| < Styczeń 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
środa, 31 stycznia 2018

Proste, błyskawiczne i niesamowicie smaczne ciasto czekoladowe z kasztanami. Ciasto bezglutenowe, mięsiste, w stylu ciast brownie. Do niego czapa bitej śmietany i owoce.

Z "Moich wypieków" (zmodyfikowany).

ciasto czekoladowe z białą śmietanową czapą i owocami_ciasto czekoladowo-ksztanowe_ciasto na walentynki

Składniki (w temperaturze pokojowej):

  • 415 g puree kasztanowego
  • 125 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub łyżka cukru waniliowego)
  • 1 łyżka aromatycznego alkoholu (rum, brandy, whisky)
  • 6 jajek
  • 250 g czekolady deserowej
  • 50 g drobnego cukru
  • 25 g cukru trzcinowego

Dodatki:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 zagęstnik do śmietany (opcjonalnie, jeśli ciasta nie zjadamy na raz)
  • dowolne owoce (lub owoce w syropie, u mnie z aronią w rumie).

Wykonanie:

Przygotować tortownicę o średnicy 23 cm - posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Piekarnik włączyć na 180 °C.

Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić.

Masło utrzeć z cukrem trzcinowym na puszystą masę. Ubijając dodać po jednym żółtka, alkohol, puree, ekstrakt waniliowy i przestudzoną czekoladę. 

Białka ubić z drobnym cukrem na lśniącą masę. Dodać partiami do masy czekoladowo-kasztanowej, delikatnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C ok. 40-45 minut. Ciasto wyrośnie, po wyjęciu opadnie. Gdy wystygnie, we wgłębienie włożyć ubitą śmietanę z cukrem pudrem (i ew. zagęstnikiem). Wierzch udekorować owocami.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne ciasta czekoladowe:

 torcik after eight_torcik czekoadowo-miętowy_torcik czekoladowy z musem z białej czekolady_torcik bezglutenowy  ciasto czekoladowe z musem czekoladowym_ciasto bezglutenowe_ciasto z kemem_ciasto z pianką czekoladową  ciasto czekoladowe caprese_ciasto migdałowe_ciasto bezglutenowe_ciasto bez mąki  tort migdałowy_tort Pawła Małeckiego_tort bezglutenowy_tort z czekoladą_tort na Boże Narodzenie  Tort śliwka w czekoladzie_tort czekoladowy_tort z alkoholem_tort na Boże Narodzenie  brownie z kaszy jaglanej z frużeliną wiśniową_ciasto czekoladowe_ciasto bezglutenowe_ciasto z kaszy jaglanej_zdrowe wypieki_sos wiśniowy  

środa, 24 stycznia 2018

Maleńkie deserki czekoladowe. Pyszne, puszyste i delikatne. Wspaniały deser walentynkowy.

Z "Moich wypieków" (zmieniony).

kubeczki czekoladowe_deser czekoladowy_deser francuski_deser na walentynki

Składniki:

  • 280 g czekolady mlecznej
  • 90 g czekolady gorzkiej
  • 1 szklanka mleka (szklanka 250 ml)
  • 1 szklanka śmietany 36 %
  • 60 g cukru
  • 5 żółtek
  • ew. 1-2 łyżki whisky

Wykonanie:

Czekoladę połamać na kawałki.

Mleko i śmietanę zagotować. Gdy gotuje się mleko, utrzeć żółtka z cukrem na kogel-mogel. Do utartych żółtek wlać powoli, mieszając gorącą mieszankę mleczno-śmietanową. Całość przelać ponownie do garnka i intensywnie mieszając zagęścić (masa nie jest tak gęsta jak budyń). Mieszaniną zalać czekoladę, odstawić na 2 minuty i po tym czasie zmiksować. Na koniec można dodać alkohol (dzięki temu deser nabiera truflowego smaku).

Przelać do niewielkich szklanych naczynek i odstawić do lodówki na kilka godzin.

Można podawać z bitą śmietaną i owocami w syropie (u mnie z aronią w rumie).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

kubeczki czekoladowe_deser czekoladowy_deser francuski_deser na walentynki

Inne desery walentynkowe:

winne gruszki_owoce z alkoholem_deser  deser czarno-biały_Eton mess_brownie_deser z owocami_dania na lato  creme brulee_krem z karmelem_deser francuski_krem spalony  Walentynkowy torcik tiramisu_ciasto czekoladowe_ciasto z kremem  ciastko czekoladowa lawa_deser bez glutenu_deser na walentynki_ciastko z płynnym wnętrzem  ciasto czekoladowe z musem czekoladowym_ciasto bezglutenowe_ciasto z kemem_ciasto z pianką czekoladową  gruszki w cieście czekoladowym_deser czekoladowy_babeczka czekoladowa z całą gruszką_deser bezglutenowy

piątek, 19 stycznia 2018

Tort z historią miłosną w tle. Agnes Bernauer to bohaterka piętnastowiecznego skandalu obyczajowego. Wbrew obowiązującym normom społecznym poślubiła księcia Bawarii-Monachium Albrechta. Legendarną historię miłosną opiewają liczne powieści, przedstawienia teatralne, opery, pieśni, filmy. Agnes doczekała się także tortu, który cukiernie Bawarii pieką ponoć do dziś.

A tort jest niezwykle elegancki, pyszny, taki na specjalne okazje. Składa się z cieniutkich blatów bezowo-migdałowo-kakaowych, przełożonych kremem kawowym. Boki zdobią płatki migdałowe, a wierzch oprószony jest cukrem pudrem.

Z książki Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki".

tort bawarski Agnes Bernauer_tort migdałowy z kremem kawowym_tort bezowy z kremem kawowym_tort makaronikowy

Składniki blatów:

  • 320 g białek (u mnie z 9 jajek)
  • 350 g drobnego cukru
  • 250 g zmielonych migdałów
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150 g płatków migdałowych
  • szczypta soli

Składniki kremu:

  • 600 ml mleka
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 6 dużych żółtek
  • 140 g cukru (w dwóch częściach 110 g i 30 g)
  • 30 g mąki pszennej (u mnie zamiast pszennej ryżowa)
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki likieru kawowego (ew. brandy, whisky, wódka)

Dodatki:

  • cukier puder do oprószenia tortu
  • płatki migdałowe do posypania boków tortu*

Wykonanie: 

Blaty bezowo-migdałowe. Na papierze do pieczenia narysować 5 okręgów o średnicy 23 cm.

Białka z dodatkiem soli ubić na sztywną i puszystą pianę. Do ubitych dodawać stopniowo, powoli po łyżce cukru (do wyczerpania składników). Przerwać ubijanie, gdy masa będzie lśniąca, gęsta i puszysta, a grudki cukru nie będą wyczuwalne. Wyłączyć mikser i dodać mąkę ziemniaczaną, kakao, cynamon i delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać zmielone migdały i ponownie delikatnie wymieszać. Masę przełożyć na pięć narysowanych okręgów, każdy posypać płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 170-180 °C z termoobiegiem (można wszystkie blaty jednocześnie, u mnie nie zmieściły się; piekłam 2 i 3 na raz) ok. 30 minut. Blaty powinny być chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Zimne, podcinając delikatnie nożem, zdejmować z papieru.

Kawowy krem budyniowy. Zagotować 500 ml mleka ze 110 g cukru i kawą. Pozostałe mleko, żółtka, mąki - zmiksować. Do zmiksowanej masy dodać bardzo powoli wrzące mleko, ciągle mieszając.  Masę ponownie wlać do garnka i ciągle mieszając ugotować budyń** (trzeba uważać, by nie zwarzyły się żółtka). Ugotowany przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia (studzić w temperaturze pokojowej, by masło i budyń miały tą samą temperaturę, dzięki temu zmniejszamy ryzyko zwarzenia kremu). 

Masło zmiksować z pozostałym cukrem na jasną i puszystą masę. Nie przerywając miksowania, dodawać powoli po łyżce wystudzonego budyniu. Gdy krem będzie utarty, dodać stopniowo alkohol. Krem podzielić na 5 części. 5 część może być większa (to ta przeznaczona na wierz i boki tortu).

Składanie tortu. Uprażyć na suchej patelni płatki migdałowe.

Blaty tortu układać na paterze przekładając porcjami kremu. Pierwszy blat można "przykleić" do patery kremem (kładąc odrobinę pod pierwszy blat), dzięki temu tort nie będzie się przesuwał. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie boki i wierzch też posmarować kremem. Boki posypać uprażonymi płatkami migdałowymi. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Kroić ostrym nożem (najlepiej z ząbkami).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

*płatki do posypania blatów i te przeznaczone na boki to 200 g

**budyń nie jest zbyt gęsty

tort bawarski Agnes Bernauer_tort migdałowy z kremem kawowym_tort bezowy z kremem kawowym_tort makaronikowy

Inne torty na specjalne okazje:

 adwokat torcik bez pieczenia_torcik z biszkoptami i kremem_torcik z alkoholem  tort cynamonowy_torty_przepisy na lato_ciasta z kremem  Marcinek_ciasto z kremem_tort  tort bezowy z granatami_tort bezowo-pomarańczowy_tort delikatny i kruchy  tort bezowy z kajmakiem, daktylami i orzechami_daquoise  tort bezowy z truflą czekoladową_tort dla gości_tort czekoladowy  tort węgierski Esterhazy_tort migdałowo-bezowy_tort warstwowy_tort migdałowy  tort migdałowy_tort Pawła Małeckiego_tort bezglutenowy_tort z czekoladą_tort na Boże Narodzenie

środa, 17 stycznia 2018

Idąc za ciosem - kolejne danie bez mięsa - pasztet z czerwonej fasoli z suszonymi grzybami. Aromatyczny, treściwy, smaczny, co tu dużo pisać, ostatnio mój ulubiony :).

Przepis K. Okrasy z książki "Kuchnia polska. Słona" (zmodyfikowany).

pasztet z czerwonej fasoli z grzybami_pasztet z fasoli i suszonych grzybów_pasztet warzywny_pasztet wegetariański

Składniki:

  • 500 g ugotowanej czerwonej fasoli
  • 100 g kiszonej kapusty
  • 50 g suszonych grzybów
  • 50 g bułki tartej (zastępuję zmielonym siemieniem lnianym lub mieszanką siemienia lnianego i mąki ziemniaczanej)*
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku (lub do smaku)
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • ew. 1/4 łyżeczki suszonego imbiru
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Grzyby namoczyć (najlepiej moczyć kilka godzin). Ugotować i pokroić w drobną kostkę. Wywar z grzybów zostawić na sos lub zupę. Kapustę drobno posiekać. Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, kapustę i grzyby. Smażyć razem 5-10 minut. Ostudzić.

Fasolę zmiksować na gładką masę. Dodać jajka i ponownie zmiksować. Wsypać grzyby z cebulą i kapustą i wymieszać lub krótko zblendować (nie za długo, by zostały części grzybów, kapusty i cebuli). Dołożyć siemię lub bułkę (w zależności od wybranej opcji), roztarty w dłoniach majeranek, świeżo startą gałkę, imbir, pieprz i sól. Dobrze wymieszać i ew. doprawić.

Piekarnik rozgrzać do 190 °C. Foremkę posmarować tłuszczem i posypać bułką lub zmielonym siemieniem. Przełożyć do niej masę, wyrównać. Wierzch można posmarować tłuszczem i posypać siemieniem lnianym (bez mielenia). Piec 40-50 minut. Wystudzić w foremce i schłodzić w lodówce. 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne pasztety:

Wielkanocny pasztet Michała_pasztet mięsny_pasztet z mieszanego mięsa  pasztet z pistacjami_pasztet mięsny_pasztet cielęcy  świąteczny pasztet z żurawiną_pasztet mięsny_przepisy na Wielkanoc  pasztet z ciecierzycy_pasztet wegetariański_domowy pasztet  pasztet z soczewicy_domowy pasztet_dania wegetariańskie  pasztet z soczewicy z pieczarkami_dania wegetariańskie_pasztety i smarowidła_przystawki  pasztet z fasoli z suszonymi pomidorami_pasztet bez mięsa_pasztet wegetariański_pasztet bezglutenowy  pasztet jajeczno-grzybowy_pasztet wegetariański

piątek, 12 stycznia 2018

Z cyku nie zawsze musi być mięso - kotlety z ciecierzycy z pieczarkami i natką.

 kotlety z ciecierzycy z pieczarkami_kotlety warzywne_kotlety wegetariańskie

Składniki:

  • kubek ugotowanej ciecierzycy (kubek o pojemności 330 ml)
  • 500 g pieczarek
  • 1 por (biała część)
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Pieczarki pokroić w drobną kosteczkę. Pora pokroić w cieniutki półplasterki i podsmażyć, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pieczarki. Smażyć do odparowania wody. Ciecierzycę zblendować na gładką masę (gdyby okazała się za sucha, dodać wody z gotowania lub puszki). Do zmiksowanej cieciorki dodać pora, pieczarki (można chwilę blendować, ale tak by zostały kawałki pora i pieczarek, ale nie jest to konieczne). Do masy wsypać mąki, sól, roztarty w dłoniach cząber, dużą porcję pieprzu i masę dobrze wymieszać/wyrobić. Potem dodać zieleninę, wymieszać. Z masy formować kotlety i smażyć na rumiano.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne obiady bez mięsa:

zapiekanka warzywna z kluskami kukurydzianymi_zapiekanka wegetariańska_zapiekanka bezglutenowa_ciepła kolacja  Pierogi ruskie pieczone_pierogi drożdżowe_pierogi wegetariańskie  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  krokiety z kapustą i grzybami_krokiety bezgutenowe_naleśniki z ciecierzycy_danie na Wigilię  kluski szare z sosem z suszonych grzybów_kluski ziemniaczane_danie zimowe  klopsiki warzywne jak z Ikea_klopsiki z ciecierzycy_klopsiki wegetariańskie

 
1 , 2