| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
czwartek, 23 marca 2017

Mazurek dla dorosłych, z dużą porcją rumu. Niesamowicie bogaty, bo i śliwki, i kajmak, i czekolada.

Mazurek jest bezglutenowy.

mazurek śliwka w czekoladzie na spodzie owsianym_mazurek bakaliowy_mazurek wielkanocny_mazurek bezglutenowy

Owsiany spód:

  • 20 dag płatków owsianych (u mnie bezglutenowe)
  • 10 dag cukru pudru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki masa
  • 1/2 łyżeczki sody
  • łyżeczka ekstraktu migdałowego

Płatki zrumienić na patelni. Trzeba uważać, by nie przypalić płatków, najlepiej mieszać od czasu do czasu. Ostudzić, połowę zmielić. Całość wymieszać z mlekiem i sodą.

Żółtka utrzeć z cukrem i masłem. Połączyć z płatkami i ekstraktem migdałowym.

Ubić pianę ze szczyptą soli, wymieszać delikatnie z masą. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 15-20 minut w 190 °C (do zrumienienia).

Wierzch:

  • 2 garście śliwek suszonych
  • słoik powideł
  • 1 puszka kajmaku (u mnie Gostyń)
  • 2 czekolady (u mnie mleczne z dodatkiem gorzkiej)
  • rum do namoczenia śliwek
  • 4-6 łyżek kremówki do rozpuszczenia czekolady
  • dowolne ozdoby (u mnie biała czekolada, jajka czekoladowe, pistacje i zajączek wielkanocny)

Śliwki umyć, osuszyć  i namoczyć w rumie (najlepiej 12 godzin lub dłużej). Pokroić w paski, wymieszać z powidłami i rumem pozostałym z moczenia śliwek (ilość rumu do smaku). Na wystudzony spód położyć powidła ze śliwkami, na to kajmak, dalej rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Gdy czekolada zastygnie, ozdobić.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

mazurek śliwka w czekoladzie na spodzie owsianym_mazurek bakaliowy_mazurek wielkanocny_mazurek bezglutenowy

W tle mazurek kajmakowy na spodzie jaglanym. 

Wielkanocne babki i babeczki_zestawienie dań wielkanocnych

Przepisy na wielkanocne babki i babeczki

mazurek marcepanowo-różany_mazurek_ciasto kruche_Wielkanoc 

Przepisy na mazurki wielkanocne

sernik krówkowy_sernik kajmakowy_przepisy na Wielkanoc

Przepisy na wielkanocne serniki

Inne przepisy na wielkanocne mazurki:

mazurek czekoladowy bez pieczenia_mazurek czekoladowo-serowy_mazurek wielkanocny  mazurek wiśniowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek dla dorosłych  mazurek wiśniowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek dla dorosłych  mazurek milionera_mazurek kajmakowo_czekoladowy_ciasto jak twix  błyskawiczny mazurek wiśniowo-serowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek z owocami_mazurek z masą serową_wielkanocne wypieki  mazurek jabłkowy_ciasto kruche_ciasto z jabłkami_ciasto na Wielkanoc_kuchnia polska  mazurek miodowy z kremem jaglanym_mazurek przekładany_mazurek wielkanocny

wtorek, 21 marca 2017

Babka gotowana na budyniach jest niezwykle delikatna, taka trochę kołaczowa. Długo utrzymuje świeżość, ba powiedziałabym, że z dnia na dzień jest co raz lepsza. I jeszcze jedno, babka jest bezglutenowa (ale to taka drobna uwaga, bo bezglutenowość nie ujmuje ani smaku, ani konsystencji babce :)).

Moja czwarta propozycja wielkanocna.

Inne przepisy na wielkanocne babki gotowane:

babka gotowana

pomarańczowa babka gotowana

babka gotowana budyniowa_babka bezglutenowa_babka wielkanocna

Składniki (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej):

  • 9 budyniów śmietankowych lub waniliowych takich po 40 g (łącznie 360 g proszku; budynie bez cukru; u mnie bezglutenowe, ale mogą być zwykłe)
  • 250 g masła
  • 1 szklanka drobnego cukru (220 g)
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatki:

  • 1 biała czekolada
  • ozdoby wielkanocne (cukrowe lub czekoladowe jajka, posypka, inne)

Wykonanie:

Przygotować duży garnek z pokrywką, taki  w którym zmieści się babkowa foremka.

Foremkę do gotowania babek posmarować masłem i posypać kaszą kukurydzianą lub bułką tartą.

Proszek budyniowy, połączyć z proszkiem do pieczenia.

Masło z cukrem utrzeć na puch (masa powinna być puszysta, jasna i gładka). Dodawać stopniowo po jednym żółtku. Po każdym dodaniu dokładnie ucierając masę. Do utartej masy dodać stopniowo proszek budyniowy wymieszany z proszkiem do pieczenia.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę dodać partiami do ciasta. Najlepiej w trzech częściach, delikatnie mieszając, by nie popsuć struktury piany.

Przełożyć do foremki babkowej. Formę zamknąć, wstawić do garnka z wrzącą wodą (woda powinna sięgać do 2/3 wysokości formy. Garnek przykryć pokrywką i gotować 1,5 godziny. Po ww. czasie wyjąć z garnka, zostawić w formie na 20-30 minut bez otwierania, po tym wyjąć, wystudzić i polać polewą czekoladową. Ozdobić.

Polewa. Czekoladę połamać na drobne kawałki i rozpuścić na parze (w jednym garnku gotujemy wodę, na nim stawiamy drugi garnek/miskę tak, by nie dotykał wody, czekoladę wrzucamy do mniejszego garnka/miski i mieszając rozpuszczamy czekoladę).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

babka gotowana budyniowa_babka bezglutenowa_babka wielkanocna

Wielkanocne babki i babeczki_zestawienie dań wielkanocnych

Przepisy na wielkanocne babki i babeczki

mazurek marcepanowo-różany_mazurek_ciasto kruche_Wielkanoc 

Przepisy na mazurki wielkanocne

sernik krówkowy_sernik kajmakowy_przepisy na Wielkanoc

Przepisy na wielkanocne serniki

Inne przepisy na wielkanocne babki ucierane:

babka z krówkami i ajerkoniakiem_babka ucierana z polewą kajmakową_babka na Wielkanoc  babka karnawałowa_babka piaskowa_babka z rodzynkami_babka na Wielkanoc  Babka marmurkowa siostry Anastazji_babka na oleju_babka puszysta_Wielkanoc  babka jaglana_babka migdałowa_babka bezglutenowa_babka ucierana_babka piaskowa  babka mateczki_babka maślana_babka pulchna_ciasta na Wielkanoc  babka kajmakowa_babka ucierana_babka wielkanocna_babka na proszku  pomarańczowy piskowiec_babka piaskowa_babka bezglutenowa

piątek, 17 marca 2017

Ciasto Malakoff to słynne ciasto bez pieczenia - biszkopty, krem budyniowy i dżem porzeczkowy (lub morelowy). Pierwszy raz zostało przygotowane dla francuskiego generała Pelissier, który podczas wojny krymskiej zdobył twierdzę Małakow. Wzorując się na tym słynnym deserze zrobiłam mój sernik. Podłużne biszkopty przełożyłam domowym dżemem porzeczkowym i sernikiem gotowanym (a raczej masą sernikową). Wierzch posypałam prażonymi migdałami i czerwonymi porzeczkami, ozdobiłam kleksami śmietany migdałowej. Dodatkowo boki mojego sernika to też biszkopty, ale ten element ciasta można pominąć i boki posypać prażonymi migdałami.

Moim zdaniem świetny, elegancki sernik. Trzecia propozycja wielkanocna :).

sernik Malakoff_sernik gotowany_sernik przekładany_sernik bez pieczenia_sernik na biszkoptach_sernik wielkanocny

Składniki masy serowej:

  • 1 kg mielonego twarogu (u mnie Piątnica)
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 200 g masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki mleka
  • szczypta soli

Dodatki:

  • 2 paczki podłużnych biszkoptów
  • 1/2 słoika dżemu z czerwonych porzeczek (najlepiej domowy)
  • 1/2 szklanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1-2 krople ekstraktu migdałowego
  • garść prażonych płatków migdałowych (lub krokantu)
  • garść czerwonych porzeczek (teraz mrożone)

Wykonanie:

Sernik. Masło rozpuścić z cukrem. Twaróg wymieszać z jajkiem, żółtkami i szczyptą soli. Do twarogu dodać gorące masło, wymieszać, przelać z powrotem do garnka i gotować 10 minut (licząc od momentu zagotowania). Przez cały czas trzeba mieszać, by masa nie przypaliła się. Uwaga! Sernik podczas gotowania pryska, trzeba uważać. Po 10 minutach wlać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mlekiem i jeszcze chwilę gotować, by masa nie była surowa.

Składanie. Foremkę o średnicy 23-24 cm wyłożyć folią spożywczą  (dzięki temu sernik nie nabierze metalicznego smaku). Masę serową podzielić na 3 części. Boki i dno wyłożyć biszkoptami, posmarować 1/3 dżemu, na to wyłożyć 1/3 masy serowej, dalej biszkopty, dżem, masa i ponownie biszkopty, dżem, masa. Schłodzić 8-12 godzin.

Po schłodzeniu wierzch sernika przykryć uprażonymi na suchej patelni migdałami, ozdobić porzeczkami i ubitą z cukrem pudrem i ekstraktem migdałowym śmietaną.  

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

sernik Malakoff_sernik gotowany_sernik przekładany_sernik bez pieczenia_sernik na biszkoptach_sernik wielkanocny

sernik Malakoff_sernik gotowany_sernik przekładany_sernik bez pieczenia_sernik na biszkoptach_sernik wielkanocny

Inne wielkanocne serniki:

sernik krówkowy_sernik kajmakowy_przepisy na Wielkanoc  sernik gotowany z domową galaretką_ciasto bez pieczenia_ciasto bezgutenowe_sernik na zimno  mazurek serowy_sernik tradycyjny_mazurek na herbatnikach_Wielkanoc  sernik czarno-biały_sernik z ciasteczkami oreo_sernik kremowy  sernik krówkowy Dawida_ciasto bez pieczenia_sernik na zimno_sernik amerykański  sernik gotowany_sernik bez pieczenia_sernik przekładany_sernik z czekoladą  sernik śliwka w czekoladzie_sernik czekoladowy_sernik kremowy_sernik bezglutenowy_ciasto bezglutenowe  sernik Biały Rosjanin_sernik gotowany_sernik na spodzie czekoladowym_sernik z musem kawowym

środa, 15 marca 2017

Jeśli w kuchni rządzi Najmłodszy, to są właśnie tego typu dania-zachcianki, czyli paluszki rybne albo burgery jak z reklamy :). I tak oto upiekłam puszyste, słodkawe bułki do domowych burgerów.

Uwierzcie, takie domowe burgery z mięsem z indyka, sałatą, pomidorami, ogórkami kiszonymi i domowym keczupem, to nie jest fast food :)

Z "Kwestii smaku".

bułki do burgerów_domowe pieczywo_domowe bułki_domowy fast food

Składniki:

  • 500 g mąki (u mnie orkiszowa, ale może być zwykła pszenna)
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 300 ml mleka
  • 50 g masła
  • 1 jajko (temperatura pokojowa)
  • do posmarowania bułek żółtko rozmieszane z łyżką mleka i ew. sezam do posypania bułek

Wykonanie:

Mąkę przesiać. Mleko podgrzać (powinno być letnie). Masło roztopić i ostudzić (też ma być letnie).

Zrobić rozczyn. Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru (po chwili będą płynne), dodać 2 łyżki mleka i łyżkę mąki. Całość wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15-20 minut.

Do mąki, dodać sól, pozostały cukier, mleko, jajko, wyrośnięty rozczyn - wymieszać, dodać masło. Całość wyrabiać ok. 15 minut mikserem z hakiem. Uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny.

Po ww. czasie uformować 10 bułek. Położyć na tacy piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem (ew. posypać sezamem) i zostawić w ciepłym miejscu na kolejne 30-40 minut.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 210 °C przez 15 minut.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

bułki do burgerów_domowe pieczywo_domowe bułki_domowy fast food

Inne bułki:

bułeczki kukurydziane_domowe pieczywo_drożdżowe bułki  bułeczki maślane_bułki drożdżowe_dania na piknik  bułki ślimaczki z czarnuszką_pieczywo_dania na piknik_domowe bułki  Małgośki_bułki pszenne z przedziałkiem_domowe pieczywo  bułki z grzybami_jesienne dania_domowe pieczywo_dania wegetariańskie

piątek, 10 marca 2017

Na wiosnę, wiosenna, trójkolorowa chałka - zielono-biało-brązowa. Świetna domowa, słodka bułka, taka do masła i domowego dżemu czy konfitur. Na weekendowe drugie śniadanie z kubkiem mleka lub filiżanką kawy, nie ma nic lepszego.

Z "Moich wypieków".

trójkolorowa wiosenna chałka_słodka bułka_domowe pieczywo

Ciasto białe:

  • 200 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa jasna)
  • 40 g cukru
  • 120 ml mleka
  • 30 g roztopionego, letniego masła
  • 8 g drożdży świeżych
  • szczypta soli

Ciasto zielone:

  • 200 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa jasna)
  • 40 g cukru
  • 130 ml mleka
  • 1 łyżka herbaty matcha*
  • 30 g roztopionego, letniego masła
  • 8 g drożdży świeżych
  • szczypta soli

Ciasto brązowe:

  • 200 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa jasna)
  • 40 g cukru
  • 130 ml mleka
  • 1 łyżka kakao
  • 30 g roztopionego, letniego masła
  • 8 g drożdży świeżych
  • szczypta soli

Wykonanie:

Ciasto białe. Mąkę przesiać.

Zrobić rozczyn, tzn. drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru (po chwili będą płynne), dodać łyżkę mąki i łyżkę mleka - wymieszać i zostawić na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do mąki dodać sól, cukier, masło i rozczyn i dobrze wyrobić (15 minut mikserem z hakiem). Z ciasta uformować kulę, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (1-1,5 godziny).

Wyrośnięte ciasto odgazować (uderzyć pięścią), uformować wałek o długości 60 cm.

Ciasto zielone. Matchę rozpuścić w mleku, dalej postępować tak jak w przypadku ciasta białego.

Ciasto brązowe. Kakao rozpuścić w mleku, dalej postępować tak jak w przypadku ciasta białego.

Składanie. Trójkolorowe wałeczki połączyć ze sobą na końcach i zapleść jak warkocz. Końce podwinąć pod spód. Ciasto przełożyłam do foremki o długości 35 cm i szerokości 10 cm, wcześniej posmarowanej masłem i posypanej mąką. Zostawić w ciepłym miejscu na kolejne 40 minut.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 170-180 °C ok. 35-40 minut (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone). Wyjąć  z pieca i po ok. 20 minutach przełożyć na kratkę i wystudzić.

*nie miałam w domu herbaty matcha. Z zielonym kolorem poradziłam sobie następująco: 1 szklankę mleka zmiksowałam z 80 g szpinaku baby, z tego do ciasta wzięłam 135 ml, resztę zielonego mleka przeznaczyłam na zielone naleśniki.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inaczej ukrojona...

trójkolorowa wiosenna chałka_słodka bułka_domowe pieczywo

A przed pieczeniem wygląda tak...

trójkolorowa wiosenna chałka_słodka bułka_domowe pieczywo

Inne słodkie chałki i chlebki:

chałka_ciasto drożdżowe  chleb z rodzynkami_chleb słodki_chleb drożdżowy  chałka z marcepanem_chałka nadziewana_chałka odświętna_wypieki na Wielkanoc  wielkanocny wieniec drożdżowy_ciasto drożdżowe_ciasto z migdałami_zabawy kulinarne_ciasto na Wielkanoc  drożdżowy warkocz_chałka_drożdżówka śniadaniowa_domowe pieczywo  lembas_chleb elfów_keks_ciasto z bakaliami  chałka z marmoladą z pigwy_ciasto drożdżowe z owocami