| < Listopad 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tagi






Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
czwartek, 15 listopada 2018

Lubicie karpatkę? A ptysie ? Miniptysie z ajerkoniakiem? Ja na wszystkie pytania odpowiadam TAK. Ale ptysie na słono, wytrawne to coś innego, zaskakującego. Do ciasta ptysiowego dodany jest ser, to ten dodatek sprawia, że zwykłe ciasto ptysiowe staje się rewelacyjną przekąską do wina. Takie ptysie mogą być także wspaniałym dodatkiem do zup - grzybowej, barszczu, cebulowej. Sprawdzą się na przyjęciu jako samodzielna przekąska, czy też przegryzka do wszelakich dipów.  Smak ciasteczek można modyfikować dodając paprykę, zielony pieprz, czarnuszkę albo ulubione zioła. Zachęcam do wypróbowania przepisu, szczególnie dziś, wszak trzeci czwartek listopada, to Święto Wina - Beaujolais Nouveau.

gougeres_wytrawne ptysie_serowe ptysie_przekąska do wina_przekąska sylwestrowa

Przepis na gougères - wytrawne ptysie.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 80 g masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka startego grugrere (to oryginalna wersja)
  • 1 szklanka wody
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Jak zrobić gougères - wytrawne ptysie?

Wodę, masło, sól, pieprz i startą gałkę muszkatołową zagotować. Zdjąć z ognia, dodać mąkę i połączyć. Ponownie postawić na ogniu i ok. 5-10 minut gotować mieszając, by ciasto straciło surowy smak mąki. Zestawić z ognia, przestudzić i dodawać po jednym jajku intensywnie mieszając. Wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Dodać starty ser i ponownie wymieszać. Formować łyżką kuleczki wielkości orzecha włoskiego (nie muszą być specjalnie równe) i kłaść, zachowując odstępy, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200-230 °C ok. 25 minut (do zrumienienie). W czasie pieczenia nie otwierać piekarnika, inaczej opadną.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

 gougers_wytrawne ptysie_ptysie serowe_kuchnia francuska_przekąska do wina

Przepis Agnieszki Kręglickiej.

Przepisy na inne słone przegryzki:

francuskie spiralki_domowe paluszki_słona przekąska_danie karnawałowe  rogaliki francuskie ze szpinakiem_rogaliki na słono_karnawał_słone przegryzki  paluchy z oliwkami_domowe przekąski_oliwki w cieście francuskim_dania karnawałowe   domowe krakersy z pastą awokado_wytrawne wypieki_dip z awokado  paluchy serowe_słone przegryzki_domowe paluszki  ptysie na słono nadziewane sałatką jarzynową_ptysie na ostro_słone ptysie_słone przekąski_zwykła sałatka

wtorek, 13 listopada 2018

Chrupiące, mleczne praliny kokosowe - słodka przekąska na jeden kęs. Zrobiłam je w dwóch wersjach - w otoczce kokosowej z migdałem w środku (jak słynne cukierki) i w polewie czekoladowej (na patyku i zwyczajnie). Obie pyszne, ale do dłuższego przechowywania lepsza jest wersja z czekoladą, ponieważ dłużej utrzymuje wilgoć pralinek.

praliny kokosowe_praliny kokosowe z wafelkami_praliny jak raffaello

W tle ciastka maszynkowe z czekoladą i praliny kokosowe w czekoladzie.

Praliny wg TEGO przepisu.

Przepis na praliny kokosowe:

Składniki:

  • 2 wafle 
  • 1/2 szklanki mleka
  • 200 g masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 1 kieliszek spirytusu

Dodatki:

  • migdał do środka pralinki
  • 100 g wiórków kokosowych do otoczenia pralinek
  • 100 g białej czekolady + 50 ml śmietany
  • drobne ozdoby
  • patyczki szaszłykowe

Jak zrobić praliny kokosowe:

Dwa wafle pokruszyć na drobne kawałki. Mleko, cukier, masło, cukier waniliowy zagotować mieszając. Masę lekko przestudzić, dodać mleko w proszku, spirytus, wiórki kokosowe, pokruszone wafle. Formować kuleczki i, tu w zależności od wersji, wkładać do środka migdał i obtaczać w wiórkach lub zanurzać w rozpuszczonej czekoladzie i dowolnie ozdabiać. Można nadziewać na patyki. Zostawić do zastygnięcia (najlepiej na 12 godzin). 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

praliny kokosowe_domowe raffaello_praliny kokosowe z migdałami

W tle ciastka maszynkowe z czekoladą, praliny kokosowe w czekoladzie (też na patyku), ciastka maszynkowe, białe wafle.

Inne przepisy na trufle i praliny:

trufle z kaszy manny z amarantusem_domowe trufle_domowe cukierki_drobne słodkości  śliwki w czekoladzie nadziewane marcepanem_domowe cukierki_domowe trufle_domowe czekoladki_finger food_danie na babski wieczór  kulki owsiane_domowe trufle_słodkości bez piekarnika  Półmisek trufli_małe słodkości_domowe czekoladki  kartofelki_domowe trufle_bez piekarnika  

środa, 07 listopada 2018

Korzenne, aromatyczne bułeczki z powidłami (lub czekośliwką) i kruszonką. Oczywiście, najlepsze na ciepło ze szklanką mleka :).

bułeczki dyniowe do odrywania z powidłami i kruszonką_bułeczki drożdżowe_bułki na słodko_bułki śniadaniowe

Przepis na dyniowe bułeczki do odrywania z powidłami i kruszonką.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki puree dyniowego
  • 1/2 szklanki mleka (lub więcej, jeśli puree jest bardzo suche)
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/4 łyżeczki świeżo utłuczonego kardamonu (lub więcej, ale ostrożnie, to intensywna przyprawa)
  • skórka otarta z 1 pomarańczy (tylko pomarańczowa część)
  • 4 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli

Dodatki:

  • powidła lub czekośliwka ok. 2/3 szklanki
  • kruszonka (przepis TU połowa porcji)

 Jak zrobić dyniowe bułeczki do odrywania z powidłami i kruszonką?

Zrobić rozczyn - drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru, zostawić, po chwili rozpuszczą się, dodać łyżkę mąki, 2-3 łyżki letniego mleka, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut.

Mąkę przesiać, dodać do niej rozczyn, puree, letnie mleko, masło, imbir, kardamon, skórkę pomarańczową, cukier, sól. Całość dobrze wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (mikserem z hakiem 10-15 minut). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. 

Gdy ciasto rośnie, zrobić kruszonkę - rozetrzeć w palcach wszystkie składniki na kruszonkę. Przygotować formę o średnicy 25-26 cm - posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Każdą rozpłaszczyć, nakładać powidła, dokładnie zalepiać i formować okrągłe bułeczki. Układać w foremce zachowując odstępy (bułeczki połączą się podczas pieczenia). Wierzch posypać kruszonką i zostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia..

Piec w 180 °C ok. 30-35 minut.

Z "Moich Wypieków".

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

bułeczki dyniowe do odrywania z powidłami i kruszonką_bułeczki drożdżowe_bułeczki śniadaniowe_drożdżówki_bułki na słodko

Przepisy na inne słodkie bułki:

buchty drożdżowe z rabarbarem i kruszonką_bułki drożdżowe_sodkie bułki  małpi chleb_bułeczki cynamonowe_bułeczki na piknik_bułeczki drożdżowe  Kanelbullar_szwedzkie bułki cynamonowe_słodkie bułki_bułki drożdżowe  słodkie bułeczki_bułki drożdżowe_kuchnia mazowiecka_przepisy na piknik  zrolowane bułeczki migdałowo-cynamonowe_bułki drożdżowe_bułki słodkie  bułeczki maślane_bułki drożdżowe_dania na piknik

niedziela, 04 listopada 2018

Nasz hit ostatniego roku - delikatne naleśniki na mleku kokosowym i soku pomarańczowym, nadziane bananami i czekoladą. Na śniadanie, kolację, podwieczorek.

naleśniki z bananami i czekoladą_słodkie śniadanie_kolacja na słodko_danie dla dzieci

Przepis na naleśniki z bananami i czekoladą:

  • 10 łyżek mąki (często orkiszowa)
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego (można zwykłe)
  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
  • jajko
  • sól
  • 2 łyżeczki cukru
  • woda gazowana do uzupełnienia (zależnie od mąki, ok. 4 łyżek)
  • masło klarowane do posmarowania patelni
  • 2,5 banana
  • 20 kostek czekolady (po 4 kostki na naleśnik)

Jak zrobić naleśniki z bananami i czekoladą?

Wszystkie składniki wymieszać energicznie trzepaczką. Ciasto odstawić na 20-30 minut. Jeśli jest za gęste, uzupełnić wodą gazowaną. 

Gdy ciasto odpoczywa, zetrzeć na tarce czekoladę, obrać i przekroić wzdłuż, na pół banany. 

Patelnię posmarować cieniutko masłem, smażyć naleśnik. Po przerzuceniu na drugą stronę posypać startą czekoladą, położyć połówkę banana, zawinąć, chwilę zapiec. W ten sposób usmażyć pozostałe naleśniki. Przed podaniem oprószyć delikatnie czekoladą.

Porcja na 5 naleśników.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

naleśniki z bananami i czekoladą_śniadanie na słodko_słodka kolacja_danie dla dzieci

Przepis Artura.

Inne przepisy na placuszki, naleśniki, racuchy na słodko:

racuszki sereowe na słodko i słono_placuszki serowe_śniadanie  naleśniki biszkoptowe z musem dyniowym_naleśniki deserowe_dynia na słodko_deser na ciepło_słodki obiad  placuszki dyniowo-jaglane_placki dyniowe_placki z kaszą jaglaną_jesienne placki  Naleśniki Gundel_naleśniki z orzechami_desery_kuchnia węgierska  naleśniki czekoladowe ze słoneczną sałatką_naleśniki_sałatka owocowa_dania na lato  placuszki dyniowo-serowe + sałatka piękności_racuchy_jesienna sałatka