| < Luty 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
wtorek, 03 lipca 2012

Makaron domowy robię 3-4 razy w roku. Obowiązkowo na wigilię do makiełek, ze świeżymi truskawkami i do zupy pomidorowej z pomidorów zerwanych prosto z krzaczka. Sos porzeczkowy jako dodatek do makaronu to zastępstwo za truskawki. Muszę przyznać, że zastępstwo udane, szczególnie przypadnie do gustu wielbicielom kwaśnych owoców.

Makaron domowy z sosem porzeczkowym_dania na lato_makarony

Makaron domowy z sosem porzeczkowym_dania na lato_makarony

Makaron domowy z sosem porzeczkowym_dania na lato_makarony

Składniki makaronu:

  • 0,5 kg mąki
  • 3 jajka
  • ok. 3/4 szklanki ciepłej wody (w zależności od mąki)
  • sól

Składniki sosu:

  • 600 g porzeczek
  • cukier do smaku
  • 200 ml jogurtu

Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę tworząc kopczyk. Zrobić w nim dołek, wlać do środka jajka i wodę. Zagnieść starannie elastyczne, twarde ciasto. Podzielić na 3-4 części, każdą cienko rozwałkować i podsuszyć. Pokroić na pasy, poskładać jeden pas na drugim przesypując mąką  i pociąć na drobne kluski (osobiście wolę grubsze kluski, a nie "włosy"), rozrzucić na stolnicy. Kluski włożyć do wrzącej osolonej wody i ugotować. Odcedzić, przelać gorącą wodą, osączyć.

Zrobić sos. Porzeczki zmiksować (wcześniej odłożyć pół szklanki owoców), osłodzić, dodać jogurt. Makaron posypać porzeczkami, polać sosem.

Uwaga:

* placków makaronowych nie trzeba ciąć w pasy, można zawinąć w rulon i pokroić.

**sos można przetrzeć (jeśli komuś przeszkadzają pestki).

Znajdź mnie na fb.

Makaron dodaję do akcji "Słodkie wakacje".

Inne dania na lato:

naleśniki czekoladowe ze słoneczną sałatką_naleśniki_sałatka owocowa_dania na lato  Kurczak w maladze_dania z drobiu_przepisy na lato  czerwona sałatka +sodziaki_sałatka owocowa_placuszki na sodzie  Makaron radziwiłłowski z jagodami kamczackimi_makarony_kuchnia mazowiecka

 

sobota, 30 czerwca 2012

Naleśniki czekoladowe "odkryłam" na blogu "Kwestia smaku". Robiłam je już kilka razy, za każdym razem były rewelacyjne, choć słowo rewelacyjne nie oddaje całego naszego zachwytu. Są świetne, wyśmienite, czekoladowe (na pewno dla mojego chrześniaka-czekoladomaniaka). Piekąc je, dom osnułam czekoladowym, przepięknym zapachem. Najlepiej smakują z kremowym serkiem i czereśniami. U nas z obowiązkową sałatką, tym razem słoneczną. 

naleśniki czekoladowe ze słoneczną sałatką_naleśniki_sałatka owocowa_dania na lato

naleśniki czekoladowe ze słoneczną sałatką_naleśniki_sałatka owocowa_dania na lato

naleśniki czekoladowe ze słoneczną sałatką_naleśniki_sałatka owocowa_dania na lato

Składniki:

  • 5 dag czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka dobrego kakao
  • 5 dag masła
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 500 g serka kremowego (jeśli nie chcemy grubo smarować naleśników, wystarczy 300 g)
  • puder do smaku
  • 500 g czereśni (ew. truskawki, jagody, maliny, wiśnie)

Wykonanie:

Rozpuścić czekoladę razem z mlekiem, cukrem, masłem, ekstraktem wanilii i kakao. Masę przestudzić. Połączyć z mąką, jajkami, wanilią, solą. Odstawić na min. 30 minut. Dodać wodę gazowaną, smażyć naleśniki. Nadziewać owocami i lekko posłodzonym serkiem.

Składniki sałatki:

  • 1/4 ananasa
  • 2 pomarańcze
  • 1 brzoskwinia
  • sok z cytryny
  • ew. puder do smaku
  • świeża melisa

Wykonanie:

Owoce pokroić w kostkę, połączyć, pokropić sokiem cytrynowym, ew. lekko osłodzić. Posypać posiekaną melisą.

Znajdź mnie na fb.

Naleśniki dodaję do akcji: "W czereśniowym raju" i do "Naleśnikowej soboty".

Inne dania na lato:

czerwona sałatka +sodziaki_sałatka owocowa_placuszki na sodzie  Makaron radziwiłłowski z jagodami kamczackimi_makarony_kuchnia mazowiecka  paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik  Księżniczki + sałatka żółto-czerwona_muffinki kokosowe_sałatka owocowa_dania na lato

piątek, 29 czerwca 2012

Marcinka pierwszy raz jedliśmy klika lat temu w Białowieży. Zachwycił nas, lekko słodki, kwaskowy, rewelacyjny. Od razu przeszukałam internet i znalazłam przepis. I tu pojawił się problem - należało upiec 13 - 14 placków! To nie brzmi zachęcająco. I tak na kilka lat pomysł schowałam do szuflady. Aż tu kilka tygodni temu zobaczyłam Marcinka na blogu "Dziś mam ochotę na", wspomnienia odżyły, znalazła się okazja, i tym sposobem na naszym stole pojawił się ten przysmak. Dziś mogę powiedzieć, że wart jest każdej minuty włożonej w przygotowanie.

Marcinek_ciasto z kremem_torty

Marcinek_ciasto z kremem_torty

 Marcinek_ciasto z kremem_torty

 

Marcinek_ciasto z kremem_torty

Składniki na placki:

  • 0,5 kg mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • jajko
  • żółtko
  • 12,5 dag masła
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1/2 łyżeczki sody

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 12-13 części, cieniutko rozwałkować i piec każdy placek 8 - 10 minut w temperaturze 200° C na jasny, słomkowy kolor. Średnica placków to 24 cm.

Składniki masy:

  • 1 l śmietany 36 %
  • 400 g śmietany 18 %
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryn
  • starta czekolada na wierzch tortu

Wykonanie:

Dobrze schłodzone śmietany ubić, dodać sok z cytryny, cukier puder. Masą smarować placki (2-3 łyżki masy na każdy placek). Wierzch posmarować śmietaną, posypać czekoladą. Schłodzić, najlepiej przez noc.

Marcinka dodaję do akcji "Torcikowo:)".

Znajdź mnie na fb.

Inne ciasta i ciasteczka z kremem:

Tort szwarcwaldzki_torty_ciasta z kremem  kruche babeczki z mango_finger food_ciasto z owocami  Tort - baranek Szon_ciasta z kremem_ciasta z owocami_dania dla dzieci  Tartaletki z jagodami kamczackimi_babeczki z kremem i owocami_finger food_przepisy na lato

czwartek, 28 czerwca 2012

W ubiegłym roku właśnie taką sałatkę jadłam w jednej z restauracji. Połączenie zdziwiło mnie i mile zaskoczyło. Truskawki z mieszanką sałat, serem pleśniowym i octem balsamicznym, do tego grzanki i białe wino - fajny letni obiad. A dlaczego passe? Ostatnio w pewnym miesięczniku przeczytałam, że w tym roku połączanie truskawek z octem balsamicznym to przebrzmiały trend. No cóż...jakoś to przeboleję.

sałatka truskawkowa passe_truskawki wytrawnie

 sałatka truskawkowa passe_truskawki wytrawnie

Poniżej sałatka w towarzystwie pełnoziarnistych, wytrawnych muffinek.

sałatka truskawkowa passe_truskawki wytrawnie 

Składniki:

  • mieszanka sałat (rukola, kędzierzawa, rzymska, inne)
  • 30 dag truskawki
  • 10 dag ser pleśniowy
  • 5 dag orzechy włoskie (lub nasiona słonecznika, dyni, czy płatki migdałowe)
  • 1 - 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z cytryny do smaku
  • sól
  • pieprz
  • ocet balsamiczny (gęsty)

Wykonanie:

Na dużym talerzu ułożyć sałaty, na nie pokrojone na ćwiartki truskawki, pokruszony ser pleśniowy i orzechy. Całość skropić sosem winegre (wymieszać energicznie w słoiczku oliwę, sól, pieprz, sok z cytryny) i octem balsamicznym.

Sałatkę dodaję do akcji "Lekkie sałatki" i "Truskawki 2012".

Znajdź mnie na fb.

Inne sałatki:

Księżniczki + sałatka żółto-czerwona_muffinki kokosowe_sałatka ananasowo-arbuzowa_dania na lato  czerwona sałatka +sodziaki_sałatka owocowa_placuszki na sodzie  Kurczak w maladze_dania z drobiu_przepisy na lato

środa, 27 czerwca 2012

Profiterolki to danie kuchni francuskiej, u nas powiedzielibyśmy miniptysie. Moje ciasteczka są wielkości orzecha włoskiego, nadziewam je advocatem i polewam czekoladą. Wspaniale nadają się na przyjęcia pod chmurką i na te z daniami finger food. Zdecydowanie nie nadają się dla kierowców i dla dzieci.

profiterolki z advocatem_mini-ptysie_dania z alkoholem_finger food_kuchnia francuska

profiterolki z advocatem_mini-ptysie_dania z alkoholem_finger food_kuchnia francuska

Składniki ciasta (przepis tu):

  • 1 szklanka wody
  • 12,5 dag masła
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki
  • 5 - 6 jajek (w zależności od wielkości)

Wykonanie:

Zagotować masło z wodą i odrobiną soli. Zestawić ze źródła ciepła i wsypać mąkę energicznie mieszając. Dobrze rozetrzeć mąkę, tak by nie pozostały grudki. Ponownie postawić na ogień i gotować ok. 15 minut, do chwili aż ciasto nie będzie surowe, cały czas intensywnie mieszając. Zestawić, lekko przestudzić, dodać po jednym jajka, wybijać do uzyskania gładkiej, lśniącej masy. Kłaść małe porcje ciasta łyżeczką, bądź za pomocą rękawa cukierniczego, na blachę wyłożoną pergaminem, zachowując odstępy (ciasto mocno wyrasta). Piec w temperaturze 230 - 250° C ok. 15 minut. Nie otwierać piekarnika na początku pieczenia, ciasto może opaść.

Składniki nadzienia:

  • 2 szklanki ajerkoniaku (przepis tu)
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 5 dag czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z łyżką śmietanki

Wykonanie:

Żelatynę rozpuścić we wrzątku (1/3 - 1/4 szklanki), przestudzić, dodać do likieru jajecznego. Gęstniejącą masą napełniać za pomocą dekoratora lub strzykawki ciasteczka. Wierzch polać czekoladą.

Uwaga:

Nie przekrajać ciasteczek, napełniać robiąc delikatną dziurkę.

Znajdź mnie na fb.

Profiterolki dodaję do akcji: "Vive la France".

Inne drobne przegryzki:

muffinki koniakówkowe_muffinki czekoladowe_przepisy na piknik_finger food  Chrupaczki migdałowe_ciasteczka migdałowe_przepisy na piknik_finger food  Tarteletki z jagodami kamczackimi_babeczki z kremem i owocami_finger food_przepisy na lato  paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami, twarogiem i bazylią_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik