| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
niedziela, 05 lutego 2012

Pizza - letnie wieczory, białe wino - wakacje. Pizza zimą - wspomnienie lata. Dziś jest bardzo mroźno - wspominki ciepłych wieczorów - jak najbardziej. Najlepsza jest prosta - z minimalną ilością dodatków. Pomidory (zimą z własnej spiżarni), mozzarella (lub feta, lub grana), zioła i rukola.

Pizza

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 220 ml wody (35°C)
  • 20ml oliwy
  • 16 g drożdży
  • 8 g soli
  • 4 g cukru
  • + dodatki
  • 250 g pokrojonych pomidorów
  • 150 g mozzarelli
  • sos do pizzy (z własnej spiżarni)
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • rukola

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w wodzie. Mąkę połączyć z roztworem wodno-drożdżowym, dodać sól, cukier, oliwę. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć zostawić na 20 min. Wyłożyć ciasto na blachę (piekarnikową) wysmarowaną oliwą. Posmarować sosem. Ułożyć mozzarellę, pomidory, sól, pieprz, pokropić oliwą. Pozostawić do wyrośnięcia na 60 min. Wstawić pizzę do piekarnika rozgrzanego do 300°C i zmniejszyć temperaturę do 240°C. Piec 12 - 15 min. Po upieczeniu posypać rukolą.

Znajdź mnie na fb.

Może spróbujesz?

ciasto francuskie z polędwiczką  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami  kurczak w pomarańczach z rodzynkami  paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami

 

piątek, 03 lutego 2012

Tort uwielbiany przez całą rodzinę. Słodki, kruchy, pyszny. Można go zrobić w wersji błyskawicznej (używając gotowych blatów bezowych) lub tradycyjnej - samodzielnie piekąc blaty. Przepis pozwala wykorzystać białka (pozostałe po wypieku ciast drożdżowych, kruchych lub produkcji domowego ajerkoniaku).

Tort Bezowy

Składniki:

  • białka
  • 2 razy tyle cukru ile wynosi objętość białek
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1 litr śmietany 36 %
  • 4 zagęstniki do śmietany (u mnie Oetkera)
  • puder do smaku
  • owoce (to może być kiwi pokrojone w kostkę, wiśnie z nalewki wiśniowej, truskawki, maliny, inne)
  • ozdoby

Wykonanie:

Białka - temperatura pokojowa - ubijać, najpierw powoli, potem zwiększyć obroty, dodać powoli cukier, sól, ubijać tak długo, aż masa będzie aksamitna i bardzo gęsta. Dodać mąkę. Ususzyć blaty w piekarniku (100 °C, ok. 2 - 3 godzin). Wystudzone blaty przełożyć bitą śmietaną z zagęstnikiem (zamiast zagęstnika można dodać żelatynę) i owocami (nasze ulubione to kiwi, ale wiśnie z naleweczki też są bardzo dobre), można dodać odrobinę pudru, ale blaty są bardzo słodkie, dlatego można z tego dodatku zrezygnować. Wierz tortu posmarować bitą śmietaną i ozdobić, mogą to być owoce, starta czekolada, ozdoby czekoladowe. Schłodzić 2 - 3 godziny.

Uwaga: Do białek z cukrem można dodać wiórki (i mamy tort kokosowy), mielone orzechy lub migdały, startą czekoladę. Zamiast blatów można upiec bezy.

Znajdź mnie na fb.

Inne ciasta z kremem:

Zuccotto di panettone  Ciasto W-Z  Karpatka  Tort bezowo-kokosowy z truskawkami_torty_przepisy na lato

Sernik zaskakujący, słodko-słony, kremowy, aksamitny, biały (!) - bez brązowej skórki, inny niż serniki tradycyjne, rewelacyjny. Błyskawiczny, przygotowanie zajmuje 20 - 25 min. Odkrycie mojego brata. On uwielbia go z sosem truskawkowym, ja - bez dodatków. Przepis pochodzi z felietonu p. Marty Gessler z "Wysokich Obcasów"(źródło).

sernik amerykański_sernik nowoczesny_sernik słodko-słony_sernik kremowy_kuchnia amerykańska

Składniki:

  • paczka ciastek Digestive
  • 40 g masła
  • 10 serków Philadelphia
  • 200 ml 22% śmietany
  • 250 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżka mąki

Wykonanie:

Okrągłą formę (dużą) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozpuścić masło. Rozdrobnić ciastka malakserem i połączyć z masłem. Przełożyć do foremki, mocno ugnieść, wstawić do lodówki. Serki, śmietanę, cukier, wanilię - zmiksować. Dodać po jednym jajku, cały czas mieszając. Na koniec dodać mąkę. Masę przełożyć do formy i piec ok. godziny w rozgrzanym do 160 °C piekarniku (zgadza się, taka niska temperatura). Sernik na zdjęciu, zrobiony jest z 3/4 porcji.

Znajdź mnie na fb.

sernik amerykański_sernik nowoczesny_sernik słodko-słony_sernik kremowy_kuchnia amerykańska

Inne serniki:

Zuccotto di panettone  sernik dyniowo-piernikowy_ciasto korzenne_sernik nowoczesny_sernik z dynią  sernik pianka_sernik tradycyjny_Wielkanoc  Sernik wiedeński_sernik

  

środa, 01 lutego 2012

Co roku moja mama piecze w karnawale pączki i faworki. Połowa rodziny uwielbia faworki, druga połowa pączki. Walka trwa. 

 

faworki

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 5 żółtek
  • 1/4 l śmietany (kwaśnej, wysokoprocentowej)
  • łyżka octu lub spirytusu
  • tłuszcz do smażenia
  • puder z wanilią do posypania

 Wykonanie:

Zagnieść ciasto, wyrobić, wybijać wałkiem tak długo, aż powstaną pęcherzyki (1. tajemnica kruchości faworków), bardzo cienko rozwałkować ciasto (2. tajemnica kruchych faworków), kroić ciasto na paski, dalej na 10 - 15 cm części, w każdym pasku zrobić nacięcie, przełożyć koniec paska przez środkowe nacięcie. Piec w głębokim tłuszczu (dobrze rozgrzany smalec lub olej). Wałkować ciasto i formować faworki partiami (3. tajemnica kruchych faworków), w przeciwnym razie ciasto schnie i chruściki są twarde. Po usmażeniu osączyć, oprószyć pudrem z wanilią.

Znajdź mnie na fb.

Może spróbujesz zrobić?

Chrupaczki migdałowe  ciastka kręcone_cistka kruche_ciastka mszynkowe_kuchnia mazowiecka  szyszki wg Marty Gessler_dania dla dzieci_finger food  Tarteletki z jagodami kamczackimi_babeczki z kremem i owocami_finger food_przepisy na lato

W tym roku zamiast tradycyjnego noworocznego tortu upiekliśmy miodownik.

miodownik_ciasto przekładane_miodowa krajanka_piernik_Boże Narodzenie

 Ciasto:

  • Z kg mąki odsypać szklankę (czyli potrzebne jest 830 g mąki)
  • 2 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki masła (czyli ok. 310 g)
  • 1 łyżka smalcu (pomijam)
  • łyżeczka sody
  • 1 i 1/2 szklanki pudru
  • 3-4 łyżki rozpuszczonego miodu

Sześć pierwszych składników posiekać, dodać miód, zagnieść, schłodzić. Podzielić ciasto na trzy części, każdą rozwałkować, piec osobno na tacach z piekarnika (tak te duże) na złoty kolor. Wystudzić, przełożyć masą. UWAGA - placki po upieczeniu są twarde, łatwo się łamią.

Masa:

  • 1 l mleka
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 20 dag masła

Ugotować mleko z kaszą, wystudzić. Masło, puder, kaszę zmiksować, przełożyć placki. Ciasto mięknie ok. 12 godzin. Posypać pudrem, kroić w kostkę.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne ciasta z miodem:

Piernik adwentowy  Hetman v. królewiec_ciasto miodowo-biszkoptowe_krajanka_ciasto z kremem_Boże Narodzenie  ciasto czeskie, czyli miodowa krajanka_miodownik_ciasto z kremem_Boże Narodzenie  piernik siostry Anastazji_placek piernikowy_ciasto korzenne_przepisy na Boże Narodzenie