| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
środa, 06 czerwca 2012

Dziś coś lekko egzotycznego - kruche babeczki z bitą śmietaną i mango.

Kruche, lekko słodkie ciasto, nadziane bitą śmietaną i kwaśno-słodko-żywicznym mango. Jeden gryz i... już jesteśmy w Bombaju, czy pod Mauna Loa (choć tu może być ciut niebezpiecznie). Ach, ta tęsknota za wakacjami!

kruche babeczki z mango_finger food_ciasto z owocami

kruche babeczki z mango_finger food_ciasto z owocami

Składniki:

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 400 ml śmietany 36 % (u mnie Piątnica)
  • cukier do smaku
  • mango
  • ew. 2 zagęstniki do śmietany
  • melisa do dekoracji

Wykonanie:

Przesiać mąkę, posiekać z masłem, dodać sól, puder, żółtka i szybko zagnieść. Jeśli ciasta nie można połączyć, można dodać łyżkę kwaśnej śmietany. Cisto przykryć i zostawić w lodówce na 30 min. Foremki do babeczek położyć obok siebie. Ciasto rozwałkować, przenieść na wałku na foremki. Ręką wtłoczyć ciasto do foremek. Piec w 220° C na złoty kolor. Ostudzić.

Śmietanę ubić, dodać puder do smaku. Mango pokroić w kostkę, odkładając część do dekoracji, połączyć ze śmietaną. Zimne babeczki nadziać masą śmietanową, ozdobić kawałkami mango i listkami melisy.

Przepis na korpusy babeczek z "Kuchni polskiej".

Wiadomości z ogródka - azalie o zmierzchu.

azalie_kwiaty w ogrodzie

Znajdź mnie na fb.

Inne ciasta z owocami:

Ciasto ucierane z rabarbarem_ciasto z owocami_przepisy na piknik  Tort bezowo-kokosowy z truskawkami_torty_przepisy na lato  kruche ciasto z porzeczkami i rabarbarem_ciasto z owocami  ciasto maślankowo-morelowe_ciasto olejowe_ciasto z owocami_dania błyskawiczne

wtorek, 05 czerwca 2012

Letni tort? Hmmm... lekki, owocowy, z egzotyczną nutą - zapowiedz wakacji. Jedzony koniecznie na tarasie, balkonie, czy w ogrodzie, z filiżanką mocnej, aromatycznej kawy.

Słodkie, kruche, bezowo-kokosowe blaty przełożone lekko posłodzoną śmietaną z dodatkiem truskawek - to mój letni tort. Można zrobić go na noc świętojańską, letnie przyjęcie w ogrodzie, babskie spotkanie w ramach Euro...powodów jest mnóstwo.

Tort bezowo-kokosowy z truskawkami_torty_przepisy na lato

Tort bezowo-kokosowy z truskawkami_torty_przepisy na lato

Składniki:

  • 1 kubeczek białek (ok. 300 ml)
  • 2 kubeczki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 10 dag wiórek kokosowych
  • 1 - 1,5 l śmietany 36 % (dobrze schłodzonej)
  • cukier puder do smaku
  • 4 - 6 zagęstników do śmietany (w zależności od ilości użytej śmietany)
  • 60 - 70 dag truskawek

Wykonanie:

Schłodzone białka ubić ze szczyptą soli. Dodając powoli cukier ubijać na gładką, lśniącą masę. Wsypać mąkę ziemniaczaną i wiórki, zamieszać. Masę rozłożyć na trzech krążkach narysowanych na papierze pergaminowym (średnica 26 cm). Z części masy można zrobić, za pomocą rękawa cukierniczego, kilka małych bezików do ozdoby tortu. Bezy suszyć w temperaturze 100 °C ok. 3 godzin. 

Ubić śmietanę z pudrem i zagęstnikami. Truskawki pokroić. Blaty przełożyć śmietaną i truskawkami. Wierzch ozdobić. Tort schłodzić w lodówce (5 - 6 godzin).

Znajdź mnie na fb.

Inne dania na lato:

tort cynamonowy_torty_przepisy na lato  Chrupaczki migdałowe_ciasteczka migdałowe_przepisy na piknik_finger food  Tort Bezowy_torty  Crumble_owoce z kruszonką_desery_przepisy na lato

sobota, 02 czerwca 2012

Dziś kolejna odsłona nocnej domowej cukierenki - szyszki. Ten smakołyk "odkryłam" kilka lat temu dzięki felietonowi Marty Gessler "Czekoladopodobni". Wprawdzie pani Marta napisała, że to danie nostalgiczne, dla mnie to była nowość. Zrobiłam i polubiłam. Słodkie, chrupkie, na jeden gryz (duży). To nic, że czekoladopodobne.

szyszki wg Marty Gessler_dania dla dzieci_finger food

szyszki wg Marty Gessler_dania dla dzieci_finger food

Składniki:

  • 25 dag krówek
  • 3 łyżki śmietanki
  • 3 łyżki masła
  • 80-90 g ryżu preparowanego

Wykonanie:

Krówki włożyć do rondla i rozpuścić. Dodać masło, śmietanę i zamieszać. Do gorącej masy wrzucić ryż. Całość wymieszać.  Formować szyszki (uwaga na ręce). Schłodzić.

Znajdź mnie na fb.

Inne dania dla dzieci:

ciastka kręcone_cistka kruche_ciastka mszynkowe_kuchnia mazowiecka_dania dla dzieci  Muffinki z rabarbarem i migdałową kruszonką_przepisy na piknik_dania dla dzieci   słodkie bułeczki_bułki drożdżowe_kuchnia mazowiecka_dania dla dzieci  gofry_desery_dania dla dzieci

piątek, 01 czerwca 2012

Poprzednio piekłam pierogi z nadzieniem pieczarkowy i z suszonymi pomidorami. Dziś kolejna odsłona pasztecików krucho-drożdżowych - z wiosennym nadzieniem szpinakowym. Są kruche, pikantne, po prostu pyszne! Smakują nawet tym, którzy nie przepadają za szpinakiem.

Pierwszy raz pierogi nadziewane szpinakiem jadłam w wersji gotowanej, polane masłem i posypane płatkami suszonych pomidorów. Zachwyciłam się i postanowiłam podobnie nadziać moje kruche. Pomysł okazał się trafiony! Smacznego!!!

Wiosenne pierogi pieczone ze szpinakiem_paszteciki krucho-drożdżowe_przepisy na piknik



Wiosenne pierogi pieczone ze szpinakiem_paszteciki krucho-drożdżowe_przepisy na piknik

 

Składniki ciasta:

  • 50 dag mąki
  • 1/2 - 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 4 dag drożdży
  • 20 dag masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól (u mnie ok. łyżeczki)
  • żółtko + łyżeczka śmietany do posmarowania pasztecików

 Składniki nadzienia:

  • 1 kg świeżego szpinaku
  • 10 - 15 dag ostrego, twardego sera żółtego (najlepiej parmezan)
  • 2-3 ząbki czosnku (w zależności od upodobań)
  • masło lub oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Zawinąć szczelinie w woreczek foliowy, włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie. Szpinak poddusić lekko na maśle lub oliwie, lekko przestudzić. Dodać starty ser, wymieszać. Doprawić czosnkiem, solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać nadzienie i lepić pierożki. Położyć na tacy do pieczenia, posmarować żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną. Piec w rozgrzanym do 220 °C piekarniku na złoto.

Uwaga: Nadzienie do pierogów powinno być dobrze doprawione.

Znajdź mnie na fb.

Inne dania na piknik:

paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_przepisy na piknik_pierogi pieczone  paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami, twarogiem i bazylią_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik  słodkie bułeczki_bułki drożdżowe_dania kuchni mazowieckiej_przepisy na piknik  rodzynkowiec_ciasto drożdżowe z rodzynkami_przepisy na piknik



czwartek, 31 maja 2012

Zielono mi! I w tym duchu moja pizza - zielone szparagi, rukola, por. Smak podkreśla i zaostrza ser pleśniowy, ale ton nadają szparagi i rukola.

Przepis własny, ale pomysł podpatrzony na blogu "Gotuję, bo lubię".

Pizza ze szparagami i rukolą_kuchnia włoska



Pizza ze szparagami i rukolą_kuchnia włoska

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 220 ml wody (35°C)
  • 20 ml oliwy
  • 16 g drożdży
  • 8 g soli
  • 4 g cukru
  • dodatki
  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 pory
  • 1-2 łyżki sera pleśniowego (łagodnego)
  • 200 g fety
  • masło do podsmażenia i polania
  • rukola
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w wodzie. Mąkę połączyć z roztworem wodno-drożdżowym, dodać sól, cukier, oliwę. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć i zostawić na 20 min. W tym czasie przygotować nadzienie. Podsmażyć na maśle pokrojonego pora (2 -3 minuty), dodać ser pleśniowy i podgrzać do rozpuszczenia sera. Szparagi obgotować w osolonej i lekko osłodzonej wodzie (ok. 2 min). Szparagi i pora wystudzić. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę piekarnikową wysmarowaną oliwą. Położyć podsmażone pory, szparagi, pokrojoną w kostkę fetę. Skropić oliwą lub rozpuszczonym masłem. Pozostawić do wyrośnięcia na godzinę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 300 °C i zmniejszyć temperaturę do 240 °C. Piec 12 - 15 minut. Po upieczeniu posypać rukolą.

Znajdź mnie na fb.

Inne dania kuchni włoskiej:

Pizza capres_kuchnia włoska  Zuccotto di panettone_ciasta z kremem_kuchnia włoska