nadziać szynką konserwową. Można zwinąć na raz (tak jak paszteciki lub kulebiak), wtedy kolory rolady nie zmiksują się. Tak czy siak, rolada może być wspaniałą przystawką na każdym przyjęciu, przekąską do białego wina czy barszczu.

Z "Kuchni Broni" (z moimi zmianami).

trójkolorowa rolada_rolada wytrawna_rolada z łososiem_rolada szpinakowa_rolada z ajwarem_przystawka na przyjęcie

Składniki ciasta żółtego:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki sera kanapkowego typu feta
  • ew. szczypta kurkumy (wtedy ciasto będzie bardziej żółte)

Składniki ciasta zielonego:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zmiksowanego szpinaku (u mnie 1 łyżka szpinaku i 1 łyżka bazylii)
  • szczypta soli

Składniki ciasta pomarańczowego:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ajwaru
  • szczypta soli

Składniki nadzienia:

  • 300-400 g sera kremowego
  • 200 g łososia wędzonego w plastrach
  • ew. posiekany koperek
  • ew. chrzan do serka

KAŻDY KOLOR CIASTA WYKONAĆ ODDZIELNIE

Wykonanie ciasta żółtego:

Żółtka połączyć z olejem śmietaną mąką, proszkiem do pieczenia i serkiem. Pianę ubić i połączyć delikatnie z pozostałymi składnikami.

Wykonanie ciasta zielonego:

Żółtka połączyć z olejem śmietaną mąką, proszkiem do pieczenia, solą i zmiksowanym szpinakiem z bazylią. Pianę ubić i połączyć delikatnie z pozostałymi składnikami.

Wykonanie ciasta pomarańczowego:

Żółtka połączyć z olejem śmietaną mąką, proszkiem do pieczenia, solą i ajwarem. Pianę ubić i połączyć delikatnie z pozostałymi składnikami.

Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować wzdłuż 3 jednakowej szerokości pasy (wzdłuż blachy). Na pierwszy pas nałożyć ciasto białe, na drugi pomarańczowe, na trzeci zielone. Wygładzić i piec w temperaturze 190 °C przez 15-20 minut.

trójkolorowa rolada_rolada wytrawna_rolada z łososiem_rolada szpinakowa_rolada z ajwarem_przystawka na przyjęcie

Upieczoną roladę wyjąć z piekarnika, wyłożyć na ścierkę kuchenną (papierem do góry, ścierkę dodatkowo można wyłożyć papierem do pieczenia - w ten sposób papier będzie z jednej i drugiej strony ciasta) i zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Zawiniętą roladę zostawić do wystudzenia.

Wystudzone ciasto rozwinąć, zdjąć papiery, posmarować połową serka (serek można doprawić chrzanem), położyć plastry łososia, posiekany koperek i ponownie serek. Zwinąć roladę (na raz lub zrolować; ja zrolowałam).

Przygotowaną roladę zawinąć w folię i wstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).

Kroić ostrym nożem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

trójkolorowa rolada_rolada wytrawna_rolada z łososiem_rolada szpinakowa_rolada z ajwarem_przystawka na przyjęcie

Inne przekąski na przyjęcia:

ptysie na słono nadziewane sałatką jarzynową_ptysie na ostro_słone ptysie_słone przekąski_zwykła sałatka  ciasto francuskie z polędwiczką_mięso w cieście_wieprzowina  rolada szpinakowa z szynką_przekąski_wytrawne ciasta  wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym_słone babeczki_kruche babeczki

środa, 18 lutego 2015

Pizza w wersji mini na bazie ciasta gryczano-kukurydzianego z czosnkiem i ziołami. Do niej ulubione dodatki + barszcz lub biały sok pomidorowy. Świetny obiad, kolacja, przekąska na babski wieczór.

minipizza bezglutenu_pizza w wersji mini_pizza do ręki

Składniki ciasta:

  • 200 g mąki gryczanej
  • 100 g maki kukurydzianej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu
  • 7 g drożdży suszonych
  • szklanka letniej wody (ok. 250 ml)
  • 1 łyżeczka pełna soli
  • 1 łyżeczka pełna suszonego czosnku staropolskiego
  • 1 łyżeczka pełna ziół prowansalskich

Dodatki:

Wykonanie:

Mąkę gryczaną, kukurydzianą, ziemniaczaną wymieszać z drożdżami, solą, ziołami prowansalskimi i czosnkiem suszonym. Dodać oliwę, jajko, ocet i letnią wodę. Wyrobić ciasto na gładką kulę. Wilgotnymi dłońmi uformować 9 kul. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczyć. Posmarować wierzch oliwą (wtedy ładnie się zrumienią). Ułożyć na wierzchu dodatki i pozostawić w cieple do wyrośnięcia.  

Piekarnik rozgrzać do 200 °C. Wstawić minipizze i piec 20 - 25 minut.

Mój sos powstał z odparowania przecieru pomidorowego z bazylią i dodaniu do niego czosnku, rozmarynu i pieprzu.

minipizza bezglutenu_pizza w wersji mini_pizza do ręki

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne wytrawne ciasta:

Pizza caprese_kuchnia włoska   Pizza ze szparagami i rukolą_kuchnia włoska  Pełnoziarniste minipizze_zdrowa pizza_kuchnia włoska|  tarta warzywna_danie wegetariańskie_warzywny torcik_kuchnia francuska

wtorek, 06 maja 2014

Wiosennych wypieków ciąg dalszy. Dziś placek z ciasta francuskiego nadziewany szpinakiem i trzema serami. Kompozycję uzupełnia i wyostrza dodatek czosnku i gałki muszkatołowej. Placek zabawnie i wiosennie wygląda, a przy tym fantastycznie smakuje. Z dodatkiem barszczu lub białego soku pomidorowego może być daniem obiadowym, a z białym, wytrawnym winem można podać go na kolacji z przyjaciółmi. Jeśli ciasto francuskie zastąpimy krucho-drożdżowym (choćby TYM), może być przekąską na przyjęciu pod chmurką.

Składanie ciasta wg pomysłu z TEJ strony.

słoneczny placek ze szpinakiem_ciasto wytrawne ze szpinakiem_ciasto francuskie ze szpinakiem

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 450 g szpinaku mrożonego lub 800-900 g szpinaku świeżego
  • 100 g ostrego sera pleśniowego
  • 200 g fety
  • 100 g startego parmezanu lub innego twardego sera (rubin, szafir)
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • czosnek (1-2 ząbki)
  • odrobina oliwy lub masła do szpinaku
  • ew. bułka tarta
  • żółtko rozmącone z 1 łyżką mleka
  • ew. do posypania czarnuszka, kminek, sól morska

Wykonanie:

Na patelni podgrzać oliwę, dodać szpinak i dusić do momentu odparowania wody. Dodać pokruszoną fetę i ser pleśniowy, podgrzewać do rozpuszczenia. Doprawić solą, pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wyłączyć i dodać parmezan. Wymieszać i zostawić do wystudzenia. Gdyby masa była zbyt rzadka, dosypać trochę tartej bułki.

Arkusz ciasta przekroić na pół. Z każdej części wykroić koła o średnicy 24 cm. Resztki zostawić. Na koniec można z nich upiec rogaliki z jabłkami lub talarki z żółtym serem i papryką.

Masę podzielić na dwie części (1/3 i 2/3). Na jednym z wykrojonych kół nałożyć pierścień i kółko na środku zimnej masy szpinakowej (wg instrukcji na zdjęciach). Przykryć drugim kołem. Boki kół połączyć, zaciskając widelcem. Środek oddzielający obie masy również zacisnąć. Na środku ciasta położyć miseczkę o średnicy podobnej do naszego nadzianego kółka. Zewnętrzną część ciasta pociąć  na kawałki 3-4 cm (jak w instrukcji poniżej). Każdy kawałek odwrócić szpinakiem do góry (nie odcinając od części środkowej). Całość posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem. Można posypać czarnuszką, kminkiem, grubą solą morską.słoneczny placek ze szpinakiem_ciasto wytrawne ze szpinakiem_ciasto francuskie ze szpinakiem

 

 

 

 

 

 

 

 słoneczny placek ze szpinakiem_ciasto wytrawne ze szpinakiem_ciasto francuskie ze szpinakiem

słoneczny placek ze szpinakiem_ciasto wytrawne ze szpinakiem_ciasto francuskie ze szpinakiem 

Piec w rozgrzanym do 220 - 230 °C ok. 25 minut (na złoto).

Znajdź mnie na fb.

Inne dania ze szpinakiem:

Wiosenne pierogi pieczone ze szpinakiem_paszteciki krucho-drożdżowe_przepisy na piknik   polędwiczki ze szpinakiem w cieście francuskim_mięso w cieście_dania z wieprzowiny  Kasza gryczana biała ze szpinakiem i fetą_kuchnia mazowiecka_dania z kaszą gryczaną_dania wegetariańskie  pieczeń z indyka ze szpinakiem_dania z drobiu_rolada mięsna_Wielkanoc

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5