| < Styczeń 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Ciasteczka

czwartek, 28 grudnia 2017

Ciasto na te ciastka jest kruchą bazą moich wszystkich wypieków bezglutenowych - serników, przekładańców, szarlotek, mazurków. Oczywiście ciasteczka też piekę, ot tak do kawy czy herbaty, na podwieczorek, dla niespodziewanych gości.

ciasteczka kakaowe z cukrem bez maki pszennej_ciasteczka Kakaowe_ciasteczka bezglutenowe_ciasteczka z cukrem

Składniki:

  • 1 szklanka mąki ryżowej (+ do podsypania)
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka gumy guar
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 3/4 szklanki drobnego cukru trzcinowego (najlepiej dark muscovado)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany

Dodatki:

  • 1 białko
  • cukier perłowy lub gruby do posypania ciasteczek

Wykonanie:

Wymieszać składniki suche (mąki: ryżową, ziemniaczaną, kakao, gumę guar, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy). Dodać pokrojone w kostkę masło, jajka, żółtko, śmietanę/jogurt. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30-60 minut.

Ciasto wałkować (dość cienko). Wykrawać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Białko rozbić widelcem. Ciastka smarować białkiem i posypywać cukrem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C  (ok.12 minut, ale trzeba uważać, by nie przypalić ciastek).

Studzić na kratce.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne ciasteczka bez glutenu:

Duńskie ciastka maślane bez glutenu_ciastka kruche_ciastka z cukrem_ciastka bezglutenowe  ciastka czekoladowe bezglutenowe_ciastka błyskawiczne_ciastka na białkach  ciastka ryżowe_ciastka z marmoladą_słodkości na podwieczorek_ciastka do kawy  ciasteczka linckie_ciasteczka Linzer_ciasteczka na Boże Narodzenie  pierniczki IV bezglutenowe_pierniczki na mące ryżowej_pierniczki chrupiące_przepisy na Boże Narodzenie  ciastka orzechowe_ciastka z trzech składników_ciastka z masła orzechowego  kakaowe markizy, czyli domowe oreo_ciastka z kremem_ciastka przekładane  ciastka gryczane_ciastka kakaowe_ciastka bezglutenowe  lebkuchen_niemieckie pierniczki_pierniczki bez glutenu_Boże Narodzenie 

sobota, 23 grudnia 2017

Ciastka linckie (ciasteczka Linzer) - dwa kruche, delikatnie korzenne, cytrusowe ciasteczka połączone dżemem malinowym i oprószone cukrem pudrem. Specjalność austriacka w mojej wersji bez glutenu. 

ciasteczka linckie_ciasteczka Linzer_ciasteczka na Boże Narodzenie

Składniki:

  • 300 g mąki ryżowej (+ do podsypania)*
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 230 g masła
  • 2 żółtka
  • skórka otarta z cytryny
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka gumy guar

Dodatki:

  • słoiczek dżemu malinowego
  • cukier puder do oprószenia ciastek

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę-dwie. Po ww. czasie rozwałkować, podsypując mąką ryżową i wykrawać ciasteczka pełne i ze dziurką. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C ok. 12-15 minut (na słomkowy kolor). Upieczone wyjąć z piekarnika i zdejmować z blaszki po chwili (nie od razu, są niezwykle kruche i delikatne i ciepłe rozpadają się). Wystudzone przekładać dżemem. Przed położeniem górnego ciastka (z dziurką), oprószyć pudrem.

*można zastąpić mąką pszenną

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne przepisy na ciasteczka na Boże Narodzenie:

Kruche ciastka maszynkowe_ciastka kruche_Boże Narodzenie  ciasteczka orzeszki_kruche ciastka_bez piekarnika_Boże Narodzenie  ciastka francuskie Ani_drobne wypieki_ciastka z cukrem_Boże Narodzenie  kruche ciastka z orange curd_Boże Narodzenie_krem pomarańczowy_ciasteczka  Pepparkakor_pierniczki szwedzkie_pierniczki chrupiące_cieniutkie pierniczki_ciasteczka na Boże Narodzenie

czwartek, 14 grudnia 2017

Chrupiące pierniczki z mąki ryżowej.

pierniczki IV bezglutenowe_pierniczki na mące ryżowej_pierniczki chrupiące_przepisy na Boże Narodzenie

Składniki:

  • 400 g maki ryżowej (+do podsypania)*
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 20 dag miodu
  • 12 dag masła
  • 20 dag cukru pudru
  • łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników (u mnie zamiast - łyżeczka kakao, łyżeczka goździków, 1 łyżeczka kardamonu, 1,5 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki ziela angielskiego, ew. odrobina anyżu)**
  • szczypta soli

Wykonanie:

Przyprawy korzenne utłuc w moździerzu.

Masło, cukier, miód i przyprawy rozpuścić i przestudzić. Dodać przesiane mąki z sodą, jajko i wyrobić. Odstawić do lodówki na godzinę, dwie.

Ciasto wałkować partiami i wykrawać ciasteczka. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C do lekkiego zrumienienia. Wystudzić.

Pierniczki można polukrować, oblać czekoladą.

Można upiec kilka dni przed świętami. 

* jeśli dodaję 450 g mąki, ciastka lepiej zachowują kształt

**u mnie bez cynamonu, ale jak najbardziej można dodać 2 łyżeczki

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

pierniczki IV bezglutenowe_pierniczki na mące ryżowej_pierniczki chrupiące_przepisy na Boże Narodzenie

Festiwal pierniczków 2017_pierniczki bezglutenowe

Inne pierniczki:

pierniczki_drobne wypieki_ciasteczka_Boże Narodzenie  lebkuchen_niemieckie pierniczki_pierniczki bez glutenu_Boże Narodzenie  całuski_pierniczki_ciasteczka_Boże Narodzenie  pierniczki III_ciastka korzenne_ciastka na Boże Narodzenie_pierniczki w polewie czekoladowej  Pepparkakor_pierniczki szwedzkie_pierniczki chrupiące_cieniutkie pierniczki_ciasteczka na Boże Narodzenie  pierniczki II_ciasteczka korzenne_ciasteczka na Boże Narodzenie  Pierniczki nadziewane powidłami_pierniczki jak alpejskie_pierniczki w czekoadzie

sobota, 09 grudnia 2017

Trufle dla dorosłych - ze śliwkami w rumie. A smak? Są aksamitne, czekoladowe i jak najbardziej świąteczne.

trufle krówkowo_czekoladowe ze śliwkami w rumie_domowe słodycze_przepisy na Boże Narodzenie

Składniki:

  • 15 dag masła
  • 25 dag cukru
  • łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • garść śliwek suszonych
  • rum do moczenia śliwek (najlepiej mocny)
  • szczypta soli
  • kakao do otoczenia trufli

Wykonanie:

Śliwki włożyć do słoika i zalać alkoholem. Zakręcić i odstawić na kilka godzin, najlepiej na noc. Po tym czasie, osączyć i pokroić w maleńką kostkę.

Do rondla włożyć pokrojone na kawałki masło - roztopić. Dodać cukier i cukier waniliowy. Mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści. Dodać śmietanę. Gotować na wolnym ogniu do momentu, aż powstanie gęsta, brązowa masa. Zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę. Gdy masa przestygnie, dodać pokrojone śliwki. Wstawić do lodówki. Gdy masa stężeje, formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Trufle otaczać w kakao. Przechowywać w lodówce (można włożyć w papilotki).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne trufle na Boże Narodzenie:

bajaderki_ziemniaczki_kartofelki_trufle_słodycze z alkoholem  kulki owsiane_domowe trufle_słodkości bez piekarnika  kartofelki_domowe trufle_bez piekarnika  Półmisek trufli_małe słodkości_domowe czekoladki  migdałowe bajaderki_kartofelki_okruszynki_świąteczne słodkości  śliwki w czekoladzie nadziewane marcepanem_domowe cukierki_domowe trufle_domowe czekoladki_finger food_danie na babski wieczór  mieszanka trufli z kaszy jaglanej_słodkości na jeden kęs  trufle z kaszy manny z amarantusem_domowe trufle_domowe cukierki_drobne słodkości  trufle owsiane_owsianki_Boże Narodzenie

wtorek, 14 listopada 2017

Ciastka z trzech składników, mniej chyba nie można :). Niesamowicie smaczne, orzechowe, delikatne i aromatyczne, a oprócz - błyskawiczne i proste.

Z "Moich wypieków".

ciastka orzechowe_ciastka z trzech składników_ciastka z masła orzechowego

Składniki:

  • 280 g masła orzechowego
  • 1 duże jajko
  • 1/3 szklanki drobnego cukru

Wykonanie:

Masło, jajko i cukier wymieszać (do uzyskania jednolitej masy). Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kłaść na blasze wyłożonej pergaminem, spłaszczać widelcem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180-190 °C ok. 12 minut (na ładny jasnobrązowy kolor). Studzić na kratce.

Ok. 18 sztuk.

Moje warianty ciastek:

*do masy dodać 100 g posiekanej czekolady (tę wersję widać na zdjęciu na pierwszym planie)

**do masy dodać 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

***do masy dodać posiekane, twarde krówki (ok. 100 g - tę wersję widać na zdjęciu na drugim planie)

****na środek ciastka, przed pieczeniem, wbić kawałek orzecha

****upieczone ciastka sklejać po dwa, przekładając dżemem lub nutellą (w takim przypadku trzeba upiec cieńsze ciastka)

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ciastka orzechowe_ciastka z trzech składników_ciastka z masła orzechowego

Inne ciasteczka:

ciastka czekoladowe ze snickersami_ciastka czekoladowe_ciastka kruche  ciasteczka tahini_ciasteczka sezamowe_ciasteczka chałwowe_ciasteczka kruche_kuchnia bliskowschodnia  ciasteczka z masłem orzechowym_kruche ciastka_Boże narodzenie+dan ia na piknik  ciastka z jabłkami_ciastka kruche_ciastka z nadzieniem owocowym_minitarty_minijabłeczniki  kruche ciasteczka z karmelizowanym słonecznikiem_kruche ciastka_drobne wypieki_Boże Narodzenie  Pieguski orzechowe Sowy_ciasteczka orzechowe_ciasteczka z bakaliami_ciasteczka pełnoziarniste  ciasteczka tiramisu_ciastka z kremem_markizy_ciastka z alkoholem_kuchnia włoska

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 20