| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
czwartek, 05 października 2017

Sernik cytrynowy, kwaśny i orzeźwiający. Dla wszystkich miłośników kwaśno-słodkich ciast.

sernik cytrynowy_sernik z kremem cytrynowym_sernik z lemon curd_sernik kremowy_sernik pieczony

Składniki:

Spód:

  • 150 g herbatników (w wersji bezglutenowej - bezglutenowe)
  • 80 g masła
  • lub TEN przepis

Masa serowa:

  • 750 g sera twarogowego na sernik (u mnie Piątnica)
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml kwaśnej śmietany 22 %
  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • skórka otarta z 4 cytryn (tylko żółta część)
  • sok z jednej cytryny
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Krem:

  • 3 jajka
  • 80 g masła
  • 80 g cukru
  • 125 ml soku wyciśniętego z cytryn
  • skórka otarta z dwóch cytryn

Wykonanie:

Spód.  Herbatniki zmiksować w malakserze, połączyć z rozpuszczonym masłem. Masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Ugnieść, docisnąć, wstawić do lodówki.

Jeśli wybieramy opcję II spodu, przygotować wg. TEGO przepisu. Na zdjęciach ta wersja.

Masa serowa. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 °C. Przygotować formę - jeśli jest metalowa, wyłożyć folią aluminiową.

Serki, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, sól zmiksować do połączenia. Dodać stopniowo po jednym jajku, bardzo krótko miksując, by niepotrzebnie nie wtłaczać do ciasta powietrza. Dalej mąkę, połączyć. Masę przełożyć na zimny spód, wygładzić i piec w piekarniku ok. 1 godziny. Wystudzić, wstawić do lodówki najlepiej na noc. 

Krem (lemon curd). Masło roztopić dodać pozostałe składniki (uwaga! masło nie może być zbyt gorące, inaczej zwarzą się jajka). Wymieszać trzepaczką. Podgrzewać (!) na wolnym ogniu, cały czas intensywnie mieszając, do momentu, aż masa uzyska konsystencję budyniu (ok. 20 minut). Schłodzić. Kremem posmarować wierzch wystudzonego sernika.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

sernik cytrynowy_sernik z kremem cytrynowym_sernik z lemon curd_sernik kremowy_sernik pieczony

Inne jesienno-zimowe serniki:

sernik śliwka w czekoladzie_sernik czekoladowy_sernik kremowy_sernik bezglutenowy_ciasto bezglutenowe  sernik Biały Rosjanin_sernik gotowany_sernik na spodzie czekoladowym_sernik z musem kawowym  sernik gotowany_sernik bez pieczenia_sernik przekładany_sernik z czekoladą  sernik z musem cytrynowym i bezami_sernik gotowany z musem_sernik bez pieczenia  sernik orzechowy_sernik zimowy_sernik kremowy  sernik krówkowy Dawida_ciasto bez pieczenia_sernik na zimno_sernik amerykański  sernik czarno-biały_sernik z ciasteczkami oreo_sernik kremowy  pomarańczowy sernik_sernik na kruchym spodzie_sernik delikatny_sernik Rouxa