| < Czerwiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi






Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
środa, 27 czerwca 2018

Kremowy sernik na wytrawnym czekoladowym spodzie z warstwą orzeszków i kajmaku.

sernik kajmakowy z orzeszkami na spodzie brownie_sernik kremowy_sernik z kajmakiem

Składniki brownie:

  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 50 g mielonych migdałów lub orzechów
  •  85 g mąki (w wersji bezglutenowej - ryżowej)
  • szczypta soli

Składniki masy serowej:

  • 750 g twarogu (wiaderkowa Piątnica)
  • 250 g mascarpone
  • 200 g śmietany 22 %
  • 210-250 g cukru
  • 4 jajka
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego (proszek)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Dodatki:

  • puszka kajmaku (510 g; u mnie Gostyń)
  • puszka orzeszków ziemnych solonych
  • 4-5 krówek

Wykonanie:

Spód.  Formę o średnicy 24 cm wyłożyć folią aluminiową. Piekarnik włączyć i nastawić temperaturę 180 °C.

Masło rozpuścić, chwilę przestudzić, dodać połamaną czekoladę, wymieszać. Jajka ubić na puszystą masę z cukrem i szczyptą soli. Ubijając, wlać powoli czekoladę. Wyłączyć mikser, dodać zmielone migdały i mąkę. Wymieszać delikatnie szpatułką. Przelać do foremki i piec 23 minuty. Wyjąc z piekarnika i wystudzić.

Masa serowa. Twaróg, mascarpone, śmietanę, jajka, cukier, mąkę i szczyptę soli zmiksować do połączenia składników (tylko!).

Na upieczony spód położyć kajmak (odłożyć 2 łyżki), orzeszki (odłożyć 1-2 łyżki), na to masę serową. Piec 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 160-170 °C. Upieczony wyjąć, wystudzić.

Wykończenie.Odłożony kajmak lekko podgrzać, posmarować nim wierzch sernika. Posypać odłożonymi orzechami i pokruszonymi krówkami. Wstawić do lodówki na 8-12 godzin.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne serniki:

sernik z musem cytrynowym i bezami_sernik gotowany z musem_sernik bez pieczenia  sernik cytrynowy_sernik z kremem cytrynowym_sernik z lemon curd_sernik kremowy_sernik pieczony  sernik krówkowy Dawida_ciasto bez pieczenia_sernik na zimno_sernik amerykański  sernik czarno-biały_sernik z ciasteczkami oreo_sernik kremowy  mazurek serowy_sernik tradycyjny_mazurek na herbatnikach_Wielkanoc  sernik gotowany z domową galaretką_ciasto bez pieczenia_ciasto bezgutenowe_sernik na zimno  pomarańczowy sernik_sernik na kruchym spodzie_sernik delikatny_sernik Rouxa  sernik Biały Rosjanin_sernik gotowany_sernik na spodzie czekoladowym_sernik z musem kawowym 

piątek, 22 czerwca 2018

Jeśli lato, to gofry. Najlepiej chrupiące, delikatne, z owocami i bitą śmietaną. Choć muszę przyznać, że moje ulubione, to te z dżemem porzeczkowym :). Zapraszam :).

gofry kokosowe_gofry bezglutenowe_deser na lato_gofry chrupiące

Składniki:

  • 400 g mleka kokosowego (puszka)
  • 1 szklanka z czubkiem (170-180 g) mąki ryżowej
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
  • 1 pełna łyżka wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Dodatki:

  • sałatka owocowa
  • bita śmietana (można kokosową)
  • cukier puder
  • dżem porzeczkowy
  • lody

Wykonanie:

Mleko, mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, cukier, wiórki, ekstrakt waniliowy - wymieszać (najlepiej zmiksować na gładką masę). Odstawić na 1/2 godziny.

Pianę z białek ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto nie jest gęste. 

Smażyć w rozgrzanej gofrownicy (4-10 minut w zależności od mocy urządzenia, im wyższa moc, tym gofry pieką się krócej i są bardziej chrupiące).

Podawać z dowolnymi dodatkami. U mnie z sałatką owocową (czereśnie, ananas, morele, skropione sokiem z cytryny) i dżemem z czerwonych porzeczek, a także ze śmietaną czy cukrem pudrem.

Z "Kwestii Smaku".

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne gofry:

gofry czekoladowe z sosem słony karmel_gofry_sos słony karmel_dania na lato_desery  gofry wg Michela Rouxa_gofry_dania dla dzieci_desery  ślimaczki cynamonowe z gofrownicy_bułeczki cynamonowe_gofry drożdżowe  pomarańczowe gofry_gofry_deser_dania dla dzieci  gofry_desery_dania dla dzieci

środa, 20 czerwca 2018

Gulasz na lato - z bobem, młodą marchewką i ziołami. Do niego kasza gryczana i surówka z młodej kapusty z koperkiem. Taki niedzielny obiad.

gulasz z indyka z bobem i marchewką_gulasz na lato_gulasz drobiowy_niedzielny obiad

Składniki:

  • 500 g udźca z indyka (bez skóry, błon, tłuszczu)
  • 400 g bobu
  • 3-4 młode marchewki
  • 1 mała cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • duża łyżka mascaropne (lub śmietanka)
  • 2 łyżki koperku lub natki + kilka listków tymianku lub cząbru
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki pszennej (może być ryżowa)
  • sól, pieprz, kurkuma

Wykonanie:

Ugotować bób (5-8 minut), odlać i zahartować zimną wodą (przerywamy proces gotowania). Wyłuskać.

Cebulę posiekać w drobną kostkę.

Marchewkę obrać i pokroić w plasterki.

Cebulę podsmażyć, dodać marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażyć razem. Odstawić.

Mięso pokroić w kostkę, osolić, oprószyć pieprzem i mąką. Podsmażyć, dodać kurkumę, bulion. Dusić do miękkości. Dodać marchewkę z cebulą, chwilę gotować. Zdjąć z ognia, dodać mascaropne, koper i bób, delikatnie wymieszać. Doprawić.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

gulasz z indyka z bobem i marchewką_gulasz na lato_niedzielny obiad

Inne obiady na lato z mięsem:

potrawka z kurzcaka z agrestem_danie z drobiu_danie słono-słodko-kwaśne_mioęso na słodko_danie dla dzieci  ciorba z pulpetami_pomidorówka z pulpetami_danie jednogarnkowe_kuchnia rumuńska  kurczak z morelami_mięso z owocami_danie bezglutenowe_danie słodko-słone  polędwiczki ze szpinakiem w cieście francuskim_mięso w cieście_dania z wieprzowiny  Penne z cukinią i kurczakiem_makarony_dnia z drobiu_przepisy na lato_dania błyskawiczne  Kurczak z brokułami zapleciony ciastem_mięso w cieście francuskim_ciasto wytrawne

niedziela, 10 czerwca 2018

Szybki obiad. Ważne, gdy upał za oknem :).

makaron ze szpinakiem i wędzonym łososiem_makaron ze szpinakiem_szybki obiad

Składniki:

  • 200 g makaronu
  • 150 g wędzonego łososia*
  • pokaźna garść szpinaku (jeszcze lepiej dwie)
  • 3 łyżki kremowego serka
  • łyżka masła
  • 1/2 ząbka czosnku
  • ew. słonecznik lub pestki dyni do posypania dania
  • plasterki cytryny do podania

Wykonanie:

Szpinak umyć, osuszyć, oderwać ogonki, posiekać.

Łososia pokroić w kosteczkę.

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić. Zostawić ok. 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu i wymieszać z serkiem.

Łososia podsmażyć na maśle, dodać szpinak i odrobinę czosnku przeciśniętego przez praskę. I smażyć chwilę, do momentu aż zmięknie szpinak. Do łososia ze szpinakiem dodać makaron i serek, chwilę razem pogotować.

Gdy dodajemy słonecznik, chwilę podprażyć nasiona na suchej patelni. Posypać danie.

A do tego? Surówka z młodej kapusty z koperkiem i mrożona, cytrynowa herbata z imbirem i melisą.

*czasem zastępuję wędzonym pstrągiem

Z "Kwestii Smaku".

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne obiady z makaronem:

Penne z cukinią i kurczakiem_makarony_dnia z drobiu_przepisy na lato_dania błyskawiczne  muszle z kurczakiem i mascarpone_makaron z mięsem_pasta_kuchnia włoska_dania błyskawiczne  farfalle z tuńczykiem_makaron z tuńczykiem_błyskawiczne dania  tagliatelle z klopsikami w sosie pomidorowym_mkarony_dania z drobiu_kuchnia włoska  Makaron domowy z sosem porzeczkowym_dania na lato_makarony  Makaron radziwiłłowski z jagodami kamczackimi_makarony_kuchnia mazowiecka

czwartek, 07 czerwca 2018

Proste, błyskawiczne ciasto z ostatnimi (!) czereśniami i kruszonką.

ciasto jogurtowe z czereśniami i kruszonką_ciasto ucierane_ciasto z owocami_placek z kruszonką_ciasto na lato

Składniki:

  • 2 szklanki mąki*
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 50 g roztopionego masła lub oleju
  • 1 szklanka jogurtu
  • czereśnie

Kruszonka:

  • 100 g mąki
  • 70 g masła
  • 4 łyżki cukru

Wykonanie:

Kruszonka. Składniki rozetrzeć w palcach i wstawić do zamrażarki.

Owoce umyć i osuszyć. Nie pestkować.

Ciasto. Piekarnik włączyć na 180 °C. Dno foremkę o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąkę i proszek przesiać. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę (7 minut). Dodać jogurt, mąkę, olej i wymieszać (do połączenia składników). Przełożyć do foremki. Na wierzch położyć owoce, posypać kruszonką. 

Wstawić do piekarnika na 50 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Wbić w środek ciasta. Jeśli na patyczku zostanie surowe ciasto, dopiec. 

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić, oprószyć cukrem pudrem.

*dałam połowę tortowej, połowę orkiszowej

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ciasto jogurtowe z czereśniami i kruszonką_ciasto owocowe_ciasto ucierane_ciasto z kruszonką

Inne desery z czereśniami:

sernik na zimno z malinami i czereśniami_sernik_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_przepisy na lato  deser czarno-biały_Eton mess_brownie_deser z owocami_dania na lato  naleśniki czekoladowe ze słoneczną sałatką_naleśniki_sałatka owocowa_dania na lato  Kompot czereśniowy_domowe przetwory_słodkie przetwory  

 
1 , 2