| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
środa, 28 czerwca 2017

Przetwory z płatków róży należą do tych luksusowych. Wspaniale smakuje zarówno konfitura jak i cukier różany, a w tym roku do rodziny różowych przetworów dołączył mus z płatków róży. Aromatyczny, słodko-kwaśny dodatek do wypieków (bułeczek, babeczek), kremów (choćby krem do tortów bezowych), nadzienie do trufli, ale też słodzidło do lemoniady, wody, herbaty. Zachęcam do wypróbowania.

Z "Cukierniczych kreacji Charlotte".

mus z płatków róży, czyli tarta róża_słodkie przetwory_jadalne kwiaty

Składniki:

  • 100 g płatków róży (waga płatków oczyszczonych, bez białych końcówek)
  • 500 g cukru
  • 10 g kwasku cytrynowego

Wykonanie:

Płatki oczyszczam z pyłku i obrywam białe końcówki (jeśli pozostaną, całość nabierze gorzkawego posmaku).

Cukier łączę z kwaskiem cytrynowym.

Płatki ucieram z cukrem na mus i przekładam do przygotowanych słoików. Ugniatam, zamykam i przechowuję w lodówce.

Dodaję do sorbetów, jako nadzienie do bułek, muffinek, trufli, kremów (szczególnie na bazie mascarpone).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. 

mus z płatków róży, czyli tarta róża_słodkie przetwory_jadalne kwiaty

mus z płatków róży, czyli tarta róża_słodkie przetwory_jadalne kwiaty

Inne słodkie przetwory:

agrest w syropie_domowe przetwory_słodkie przetwory  tradycyjna konfitura z truskawek_konfitury_przetwory z truskawek_słodkie przetwory  Konfitura truskawkowo-jagodowa_przetwory  Kompot czereśniowy_domowe przetwory_słodkie przetwory  Konfitura truskawkowa z zielonym pieprzem_przetwory 

piątek, 23 czerwca 2017

Gołąbki inaczej - z mięsem, ryżem, kapustą i aromatycznym sosem pomidorowym, ale bez zawijania. Świetny, niedzielny obiad :).

Z "Kwestii smaku" (z moimi zmianami).

gołąbki bez zawijania_kotlety_niedzielny obiad_gołąbki po cygańsku

Składniki:

  • 70 dag mielonego mieszanego mięsa (u mnie indyk, kurczak i odrobina wołowiny)
  • 70 dag białej kapusty
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 jajko (niekoniecznie)
  • mała cebula
  • masło klarowane do smażenia
  • sól, pieprz

Sos:

  • 3 puszki pomidorów (lub domowe pomidory w zalewie)
  • 1 szklanka wody
  • ew. 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3 łyżki kremówki
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Gołąbki. Ugotować ryż i ostudzić. Kapustę zetrzeć na grubej tarce, włożyć do wrzącej wody i zagotować (gotowanie można pominąć w przypadku młodej kapusty). Odcedzić i wystudzić. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć i również wystudzić. Połączyć mięso, cebulę, kapustę, ryż i ew. jajko, dodać sól, pieprz i dobrze wyrobić. Formować podłużne kotlety, obsmażyć na maśle. Gotowe przełożyć do posmarowanej masłem foremki do zapiekania. Polać przygotowanym sosem (powinien przykryć gołąbki). Piec ok. 40 w 200 °C.

Sos. Pomidory, wodę zioła i przyprawy zagotować. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę. Polać gołąbki.

Przygotowane danie można posypać natką, podać z ziemniakami lub makaronem i sałatką z miksem sałat.

*ilość na dwie porcje (dwa naczynia do zapiekania).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne dania na niedzielny obiad:

kurczak w pomarańczach z rodzynkami_dania z kurczaka  Kurczak faszerowany po polsku_potrawy z drobiu_kuchnia mazowiecka  tagliatelle z klopsikami w sosie pomidorowym_mkarony_dania z drobiu_kuchnia włoska  polędwiczki w miodzie_danie z wieprzowiny_mięso słono-słodkie  pieczeń z indyka ze szpinakiem_dania z drobiu_rolada mięsna_Wielkanoc

wtorek, 20 czerwca 2017

O te ciastka dzieciątko męczyło mnie od dłuższego czasu. Najpierw myślałam o ciastkach gryczanych (jak TE), ale oreo gryczane jakoś tak nie pasowało mi. Na święta zrobiłam mazurek krówkowy na spodzie kakaowym, bezglutenowym. Spód okazał się pyszny, nie za słodki i to on posłużył mi jako baza ciastek. A nadzienie? Groszkowe, mleczne...pyszne :). Markizy zagościły w naszym domu na dobre. Teraz także w wersji białej (ciasto według TEGO przepisu).

Pyszny prezent na Dzień Ojca.

kakaowe markizy, czyli domowe oreo_ciastka z kremem_ciastka przekładane

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka gumy guar
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany

Masa:

  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1-2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 1 szklanka mleka w proszku

Wykonanie:

Ciastka. Wymieszać składniki suche (mąki: kukurydzianą, ryżową, ziemniaczaną, kakao), gumę guar, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy). Dodać pokrojone w kostkę masło, jajka, żółtko, śmietanę/jogurt. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30-60 minut.

Ciasto wałkować (dość cienko) partiami. Wykrawać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C  (ok.12 minut, ale trzeba pilnować, by nie przypalić ciastek).

Masa. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jasną puszystą masę. Dodać mleko w proszku, wymieszać. 

Masą przekładać ciastka (skleić po dwa).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. 

kakaowe markizy, czyli domowe oreo_ciastka z kremem_ciastka przekładane

Inne bezglutenowe ciasteczka i inne drobiazgi:

ciastka gryczane_ciastka kakaowe_ciastka bezglutenowe  plastusiowe szyszki_słodkości bez piekarnika_dania dla dzieci_czekoladopodobni  lebkuchen_niemieckie pierniczki_pierniczki bez glutenu_Boże Narodzenie  Duńskie ciastka maślane bez glutenu_ciastka kruche_ciastka z cukrem_ciastka bezglutenowe  ciastka czekoladowe bezglutenowe_ciastka błyskawiczne_ciastka na białkach  ciastka ryżowe_ciastka z marmoladą_słodkości na podwieczorek_ciastka do kawy



środa, 14 czerwca 2017

Biszkopt, krem kokosowy i mus ananasowy. Brzmi świetnie, prawda? I tak jest! Tort Pina Colada jest rewelacyjny!

tort pina colada_tort kokosowo-ananasowy_tort na specjalne okazje_tort komunijny

Składniki:

Biszkopt:

  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Mus ananasowy:

  • 2 ananasy
  • 3 łyżki likieru kokosowego
  • 2 pełne łyżki maki ziemniaczanej
  • ew. cukier do smaku

Krem kokosowy:

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1/4 szklanki likieru kokosowego
  • 1 szklanka cukru
  • 750 g mascarpone

Nasączenie:

  • ok. 150-200 ml likieru kokosowego

Dodatki:

  • wiórki kokosowe lub białe, drobne cukierki
  • liście ananasa lub kwiatki i inne ozdoby komunijne

Wykonanie:

Biszkopt. Składniki w temperaturze pokojowej (czyli jajka trzeba wyjąć 2 godziny przed pieczeniem).

Dno formy i dłuższe boki wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować tłuszczem). W przypadku użycia tortownicy, wyłożyć tylko dno. Piekarnik włączyć na 170 °C. 

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i wymieszać.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać.

Białka ubijać na najwyższych obrotach ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać, po jednej łyżce, cukier. Gdy masa będzie lśniąca i puszysta, a grudki cukru nie będą wyczuwalne, zmniejszyć obroty miksera i po jednym dodać żółtka.

Wyłączyć mikser i stopniowo, delikatnie mieszając, dodać mąki.

Przełożyć ciasto do foremki i piec 35-40 minut (do suchego patyczka). Wyjąć biszkopt z piekarnika (od razu po upieczeniu) i rzucić wraz z foremką z wysokości 50 cm na podłogę.

Wystudzić w foremce. Wyjąć, gdy całkowicie ostygnie. Przed wyjęciem okroić nożykiem.

Ciasto piekę w foremce 20 x 35 cm lub w tortownicy o średnicy 28 cm.

Mus ananasowy. Ananasy pozbawić skóry i twardego środka. Pokroić w drobną kostkę. Połowę wrzucić do garnka, dodać likier i dusić na wolnym ogniu do momentu aż ananas będzie miękki (30-40 minut). Masę zmiksować, dodać odłożone kostki ananasowe, zagotować i dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Całość chwilę pogotować i zostawić do ostudzenia.

Krem kokosowy. Mleko kokosowe, likier kokosowy i cukier zagotować. Gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut do momentu aż pozostanie 2/3 szklanki płynu. Ostudzić. Mascarpone wymieszać z powstałym, zimnym syropem.

Składanie. Biszkopt przekroić na 2 lub 3 części. Składać wg schematu biszkopt nasączony likierem, mus ananasowy, krem kokosowy, biszkopt nasączony likierem. Wierzch posmarować kremem i ozdobić. Mój biszkopt przekroiłam na dwie części, krem podzieliłam na dwie równe części.

Całość schłodzić.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Z "Kwestii Smaku".

tort pina colada_tort kokosowo-ananasowy_tort na specjalne okazje_tort komunijny

Inne torty na uroczyste okazje:

tort cynamonowy_torty_przepisy na lato_ciasta z kremem  Tort bezowo-kokosowy z truskawkami_torty_przepisy na lato  Marcinek_ciasto z kremem_tort  tort rodzynkowiec_ciasto czekoladowe_ciasto z kremem  tort bezowy z kajmakiem, daktylami i orzechami_daquoise  tort bezowy z truskawkami_ciasto bezowe_ciasto z owocami_ciasto z kremem

wtorek, 13 czerwca 2017

Uwielbiam młodą kapustę. I surówkę, i gołąbki, i tort kapustkowy, a najbardziej kapustkę, czyli mój odchudzony bigos z młodej kapusty. Wspaniały i błyskawiczny obiad wczesnego lata :).

kapustka, czyli bigos z młodej kapusty_danie na lato_odchudzony bigos_szybki obiad

Składniki:

  • 1 młoda, mała kapusta
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka (mała)
  • 1 laska chudej kiełbasy podwawelskiej
  • 3-4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 duży pęczek koperku
  • przyprawy: 2-3 ziarna ziela angielskiego, 3-4 ziarna pieprzu, 1 listek laurowy
  • sól, pieprz, cukier i sok z cytryny do smaku

Wykonanie:
Do dużego garnka włożyć pierś kurczaka w całości, pokrojone w talarki marchewki i pietruszkę, przyprawy. Wlać odrobinę wody i gotować. W tym czasie poszatkować kapustę, włożyć do garnka, gdy zmięknie, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Pierś podzielić na części.

Ugotowaną kapustę doprawić solą, cukrem i cytryną (całość jest słodko-słono-kwaśna).

Na koniec dodać posiekany koper.

Podawać z młodymi ziemniakami okraszonymi odrobiną masła i posypanymi koperkiem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

kapustka, czyli bigos z młodej kapusty_danie na lato_odchudzony bigos_szybki obiad

Inne obiady na lato:

 patelnia_dania z drobiu_gyros_przepisy na lato  Penne z cukinią i kurczakiem_makarony_dnia z drobiu_przepisy na lato_dania błyskawiczne  czerwona sałatka +sodziaki_sałatka owocowa_placuszki na sodzie  zapiekanka warzywna z kluskami kukurydzianymi_zapiekanka wegetariańska_zapiekanka bezglutenowa_ciepła kolacja  placuszki z cukinii_danie wegetariańskie_racuszki_placki