| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
poniedziałek, 30 października 2017

Idealny tort bezowy dla gości. Ładnie wygląda, długo zachowuje świeżość, inaczej niż inne torty bezowe nie nasiąka kremem, dzięki temu nie rozpada się po kilku godzinach (jak inne torty bezowe z kremami na bazie bitej śmietany czy mascarpone), czyli można przygotować go wcześniej. I najważniejsze - jest smaczny :).

tort bezowy z truflą czekoladową_tort dla gości_tort czekoladowy

Składniki blatów bezowych (średnica 24 cm)*:

  • 2/3 szklanki białek (szklanka 250 ml)
  • 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka soku cytrynowego
  • szczypta soli

Krem:

  • 400 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 400 ml śmietany 36 %
  • 125-150 ml likieru baileys
  • 1-2 łyżki cukru pudru (lub do smaku, raczej nie za dużo, blaty tortu są słodki)

Ponadto:

  • kakao do oprószenia tortu
  • 3-4 łyżki kwaśnego dżemu (najlepiej z czarnych porzeczek)

Wykonanie:

Blaty bezowe. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 24 cm i 20 cm.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać powoli cukier wymieszany z mąką ziemniaczaną (po łyżce). Po każdej partii cukru dokładnie miksując. Całość ubijać do momentu aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Dodać sok, wymieszać i przełożyć na dwa przygotowane okręgi, łyżką układając na powierzchni esy-floresy. Suszyć w 100 °C (suszę dwa blaty naraz i nastawiam termoobieg) przez 3 godziny lub dłużej (do momentu aż bezy będą kruche i chrupiące). Pozostawić w otwartym piekarniku do wystudzenia. Zwykle suszenie rozkładam na dwa dni. Najpierw włączam piekarnik na 2 godziny, zostawiam blaty w uchylonym piekarniku na noc i następnego dnia dosuszam (nawet kolejne 2 godziny).

Trufla czekoladowa. Kremówkę podgrzać (prawie do zagotowania), dodać połamaną czekoladę, wymieszać do połączenia składników. Zostawić do wystudzenia. Zimną masę wstawić do lodówki na godzinę. Po ww. czasie dodać alkohol i cukier puder, wymieszać. Całość ubić (masa po ubiciu będzie puszysta i bardziej jasna). Wstawić na 2-3 godziny do lodówki.

Masa po stężeniu jest dość twarda i ładnie się kroi, ale najlepiej użyć gorącego noża, wtedy nie przylepia się do jego powierzchni.

Składanie. Na paterze położyć blat bezowy**, posmarować dżemem, dalej 3/4 kremu i drugi blat bezowy. Wstawić do lodówki. Z pozostałej masy uformować kulki, otoczyć w kakao i położyć na wierzch tortu. Całość lekko oprószyć kakao. Tort wymaga schłodzenia (ok. 2-3 godzin).

*tort można przygotować z gotowych blatów bezowych.

**przed położeniem blatu można położyć kleks kremu, dzięki temu tort będzie stabilny,  nie będzie przesuwał się na paterze

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

tort bezowy z truflą czekoladową_tort dla gości_tort czekoladowy

Inne ciasta dla gości:

sernik kajmakowy_sernik kajmakowy na spodzie kakaowym,_sernik krówkowy_sernik kremowy_sernik pieczony  jabłecznik serowy_szarlotka_jabłecznik w kruchym cieście_jabłecznik z całymi jabłkami  sernik gotowany na biszkopcie cassis_sernik bezglutenowy_sernik z bezą  babka ucierana mamy Heleny_ciasto piaskowe  marlenka_ciasto z kremem_ciasto czeskie_ciasto z miodem  torcik after eight_torcik czekoadowo-miętowy_torcik czekoladowy z musem z białej czekolady_torcik bezglutenowy  ciasto z kremem brzoskwiniowym i bezami_biszkopt z kremem_ciasto z owocami  błyskawiczny makowiec_Boże Narodzenie_ciasto z makiem  rolada biszkoptowa z pieczonymi jabłkami_rolada z owocami_ciasto z owocami  tort rodzynkowiec_ciasto czekoladowe_ciasto z kremem

czwartek, 26 października 2017

Zabawna, puszysta i niezwykle smaczna drożdżówka ze śliwkami.

Na podstawie przepisu z bloga "Matka Wariatka" .

ciasto ślimak z ciasta drożdżowego ze śliwkami_ciasto amonit ze śliwkami_drożdżówka ze śliwkami_placek ze śliwkami

ciasto ślimak z ciasta drożdżowego ze śliwkami_ciasto amonit ze śliwkami_drożdżówka ze śliwkami_placek ze śliwkami

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki (u mnie jasna orkiszowa)
  • 150 ml mleka
  • 22 g drożdży
  • 2 żółtka (nie z lodówki, w temperaturze pokojowej)
  • 40 g masła
  • 30 g cukru
  • ew. cukier waniliowy
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 50-70 dag śliwek
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru (u mnie trzcinowy)
  • 1 łyżeczka cynamonu lub 1 łyżka cukru waniliowego

Wykonanie:

Drożdże rozmieszać z łyżką cukru (po chwili rozpuszczą się). Mąkę przesiać. Mleko podgrzać (powinno być letnie), masło rozpuścić. Do drożdży dodać łyżkę mąki i 2 łyżki mleka, rozmieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wzburzenia (ok. 20 minut). 

Do maki dodać, żółtka, letnie masło, mleko, pozostały cukier, cukier waniliowy, rozczyn, sól. Dobrze wyrobić, uformować kulę, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić objętość).

Gdy cisto rośnie, przygotować śliwki - przekroić wzdłuż na pół i wypestkować.

Masło roztopić i wymieszać z cukrem i cynamonem lub cukrem waniliowym.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, podzielić na dwie części i uformować wałki o długości 56 cm. Wałki ułożyć spiralnie  (zlepienia dobrze połączyć) w wysmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy o średnicy 23-24 cm. Pomiędzy spirale ciasta wkładać śliwki. Całość posmarować rozpuszczonym masłem z przyprawami.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C ok. 30 minut.

Ciasto najlepsze jest pierwszego dnia.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ciasto ślimak z ciasta drożdżowego ze śliwkami_ciasto amonit ze śliwkami_drożdżówka ze śliwkami_placek ze śliwkami

Inne ciasta z jesiennymi owocami:

Jesienne ciasto_ciasto z owocami_ciasto ucierane  keks na białkach ze ślwikami_ciasta z owocami_ciasto bez żółtek_jesienne przepisy  Ciasto ze śliwakmi_ciasto z owocami  Jabłecznik z całymi jabłkami_ciasto ucierane_ciasto z owocami  jabłecznik dla gości_ciasto z owocami_szarlotka  jabłecznik kostka_ciasto z owocami_kruche ciasto      

środa, 25 października 2017

Chleb ryżowy należy do moich podstawowych chlebów bezglutenowych. Dlaczego? Jest uniwersalny, nadaje się zarówno do dań słodkich jak i słonych, dobrze znosi przechowywanie, nie kruszy się (a to główna wada chlebów bezglutenowych), nadaje się na tosty, grzanki. A wady? Połowa mąki przeznaczonej na chleb jest z ryżu białego (czyli wartości odżywcze pod znakiem zapytania), ale z drugiej strony połowa jest pełnoziarnista :), a teraz jeszcze dodałam dynię, która poprawia strukturę i wilgotność, daje witaminę A oraz... piękny kolor.

Przepis bazowy z bloga "Olga Smile".

chleb ryżowy z dynią_chleb bezglutenowy_chleb codzienny_chleb domowy

Składniki:

  • 250 g mąki ryżowej białej
  • 250 g mąki ryżowej pełnoziarnistej
  • 3 łyżeczki drożdży w proszku
  • 2 łyżeczki gumy kasantanowej (poprawia strukturę)
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego 
  • 1/2 łyżeczka soli (to wersja zdrowotna, dodaję 3/4)
  • 500 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 pełne łyżki puree z dyni (u mnie dynia piżmowa lub hokkaido)*

Wykonanie:

Składniki suche - mąki, drożdże, cukier, sól, gumę wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre - wodę, olej, puree. Zawartość obu naczyń dobrze wymieszać. Przełożyć do foremki posmarowanej tłuszczem, wyrównać i wierzch posmarować również tłuszczem. Zostawić w ciepłym miejscu na 40-50 minut. Piec ok. godziny w piekarniku rozgrzanym do 180-190 °C. Wystawić z piekarnika, a po 10-15 minutach wyjąć z foremki i wystudzić na kratce.

*jak zrobić puree z dyni? Kroję dynię na części, wybieram pestki, wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180-200 °C na 40-60 minut (aż dynia będzie miękka). Upieczoną oddzielam od skóry (w przypadku hokkaido, to nie jest konieczne) i miksuję blenderem ręcznym na gładką masę. By nie marnować prądu, piekę od razu większą ilość dyni i przeznaczam na zupę, mleczną zupę z lanymi kluskami, deserową zupę z gałką lodów, placuszki, kluski śląskie, ciasto, drożdżówki, ciasteczka, deser, i inne smakołyki, które można przygotować z pieczonej dyni. 

**chleb można przygotować bez dyni

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

W tle zdjęcia moi pomocnicy :).

chleb ryżowy z dynią_chleb bezglutenowy_chleb codzienny_chleb domowy

Inne bezglutenowe chleby:

chleb gryczano-jaglany_chleb bezglutenowy_chleb domowy_chleb na drożdżach  chleb jaglano-owsiany_chleb bezglutenowy_chleb drożdżowy_chleb domowy  chleb jaglany_chleb bezglutenowy_chleb na drożdżach  chleb kminkowy_chleb bezglutenowy_chleb gryczany_chleb z amarantusem   chleb gryczany z pomidorami i bazylią_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo  chleb gryczany z chrzanem i czosnkiem_chleb bezglutenowy_chleb na drożdżach_domowe pieczywo|  chleb gryczany z kaszą_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo  chleb kukurydziny_chleb bezglutenowy_śniadania_domowe pieczywo  chleb zmieniający życie_chleb bez maki_chleb bezglutenowy_śniadanie_chleb domowy

sobota, 21 października 2017

Cudownie kremowy, kajmakowy sernik na kakaowym spodzie z polewą kajmakową i krówkami. Wbrew pozorom nie jest za słodki, no i ten piękny kolor.

Sernik, jak zwykle, zrobiłam na swoje imieniny :).

sernik kajmakowy_sernik kajmakowy na spodzie kakaowym,_sernik krówkowy_sernik kremowy_sernik pieczony

Składniki:

Spód:

  • 200 dag ciastek kakaowych (jeśli zwykłe, to + 1 łyżka kakao; w wersji bezglutenowej, bez glutenu)
  • 90 g masła
  • lub TEN spód

Masa serowa:

  • 80 dag twarogu mielonego "wiaderkowego" (u mnie Piątnica)
  • puszka kajmaku (u mnie Gostyń - 51 dag; 3 łyżki odkładam na polewę)
  • 4 jajka
  • 10 dag drobnego cukru
  • 20 dag kwaśnej śmietany (22 %)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowy)
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Wierzch:

  • odłożony kajmak
  • 25 dag krówek

Wykonanie:

Spód.  Herbatniki zmiksować w malakserze, połączyć z rozpuszczonym masłem. Masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Ugnieść, docisnąć, wstawić do lodówki.

Jeśli wybieramy opcję II spodu, przygotować wg. TEGO przepisu. Na zdjęciach ta wersja.

Masa serowa. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 °C.

Ser, śmietanę, kajmak (odłożyć 3 łyżki), cukier, cukier waniliowy, sól zmiksować do połączenia. Dodać stopniowo po jednym jajku, bardzo krótko miksując, by niepotrzebnie nie wtłaczać do ciasta powietrza. Dalej mąkę, połączyć. Masę przełożyć na zimny spód, wygładzić i piec w piekarniku ok. 1 godziny. Wystudzić, wstawić do lodówki najlepiej na noc. Ciepły rozpada się, trzeba poczekać i to jest najtrudniejszy moment pieczenia ciasta.

Wierzch. Zimny sernik posmarować odłożonym kajmakiem (jeśli jest za gęsty, można lekko podgrzać) i posypać posiekanymi krówkami..

Opcje:

*wierzch można oprószyć kawą lub kakao, lub posypać wiórkami czekolady

**do masy można dodać posiekane krówki (twarde) oprószone mąką ziemniaczaną (ok. 10 sztuk)

sernik kajmakowy_sernik kajmakowy na spodzie kakaowym,_sernik krówkowy_sernik kremowy_sernik pieczony

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne serniki (w tym inne krówkowe):

sernik krówkowy Dawida_ciasto bez pieczenia_sernik na zimno_sernik amerykański  sernik czarno-biały_sernik z ciasteczkami oreo_sernik kremowy  sernik krówkowy_sernik kajmakowy_przepisy na Wielkanoc  sernik orzechowy_sernik zimowy_sernik kremowy  sernik śliwka w czekoladzie_sernik czekoladowy_sernik kremowy_sernik bezglutenowy_ciasto bezglutenowe  sernik Biały Rosjanin_sernik gotowany_sernik na spodzie czekoladowym_sernik z musem kawowym  sernik z musem cytrynowym i bezami_sernik gotowany z musem_sernik bez pieczenia

środa, 18 października 2017

Sałatka z rukoli, malin i wątróbki to ostatnio, obok carpaccio z buraczków i sałatki z marchewki, moja ulubiona sałatka i faworyt jesiennego sezonu urodzinowo-imieninowego.

Jak jest? Pikantna i zaskakująca. 

sałatka z rukolą, wątróbką i malinami_sałatka pikantna_słatka na kolację

Składniki:

  • porcja rukoli
  • 30 dag wątróbki
  • garść malin (najlepiej czerwonych i białych, dają ładne zestawienie kolorystyczne)
  • olej lub masło klarowane do smażenia
  • przyprawy: sól i grubo zmielony pieprz
  • Sos: (1-2 łyżki pikantnej oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka lejącego miodu, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól)

Wykonanie:

Wątróbkę przygotować (błony i inne dodatkowe elementy odciąć) i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Usmażoną osolić (to ważne, solić po usmażeniu, inaczej będzie twarda) i posypać pieprzem. wystudzić.

Gdy wątróbka stygnie, przygotować pozostałe składniki. Rukolę umyć, osuszyć i rozłożyć na dużym płaskim talerzu. Maliny umyć i osuszyć. Składniki sosu włożyć do słoika, zakręcić i dobrze wstrząsnąć, by uzyskać gładką emulsję. 

Wątróbkę (zimną) ułożyć na sałacie, posypać malinami i polać sosem.

Można posypać uprażonym siemieniem lnianym.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne sałatki:

carpaccio z buraczków_sałatka z serem_buraczki na zimno  pikantna sałatka z arbuzem_pikantna sałatka z fetą, melonem i arbuzem_owoce na słono  sałatka z kaszy jaglanej_sałatka z kasza i warzywami_sałatka na drugie śniadanie  sałatka gruzińska_sałatka z pomidorami i ogorkami_sałatka z orzechami  carpaccio z prawdziwków_carpaccio z borowików_sałatka z surowych grzybów  sałatka z cykorią i camembertem_sałatka zimowa_sałatka karnawałowa  sałatka z roszponką_sałatka wegetariańska_przystawki i przekąski_danie na karnawał_danie błyskawiczne  

 
1 , 2