| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Tagi






Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
czwartek, 22 marca 2018

Mazurek orzechowy na kruchym, bezglutenowym spodzie. Jeżeli nie musisz robić spodu bezglutenowego, polecam TEN.

mazurek orzechowy II_mazurek wielkanocny_mazurek tradycyjny_mazurek kujawski_ciasto na Wielkanoc_mazurek na spodzie bezglutenowym

Składniki:

  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka gumy guar
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany

Masa orzechowa:

  • 0,5 kg łuskanych orzechów włoskich
  • 175 g miodu
  • 175 g masła 

Ozdoby:

  • czekolada +2-3 łyżki śmietany
  • zajączki lub inne ozdoby wielkanocne

Wykonanie:

Spód. Wymieszać składniki suche: (mąki: kukurydzianą, ryżową, ziemniaczaną), gumę guar, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy). Dodać pokrojone w kostkę masło, jajka, żółtko, śmietanę/jogurt. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30-60 minut.

Ciasto rozwałkować. Wykroić jajko lub prostokąt, wkoło zrobić ranty. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w piekarniku rozgrzanym do 180-190 °C  (ok.15-25 minut, ale trzeba pilnować, by nie przypalić).

Wierzch. Orzechy posiekać. Podgrzewać miód, masło i orzechy do uzyskania jednolitej masy. Wylać na wystudzony spód. Zanim zastygnie ozdobić. Boki mazurka - czekoladę połamać i razem ze śmietaną roztopić w kąpieli wodnej. Masę przelać do tylki i zrobić esy-floresy.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

mazurek orzechowy II_mazurek wielkanocny_mazurek tradycyjny_mazurek kujawski_ciasto na Wielkanoc_mazurek na spodzie bezglutenowym

Wielkanocne babki i babeczki_zestawienie dań wielkanocnych

Przepisy na wielkanocne babki i babeczki

mazurek marcepanowo-różany_mazurek_ciasto kruche_Wielkanoc 

Przepisy na mazurki wielkanocne

sernik krówkowy_sernik kajmakowy_przepisy na Wielkanoc

Przepisy na wielkanocne serniki

Inne przepisy na wielkanocne mazurki:

mazurek czekoladowy bez pieczenia_mazurek czekoladowo-serowy_mazurek wielkanocny  mazurek wiśniowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek dla dorosłych  mazurek wiśniowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek dla dorosłych  mazurek milionera_mazurek kajmakowo_czekoladowy_ciasto jak twix  błyskawiczny mazurek wiśniowo-serowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek z owocami_mazurek z masą serową_wielkanocne wypieki  mazurek jabłkowy_ciasto kruche_ciasto z jabłkami_ciasto na Wielkanoc_kuchnia polska  mazurek miodowy z kremem jaglanym_mazurek przekładany_mazurek wielkanocny

wtorek, 20 marca 2018

Sernik tradycyjny mojej Mamy zapisany w starym zeszycie jako tort serowy. Hmm, po okresie zauroczenia sernikami nowoczesnymi, płaskimi, wróciłam do sernika na pianie. Sernika, który zawsze opada. I...pełen zachwyt :). Jest wilgotny, serowy, smakuje dzieciństwem, czyli jest pyszny. Polałam go kajmakiem cytrynowym, ale można wierzch oprószyć jedynie cukrem pudrem lub polać czekoladą.

Ot, taki starodawny przepis na wielkanocny sernik :).

Sernik tradycyjny, czyli tort serowy_sernik na pianie_sernik starodawny_sernik z polewą_sernik wielkanocny

Składniki:

  • 1,2 kg sera twarogowego na serniki (u mnie Piątnica)
  • 2 szklanki cukru (podaję wartości z zeszytu, ale dodałam mniej 1 i 1/2)
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 10 jaj
  • 2 czubate łyżki bułki tartej (dodałam budyń śmietankowy bezglutenowy)
  • 1 cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • otarta skórka z cytryny (można pominąć)
  • ew. bakalie (10-15 dag rodzynek i skórka pomarańczowa)
  • szczypta soli

Składniki polewy cytrynowej:

  • 1 szklanka słodkiej śmietany 12 %
  • 2 szklanki cukru (zmniejszyłam o 1/3)
  • sok z cytryny (ok. 2 łyżek)

Wykonanie:

Sernik. Przygotować tortownicę o średnicy 27-28 cm (wyłożyć papierem lub posmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką).

Masło utrzeć z cukrem, gdy masa jest puszysta i biała, dodawać po jednym, żółtka. Po każdym dokładnie miksując. Do utartej masy dodać ser i wanilię. Zmiksować na gładką masę. Dodać ew. bakalie* i otartą skórkę cytrynową. 

Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę i powoli, delikatnie mieszając, dodać do masy serowe razem z bułką tatą (lub budyniem). Przełożyć do tortownicy. Można na środku położyć więcej masy, dzięki temu, nawet jeśli sernik zapadnie się, różnica miedzy bokami nie będzie tak duża. Piec ok. godziny w piekarniku rozgrzanym do 160-170 °C. Po upieczeniu zostawić w otwartym piekarniku (na ok. 10 minut). Wyjąć i zostawić do całkowitego wystygnięcia w foremce. Po wystudzeniu sernik okroić, wyjąć z tortownicy i polać polewą lub oprószyć pudrem.

Polewa. Śmietankę zagotować z cukrem. Gotować 11 minut, licząc od chwili wrzenia. Zdjąć z ognia i utrzeć z sokiem cytrynowym. Przestudzoną polewą** polać sernik. Wystudzić.

*bakalie delikatnie oprószyć i otoczyć mąką ziemniaczaną

**do polewy dodałam cukru trzcinowego, stąd kolor

***sernik zrobiłam z połowy porcji (w malutkiej foremce)

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Wielkanocne babki i babeczki_zestawienie dań wielkanocnych

Przepisy na wielkanocne babki i babeczki

mazurek marcepanowo-różany_mazurek_ciasto kruche_Wielkanoc 

Przepisy na mazurki wielkanocne

sernik krówkowy_sernik kajmakowy_przepisy na Wielkanoc

Przepisy na wielkanocne serniki

Inne przepisy na wielkanocne tradycyjne sernik (i nie tylko):

sernik Turka_serniki_Wielkanoc  sernik z musem cytrynowym i bezami_sernik gotowany z musem_sernik bez pieczenia  sernik gotowany z domową galaretką_ciasto bez pieczenia_ciasto bezgutenowe_sernik na zimno  Sernik wiedeński_sernik  mazurek serowy_sernik tradycyjny_mazurek na herbatnikach_Wielkanoc  sernik krówkowy_sernik kajmakowy_przepisy na Wielkanoc   pascha_sernik_sernik na zimno_Wielkanoc

czwartek, 15 marca 2018

Wielkanocny mazurek krówkowy na cieście kakaowym.

mazurek kakaowo-krówkowy_mazurek krówkowy na spodzie kakoowym_mazurek bezglutenowy_mazurek kajmakowy

Składniki spodu*:

  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka gumy guar
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany

Masa krówkowa:

  • 50 dag krówek
  • 50 ml kremówki
  • 10 dag krówek czekoladowych
  • 2 jajka czekoladowe (lub inne ozdoby)
  • czekolada mleczna + 2-3 łyżki kremówki

Wykonanie:

Spód. Wymieszać składniki suche (mąki: kukurydzianą, ryżową, ziemniaczaną, kakao), gumę guar, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy). Dodać pokrojone w kostkę masło, jajka, żółtko, śmietanę/jogurt. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30-60 minut.

Ciasto wałkować. Wykroić z ciasta jajko lub prostokąt, wkoło zrobić ranty. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w piekarniku rozgrzanym do 180-190 °C  (ok.15 minut, ale trzeba pilnować, by nie przypalić).

Masa. 40 dag krówek połam, dodaj śmietanę i rozpuść. Masę wylej na upieczony spód. Czekoladowe jajka (lub inne ozdoby) oraz10 dag odłożonych i 10 dag krówek kakaowych pokrojonych na część powtykaj ozdobnie w masę.

Roztop w kąpieli wodnej czekoladę z dodatkiem śmietany. Gdy całość zastygnie, boki polej ozdobnie czekoladą.

* zwykły spód mazurkowy można znaleźć TU

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

mazurek kakaowo-krówkowy_mazurek krówkowy na spodzie kakoowym_mazurek bezglutenowy_mazurek kajmakowy

Wielkanocne babki i babeczki_zestawienie dań wielkanocnych

Przepisy na wielkanocne babki i babeczki

mazurek marcepanowo-różany_mazurek_ciasto kruche_Wielkanoc 

Przepisy na mazurki wielkanocne

sernik krówkowy_sernik kajmakowy_przepisy na Wielkanoc

Przepisy na wielkanocne serniki

Inne przepisy na wielkanocne mazurki:

mazurek czekoladowy bez pieczenia_mazurek czekoladowo-serowy_mazurek wielkanocny  mazurek wiśniowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek dla dorosłych  mazurek wiśniowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek dla dorosłych  mazurek milionera_mazurek kajmakowo_czekoladowy_ciasto jak twix  błyskawiczny mazurek wiśniowo-serowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek z owocami_mazurek z masą serową_wielkanocne wypieki  mazurek jabłkowy_ciasto kruche_ciasto z jabłkami_ciasto na Wielkanoc_kuchnia polska  mazurek miodowy z kremem jaglanym_mazurek przekładany_mazurek wielkanocny

wtorek, 13 marca 2018

Lubię pasztety, a szczególnie warzywne. Na blogu jest ich pokaźny zbiorek. Są dowodem, że nie zawsze musi być mięso, by jedzenie było smaczne. A w tym pasztecie smak słony, miesza się ze słodkim. Wyraźne są pikantne i korzenne nuty. Na świąteczny stół - jak najbardziej :).

Z książki Marty Dymek "Jadłonomia" (odrobinę zmieniony).

pasztet z soczewicy z żurawiną_pasztet wegetariański_pasztet wielkanocny_domowy wyrób

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy*
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej**
  • 1-2 cebula (wersja pierwotna 2)
  • 60-100 ml oleju (dodaję 60, ale oryginalna wersja to 100) + do smażenia cebuli
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 goździki
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
  • starta gałka muszkatołowa
  • suszony imbir (1-2 duże szczypty)
  • pieprz
  • sól

Wykonanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju razem z liśćmi, zielem angielskim, goździkami.

Osączoną soczewicę zmiksować razem z kaszą jaglaną, dodać cebulę (bez przypraw), olej, majeranek, lubczyk, cząber, imbir, startą gałkę, pieprz i sól. Całość zmiksować na gładką masę, spróbować i ew. doprawić. Dodać żurawinę, wymieszać (bez miksowania). Przełożyć do foremki posmarowanej tłuszczem, wygładzić, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180-190 °C i piec ok. 45 minut. Wyjąć z piekarnika. Wystudzić, wstawić do lodówki na kilka godzin i dopiero wyjąc z foremki.

*przed gotowaniem, soczewicę płuczę i zostawiam namoczoną w wodzie na noc. Następnego dnia odlewam wodę, zalewam ponownie i gotuję ziarenka do miękkości. 

**kaszę przed gotowaniem trzeba uprażyć lub dobrze przepłukać wrzątkiem, inaczej będzie gorzka.

***taki pasztet można zrobić także z fasoli (robiłam z mung) 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

A po inne przepisy na dania słone zapraszam do zakładki:

Wielkanoc na słono_zbiór przepisów Wielkanocnych_pasztet_mięso_przystawki Wielkanocne

Słodkości znajdują się w zakładce Wielkanoc na słodko

Wielkanoc na słodko_zbiór przepisów na babki_mazurki_serniki_torty

Inne pasztety:

Wielkanocny pasztet Michała_pasztet mięsny_pasztet z mieszanego mięsa  pasztet z pistacjami_pasztet mięsny_pasztet cielęcy  świąteczny pasztet z żurawiną_pasztet mięsny_przepisy na Wielkanoc  pasztet z ciecierzycy_pasztet wegetariański_domowy pasztet  pasztet z soczewicy_domowy pasztet_dania wegetariańskie  pasztet z soczewicy z pieczarkami_dania wegetariańskie_pasztety i smarowidła_przystawki  pasztet z fasoli z suszonymi pomidorami_pasztet bez mięsa_pasztet wegetariański_pasztet bezglutenowy  pasztet jajeczno-grzybowy_pasztet wegetariański  pasztet z czerwonej fasoli z grzybami_pasztet z fasoli i suszonych grzybów_pasztet warzywny_pasztet wegetariański  pasztet z indyka_domowa wędlina_pasztet wielkanocny_pasztet drobiowy

sobota, 10 marca 2018

Z cyku przepisy na Wielkanoc - zakwas na żurek inaczej, bo owsiany. Jeśli dodamy płatki i mąkę bezglutenową, mamy żurek bez glutenu.

Zwykły zakwas na żurek  można znaleźć TU.

zakwas owsiany na żurek bezglutenowy_domowy zakwas na żurek_domowy wyrób

Składniki:

  • 3 łyżki płatków owsianych (w wersji bezglutenowej - bezglutenowe)
  • 3 łyżki mąki owsianej
  • 1 listek laurowy
  • 1 ziarenko ziela angielskiego
  • 10-15 ziarenek pieprzu
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki poprzedniego zakwasu (gdy nie mamy, 3-4 łyżki soku z ogórków kiszonych lub soku z kapusty kiszonej)
  • przegotowana woda

Wykonanie:

Do słoika 3/4 l, w którym był poprzedni zakwas (jeśli nie mamy bazowego zakwasu dodać sok z ogórków lub kapusty kiszonej) wsypać mąki, włożyć przyprawy, zgnieciony nożem czosnek. Wlać trochę wody, dobrze wymieszać. Uzupełnić słoik wodą. Przykryć gazą i zawiązać wokół lub nakrętką (nie zakręcać ! musi być dostęp powietrza). Odstawić na 4-5 dni (im dłużej stoi, tym jest bardziej kwaśny). Gotowy żurek przechowywać w lodówce.

A mój przepis na żurek jest TU. Dodam, że żurek owsiany dokwaszam sokiem cytrynowym.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

zakwas owsiany na żurek bezglutenowy_domowy zakwas na żurek_domowy wyrób

A po inne przepisy na dania słone zapraszam do zakładki:

Wielkanoc na słono_zbiór przepisów Wielkanocnych_pasztet_mięso_przystawki Wielkanocne

Słodkości znajdują się w zakładce Wielkanoc na słodko

Wielkanoc na słodko_zbiór przepisów na babki_mazurki_serniki_torty

Inne przepisy na dania wielkanocne:

 świąteczny żurek_zupa na zakwasie_zupa na Wielkanoc_kuchnia polska  indyk w galarecie_mięso z owocami_dania z drobiu  Wielkanocny pasztet Michała_pasztet mięsny_pasztet z mieszanego mięsa  rolada szpinakowa z szynką_przekąski_wytrawne ciasta  jajka faszerowane po polsku_jajka faszerowane na ciepło_jajka w skorupkach_dania na Wielkanoc_przystawka z jajek  sałatka cezar_dania z drobiu_dania na babski wieczór_sałatki