| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
środa, 01 lutego 2012

W tym roku zamiast tradycyjnego noworocznego tortu upiekliśmy miodownik.

miodownik_ciasto przekładane_miodowa krajanka_piernik_Boże Narodzenie

 Ciasto:

  • Z kg mąki odsypać szklankę (czyli potrzebne jest 830 g mąki)
  • 2 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki masła (czyli ok. 310 g)
  • 1 łyżka smalcu (pomijam)
  • łyżeczka sody
  • 1 i 1/2 szklanki pudru
  • 3-4 łyżki rozpuszczonego miodu

Sześć pierwszych składników posiekać, dodać miód, zagnieść, schłodzić. Podzielić ciasto na trzy części, każdą rozwałkować, piec osobno na tacach z piekarnika (tak te duże) na złoty kolor. Wystudzić, przełożyć masą. UWAGA - placki po upieczeniu są twarde, łatwo się łamią.

Masa:

  • 1 l mleka
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 20 dag masła

Ugotować mleko z kaszą, wystudzić. Masło, puder, kaszę zmiksować, przełożyć placki. Ciasto mięknie ok. 12 godzin. Posypać pudrem, kroić w kostkę.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne ciasta z miodem:

Piernik adwentowy  Hetman v. królewiec_ciasto miodowo-biszkoptowe_krajanka_ciasto z kremem_Boże Narodzenie  ciasto czeskie, czyli miodowa krajanka_miodownik_ciasto z kremem_Boże Narodzenie  piernik siostry Anastazji_placek piernikowy_ciasto korzenne_przepisy na Boże Narodzenie

Ciąg dalszy grudniowych wspomnień - makowiec. Stary rodzinny przepis. Piekła go ciotka, mama, a teraz ja.

 

makowiec

Ciasto:

  • 30 dag mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 20dag masła
  • 7 dag drożdży rozpuszczonych w 4 łyżkach mleka

Wszystkie ww. składniki zagnieść, włożyć do szczelnego woreczka foliowego i zatopić w zimnej wodzie. Poczekać aż ciasto wypłynie.

Masa makowa:

  • 2,5 szklanki maku (moczyć 12 godzin, osączyć, zmielić trzykrotnie)*
  • 2 jajka
  • 5 dag rozpuszczonego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki
  • bakalie

Połączyć ww. składniki, dodać pianę z białek, lekko wymieszać. Można masę dosłodzić miodem lub cukrem (ja dodaję odrobinę miodu).

*najlepiej zmielić mak maszynką ręczną z drobnym sitkiem, inaczej mak będzie źle zmielony i makowiec nie będzie zwarty (nadzienie może się kruszyć i rozpadać).

Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować (dostosować do wielkości blaszki), położyć na każdą po połowie masy makowej, rozsmarować (zostawiając wolne brzegi), zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Roladę zawinąć w folię, przełożyć do długiej foremki (zwinięciem na dół). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny (temp. 200 - 210 °C). Po ostudzeniu, polukrować.

Smacznego :)

Znajdź mnie na fb.

Inne starodawne przepisy na ciasta na Boże Narodzenie:

piernik adwentowy  miodownik  keks_ciasto ucierane_ciasto z bakaliami_przepisy na Boże Narodzenie  Hetman v. królewiec_ciasto miodowo-biszkoptowe_krajanka_ciasto z kremem_Boże Narodzenie

 

Trochę wspominek. W grudniu ogarnia nas "szał" pieczenia ciasteczek. Obowiązkowe są: z cukrem, kruche, pierniczki, miodowe. W tym roku dodatkowo upiekliśmy "kręcone" i szyszki. Niestety, nie mamy zdjęć. Dlatego zamieścimy, z grudniowych wypieków, piernik adwentowy i makowce. Piernik adwentowy jest wynikiem poszukiwań PIERNIKA DOSKONAŁEGO - piernika mojej babci. Nie jest to wprawdzie PIERNIK Z DZIECIŃSTWA (czar wspomnień), ale uwielbiamy go.

 

piernik adwentowy

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 50 dag miodu
  • 2 szklanki cukru
  • 25dag masła
  • 3 jajka
  • 125 ml mleka
  • 3 płaskie łyżeczki sody
  • 3 opakowania przyprawy do piernika (u nas Kotanyi)
  • szczypta soli
  • orzechy
  • skórka pomarańczowa
  • do przełożenia - powidła, masa marcepanowa, orzechowa, kajmakowa
  • polewa: 3 czekolady, śmietana, masło - rozpuszczone w kąpieli wodnej

 

 Wykonanie:

Miód, cukier, masło powoli podgrzać, mieszając, niemal do wrzenia. Ostudzić, dodać mąkę, jajka, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, przyprawy korzenne. Wyrobić, dodać bakalie, przełożyć do kamiennego garnka, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce (nie lodówka!) na 3 - 4 tygodnie - stąd nazwa piernika. Upiec kilka dni przed świętami w dużej formie (mocno rośnie) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec godzinę i 10-15 minut w temperaturze 180 - 200 °C (piekę w 180 °C). Ostudzić owinąć w ściereczkę i odstawić. Przełożyć (u nas w tym roku były to powidła i masa marcepanowa), polać polewą.

Może spróbujesz?

Znajdź mnie na fb.

miodownik  Babka pomarańczowa na białkach  makowiec  tort cynamonowy_torty_przepisy na lato

Jesteśmy rodzinką, która lubi gotować. Jedzenie to dla nas także miejsca, ludzie, wydarzenia ... nasza historia. Chcemy, by ten blog był kroniką rodzinną, wspomnieniem ludzi, podróży, czasów, wydarzeń.

11:36, gosik2.0 , O nas
Link Komentarze (3) »
1 ... 171 , 172 , 173 , 174