| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
wtorek, 06 czerwca 2017

Niezwykle aromatyczna, mocna, słodka - nalewka z akacji. Choć autor podał, że nie wymaga długiego leżakowania, mnie posmakowała dopiero po roku od zlania. Wtedy, gdy smaki przegryzły się, przestał dominować alkohol i cukier, a całość zyskała na szlachetności.

Z kwiatów akcji przygotowuję również;

racuchy jaglane z akacją

kwiaty akacji w cieście naleśnikowym

cukier z kwiatów akacji

nalewka z akcji_nalewka akacjowa_nalewka na kwiatach akacji_domowy likier

Składniki:

  • 150 g kwiatów akacji
  • 400 g cukru
  • laska wanilii
  • 1 l wódki 45 %

Wykonanie:

Kwiaty umyć, osuszyć wsypać do dużego słoja, dodać przekrojoną wzdłuż laskę wanilii, zalać alkoholem, szczelnie zamknąć słój i odstawić na 5 tygodni w nasłonecznione miejsce.

Po ww. czasie słój otworzyć dosypać cukier, zamknąć i ponownie odstawić, teraz na 3 miesiące.

Po tym czasie zlać do butelek. Zamknąć. Wg mnie wymaga leżakowania co najmniej do grudnia, choć najlepsza jest po roku.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

nalewka z akcji_nalewka akacjowa_nalewka na kwiatach akacji_domowy likier

Z "Szaleństwa w kuchni".

Inne nalewki:

nalewka sosnowa na kaszel_nalewka na pędach sosny_domowa apteczka  nalewka tutti frutti_nalewka wieloowocowa_domowy wyrób_domowy alkohol  wiśniówka na miodzie_nalewka wiśniowa_domowe alkohole  Nalewka z białych malin_malinówka_domowa nalewka  pestkówka_domowe nalewki_nalewka na pestkach jabłek  nalewka z jeżyn na miodzie_nalewka owocowa_nalewka domowa  korzenna aroniówka_korzenna nalewka z aronii_nalewka z aronii

piątek, 02 czerwca 2017

Sezon tortowy w pełni. Jako pierwszy przedstawiam tort raffaello.

Kokosowo-migdałowy tort jak popularne pralinki. Biały biszkopt przełożony kremem kokosowym. Słodki smak przełamują owoce i alkohol (tort jest mocno nasączony likierem migdałowym). Moim domownikom smakował, choć narzekali na morele, "bo to przecież sezon truskawkowy".

tort raffaello_tort kokosowo-migdałowy_tort z truskawkami_tort urodzinowy_tort komunijny

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Krem kokosowy:

  • 250 ml śmietany kokosowej
  • 300 ml kremówki
  • 200 g białej czekolady
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 350 g mascarpone

Nasączenie:

  • ok. 1/2 -2/3 szklanki likieru migdałowego (krem jest dość luźny, dlatego wg wystarczy 1/2)

Dodatki:

  • owoce pokrojone w plasterki (truskawki lub morele)
  • 100 g płatków migdałowych
  • 30 wiórków kokosowych
  • praliny raffaello do ozdoby + ew. truskawki lub morele

Wykonanie:

Biszkopt. Składniki w temperaturze pokojowej (czyli jajka trzeba wyjąć z lodówki 2 godziny przed pieczeniem).

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować tłuszczem). Piekarnik włączyć na 170 °C. 

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i wymieszać.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać.

Białka ubijać na najwyższych obrotach ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać, po jednej łyżce, cukier. Gdy masa będzie lśniąca i puszysta, a grudki cukru nie będą wyczuwalne, zmniejszyć obroty miksera i po jednym dodać żółtka.

Wyłączyć mikser i stopniowo, delikatnie mieszając, dodać mąki.

Przełożyć ciasto do foremki i piec 35-40 minut (do suchego patyczka). Wyjąć biszkopt z piekarnika (od razu po upieczeniu) i rzucić wraz z foremką z wysokości 50 cm na podłogę (trzeba uważać, by nie rozpięła się foremka).

Wystudzić w foremce. Wyjąć, gdy całkowicie ostygnie (najlepiej upiec dzień wcześniej). Przed wyjęciem okroić nożykiem. Przekroić na 3 części.

Ciasto piekę w foremce o średnicy 24 cm.

Krem kokosowy. Śmietanę kokosową i kremówkę zagotować. Chwilę przestudzić, dodać połamaną czekoladę, wymieszać, wystudzić, przykryć i wstawić do lodówki na 12 godzin. Masę zmiksować razem z zimnym mascarpone. Dodać wiórki, wymieszać. Krem podzielić na 3 część, przy czym jedną część zostawić większą (na boki i wierzch tortu).

Dodatki. Owoce pokroić w plasterki.

Migdały uprażyć na suchej patelni (trzeba mieszać, inaczej przypalą się).

W wersji bezalkoholowej przygotować mocną, słodką herbatę wymieszaną z ekstraktem migdałowy.

Składanie. Na paterze położyć jeden z blatów biszkoptowych, skropić likierem, posmarować cienką warstwą kremu (tyle by przykleiły się owoce), owoce i dalszą część pierwszej części kremu. Dalej druga warstwa: biszkopt - likier - cienka warstwa kremu - owoce - krem. Na koniec trzeci blat - nasączenie i krem na wierzch i boki tortu. Boki posypać uprażonymi migdałami, wierzch wiórkami. Ozdobić pralinami i ew. owocami.

Schłodzić.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

tort raffaello_tort kokosowo-migdałowy_tort z truskawkami_tort urodzinowy_tort komunijny

Z "Moich wypieków" z moimi zmianami.

Inne torty z truskawkami:

tort cynamonowy_torty_przepisy na lato_ciasta z kremem  tort bezowy z truskawkami_ciasto bezowe_ciasto z owocami_ciasto z kremem  biały tort_tort Eton Mess_tort ucierany_tort z bezami_tort z truskawkami  Tort bezowo-kokosowy z truskawkami_torty_przepisy na lato  tort jogurtowo-truskawkowy_tort na lato_tort z musem truskawkowym_tort dietetyczny   Tort baranek Szon_ciasta z kremem_ciasta z owocami_dania dla dzieci

poniedziałek, 29 maja 2017

Kruche, maślane babeczki nadziane pieczonym rabarbarem, zwieńczone bezową czapą. 

kruche babeczki z rabarbarem i bezą_tartaletki z pieczonym rabarbarem_bebeczki z bezą

Składniki ciasta:

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 3 żółtka
  • szczypta soli

Rabarbar:

  • 6 łodyg rabarbaru
  • 2-3 łyżki cukru
  • ew. skórka otarta z pomarańczy lub limonki

Beza:

  • 2 białka
  • 100 g cukru
  • 50 ml białego wytrawnego wina

Wykonanie:

Ciasto. Przesiać mąkę, posiekać z masłem, dodać sól, puder, żółtka i szybko zagnieść. Jeśli ciasta nie można połączyć, można dodać łyżkę kwaśnej śmietany. Cisto przykryć i zostawić w lodówce na 30 min. Foremki do babeczek położyć obok siebie. Ciasto rozwałkować, przenieść na wałku na foremki. Ręką wtłoczyć ciasto do foremek. Piec w 220° C na złoty kolor. Ostudzić.

Rabarbar. Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić w plasterki, zasypać cukrem. Przełożyć na blachę i piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C ok. 20 minut. Po upieczeniu ewentualnie dodać skórkę (uwaga! zmienia smak). Zimny wkładać do babeczek.

Beza. Cukier wsypać do garnka, dodać wino i, od chwili zagotowania, gotować 3 minuty. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i cały czas ubijając wlewać strumieniem wrzący syrop. Ubijać do momentu, gdy masa będzie lśniąca i gęsta. Przełożyć ubite białka do rękawa cukierniczego, wyciskać na babeczki z rabarbarem rozety. Bezę opalić palnikiem kuchennym lub zapiec pod grillem (do lekkiego zbrązowienia). Robiłam też wersję z pieczoną bezą. Rozgrzałam piekarnik do 150 °C i piekłam 20 minut, potem zmniejszyłam temperaturę do 120 °C i piekłam jeszcze 15 minut.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

kruche babeczki z rabarbarem i bezą_tartaletki z pieczonym rabarbarem_bebeczki z bezą

Przepis na korpusy babeczek z "Kuchni polskiej".

Inne babeczki:

 kruche babeczki z mango_finger food_ciasta z owocami  Muffinki z rabarbarem i migdałową kruszonką_przepisy na piknik_dania dla dzieci  Tartaletki z jagodami kamczackimi_babeczki z kremem i owocami_finger food_przepisy na lato  babeczki z kremem cytrynowym i malinami_tartaletki z kremem i owocami_kruche babeczki z kremem i malinami  babeczki w paski_zabawy kulinarne_babeczki czekoladowe_kuchnia amerykańska

czwartek, 25 maja 2017

Ciasto z kremem, które przypadnie do gustu wielbicielom kawy i kajmaku. Smak zaostrza ajerkoniak i likier kawowy, a bezy w środku słodkiej masy, to świetny chrupiący element ciasta.

kostka alpejska_ciasto z kremem_ciasto z masą kajmakową_ciasto przekładane_ciasto kawowe

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru (u mnie drobny trzcinowy)
  • 2/3 szklanki mąki tortowej (szklanka 250 ml)
  • 1/3 szklanki kakao
  • szczypta soli

Nasączenie:

  • 125 ml likieru kawowego

Krem:

  • 300 g masła
  • 530 g kajmaku (puszka)
  • 2 łyżki mocnego espresso
  • 5 łyżek ajerkoniaku
  • 300 g małych bez

Śmietana:

  • 1 l śmietany 36 % (zimna, min. 2 godziny w lodówce)
  • 5 łyżek ajerkoniaku
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny

Dodatki:

  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • 50 g gorzkiej czekolady lub 2 łyżki kakao (do oprószenia ciasta)

Wykonanie:

Biszkopt. Składniki w temperaturze pokojowej.

Dno i dłuższe boki foremki o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nie smarować foremki masłem.

Piekarnik włączyć na 170 °C.

Mąkę i kakao przesiać.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać widelcem.

Białka ubić ze szczyptą soli (mikserem na najwyższych obrotach). Do ubitych dodawać stopniowo, po łyżce cukier i ubijać tak długo, aż masa będzie lśniąca, a grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać stopniowo (!) żółtka. Wyłączyć mikser i dodać partiami mąkę wymieszaną z kakao, po każdej porcji delikatnie mieszając szpatułką. Całość dobrze, acz delikatnie (to ważne!) wymieszać i przełożyć do foremki. Wyrównać powierzchnię i wstawić ciasto do piekarnika.

Piec 30-35 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, energicznie postawić na desce (uderzając o nią). Pozostawić do całkowitego wystudzenia w foremce. Zimny okroić wokół foremki nożem, wyjąć i zdjąć papier.

Krem. Masło utrzeć na puch. Dodać, nie przerywając ucierania, kajmak (łyżka po łyżce). Dalej ajerkoniak i kawę. Wyłączyć mikser. Połamane bezy wrzucić do masy i delikatnie wymieszać szpatułką.

Śmietana. Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody lub wrzątku, wymieszać i zostawić do przestudzenia (najlepiej postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Ubić śmietanę. W połowie ubijania dodać cukier puder. Do żelatyny dodać stopniowo ajerkoniak, wymieszać. Dodać do śmietany.

Składanie. Biszkopt nasączyć likierem kawowym. Położyć dżem, dalej krem kajmakowy, śmietanę. Wygładzić powierzchnię. Wierzch oprószyć kakao lub startą czekoladą. Całość schłodzić.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Przepis na podstawie przepisów z: "Moich wypieków", "Gdy w brzuchu burczy", "Kwestii smaku".

kostka alpejska_ciasto z kremem_ciasto z masą kajmakową_ciasto przekładane_ciasto kawowe

Inne ciasta z kremem:

tort migdałowy_tort Pawła Małeckiego_tort bezglutenowy_tort z czekoladą_tort na Boże Narodzenie  Tort bezowo-kokosowy z truskawkami_torty_przepisy na lato  ciasto z kremem brzoskwiniowym i bezami_biszkopt z kremem_ciasto z owocami  tort bezowy z truskawkami_ciasto bezowe_ciasto z owocami_ciasto z kremem  marlenka_ciasto z kremem_ciasto czeskie_ciasto z miodem

wtorek, 23 maja 2017

Sałatka dla wszystkich, którzy nie przepadają za wymieszanymi sałatkami polanymi "toną" sosu. Wybierasz to co lubisz, polewasz taka ilością sosu, jaką lubisz :).

Dla Ani.

sałatka warstwowa ze szparagami_sałatka na grilla_dania dietetyczne

Składniki sałatki:

  • 3 jajka
  • pęczek rzodkiewek
  • duża garść roszponki lub rukoli
  • 1 pomidor
  • 2 małe ziemniaki
  • 10-12 szparagów

Sos:

  • kubek gęstego jogurtu greckiego (200 g)
  • 1 ogórek
  • ząbek czosnku
  • do smaku: sok z cytryny, sól, pieprz
  • koperek

Wykonanie:

Sałatka. Przygotuj duży talerz. Jajka ugotuj i podziel na części. Pomidory (można obrać) podziel na cząstki, rzodkiewki w ćwiartki. Ugotowane ziemniaki również pokrój na części. Szparagi ugotuj w osolonej i lekko posłodzonej wodzie. Wszystkie składniki sałatki ułóż warstwami na talerzu.

Sos. Ogórek obierz, zetrzej, lekko posól i zostaw na kilka minut, by ogórek puścił wodę. Wodę odsącz i wymieszaj masę z jogurtem. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Na koniec dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodaj posiekany koper.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. 

sałatka warstwowa ze szparagami_sałatka na grilla_dania dietetyczne

Na podstawie przepisu z "Kwestii smaku".

Inne sałatki do dań z grilla:

sałatki grillowe II - ze szparagami, nicejska, zielona_sałatki_przystawki  sałatki na grilla_sałatka grecka_sałatka ze szpinakiem_sałatka z rzodkiewkami_dodatki do dań z grilla  sałatka z cykorią i camembertem_sałatka zimowa_sałatka karnawałowa  sałatka z roszponką_sałatka wegetariańska_przystawki i przekąski_danie na karnawał_danie błyskawiczne  zielona sałatka z awokado_dania wegetariańskie_Wielkanoc  Grill z arbuza_owocowa sałatka_arbuz kreatywnie_zabawy kulinarne