| < Styczeń 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Tagi






Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
piątek, 18 stycznia 2019

Błyskawiczne i proste ciasto czekoladowe, a przy tym wytrawne, mocno czekoladowe, coś pośredniego między murzynkiem a brownie. U nas kolejny raz :). Doskonałe na każdą okazję - spotkanie, imieniny, walentynkowa kolacja we dwoje.

Z "Kwestii Smaku".

ciasto czekoladowe_ciasto łatwe_ciasto błyskawiczne

Przepis na ciasto czekoladowe.

Ciasto:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 80 g masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 g masła

Jak zrobić ciasto czekoladowe?

Piekarnik włączyć na 175 °C. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę połamać i wraz z masłem wrzucić do garnka. Delikatnie podgrzewając i mieszając, rozpuścić. Dodać mleko, wymieszać (do uzyskania jednolitej masy).

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. 

Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę (mikserem na najwyższych obrotach przez 4-5 minut). Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodać mąkę i czekoladę. Ciasto przełożyć do foremki. Piec ok 43-45 minut, do suchego patyczka. Po 30 minutach od wyjęcia z piekarnika, okroić nożem wokół i przełożyć na paterę.

Przygotować polewę. Połamać czekoladę i wraz z masłem podgrzewając i mieszając, rozpuścić na wolnym ogniu.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ciasto czekoladowe_ciasto łatwe_ciasto błyskawiczne

Inne ciasta czekoladowe:

koniakówka_ciasto czekoladowe_ciasto ucierane  rolada w waflu_ciasto z kremem_ciasto bez piekarnika_rolada  tort rodzynkowiec_ciasto czekoladowe_ciasto z kremem  ciasto czekoladowe caprese_ciasto migdałowe_ciasto bezglutenowe_ciasto bez mąki  ciasto czekoladowe z musem czekoladowym_ciasto bezglutenowe_ciasto z kemem_ciasto z pianką czekoladową  brownie z kaszy jaglanej z frużeliną wiśniową_ciasto czekoladowe_ciasto bezglutenowe_ciasto z kaszy jaglanej_zdrowe wypieki_sos wiśniowy

środa, 16 stycznia 2019

Na śniadanko, kolację, słodki obiad - delikatne i puszyste placki twarogowe z rodzynkami i delikatną nutą cytrusową:). 

 placuszki serowe z rodzynkami_serniczki pieczone_delikatne placuszki_puszyste placuszki serowe

Składniki:

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • 4 łyżki proszku budyniowego
  • 3 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1-2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej lub pomarańczowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • opcjonalnie 50-80 g rodzynek
  • sól
  • olej lub masło klarowane do smażenia

Do podania:

  • jogurt lub śmietana
  • serek grani
  • sos owocowy/czekoladowy/waniliowy
  • cukier puder
  • dowolny dżem lub konfitura
  • sałatka owocowa
  • w wersji luksusowej - lody

Przepis na placki twarogowe:

Twaróg, żółtka, proszek budyniowy, cukier, otartą skórkę, sodę, ekstrakt waniliowy, sól - dobrze wymieszać. Rodzynki sparzyć, odcedzić i osuszyć. Dodać do ciasta. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową. Smażyć na wolnym ogniu rumiane placuszki. Placki trudno przewrócić na drugą stronę (są tak delikatne), ale smak wynagradza drobne kłopoty podczas pieczenia :). Porcja na 3-4 osoby.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

placuszki serowe z rodzynkami_placuszki twarogowe_placuszki z białego sera_placuszki puszyste_placuszki delikatne_serniczki

Inne przepisy na placuszki:

placuszki budyniowe z borówkami_placuszki bezglutenowe_placuszki na jogurcie_placuszki czekoladowe_pancakes  placuszki dyniowo-jaglane_placki dyniowe_placki z kaszą jaglaną_jesienne placki  puszyste placuszki jogurtowe z borówkami_racuszki_placki na sodzie_słodki obiad  chlapaki_racuchy drożdżowe_racuchy mazowieckie_pączki z łyżki  placuszki z syropem z drzewa chlebowego_pankejki_corab_sałatka owocowa  placuszki biszkoptowe z domowym kremem bounty_placki_krem kokosowy  racuszki sereowe na słodko i słono_placuszki serowe_śniadanie

wtorek, 08 stycznia 2019

Kruche, maślane ciastka maszynkowe w wersji kawowej. Z kleksem lukru i ziarenkiem kawy. Dla wielbicieli kawy, do kawy. Na przyjęcie karnawałowe i nie tylko. Może jedynie dzieci nie są zachwycone.

ciastka kawowe_ciastka maszynkowe_ciastka maślane

Składniki: (wg tego przepisu):

  • 1 kg mąki
  • 66,66 dag masła (ponad 3 kostki masła)
  • 33,33 dag cukru pudru
  • 3 żółtka (wiejskie)
  • 1 jajko (wiejskie)
  • 4-5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej

Dodatki:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 białko (raczej M)
  • ziarenka kawy na wierzch ciastka

Jak zrobić kruche, maszynkowe ciastka kawowe?

Ciastka kawowe. Przesiać mąkę, dodać puder, masło, kawę - posiekać na stolnicy "na proszek". Dodać jajko i żółtka, zagnieść.

Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 24 godziny.

Ciastka przeciskać przez maszynkę do mięsa ze specjalną nakładką. Zakręcać w kółka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200-220 °C na jasnozłoty kolor.

Studzić na kratce.

Wystudzone ciasteczka na złączeniu polukrować i ozdobić ziarenkiem kawy.

Lukier. Białko utrzeć z pudrem na jasną i gęstą masę. 

Uwaga: jajka mają różną wielkość, a mąka różny stopień wysuszenia. Jeśli powstaną trudności z zagniataniem (choć u mnie ich nie było), zawsze można dodać dodatkowe żółtko.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne kruche ciasteczka:

ciasteczka orzeszki_kruche ciastka_bez piekarnika_Boże Narodzenie  ciastka cytrynowe Sansy Stark_ciastka kruche_ciastka dla moli książkowych_ciastka na Boże Narodzenie  kruche waniliowe ciasteczka na dzień św. Patryka_drobne wypieki_domowe ciastka  kruche ciastka z orange curd_Boże Narodzenie_krem pomarańczowy_ciasteczka  ciastka kręcone_cistka kruche_ciastka mszynkowe_kuchnia mazowiecka  kruche ciasteczka z karmelizowanym słonecznikiem_kruche ciastka_drobne wypieki_Boże Narodzenie  http://rodzinkawkuchni.blox.pl/2013/06/Ciasteczka-stopy-Yeti.html  kruche ciastka wg Michela Rouxa_ciasto kruche_drobne wypieki  Duńskie ciastka maślane bez glutenu_ciastka kruche_ciastka z cukrem_ciastka bezglutenowe  Kruche ciastka maszynkowe_ciastka kruche_Boże Narodzenie  mieszanka kruchych ciastek_kruche ciastka wg Rouxa_świąteczne wypieki_drobiazgi do kawy  amoniaczki_kruche ciasteczka z amoniakiem_starodawne ciasteczka_drobne wypieki

piątek, 04 stycznia 2019

Z najlepszymi życzeniami w Nowym Roku - zimowy tort "Miodowa Stefanka". Siedem placków miodowych, przełożonych powidłami i kremem z kaszy manny z nutą alkoholu. Pyszny i ładny :). Na imieniny, urodziny, inne przyjęcie z dużą liczbą gości :).

tort miodowa stefanka_tort wielowarstwowy_tort miodowy_tort z kremem z kaszy manny_tort urodzinowy

Przepis na tort "Miodowa Stefanka":

Ciasto:

  • 60 dag mąki
  • 20 dag cukru pudru (można mniej)
  • 10 dag miodu
  • 10 dag masła
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 jajka

Krem:

  • 1 l mleka
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 25 dag masła w temperaturze pokojowej
  • 20 dag cukru pudru (lub do smaku)
  • 5 łyżek spirytusu

Dodatki:

  • powidła śliwkowe (duży słoik)
  • 1/2 tabliczki czekolady
  • 2-3 słone paluszki
  • puder do oprószenia ciasta

Jak zrobić tort "Miodowa Stefanka"?

Ciasto. Mąkę wymieszać z sodą i posiekać razem z masłem. Dodać cukier puder, jajka i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Schłodzone ciasto podzielić na 7 części i rozwałkować placki o średnicy 28 cm. Z resztek ciasta wykroić dowolne ozdoby - gwiazdki, serduszka, inne. Piec placki w temperaturze 180-200 °C na złoty kolor. Najlepiej upiec ciasto na 2-3 dni przed przygotowaniem tortu (by blaty skruszały).

Krem. zagotować mleko, do wrzącego wsypać, intensywnie mieszając, by nie powstały grudki,  kaszę mannę. Wierzch przykryć folią spożywczą (nie powstanie kożuch i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Do utartego dodawać po łyżce ostudzoną kaszę, cały czas miksując. Na koniec dodać stopniowo spirytus.

Składanie. Placki smarować powidłami a następnie kremem i układać jeden na drugim. Wierzch ozdobić upieczonymi ciasteczkami (serduszka, gwiazdki, inne) przyklejając je rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą (można też kremem). Wierzch ciasteczek ozdobić czekoladą. Całość oprószyć cukrem pudrem.

Jak zrobić ośnieżone choinki?

Na papierze pergaminowym położyć paluszki. Rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą narysować choinki (pień drzewka to paluszek). Gdy czekolada zastygnie, delikatnie odkleić ozdobę od papieru. Na koniec delikatnie oprószyć cukrem pudrem (to będzie śnieg).

Tort jest najlepszy następnego dnia po zrobieniu (zmięknie i smaki połączą się).

Rady:

Przed położeniem pierwszego blatu na paterze, warto na środek naczynia położyć kleks kremu. Dzięki temu tort jest stabilny i nie przesuwa się po paterze.

Kaszę studzić w temperaturze pokojowej. dzięki temu i masło, i kasza będą miały tą samą temperaturę i krem nie zwarzy się. 

Do ciasta warto dodać szczyptę soli, to podkreśli słodycz ciasta i placki ładniej zrumienią się.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

tort miodowa stefanka_tort z kremem z kaszy manny_tort miodowy_tort urodzinowy

tort miodowa stefanka_tort miodowy_tort z kremem z kaszy manny_tort z powidłami_tort wielowarstwowy

Inne torty na uroczyste okazje:

Marcinek_ciasto z kremem_tort  tort szachownica_ciasto z kremem_ciasto czekoladowe  tort cynamonowy_torty_przepisy na lato_ciasta z kremem  tort rodzynkowiec_ciasto czekoladowe_ciasto z kremem  tort bezowy z granatami_tort bezowo-pomarańczowy_tort delikatny i kruchy  Tort kukułka_ciasto z kremem_ciasto bez pieczenia_ciasto z alkoholem_ciasto z owocami