| < Czerwiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi






Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
poniedziałek, 06 sierpnia 2012

Żar leje się z nieba. Jak tu gotować? Coś szybkiego i w miarę lekkiego. Mix warzyw na parze, do tego sos jogurtowy, surowa papryka. A co do nich? Może penne z cukinią i kurczakiem? Danie błyskawiczne, przygotowanie trwa tyle, ile ugotowanie makaronu. Do dzieła.

Aha, ten makaron to wspomnienie pewnych wakacji. Odtworzyłam danie zjedzone w restauracji.

Penne z cukinią i kurczakiem_makarony_dnia z drobiu_przepisy na lato_dania błyskawiczne

Penne z cukinią i kurczakiem_makarony_dnia z drobiu_przepisy na lato_dania błyskawiczne

 

Składniki:

  • 300 g penne
  • 1 duża, podwójna pierś kurczaka
  • mała cukinia
  • 3 - 4 łyżeczki pieprzu zielonego marynowanego
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki (ew. koperek) do posypania
  • oliwa lub olej do smażenia

Penne z cukinią i kurczakiem_makarony_dnia z drobiu_przepisy na lato_dania błyskawiczne

Wykonanie:

Makaron ugotować. Pierś obrać ze skóry, pokroić w kostkę, osolić, popieprzyć i usmażyć. Cukinię pokroić w plastry, czosnek przecisnąć przez praskę, oddać obydwa składniki pod koniec smażenia do kurczaka. Wlać śmietankę, dołożyć zielony pieprz i osączony makaron. Wymieszać, posypać natką. Gotowe.

Prawda, że błyskawiczne?

Uwaga:

*pieprz marynowany nadaje charakterystycznego smaku, dlatego warto go dodać, nawet jeśli nie przepadamy za tym składnikiem.

Danie dodaję do akcji: "Cukinia 2012".

Znajdź mnie na fb.

Inne błyskawiczne dania:

rolada z borówkami_rolada biszkoptowa_przepisy na lato_ciasto z owocami  karkówka w wiśniach_owoce w occie_mięso na słodko-kwaśno_marynaty  sałatka truskawkowa passe_truskawki wytrawnie  Księżniczki + sałatka żółto-czerwona_muffinki kokosowe_sałatka owocowa_dania na lato


niedziela, 05 sierpnia 2012

Znów wafelki (poprzednie tu). Teraz białe, bez dodatku kakao, bardziej słodkie, waniliowe, mleczne. Też mają wielu zwolenników, ale chyba największym fanem jest mój brat (wirtualne uściski). Te zrobiłam dla syneczka (wychudzony jakiś po obozie).

Białe wafle_domowe wafelki_dania dla dzieci_ciasteczka

Białe wafle_domowe wafelki_dania dla dzieci_ciasteczka

Składniki:

  • 4 duże prostokątne wafle
  • pół szklanki mleka
  • 20 dag masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy (lepiej ziarenka wanilii)
  • 2 szklanki zwykłego mleka w proszku (u mnie Łaciate)
  • ulubione bakalie (u mnie rodzynki i morele)

Wykonanie:

Przygotować bakalie. Dwa wafle pokruszyć na drobne kawałki. Mleko, cukier, masło, cukier waniliowy zagotować mieszając. Masę lekko przestudzić, dodać mleko w proszku, bakalie, pokruszone wafle. Rozsmarować na jednym waflu, przykryć drugim, przycisnąć deseczką  i pozostawić do zastygnięcia (najlepiej na 12 godzin). Pokroić w romby, kwadraty lub prostokąty.

Znajdź mnie na fb.

Inne słodkie drobiazgi:

Księżniczki + sałatka żółto-czerwona_muffinki kokosowe_sałatka ananasowo-arbuzowa_dania na lato  ciastka kręcone_cistka kruche_ciastka mszynkowe_kuchnia mazowiecka  Chrupaczki migdałowe_ciasteczka migdałowe_przepisy na piknik_finger food  szyszki wg Marty Gessler_dania dla dzieci_finger food  



sobota, 04 sierpnia 2012

Proste, szybkie, letnie ciasto. Znika błyskawicznie. Owoce można dowolnie zamieniać. Mój ulubiony dodatek to poziomki, ale w ogródku "wysyp" borówek, dlatego dziś z borówkami. A i pewnie przez najbliższy czas wszelkie moje ciasta będą miały kolor fioletowy. Niestety (albo stety) "amerykanki" najlepsze są surowe. Dżemom, kompotom, konfiturom i mrożonym borówkom - mówimy zdecydowanie NIE!

rolada z borówkami_rolada biszkoptowa_przepisy na lato_ciasto z owocami

rolada z borówkami_rolada biszkoptowa_przepisy na lato_ciasto z owocami

Składniki:

  • 4 jajka (z lodówki)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki kremówki
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 1 kubeczek borówek (lub innych drobnych owoców)
  • ew. zagęstnik do śmietany
  • puder do oprószenia

rolada z borówkami_rolada biszkoptowa_przepisy na lato_ciasto z owocami

Wykonanie:

Piekarnik włączyć (temperatura 180 °C). Blaszkę do pieczenia o wymiarach 25 cm x 40 cm wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Żółtka oddzielić od białek i rozmieszać. Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać cukier i dalej ubijać do uzyskania lśniącej, gęstej  masy. Pianę połączyć z żółtkami i mąką przesypując i lekko mieszając. Przełożyć do formy i piec 15 -20 minut na złoty kolor. 

W tym czasie ściereczkę, z którą będziemy zwijać roladę, położyć na blacie i posypać cukrem. Na ścierkę wyjąć upieczony biszkopt (góra powinna leżeć na ściereczce z cukrem) i ciepły zwinąć razem ze ściereczką. Wystudzić.

Przygotować owoce - umyć i osuszyć. Śmietanę ubić z pudrem, jeśli chcemy by rolada była bardziej trwała, dodajemy zagęstnik. Rozwinąć roladę posmarować ubitą śmietaną (można część śmietany odłożyć do dekoracji ciasta), posypać borówkami z zwinąć jeszcze raz (bez ściereczki). Schłodzić. Przed podaniem można posypać pudrem, ozdobić śmietaną i owocami.

Uwagi:

*do ciasta można dodać 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej. Rolada będzie bardziej zwarta, ale ciut straci na smaku, będzie bardziej sucha

**blaszkę posmarowaną masłem można posypać wiórkami kokosowymi, czy mielonymi migdałami.

***rolady nie należy zbyt długo piec, ponieważ przesuszona trudniej zwija się (kruszy się i pęka)

****moja Mama do żółtek dodaje odrobinę octu, ponoć ciasto tym sposobem traci jajeczny posmak.

Znajdź mnie na fb.

Ciasto dodaję do akcji "Zrolowani".

 akcja_zrolowani_rolada z borówkami_rolada biszkoptowa_przepisy na lato

Inne rolady:

  rodzynkowiec_ciasto drożdżowe z rodzynkami_przepisy na piknik  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  makowiec_rolada makowa_ciasto krucho-drożdżowe_przepisy na Boże Narodzenie  rolada czekoladowa z marcepanem i porzeczkami_rolada biszkoptowa_ciasta z kremem

 

piątek, 03 sierpnia 2012

Mój przepis na knedle serowe z nadzieniem owocowym jest prosty, szybki i smakowity. Dodatek ziemniaków do masy sprawia, że są bardziej pulchne, mniej zbite, smaczniejsze. Zwykle knedle robię "na oko", dziś specjalnie na potrzeby blogu wszystko skrzętnie notowałam. A nadzienie? Różne - makowe, morelowe, śliwkowe, wiśniowe, twarogowe. Które jest najlepsze? Zdania są podzielone. Ja wybieram morele, mają w sobie elegancję, słońce i CK korzenie.

knedle serowo-ziemniaczane z morelami_knedle_dania z owocami_kuchnia CK_przepisy na lato

knedle serowo-ziemniaczane z morelami_knedle_dania z owocami_kuchnia CK_przepisy na lato

knedle serowo-ziemniaczane ze śliwkami_knedle_dania z owocami_kuchnia CK_przepisy na lato

Składniki:

  • 4 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
  • 70 dag twarogu
  • 1 szklanka mąki pszennej + do podsypania
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli
  • morele, śliwki
  • jogurt + cukier lub masło z bułką do polania knedli

knedle serowo-ziemniaczane z morelami_knedle_dania z owocami_kuchnia CK_przepisy na lato

Wykonanie:

Ziemniaki i twaróg zemleć lub przepuścić przez praskę. Dodać mąkę , jajka, sól, masło i zagnieść ciasto (nie powinno być zbyt twarde). Rwać ciasto na kawałki, formować placuszki na każdym układać cząstkę moreli lub śliwki i formować kulki. Układać na posypanej mąką stolnicy lub desce. Przygotowane knedle gotować partiami we wrzącej osolonej wodzie (od chwili wypłynięcia gotować jeszcze chwilę, w zależności od wielkości knedli). Podawać z jogurtem, masłem z bułką lub samym masłem.

Uwaga:

*ilość mąki zależy od twarogu, im bardziej suchy, tym mąki mniej

**im mniej mąki, tym knedle są lepsze

***Mama dodaje do masy ubite białko, w ten sposób knedle są bardziej pulchne i delikatne, ale trudniej je lepić

****moje knedle są wielkości dużego orzech włoskiego

Znajdź mnie na fb.

Inne mączne dania:

naleśniki czekoladowe ze słoneczną sałatką_naleśniki_sałatka owocowa_dania na lato  Makaron domowy z sosem porzeczkowym_dania na lato_makarony   czerwona sałatka +sodziaki_sałatka owocowa_placuszki na sodzie  Makaron radziwiłłowski z jagodami kamczackimi_makarony_kuchnia mazowiecka

środa, 01 sierpnia 2012

Gdy zobaczyłam na Durszlaku akcję "Bez piekarnika", pomyślałam o naszym starym wysłużonym prodiżu i stwierdziłam, przecież to nic wielkiego, przez wiele lat razem z mamą, z braku piekarnika, piekłyśmy wszystko w ten sposób (nie wyłączając bułek i ptysi). A jednak z ciekawości weszłam w zakładkę akcji i zobaczyłam, że uczestnicy nie ograniczyli się tylko do prodiża, że ludzie pieką w mikrofalówkach, gofrownicach, tosterach. Pomyślałam spróbuję i upiekłam ślimaczki cynamonowe w gofrownicy wg. pomysłu autora akcji. Przepis ciut zmieniłam, dostosowując go do upodobań domowników. Efekt - rewelacyjne, chrupkie, maślano-cynamonowe bułeczki. A w domu przepiękny zapach cynamonu.

ślimaczki cynamonowe z gofrownicy_bułeczki cynamonowe_gofry drożdżowe

ślimaczki cynamonowe z gofrownicy_bułeczki cynamonowe_gofry drożdżowe

Składniki ciasta:

  • 1 czubata szklanka mąki
  • 1 jajko (temp. pokojowa)
  • 3 g suszonych drożdży (ok. pół paczki)
  • 2  łyżki rozpuszczonego masła
  • 1,5 łyżki cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 1/4 łyżeczki soli

Składniki nadzienia:

  • 3 dag miękkiego masła
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 2-3 łyżki cukru
  • dodatki: borówki amerykańskie i jogurt

ślimaczki cynamonowe z gofrownicy_bułeczki cynamonowe_gofry drożdżowe

Wykonanie:

Drożdże wymieszać z przesianą mąką. Letnie mleko i masło , jajko, cukier dodać do mieszaniny mączno-drożdżowo-solnej, wymieszać i wyrobić, tak by nie kleiło się do rąk. Zostawić ciasto do wyrośnięcia (ze względu na to, że użyłam drożdży suszonych, czas oczekiwania jest dłuższy, niż w przypadku drożdży świeżych i wynosi 1,5 - 2 godzin). Rozwałkować, podsypując lekko mąką. Na rozwałkowany placek położyć wymieszany z cukrem i masłem cynamon. Zwinąć roladę. Kroić ją w plastry. Każdy plaster piec w rozgrzanej gofrownicy ok. 5 minut. Z porcji otrzymałam 8 ślimaczków.

Znajdź mnie na fb.

Przepis dodaję do akcji: "Zrolowani" i "Bez piekarnika".

akcja_ślimaczki cynamonowe z gofrownicy_bułeczki cynamonowe_gofry drożdżowe

Inne zrolowane przysmaki:

 rodzynkowiec_ciasto drożdżowe z rodzynkami_przepisy na piknik  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  makowiec_rolada makowa_ciasto krucho-drożdżowe_przepisy na Boże Narodzenie  rolada czekoladowa z marcepanem i porzeczkami_rolada biszkoptowa_ciasta z kremem