| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Ciasteczka

piątek, 19 maja 2017

Zwykłe ciastka do kawy. Mięciutkie, podobne do kokosanek, nadziane marmoladą (u mnie część z jabłkowo-różaną, część z konfiturą wiśniową). Może na uroczyste przyjęcie niekoniecznie, ale na podwieczorek z chęcią :). Dodam, że ciastka są bezglutenowe.

Z "Ciast i ciasteczek" ("Biblioteczka Poradnika Domowego").

ciastka ryżowe_ciastka z marmoladą_słodkości na podwieczorek_ciastka do kawy

Składniki:

  • 210 g kleiku ryżowego
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • szklanka cukru (u mnie trzcinowy)
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowy)
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • marmolada lub konfitura

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej kulce zrobić wgłębienie (jak w kluskach śląskich). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180-190 °C. Po upieczeniu nadziać marmolada lub konfiturą. Piekłam ciasteczka także w innej wersji. Marmoladę wkładałam przed pieczeniem, ale wersja opisana wyżej jest lepsza :).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. 

Inne bezglutenowe ciasteczka i inne drobiazgi:

ciastka gryczane_ciastka kakaowe_ciastka bezglutenowe  plastusiowe szyszki_słodkości bez piekarnika_dania dla dzieci_czekoladopodobni  lebkuchen_niemieckie pierniczki_pierniczki bez glutenu_Boże Narodzenie  Duńskie ciastka maślane bez glutenu_ciastka kruche_ciastka z cukrem_ciastka bezglutenowe  ciastka czekoladowe bezglutenowe_ciastka błyskawiczne_ciastka na białkach

czwartek, 12 stycznia 2017

W końcu mam swoje ciastka! Maślane, bezglutenowe, takie jak ciastka duńskie z niebieskiej puszki. A wady? Ciasteczka mają troszeczkę inną strukturę, niż zwykłe glutenowe, może też są odrobinę bardziej suche? Ale to naprawdę drobiazgi! Są pyszne!

Z "Kuchni bez glutenu"

Duńskie ciastka maślane bez glutenu_ciastka kruche_ciastka z cukrem_ciastka bezglutenowe

Składniki:

  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka gumy guar
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany

Na wierzch:

  • białko
  • cukier do posypania ciastek

Wykonanie:

Wymieszać składniki suche (mąki: kukurydzianą, ryżową, ziemniaczaną), gumę guar, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy). Dodać pokrojone w kostkę masło, jajka, żółtko, śmietanę/jogurt. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30-60 minut.

Ciasto wałkować partiami. Wykrawać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka posmarować roztrzepanym białkiem, posypać cukrem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C na złoty kolor (ok.12 minut, ale trzeba pilnować, by nie przypalić ciastek).

Uwaga: Choć ciastka duńskie są dość grube, nam smakowała lepiej wersja cieniutka, ale to kwestia gustu.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. 

Duńskie ciastka maślane bez glutenu_ciastka kruche_ciastka z cukrem_ciastka bezglutenowe

Inne bezglutenowe ciasteczka i inne drobiazgi:

ciastka gryczane_ciastka kakaowe_ciastka bezglutenowe  śliwki w czekoladzie nadziewane marcepanem_domowe cukierki_domowe trufle_domowe czekoladki_finger food_danie na babski wieczór  plastusiowe szyszki_słodkości bez piekarnika_dania dla dzieci_czekoladopodobni  lebkuchen_niemieckie pierniczki_pierniczki bez glutenu_Boże Narodzenie  babeczki pisakowe bezglutenowe_babeczki na Wielkanoc_drobne wypieki

czwartek, 22 grudnia 2016

W ramach świątecznych wypieków upiekłam maślane "Alberty" - okrągłe ciasteczka z motywami bożonarodzeniowymi.

ciasteczka maślane Alberty_ciasteczka kruche_ciasteczka stemplowane_ciastka na Boże Narodzenie

Składniki:

  • 250 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 125 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • szczypta soli
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany

Wykonanie:

Masło, cukier, jajko, cukier waniliowy, sól - utrzeć na puszystą , jasną masę.

Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać, wraz ze śmietaną, do masy maślanej i zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.

Piekarnik rozgrzać do 175-180 °C. Na stolnicy rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm. Stemplami wytłaczać motywy na cieście, a następnie za pomocą okrągłej foremki o średnicy 6,5 cm, wykrawać okrągłe ciasteczka. Przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec 12-15 minut na złoty kolor.

Studzić na kratce.

Przepis z ulotki dołączonej do foremek.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ciasteczka maślane Alberty_ciasteczka kruche_ciasteczka stemplowane_ciastka na Boże Narodzenie

Inne przepisy na ciasteczka na Boże Narodzenie:

 kruche ciastka wg Michela Rouxa_ciasto kruche_drobne wypieki  kruche ciastka z orange curd_Boże Narodzenie_krem pomarańczowy_ciasteczka  ciastka francuskie Ani_drobne wypieki_ciastka z cukrem_Boże Narodzenie  Kruche ciastka maszynkowe_ciastka kruche_Boże Narodzenie  ciasteczka orzeszki_kruche ciastka_bez piekarnika_Boże Narodzenie

  

Kruche, delikatne ciasteczka marcepanowe w kształcie domków - moja kolejna ciasteczkowa nowość na Boże Narodzenie.

ciasteczka marcepanowe domki_ciastka kruche_ciastka w foremkach

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 125 g masła
  • 50 g masy marcepanowej
  • ew. ekstrakt migdałowy

Wykonanie:

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól wsypać na stolnicę i połączyć. Do mieszanki dodać masło i marcepan - posiekać na pył. Wbić jajko i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Piekarnik rozgrzać do 180 °C.

Foremki oprószyć delikatnie mąką. Ciasto wkładać do foremek, delikatnie rozwałkować, nadmiar ciasta usunąć ostrożnie (szpatułką lub nożem).

Foremki kłaść na tacy piekarnikowej i piec ok. 15 minut. Przestudzić i wyjmować z foremek. Studzić na kratce.

W foremkach piekłam także "Alberty" i kto wie czy na nich wzór nie był ładniejszy?

Przepis z ulotki dołączonej do foremek (zmieniony).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne ciastka na Boże Narodzenie:

amoniaczki_kruche ciasteczka z amoniakiem_starodawne ciasteczka_drobne wypieki  kruche ciasteczka z karmelizowanym słonecznikiem_kruche ciastka_drobne wypieki_Boże Narodzenie  ciasteczka maślano-cytrynowe_ciastka kruche_ciastka na kubeczek  rogaliki migdałowe_ciastka kruche_ciastka z migdałami_kuchnia austriacka  Białe wafle_domowe wafelki_dania dla dzieci_ciasteczka  ciasteczka tiramisu_ciastka z kremem_markizy_ciastka z alkoholem_kuchnia włoska  rogaliki półfrancuskie z makiem_rogaliki na słodko

sobota, 17 grudnia 2016

Bajaderki na Boże Narodzenie w świątecznej formie i smaku. Maleństwa na jeden kęs do kawy.

Tego typu słodkie drobiazgi zaliczam do dań z cyklu "świąteczny recykling"/"nie marnuję jedzenia". Dlaczego? Gdy zostaną po świętach drożdżówki, biszkopty, inne ciasta bez kremu, zamiast wyrzucać lub zjadać przesuszone, robię czekoladowe bajaderki, okruszynki, kartofelki. Oczywiście minibajaderki można przygotować ot tak, nie czekając aż przeschnie ciasto.

świąteczne bajaderki_drobne słodkości_okruszynki_kartofelki

Składniki:

  • 200 g suchego biszkoptu kakaowego (choćby taki jak TU) lub pokruszonych kakaowych ciastek
  • 150 g czekolady (u mnie mix gorzkiej i mlecznej)
  • 50 g masła
  • 1 łyżka kakao
  • 2-3 łyżki powideł lub dowolnego dżemu (u mnie, tym razem, dżem czereśniowo-agrestowy), jeśli masa będzie za sucha, więcej
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • 3 łyżki mocnego rumu

Dodatki:

  • 100 białej czekolady
  • suszona goja (lub kandyzowane czereśnie, lub inny czerwone owoce suszone/kandyzowane)*
  • papilotki

Wykonanie:

Kulki. Biszkopt pokruszyć, połączyć z kakao, przyprawą piernikową. Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić.  Połączyć biszkopt z czekoladą, dodać rum i powidła. Wymieszać i formować niewielkie kulki. Kulki wkładać do papilotek. Schłodzić.

Ozdabianie. Białą czekoladę rozpuścić, przestudzić. Bajaderki ozdobić kapeluszem z białej czekolady. Na wierzchu przymocować goję. Schłodzić.

*goję suszyłam sama; moja, w odróżnieniu od kupowanej, ma piękny, czerwony kolor

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

świąteczne bajaderki_drobne słodkości_okruszynki_kartofelki

Inne przepisy na pralinki, trufelki, bajaderki na Boże Narodzenie:

Półmisek trufli_małe słodkości_domowe czekoladki  kartofelki_domowe trufle_bez piekarnika  kulki owsiane_domowe trufle_słodkości bez piekarnika  bajaderki_ziemniaczki_kartofelki_trufle_słodycze z alkoholem  śliwki w czekoladzie nadziewane marcepanem_domowe cukierki_domowe trufle_domowe czekoladki_finger food_danie na babski wieczór  migdałowe bajaderki_kartofelki_okruszynki_świąteczne słodkości 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 19