| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
wtorek, 13 marca 2012

Dostałam od Beatymarii książkę  pt: "Pomorska książka kulinarna" autorstwa Grażyny Zaręmby-Szuby. Książa zafascynowała mnie. Opisuje potrawy, które kiedyś pojawiały się na stołach Szczecina, Stargardu, Kołobrzegu i w okolicach tych miast. Pani Szuba pieczołowicie odtworzyła i wypróbowała historyczne dania tego regionu. Może poprzez kuchnię pełniej opisuje się epokę, ludzi, mentalność, obyczaje, kulturę. Kolejna data bitwy, czy mniej lub bardziej kompetentny władca - to ważne podstawy wiedzy historycznej. Ale czy jedyne? Dlatego właśnie uwielbiam panią Chrezińską i jej "Grę w kości", czy Husytów pana Sapkowskiego (czy ktoś uczył się na historii, że w poście jadano ogon bobra?).

Pomorka Książka Kucharska

Jako pierwszą zrobiłam deserową zupę dyniową. Dlaczego? Ponieważ lubię dynię, ponieważ zupa ta, jest inna niż moja (mleko + dynia + lane kluski), ponieważ próbowała jej Beatamaria na wieczorze autorskim i zachwyciła się nią.

Autorka pisze, że podaje tę zupę w chłodne dni - gorącą, a latem - schłodzoną z kulką lodów śmietankowych.

Zupa jest rewelacyjna!!!! Syneczek zjadł dwie porcje (a ponoć nie lubi dyni). 

Deserowa zupa dyniowa po stargardzku

Składniki:

  • 50 dag miąższu dyni
  • 5 dag masła
  • 1/4 litra mleka
  • 5 dag rodzynek namoczonych w 100 ml śmietanki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 6-8 łyżek śmietanki
  • 1 łyżka posiekanych migdałów
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • grzanki, lody (opcjonalnie)

Wykonanie:

Dynię pokroić (ja mam mrożoną i zmiksowaną), podsmażyć na maśle, ugotować w połowie mleka, zmiksować. Dodać pozostałe mleko, cukier, sól i zagotować. Mąkę rozpuścić w śmietanie, wlać powoli do zupy i zagotować. Żółtka rozbełtać z kilkoma łyżkami zupy, połączyć, doprawić. Posypać migdałami i rodzynkami.

Do zupy dodałam grzanki z chałki,  wanilię i bardziej osłodziłam ją.

Znajdź mnie na fb.

Może spróbujesz?

crumble  gofry  Zuccotto di panettone  Chrupaczki migdałowe

   

niedziela, 11 marca 2012

Kolejne wytrawne ciasto. Najlepiej smakuje z barszczykiem lub białym sokiem pomidorowym (tak, to nie pomyłka, w naszej spiżarni mamy taki sok). Może zamieszczę zdjęcia i przepis na taki sok?

Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami

Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami

Składniki ciasta:

  • 50 dag mąki
  • 1/2 - 3/4 szklanki mleka
  • 4 dag drożdży
  • 20 - 25 dag masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól (u mnie ok. łyżeczki)

 Składniki nadzienia:

  • 1kg pieczarek
  • 4 łyżki oleju
  • 15 dag ostrego sera żółtego
  • natka
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Cisto zawinięte szczelinie w woreczek foliowy włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie. Pieczarki poszatkować, dusić na oleju, osolić, popieprzyć, lekko przestudzić, dodać utarty ser i pokrojoną natkę, wystudzić. Ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować, kształtować rolady, posmarować żółtkiem wymieszanym ze śmietaną lub wodą. Zawinąć w folię, przełożyć do dwóch foremek (40 x 11) "szwem" do dołu. Piec w nagrzanym piekarniku do 200°C ok. 1 godziny.

Znajdź mnie na fb.

Może spróbujesz?

ciasto francuskie z polędwiczką  Pizza kurczak w pomarańczach z rodzynkami  nagus_babka ziemniaczana_kuchnia mazowiecka

wtorek, 06 marca 2012

Tym razem wytrawnie - polędwiczka z kminkiem w cieście francuskim. Kminek jest bardzo ważny - on nadaje smak. Ciasto powoduje, że polędwiczka jest soczysta i ciekawie wygląda. Źródłem pomysłu było danie mamy Honoraty - schab w kminku, czyli po wiedeńsku. Mama jest mistrzem wszelkich pieczeni, a  schab w grubej warstwie kminku, w wydaniu mamy, jest niezrównany!!!! I pomyśleć, że napisała to osoba, która nie przepada za mięsem, a szczególnie za mięsem wieprzowym!

Danie idealne na WIELKANOCNE ŚNIADANIE lub inną uroczystą okazję.

ciasto francuskie z polędwiczką_mięso w cieście

ciasto francuskie z polędwiczką_mięso w cieście

Składniki:

  • arkusz ciasta francuskiego
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • kminek
  • sól
  • pieprz,
  • żółtko

Wykonanie:

Cisto francuskie rozmrozić (najlepiej dzień wcześniej w lodówce). Polędwiczki osolić, popieprzyć, obficie posypać kminkiem i odstawić na 2 - 3 godziny do lodówki. Obsmażyć ze wszystkich stron. Wystudzić. Zimne owinąć ciastem francuskim. Wierzch ciasta posmarować żółtkiem i posypać kminkiem. Piec w 220 °C (piekarnik dobrze rozgrzany) 25 minut.

Znajdź mnie na fb.

Może spróbujesz:

Pizza caprese_kuchnia włoska  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  kurczak w pomarańczach z rodzynkami_dania z kurczaka  nagus_babka ziemniaczana_kuchnia mazowiecka

 

 

 

 

sobota, 03 marca 2012

Muffinki czekoladowo-serowe, czyli stary przepis w nowej wersji. W zasadzie każde ciasto ucierane (i nie tylko) czasami piekę w foremkach muffinkowych. Tym sposobem mam w "repertuarze" muffinki: koniakówkowe, piaskowe, marmurkowe, piernikowe, marchewkowe, z owocami, rodzynkowe, serniczki, a także, znalezione na blogu "Moje Wypieki", muffinki z ajerkoniakiem i krówkami (źródełko pomysłu).

muffinki czekoladowo-serowe

Dzisiaj upiekłam muffinki czekoladowo-serowe, z połowy podanych poniżej składników (16 muffinek).

Masa murzynkowa:

  • 25 dag masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1/4 szklanki wody
  • 4 jajka
  • 2 szklanki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • bakalie

Cztery pierwsze składniki zagotować, odlać 1/2 szklanki powstałego płynu, ostudzić. Do przestudzonej masy dodać żółtka, mąkę z proszkiem, bakalie. Na koniec ubitą pianę z białek i lekko wymieszać.  Podaną powyżej masę można zastąpić masą do koniakówki.

Masa twarogowa:

  • 70 dag dwukrotnie zmielonego twarogu
  • 6 jajek
  • szklanka cukru pudru
  • bakalie
  • można dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej (dodaję w zależności od stopnia suchości sera)

muffinki czekoladowo-serowe

Twaróg połączyć z cukrem, żółtkami i bakaliami. Ubić białka. Delikatnie mieszając połączyć z masą serową.

Do wysmarowanych masłem i wysypanych tartą bułką wkładać kolejno, łyżkę masy czekoladowej, masę serową i znów masę murzynkową. Piec 25 - 30 minut w rozgrzanym do 190 °C piekarniku. Po przestudzeniu polać odłożoną wcześniej masą czekoladową.

Jeśli pieczemy sernik z murzynkiem (duża tortownica lub duża prostokątna forma), czas pieczenia wynosi jedną godzinę.

Znajdź mnie na fb.

Może spróbujesz?

muffinki koniakówkowe   Ciasto W-Z  Zuccotto di panettone

piątek, 02 marca 2012

Nalewki, specjalność mamy Heleny. Wymagają cierpliwości i wytrwałości. Może w dzisiejszych czasach, gdy wszystko jest błyskawiczne, ekspresowe, warto zrobić coś "ślimakowego", wymagającego pietyzmu? Jakie nalewki robimy? Malinówkę, pigwówkę, smorodinówkę, aroniówkę, wiśniówkę, morelówkę, ratafię, na śliwkach, jeżynówkę i pestkówkę.

Pestkówka - dla  wielu członków rodzinki, numer jeden wśród nalewek. Złocista, migdałowa, aromatyczna - nalewka na pestkach z jabłek (tak, to nie pomyłka). Ten przepis wymaga wprost anielskiej cierpliwości i wytrwałości, ale efekt przerasta wszelkie oczekiwania.

Pestkówka

 Składniki:

  • 1 szklanka pestek z jabłek
  • 1/4 litra spirytusu (90 %)
  • 1/2 litra wody
  • 35 dag cukru


Pestkówka

Wykonanie:

Cukier rozpuścić podgrzewając z wodą, ostudzić. Wlać do hermetycznie zamykanego naczynia, dodać pestki i spirytus. Pozostawić na 40 dni. Przecedzić przez gazę i przelać do butelek z ciemnego szkła i czekać...Nalewka im starsza tym lepsza. Ta na zdjęciu ma sześć miesięcy, ale w naszej spiżarni mamy także nalewki kilkuletnie.

Może spróbujesz?

ajerkoniak  wiśniówka_nalewka na wiśniach  wiśniówka na miodzie_nalewka wiśniowa_domowe alkohole  Krem kawowy_domowy likier kawowy