| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
piątek, 23 marca 2012

Dziś babka zaparzana znaleziona na blogu "Słodka Pasja". Jest puszysta, a zarazem wilgotna. Błyskawiczna. Idealna na Wielkanoc, dla wszystkich zapracowanych. Ważne dla wielu osób - jest z małą ilością proszku do pieczenia.

błyskawiczna babka zaparzana

błyskawiczna babka zaparzana

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 25 dag masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • wanilia ew. cukier wanilinowy

Wykonanie:

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (ok. 5 min). Dodać przesiane z proszkiem do pieczenia mąki i gorące masło. Zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodać wanilię. Ciasto przełożyć do formy babkowej (u mnie tortownica z kominem). Wstawić do nagrzanego do 180 °C piekarnika i piec 40 - 45 min. Po upieczeniu wyjąć z formy. Ostudzoną oprószyć cukrem pudrem.

Uwaga: Gorące masło dodawałam jednocześnie miksując. W "Słodkiej Pasji" babka została wstawiona do zimnego piekarnika.

Znajdź mnie na fb.

Może spróbujesz zrobić na Wielkanoc?

mazurek kajmakowy  ajerkoniak  mazurek kajmakowy, śliwkowy, marcepanowo-różany  ciasto francuskie z polędwiczką

piątek, 16 marca 2012

Już niedługo Święta, nie mogę się doczekać. Wielką radość sprawiły mi zdjęcia przesłane przez znajomych z jajkami wielkanocnymi własnoręcznie wykonanymi. Czyż nie są piękne?

Wielkanocne Jajka
 

MAZUREK MARCEPANOWO-RÓŻANY to odkrycie roku 2011. Róża, marcepan, czekolada - idealne połączenie + kruche, maślane ciasto i jesteśmy w niebie! Inspirację do tego ciasta dał przepis znaleziony na blogu "Moje Wypieki" (źródełko).

Na zdjęciu drugi po lewej stronie (z napisem Wesołych Świąt i żółtymi jajeczkami). Na pierwszym planie mazurek kajmakowy, drugi po prawej stronie śliwkowy.

Mazurki kajmakowy, śliwkowy, marcepanowo-różany

Mazurek marcepanowo-różany 2012.

mazurek marcepanowo-różany

Spód mazurka:

Przepis tu.

Upiec spód mazurka.

Wierzch mazurka:

  • 10-15 dag masy marcepanowej
  • konfitura z płatków róży (u mnie "Polska Róża")
  • ozdoby
  • 2 czekolady rozpuszczone w kąpieli wodnej z 2-3 łyżkami śmietanki

Wykonanie:

Na upieczony i wystudzony spód mazurka położyć konfiturę z płatków róży, na nią rozwałkowany marcepan (między foliami spożywczymi, inaczej przykleja się). Całość polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Wybór czekolady zależy od stopnia słodkości jaki chcemy uzyskać. Może być mleczna, deserowa, ew. gorzka. Ja użyłam mlecznej, ale następnym razem zamienię ją na deserową. Trzeba pamiętać, że całość jest dość słodka i czekolada powinna równoważyć smak. Ozdobić. Porcja na 1/2 blaszki mazurkowej.

Znajdź mnie na fb.

Może spróbujesz zrobić na Wielkanoc?

mazurek kajmakowy  babka ucierana mamy Heleny  ciasto francuskie z polędwiczką  Tort Bezowy

środa, 14 marca 2012

Nasz słodka Wielkanoc to: pascha, baby (piaskowe, gotowane i drożdżowe), serniki (królewski lub z brzoskwiniami, lub wiedeński), czasem torty i kolorowe mazurki. Zazwyczaj robimy trzy, cztery mazurki. Obowiązkowy jest kajmakowy i śliwkowy. Oprócz tego pojawiają się mazurki: wiśniowy (wiśnie w alkoholu), makowy, królewski (z konfiturą wiśniową) i hit Wielkanocy 2011 - mazurek różano-marcepanowy znaleziony na blogu "Moje Wypieki" i zmodyfikowany.

Mazurek kajmakowy 2012.

mazurek kajmakowy

 Mazurek kajmakowy 2010.

mazurek kajmakowy

Poniżej mazurek kajmakowy (2011) na pierwszym planie, z tyłu marcepanowo-różany i śliwkowy.

mazurek kajmakowy, śliwkowy, marcepanowo-różany

Mazurek kajmakowy 2013. Na zdjęciu z paschą z jajkami z kolorowych galaretek.

pascha z jajkami z galaretki i mazurek kajmakowy_Wielkanoc_ciasto kruche_kajmak

Ciasto:

  • 35 dag mąki krupczatki
  • 10 dag cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany
  • szczypta soli

Mąkę połączyć z pudrem i posiekać z masłem na proszek. Dodać żółtka i szybko (!) zagnieść, zawinąć w folię. Odłożyć ciasto do lodówki na 2 godziny. Rozwałkować, przełożyć do foremki mazurkowej (bez jednego boku), wokół placka zrobić ozdobny rant. Piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 220 °C. UWAGA - mąka nie może być zbyt grubo mielona (używam krupczatki z Pakości - firma "Alta"), ponieważ ciasto będzie miało "kaszkowatą" konsystencję.

Masa kajmakowa:

  • 2 szklanki mleka 3,2 %
  • 2 szklanki cukru
  • 10 dag masła
  • ozdoby (czekolada mleczna, migdały, skórka pomarańczowa, zajączki, baranki, jajeczka czekoladowe, inne)

Mleko zagotować z cukrem i gotować na maleńkim ogniu tak długo, aż kropla wylana na zimny talerzyk nie będzie rozlewać się (długgggooo). Po lekkim przestudzeniu dodać masło. Ciepły kłaść na wystudzony spód mazurkowy, rozsmarować dużym nożem moczonym w wodzie. Ozdobić np. zrobić napisy i wzory z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej, bazie z migdałów i czekolady, postawić figurki czekoladowe.

UWAGA! - masę trzeba ciągle mieszać, inaczej przypali się. Najlepiej gotować ją w dużym płaskim rondlu (skrócimy czas gotowania). Kajmak zrobiony z mleka skondensowanego, to jednak nie to samo! Ozdoby, które mają "przylegać" do mazurka, kłaść przed zastygnięciem masy.

Znajdź mnie na fb.

Może spróbujesz zrobić na Wielkanoc?

ajerkoniak  babka ucierana mamy Heleny  babka gotowana  Tort Bezowy

 

 

 

 

wtorek, 13 marca 2012

Dostałam od Beatymarii książkę  pt: "Pomorska książka kulinarna" autorstwa Grażyny Zaręmby-Szuby. Książa zafascynowała mnie. Opisuje potrawy, które kiedyś pojawiały się na stołach Szczecina, Stargardu, Kołobrzegu i w okolicach tych miast. Pani Szuba pieczołowicie odtworzyła i wypróbowała historyczne dania tego regionu. Może poprzez kuchnię pełniej opisuje się epokę, ludzi, mentalność, obyczaje, kulturę. Kolejna data bitwy, czy mniej lub bardziej kompetentny władca - to ważne podstawy wiedzy historycznej. Ale czy jedyne? Dlatego właśnie uwielbiam panią Chrezińską i jej "Grę w kości", czy Husytów pana Sapkowskiego (czy ktoś uczył się na historii, że w poście jadano ogon bobra?).

Pomorka Książka Kucharska

Jako pierwszą zrobiłam deserową zupę dyniową. Dlaczego? Ponieważ lubię dynię, ponieważ zupa ta, jest inna niż moja (mleko + dynia + lane kluski), ponieważ próbowała jej Beatamaria na wieczorze autorskim i zachwyciła się nią.

Autorka pisze, że podaje tę zupę w chłodne dni - gorącą, a latem - schłodzoną z kulką lodów śmietankowych.

Zupa jest rewelacyjna!!!! Syneczek zjadł dwie porcje (a ponoć nie lubi dyni). 

Deserowa zupa dyniowa po stargardzku

Składniki:

  • 50 dag miąższu dyni
  • 5 dag masła
  • 1/4 litra mleka
  • 5 dag rodzynek namoczonych w 100 ml śmietanki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 6-8 łyżek śmietanki
  • 1 łyżka posiekanych migdałów
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • grzanki, lody (opcjonalnie)

Wykonanie:

Dynię pokroić (ja mam mrożoną i zmiksowaną), podsmażyć na maśle, ugotować w połowie mleka, zmiksować. Dodać pozostałe mleko, cukier, sól i zagotować. Mąkę rozpuścić w śmietanie, wlać powoli do zupy i zagotować. Żółtka rozbełtać z kilkoma łyżkami zupy, połączyć, doprawić. Posypać migdałami i rodzynkami.

Do zupy dodałam grzanki z chałki,  wanilię i bardziej osłodziłam ją.

Znajdź mnie na fb.

Może spróbujesz?

crumble  gofry  Zuccotto di panettone  Chrupaczki migdałowe

   

niedziela, 11 marca 2012

Kolejne wytrawne ciasto. Najlepiej smakuje z barszczykiem lub białym sokiem pomidorowym (tak, to nie pomyłka, w naszej spiżarni mamy taki sok). Może zamieszczę zdjęcia i przepis na taki sok?

Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami

Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami

Składniki ciasta:

  • 50 dag mąki
  • 1/2 - 3/4 szklanki mleka
  • 4 dag drożdży
  • 20 - 25 dag masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól (u mnie ok. łyżeczki)

 Składniki nadzienia:

  • 1kg pieczarek
  • 4 łyżki oleju
  • 15 dag ostrego sera żółtego
  • natka
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Cisto zawinięte szczelinie w woreczek foliowy włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie. Pieczarki poszatkować, dusić na oleju, osolić, popieprzyć, lekko przestudzić, dodać utarty ser i pokrojoną natkę, wystudzić. Ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować, kształtować rolady, posmarować żółtkiem wymieszanym ze śmietaną lub wodą. Zawinąć w folię, przełożyć do dwóch foremek (40 x 11) "szwem" do dołu. Piec w nagrzanym piekarniku do 200°C ok. 1 godziny.

Znajdź mnie na fb.

Może spróbujesz?

ciasto francuskie z polędwiczką  Pizza kurczak w pomarańczach z rodzynkami  nagus_babka ziemniaczana_kuchnia mazowiecka