| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Tagi






Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
czwartek, 08 marca 2018

Chałka maślana bez glutenu. W końcu znalazłam drożdżówkę bez glutenu :). I choć jej zaplecienie nie jest łatwe, zachęcam do zrobienia.

Z "Domowych Wypieków".

chałka bezglutenowa_chałka maślana_drożdżówka wielkanocna_słodkie pieczywo

Składniki:

  • 450 g mąki bezglutenowej jasnej (u mnie gotowy wyrób Schar) + do podsypania
  • 275 ml letniego mleka
  • 70 g cukru
  • 70 g miękkiego masła
  • 1 jajko (nie z lodówki)
  • 42 g drożdży
  • szczypta soli

Na wierzch:

  • 1 żółtko rozmieszane z 1 łyżką mleka
  • gruby cukier do posypania (najlepiej perłowy)

Wykonanie:

Zrobić rozczyn. Drożdże rozmieszać z łyżka cukru, gdy się rozpuszczą, dodać 3-4 łyżki mąki i letnie mleko. Całość wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (15-20 minut).

Pozostałą mąkę przesiać, dodać miękkie masło, cukier, jajko, sól i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić (mikserem) i zostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę do wyrośnięcia. 

Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części, uformować wałki, przenieść na tacę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia i zapleść z nich chałkę (warkocz). Uwaga! Ciasto się lepi, rwie i bardzo źle zaplata. Trzeba się przemęczyć, bo warto. Chałka jest pyszna!  

Zaplecione ciasto posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem i posypać grubym cukrem (najładniej wygląda cukier perłowy).

Piec w rozgrzanym do 190-200 °C do ładnego zrumienienia 20-30 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto upiekło się).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

chałka bezglutenowa_chałka maślana_drożdżówka wielkanocna_słodkie pieczywo

Inne chałki i wielkanocne drożdżówki:

chałka z marcepanem_chałka nadziewana_chałka odświętna_wypieki na Wielkanoc  chałka z marmoladą z pigwy_ciasto drożdżowe z owocami  bułeczki zajączki wielkanocne_bułki drożdżowe_Wielkanoc_dania dla dzieci drożdżowy warkocz_chałka_drożdżówka śniadaniowa_domowe pieczywo  chałka_ciasto drożdżowe  wielkanocny wieniec drożdżowy_ciasto drożdżowe_ciasto z migdałami_zabawy kulinarne_ciasto na Wielkanoc

piątek, 02 marca 2018

W jaki sposób zjadacie kopytka? W moim rodzinnym domu zwykle były dodatkiem do gulaszu, mięs w sosie lub ew. zjadaliśmy je ze skwarkami. A na Pomorzu spotkałam się z zupełnie inną formą serwowania kopytek z bułką tartą i sałatką z marchewki i jabłka. Podobnie jak leniwe, ale na słono!

kopytka pomorskie_dania wegetariańskie_dania z ziemniaków_surówka z marchewki

Składniki:

  • 80 dag ugotowanych ziemniaków
  • 30 - 40 dag mąki*
  • 2 jajka
  • sól
  • bułka tarta
  • masło
  • 2 marchewki
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • sok z cytryny i cukier do smaku
  • ew. dodatki: kandyzowana żurawina, rodzynki, czerwone porzeczki, cynamon

Wykonanie:

Ugotowane ziemniaki zemleć lub przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę*, jajka, sól i zagnieść ciasto. Masę podzielić na części. Z każdej części formować wałek podsypując mąką. Wałki pokroić skośnie na kopytka. Gotować w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia.

Bułkę tartą wsypać na rozpuszczone masło, lekko podsmażyć uważając, by się bułka nie przypaliła.

Marchewkę i obrane jabłko zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Całość skropić cytryną i lekko osłodzić. Do surówki można dodać kandyzowaną żurawinę, czerwone porzeczki, rodzynki.

*ilość mąki zależy od ziemniaków 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne mączne obiady:

kluski śląskie z dynią_kluski bezglutenowe_kluski z ziemniakami  Gnocchi alla romana_kluski z kaszy manny_zapiekanik  krokiety z kapustą i grzybami_krokiety bezgutenowe_naleśniki z ciecierzycy_danie na Wigilię  kluski szare z sosem z suszonych grzybów_kluski ziemniaczane_danie zimowe  Pierogi ruskie pieczone_pierogi drożdżowe_pierogi wegetariańskie  polędwiczki z grzybami_dania z drobiu_placki ziemniaczane_Jesienne przepisy

poniedziałek, 26 lutego 2018

Pora ruszać z propozycjami wielkanocnymi. Dziś przedstawiam słodko-kwaśny sernik na mleku skondensowanym, bez spodu, ale za to z pokaźną porcją kremu cytrynowego na wierzchu.

Z "Kuchennych fascynacji" (z drobnymi zmianami).

sernik cytrynowy na mleku skondensowanym_sernik z kremem cytrynowym_sernik pieczony

Składniki:

  • 750 g twarogu sernikowego (u mnie Piątnica)
  • 400 g mleka skondensowanego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • skórka otarta z 2 cytry i sok z jednej cytryny
  • szczypta soli

Składniki kremu:

  • 3 jajka
  • 75 g masła
  • 75 g drobnego cukru (można odrobinę więcej)
  • 125 ml soku wyciśniętego z cytryn
  • skórka otarta z 2 cytryn

Wykonanie:

Sernik. Przygotować tortownicę o średnicy 21-22 cm.

Wszystkie składniki masy serowej umieścić w misce miksera i wymieszać do połączenia składników, nie dłużej, by nie napowietrzać masy. Przełożyć do foremki i piec w kąpieli wodnej* w 150 °C ok. 60 minut. Wystudzić, wstawić do lodówki na 8-10 godzin. Przed podaniem pokryć kremem.

Krem (lemon curd). Masło roztopić, dodać pozostałe składniki (masło nie może być zbyt gorące, bo zważą się jajka), wymieszać trzepaczką. Delikatnie ogrzewać, cały czas mieszając, do zgęstnienia kremu (konsystencja budyniu), czyli ok. 20 minut. Schłodzić, włożyć do lodówki. Następnego dnia posmarować sernik.

*pod foremkę z sernikiem wstawić formę z wrzątkiem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Wielkanocne babki i babeczki_zestawienie dań wielkanocnych

Przepisy na wielkanocne babki i babeczki

mazurek marcepanowo-różany_mazurek_ciasto kruche_Wielkanoc 

Przepisy na mazurki wielkanocne

sernik krówkowy_sernik kajmakowy_przepisy na Wielkanoc

Przepisy na wielkanocne serniki

Inne serniki:

sernik z musem cytrynowym i bezami_sernik gotowany z musem_sernik bez pieczenia  sernik cytrynowy_sernik z kremem cytrynowym_sernik z lemon curd_sernik kremowy_sernik pieczony  sernik krówkowy Dawida_ciasto bez pieczenia_sernik na zimno_sernik amerykański  sernik czarno-biały_sernik z ciasteczkami oreo_sernik kremowy  mazurek serowy_sernik tradycyjny_mazurek na herbatnikach_Wielkanoc  sernik gotowany z domową galaretką_ciasto bez pieczenia_ciasto bezgutenowe_sernik na zimno  sernik krówkowy_sernik kajmakowy_przepisy na Wielkanoc  pomarańczowy sernik_sernik na kruchym spodzie_sernik delikatny_sernik Rouxa

poniedziałek, 19 lutego 2018

Delikatna panna cotta o smaku słynnych czekoladek after eight z galaretką kawową. 

panna cotta after eight z kawową galaretką_deser na zimno_mleczna galaretka

Składniki (6 małych porcji):

  • 250 ml kremówki
  • 125 ml mleka
  • 30 g cukru
  • 150 g czekoladek after eight (3 odłożyć do dekoracji)
  • 2 łyżeczki żelatyny

Galaretka:

  • 80 ml espresso
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego (lub do smaku)
  • 1 łyżeczka żelatyny

Wykonanie:

Przygotować 6 maleńki szklanych naczynek. Gorące espresso posłodzić, wymieszać z żelatyną i rozlać do naczynek. Odstawić do zastygnięcia.

Gdy galaretka tężeje, przygotować panna cottę. Do garnuszka wlać kremówkę, mleko, cukier i czekoladki. Całość podgrzewać do rozpuszczenia składników. Do gorącej masy dodać żelatynę i rozmieszać. Zostawić do wystudzenia. Zimną masę przelać na wystudzoną galaretkę. Odstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem ozdobić odłożonymi czekoladkami.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne desery:

panna cotta z sosem wisniowym_deser na zimno_deser śmietankowy_galaretka śmietankowa z owoocami_deser w słoiczkach  serniczki na zimno z czerwonymi porzeczkami_serniczki z żelką porzeczkową_serniczki z galaretką_sernik na zimno na serkach homogenizowanych  krem rafaello z kaszy jaglanej_domowe smarowidło_zdrowy krem  creme brulee_krem z karmelem_deser francuski_krem spalony  gruszki w cieście czekoladowym_deser czekoladowy_babeczka czekoladowa z całą gruszką_deser bezglutenowy  bombardino_grzaniec_ajerkoniak na ciepło_kuchnia włoska  kubeczki czekoladowe_deser czekoladowy_deser francuski_deser na walentynki

środa, 07 lutego 2018

Pyszne, delikatne pączki serowe w wersji bezglutenowej. A już myślałam, że pączków zjadalnych nie da się zrobić bez glutenu :). Po tym jednak, jak upiekłam rewelacyjną chałkę bezglutenową (pewnie za jakiś czas zamieszczę ją na blogu), wszystko okazało się możliwe :). I oto są pączki.

Przepis z "Domowych wypieków".

pączkki serowe bezglutenowe_pączki serowe_pączki bezglutenowe_tłusty czwartek

Składniki:

  • 250 g twarogu sernikowego (ew. kremowego lub mascarpone)
  • 250 g mąki  bezglutenowej uniwersalnej 
  • 70 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • skórka otarta z cytryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowy)
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia

Wykonanie:

Jajka zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą, jasną masę. Nie przerywając miksowania dodać skórkę cytrynową. Zmniejszyć obroty miksera i dodać po łyżce ser i sok cytrynowy, dalej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Rozgrzać w garnku olej. Nakładać za pomocą dwóch łyżek lub łyżki do lodów zgrabne kulki na tłuszcz. Smażyć z każdej strony na złoty kolor. Do garnka można włożyć kawałek surowego ziemniaka (dzięki temu nie chłoną tłuszczu, podobne działanie ma dodany sok cytrynowy lub spirytus oraz odpowiednia temperatura oleju - w zbyt niskiej chłoną tłuszcz, w za wysokiej przypalają się).

Upieczone pączki wykładać łyżką cedzakową na papierowy ręcznik. Jeszcze ciepłe można nadziać marmoladą i oprószyć pudrem.

Najlepsze pierwszego dnia.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne słodkości na tłusty czwartek i karnawał: 

pieczone donaty_pączki z dziurką_fit pączki_tłusty czwartek  pieczone pączki nadziewane różą_dania na tłusty czwartek_dania karnawałowe_dietetyczne pączki  pieczone pączki, czyli pączkowe bułeczki_słodkie bułki z nadzieniem_odchudzone pączki_tłusty czwartek  faworki_kuchnia mazowiecka_dania karnawałowe  chlapaki_racuchy drożdżowe_racuchy mazowieckie_pączki z łyżki  Błyskawiczne pączki serowe_racuchy z serka homogenizowanego_danie na tłusty czwartek_danie na karnawał  róże karnawałowe_danie na karnawał_tłusty czwartek_w głębokim tłuszczu