| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
poniedziałek, 07 maja 2012

Ciasto idealne na piknik. Szybkie (cenne, gdy świeci słońce i śpieszymy się na piknik), kwaskowe, wilgotne. Znika błyskawicznie, ledwie zdążyliśmy zrobić zdjęcia.

 Ciasto rabarbarowe na piknik

 

Składnik:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 łyżek oleju (o neutralnym smaku)
  • cukier waniliowy
  • 60 - 70 dag rabarbaru

Wykonanie:

Rabarbar obrać i pokroić w kostkę. Jajka ubić z cukrem, dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Dodać olej, wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki (u mnie tortownica o średnicy 23 lub 24 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką. Na wierzch położyć rabarbar. Piec w nagrzanym do 180º C piekarniku ok. 40-60 minut - do suchego patyczka.

A magnolie już kwitną!

wiosenna magnolia

Znajdź mnie na fb.

Inne przysmaki na piknik?

rodzynkowiec_ciasto drożdżowe z rodzynkami_przepisy na piknik  paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_przepisy na piknik  Chrupaczki migdałowe_ciasteczka migdałowe_przepisy na piknik_finger food  muffinki koniakówkowe_muffinki czekoladowe_przepisy na piknik_finger food

piątek, 04 maja 2012

Mazowsze to olbrzymi obszar, a jednak kulinarnie, na tel innych regionów Polski, wypada blado. Każdy zna rogale marcińskie, kwaśnicę, czy kartacze, a dania mazowieckie? Kto jest w stanie wymienić jedno? Pora to ZMIENIĆ! Niech ujrzą światło dzienne przysmaki (wraz z ich "egzotycznymi" nazwami) z ziemi łowickiej, płockiej, łomżyńskiej, liwskiej, warszawskiej i innych części Mazowsza (mapkę zamieszczam poniżej).

Zapraszam do zbierania przepisów kuchni Mazowsza. Mam tylko dwie prośby -  zamieszczajcie zdjęcia z podpisanymi nazwami potraw i lokalizacją potrawy.
Banery akcji dostępne są na Durszlaku i Mikserze (nie zamieszczam ich ze względu na kłopoty z edytorem tekstu) oraz w tym poście.

Prototyp akcji to moje danie mazowieckie - nagus.

Akcję wymyśliłam wspólnie z Ilenią (www.piekarnik.blox.pl).

Mazowsze

Mapa Mazowsza z historycznym podziałem (źródło: Wikipedia, na licencji Wikimedia Commons).

Uwaga: rodzinni historycy twierdzą, że ziemia radomska to też Mazowsze!
Wpis od rodzinnego historyka: powiedziałem jeszcze, że na mapce widać tzw. Mazowsze właściwe.

Mazowsze

czwartek, 03 maja 2012

Kilka tygodni temu robiłam zawijas krucho-drożdżowego z pieczarkami. Wtedy zabrakło mi czasu na klejenie pasztecików, dlatego z ciasta i nadzienia do pasztecików zrobiłam roladę. Tym razem lepiłam, kleiłam i piekłam.

Te pierożki to idealna przekąska na majówkowe pikniki, na wykwintne przyjęcia pod chmurką z barszczem lub białym sokiem pomidorowym (kiedyś zamieszczę przepis) i w czasie podróży. Podbiły całą rodzinkę i grono znajomych. 

Można je zrobić kilka dni przed przyjęciem schłodzić, zamrozić. W dniu imprezy włożyć zamrożone do rozgrzanego piekarnika na kilka minut, a potem tylko achy i ochy biesiadników.

Przepis z "Książki kucharskiej" Zofii Zawistowskiej.

 paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami

Składniki ciasta:

  • 50 dag mąki
  • 1/2 - 3/4 szklanki mleka
  • 4 dag drożdży
  • 20 dag masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól (u mnie ok. łyżeczki)
  • żółtko + łyżeczka śmietany do posmarowania pasztecików

 Składniki nadzienia:

  • 1kg pieczarek
  • 4 łyżki oleju
  • 15 dag ostrego sera żółtego
  • natka
  • sól
  • pieprz

paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Ciasto, zawinięte szczelinie w woreczek foliowy, włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie. Pieczarki poszatkować, dusić na oleju, osolić, popieprzyć. Lekko przestudzić, dodać utarty ser i pokrojoną natkę. Wystudzić. Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać nadzienie i lepić paszteciki (u mnie mają kształt pierożków). Położyć na tacy do pieczenia, posmarować żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną. Piec w rozgrzanym do 220 °C pasztetniku (aha, tak moja babcia nazywała piekarnik) na złoto.

Znajdź mnie na fb.

Może spróbujesz zrobić na piknik?

Chrupaczki migdałowe  muffinki koniakówkowe  muffinki czekoladowo-serowe  drożdżówka błyskawiczna

środa, 02 maja 2012

Zapraszam wszystkich do wzięcia udziału w akcji "Mazowsze kulinarnie". Chciałabym byśmy wspólnie przypomnieli i opisali nieco zapomniane dania kuchni mazowieckiej. Potrawy zarówno te proste, zwykłe, jak i te wykwintne, wraz z ich "egzotycznymi" nazwami.

Mam nadzieję, że wspólnie uda nam się zebrać zbiór przepisów kuchni mazowieckiej.

Zasady:

- każdy wpis musi być opatrzony zdjęciem i tytułem dania

- należy zamieścić aktywny baner akcji (ew. link do zaproszenia)pod każdym wpisem

- akcja będzie prowadzona równolegle na Durszlaku i Mikserze

- jako, że Mazowsze to olbrzymi obszar, prosiłabym o podanie lokalizacji potrawy

Akcję tą wymyśliłyśmy wspólnie z Illenią z bloga "www.Piekarnik.blox.pl".

Baner można skopiować ze strony Durszlaka lub Miksera.

Kod należy skopiować i wstawić na swoją stronę.
Mazowsze kulinarnie


Mój baner

     

     

             Kod należy skopiować i wstawić na swoją stronę.

            

     

             Mazowsze kulinarnie

     



Mapa Mazowsza z historycznym podziałem

Mazowsze

A to danie zrobiłam jako preludium akcji (przepis tu).

 

 

16:43, gosik2.0
Link Komentarze (2) »
sobota, 28 kwietnia 2012

Ponownie proponuję drożdżówkę. Tym razem z nadzieniem maślano-rodzynkowym. Uwielbiam ją. Być może jako wielbicielka wszelkiego rodzaju drożdżóweczek jestem nieobiektywna, ale lubi ją też mój syneczek (pewnie ze względu na rodzynki), moja koleżanka, i jeszcze parę innych osób :).

Jaka jest, hmm... maślana, słodka, z nutą cytrynową i z mnóstwem rodzynek. Wspaniała.

rodzynkowiec

rodzynkowiec

Składniki ciasta:

  • 1/2 szklanki mleka + 2 łyżki
  • 12,5 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru + 1/2 łyżki
  • 5 dag drożdży
  • 5 żółtek
  • 1/2 kg mąki + 1 łyżka
  • skórka otarta z cytryny
  • szczypta soli

Składniki nadzienia:

  • 35 - 40 dag rodzynek
  • 12,5 - 15 dag rozpuszczonego masła
  • cukier do nadzienia
  • ewentualnie mielony cynamon (tym razem pominęłam)
  • cukier gruby do posypania wierzchu (u mnie perlisty)

Wykonanie:

Mleko, cukier, masło rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia (ma być letnie). Z drożdży, 1/2 łyżki cukru, 2  łyżek letniego mleka i  łyżki mąki zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Do tłuszczu z mlekiem dodać zburzone drożdże, startą skórkę cytrynową, utarte żółtka i przesianą mąkę. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło od ścianek naczynia. Pozostawić do wyrośnięcia (ok. godziny w piekarniku w temperaturze 35 °C lub w cieple).

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, włożyć na stolnicę i podzielić na trzy części. Każdą część rozwałkować posmarować masłem, posypać namoczonymi i osączonymi rodzynkami i cukrem. Zwinąć rolady. Położyć na posmarowaną masłem blaszkę "szwami" do dołu. Pozostawić do powtórnego wyrośnięcia.

Każdą roladę ponacinać na kromeczki (prawie do przecięcia), posmarować masłem, posypać grubym lub perlistym cukrem. Piekarnik rozgrzać do 200 °C, wstawić drożdżówkę i zmniejszyć temperaturę do 175 -180 °C, Piec ok. 35 minut, do suchego patyczka.

Znajdź mnie na fb.

A za oknem migdałek!

migdałek

 

 Może spróbujesz zrobić na piknik?

Chrupaczki migdałowe   muffinki czekoladowo-serowe  drożdżówka błyskawiczna  muffinki koniakówkowe