| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Serniki

poniedziałek, 11 września 2017

Oj, dawno nie byłam tak zadowolona z sernika. Czekoladowy spód, kremowa masa serowa i wytrawna trufla czekoladowa z dodatkiem alkoholu. 

sernik z truflą czekoladową i baileys_sernik pieczony z czekoladą _sernik z truflą

Składniki:

Spód:

  • 1/3 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1/3  szklanka mąki ryżowej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/3 łyżeczki gumy guar
  • 1/3  łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego (najlepiej muscovado)
  • 65 g miękkiego masła
  • 1jajko małe
  • 1 żółtko małe
  • 0,5 łyżki gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany

Masa serowa:

  • 750 g sera twarogowego na sernik (u mnie Piątnica)
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml kwaśnej śmietany 22 %
  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (płaskie)
  • szczypta soli

Trufla:

  • 400 g czekolady deserowej lub gorzkiej
  • 400 g kremówki 36 %
  • ew. 2 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • 150 ml likieru baileys

Wykonanie:

Spód. Wymieszać składniki suche (mąki: ryżową, ziemniaczaną), gumę guar, proszek do pieczenia, cukier, kakao). Dodać pokrojone w kostkę masło, jajko, żółtko, śmietanę/jogurt. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30-60 minut.

Ciasto wałkować, wyciąć koło o średnicy foremki (24 cm). Posmarować białkiem i upiec w piekarniku rozgrzanym do 180-200 °C na złoty kolor. Wystudzić. 

Masa serowa. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 °C. Przygotować formę - jeśli jest metalowa, wyłożyć folią aluminiową.

Serki, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, sól zmiksować do połączenia. Dodać stopniowo po jednym jajku, bardzo krótko miksując, by niepotrzebnie nie wtłaczać do ciasta powietrza. Dalej mąkę, połączyć. Masę przełożyć na zimny spód, wygładzić i piec w piekarniku ok. 1 godziny. 

Trufla. Kremówkę podgrzać (prawie do zagotowania), dodać połamaną czekoladę, wymieszać do połączenia składników. Zostawić do wystudzenia. Zimną masę wstawić do lodówki na godzinę. Po ww. czasie dodać alkohol i cukier puder, wymieszać. Całość ubić (masa po ubiciu będzie puszysta i bardziej jasna). Wyłożyć na zimny sernik i wstawić do lodówki na noc.

Mas po stężeniu jest dość twarda i ładnie się kroi, ale najlepiej użyć gorącego noża, wtedy nie przylepia się do jego powierzchni.

Przed podaniem można oprószyć kakao lub ozdobić wiórkami czekolady.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Trufla z "Moich wypieków".

Inne serniki:

sernik śliwka w czekoladzie_sernik czekoladowy_sernik kremowy_sernik bezglutenowy_ciasto bezglutenowe  sernik gotowany z domową galaretką_ciasto bez pieczenia_ciasto bezgutenowe_sernik na zimno  sernik gotowany_sernik bez pieczenia_sernik przekładany_sernik z czekoladą  kremowy sernik z polewą jeżynową_sernik na spodzie czekoladowo-owsianym_sernik kremowy_sernik bezglutenowy  sernik orzechowy_sernik zimowy_sernik kremowy  sernik na zimno z malinami na bezowym spodzie_sernik na zimno z twarogu_sernik bezglutenowy_sernik z galaretką  sernik na zimno z czekoladą i czereśniami_sernik na zimno z twarogu_sernik na zimno z galaretką  sernik Malakoff_sernik gotowany_sernik przekładany_sernik bez pieczenia_sernik na biszkoptach_sernik wielkanocny  

czwartek, 10 sierpnia 2017

Na dzień sernika - 30.07. upiekłam przepyszny sernik z kremem katalońskim na kruchym, bezglutenowym spodzie.

Krem kataloński to słodki deser podobny do kremu brulee. Jaka jest różnica? Brulee przygotowuje się ze śmietany, żółtek i cukru z dodatkiem wanilii, a w katalońskim śmietana zastąpiona jest tłustym mlekiem, dodatkiem zaś jest cynamon i skórki cytrusów. Obydwa desery podaje się zimne z gorącą, skarmelizowaną, cukrową pokrywą. Katalończycy przygotowują ten deser na Dzień Ojca, czyli 19. marca.

Przepis na krem kataloński pani Magdy Gessler.

sernik z kremem katalońskim_sernik pieczony_sernik na kruchym spodzie_sernik z chrupiącą polewą

Składniki:

Spód:

  • 1/3 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1/3  szklanka mąki ryżowej
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/3 łyżeczki gumy guar
  • 1/3  łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • skórka otarta z 1/3 pomarańczy
  • 65 g miękkiego masła
  • 1jajko małe
  • 1 żółtko małe
  • 0,5 łyżki gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany

Masa serowa:

  • 750 g sera twarogowego na sernik (u mnie Piątnica)
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml kwaśnej śmietany 22 %
  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (płaskie)
  • szczypta soli

Krem kataloński:

  • 1 l mleka 3,2 %
  • łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego) lub laska wanilii
  • 1 laska cynamonu
  • skórka z jednej pomarańczy (bez albedo)
  • skórka z jednej cytryny (bez albedo)
  • 6 żółtek
  • 60 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (50 g, gdy deser robimy samodzielny)
  • 6 łyżek cukru białego
  • 6 łyżek cukru trzcinowego

Wykonanie:

Spód. Wymieszać składniki suche (mąki: kukurydzianą, ryżową, ziemniaczaną), gumę guar, proszek do pieczenia, cukier, skórkę). Dodać pokrojone w kostkę masło, jajko, żółtko, śmietanę/jogurt. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30-60 minut.

Ciasto wałkować, wyciąć koło o średnicy foremki (24 cm). Posmarować białkiem i upiec w piekarniku rozgrzanym do 180-200 °C na złoty kolor. Wystudzić. 

Masa serowa. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 °C.

Serki, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, sól zmiksować do połączenia. Dodać stopniowo po jednym jajku, bardzo krótko miksując, by niepotrzebnie nie wtłaczać do ciasta powietrza. Dalej mąkę, połączyć. Masę przełożyć na zimny spód, wygładzić i piec w piekarniku ok. 1 godziny. Po tym czasie wyjąć, ostudzić, zdjąć formę metalową (można zostawić, ale w takim przypadku istnieje prawdopodobieństwo, że sernik będzie miał metaliczny posmak). 

Krem kataloński. Cytrusy umyć, sparzyć, osuszyć, obrać skórkę bez białej części (inaczej krem będzie gorzki). Wanilię przeciąć na pół i wyskrobać nasiona. Do garnka wlać mleko, dodać skórkę z pomarańczy i cytryny, lakę cynamonu, wanilię (nasiona i laskę). Całość zagotować i gotować na wolnym ogniu ok. 25 minut. Po ww. czasie wyjąć skórki, cynamon i laskę wanilii.

W czasie, gdy gotuje się mleko, żółtka utrzeć z białym cukrem na jasną i puszystą masę. Do utartego kogla-mogla wlać powoli gorące mleko, cały czas ubijając trzepaczką (trzeba uważać, by żółtka nie zważyły się). Przelać całość ponownie do rondelka i ogrzewać, cały czas ubijając trzepaczką, do momentu aż krem zgęstnieje. Tak przygotowany krem przykryć folią spożywczą i zostawić do wystudzenia. Zimny przelać na sernik i wstawić do lodówki  na noc. Przed podaniem wyjąć, posypać cukrem trzcinowym i cukier opalić palnikiem. Od razu podawać.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

sernik z kremem katalońskim_sernik pieczony_sernik na kruchym spodzie_sernik z chrupiącą polewą

Inne moje serniki:

sernik śliwka w czekoladzie_sernik czekoladowy_sernik kremowy_sernik bezglutenowy_ciasto bezglutenowe  sernik gotowany z domową galaretką_ciasto bez pieczenia_ciasto bezgutenowe_sernik na zimno  sernik gotowany_sernik bez pieczenia_sernik przekładany_sernik z czekoladą  kremowy sernik z polewą jeżynową_sernik na spodzie czekoladowo-owsianym_sernik kremowy_sernik bezglutenowy  sernik orzechowy_sernik zimowy_sernik kremowy  sernik na zimno z malinami na bezowym spodzie_sernik na zimno z twarogu_sernik bezglutenowy_sernik z galaretką  sernik na zimno z czekoladą i czereśniami_sernik na zimno z twarogu_sernik na zimno z galaretką  sernik Malakoff_sernik gotowany_sernik przekładany_sernik bez pieczenia_sernik na biszkoptach_sernik wielkanocny

czwartek, 08 czerwca 2017

sernik z musem cytrynowym i bezami_sernik gotowany z musem_sernik bez pieczenia

Sernik bez pieczenia, z orzeźwiającym musem cytrynowym i chrupiącymi bezami na wierzchu.

Spód:

  • biszkopty do wyłożenia tortownicy

Masa sernikowa:

  • 1 kg mielonego twarogu (preferuję Piątnicę)
  • 200 g masła
  • 1,5szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • skórka otarta z cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1/3 szklanki mleka

Mus cytrynowy:

  • 400 ml zimnej śmietanki 36 %
  • 125 ml soku cytrynowego
  • 7-8 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • 3 łyżeczki żelatyny + ok. 1/4 szklanki wrzątku do rozpuszczenia żelatyny

Dodatki:

  • kilka bez do pokruszenia na wierzch

Wykonanie:

Spód. Wyłożyć biszkoptami spód tortownicy o średnicy 23-24 cm.

Sernik. Twaróg wymieszać z jajkiem i żółtkami. Masło z cukrem rozpuścić w dużym garnku z grubym dnem. Dodać masę serową. Całość gotować 10 minut (licząc od momentu zagotowania). Uwaga! Trzeba mieszać, by nie przypalić masy. Oprócz tego masa pryska, może poparzyć. Po ww. czasie dodać mąkę wymieszaną z mlekiem, skórkę i jeszcze chwilę gotować (by masa straciła surowy smak mąki). Przełożyć do foremki wyłożonej biszkoptami i wystudzić.

Mus cytrynowy. Żelatynę rozpuścić zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na mojej torebce jest napisane - "żelatynę rozmieszać we wrzątku", dlatego rozmieszałam żelatynę w ok. 1/4 szklanki wrzątku. Połączyłam z sokiem cytrynowym.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Ubijając dodać sok z żelatyną (lejąc powoli). Masę przełożyć na zimny sernik. Całość schłodzić.

Przed podaniem posypać pokruszonymi bezami.

Kroić gorącym nożem.  

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. 

Na podstawie TEGO przepisu.

Inne serniki gotowane:

sernik gotowany na biszkopcie cassis_sernik bezglutenowy_sernik z bezą  sernik gotowany_sernik bez pieczenia_sernik przekładany_sernik z czekoladą  sernik gotowany z domową galaretką_ciasto bez pieczenia_ciasto bezgutenowe_sernik na zimno  tort sernikowy przełożony plackami miodowymi_sernikomiodownik_miodownik_sernik miodowy_krajanka miodowa_ciasto przekładane  sernik Biały Rosjanin_sernik gotowany_sernik na spodzie czekoladowym_sernik z musem kawowym  sernik Malakoff_sernik gotowany_sernik przekładany_sernik bez pieczenia_sernik na biszkoptach_sernik wielkanocny

środa, 10 maja 2017

Deser albo słodkie drugie danie. Sernik jak zapiekanka, czy też zapiekanka jak sernik? Danie można przygotować w różnych wersjach - korzennej, cytrynowej, pomarańczowej. Dodać bakalie. Zamiast polewy z mleka skondensowanego, przygotować słodki sos owocowy (truskawki już niedługo :)) czy czekoladowy.

Z TEJ strony.

sernik z ryżem_sernik pieczony_serowa zapiekanka

Składniki:

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 kg zmielonego białego twarogu (takiego na serniki)
  • 1 szklanka cukru
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 4 jajka
  • 5 szklanek ugotowanego ryżu długoziarnistego

Wykonanie:

Mleko w puszce postawić w garnku (najlepiej na dno położyć ściereczkę), zalać gorącą wodą i gotować 1 godzinę. Wystudzić (dopiero po wystudzeniu otworzyć). 

Ser zmiksować wraz z cukrem i skórką. Do puszystej masy dodać jajka i delikatnie zmiksować całość na niskich obrotach. Dodać ugotowany, zimny ryż. Masę przeleć do przygotowanej tortownicy o średnicy 22-23 cm. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C ok. 80-90 minut.

Ostudzony sernik polać ugotowanym i wystudzonym mlekiem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. 

Inne słodkie obiady:

ryż zapiekany z jabłkami i budyniem_słodki obiad_obiad bez mięsa  kugiel z chałki_puding z chałki z jabłkami i rodzynakmi_słodki obiad_kuchnia bez resztek_kuchnia żydowska  pierogi leniwe dla leniwych_pierogi z twarogu_kluski z twarogu_dania błyskawiczne  knedle z kaszy jaglanej z jagodami_knedle bezglutenowe_knedle z owocami_danie na lato_obiad na słodko  knedle serowo-ziemniaczane z morelami_knedle_dania z owocami_kuchnia CK_przepisy na lato

piątek, 17 marca 2017

Ciasto Malakoff to słynne ciasto bez pieczenia - biszkopty, krem budyniowy i dżem porzeczkowy (lub morelowy). Pierwszy raz zostało przygotowane dla francuskiego generała Pelissier, który podczas wojny krymskiej zdobył twierdzę Małakow. Wzorując się na tym słynnym deserze zrobiłam mój sernik. Podłużne biszkopty przełożyłam domowym dżemem porzeczkowym i sernikiem gotowanym (a raczej masą sernikową). Wierzch posypałam prażonymi migdałami i czerwonymi porzeczkami, ozdobiłam kleksami śmietany migdałowej. Dodatkowo boki mojego sernika to też biszkopty, ale ten element ciasta można pominąć i boki posypać prażonymi migdałami.

Moim zdaniem świetny, elegancki sernik. Trzecia propozycja wielkanocna :).

sernik Malakoff_sernik gotowany_sernik przekładany_sernik bez pieczenia_sernik na biszkoptach_sernik wielkanocny

Składniki masy serowej:

  • 1 kg mielonego twarogu (u mnie Piątnica)
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 200 g masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki mleka
  • szczypta soli

Dodatki:

  • 2 paczki podłużnych biszkoptów
  • 1/2 słoika dżemu z czerwonych porzeczek (najlepiej domowy)
  • 1/2 szklanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1-2 krople ekstraktu migdałowego
  • garść prażonych płatków migdałowych (lub krokantu)
  • garść czerwonych porzeczek (teraz mrożone)

Wykonanie:

Sernik. Masło rozpuścić z cukrem. Twaróg wymieszać z jajkiem, żółtkami i szczyptą soli. Do twarogu dodać gorące masło, wymieszać, przelać z powrotem do garnka i gotować 10 minut (licząc od momentu zagotowania). Przez cały czas trzeba mieszać, by masa nie przypaliła się. Uwaga! Masa sernikowa podczas gotowania pryska, trzeba uważać. Po 10 minutach wlać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mlekiem i jeszcze chwilę gotować, by masa nie była surowa.

Składanie. Foremkę o średnicy 23-24 cm wyłożyć folią spożywczą  (dzięki temu sernik nie nabierze metalicznego smaku). Masę serową podzielić na 3 części. Boki i dno wyłożyć biszkoptami, posmarować 1/3 dżemu, na to wyłożyć 1/3 masy serowej, dalej biszkopty, dżem, masa i ponownie biszkopty, dżem, masa. Schłodzić 8-12 godzin.

Po schłodzeniu wierzch sernika przykryć uprażonymi na suchej patelni migdałami, ozdobić porzeczkami i ubitą z cukrem pudrem i ekstraktem migdałowym śmietaną.  

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

sernik Malakoff_sernik gotowany_sernik przekładany_sernik bez pieczenia_sernik na biszkoptach_sernik wielkanocny

sernik Malakoff_sernik gotowany_sernik przekładany_sernik bez pieczenia_sernik na biszkoptach_sernik wielkanocny

Inne wielkanocne serniki:

sernik krówkowy_sernik kajmakowy_przepisy na Wielkanoc  sernik gotowany z domową galaretką_ciasto bez pieczenia_ciasto bezgutenowe_sernik na zimno  mazurek serowy_sernik tradycyjny_mazurek na herbatnikach_Wielkanoc  sernik czarno-biały_sernik z ciasteczkami oreo_sernik kremowy  sernik krówkowy Dawida_ciasto bez pieczenia_sernik na zimno_sernik amerykański  sernik gotowany_sernik bez pieczenia_sernik przekładany_sernik z czekoladą  sernik śliwka w czekoladzie_sernik czekoladowy_sernik kremowy_sernik bezglutenowy_ciasto bezglutenowe  sernik Biały Rosjanin_sernik gotowany_sernik na spodzie czekoladowym_sernik z musem kawowym

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8