| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
piątek, 25 sierpnia 2017

Ciasto krucho-drożdżowe ze śliwkami. Taka pizza na słodko :).

Z "Kuchni polskiej".

placek krucho-drożdżowy ze śliwkami_ciasto ze śliwkami_ciasto kruche_ciasto drożdżowe_ciasto z owocami

Składniki:

  • 500 g mąki (u mnie orkiszowa jasna)
  • 1/8 l śmietany
  • 6 dag drożdży
  • 2 żółtka
  • 15 dag masła
  • 15 dag cukru pudru
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • szczypta soli
  • 75 dag śliwek
  • lukier lub cukier puder na wierzch ciasta

Wykonanie:

Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować tak, by nie przeciąć śliwki (rozciąć i wyjąć pestkę).

Mąkę przesiać, posiekać z masłem. Dodać puder, żółtka, rozmieszane ze śmietaną drożdże, szczyptę soli, skórkę cytrynową - zagnieść szybko ciasto. Rozwałkować i położyć na blachę posmarowaną masłem i posypaną mąką (piekarnikową). Na cieście położyć śliwki i zostawić ciasto do wyrośnięcia.

Piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200 °C.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne ciasta ze śliwkami:

Ciasto ze śliwakmi_ciasto z owocami  keks na białkach ze ślwikami_ciasta z owocami_ciasto bez żółtek_jesienne przepisy  Jesienne ciasto_ciasto z owocami_ciasto ucierane  Babeczki śliwkowo-pomarańczowe_ciasto z owocami_ciasto ucierane

środa, 23 sierpnia 2017

Cukinia faszerowana to dobry pomysł na letni obiad. Czym nadziewam cukinię? Tak jak gołąbki - mięsem i ryżem, kaszą jaglaną i pieczarkami, ryżem i grzybami. Wierzch posypuję serem i całość piekę w piekarniku. Czasem na dno foremki wlewam sos pomidorowy, ale generalnie formę smaruję jedynie tłuszczem. Dodatki? Młode ziemniaki, surówki, a na specjalne okazje lampka wina.

A cukinia faszerowana ricottą? To delikatne, bezmięsne danie na obiad lub kolację.

cukinia faszerowana ricottą_warzywa faszerowane_obiad bez mięsa

Składniki:

  • 2 małe cukinie
  • 250 g serka ricotta
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki bułki tartej (lub kaszy kukurydzianej w wersji bez glutenu)
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki startego na drobnej tarce parmezanu

Wykonanie:

Cukinie przekroić wzdłuż. Środki delikatnie wydrążyć łyżeczką (zostawić dość grube brzegi). Miąższ pokroić w malutkie kosteczki. Łódeczki i kostki posolić i na chwilę odstawić, gdy puszczą wodę osączy, łódeczki osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokrojoną cukinię połączyć z ricottą, bułką lub kaszą, posiekanym koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem.

Farszem napełnić łódki cukiniowe, wierz posypać parmezanem. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 °C 20-25 minut.

Świetne na gorąco, ale także na zimno. 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne dania z cukinii:

zapiekanka warzywna z kluskami kukurydzianymi_zapiekanka wegetariańska_zapiekanka bezglutenowa_ciepła kolacja  placki z cukinii i kaszy jaglanej_placki wegetariańskie_placki warzywne_danie dietetyczne_danie bezglutenowe_dieta bezmleczna  zapiekanka z cukinii_danie na lato_danie wegetariańskie  placuszki z cukinii_danie wegetariańskie_racuszki_placki  roladki z cukinii_cukinia z serkiem i pomidorami_przystawki_przekąski_karnawał  Leczo z cukinii na zimę_przetwory_dania wegetariańskie  cukinia w occie_marynata z cukinii_sałatka z cukinii na zimę_domowe przetwory  frytki z cukinii_zdrowe frytki  pierogi mięsne z szałwią + surówka z cukinii_pierogi gotowane_surówka  Penne z cukinią i kurczakiem_makarony_dnia z drobiu_przepisy na lato_dania błyskawiczne  Zupa krem z cukinii_dania wegetariańskie_zupy na lato  tarta cukiniowa_tarta wytrawna_danie z kwiatami cukinii  Kwiaty akacji w cieście_kwiaty jadalne w cieście_przepisy na lato 

poniedziałek, 21 sierpnia 2017

Placuszki jogurtowe z borówkami okazały się hitem ostatnich dni, dlatego postanowiłam je zrobić także w wersji bezglutenowej. I...są lepsze niż gluteniaki. Poszłam za ciosem. Oprócz wersji waniliowej zrobiłam wersję czekoladową. Obie pyszne! Wersja waniliowa najlepsza z pudrem, a czekoladowa z rozpuszczona czekoladą i rodzynkami, ale wybór dodatków to kwestia gustu.

Na powolne śniadanie jak znalazł.

placuszki budyniowe z borówkami_placuszki bezglutenowe_placuszki na jogurcie_placuszki czekoladowe_pancakes

Składniki:

(7-8 sztuk)

  • 1 budyń waniliowy (lub czekoladowy); w wersji bezglutenowej - budynie bezglutenowe
  • 3 łyżki kleiku ryżowego
  • 125 g jogurtu
  • 1jajko
  • 15 g rozpuszczonego masła
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki borówek
  • tłuszcz do smażenia (u mnie olej kokosowy)

Wykonanie:

Jogurt, masło, jajka, cukier, cukier waniliowy - wymieszać. Do rozmąconej masy dodać budyń, kleik, sodę, sól. Wymieszać, zostawić na 10-15 minut. Dodać umyte i osuszone borówki. Smażyć niewielkie placuszki na rozgrzanym tłuszczu.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne placki bezglutenowe:

bezglutenowe racuchy_placuszki bez glutenu_drożdżowe placki bez glutenu_śniadanie karnawałowe  placki z cukinii i kaszy jaglanej_placki wegetariańskie_placki warzywne_danie dietetyczne_danie bezglutenowe_dieta bezmleczna  krokiety z kapustą i grzybami_krokiety bezgutenowe_naleśniki z ciecierzycy_danie na Wigilię  racuchy jaglane z płatkami akcji_rachuchy bezglutenowe_kwiaty jadalne  placki z kaszy jaglanej z koktajlem jagodowym_racuszki z kaszy jaglanej_danie bezglutenowe_danie bez mleka

piątek, 18 sierpnia 2017

Z serii przetwory - powidła z mirabelek. A powidła kojarzą się głównie z węgierkami i takie, tradycyjne, są na już na blogu (TU). Dziś inaczej powidła z mirabelek. Kwaśne, intensywne, czy ja wiem czy nadają się na chleb? Raczej nie, ale do kruchych ciast (w stylu ciast linckich) - bardzo. 

powidła z mirabelek_domowe przetwory_słodkie przetwory

Składniki:

  • dojrzałe mirabelki
  • odrobina wody
  • cukier do smaku (ostrożnie, nie da rady posłodzić mirabelek, zawsze są kwaśne, niezależnie od ilości cukru)

Wykonanie:

Mirabelki wypestkować. Włożyć do garnka (najlepiej z grubym dnem), wlać odrobinę wody i gotować. Następnego dnia ponownie zagotować (uwaga, łatwo się przypalają, trzeba mieszać). I tak przez następne 2 -3 dni. Ostatniego dnia dosypać ew. cukier i dalej gotować.

Przekładać do przygotowanych słoików, tzn. umytych i wprażonych w piekarniku przez ok. 25 minut w 105 °C. Gwinty i pokrywki przecierać spirytusem. Dokręcać, kłaść do góry dnem i przykryć szczelnie kocem lub grubym ręcznikiem. Pozostawić do wystudzenia.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

powidła z mirabelek_domowe przetwory_słodkie przetwory

Inne przetwory ze śliwek:

marynowane śliwki_śliwki w occie_słodkie marynaty_przetwory  korzeenny dżem śliwkowy_słodkie pzretwory_domowy wyrób  nutella śliwkowa_czekośliwka_powidła z czekoladą_śliwka z czekoladą_słodkie przetwory  nalewka ze śliwek_nalewka na śliwkach_domowy alkohol  tradycyjne powidła śliwkowe_słodkie przetwory

czwartek, 17 sierpnia 2017

Drożdżówki to nasze ulubione ciasta. A z placków drożdżowych najulubieńsze to: łatwe ciasto drożdżowe z Trójki, błyskawiczna drożdżówka - gliniaste drożdżówki, babka drożdżowa mamy Honoraty - drożdżówka puszek i wersja pośrednia - placek drożdżowy z Claudii

Cytrynowa drożdżówka z morelami to wersja pośrednia - nie jest puszysta, ale i nie jest gliniasta. Cytryny świetnie komponują się z morelami, a kruszonka cudnie wieńczy deser. U nas zniknęła w ciągu 2 dni (choć to duży placek).

Świetne codzienne ciasto na podwieczorek z kawą, na kolację i śniadanie z mlekiem.

cytrynowa drożdżówka z morelami i kruszonką_placek drożdżowy z owocami_cdzienny placek

Składniki:

Placek:

  • 500 g mąki (u mnie orkiszowa jasna)
  • 150 g mleka
  • 100 g masła
  • 80 g cukru
  • 4 żółtka
  • 30 g drożdży
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • szczypta soli
  • 1 kg moreli (inne owoce - śliwki, wiśnie, jabłka)

Kruszonka:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 180 g mąki
  • szczypta soli

Wykonanie:

Placek. Mąkę przesiać. Mleko podgrzać (ma być letnie). Masło rozpuścić.

Drożdże włożyć do miseczki wymieszać z łyżką cukru (zostawić, po chwili rozpuszczą się), dodać łyżkę mąki i 2-3 łyżki mleka. Zostawić w ciepłym miejscu do wzburzenia (ok. 20 minut). 

Do mąki dodać rozczyn, cukier, mleko, letnie masło, żółtka, sól, skórkę cytrynową - wymieszać. Całość dobrze wyrobić (ok. 15-20 minut mikserem z hakiem). Ciasto przełożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na ok. 60 minut (aż podwoi objętość).

Gdy ciasto rośnie, wypestkować morele i przygotować blaszkę piekarnikową - wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać mąką.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować lub rozciągnąć dłońmi na wielkość foremki. Ułożyć morele (skórką na dół), posypać kruszonką. 

Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C 20-25 minut.

Kruszonka. Mąkę, cukier, sól, wymieszać. Zagniatać formując kluseczki.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

cytrynowa drożdżówka z morelami i kruszonką_placek drożdżowy z owocami_cdzienny placek

Na podstawie przepisu z książki "Kuchnia polska według Pawła Małeckiego". 

Inne ciasta drożdżowe z owocami:

placek drożdżowy z wiśniami_ciasto drożdżowe_ciasto z owocami  placek morelowo-marcepanowy_ciasto drożdżowe_ciasto z owocami_przepisy na lato  Łatwa drożdżówka z owocami i kruszonką_ciasto z owocami_ciasto drożdżowe_łatwe ciasto  placek z wiśniami Ewy Wachowicz_placek drożdżowy z wiśniami_ciasto Ewy Wachowicz_ciasto na lato  róża z twarogiem i borówkami_rolada drożdżowa_ciasto z owocami