| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Torty

środa, 12 kwietnia 2017

Błyskawiczny tort, oczywiście jeśli mam przygotowane blaty bezowe lub (tak, przyznam się) kupione:). Wystarczy ubić krem i gotowe. A smak? Na pewno zachwyci miłośników kawy i bez.

tort bezowy tiramisu_tort błyskawiczny_tort z kremem mascarpone_tort z kawą

Składniki blatów bezowych (jeden blat średnica 24 cm, drugi 20 cm):

  • 2/3 szklanki białek (szklanka 250 ml)
  • 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka soku cytrynowego
  • szczypta soli

Krem:

  • 500 g mascarpone
  • 200 ml śmietany 36 %
  • ok. 75 ml likieru kawowego
  • 3-4 łyżki cukru pudru (lub do smaku, raczej nie za dużo, blaty tortu są słodkie)
  • ew. płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Ponadto:

  • kakao do oprószenia tortu

Wykonanie:

Blaty bezowe. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 24 cm i 20 cm.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać powoli cukier wymieszany z mąką ziemniaczaną (po łyżce). Po każdej partii cukru dokładnie miksując. Całość ubijać do momentu aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Dodać sok, wymieszać i przełożyć na dwa przygotowane okręgi, łyżką układając na powierzchni esy-floresy. Suszyć w 100 °C (suszę dwa blaty naraz i nastawiam termoobieg) przez 3 godziny lub dłużej (do momentu aż bezy będą kruche i chrupiące). Pozostawić w otwartym piekarniku do wystudzenia. Zwykle suszenie rozkładam na dwa dni. Najpierw włączam piekarnik na 2 godziny, zostawiam blaty w uchylonym piekarniku na noc i następnego dnia dosuszam (nawet kolejne 2 godziny).

Krem. Składniki schłodzone (12 godzin w lodówce). Kremówkę, mascaropne i cukier puder włożyć do miski i ubić na sztywny krem. Ubijając powoli wlewać likier kawowy (ilość w zależności od tego jaką gęstość kremu i moc (!) chcemy osiągnąć). Ew. dodać kawę, ale nie jest to konieczne.

Składanie. Na paterze położyć większy blat bezowy, krem i mniejszy blat bezowy. Wierzch lekko oprószyć kakao. Tort wymaga schłodzenia (ok. 2-3 godzin).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

tort bezowy tiramisu_tort błyskawiczny_tort z kremem mascarpone_tort z kawą

Wielkanocne babki i babeczki_zestawienie dań wielkanocnych

Przepisy na wielkanocne babki i babeczki

mazurek marcepanowo-różany_mazurek_ciasto kruche_Wielkanoc 

Przepisy na mazurki wielkanocne

sernik krówkowy_sernik kajmakowy_przepisy na Wielkanoc

Przepisy na wielkanocne serniki

Inne torty bezowe:

tort bezowo-różany z kremem czekoladowym i malinami_jadalne kwiaty_tort bezowy_krem czekoladowy  tort bezowy z granatami_tort bezowo-pomarańczowy_tort delikatny i kruchy  pavlova szwarcwaldzka_tort bezowy z wisniami i czekoladą _tort bezowy z kremem i owocami  tort bezowy Adwokat_tort z kremem mascaropne_tort z alkoholem_tort na Boże Narodzenie  tort bezowy z kajmakiem, daktylami i orzechami_daquoise  tort bezowo-czekoladowy z truskawkami_tort na lato_tort bezowy_tort bezglutenowy  tort bezowy z kremem mascaropne_tort z ajerkoniakiem_tort na Boże Narodzenie

 

środa, 04 stycznia 2017

Ostatnio miałam przyjemność upiec tort piętrowy. Tort, wbrew pozorom, jest łatwy i jego przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu. Trzeba jedynie rozłożyć przygotowanie na dwa dni. Wieczorem upiec biszkopty, rano przekroić, przełożyć placki kremem, schłodzić i podać. A smak? Subtelny i delikatny. Niezawodne biszkopty, krem na bazie mascarpone z limonką i domowy dżem malinowy z konfiturą różaną.

Z najlepszymi życzeniami w Nowym 2017 Roku.

tort piętrowy z kremem mascarpone i różą_tort na specjalne okazje_tort na biszkopcie_tort śmietankowy

Biszkopt duży:

  • 7 jajek
  • 230 g cukru
  • 160 g mąki pszennej
  • 84 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Biszkopt mały:

  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 68 g mąki pszennej
  • 36 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Krem:

  • 1250 g serka mascaropne
  • 500 ml kremówki
  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
  • 5 łyżek soku z limonki
  • skórka starta z 2 limonek (bez albedo)

Poncz:

  • 3/4 szklanki przegotowanej, zimnej wody
  • sok z limonki (do smaku)
  • cukier trzcinowy (do smaku)

Ponadto:

  • duży słoik dżemu malinowego domowego
  • 1/2 małego słoiczka konfitury z płatków róży
  • róże do ozdoby (u mnie 18)

Wykonanie:

Biszkopty (foremki 28 cm i 18): Przygotować oddzielnie 2 biszkopty wg poniższego przepisu.

Składniki w temperaturze pokojowej (czyli jajka trzeba wyjąć z lodówki 2 godziny przed pieczeniem).

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować tłuszczem). Piekarnik włączyć na 170 °C. 

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i wymieszać.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać.

Białka ubijać na najwyższych obrotach ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać, po jednej łyżce, cukier. Gdy masa będzie lśniąca i puszysta, a grudki cukru nie będą wyczuwalne, zmniejszyć obroty miksera i po jednym dodać żółtka.

Wyłączyć mikser i stopniowo, delikatnie mieszając, dodać mąki.

Przełożyć ciasto do foremki i piec 35-45 minut (do suchego patyczka). Wyjąć biszkopt z piekarnika (od razu po upieczeniu) i energicznie postawić na desce (trzeba uważać, by nie rozpięła się tortownica).

Wystudzić w foremce. Wyjąć, gdy całkowicie ostygnie. Przed wyjęciem okroić nożykiem.

Krem: Składniki dobrze schłodzone (12 godzin w lodówce). Wszystkie składniki zmiksować na gęsty krem. Podzielić na 2 części (połowę przeznaczyć na wierzch tortu, drugą na przełożenie placków).

Poncz: Wszystkie składniki wymieszać. Poncz musi być intensywny, wręcz trzeba przesadzić.

Składanie: Biszkopt duży i mały przekroić w poprzek na pół. Blat dużego biszkoptu położyć na paterze skropić lekko ponczem posmarować dżemem malinowym wymieszanym z konfiturą różaną, posmarować kremem, przykryć drugą częścią biszkoptu, skropić ponczem i wierzch również posmarować kremem. Położyć pierwszą część małego biszkoptu (na środek), skropić ponczem, posmarować dżemem, położyć krem i znów biszkopt (mały), skropić ponczem. Całość posmarować kremem, ozdobić różyczkami, schłodzić (minimum 5-6 godzin w lodówce).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne torty:

tort cynamonowy_torty_przepisy na lato_ciasta z kremem  Marcinek_ciasto z kremem_tort  tort bezowy z kajmakiem, daktylami i orzechami_daquoise  adwokat torcik bez pieczenia_torcik z biszkoptami i kremem_torcik z alkoholem  tort bezowy z granatami_tort bezowo-pomarańczowy_tort delikatny i kruchy  tort jogurtowo-truskawkowy_tort na lato_tort z musem truskawkowym_tort dietetyczny  tort sernikowy przełożony plackami miodowymi_sernikomiodownik_miodownik_sernik miodowy_krajanka miodowa_ciasto przekładane  tort bezowy Adwokat_tort z kremem mascaropne_tort z alkoholem_tort na Boże Narodzenie

czwartek, 01 grudnia 2016

Jakiś czas temu zamieściłam na blogu przepis na tort bezowy Adwokat z kremem mascarpone i ajerkoniakiem (TU). A dziś tort bezowy Prokurator, czyli odwrócona wersja tortu Adwokat. Tort składa się z placków bezowych, białego biszkoptu i kremu mascarpone z czekoladowym ajerkoniakiem. Świetnie wygląda i jest pyszny! Taki prawdziwie świąteczny tort, a przy tym, jeśli mamy przygotowane blaty, jego składanie to pestka :). Można też zrobić wersję błyskawiczną, bez pieczenia i użyć gotowego biszkoptu i blatów bezowych.

tort bezowy z kremem mascaropne_tort z ajerkoniakiem_tort na Boże Narodzenie

Składniki blatów bezowych:

  • 3/4 szklanki białek (szklanka 250 ml)
  • 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka soku cytrynowego
  • szczypta soli

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 68 g mąki pszennej
  • 36 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Krem:

  • 500 g mascarpone
  • 400 ml śmietany 36 %
  • 150-180 ml ajerkoniaku z czekoladą lub kakao (przepis TU)
  • 3-4 łyżki cukru pudru (lub do smaku)

Ponadto:

  • dowolne ozdoby (u mnie suszona aronia)
  • kakao do oprószenia boków tortu

Wykonanie:

Blaty bezowe. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 24 cm.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać powoli cukier wymieszany z mąką ziemniaczaną (po łyżce). Po każdej partii cukru dokładnie miksując. Całość ubijać do momentu aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Dodać sok, wymieszać i przełożyć na dwa przygotowane okręgi. Suszyć w 100 °C przez 3 godziny lub dłużej (do momentu aż bezy będą kruche i chrupiące). Pozostawić w otwartym piekarniku do wystudzenia. Zwykle suszenie rozkładam na dwa dni. Najpierw włączam piekarnik na 2 godziny, zostawiam blaty w uchylonym piekarniku na noc i następnego dnia dosuszam (nawet kolejne 2 godziny).

Blat biszkoptowy. Składniki w temperaturze pokojowej.

Dno foremki o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nie smarować foremki masłem.

Piekarnik włączyć na 170 °C.

Mąki przesiać. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać widelcem.

Białka ubić ze szczyptą soli (mikserem na najwyższych obrotach). Do ubitych dodawać stopniowo, po łyżce cukier i ubijać tak długo, aż masa będzie lśniąca, a grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać stopniowo (!) żółtka. Wyłączyć mikser i dodać partiami mąki, po każdej porcji delikatnie mieszając szpatułką. Całość dobrze, acz delikatnie (to ważne!) wymieszać i przełożyć do foremki. Wyrównać powierzchnię i wstawić ciasto do piekarnika.

Piec 30-35 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, energicznie postawić na desce (uderzając o nią, trzeba uważać, by nie rozpięła się tortownica). Pozostawić do całkowitego wystudzenia w foremce. Zimny okroić wokół foremki nożem i wyjąć.

Krem. Składniki schłodzone (12 godzin w lodówce). Kremówkę, mascaropne i cukier puder włożyć do miski i ubić na sztywny krem. Ubijając powoli wlewać likier czekoladowy (ilość 150-180 w zależności od tego jak gęsty jest likier i jaką gęstość kremu chcemy osiągnąć). Uwaga! Krem nie jest bardzo gęsty, właśnie dlatego nie nawilżam biszkoptu.

Składanie. Na paterze położyć jeden blat bezowy, dalej połowę kremu, blat biszkoptowy, krem i blat bezowy. Wierzch ozdobić i lekko oprószyć kakao. Tort wymaga schłodzenia (ok. 2-3 godzin).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

tort bezowy z kremem mascaropne_tort z ajerkoniakiem_tort na Boże Narodzenie

Inne torty na Boże Narodzenie:

tort bezowo-różany z kremem czekoladowym i malinami_jadalne kwiaty_tort bezowy_krem czekoladowy  tort bezowy z granatami_tort bezowo-pomarańczowy_tort delikatny i kruchy  pavlova szwarcwaldzka_tort bezowy z wisniami i czekoladą _tort bezowy z kremem i owocami  adwokat torcik bez pieczenia_torcik z biszkoptami i kremem_torcik z alkoholem  Marcinek_ciasto z kremem_tort  tort cynamonowy_torty_przepisy na lato_ciasta z kremem  tort bezowy Adwokat_tort z kremem mascaropne_tort z alkoholem_tort na Boże Narodzenie

piątek, 25 listopada 2016

Tort Adwokat jest już na blogu. To tort bez pieczenia, na biszkoptach kakaowych, z masą budyniową z ajerkoniakiem (przepis TU). A dziś inny tort. 2 blaty bezowe + ciemny biszkopt. Placki przełożyłam kremem z mascarpone, kremówki i ajerkoniaku. Tort jest duży, ciekawie wygląda i świetnie smakuje. Dla wielbicieli tortów bezowych i ciast z alkoholem, na imieniny, urodziny, Boże Narodzenie, Sylwestra.

Uwaga! To mój 15 tort bezowy :).

tort bezowy Adwokat_tort z kremem mascaropne_tort z alkoholem_tort na Boże Narodzenie

Składniki blatów bezowych:

  • 3/4 szklanki białek (szklanka 250 ml)
  • 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka soku cytrynowego
  • szczypta soli

Biszkopt kakaowy:

  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 68 g mąki pszennej
  • 36 g kakao
  • szczypta soli

Krem:

  • 500 g mascarpone
  • 400 ml śmietany 36 %
  • 150-180 ml ajerkoniaku
  • 3-4 łyżki cukru pudru (lub do smaku)

Ponadto:

  • gwiazdki czekoladowe
  • kakao do oprószenia boków tortu

Wykonanie:

Blaty bezowe. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 24 cm.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać powoli cukier wymieszany z mąką ziemniaczaną (po łyżce). Po każdej partii cukru dokładnie miksując. Całość ubijać do momentu aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Dodać sok, wymieszać i przełożyć na dwa przygotowane okręgi. Suszyć w 100 °C przez 3 godziny lub dłużej (do momentu aż bezy będą kruche i chrupiące). Pozostawić w otwartym piekarniku do wystudzenia. Zwykle suszenie rozkładam na dwa dni. Najpierw włączam piekarnik na 2 godziny, zostawiam blaty w uchylonym piekarniku na noc i następnego dnia dosuszam (nawet kolejne 2 godziny).

Blat biszkoptowy z kakao. Składniki w temperaturze pokojowej.

Dno foremki o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nie smarować foremki masłem.

Piekarnik włączyć na 170 °C.

Mąkę i kakao przesiać.Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać widelcem.

Białka ubić ze szczyptą soli (mikserem na najwyższych obrotach). Do ubitych dodawać stopniowo, po łyżce cukier i ubijać tak długo, aż masa będzie lśniąca, a grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać stopniowo (!) żółtka. Wyłączyć mikser i dodać partiami mąkę wymieszaną z kakao, po każdej porcji delikatnie mieszając szpatułką. Całość dobrze, acz delikatnie (to ważne!) wymieszać i przełożyć do foremki. Wyrównać powierzchnię i wstawić ciasto do piekarnika.

Piec 30-35 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, energicznie postawić na desce (uderzając o nią, trzeba uważać, by nie rozpięła się tortownica). Pozostawić do całkowitego wystudzenia w foremce. Zimny okroić wokół foremki nożem i wyjąć.

Krem. Składniki schłodzone (12 godzin w lodówce). Kremówkę, mascaropne i cukier puder włożyć do miski i ubić na sztywny krem. Ubijając powoli wlewać ajerkoniak (ilość 150-180 w zależności od tego jak gęsty jest likier i jaką gęstość kremu chcemy osiągnąć). Uwaga! Krem nie jest bardzo gęsty, właśnie dlatego nie nawilżam biszkoptu.

Składanie. Na paterze położyć jeden blat bezowy, dalej połowę kremu, blat biszkoptowy, krem i blat bezowy. Wierzch ozdobić czekoladowymi gwiazdkami, boki lekko oprószyć kakao. Tort wymaga schłodzenia (ok. 2-3 godzin).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne torty na Boże Narodzenie:

Tort śliwka w czekoladzie_tort czekoladowy_tort z alkoholem_tort na Boże Narodzenie  ciasto czekoladowe z musem czekoladowym_ciasto bezglutenowe_ciasto z kemem_ciasto z pianką czekoladową  tort migdałowy_tort Pawła Małeckiego_tort bezglutenowy_tort z czekoladą_tort na Boże Narodzenie  torcik biały puch_ciasto bez pieczenia_błyskawiczne ciasto_torcik na zimno_torcik z czekoladą  tort rodzynkowiec_ciasto czekoladowe_ciasto z kremem

czwartek, 27 października 2016

Tort na wyjątkowe okazje - urodziny, imieniny, rocznicę ślubu, spotkanie rodzinne. Niezwykle delikatny biszkopt, przełożony masą kajmakową z mascarpone i gruszkami, nasączony amarettto. Wierzch to masa śmietankowa i pieczone gruszki. Delikatna, harmonijna całość, no i te gruszki...

tort kajmakowy z gruszakmi_tort kremowy_tort amaretto_tort na specjalne okazje

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Krem kajmakowy z gruszkami:

  • 500 g mascarpone
  • 400 g masy kajmakowej (u mnie Gostyń)
  • 200 ml kremówki
  • puszka gruszek osączonych z syropu

Krem śmietankowy:

  • 250 ml kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego

Czipsy gruszkowe:

  • 2 gruszki (najlepiej podłużne z ogonkami)
  • cukier brązowy do posypania

Dodatki:

  • 6-8 łyżek amaretto do nasączenia blatów (lub herbata wymieszana z ekstraktem migdałowym; gorsze rozwiązanie)

Wykonanie:

Biszkopt. Składniki w temperaturze pokojowej.

Dno foremki o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nie smarować foremki masłem.

Piekarnik włączyć na 170 °C.

Mąki przesiać.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać widelcem.

Białka ubić ze szczyptą soli (mikserem na najwyższych obrotach). Do ubitych dodawać stopniowo, po łyżce cukier i ubijać tak długo, aż masa będzie lśniąca, a grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać stopniowo (!) żółtka. Wyłączyć mikser i dodać partiami mąki, po każdej porcji delikatnie mieszając szpatułką. Całość dobrze, acz delikatnie (to ważne!) wymieszać i przełożyć do foremki. Wyrównać powierzchnię i wstawić ciasto do piekarnika.

Piec 35-40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, energicznie postawić na desce (uderzając o nią, trzeba uważać, by nie rozpięła się tortownica). Pozostawić do całkowitego wystudzenia w foremce. Zimny okroić wokół foremki nożem i wyjąć. Przekroić na 3 części.

Masa kajmakowo-gruszkowa. Wszystkie składniki dobrze schłodzone (12 godzin w lodówce).

Kajmak, kremówkę, mascarpone razem ubić (masa powinna być bardzo gęsta). Osączone gruszki pokroić w kostkę i wymieszać z masą. Masą przełożyć placki biszkoptowe. Każdy delikatnie skrapiając alkoholem.

Masa śmietankowa. Składniki schodzone. Śmietanę, mascarpone, puder i ekstrakt ubić na gęsty krem. Posmarować wierzch i boki tortu.

Chrupki. Gruszki pokroić wzdłuż na bardzo (!) cieniutkie plastry. Położyć na papierze do pieczenia, posypać cukrem. Piec 15-20 minut w 170 °C. Ciepłe zdjąć i poczekać aż ostygną. Zimnymi gruszkami ozdobić tort.

Całość schłodzić.

Z "Moich wypieków" z moimi zmianami.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

tort kajmakowy z gruszakmi_tort kremowy_tort amaretto_tort na specjalne okazje

Inne torty na uroczyste okazje:

  tort rodzynkowiec_ciasto czekoladowe_ciasto z kremem  Tort kukułka_ciasto z kremem_ciasto bez pieczenia_ciasto z alkoholem_ciasto z owocami  torcik biały puch_ciasto bez pieczenia_błyskawiczne ciasto_torcik na zimno_torcik z czekoladą  pavlova z dyniowym tiramisu_tort bezowy_tort korzenny_warzywa w słodyczach  tort migdałowy_tort Pawła Małeckiego_tort bezglutenowy_tort z czekoladą_tort na Boże Narodzenie

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9