| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Serniki

czwartek, 08 czerwca 2017

sernik z musem cytrynowym i bezami_sernik gotowany z musem_sernik bez pieczenia

Sernik bez pieczenia, z orzeźwiającym musem cytrynowym i chrupiącymi bezami na wierzchu.

Spód:

  • biszkopty do wyłożenia tortownicy

Masa sernikowa:

  • 1 kg mielonego twarogu (preferuję Piątnicę)
  • 200 g masła
  • 1,5szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • skórka otarta z cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1/3 szklanki mleka

Mus cytrynowy:

  • 400 ml zimnej śmietanki 36 %
  • 125 ml soku cytrynowego
  • 7-8 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • 3 łyżeczki żelatyny + ok. 1/4 szklanki wrzątku do rozpuszczenia żelatyny

Dodatki:

  • kilka bez do pokruszenia na wierzch

Wykonanie:

Spód. Wyłożyć biszkoptami spód tortownicy o średnicy 23-24 cm.

Sernik. Twaróg wymieszać z jajkiem i żółtkami. Masło z cukrem rozpuścić w dużym garnku z grubym dnem. Dodać masę serową. Całość gotować 10 minut (licząc od momentu zagotowania). Uwaga! Trzeba mieszać, by nie przypalić masy. Oprócz tego masa pryska, może poparzyć. Po ww. czasie dodać mąkę wymieszaną z mlekiem, skórkę i jeszcze chwilę gotować (by masa straciła surowy smak mąki). Przełożyć do foremki wyłożonej biszkoptami i wystudzić.

Mus cytrynowy. Żelatynę rozpuścić zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na mojej torebce jest napisane - "żelatynę rozmieszać we wrzątku", dlatego rozmieszałam żelatynę w ok. 1/4 szklanki wrzątku. Połączyłam z sokiem cytrynowym.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Ubijając dodać sok z żelatyną (lejąc powoli). Masę przełożyć na zimny sernik. Całość schłodzić.

Przed podaniem posypać pokruszonymi bezami.

Kroić gorącym nożem.  

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. 

Na podstawie TEGO przepisu.

Inne serniki gotowane:

sernik gotowany na biszkopcie cassis_sernik bezglutenowy_sernik z bezą  sernik gotowany_sernik bez pieczenia_sernik przekładany_sernik z czekoladą  sernik gotowany z domową galaretką_ciasto bez pieczenia_ciasto bezgutenowe_sernik na zimno  tort sernikowy przełożony plackami miodowymi_sernikomiodownik_miodownik_sernik miodowy_krajanka miodowa_ciasto przekładane  sernik Biały Rosjanin_sernik gotowany_sernik na spodzie czekoladowym_sernik z musem kawowym  sernik Malakoff_sernik gotowany_sernik przekładany_sernik bez pieczenia_sernik na biszkoptach_sernik wielkanocny

środa, 10 maja 2017

Deser albo słodkie drugie danie. Sernik jak zapiekanka, czy też zapiekanka jak sernik? Danie można przygotować w różnych wersjach - korzennej, cytrynowej, pomarańczowej. Dodać bakalie. Zamiast polewy z mleka skondensowanego, przygotować słodki sos owocowy (truskawki już niedługo :)) czy czekoladowy.

Z TEJ strony.

sernik z ryżem_sernik pieczony_serowa zapiekanka

Składniki:

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 kg zmielonego białego twarogu (takiego na serniki)
  • 1 szklanka cukru
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 4 jajka
  • 5 szklanek ugotowanego ryżu długoziarnistego

Wykonanie:

Mleko w puszce postawić w garnku (najlepiej na dno położyć ściereczkę), zalać gorącą wodą i gotować 1 godzinę. Wystudzić (dopiero po wystudzeniu otworzyć). 

Ser zmiksować wraz z cukrem i skórką. Do puszystej masy dodać jajka i delikatnie zmiksować całość na niskich obrotach. Dodać ugotowany, zimny ryż. Masę przeleć do przygotowanej tortownicy o średnicy 22-23 cm. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C ok. 80-90 minut.

Ostudzony sernik polać ugotowanym i wystudzonym mlekiem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. 

Inne słodkie obiady:

ryż zapiekany z jabłkami i budyniem_słodki obiad_obiad bez mięsa  kugiel z chałki_puding z chałki z jabłkami i rodzynakmi_słodki obiad_kuchnia bez resztek_kuchnia żydowska  pierogi leniwe dla leniwych_pierogi z twarogu_kluski z twarogu_dania błyskawiczne  knedle z kaszy jaglanej z jagodami_knedle bezglutenowe_knedle z owocami_danie na lato_obiad na słodko  knedle serowo-ziemniaczane z morelami_knedle_dania z owocami_kuchnia CK_przepisy na lato

piątek, 17 marca 2017

Ciasto Malakoff to słynne ciasto bez pieczenia - biszkopty, krem budyniowy i dżem porzeczkowy (lub morelowy). Pierwszy raz zostało przygotowane dla francuskiego generała Pelissier, który podczas wojny krymskiej zdobył twierdzę Małakow. Wzorując się na tym słynnym deserze zrobiłam mój sernik. Podłużne biszkopty przełożyłam domowym dżemem porzeczkowym i sernikiem gotowanym (a raczej masą sernikową). Wierzch posypałam prażonymi migdałami i czerwonymi porzeczkami, ozdobiłam kleksami śmietany migdałowej. Dodatkowo boki mojego sernika to też biszkopty, ale ten element ciasta można pominąć i boki posypać prażonymi migdałami.

Moim zdaniem świetny, elegancki sernik. Trzecia propozycja wielkanocna :).

sernik Malakoff_sernik gotowany_sernik przekładany_sernik bez pieczenia_sernik na biszkoptach_sernik wielkanocny

Składniki masy serowej:

  • 1 kg mielonego twarogu (u mnie Piątnica)
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 200 g masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki mleka
  • szczypta soli

Dodatki:

  • 2 paczki podłużnych biszkoptów
  • 1/2 słoika dżemu z czerwonych porzeczek (najlepiej domowy)
  • 1/2 szklanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1-2 krople ekstraktu migdałowego
  • garść prażonych płatków migdałowych (lub krokantu)
  • garść czerwonych porzeczek (teraz mrożone)

Wykonanie:

Sernik. Masło rozpuścić z cukrem. Twaróg wymieszać z jajkiem, żółtkami i szczyptą soli. Do twarogu dodać gorące masło, wymieszać, przelać z powrotem do garnka i gotować 10 minut (licząc od momentu zagotowania). Przez cały czas trzeba mieszać, by masa nie przypaliła się. Uwaga! Masa sernikowa podczas gotowania pryska, trzeba uważać. Po 10 minutach wlać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mlekiem i jeszcze chwilę gotować, by masa nie była surowa.

Składanie. Foremkę o średnicy 23-24 cm wyłożyć folią spożywczą  (dzięki temu sernik nie nabierze metalicznego smaku). Masę serową podzielić na 3 części. Boki i dno wyłożyć biszkoptami, posmarować 1/3 dżemu, na to wyłożyć 1/3 masy serowej, dalej biszkopty, dżem, masa i ponownie biszkopty, dżem, masa. Schłodzić 8-12 godzin.

Po schłodzeniu wierzch sernika przykryć uprażonymi na suchej patelni migdałami, ozdobić porzeczkami i ubitą z cukrem pudrem i ekstraktem migdałowym śmietaną.  

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

sernik Malakoff_sernik gotowany_sernik przekładany_sernik bez pieczenia_sernik na biszkoptach_sernik wielkanocny

sernik Malakoff_sernik gotowany_sernik przekładany_sernik bez pieczenia_sernik na biszkoptach_sernik wielkanocny

Inne wielkanocne serniki:

sernik krówkowy_sernik kajmakowy_przepisy na Wielkanoc  sernik gotowany z domową galaretką_ciasto bez pieczenia_ciasto bezgutenowe_sernik na zimno  mazurek serowy_sernik tradycyjny_mazurek na herbatnikach_Wielkanoc  sernik czarno-biały_sernik z ciasteczkami oreo_sernik kremowy  sernik krówkowy Dawida_ciasto bez pieczenia_sernik na zimno_sernik amerykański  sernik gotowany_sernik bez pieczenia_sernik przekładany_sernik z czekoladą  sernik śliwka w czekoladzie_sernik czekoladowy_sernik kremowy_sernik bezglutenowy_ciasto bezglutenowe  sernik Biały Rosjanin_sernik gotowany_sernik na spodzie czekoladowym_sernik z musem kawowym

sobota, 28 stycznia 2017

Sernik delikatny i orzeźwiający, na kruchym, maślanym spodzie, zwieńczony marmoladą pomarańczową. Wprost rozpływa się w ustach. Ozdobiłam go serduszkami z okazji Dnia Babci i Dziadka, ale tak ozdobić można również sernik na walentynki.

Przepis z książki "Ciasta" Rouxa (z moimi zmianami).

pomarańczowy sernik_sernik na kruchym spodzie_sernik delikatny_sernik Rouxa

Składniki ciasta:

  • 125 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g masła pokrojonego w kostkę
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1żółtko

Składniki sernika:

  • 350 g zmielonego twarogu
  • 350 g serka kremowego
  • 150 g kwaśnej, gęstej śmietany
  • 175 g drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 4 pomarańcze
  • szczypta soli 

Dodatki:

  • 6 łyżek marmolady pomarańczowej + odrobina do przyklejenia ciastek

Wykonanie:

Ciasto. Mąkę, cukier, sól i masło posiekać razem na piasek, dodać żółtka i szybko, acz dokładnie zagnieść. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki.

Po godzinie wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na dwie części.

Pierwszą część rozwałkować i wyłożyć dno tortownicy, z pozostałej części wyciąć ciastka - serduszka. Piec (i spód i ciasteczka) w piekarniku rozgrzanym do 190 °C na złoty kolor.

Sernik. Z pomarańczy zetrzeć skórkę (bez albedo, inaczej sernik będzie gorzki). Wycisnąć sok i przecedzić przez sito. Twaróg, serek kremowy, śmietanę, cukier połączyć (wymieszać szpatułką). Jajka ubić razem ze szczyptą soli na puszystą masę. Dodać, delikatnie mieszając, do masy serowej. Dodać skórkę i 2/3 soku (u Roxa - całość), wymieszać przełożyć na upieczony i wystudzony spód. Piec 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do 140 °C. Sprawdzić, czy ciasto jest upieczone wbijając patyczek, po wyjęciu powinien być czysty. Zostawić w wyłączonym i otwartym piekarniku na 20 minut. Po tym czasie wyjąć, wystudzić i wstawić do lodówki.

Wykończenie. Zimny sernik posmarować podgrzaną marmoladą (wierzch). Boki ozdobić serduszkami przyklejonymi marmoladą.

*sernik można przygotować w wersji bezglutenowej. Przygotowując spód wg TEGO przepisu (połowa porcji)

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne serniki:

sernik śliwka w czekoladzie_sernik czekoladowy_sernik kremowy_sernik bezglutenowy_ciasto bezglutenowe  kremowy sernik z polewą jeżynową_sernik na spodzie czekoladowo-owsianym_sernik kremowy_sernik bezglutenowy  sernik krówkowy_sernik kajmakowy_przepisy na Wielkanoc  sernik gotowany z domową galaretką_ciasto bez pieczenia_ciasto bezgutenowe_sernik na zimno  sernik gotowany_sernik bez pieczenia_sernik przekładany_sernik z czekoladą  sernik czarno-biały_sernik z ciasteczkami oreo_sernik kremowy  sernik krówkowy Dawida_ciasto bez pieczenia_sernik na zimno_sernik amerykański

czwartek, 29 grudnia 2016

Tak, tak, tak sernik Biały Rosjanin to nic innego jak moja impresja na temat znanego drinka White Russian (w formie ciasta). Jak wygląda mój sernik? Ciemny, czekoladowy, gliniasty spód, druga warstwa to sernik gotowany, a wierzch - mus z likierem kawowym. Taki serniczek od dawna "chodził mi po głowie" i jestem z niego bardzo zadowolona :).

Ciasto dla wielbicieli kawy, serników i "Big Lebowskiego".

sernik Biały Rosjanin_sernik gotowany_sernik na spodzie czekoladowym_sernik z musem kawowym

Czekoladowy spód:

  • 150 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 5 dużych jajek
  • 1 łyżka kakao
  • 170 g drobnego cukru
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 1 kg mielonego twarogu (preferuję Piątnicę)
  • 200 g masła
  • 1,5szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej (jeśli dodamy 3, sernik jest bardziej zwarty i łatwiej go pokroić, ale odradzam, szczególnie w tym zestawieniu - lekki mus + gliniaste ciasto)
  • 1/3 szklanki mleka
Mus czekoladowy:
  • 400 ml zimnej śmietanki 36 %
  • 125 ml likieru kawowego (kahlua)
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 1-2 łyżki spirytusu
  • 3 łyżeczki żelatyny + ok. 1/4 szklanki wrzątku do rozpuszczenia żelatyny
Dodatki:
  • odrobina mielonej kawy do oprószenia sernika
  • kilka ziarenek kawy

Wykonanie:

Spód. Piekarnik włączyć na 180 °C. Tortownicę o średnicy 27-28 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Czekoladę połamaną na drobne kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem. Przestudzić.

Żółtka rozmieszać z kakao i połączyć z rozpuszczoną czekoladą.

Ubić pianę z białek ze szczyptą soli i ciągle ubijając dodawać partiami cukier. Ubijać do momentu, aż masa będzie gładka (bez grudek cukru) i lśniąca.

Pianę delikatnie połączyć z masą czekoladową.

Przełożyć do foremki i piec 30 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić w foremce do ostudzenia.

Po upieczeniu ciasto się zapadnie.

Sernik. Twaróg wymieszać z jajkiem i żółtkami. Masło z cukrem rozpuścić w dużym garnku z grubym dnem. Dodać masę serową. Całość gotować 10 minut (licząc od momentu zagotowania). Uwaga! Trzeba mieszać, by nie przypalić masy. Oprócz tego masa pryska, może poparzyć. Po ww. czasie dodać mąkę wymieszaną z mlekiem i jeszcze chwilę gotować (by masa straciła surowy smak mąki). Przełożyć do foremki ze spodem czekoladowym i wystudzić.

Mus kawowy. Żelatynę rozpuścić zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na mojej torebce jest napisane - "żelatynę rozmieszać we wrzątku", dlatego rozmieszałam żelatynę w ok. 1/4 szklanki wrzątku. Połączyłam z likierem kawowym i spirytusem.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Ubijając dodać likier z żelatyną (lejąc powoli). Masę przełożyć na zimny sernik. Całość schłodzić.

Przed podaniem oprószyć kawą. Boki posypać ziarenkami kawy.

Kroić gorącym nożem.

Uwagi:

*maziowaty spód czekoladowy można zastąpić biszkoptem kakaowym (PRZEPIS)

**do spodu można dodać, oprócz kakao, łyżeczkę kawy

*** do sernika często dodaję cukier waniliowy (ale domowy)

****przygotowując mus, można pominąć spirytus, ale likier jest bardzo delikatny i słodki, dodatek mocnego alkoholu lekko zaostrza smak. Zresztą drink White Russian, to: wódka, kahlua, mleko.  

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. 

sernik Biały Rosjanin_sernik gotowany_sernik na spodzie czekoladowym_sernik z musem kawowym

Inne moje serniki:

sernik orzechowy_sernik zimowy_sernik kremowy  sernik śliwka w czekoladzie_sernik czekoladowy_sernik kremowy_sernik bezglutenowy_ciasto bezglutenowe  sernik gotowany z domową galaretką_ciasto bez pieczenia_ciasto bezgutenowe_sernik na zimno  sernik krówkowy Dawida_ciasto bez pieczenia_sernik na zimno_sernik amerykański  sernik czarno-biały_sernik z ciasteczkami oreo_sernik kremowy  sernik z różą_sernik klasyczny_sernik pieczony_kuchnia polska_Wielkanoc

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7