| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Makowce

poniedziałek, 12 grudnia 2016

Przepis z książki pani Magdy Gessler "Kuchnia polska Magdy Gessler". Makowiec błyskawiczny, nie wymaga mielenia maku. Trochę taki piegus (z wyglądu), tyle że bardziej wykwintny, bo w cieście makowym tkwią kostki marcepanu i plastry gruszek. A smak? To keks z makiem :).

Od razu uprzedzam pytania. Zbite warstwy na zdjęciu, to nie zakalec, a płaty gruszki (tak wrednie powiedziała moja rodzinka :)).

makowiec z marcepanem Magdy Gessler_keks z makiem_piegus z marcepanem_błyskawiczny makowiec

Składniki:

  • 220 g mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 1 cytryna
  • 20 ml koniaku
  • 200 g marcepanu
  • 2 gruszki
  • szczypta soli
  • ew. cukier puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Keksówkę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Marcepan pokroić w grubą kostkę i obtoczyć mąką (1 łyżka).

Pozostałą mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia połączyć.

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, startą skórką cytrynową na puszystą masę. Do utartej masy dodać stopniowo, cały czas miksując, jajka (po jednym), mąkę, mak, koniak, sól. Na koniec dodać kostki marcepanowe i delikatnie wymieszać.

Gruszki obrać, pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny.

Do foremki włożyć 1/3 masy, plastry gruszek, znów 1/3 masy i gruszki. Przykryć ostatnią częścią ciasta, wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C ok. godziny ( to zapis z książki, piekłam 90 minut), do suchego patyczka.

Wystudzić. Wierzch można oprószyć cukrem pudrem, polać polewą czekoladową, polukrować.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

makowiec z marcepanem Magdy Gessler_keks z makiem_piegus z marcepanem_błyskawiczny makowiec

Inne przepisy na ciasta z makiem na Boże Narodzenie:

 rogaliki półfrancuskie z makiem_rogaliki na słodko  makowiec_rolada makowa_ciasto krucho-drożdżowe_przepisy na Boże Narodzenie  Makowiec biszkoptowy_makowiec zawijany_makowiec błyskawiczny_słodkości na Boże Narodzenie  błyskawiczny makowiec_Boże Narodzenie_ciasto z makiem  pijak cziasto makowo-kokosowe_ciasto z alkoholem_makowiec_ciasto z kremem

piątek, 11 grudnia 2015

Ciasto pijak w nowej wersji. Na spodzie makowo-kokosowym - krem budyniowy, herbatniki nasączone alkoholem i polewa czekoladowa. Niby podobne do listopadowego pijaka, a jednak... mak i wiórki zmieniają wszystko. No i krem! Też budyniowy, ale na żółtkach, domowy. To inne ciasto, zdecydowanie inne.

Propozycja z cyklu "Przepisy na Boże Narodzenie" ze starego zeszytu Mamy.

ciasto makowo-kokosowe_ciasto pijak_ciasto z kremem_ciasto z alkoholem_przepisy na Boże Narodzenie

Składniki spodu:

  • 6 białek
  • 15 dag cukru pudru
  • szczypta soli
  • 15 dag maku
  • 15 dag wiórek kokosowych

Krem:

  • 6 żółtek
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej - kukurydzianej)
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 15 dag cukru pudru
  • 1/2 l mleka

Polewa:

  • 100 g czekolady
  • 100 ml kremówki
  • 30 g miękkiego masła

Ponadto:

  • 3-4 paczki herbatników (bezglutenowe w wersji bezglutenowej ciasta)
  • 1/2-3/4 szklanki wódki

Wykonanie:

Spód:

Białka ubić ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania dodawać cukier puder. Wyłączyć mikser, wsypać mak i wiórki i delikatnie wymieszać. 

Przełożyć do foremki o wymiarach 25x40 cm, wyrównać powierzchnię i piec 30-40 minut w 180 °C (do lekkiego zrumienienia). Wystudzić.

Krem:

Cukier utrzeć z żółtkami, dodać 1/2 szklanki mleka, mąki i wymieszać. Resztę mleka zagotować, wlać (powoli!) do masy jajecznej. Cały czas trzeba mieszać, by nie zwarzyć masy.  Całość postawić na ogniu i ogrzewać do zgęstnienia masy. Trzeba mieszać intensywnie i uważać by masa się nie przypaliła i nie zwarzyła. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i ostudzić.

Masło utrzeć na jasną, puszystą masę i nie przerywając ucierania, dodawać łyżka po łyżce wystudzony budyń. 

Masę przełożyć na zimny makowy spód.

Na krem budyniowy położyć nasączone w alkoholu herbatniki.

Polewa:

Śmietanę zagotować. Dodać do niej pokruszoną czekoladę - rozmieszać, dalej masło i połączyć, mieszając, składniki. Przestudzić.

Polewą posmarować herbatniki.

Ciasto schłodzić.

Kroić ostrym nożem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne ciasta nasączone alkoholem:

adwokat torcik bez pieczenia_torcik z biszkoptami i kremem_torcik z alkoholem  pijak_ciasto z kremem budyniowym_ciasto na biszkopcie_ciasto z alkoholem  Tort kukułka_ciasto z kremem_ciasto bez pieczenia_ciasto z alkoholem_ciasto z owocami  Tort śliwka w czekoladzie_tort czekoladowy_tort z alkoholem_tort na Boże Narodzenie

czwartek, 12 grudnia 2013

Lubicie domowe makowce? Ja bardzo. Ale przygotowanie makowca krucho-drożdżowego, drożdżowego zajmuje dużo czasu. A co wtedy, gdy go brakuje? Rezygnować? Kupić? Nieee, moja rolada makowa jest szybka (w znikaniu też), a przy tym bardzo smaczna i delikatna.

Rolada według tego przepisu, masa makowa - tego.

Makowiec biszkoptowy_rolada makowa_rolada biszkoptowa z makiem_potrawy na Boże Narodzenie

Składniki ciasta:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia

Składniki masy I:

  • 20 dag cukru
  • 25 dag maku
  • 1 łyżka miodu
  • 1/4 szklanki kremówki (lub więcej jeśli masa będzie za gęsta)
  • kieliszek rumu
  • rodzynki
  • skórka pomarańczowa
  • inne bakalie
  • pokruszone bezy lub inne dodatki do ozdoby rolady (bita śmietana, bakalie, inne)

Składniki masy II (zamiennie z masą I):

  • 3/4 puszki maku
  • 4-5 łyżek śmietany kremówki
  • kieliszek rumu
  • rodzynki
  • inne bakalie

Wykonanie ciasta:

Włączyć piekarnik na 180 °C. Dużą, prostokątną foremkę (25 x 40 cm) posmarować masłem i wysypać tartą bułką. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka rozmącić. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dodać cukier. Miksować do momentu, aż w pianie nie będą wyczuwalne drobiny cukru. Dodać, delikatnie mieszając, żółtka i mąkę z proszkiem. Przełożyć do foremki i upiec na złoty kolor (nie za długo, przepieczone kruszy się podczas zwijania).

Ściereczkę posypać cukrem, położyć na nią upieczoną roladę i zwinąć (razem ze ściereczką). Tą czynność trzeba wykonać, gdy rolada jest ciepła. Zimne ciasto jest mniej elastyczne i nie zwinie się.

Wykonanie masy I:

Mak sparzyć wrzącą wodą i pozostawić na kilka godzin, by napęczniał. Zagotować, osączyć na sitku i zmielić trzykrotnie. Do drugiego mielenia dodać cukier.

Przygotować bakalie - umyć, osuszyć, pokroić (jeśli trzeba). Rodzynki namoczyć w rumie.

Bakalie, rum i śmietankę dodać do maku, wymieszać.

Wykonanie masy II (jeśli brakuje nam czasu na masę I):

Rodzynki namoczyć w rumie. Dodać razem ze śmietaną i innymi bakaliami do masy makowej.

Składanie ciasta:

Rozwinąć biszkopt. Posmarować masą makową (część pozostawić do posmarowania wierzchu), ponownie zwinąć (już bez ściereczki) roladę. Posmarować wierzch masą, ozdobić i schłodzić (najlepiej kilka godzin).

* mam wrażenie, że wpis zajmuje więcej czasu niż przygotowanie ciasta :).

Znajdź mnie na fb.

Inne słodkości na Boże Narodzenie:

Hetman v. królewiec_ciasto miodowo-biszkoptowe_krajanka_ciasto z kremem_Boże Narodzenie  makowiec_rolada makowa_ciasto krucho-drożdżowe_przepisy na Boże Narodzenie  piernik adwentowy_piernik przekładany_kuchnia mazowiecka  błyskawiczny makowiec_Boże Narodzenie_ciasto z makiem

 



wtorek, 20 listopada 2012

Propozycja Ewy na Boże Narodzenie dla wszystkich zapracowanych - wilgotny, błyskawiczny makowiec.

Inne świąteczne dania znajdziesz tu.

 błyskawiczny makowiec_Boże Narodzenie_ciasto z makiem

Składniki:

  • 30-33 dag mielonego maku (nie masy makowej!)
  • 1/2 kg startych na jarzynówce jabłek
  • 5 jajek
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 30 dag cukru (25 dag do żółtek; 5 dag do białek)
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki polewy:

  • 100 g białej czekolady
  • 3-4 kostki czekolady mlecznej
  • 3-4 łyżki śmietanki

błyskawiczny makowiec_Boże Narodzenie_ciasto z makiem

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Do utartych żółtek dodać mak, kaszę, letnie masło, jabłka lekko odciśnięte z soku, proszek do pieczenia, olejek - wymieszać. Białka ubić z cukrem dodać do masy delikatnie mieszając. Piec w przygotowanej foremce 55 minut w temperaturze 180 °C (piekarnik musi być rozgrzany). Zimne ciasto polać polewą.

Białą i mleczną czekoladę połamać. Dodać do niej śmietanę i rozpuścić w kąpieli wodnej.

Znajdź mnie na fb.

Inne przysmaki na Boże Narodzenie:

makowiec_rolada makowa_ciasto krucho-drożdżowe_przepisy na Boże Narodzenie  piernik adwentowy_piernik przekładany_kuchnia mazowiecka  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  kruche ciastka wg Michela Rouxa_ciasto kruche_drobne wypieki

środa, 01 lutego 2012

Ciąg dalszy grudniowych wspomnień - makowiec. Stary rodzinny przepis. Piekła go ciotka, mama, a teraz ja.

 

makowiec

Ciasto:

  • 30 dag mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 20dag masła
  • 7 dag drożdży rozpuszczonych w 4 łyżkach mleka

Wszystkie ww. składniki zagnieść, włożyć do szczelnego woreczka foliowego i zatopić w zimnej wodzie. Poczekać aż ciasto wypłynie.

Masa makowa:

  • 2,5 szklanki maku (moczyć 12 godzin, osączyć, zmielić trzykrotnie)*
  • 2 jajka
  • 5 dag rozpuszczonego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki
  • bakalie

Połączyć ww. składniki, dodać pianę z białek, lekko wymieszać. Można masę dosłodzić miodem lub cukrem (ja dodaję odrobinę miodu).

*najlepiej zmielić mak maszynką ręczną z drobnym sitkiem, inaczej mak będzie źle zmielony i makowiec nie będzie zwarty (nadzienie może się kruszyć i rozpadać).

Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować (dostosować do wielkości blaszki), położyć na każdą po połowie masy makowej, rozsmarować (zostawiając wolne brzegi), zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Roladę zawinąć w folię, przełożyć do długiej foremki (zwinięciem na dół). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny (temp. 200 - 210 °C). Po ostudzeniu, polukrować.

Smacznego :)

Znajdź mnie na fb.

Inne starodawne przepisy na ciasta na Boże Narodzenie:

piernik adwentowy  miodownik  keks_ciasto ucierane_ciasto z bakaliami_przepisy na Boże Narodzenie  Hetman v. królewiec_ciasto miodowo-biszkoptowe_krajanka_ciasto z kremem_Boże Narodzenie