| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Ciasteczka

wtorek, 20 czerwca 2017

O te ciastka dzieciątko męczyło mnie od dłuższego czasu. Najpierw myślałam o ciastkach gryczanych (jak TE), ale oreo gryczane jakoś tak nie pasowało mi. Na święta zrobiłam mazurek krówkowy na spodzie kakaowym, bezglutenowym. Spód okazał się pyszny, nie za słodki i to on posłużył mi jako baza ciastek. A nadzienie? Groszkowe, mleczne...pyszne :). Markizy zagościły w naszym domu na dobre. Teraz także w wersji białej (ciasto według TEGO przepisu).

Pyszny prezent na Dzień Ojca.

kakaowe markizy, czyli domowe oreo_ciastka z kremem_ciastka przekładane

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka gumy guar
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany

Masa:

  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1-2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 1 szklanka mleka w proszku

Wykonanie:

Ciastka. Wymieszać składniki suche (mąki: kukurydzianą, ryżową, ziemniaczaną, kakao), gumę guar, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy). Dodać pokrojone w kostkę masło, jajka, żółtko, śmietanę/jogurt. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30-60 minut.

Ciasto wałkować (dość cienko) partiami. Wykrawać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C  (ok.12 minut, ale trzeba pilnować, by nie przypalić ciastek).

Masa. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jasną puszystą masę. Dodać mleko w proszku, wymieszać. 

Masą przekładać ciastka (skleić po dwa).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. 

kakaowe markizy, czyli domowe oreo_ciastka z kremem_ciastka przekładane

Inne bezglutenowe ciasteczka i inne drobiazgi:

ciastka gryczane_ciastka kakaowe_ciastka bezglutenowe  plastusiowe szyszki_słodkości bez piekarnika_dania dla dzieci_czekoladopodobni  lebkuchen_niemieckie pierniczki_pierniczki bez glutenu_Boże Narodzenie  Duńskie ciastka maślane bez glutenu_ciastka kruche_ciastka z cukrem_ciastka bezglutenowe  ciastka czekoladowe bezglutenowe_ciastka błyskawiczne_ciastka na białkach  ciastka ryżowe_ciastka z marmoladą_słodkości na podwieczorek_ciastka do kawy



piątek, 19 maja 2017

Zwykłe ciastka do kawy. Mięciutkie, podobne do kokosanek, nadziane marmoladą (u mnie część z jabłkowo-różaną, część z konfiturą wiśniową). Może na uroczyste przyjęcie niekoniecznie, ale na podwieczorek z chęcią :). Dodam, że ciastka są bezglutenowe.

Z "Ciast i ciasteczek" ("Biblioteczka Poradnika Domowego").

ciastka ryżowe_ciastka z marmoladą_słodkości na podwieczorek_ciastka do kawy

Składniki:

  • 210 g kleiku ryżowego
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • szklanka cukru (u mnie trzcinowy)
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowy)
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • marmolada lub konfitura

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej kulce zrobić wgłębienie (jak w kluskach śląskich). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180-190 °C. Po upieczeniu nadziać marmolada lub konfiturą. Piekłam ciasteczka także w innej wersji. Marmoladę wkładałam przed pieczeniem, ale wersja opisana wyżej jest lepsza :).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. 

Inne bezglutenowe ciasteczka i inne drobiazgi:

ciastka gryczane_ciastka kakaowe_ciastka bezglutenowe  plastusiowe szyszki_słodkości bez piekarnika_dania dla dzieci_czekoladopodobni  lebkuchen_niemieckie pierniczki_pierniczki bez glutenu_Boże Narodzenie  Duńskie ciastka maślane bez glutenu_ciastka kruche_ciastka z cukrem_ciastka bezglutenowe  ciastka czekoladowe bezglutenowe_ciastka błyskawiczne_ciastka na białkach

czwartek, 12 stycznia 2017

W końcu mam swoje ciastka! Maślane, bezglutenowe, takie jak ciastka duńskie z niebieskiej puszki. A wady? Ciasteczka mają troszeczkę inną strukturę, niż zwykłe glutenowe, może też są odrobinę bardziej suche? Ale to naprawdę drobiazgi! Są pyszne!

Z "Kuchni bez glutenu"

Duńskie ciastka maślane bez glutenu_ciastka kruche_ciastka z cukrem_ciastka bezglutenowe

Składniki:

  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka gumy guar
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany

Na wierzch:

  • białko
  • cukier do posypania ciastek

Wykonanie:

Wymieszać składniki suche (mąki: kukurydzianą, ryżową, ziemniaczaną), gumę guar, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy). Dodać pokrojone w kostkę masło, jajka, żółtko, śmietanę/jogurt. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30-60 minut.

Ciasto wałkować partiami. Wykrawać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka posmarować roztrzepanym białkiem, posypać cukrem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C na złoty kolor (ok.12 minut, ale trzeba pilnować, by nie przypalić ciastek).

Uwaga: Choć ciastka duńskie są dość grube, nam smakowała lepiej wersja cieniutka, ale to kwestia gustu.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. 

Duńskie ciastka maślane bez glutenu_ciastka kruche_ciastka z cukrem_ciastka bezglutenowe

Inne bezglutenowe ciasteczka i inne drobiazgi:

ciastka gryczane_ciastka kakaowe_ciastka bezglutenowe  śliwki w czekoladzie nadziewane marcepanem_domowe cukierki_domowe trufle_domowe czekoladki_finger food_danie na babski wieczór  plastusiowe szyszki_słodkości bez piekarnika_dania dla dzieci_czekoladopodobni  lebkuchen_niemieckie pierniczki_pierniczki bez glutenu_Boże Narodzenie  babeczki pisakowe bezglutenowe_babeczki na Wielkanoc_drobne wypieki

czwartek, 22 grudnia 2016

W ramach świątecznych wypieków upiekłam maślane "Alberty" - okrągłe ciasteczka z motywami bożonarodzeniowymi.

ciasteczka maślane Alberty_ciasteczka kruche_ciasteczka stemplowane_ciastka na Boże Narodzenie

Składniki:

  • 250 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 125 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • szczypta soli
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany

Wykonanie:

Masło, cukier, jajko, cukier waniliowy, sól - utrzeć na puszystą , jasną masę.

Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać, wraz ze śmietaną, do masy maślanej i zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.

Piekarnik rozgrzać do 175-180 °C. Na stolnicy rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm. Stemplami wytłaczać motywy na cieście, a następnie za pomocą okrągłej foremki o średnicy 6,5 cm, wykrawać okrągłe ciasteczka. Przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec 12-15 minut na złoty kolor.

Studzić na kratce.

Przepis z ulotki dołączonej do foremek.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ciasteczka maślane Alberty_ciasteczka kruche_ciasteczka stemplowane_ciastka na Boże Narodzenie

Inne przepisy na ciasteczka na Boże Narodzenie:

 kruche ciastka wg Michela Rouxa_ciasto kruche_drobne wypieki  kruche ciastka z orange curd_Boże Narodzenie_krem pomarańczowy_ciasteczka  ciastka francuskie Ani_drobne wypieki_ciastka z cukrem_Boże Narodzenie  Kruche ciastka maszynkowe_ciastka kruche_Boże Narodzenie  ciasteczka orzeszki_kruche ciastka_bez piekarnika_Boże Narodzenie

  

Kruche, delikatne ciasteczka marcepanowe w kształcie domków - moja kolejna ciasteczkowa nowość na Boże Narodzenie.

ciasteczka marcepanowe domki_ciastka kruche_ciastka w foremkach

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 125 g masła
  • 50 g masy marcepanowej
  • ew. ekstrakt migdałowy

Wykonanie:

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól wsypać na stolnicę i połączyć. Do mieszanki dodać masło i marcepan - posiekać na pył. Wbić jajko i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Piekarnik rozgrzać do 180 °C.

Foremki oprószyć delikatnie mąką. Ciasto wkładać do foremek, delikatnie rozwałkować, nadmiar ciasta usunąć ostrożnie (szpatułką lub nożem).

Foremki kłaść na tacy piekarnikowej i piec ok. 15 minut. Przestudzić i wyjmować z foremek. Studzić na kratce.

W foremkach piekłam także "Alberty" i kto wie czy na nich wzór nie był ładniejszy?

Przepis z ulotki dołączonej do foremek (zmieniony).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne ciastka na Boże Narodzenie:

amoniaczki_kruche ciasteczka z amoniakiem_starodawne ciasteczka_drobne wypieki  kruche ciasteczka z karmelizowanym słonecznikiem_kruche ciastka_drobne wypieki_Boże Narodzenie  ciasteczka maślano-cytrynowe_ciastka kruche_ciastka na kubeczek  rogaliki migdałowe_ciastka kruche_ciastka z migdałami_kuchnia austriacka  Białe wafle_domowe wafelki_dania dla dzieci_ciasteczka  ciasteczka tiramisu_ciastka z kremem_markizy_ciastka z alkoholem_kuchnia włoska  rogaliki półfrancuskie z makiem_rogaliki na słodko

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 19