| < Kwiecień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
niedziela, 15 lipca 2012

Przepis na wiśnie w occie znalazłam w " Kuchni" wiele lat temu. Bardzo zasmakowały mi te owoce o lekko sprężystej skórce, goździkowo-cynamonowym zapachu, słodko-kwaśnym smaku. Doskonale nadają się jako przekąska lub dodatek do mięs. Sosu używam
do przygotowania karkówki na słodko.

Składniki:

  • 2 kg wiśni
  • 2 kg cukru
  • 0,75 l octu winnego
  • 1 kawałek kory cynamonowej ( 4 cm)
  • 5 goździków

wiśnie w occie_przetwory owocowe_marynaty słodko-kwaśne_letnie owoce

Wykonanie:

Wiśnie umyć i osączyć na sicie. Ocet zagotować z połową cukru i odszumować, wrzucić wiśnie, ponownie zagotować ( trzeba bardzo uważać, żeby nie przegotować owoców; należy je delikatnie przewracać, a przy pierwszych oznakach wrzenia, wyłączyć). Osączyć na sicie, przełożyć do słoików ( nie robię tego teraz; owoce zostawiam w garnku a ocet zlewam
do kolejnego gotowania do innego naczynia), dodać cynamon ( bardzo lubię tę przyprawę, więc dodaję go o wiele więcej niż w przepisie). Po ostudzeniu zalać nim wiśnie. Po trzech dniach zlać ocet do garnka, dodać resztę cukru, zagotować i trzymać na małym ogniu 20 min. Następnie ocet ostudzić i zalać nim wiśnie. Po kolejnych trzech dniach ponownie zlać do garnka i gotować na małym ogniu 30 min. Kiedy ocet zgęstnieje, zalać nim wiśnie ( octu z sokiem zostaje bardzo dużo, więc ja gotuję go o wiele dłużej tak, by z sosu została około połowa; ocet staje się wtedy gęsty i karmelowy). Słoiki zamknąć i odstawić w chłodne miejsce. 

Znajdź mnie na fb.

Inne przetwory, inne marynaty:

marynowane śliwki_śliwki w occie_słodkie marynaty_przetwory  grzyby w occie_marynaty_przekąski_przetwory  gruszki w ocie_marynaty owocowe_przetwory  cukinia w occie_marynata z cukinii_sałatka z cukinii na zimę_domowe przetwory  dynia w occie_dynia marynowana_przetwory do mięs i serów  sałatka z zielonych pomidorów_przetwory

Karkówka w wiśniach to danie na bazie słodko-kwaśnej marynaty z owocami. Smakuje wybornie a jej przygotowanie nie wymaga wielkiego wysiłku.

Składniki:

Wykonanie:

Kotlety przed smażeniem można trochę rozbić, żeby były miększe, posolić i popieprzyć do smaku. Pod koniec smażenia dodać sok z marynaty i chwilę trzymać na ogniu tak, żeby sos zgęstniał, ale nie przypalił się. Dodać wiśnie do smaku.

karkówka w wiśniach_owoce w occie_mięso na słodko-kwaśno_marynaty

Znajdź mnie na fb.

Karkówkę w wiśniach dodaję do akcji "W wiśniowym sadzie".

Inne mięsne dania:

Kurczak w maladze_dania z drobiu_przepisy na lato  kurczak w pomarańczach z rodzynkami_dania z kurczaka  ciasto francuskie z polędwiczką_mięso w cieście  faszerowane skrzydełka_kuchnia mazowiecka_przepisy na piknik

Prosty, drożdżowy, letni placek, idealny do poobiedniej kawy. Dla mnie, wielbicielki wszelkich drożdżówek - rarytas.

Przepis z "Dodatku Specjalnego Claudii".

placek drożdżowy z wiśniami_ciasto drożdżowe_ciasto z owocami

placek drożdżowy z wiśniami_ciasto drożdżowe_ciasto z owocami

placek drożdżowy z wiśniami_ciasto drożdżowe_ciasto z owocami

Składniki:

  • 1 kg wiśni
  • 500 g mąki
  • 150 g cukru
  • opakowanie drożdży instant (u mnie Oetker)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szklanka letniego mleka
  • 5 żółtek (temperatura pokojowa)
  • 150 g masła
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki śmietany (18 %)
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, drożdżami, cukrem waniliowym, żółtkami, mlekiem, solą. Dodać rozpuszczone i wystudzone masło, wyrobić na jednolitą masę. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie wydrylować wiśnie. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i położyć na wyłożonej pergaminem blasze piekarnikowej. Posmarować śmietaną roztrzepaną z żółtkiem. Na wierzchu ułożyć osączone z soku owoce. Piec ok. 40 minut w rozgrzanym do 180 °C piekarniku.

Lekko przestudzony placek oprószyć cukrem pudrem.

Znajdź mnie na fb.

Placek dodaję do akcji: "W wiśniowym sadzie".

Inne wypieki z owocami:

rolada czekoladowa z marcepanem i porzeczkami_rolada biszkoptowa_ciasta z kremem  mamine jagodzianki_słodkie bułki_ciasto drożdżowe  Tartaletki z jagodami kamczackimi_babeczki z kremem i owocami_finger food_przepisy na lato  ciasto maślankowo-morelowe_ciasto olejowe_ciasto z owocami_dania błyskawiczne

sobota, 14 lipca 2012

Rolady to proste i dekoracyjne ciasta. Wkład pracy zazwyczaj jest nieadekwatny do osiągniętego efektu wizualnego i smakowego. Wystarczy poznać kilka trików i możemy zabłysnąć wykonaniem ciekawego wypieku.

Moja rolada czekoladowa jest wytrawna, lekko słodka. Ciasto doskonale łączy się z marcepanem i porzeczkami. Wypiek dla czekoladomaniaków (czyli m.in. dla mojego chrześniaka).

Przepis pochodzi z książki "Wykwintna kuchnia na każdy dzień", wydawnictwa "Burda".

rolada czekoladowa z marcepanem i porzeczkami_rolada biszkoptowa_ciasta z kremem

rolada czekoladowa z marcepanem i porzeczkami_rolada biszkoptowa_ciasta z kremem

Składniki ciasta:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 175 g cukru
  • 50 g kakao
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 75 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki nadzienia:

  • 1/2 l śmietany do ubijania (30 lub 36 %)
  • 2 zagęstniki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 100 g masy marcepanowej (może być więcej)
  • 250 g dżemu lub galaretki z czerwonych porzeczek
  • kakao do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Włączyć piekarnik - temperatura 225° C. Formę piekarnikową wyłożyć lekko natłuszczonym pergaminem. Mąki, kakao, proszek do pieczenia przesiać. Białka, wodę i sok z cytryn ubić na sztywną pianę. Dodać stopniowo cukier i dalej ubijać do uzyskania lśniącej, sztywnej masy. Połączyć ją delikatnie z żółtkami. Dodać mieszankę mąk, kakao, proszku do pieczenia, lekko, ale dokładnie wymieszać. Rozsmarować na przygotowanym pergaminie. Piec 12 minut. Upieczone ciasto lekko przestudzić, położyć na posypanym cukrem płótnie i razem z nim zrolować. Wystudzić.

Marcepan rozwałkować (między dwiema arkuszami folii spożywczej) do wielkości ciasta, zostawiając część na ozdobę. Śmietanę lekko ubić, dodać zagęstniki wymieszane z pudrem i dalej ubijać do uzyskania gęstej masy. Zimne ciasto rozwinąć posmarować dżemem porzeczkowym, na nim położyć płat marcepanu i 2/3 śmietany. Zwinąć roladę. Wierzch posmarować śmietaną, oprószyć kakao i ozdobić pozostałym marcepanem. Schłodzić.

 Uwaga:

*ciasta na roladę nie należy zbyt długo piec, ponieważ przesuszone trudniej zwija się i kruszy,

**ciasto trzeba zwinąć ciepłe,

***ściereczkę, z którą zwijamy ciasto, posypuję zwykłym cukrem, wtedy nie przyklei się do materiału

****do tej rolady najlepszy jest dżem porzeczkowy domowy, z cukrem żelującym, a nie smażony tradycyjnie.

Znajdź mnie na fb.

Roladę dodaję do akcji: "Zrolowani".

akcja_zrolowani_rolada czekoladowa z marcepanem i porzeczkami_rolada czekoladowa_ciasta z kremem

Inne zrolowane przysmaki:

 rodzynkowiec_ciasto drożdżowe z rodzynkami_przepisy na piknik  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  makowiec_rolada makowa_ciasto krucho-drożdżowe_przepisy na Boże Narodzenie ślimaczki cynamonowe z gofrownicy_bułeczki cynamonowe_gofry drożdżowe

piątek, 13 lipca 2012

Próbowałam różnych mieszanek ziołowo-warzywno-korzennych do aromatyzowania oliwy, ale rodzince najlepiej odpowiadają oliwy z ostrą papryką, rozmarynem i cynamonem. Pierwsze dwie dodaję do sałatek i innych słonych dań, cynamonową do racuszków, naleśników, słodkich sałatek. Proces przygotowania oliwy jest szybki i prosty, niestety na efekty trzeba poczeka 3-4 tygodnie.

aromatyzowana oliwa_oliwa z rozmarynem_oliwa z cynamonem_oliwa z papryczkami

aromatyzowana oliwa_oliwa z rozmarynem_oliwa z cynamonem_oliwa z papryczkami

 

Składniki:

  • Oliwa z oliwek
  • ostre papryczki
  • gałązka rozmarynu
  • kilka lasek cynamonu

aromatyzowana oliwa_oliwa z rozmarynem_oliwa z cynamonem_oliwa z papryczkami

Wykonanie:

Przygotować naczynia, w których oliwa będzie przechowywana. Do jednej butelki włożyć laski cynamonu, do drugiej gałązkę rozmarynu, do trzeciej papryczki, 2-3 krusząc. Oliwę lekko (!) podgrzać, zalać przygotowane przyprawy i zioła. Odstawić w ciemne miejsce i czekać... Najszybciej aromatyzuję się oliwa z papryczkami.

Znajdź mnie na fb.

Oliwy dodaję do akcji: "Z oliwą extra vergine można..." oraz "Zielnik kuchenny 2012".

Dania, do których można dodać aromatyzowane oliwy:

Kwiaty akacji w cieście_kwiaty jadalne w cieście_przepisy na lato  faszerowane skrzydełka_kuchnia mazowiecka_przepisy na piknik_dania z drobiu  wytrawne, pełnoziarniste muffinki_muffiny z boczkiem  czerwona sałatka +sodziaki_sałatka owocowa_placuszki na sodzie