| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
piątek, 08 września 2017

Jakiś czas temu na blogu zamieściłam przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu (TU) i rozpisałam się o jego właściwościach zdrowotnych i zastosowaniu. Ostatnio odkryłam nowe, fantastyczne przeznaczenie syropu - do zielonej herbaty (TU). Teraz, gdy czarny bez ładnie owocuje,  pora na syrop z owoców. W rodzinnej apteczce - od zawsze, bo w okresach przeziębień i gryp jest niezastąpiony. Trzeba jedynie pamiętać, że surowe owoce zawierają toksynę, która wywołuje wymioty i bóle głowy. Dopiero po obróbce termicznej można jeść je bezpiecznie. 

syrop z owoców czarnego bzu_domowe apteczka_syrop z czarnego bzu_domowe przetwory

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych owoców z czarnego bzu
  • 80 dag cukru (najlepiej trzcinowy)
  • 3 szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

Owoce (tylko ciemne, dojrzałe; zielone i czerwone trzeba odrzucić i te odrzucone widać na zdjęciach :)) obrać z gałązek. Wsypać do garnka, dodać wodę i zagotować. Gdy owoce popękają, zestawić z ognia i ostudzić. Przecedzić, dodać cukier i zagotować. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny. Gorący syrop przelać do przygotowanych słoików/butelek. Zakręcać, przekręcić do góry dnem, przykryć ręcznikiem/ściereczką i zostawić do wystudzenia. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Syrop zrobiłam wg TEGO przepisu, w domowej apteczce królował sok.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

syrop z owoców czarnego bzu_domowe apteczka_syrop z czarnego bzu_domowe przetwory

Inne zdrowotne przetwory:

ocet jabłkowy_domowy wyrób_domowe przyprawy_zdrowe pzetwory_domowa apteczka  smocza krew_nalewka malinowa_malinówka_nalewka z malin syrop z młodych pędów sosny_syrop na kaszel_domowa apteczka_domowe przetwory_słodkie przetwory  aronia, maliny i inne owoce w soku własnym_słodkie przetwory_domowe przetwory  nalewka sosnowa na kaszel_nalewka na pędach sosny_domowa apteczka  wiśniówka na miodzie_nalewka wiśniowa_domowe alkohole  syrop z kwiatów czarnego bzu_jadalne kwiaty_syrop z hyćki_przetwory

wtorek, 05 września 2017

Kurczak w kremowym sosie z kurkami i estragonem. Błyskawiczny, niedzielny obiad.

Estragon daje lekki korzenny smak, pokochaliśmy go rok temu za sprawą kurczaka pieczonego z estragonem.

kremowy kurczak z estragonem i kurkami_kurczak w sosie śmietankowym_szybki obiad_obiad na niedzielę

Składniki:

  • 80 dag piersi z kurczaka
  • 40-50 dag kurek
  • 2 łyżki posiekanego estragonu (listki) + do posypania
  • 2 małe ząbki czosnku + suszony do natarcia kurczaka 
  • 200 g  śmietany 36 %
  • masło klarowane do smażenia (lub inny tłuszcz)
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Piersi pokroić w plastry, posolić i delikatnie oprószyć pieprzem. Natrzeć suszonym czosnkiem i częścią estragonu. Odstawić do lodówki. W tym czasie oczyścić kurki. Przygotować dodatki (ziemniaki lub ryż, lub makaron oraz surówkę).

Piersi smażyć na maśle z dwóch stron, pod koniec smażenia dodać kurki. Smażyć razem. Dodać czosnek. Zestawić z ognia i dodać zahartowaną śmietanę. Posypać pozostałym estragonem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne błyskawiczne obiady z kuczakiem:

Penne z cukinią i kurczakiem_makarony_dnia z drobiu_przepisy na lato_dania błyskawiczne  kurczak z morelami_mięso z owocami_danie bezglutenowe_danie słodko-słone   kurczak z suszonymi pomidorami_danie błyskawiczne_paprykarz z kurczaka  Kurczak dla leniwych_dania z drobiu_dania błyskawiczne_mięso w sosie  muszle z kurczakiem i mascarpone_makaron z mięsem_pasta_kuchnia włoska_dania błyskawiczne

czwartek, 31 sierpnia 2017

Czarno-białe, kruche ciasto z borówkami i lekką budyniową pianką. Delikatne, słodko-kwaśne, smaczne i reprezentacyjne - na imieniny, urodziny, spotkanie towarzyskie.

Placek Beatymarii z "Cukierni Lidla" Pawła Małeckiego. Dodam, że ciasto piekliśmy wielokrotnie (tyle, że w wersji białej - kruchy placek z wiśniami i budyniową pianką) z różnymi owocami. Wnioski? - każdej osobie wychodzi inne ciasto, mniej lub bardziej suche, kruche. W znacznej mierze to kwestia piekarnika, dlatego czas pieczenia i temperatura, to w każdym przepisie wartość orientacyjna i trzeba ją dostosować do własnego piekarnika. W moim zwyczaj odrobinę podnoszę temperaturę i wydłużam czas. Oprócz tego trzeba brać pod uwagę wielkość foremek i materiał z jakiego zostały wykonane, ale to już oddzielna kwestia.

kruche ciasto z borówkami i budyniową pianką_kruche ciasto z owocami_ciasto domowe_ciasto z owocami

Ciasto:

  • 300 g mąki  pszennej tortowej
  • 250 g masła
  • 6 żółtek
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g kakao
  • szczypta soli
  • 500 g borówek

Lekka budyniowa pianka:

  • 6 białek
  • 180 g cukru
  • 100 g rozpuszczonego, letniego masła
  • 120 g budyniu waniliowego w proszku
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • sok z 1/2 limonki

Dodatki:

  • cukier puder

Wykonanie:

Ciasto. Przygotować blaszkę o wymiarach 30-24 cm - wyłożyć papierem do pieczenia.

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypać cukier puder, dodać pokrojone w kostkę masło. Zagnieść, stopniowo dodając żółtka, potem sól.

Ciasto podzielić na dwie części 3/4 i 1/4. Do większej dodać kakao i zagnieść. Z ciasta ciemnego uformować wałek, owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażarki na 1,5-2 godzin. Tak samo postąpić z ciastem białym. 

Po ww. czasie wyjąć ciasto kakaowe i zetrzeć do blaszki na tarce o dużych oczkach. Wygładzić powierzchnię i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 °C na ok. 18-20 minut. Po upieczeniu wystudzić.

Pianka. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodać połowę cukru. Ubijać do momentu aż cukier się rozpuści. Pod koniec ubijania dodać sok z limonki. Dalej zmniejszyć obroty miksera i wsypać stopniowo drugą połowę cukru wymieszanego z cukrem waniliowym i proszkiem budyniowym. Wyłączyć mikser i powoli dodać letnie, roztopione masło. Całość wymieszać rózgą.

Pianę wyłożyć na podpieczony i wystudzony spód, posypać umytymi i osuszonymi borówkami. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach białe ciasto.

Wstawić do piekarnika i piec 50-55 minut.

Upieczony i wystudzony placek, można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

kruche ciasto z borówkami i budyniową pianką_kruche ciasto z owocami_ciasto domowe_ciasto z owocami

Inne ciasta z borówkami:

róża z twarogiem i borówkami_rolada drożdżowa_ciasto z owocami   Jagodowiec, czyli ciasto z jagodami_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_ciasto z jagodową pianką_dania na lato  rolada z borówkami_rolada biszkoptowa_przepisy na lato_ciasto z owocami  ciasto z kaszy z jagodami kamczackimi_ciasto z kremem_ciasto bez pieczenia_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_dania na lato  Ciasto niemieckie_biszkopt z galaretką_ciasto z kremem_ciasto z owocami  Kula_rolada biszkoptowa_ciasto z kremem_ciasto z owocami

wtorek, 29 sierpnia 2017

Przetwory owocowe w tym roku to porażka. Wiśni nie było, czereśni nie było, tak samo czarnych porzeczek, agrestu, jagód. Zrobiłam jedynie dżemy z czerwonych porzeczek i dżem z moreli oraz powidła mirabelkowe. Liczę na jabłka, śliwki, jeżyny i maliny. 

Na dobry początek (kolejny początek) dżem jabłkowy z owocami róży. Dżem jest pyszny, ale ostrzegam to dżem dla pracusiów. Wydłubanie nasion i włosków róży to praca dla Kopciuszka, mozolna, nudna i katorżnicza.

dżem jabłkowy z owocami dzikiej róży_dżem jabłkowy z różą_domowy dżem_tradycyjny dżem

Wykonanie:

  • 75 dag jabłek (najlepiej kwaśnych)
  • 25 dag owoców róży
  • 50 dag cukru

Wykonanie:

Jabłka umyć obrać, podzielić na części i pozbawić gniazd nasiennych. Owoce róży umyć, usunąć szypułki i resztki kielicha. Przeciąć wzdłuż na pół i wydrążyć nasiona oraz włoski. Opłukać.

Jabłka rozgotować z cukrem i niewielką ilością wody. Dodać przygotowane owoce róży. Razem gotować, mieszając od czasu do czasu. Dżem jest gotowy, gdy kropla przeniesiona na zimny talerzyk krzepnie. 

Gorący przekładać do wyprażonych słoików, zakręcać wyprażonymi zakrętkami.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

dżem jabłkowy z owocami dzikiej róży_dżem jabłkowy z różą_domowy dżem_tradycyjny dżem

Z "Kuchni polskiej".

Inne przetwory z owoców:

pestkówka_domowe nalewki_nalewka na pestkach jabłek  przysmak jabłkowy_słodkie przetwory_mus jabłkowy  Żurawina do mięs i serów_słodkie przetwory_przetwory do mięs  gruszki z tymiankiem_przetwory_przetwory do mięs i serów  Nalewka z białych malin_malinówka_domowa nalewka  tradycyjne powidła śliwkowe_słodkie przetwory

piątek, 25 sierpnia 2017

Ciasto krucho-drożdżowe ze śliwkami. Taka pizza na słodko :).

Z "Kuchni polskiej".

placek krucho-drożdżowy ze śliwkami_ciasto ze śliwkami_ciasto kruche_ciasto drożdżowe_ciasto z owocami

Składniki:

  • 500 g mąki (u mnie orkiszowa jasna)
  • 1/8 l śmietany
  • 6 dag drożdży
  • 2 żółtka
  • 15 dag masła
  • 15 dag cukru pudru
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • szczypta soli
  • 75 dag śliwek
  • lukier lub cukier puder na wierzch ciasta

Wykonanie:

Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować tak, by nie przeciąć śliwki (rozciąć i wyjąć pestkę).

Mąkę przesiać, posiekać z masłem. Dodać puder, żółtka, rozmieszane ze śmietaną drożdże, szczyptę soli, skórkę cytrynową - zagnieść szybko ciasto. Rozwałkować i położyć na blachę posmarowaną masłem i posypaną mąką (piekarnikową). Na cieście położyć śliwki i zostawić ciasto do wyrośnięcia.

Piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200 °C.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne ciasta ze śliwkami:

Ciasto ze śliwakmi_ciasto z owocami  keks na białkach ze ślwikami_ciasta z owocami_ciasto bez żółtek_jesienne przepisy  Jesienne ciasto_ciasto z owocami_ciasto ucierane  Babeczki śliwkowo-pomarańczowe_ciasto z owocami_ciasto ucierane