| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
środa, 26 kwietnia 2017

Naszymi hitami rybnym ostatnich miesięcy są: strogonow z pstrąga, ryba z pieca z sosem pietruszkowym i właśnie ta zupa z pomidorami i groszkiem. Zupa niezwykle aromatyczna (a to za sprawą limonki i imbiru), sycąca, gęsta, ale z kategorii fit. No i jeszcze jedno, może nie należy do dań błyskawicznych, ale gdy dobrze wszystko zorganizujemy, przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Serdecznie polecam :).

Na podstawie przepisu p. Okrasy.

zupa rybna z pomidorami i groszkiem_danie jednogarnkowe_danie rybne_danie fit

Składniki:

  • 80 dag pstrąga tęczowego (bez ości i skóry)
  • 1 puszka pomidorów w zalewie pomidorowej
  • 200 g zielonego groszku (świeży lub mrożony)
  • kawałek pora (biała część)
  • 1 pełna łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • skórka otarta z jednej limonki
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki lub kolendry
  • do wywaru: 1 mała pietruszka, 2 marchewki, kawałek pora i selera
  • 2-3 ziemniaki
  • przyprawy do wywaru: listek laurowy, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu

Wykonanie:

A to mój sposób na w miarę szybkie przygotowanie zupy.

Najpierw myję filety z pstrąga, osuszam, oddzielam skórę i ew. ości, kroję na kawałki, solę, nacieram imbirem i skórką startą z 3/4 limonki, przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami czosnku (jeśli duży, jeden)  i odstawiam do lodówki.

Gdy ryba jest już w lodówce, obieram warzywa i kroję na części, ziemniaki w kostkę, zalewam wodą (1,5-2 l), dodaję listek, ziele angielskie i ziarna pieprzu i gotuje wywar (ok. 15-20 minut).

Wywar gotuję się, a ja w tym czasie kroję pora w półplasterki i smażę na maśle klarowanym. Pod koniec dodaję pozostały czosnek, mieszam i uważam, by nie przypalił się. Dodaję pomidory z zalewą i koncentrat i jeszcze chwilę całość duszę.

Wywar ugotowany. Wyjmuję marchew, pietruszkę, por i seler (zostawiam ziemniaki), dodaję groszek i gotuję 5-7 minut. Następnie dorzucam rybę, gotuję kolejne 5-6 minut. Teraz wlewam sos pomidorowy, całość zagotowuję, doprawiam solą, pieprzem i pozostałą skórką z limonki. Zostawiam na kilka minut.

Podaję posypaną natką pietruszki i ew. z grzankami.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

zupa rybna z pomidorami i groszkiem_danie jednogarnkowe_danie rybne_danie fit

Inne zupy:

zupa pstrągowa_zupa rybna_lekkie dania  halaszle_zupa rybna_danie jednogarnkowe_kuchnia węgierska  wiosenna zupa z rzeżuchy_zielona zupa_zupa wegetariańska  ciorba z pulpetami_pomidorówka z pulpetami_danie jednogarnkowe_kuchnia rumuńska  kapustnica_zupa ze słodkiej kapusty_kapuśniak  zupa krem z buraków_zupa wegetariańska_lekka zupa

środa, 12 kwietnia 2017

Błyskawiczny tort, oczywiście jeśli mam przygotowane blaty bezowe lub (tak, przyznam się) kupione:). Wystarczy ubić krem i gotowe. A smak? Na pewno zachwyci miłośników kawy i bez.

tort bezowy tiramisu_tort błyskawiczny_tort z kremem mascarpone_tort z kawą

Składniki blatów bezowych (jeden blat średnica 24 cm, drugi 20 cm):

  • 2/3 szklanki białek (szklanka 250 ml)
  • 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka soku cytrynowego
  • szczypta soli

Krem:

  • 500 g mascarpone
  • 200 ml śmietany 36 %
  • ok. 75 ml likieru kawowego
  • 3-4 łyżki cukru pudru (lub do smaku, raczej nie za dużo, blaty tortu są słodkie)
  • ew. płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Ponadto:

  • kakao do oprószenia tortu

Wykonanie:

Blaty bezowe. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 24 cm i 20 cm.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać powoli cukier wymieszany z mąką ziemniaczaną (po łyżce). Po każdej partii cukru dokładnie miksując. Całość ubijać do momentu aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Dodać sok, wymieszać i przełożyć na dwa przygotowane okręgi, łyżką układając na powierzchni esy-floresy. Suszyć w 100 °C (suszę dwa blaty naraz i nastawiam termoobieg) przez 3 godziny lub dłużej (do momentu aż bezy będą kruche i chrupiące). Pozostawić w otwartym piekarniku do wystudzenia. Zwykle suszenie rozkładam na dwa dni. Najpierw włączam piekarnik na 2 godziny, zostawiam blaty w uchylonym piekarniku na noc i następnego dnia dosuszam (nawet kolejne 2 godziny).

Krem. Składniki schłodzone (12 godzin w lodówce). Kremówkę, mascaropne i cukier puder włożyć do miski i ubić na sztywny krem. Ubijając powoli wlewać likier kawowy (ilość w zależności od tego jaką gęstość kremu i moc (!) chcemy osiągnąć). Ew. dodać kawę, ale nie jest to konieczne.

Składanie. Na paterze położyć większy blat bezowy, krem i mniejszy blat bezowy. Wierzch lekko oprószyć kakao. Tort wymaga schłodzenia (ok. 2-3 godzin).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

tort bezowy tiramisu_tort błyskawiczny_tort z kremem mascarpone_tort z kawą

Wielkanocne babki i babeczki_zestawienie dań wielkanocnych

Przepisy na wielkanocne babki i babeczki

mazurek marcepanowo-różany_mazurek_ciasto kruche_Wielkanoc 

Przepisy na mazurki wielkanocne

sernik krówkowy_sernik kajmakowy_przepisy na Wielkanoc

Przepisy na wielkanocne serniki

Inne torty bezowe:

tort bezowo-różany z kremem czekoladowym i malinami_jadalne kwiaty_tort bezowy_krem czekoladowy  tort bezowy z granatami_tort bezowo-pomarańczowy_tort delikatny i kruchy  pavlova szwarcwaldzka_tort bezowy z wisniami i czekoladą _tort bezowy z kremem i owocami  tort bezowy Adwokat_tort z kremem mascaropne_tort z alkoholem_tort na Boże Narodzenie  tort bezowy z kajmakiem, daktylami i orzechami_daquoise  tort bezowo-czekoladowy z truskawkami_tort na lato_tort bezowy_tort bezglutenowy  tort bezowy z kremem mascaropne_tort z ajerkoniakiem_tort na Boże Narodzenie

 

sobota, 08 kwietnia 2017

Mazurek na spodzie migdałowo-jaglano-owsianym. A wierzch? Przesłodki, to masa na biały blok + "koszulka" wielkanocna :).

Mazurek mleczny na spodzie bezglutenowym_mazurek wielkanocny_mazurek jak blok_mazurek na kruchym cieście

Ciasto:

  • 20 dag mąki bezglutenowej (u mnie w równych częściach: jaglana, owsiana bezglutenowa i ziemniaczana)
  • 15 dag mielonych migdałów
  • 10 dag cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • szczypta proszku (u mnie bezglutenowy)
  • szczypta soli

Mąkę połączyć z pudrem, proszkiem, solą i posiekać z masłem na proszek. Dodać jajko, śmietanę i szybko (!) zagnieść, zawinąć w folię. Odłożyć ciasto do lodówki na 2 godziny. Rozwałkować, przełożyć do foremki mazurkowej (bez jednego boku), wokół placka zrobić ozdobny rant. Piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200-220 °C. 

Masa mleczna:

  • pół szklanki mleka
  • 20 dag masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy (lepiej ziarenka wanilii)
  • 2 szklanki zwykłego mleka w proszku (u mnie Łaciate)
  • ulubione bakalie (u mnie rodzynki, wiśnie i morele)
  • dowolne ozdoby (u mnie rozpuszczona czekolada i czekoladowe jajka)

Wykonanie:

Przygotować bakalie. Mleko, cukier, masło, cukier waniliowy zagotować mieszając. Masę lekko przestudzić, dodać mleko w proszku, bakalie. Rozsmarować na wystudzonym spodzie mazurka. Gdy masa zastygnie, ozdobić.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Wielkanocne babki i babeczki_zestawienie dań wielkanocnych

Przepisy na wielkanocne babki i babeczki

mazurek marcepanowo-różany_mazurek_ciasto kruche_Wielkanoc 

Przepisy na mazurki wielkanocne

sernik krówkowy_sernik kajmakowy_przepisy na Wielkanoc

Przepisy na wielkanocne serniki

Inne przepisy na wielkanocne mazurki:

mazurek czekoladowy bez pieczenia_mazurek czekoladowo-serowy_mazurek wielkanocny  mazurek wiśniowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek dla dorosłych  mazurek wiśniowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek dla dorosłych  mazurek milionera_mazurek kajmakowo_czekoladowy_ciasto jak twix  błyskawiczny mazurek wiśniowo-serowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek z owocami_mazurek z masą serową_wielkanocne wypieki  mazurek jabłkowy_ciasto kruche_ciasto z jabłkami_ciasto na Wielkanoc_kuchnia polska  mazurek miodowy z kremem jaglanym_mazurek przekładany_mazurek wielkanocny

środa, 05 kwietnia 2017

Lekko i świątecznie? Proszę bardzo - babka jogurtowa z galaretkami. Kolorowa, niskokaloryczna, wiosenna, uwielbiana przez dzieci. Jeśli macie maluchy, koniecznie :).

babka galaretkowiec_babka z galaretkami_babka jogurtowa_babka fit_babka dla dzieci

Składniki:

  • 700 ml gęstego jogurtu (najlepiej greckiego)
  • 4 różne galaretki (u mnie agrestowa, malinowa, pomarańczowa i cytrynowa)
  • 3-4 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
  • nasiona z połowy laski wanilii lub skórka otarta z połowy cytryny (w zależności od tego jaki smak babki chcecie osiągnąć)
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 3/4 szklanki gorącej wody

Wykonanie:

Galaretki rozpuścić osobno w połowie przewidzianej na opakowaniu ilości wody (u mnie to 250 ml). Każdy kolor wylać oddzielnie na w miarę płaski talerz i zostawić do całkowitego zastygnięcia. Stężałe pokroić w kostkę.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie (lub tak jak zaleca producent na opakowaniu). Lekko przestudzić.

Jogurt wymieszać z nasionami wanilii lub skórką cytrynową i cukrem, dodać żelatynę i wymieszać. Żelatynę najlepiej najpierw zahartować, tzn dodać trochę jogurtu do rozpuszczonej żelatyny, a potem do reszty jogurtu. Połączyć z galaretkami.

Całość przełożyć do formy babkowej z kominem, przedtem wypłukać foremkę lodowatą wodą. Wstawić do lodówki, by babka stężałą, najlepiej na kilka godzin. Przed wyjęciem wstawić dosłownie na sekundę babkę do miski z wrzątkiem (krótko, bo babka się rozpuści) i wyłożyć babkę na talerz lub paterę.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

babka galaretkowiec_babka z galaretkami_babka jogurtowa_babka fit_babka dla dzieci

babka galaretkowiec_babka z galaretkami_babka jogurtowa_babka fit_babka dla dzieci

Wielkanocne babki i babeczki_zestawienie dań wielkanocnych

Przepisy na wielkanocne babki i babeczki

mazurek marcepanowo-różany_mazurek_ciasto kruche_Wielkanoc 

Przepisy na mazurki wielkanocne

sernik krówkowy_sernik kajmakowy_przepisy na Wielkanoc

Przepisy na wielkanocne serniki

Inne przepisy na wielkanocne babki:

babka jaglana_babka migdałowa_babka bezglutenowa_babka ucierana_babka piaskowa  babka drożdżowa Ewy Wachowicz_babka wielkanocna_babka z rodzynakmi  babka gotowana budyniowa_babka na budyniach_babka bezglutenowa_babka wielkanocna  pomarańczowa babka gotowana_ciasto ucierane_ciasto piaskowe_Wielkanoc  Babka marmurkowa siostry Anastazji_babka na oleju_babka puszysta_Wielkanoc  babka Savarin z truskawkami_babka drożdżowa_babka ponczowa_babka z owocami_babka ze śmietaną_słynne wypieki  babka z krówkami i ajerkoniakiem_babka ucierana z polewą kajmakową_babka na Wielkanoc

niedziela, 02 kwietnia 2017

Tradycyjny mazurek wielkanocny w nowym wydaniu. Jak zwykle niezwykle kruchy i słodki. A nowość? Jest z mąki jaglanej, bez glutenu, czyli da się tradycyjnie i zgodnie z dietą :).

mazurek śliwka w czekoladzie na spodzie owsianym_mazurek bakaliowy_mazurek wielkanocny_mazurek bezglutenowy

Mazurek kajmakowy na spodzie jaglanym w tle mazurka śliwka w czekoladzie na spodzie owsiany.

Ciasto:

  • 35 dag mąki jaglanej
  • 10 dag cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • szczypta proszku (u mnie bezglutenowy)
  • szczypta soli

Mąkę połączyć z pudrem i posiekać z masłem na proszek. Dodać jajko i szybko (!) zagnieść, zawinąć w folię. Odłożyć ciasto do lodówki na 2 godziny. Rozwałkować, przełożyć do foremki mazurkowej (bez jednego boku), wokół placka zrobić ozdobny rant. Piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200-220 °C. 

Masa kajmakowa:

  • 2 szklanki mleka 3,2 %
  • 2 szklanki cukru
  • 10 dag masła
  • ozdoby (czekolada mleczna, migdały, skórka pomarańczowa, zajączki, baranki, jajeczka czekoladowe, inne)

Mleko zagotować z cukrem i gotować na maleńkim ogniu tak długo, aż kropla wylana na zimny talerzyk nie będzie rozlewać się (długgggooo). Po lekkim przestudzeniu dodać masło. Ciepły kłaść na wystudzony spód mazurkowy, rozsmarować dużym nożem moczonym w wodzie. Ozdobić np. zrobić napisy i wzory z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej, bazie z migdałów i czekolady, postawić figurki czekoladowe (masa nie może być twarda, bo ozdoby będą "biegały", ale nie może też być ciepła, ozdoby rozpuszczą się).

UWAGA! - masę trzeba ciągle mieszać, inaczej przypali się. Najlepiej gotować ją w dużym płaskim rondlu (skrócimy czas gotowania). Kajmak zrobiony z mleka skondensowanego, to jednak nie to samo!

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Wielkanocne babki i babeczki_zestawienie dań wielkanocnych

Przepisy na wielkanocne babki i babeczki

mazurek marcepanowo-różany_mazurek_ciasto kruche_Wielkanoc 

Przepisy na mazurki wielkanocne

sernik krówkowy_sernik kajmakowy_przepisy na Wielkanoc

Przepisy na wielkanocne serniki

Inne przepisy na wielkanocne mazurki:

mazurek czekoladowy bez pieczenia_mazurek czekoladowo-serowy_mazurek wielkanocny  mazurek wiśniowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek dla dorosłych  mazurek wiśniowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek dla dorosłych  mazurek milionera_mazurek kajmakowo_czekoladowy_ciasto jak twix  błyskawiczny mazurek wiśniowo-serowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek z owocami_mazurek z masą serową_wielkanocne wypieki  mazurek jabłkowy_ciasto kruche_ciasto z jabłkami_ciasto na Wielkanoc_kuchnia polska  mazurek miodowy z kremem jaglanym_mazurek przekładany_mazurek wielkanocny