| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
poniedziałek, 16 października 2017

Jesienna, mleczna, dyniowa zupa na śniadanie czy kolację. Z obowiązkowymi lanymi kluseczkami i kromką chleba, taki smak dzieciństwa.

mleczna zupa dyniowa z lanymi kluskami_zupa dyniowa na mleku z lanymi kluskami_jesienna zupa_zupa dyniowa

Składniki:

  • 600 ml mleka (robię i z mlekiem krowim, i roślinnym, ostatnio migdałowym) lub więcej, jeśli dynia jest gęsta lub wtedy, gdy nie lubisz gęstych zup
  • 250 ml upieczonej i zmiksowanej dyni*
  • 1 jajko
  • 3 dag mąki (w wersji bezglutenowej w równych częściach ziemniaczana i ryżowa)
  • sól i cukier do smaku

Wykonanie:

Mleko zagotować razem ze zmiksowaną dynią. 

Jajko rozmieszać z mąką na gładką i jednorodną masę.

Do wrzącego mleka z dynią wlać delikatnym strumieniem, ciągle mieszając, masę na kluseczki. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem.

Można podać z uprażonymi pestkami dyni, grzankami, chlebem z masłem.

*dynię podzielić na części, wydrążyć. Położyć na blasze wyłożonej pergaminem i piec 180-200 °C ok. 40 minut (lub dłużej do momentu, gdy dynia będzie miękka). Upieczoną oddzielić od skóry (to nie jest konieczne w przypadku dyni hakkaido). Zmiksować na gładką masę.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

mleczna zupa dyniowa z lanymi kluskami_zupa dyniowa na mleku z lanymi kluskami_jesienna zupa_zupa dyniowa

Inne zupy:

zupa z pieczonej dyni i pomidorów_zupa jesienna_zupa krem  mleczna zupa wiśniowa z ziemniakami i okrasą_zupa owocowa_zupa Karola Okrasy  Zupa dyniowa na specjalne okazje_danie wegetariańskie_danie rozgrzewające_zupa warzywna  zupa migdałowa_zupa mleczna_Boże Narodzenie  Deserowa zupa dyniowa po stargardzku_warzywa na słodko_jesienne zupy  wigilijna zupa z suszonych śliwek_zupa z suszu_zupa owocowa_zupa regionalna

czwartek, 12 października 2017

Carpaccio z buraków to fantastyczna przegryzka/przekąska na imprezę, spotkanie, ale też danie kolacyjne. Smaczna, zaskakująca, wegetariańska sałatka.

carpaccio z buraczków_sałatka z serem_buraczki na zimno

Składniki:

  • 3 upieczone buraki*
  • 100 g fety**
  • 1 łyżka pikantnej oliwy (lub zwykła oliwa i 1/2 łyżeczki ostrej papryki)
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka płynnego miodu (ew. syrop klonowy, syrop z agawy)
  • 1 łyżeczka otartej skórki z limonki
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 3-4 łyżki pestek dyni

Wykonanie:

Upieczone buraki obrać, pokroić w bardzo cieniutkie plasterki (najlepiej mandoliną, strugiem) i ułożyć na bardzo dużym talerzu. Środek posypać pokruszonym serem. Składniki sosu: oliwę, ocet, miód, skórka z limonki, starty imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz wlać/wsypać do słoika, zakręcić i dobrze wstrząsnąć. Sosem polać sałatkę. Pestki uprażyć na suchej patelni (trzeba mieszać, by nie przypalić pestek), wystudzić i posypać sałatkę.

*buraki owijam w folię aluminiową układam na blasze piekarnikowej i piekę w 200 °C ok.1,5 godziny, ale piekłam nawet 2 (miałam jakieś twarde okazy).

Piekąc buraki wstawiam od razu 3 kg (bo to i ekonomicznie, i ekologicznie). A buraki upieczone przeznaczam na jarzynkę lub zupę (choćby krem lub krem z mleczkiem kokosowym).

**próbowałam z innymi serami - twarogiem wędzonym, kozim, ale wersja z fetą najlepiej równoważy słodki smak buraków

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

A to wersja bez pestek dyni, ale z tłuczonym pieprzem i cytryną zamiast octu balsamicznego.

carpaccio z buraczków_sałatka z serem_buraczki na zimno

Inne sałatki i przekąski na imprezy:

caprese na patyku_przekąski_finger food_kuchnia włoska  sałatka gyros_danie z drobiu_karnawał_przyjącia  sałatka śledziowa leśna polana_sałatka z rybą_sałatka warstwowa_zabawy kulinarne_Boże Narodzenie  faszerowana cykoria_przekąski_danie na karnawał_danie na babski wieczór  carpaccio z prawdziwków_carpaccio z borowików_sałatka z surowych grzybów  roladki z cukinii_cukinia z serkiem i pomidorami_przystawki_przekąski_karnawał

wtorek, 10 października 2017

Z cyklu: "Literatura na talerzu" - zalewajka mahakamska - krasnoludzka zupa prosto z "Wiedźmina. Sezonu Burz" A. Sapkowskiego. Ja, fanka Wiedźmina nie mogłam się oprzeć, musiałam wypróbować. I...jestem zadowolona z efektu. Zupa jest kwaśna, wędzona i grzybowa. Niesamowita, smaczna, pyszna, jesteśmy zachwyceni.

A Wy gotujecie na podstawie przepisów zawartych w ulubionych książkach? Może czekoladki z "Czekolady", magdalenki Prousta, farinata czy kulki mocy p. Mroza? Może coś ze "Smażonych zielonych pomidorów" (choć tu, hmm... raczej nie), a może inne dania p. Sapkowskiego?

Na blogu jest lembas - chlebek elficki , ciasteczka cytrynowe Sansy Stark, plastusiowe szyszki, tort baranek Szon i szarlotka kanadyjska Froda  :).

zalewajka mahakamska_zalewajka z grzybami_literatura na talerzu_danie z książki

Składniki:

  • spora garść obranych i pokrojonych grzybów (do wyboru - kurki, maślaki, prawdziwki)*
  • cebula pokrojona w kostkę (u mnie szalotka)
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 3-4 kartofle
  • 0,75 l wywaru warzywnego (3 szklanki)
  • 2 szklanki zakwasu na żurek (u mnie owsiany bezglutenowy, ale pewnie lepszy jest żytni)
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz, majeranek
  • tłuszcz do smażenia grzybów

Wykonanie:

Grzyby usmażyć. Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć razem z cebulą (cebula powinna być lekko brązowa). Ziemniaki pokrojone w kostkę ugotować wywarze warzywnym. Dodać zakwas. Zagotować. Wsypać roztarty w dłoniach majeranek i dorzucić grzyby, boczek z cebulą. Zestawić z ognia i dodać zahartowaną** śmietanę. Wymieszać i podawać.

*można dodać grzybów suszonych. Trzeba je wcześniej namoczyć i ugotować. Potem pokroić i przesmażyć. Grzyby i wywar dodać do zupy.

**do śmietany powoli dodajemy najpierw po łyżce, potem więcej zupy energicznie mieszając

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne jesienne zupy:

zupa krem z porów_zupa warzywna_zupa wegetariańska  zupa krem z buraków_zupa wegetariańska_lekka zupa  zupa z pieczonej dyni i pomidorów_zupa jesienna_zupa krem  kapustnica_zupa ze słodkiej kapusty_kapuśniak  ciorba z pulpetami_pomidorówka z pulpetami_danie jednogarnkowe_kuchnia rumuńska  zupa krem z soczewicy  zupa krem z buraków z mleczkiem kokosowym_zupa wegańska_zupa aksamitna_zupa z mleczkiem kokosowym

czwartek, 05 października 2017

Sernik cytrynowy, kwaśny i orzeźwiający. Dla wszystkich miłośników kwaśno-słodkich ciast.

sernik cytrynowy_sernik z kremem cytrynowym_sernik z lemon curd_sernik kremowy_sernik pieczony

Składniki:

Spód:

  • 150 g herbatników (w wersji bezglutenowej - bezglutenowe)
  • 80 g masła
  • lub TEN przepis

Masa serowa:

  • 750 g sera twarogowego na sernik (u mnie Piątnica)
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml kwaśnej śmietany 22 %
  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • skórka otarta z 4 cytryn (tylko żółta część)
  • sok z jednej cytryny
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Krem:

  • 3 jajka
  • 80 g masła
  • 80 g cukru
  • 125 ml soku wyciśniętego z cytryn
  • skórka otarta z dwóch cytryn

Wykonanie:

Spód.  Herbatniki zmiksować w malakserze, połączyć z rozpuszczonym masłem. Masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Ugnieść, docisnąć, wstawić do lodówki.

Jeśli wybieramy opcję II spodu, przygotować wg. TEGO przepisu. Na zdjęciach ta wersja.

Masa serowa. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 °C. Przygotować formę - jeśli jest metalowa, wyłożyć folią aluminiową.

Serki, śmietanę, cukier, skórkę otartą z cytryn i sok z cytryny, sól zmiksować do połączenia. Dodać stopniowo po jednym jajku, bardzo krótko miksując, by niepotrzebnie nie wtłaczać do ciasta powietrza. Dalej mąkę, połączyć. Masę przełożyć na zimny spód, wygładzić i piec w piekarniku ok. 1 godziny. Wystudzić, wstawić do lodówki najlepiej na noc. 

Krem (lemon curd). Masło roztopić dodać pozostałe składniki (uwaga! masło nie może być zbyt gorące, inaczej zwarzą się jajka). Wymieszać trzepaczką. Podgrzewać (!) na wolnym ogniu, cały czas intensywnie mieszając, do momentu, aż masa uzyska konsystencję budyniu (ok. 20 minut). Schłodzić. Kremem posmarować wierzch wystudzonego sernika.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

sernik cytrynowy_sernik z kremem cytrynowym_sernik z lemon curd_sernik kremowy_sernik pieczony

Inne jesienno-zimowe serniki:

sernik śliwka w czekoladzie_sernik czekoladowy_sernik kremowy_sernik bezglutenowy_ciasto bezglutenowe  sernik Biały Rosjanin_sernik gotowany_sernik na spodzie czekoladowym_sernik z musem kawowym  sernik gotowany_sernik bez pieczenia_sernik przekładany_sernik z czekoladą  sernik z musem cytrynowym i bezami_sernik gotowany z musem_sernik bez pieczenia  sernik orzechowy_sernik zimowy_sernik kremowy  sernik krówkowy Dawida_ciasto bez pieczenia_sernik na zimno_sernik amerykański  sernik czarno-biały_sernik z ciasteczkami oreo_sernik kremowy  pomarańczowy sernik_sernik na kruchym spodzie_sernik delikatny_sernik Rouxa  

poniedziałek, 02 października 2017

Jesienny obiad.

kopytka z prawdziwkami, kurkami i suszonymi pomidorami_kopytka z grzybami_obiad bez mięsa

Składniki:

  • 80 dag ugotowanych ziemniaków*
  • 35 - 40 dag mąki (w wersji bezglutenowe - mąka ryżowa)**
  • 2 jajka
  • sól

Dodatki:

  • 40-50 dag prawdziwków z kurkami lub maślakami
  • 4-5 suszonych pomidorów z oleju + olej z pomidorów do smażenia grzybów
  • natka 

Wykonanie:

Ugotowane ziemniaki zemleć lub przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę, jajka, sól i zagnieść ciasto. Masę podzielić na części. Z każdej części formować wałek podsypując mąką. Wałki pokroić skośnie na kopytka. Gotować w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia.

Grzyby obrać, umyć, osączyć i usmażyć na oleju od pomidorów. Pomidory pokroić w paski, dodać do grzybów. Na patelnię przełożyć kopytka, wymieszać, posypać natką, posypać tłuczonym pieprzem.

*na kopytka, tak jak i na puree, knedle, placki, najlepiej nadają odmiany mączyste, zawierające dużo skrobi, takie które rozpadają się podczas gotowania, dzięki temu nie trzeba do tych potraw dodawać zbyt dużo mąki. Są to: Bryza, Gracja, Mila, inne.

**kopytka w wersji z mąką pszenną są znacznie lepsze

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Z Programu pana Okrasy.

Inne obiady z grzybami:

paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_finger food_przepisy na piknik  kluski szare z sosem z suszonych grzybów_kluski ziemniaczane_danie zimowe  polędwiczki z grzybami_dania z drobiu_placki ziemniaczane_Jesienne przepisy  risotto z grzybami_ryż z grzybami lesnymi_danie wegetariańskie  risotto z kurkami_danie zgrzybami_danie wegetariańskie_kuchnia włoska