| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
piątek, 11 maja 2012

Słone babeczki są specjałem mamy Honoraty. Bardzo kruche, rozpływające się w ustach, pyszne. Można je podać na zimno, np. z sałatką, z nadzieniem mięsnym, jajecznym lub na gorąco z pieczarkami, szpinakiem, pomidorami suszonymi.

Są bardzo dobrym rozwiązaniem na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Piecze się je kilka dni przed planowanym przyjęciem, a tuż przed imprezą nadziewa i ewentualnie zapieka. Do tego barszcz lub biały sok pomidorowy.

wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym_słone babeczki_kruche babeczki

 

Składniki ciasta:

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 2 żółtka
  • sól
  • pieprz

Składniki nadzienia:

  • 50 dag pieczarek
  • 15-20 dag żółtego sera
  • natka
  • masło lub olej
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Przesiać mąkę, dodać sól, pieprz. Masło z mąką posiekać na proszek, dodać żółtka, szybko zagnieść. Schłodzić w lodówce 30 minut. Wylepić foremki. Piekarnik rozgrzać do 220 °C. Wstawić babeczki, zmniejszyć temperaturę do 200ºC i upiec na złoto.

Pieczarki pokroić w drobną kosteczkę, przesmażyć na oleju lub maśle, posolić, popieprzyć, przestudzić. Dodać sterty ser, pokrojoną natkę. Nadziać zimne babeczki i zapiec.

Znajdź mnie na fb.

Może spróbujesz zrobić inne dania Finger food?

paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_finger food_przepisy na piknik  Chrupaczki migdałowe_ciasteczka migdałowe_przepisy na piknik_finger food   muffinki czekoladowo-serowe_finger food_przepisy na piknik  muffinki koniakówkowe_muffinki czekoladowe

środa, 09 maja 2012

Chleb pszenno-żytni to moje wspomnienie z dzieciństwa. Piekła go w specjalnym piecu chlebowym moja babcia. Zapach babcinego chleba pamiętam do dziś.

Chleb poniżej przedstawiany, pieczony przez mamę Helenę, jest nowoczesną odmianą TAMTEGO CHLEBA. Dlaczego nowoczesną? Po pierwsze jest pieczony w automacie, po drugie ma dodatki - pestki słonecznika i dyni (zamiennie są to orzechy, rozmaryn, czy czarnuszka). 

Jaki jest? - pyszny, lekko orzechowy, pachnący, chrupiący.

Moim faworytem jest odmiana z dodatkiem czarnuszki, która nadaje intensywny, mięsno-gorzkawy smak (trzeba ją stosować z umiarem). 

Chleb pszenno-żytni z pestkami słonecznika i dyni_kuchnia mazowiecka

 

Chleb pszenno-żytni z pestkami słonecznika i dyni_kuchnia mazowiecka

Składniki:

  • 405 ml wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 560 g mąki wrocławskiej lub poznańskiej
  • 130 g mąki żytniej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 300 g dodatków (pestki dyni, słonecznika, orzechy, inne)

Wykonanie:

Do automatu do pieczenia chleba wlać wodę, wsypać sól, cukier, mąki pszenną i żytnią. Na wierz wsypać drożdże, nie powinny stykać się z wodą i solą. Zamknąć, nastawić urządzenie na wypiek chleba wiejskiego - porcja kilogramowa. Wybrać stopień przyrumienienia.

Dodatki podzielić na 3 równe części, dosypywać je trzykrotnie po sygnale. Pierwszy sygnał jest po ok. 25 minutach. Czas pieczenia to 3 godziny 39 minut. 

Uwaga: Ważna jest kolejność dodawania składników.

Znika błyskawicznie!

Chleb bierze udział w akcji "Mazowsze kulinarnie".

Akcja_Mazowsze kulinarnie_dania kuchni mazowieckiej_chleb pszenno-żytni

Znajdź mnie na fb.

Inne dania kuchni mazowieckiej:

nagus_babka ziemniaczana_kuchnia mazowiecka  Ciasto W-Z_ciasta z kremem_kuchnia mazowiecka  piernik adwentowy_piernik przekładany_kuchnia mazowiecka  faworki_kuchnia mazowiecka_dania karnawałowe

poniedziałek, 07 maja 2012

Ciasto idealne na piknik. Szybkie (cenne, gdy świeci słońce i śpieszymy się na piknik), kwaskowe, wilgotne. Znika błyskawicznie, ledwie zdążyliśmy zrobić zdjęcia.

 Ciasto rabarbarowe na piknik

 

Składnik:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 łyżek oleju (o neutralnym smaku)
  • cukier waniliowy
  • 60 - 70 dag rabarbaru

Wykonanie:

Rabarbar obrać i pokroić w kostkę. Jajka ubić z cukrem, dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Dodać olej, wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki (u mnie tortownica) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką. Na wierzch położyć rabarbar. Piec w nagrzanym do 180º C piekarniku ok. 40 minut - do suchego patyczka.

A magnolie już kwitną!

wiosenna magnolia

Znajdź mnie na fb.

Inne przysmaki na piknik?

rodzynkowiec_ciasto drożdżowe z rodzynkami_przepisy na piknik  paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_przepisy na piknik  Chrupaczki migdałowe_ciasteczka migdałowe_przepisy na piknik_finger food  muffinki koniakówkowe_muffinki czekoladowe_przepisy na piknik_finger food

piątek, 04 maja 2012

Mazowsze to olbrzymi obszar, a jednak kulinarnie, na tel innych regionów Polski, wypada blado. Każdy zna rogale marcińskie, kwaśnicę, czy kartacze, a dania mazowieckie? Kto jest w stanie wymienić jedno? Pora to ZMIENIĆ! Niech ujrzą światło dzienne przysmaki (wraz z ich "egzotycznymi" nazwami) z ziemi łowickiej, płockiej, łomżyńskiej, liwskiej, warszawskiej i innych części Mazowsza (mapkę zamieszczam poniżej).

Zapraszam do zbierania przepisów kuchni Mazowsza. Mam tylko dwie prośby -  zamieszczajcie zdjęcia z podpisanymi nazwami potraw i lokalizacją potrawy.
Banery akcji dostępne są na Durszlaku i Mikserze (nie zamieszczam ich ze względu na kłopoty z edytorem tekstu) oraz w tym poście.

Prototyp akcji to moje danie mazowieckie - nagus.

Akcję wymyśliłam wspólnie z Ilenią (www.piekarnik.blox.pl).

Mazowsze

Mapa Mazowsza z historycznym podziałem (źródło: Wikipedia, na licencji Wikimedia Commons).

Uwaga: rodzinni historycy twierdzą, że ziemia radomska to też Mazowsze!
Wpis od rodzinnego historyka: powiedziałem jeszcze, że na mapce widać tzw. Mazowsze właściwe.

Mazowsze

czwartek, 03 maja 2012

Kilka tygodni temu robiłam zawijas krucho-drożdżowego z pieczarkami. Wtedy zabrakło mi czasu na klejenie pasztecików, dlatego z ciasta i nadzienia do pasztecików zrobiłam roladę. Tym razem lepiłam, kleiłam i piekłam.

Te pierożki to idealna przekąska na majówkowe pikniki, na wykwintne przyjęcia pod chmurką z barszczem lub białym sokiem pomidorowym (kiedyś zamieszczę przepis) i w czasie podróży. Podbiły całą rodzinkę i grono znajomych. 

Można je zrobić kilka dni przed przyjęciem schłodzić, zamrozić. W dniu imprezy włożyć zamrożone do rozgrzanego piekarnika na kilka minut, a potem tylko achy i ochy biesiadników.

Przepis z "Książki kucharskiej" Zofii Zawistowskiej.

 paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami

Składniki ciasta:

  • 50 dag mąki
  • 1/2 - 3/4 szklanki mleka
  • 4 dag drożdży
  • 20 dag masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól (u mnie ok. łyżeczki)
  • żółtko + łyżeczka śmietany do posmarowania pasztecików

 Składniki nadzienia:

  • 1kg pieczarek
  • 4 łyżki oleju
  • 15 dag ostrego sera żółtego
  • natka
  • sól
  • pieprz

paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Ciasto, zawinięte szczelinie w woreczek foliowy, włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie. Pieczarki poszatkować, dusić na oleju, osolić, popieprzyć. Lekko przestudzić, dodać utarty ser i pokrojoną natkę. Wystudzić. Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać nadzienie i lepić paszteciki (u mnie mają kształt pierożków). Położyć na tacy do pieczenia, posmarować żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną. Piec w rozgrzanym do 220 °C pasztetniku (aha, tak moja babcia nazywała piekarnik) na złoto.

Znajdź mnie na fb.

Może spróbujesz zrobić na piknik?

Chrupaczki migdałowe  muffinki koniakówkowe  muffinki czekoladowo-serowe  drożdżówka błyskawiczna