| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Tagi






Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
piątek, 13 lipca 2018

Moja letnia rolada z borówkami i bitą śmietaną w nowym wydaniu - z lustrzaną polewą. I...zdania są podzielone, część rodzinki zachwycona, część rozczarowana. A polewa, oprócz tego, że jest lśniąca i ładnie wygląda, jest lekko ciągnąca.

rolada z borówkami i lustrzaną polewą_rolada biszkoptowa_rolada z bitą śmietaną 

Składniki:

Rolada:

  • 4 jajka (z lodówki)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia

Krem:

  • 1 i 1/2 szklanki kremówki
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 1 kubeczek borówek (lub innych drobnych owoców)
  • 2 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki wody

Lustrzana polewa:

  • 100 g białej czekolady
  • 50 g kremówki
  • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki wody

Dodatki:

  • Bita śmietana
  • borówki
  • listki melisy lub mięty

Wykonanie:

Rolada. Piekarnik włączyć (temperatura 180 °C). Blaszkę do pieczenia o wymiarach 25 cm x 40 cm wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Żółtka oddzielić od białek i rozmieszać. Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać cukier i dalej ubijać do uzyskania lśniącej, gęstej  masy. Pianę połączyć z żółtkami i mąką przesypując i lekko mieszając. Przełożyć do formy i piec 15 -20 minut na złoty kolor. 

W tym czasie ściereczkę, z którą będziemy zwijać roladę, położyć na blacie i posypać cukrem. Na ścierkę wyjąć upieczony biszkopt (góra powinna leżeć na ściereczce z cukrem) i ciepły zwinąć razem ze ściereczką. Wystudzić.

Nadzienie. Przygotować owoce - umyć i osuszyć. Żelatynę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (moją namoczyłam i podgrzałam do rozpuszczenia). Śmietanę ubić z pudrem. Dodać żelatynę. Rozwinąć roladę posmarować ubitą śmietaną , posypać borówkami zwinąć jeszcze raz (bez ściereczki). Schłodzić. Polać polewą i ozdobić.

Lustrzana polewa. Żelatynę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Śmietanę podgrzać (prawie do zagotowania). Dodać połamaną czekoladę i rozmieszać. Połączyć z żelatyną i polać roladę. 

Uwagi:

*blaszkę posmarowaną masłem można posypać wiórkami kokosowymi, czy mielonymi migdałami.

**rolady nie należy zbyt długo piec, ponieważ przesuszona trudniej zwija się (kruszy się i pęka)

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne rolady z owocami:

rolada biszkoptowa z pieczonymi jabłkami_rolada z owocami_ciasto z owocami  rolada z borówkami_rolada biszkoptowa_przepisy na lato_ciasto z owocami  rolada czekoladowa z marcepanem i porzeczkami_rolada biszkoptowa_ciasta z kremem  rolada z galaretką truskawkową_rolada biszkoptowa_ciasto na lato_ciasto z owocami  Kula_rolada biszkoptowa_ciasto z kremem_ciasto z owocami

wtorek, 10 lipca 2018

Na obiad, w czasie upałów - sałatka z kurczakiem, sałatą, pomidorami, ciecierzycą. Do niej grzanki i woda z melisą.

sałatka z kurczakiem i ciecierzycą_sałatka na lato_szybka kolacja

Składniki:

  • 1 upieczona, mała pierś kurczaka (u mnie z rożna, bez skóry)
  • 3 pomidory
  • 80-100 g sałaty (u  mnie roszponka, ale może być mix różnych sałat)
  • 4 łyżki ugotowanej ciecierzycy 
  • zioła po łyżce posiekanych - szczypiorek, koperek, 1/2 łyżki oregano
  • sos: łyżka oliwy, soku z cytryny, ząbek czosnku, odrobina soli

Wykonanie:

Sałatę umyć, osuszyć, przełożyć do salaterki. Na to kurczaka pokrojonego w kostkę, pomidory w ćwiartki (można obrać skórkę), osączoną ciecierzycę, posiekane zioła. Na koniec przygotować sos - oliwę, sok z cytryny, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek wlać do słoika, zakręcić i dobrze wstrząsnąć. Tak przygotowaną emulsją polać sałatkę.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

sałatka z kurczakiem i ciecierzycą_sałatka na lato_sałtaka na kolację

Inne sałatki:

sałatka z kaszy jaglanej_sałatka z kasza i warzywami_sałatka na drugie śniadanie  sałatka gruzińska_sałatka z pomidorami i ogorkami_sałatka z orzechami  pikantna sałatka z arbuzem_pikantna sałatka z fetą, melonem i arbuzem_owoce na słono  carpaccio z buraczków_sałatka z serem_buraczki na zimno  http://rodzinkawkuchni.blox.pl/2014/03/Salatka-z-makaronem-i-ziarnami-slonecznika.html  sałatka z kurczakiem i ananasem_przekąski i przystawki_sałatka z mięsem_dania na karnawał  sałatka z czerwoną fasolą_danie błyskawiczne_danie z mięsem_danie karnawałowe  miodowy kurczak z roszponką_dania z drobiu_sałatka z marynowanymi owocami

niedziela, 08 lipca 2018

Delikatny biszkopt przełożony puszystym kremem kajmakowym na bazie mascarpone. W kremie zaskakujący element - chrupiące krówki. Pyszny tort na urodziny, imieniny, rocznicę.

Inny tort kajmakowy znajdziesz TU.

tort kajmakowy_tort z kremem krówkowym_tort na biszkopcie_tort z kremem mascarpone

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Krem:

  • 500 g mascarpone
  • 510 g kajmaku (puszka; u mnie Gostyń)
  • 30 dag krówek (odłożyć 4-5 do przybrania)

Ozdoby:

  • 3-4 kostki czekolady
  • odłożone krówki
  • odłożony kajmak
  • cieniutkie ciasteczka Oreo
  • miętowe patyczki
  • czekoladki Kinder Bueno
  • inne dowolne

Wykonanie:

Biszkopt. Składniki w temperaturze pokojowej (czyli jajka trzeba wyjąć z lodówki 2 godziny przed pieczeniem).

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować tłuszczem). Piekarnik włączyć na 170 °C. 

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i wymieszać.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać.

Białka ubijać na najwyższych obrotach ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać, po jednej łyżce, cukier. Gdy masa będzie lśniąca i puszysta, a grudki cukru nie będą wyczuwalne, zmniejszyć obroty miksera i po jednym dodać żółtka.

Wyłączyć mikser i stopniowo, delikatnie mieszając, dodać mąki.

Przełożyć ciasto do foremki i piec 35-40 minut (do suchego patyczka). Wyjąć biszkopt z piekarnika (od razu po upieczeniu) i rzucić wraz z foremką z wysokości 50 cm na podłogę (trzeba uważać, by nie rozpięła się foremka).

Wystudzić w foremce. Wyjąć, gdy całkowicie ostygnie (najlepiej upiec dzień wcześniej). Przed wyjęciem okroić nożykiem. Przekroić na 2 lub 3 części.

Ciasto piekę w foremce o średnicy 24 cm.

Krem kajmakowy. Składniki powinny być chłodzone w lodówce przez 10-12 godzin. Masarpone i kajmak ubijam na jednolity krem. Można odłożyć 2 -3 łyżki kajmaku do ozdobienia tortu. Krówki siekam (4-5 odkładam). Masę dzielę na dwie części większą i mniejszą. Do większej dodaję krówki. Mniejszą pozostawiam bez dodatków.

Składanie tortu. Na paterze położyć jeden z blatów tortu (można biszkopt przeciąć na 2 lub 3 części, tu przecięłam na 2). Na blat wyłożyć krem z krówkami, przykryć drugim blatem. Kremem bez krówek posmarować wierzch i boki tortu. Wygładzić ozdobić. Ja ozdobiłam kajmakiem (lekko go podgrzałam, by był bardziej plastyczny), pokruszonymi krówkami i czekoladą. Wstawić do lodówki i schłodzić (najlepiej na kilka godzin). 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

tort kajmakowy_tort na biszkopcie_tort z kremem kajmakowym i krówkami_tort z kremem mascarpone

Inne torty na biszkopcie:

tort rodzynkowiec_ciasto czekoladowe_ciasto z kremem  tort szachownica_ciasto z kremem_ciasto czekoladowe  Tort baranek Szon_ciasta z kremem_ciasta z owocami_dania dla dzieci  tort rafffaello z truskawkami_tort na lato_tort kokosowy  tort bezowy z kremem mascaropne_tort z ajerkoniakiem_tort na Boże Narodzenie  tort pinia colada_tort ananasowo-kokosowy_tort biały_tort na komunię