| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
wtorek, 11 lipca 2017

Energetyzujący i orzeźwiający napój na upały.

herbata mrożona z syropem z kwiatów czarnego bzu i limonką_herbata zielona_napój na upały

Składniki:

  • 1,5 l mocnej, zielonej herbaty 
  • 1/3 szklanki syropu z kwiatów czarnego bzu (lub więcej do smaku)
  • 4-5 cm imbiru
  • 6 limonek
  • kostki lodu
  • ew. miód lub cukier trzcinowy do dosłodzenia herbaty 
  • po 1-2 listki melisy do każdej szklanki

Wykonanie:

Zaparzyłam mocną, zieloną herbatę. Dodałam do niej imbir obrany i pokrojony w cieniutkie plasterki. Wystudziłam i wstawiłam na kilka godzin do lodówki. Do zimnej herbaty dodałam syrop z czarnego bzu i sok z jednej limonki. Napój przecedziłam i przelałam do wysokich szklanek. Do każdej porcji dodałam kawałki limonki i kostki lodu. Teraz tylko słomka i SMACZNEGO :).

Znajdź mnie na fb.

herbata mrożona z syropem z kwiatów czarnego bzu i limonką_herbata zielona_napój na upały

Inne napoje na upały:

mrożona mokka z kostkami kawy_zimna kawa_kawa z mlekiem_napoje na lato  koktajl jagodowo_migdałowy_koktajl z kwaśnego mleka_koktajl na lato_nabiał roślinny  lemoniada_napój dla dzieci_naój na lato_napój na piknik  szpryc - drink na upały_napoje z alkoholem_drink z winem musującym_drink z apaerolem  bowl ananasowy_napój alkoholowy  placki z kaszy jaglanej z koktajlem jagodowym_racuszki z kaszy jaglanej_danie bezglutenowe_danie bez mleka

niedziela, 09 lipca 2017

Sałatka zaskakująca - słodka, słona i pikantna. Pyszna na kolację, przyjęcie, do dań z grilla. 

pikantna sałatka z arbuzem_pikantna sałatka z fetą, melonem i arbuzem_owoce na słono

Składniki:

  • 1/2 pęczka rukoli (u mnie polna)
  • duży kawałek arbuza (tyle ile melona)
  • 1/3 melona (najlepiej biały, jest słodki i lekko słony)
  • słoiczek oliwek (70 g)
  • 100 g fety

Sos:

  • 1 łyżka pikantnej oliwy 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • łyżka syropu z agawy lub miodu
  • sól

Wykonanie:

Na dużym talerzy ułożyć rukolę. Na niej położyć kulki arbuza i melona ew. można pokroić w kostkę. Osączone oliwki i fetę pokrojoną w małą kostkę. Całość polać sosem.

Sos. Składniki wymieszać widelcem do uzyskania jednolitej emulsji.

Warianty:

*do sałatki dodać suszoną, surową szynkę

**do sosu zamiast soku z cytryny i miodu dodać gęstego, dobrej jakości octu balsamicznego

***całość posypać lekko podprażonym na suchej patelni siemieniem lnianym

pikantna sałatka z arbuzem_pikantna sałatka z fetą, melonem i arbuzem_owoce na słono

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne sałatki:

sałatki grillowe II - ze szparagami, nicejska, zielona_sałatki_przystawki caprese na patyku_przekąski_finger food_kuchnia włoska sałatki na grilla_sałatka grecka_sałatka ze szpinakiem_sałatka z rzodkiewkami_dodatki do dań z grilla sałatka cypryjska_sałatka z mięsem_sałatka jak cezar_dania karnawałowe miodowy kurczak z roszponką_dania z drobiu_sałatka z marynowanymi owocami  sałatka truskawkowa passe_truskawki wytrawnie 

piątek, 07 lipca 2017

Moda na smak kokosowy kwitnie. Były ciasteczka, tort pina colada, tort raffaello, jagielnik kokosowy z jagodami, a dziś tort raffaello złożony z blatów bezowo-migdałowych przełożonych kremem raffaello. Dodatkowa zaleta tortu, nie zawiera mąki. Niesamowicie smaczny, ale niektórzy twierdzili, że jest ciut za słodki. Dla mnie rewelacja.

tort raffaello II_tort kokosowy_tort jak pralinki_tort na blatach migdałowych

Składniki blatów:

  • 7 białek z dużych jajek
  • 225 g cukru
  • 225 g mielonych migdałów
  • szczypta soli
  • ew. ekstrakt migdałowy (warto dodać)

Składniki kremu:

  • 500 g mascarpone
  • 250 ml śmietanki kokosowej
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 5 łyżek malibu
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • 200 g białej czekolady

Ozdoby:

  • praliny raffaello
  • kwiaty
  • listki melisy

Wykonanie:

Blaty migdałowe. Blaszki piekarnikowe posmarować masłem i wysypać mielonymi migdałami. Za pomocą obręczy do tortownicy odcisnąć/narysować 6 okręgów o średnicy 23 cm.

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, dodać stopniowo cukier. Gdy masa będzie lśniąca i sztywna, dodać (delikatnie mieszając) mielone migdały i ew. kilka kropli ekstraktu migdałowego (opcja tylko dla wielbicieli intensywnego smaku migdałowego). Masę podzielić na sześć części i położyć na 6 narysowanych na blaszkach kółek.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 °C (opcja z termoobiegiem) ok. 12-15 minut. Od razu po upieczeniu wyrównać blaty tortu. Obręcz od tortownicy przyłożyć do każdego krążka ciasta, docisnąć, wyciąć nierówności. Dzięki temu zabiegowi wyrównujemy części tortu. Ciepłe blaty zdjąć z blachy (trzeba podciąć szerokim nożem). Ostudzić. 

Krem. Śmietankę kokosową wymieszać z wiórkami i gotować, cały czas mieszając, ok. 30 minut - do całkowitego płynu (można użyć mleka kokosowego, wtedy trzeba gotować dłużej). Pod koniec gotowania dodać malibu. Zestawić z ognia, wyspać połamaną czekoladę, wymieszać i odstawić do schłodzenia. Zimny krem zmiksować z mascarpone i cukrem pudrem. 

Składanie. Blaty migdałowe przekładać masą czekoladowo-kokosową. Posmarować wierzch i wstawić do lodówki do zastudzenia. Wyjąć z lodówki ozdobić pralinami, listkami, kwiatami. 

Uwaga:

*Jeśli chcesz przełamać słodki smak tortu, posmaruj jeden z blatów kwaśnym dżemem (choćby z czarnej porzeczki).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

tort raffaello II_tort kokosowy_tort jak pralinki_tort na blatach migdałowych

Inne bezglutenowe ciasta:

ciasto czekoladowe z musem czekoladowym_ciasto bezglutenowe_ciasto z kemem_ciasto z pianką czekoladową  torcik czekoladowo-migdałowy z wiśniami_torcik czekoladowy z kremem z kaszy jaglanej_torcik bezglutenowy  tort migdałowy_tort Pawła Małeckiego_tort bezglutenowy_tort z czekoladą_tort na Boże Narodzenie  ciasto czekoladowe caprese_ciasto migdałowe_ciasto bezglutenowe_ciasto bez mąki  sernik gotowany na biszkopcie cassis_sernik bezglutenowy_sernik z bezą  tort sernikowy przełożony plackami miodowymi_sernikomiodownik_miodownik_sernik miodowy_krajanka miodowa_ciasto przekładane



środa, 05 lipca 2017

Są smaki i zapachy, które kocham niezmiennie. Między innymi należą do nich młode ziemniaki i rozmaryn. Dlatego to danie choć proste, uwielbiam. Młode ziemniaki, chrupki rozmaryn, wędzony twaróg lekko topiący się na gorących ziemniaczkach...hmm. Dodatki? Surówką z młodej kapusty i koperku albo sałatka z pomidorów i ogórków małosolnych z sosem z oleju z prażonego sezamu. Co jeszcze? Może lekkie białe wino lub woda z cytryną lub limonką. Tak, zdecydowanie uwielbiam...

pieczone ziemniaki z rozmarynem i wędzonym twarogiem_młode ziemniaki_obiad wegetariański_obiad na lato

Składniki:

  • 1 kg młodych małych ziemniaków
  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek rozmarynu
  • 200 dag twarogu wędzonego
  • łyżka posiekanej natki
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól, czerwony pieprz

Sałatka:

  • 2 pomidory
  • 4 ogórki małosolne
  • łyżka posiekanej natki lub koperku
  • sos: łyżka oleju z prażonego sezamu, łyżka soku z cytryny, odrobina soli

Wykonanie:

Ziemniaki. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować prawie do miękkości w osolonej wodzie, odsączyć. Przełożyć na blaszkę piekarnikową. Masło rozpuścić i wymieszać z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Taką mazią posmarować ziemniaki. Posypać igiełkami rozmarynu. Piec w piekarniku rozgrzanym do 230 °C ok. 20 minut.

Przygotować twaróg - rozgnieść widelcem, dodać przeciśnięty ząbek czosnku, posiekaną zieleninę. Wymieszać. Masę ułożyć na gorących ziemniakach. Można posypać czerwonym pieprzem.

Sałatka. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić na cząstki. Ogórki pokroić w plasterki. Składniki sosu roztrzepać widelcem. Wszystkie składniki przełożyć do salaterki i wymieszać.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

pieczone ziemniaki z rozmarynem i wędzonym twarogiem_młode ziemniaki_obiad wegetariański_obiad na lato

Inne wegetariańskie obiady: 

zapiekanka z cukinii_danie na lato_danie wegetariańskie  pierogi pieczone z botwiną_pierogi wiosenne_pierogi wegetariańskie  zapiekanka warzywna z kluskami kukurydzianymi_zapiekanka wegetariańska_zapiekanka bezglutenowa_ciepła kolacja   placki z cukinii i kaszy jaglanej_placki wegetariańskie_placki warzywne_danie dietetyczne_danie bezglutenowe_dieta bezmleczna  risotto z kurkami_danie zgrzybami_danie wegetariańskie_kuchnia włoska

piątek, 30 czerwca 2017

Torcik na lato. Bezy, orzeźwiający krem limonkowy i owoce leśne (poziomki, jagody). Pyszny letni deser :).

torcik bezowy z kremem limonkowy i owocami leśnymi_tort bezowy_tort z kremem mascarpone_tort na lato

Blat bezowy:

  • 1/2 szklanki białek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • łyżeczka soku cytrynowego
  • szczypta soli

Krem:

  • 250 g serka mscarpone
  • 2/3 szklanki kremówki
  • 2-4 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • porcja kremu limonkowego wg TEGO przepisu - 3 jajka, 80 g masła, 80 g cukru, 125 ml soku z limonek (u mnie 4), skórka otarta z dwóch limonek (tylko zielona część, inaczej krem będzie gorzki)

Dodatki:

  • szklanka owoców leśnych (poziomki, jagody kamczackie lub inne)
  • listki melisy lub mięty 

Wykonanie:

Blaty bezowe. Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 24 cm.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać powoli cukier (po łyżce). Po każdej partii cukru dokładnie miksując. Całość ubijać do momentu aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Dodać sok, wymieszać i przełożyć na narysowany okrąg. Suszyć w 100 °C przez 3 godziny lub dłużej (do momentu aż beza będzie krucha i chrupiąca). Pozostawić w otwartym piekarniku do wystudzenia. Zwykle suszenie rozkładam na dwa dni. Najpierw włączam piekarnik na 2 godziny, zostawiam blaty w uchylonym piekarniku na noc i następnego dnia dosuszam. I zwykle suszę trzy blaty na raz, a potem wykorzystuje do różnych ciast, deserów, tortów.

Krem. Dzień wcześniej trzeba przygotować curd limonkowy. Masło roztopić dodać pozostałe składniki (uwaga! masło nie może być zbyt gorące, inaczej zwarzą się jajka). Wymieszać trzepaczką. Podgrzewać (!) na wolnym ogniu, cały czas intensywnie mieszając, do momentu, gdy masa uzyska konsystencję budyniu (ok. 20 minut). Schłodzić. Można odłożyć łyżkę kremu, do ozdobienia wierzchu tortu.

Zimny krem limonkowy zmiksować z mascarpone, kremówką i cukrem pudrem na gęsty krem.

Składanie. Owoce umyć, osuszyć.

Na tortownicy położyć kleks kremu (dzięki temu tort nie będzie się przesuwał), blat bezowy, krem i owoce. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Tuż przed podaniem ozdobić melisą lub miętą.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

torcik bezowy z kremem limonkowy i owocami leśnymi_tort bezowy_tort z kremem mascarpone_tort na lato

Inne torty bezowe na lato:

 tort bezowy z truskawkami_ciasto bezowe_ciasto z owocami_ciasto z kremem  tort bezowy stracciatella z jagodami_ciasto z kremem_ciiasto z owocami  tort bezowy lodowy z malinami_tort na lato_tort cytrynowy  Tort bezowo-kokosowy z truskawkami_torty_przepisy na lato  biały tort_tort Eton Mess_tort ucierany_tort z bezami_tort z truskawkami