| < Październik 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
sobota, 25 października 2014

Na jesienne dni, kluski śląskie w nowej odsłonie - z dynią. Mają wiele zalet, pomijając te zdrowotne, piękny kolor, smakują osobą, które nie przepadają za dynią, można je jeść na słono (z gulaszem, z parmezanem i opiekaną szałwią) i na słodko. Przed gotowaniem, można je zamrozić. Dzięki temu zabiegowi mamy wspaniałą bazę obiadową.

kluski śląskie z dynią_dania mączne_dynia na słono

Składniki:

  • ziemniaki
  • puree z dyni
  • mąka ziemniaczana
  • sól

Wykonanie:

Przygotować puree z dyni. Pokrojoną dynię, bez pestek, ale ze skórką, upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C, przez 35-40 minut. Wystudzić. Oddzielić od skórki i zmiksować.

Przygotować ziemniaki. Ugotowane ostudzić i przecisnąć przez praskę lub zemleć.

Zimne ziemniaki i zimną dynie w proporcjach - dwie części ziemniaków, jedna część dyni - połączyć. Masę przełożyć do miski, wyrównać powierzchnię, podzielić na 4 równe części i jedną odłożyć. W puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, tak by wypełniła całą pustą przestrzeń. Wyrobić, dodając odłożoną część. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, w każdej zrobić na środku wgłębienie (najlepiej palcem).

Gotować partami (! to ważne, inaczej będzie breja) w osolonej wodzie. Od chwili wypłynięcia, gotować kilka minut. Wyjmować łyżką cedzakową, osączać.

* ziemniaki i dynię najlepiej przygotować dzień wcześniej

Znajdź mnie na fb.

kluski śląskie z dynią_dania mączne_dynia na słono

kluski śląskie z dynią_dania mączne_dynia na słono

akcja_festiwal dyni 2014Inne dyniowe przysmaki:

keks z dyni_ciasto ucierane_ciasto korzenne_warzywa w słodyczach_ciasto z bakaliam  drożdżówka dyniowo-pomarańczowa z glazurą dyniową_ciasto drożdżowe  mus dyniowo-jabłkowy z korzenną nutą_słodkie przetwory  placuszki dyniowo-serowe + sałatka piękności_racuchy_jesienna sałatka

czwartek, 23 października 2014

Puszyste naleśnik z musem dyniowo-kokosowym. Pyszne danie na słodki obiad lub podwieczorek. Mus dyniowo-kokosowy można zastąpić musem dyniowo-jabłkowym, dyniowo-pomarańczowym lub innym, niekoniecznie z dodatkiem dyni, ale w sezonie jesiennym, gdy dynie są najlepsze, najtańsze i gdy jest ich taki wybór, najlepiej wypróbować to połączenie.

naleśniki biszkoptowe z musem dyniowym_słodki obiad_puszyste naleśniki_dania z dynią_mus dyniowy

Składniki na naleśniki (z TEGO przepisu):

  • 375 g mąki
  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody (gazowanej)
  • sól
  • olej do smażenia

Składniki musu (z TEGO przepisu):

  • 1 kg puree dyniowego*
  • 1-1,5 szklanki brązowego cukru
  • 2 filiżanki soku pomarańczowego
  • 2 filiżanki kremu kokosowego
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 2 łyżki rumu

Wykonanie musu:

Dynię, cukier, krem kokosowy, sok włożyć do garnka i gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pod koniec gotowania dodać wiórki kokosowe i rum.

*puree dyniowe przygotowuję dwojako:

   1. Obieram dynię, wyjmuje nasiona, kroję miąższ w kostkę, wkładam do garnka i gotuję z niewielką ilością wody do miękkości. Wodę odparowuję, a ugotowaną dynię miksuję.

   2.Dynię dzielę na części wyjmuję nasiona i piekę  w piekarniku w 180 °C ok. 30-40 minut. Po upieczeniu oddzielam miąższ od skórki i miksuję.

Wykonanie naleśników:

Mąkę, wodę, mleko, sól - wymieszać. Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Połączyć z masą mączną. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z mieszanką mączno-jajeczną.

Na rozgrzanej patelni smażyć grube naleśniki. Smarować musem i zwijać w rulony.

Danie gotowe. Smacznego :).

Porcja na 12 grubych i bogato nadzianych naleśników.

Znajdź mnie na fb.

naleśniki biszkoptowe z musem dyniowym_słodki obiad_puszyste naleśniki_dania z dynią_mus dyniowy

akcja_festiwal dyni 2014

Inne naleśniki i placuszki:

 naleśniki czekoladowe ze słoneczną sałatką_naleśniki_sałatka owocowa_dania na lato  Naleśniki Gundel_naleśniki z orzechami_desery_kuchnia węgierska  naleśniki z kurczakiem curry_dania obiadowe_dania z kurczakiem  placki z cukinii i kaszy jaglanej_placki wegetariańskie_placki warzywne_danie dietetyczne_danie bezglutenowe_dieta bezmleczna

środa, 22 października 2014

Gulasz po burgundzku, czyli boeuf bourguignon, to klasyczne danie kuchni francuskiej. Niezwykle aromatyczna potrawa z wołowiny, z dodatkiem wędzonego boczku, pieczarek i małych cebulek. Gotowana w dużej ilości czerwonego wina. Można, ba nawet trzeba, przyrządzić ją z wyprzedzeniem. Zyskuje wtedy na smaku, tworząc harmonijną całość. Obok stroganowa, gulaszu po węgiersku, jeden z bardziej znanych gulaszy. Zrobiłam go na podstawie przepisu Julii Child, choć "natchnieniem" był felieton p. Capponi-Borawskiej. W odróżnieniu od autorki artykułu, nie dodałam marchewki, w miarę ściśle trzymając się przepisu książkowego ("Francuski szef kuchni").

Danie podałam z kluskami śląskimi z dyni i ziemniaków i czerwonym winem. Całość tworzyła na stole piękną, jesienną kompozycję. Choć równie dobrym rozwiązanie byłaby bagietka czy chleb żytni na zakwasie.

Serdecznie polecam przepis.

gulasz po burgundzku_kuchnia francuska_mięso w sosie_gulasz wołowy

Składniki:

  • 1,4 kg wołowiny gulaszowej (kostki 5-8 cm)
  • 17 dag wędzonego boczku
  • 1 łyżka oliwy
  • 2-3 gałązki tymianku (lub 1/2-1 łyżeczki suszonego)
  • liść laurowy
  • 750 ml czerwonego wina (wytrawne)
  • 500 ml wywaru warzywnego lub mięsno-warzywnego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2-3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki mąki
  • 2-3 łyżki masła (pominęłam)
  • 20-25 malutkich cebulek (zastąpiłam szalotkami)
  • 1/2 kg pieczarek
  • oliwa i masło do smażenia
  • sól

Wykonanie:

Boczek pokroić w kostkę, dodać oliwę, przyrumienić i wytopić tłuszcz. Skwarki odłożyć, a na patelni małymi partiami smażyć mięso. To ważne! Jeśli włożymy zbyt dużą ilość mięsa na patelnię, to mięso będzie się dusić, a nie smażyć (otrzymamy szaro-burą breję, zamiast obsmażonych na brązowo kawałków mięsa). Przesmażoną wołowinę przełożyć do naczynia żaroodpornego lub garnka, dodać odłożone skwarki, tymianek, liść laurowy, przecier, czosnek. Z patelni zlać tłuszcz, wlać wino i "zebrawszy" smak z patelni, przelać je do garnka z mięsem. Dodać bulion, tyle by przykryć mięso i gotować na wolnym ogniu przez 2,5 - 3 godzin (można piec w piekarniku rozgrzanym do 160 °C).

W czasie gotowania wołowiny, przygotować dodatki. Pieczarki pokroić na ćwiartki i usmażyć na rozgrzanym maśle połączonym z oliwą. Upieczone posolić. Cebulki obrać, naciąć od strony korzonków na krzyż (ponoć, dzięki temu zabiegowi,  nie rozpadnie się podczas gotowania), wrzucić do garnka z odrobiną wody i masła i ugotować.

Gdy mięso będzie ugotowane, doprawić solą i pieprzem, zdjąć tłuszcz i zagęścić mąką wymieszaną z masłem (do masy mączno-maślanej dodać po odrobinie płynu od gotowania mięsa, intensywnie mieszając, by nie powstały grudki i dopiero rozmieszaną dodać do gulaszu). Na koniec wrzucić pieczarki i cebulki.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

gulasz po burgundzku_kuchnia francuska_mięso w sosie_gulasz wołowy

Inne gulasze:

zupa gulaszowa_dania jednogarnkowe_dania z wołowiny_kuchnia węgierska  stroganow z indyka_dania z drobiu_mięso w sosie  paprykarz z kurczaka z galuszkami_dania z drobiu_gulasz węgierski_kuchnia węgierska   gulasz z polentą Łakomych Włochów_gulasz z pomidorami_polenta_mamałyga_danie kuchni włoskiej 

 

poniedziałek, 20 października 2014

Wytrawne ciastka na bazie mąki gryczanej. Bezglutenowe. Do kawy, na babski wieczór, podwieczorek, dla wielbicieli gryki i diety bezglutenowej :). Dodam, że w ciasteczkach gryka jest niewyczuwalna, w smaku dominuje kakao.

Na podstawie "Pełnej lodówki".

ciastka gryczane_ciastka bezglutenowe_ciastka kakaowe

Składniki:

  • 250 g mąki gryczanej
  • 75 g masła
  • 80 g brązowego cukru trzcinowego nierafinowanego (w przepisie podstawowym było 40 g, ale ciastka są wtedy niesłodkie)
  • 40 g kakao
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki mleka (u mnie roślinne)

Wykonanie:

Masło posiekać z mąką wymieszaną z kakao, proszkiem i sodą. Dodać cukier, jajka, mleko - zagnieść ciasto. Rozwałkować i wykrawać ciastka małą szklaneczką. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 175 °C 15-20 minut.

Znajdź mnie na fb.

Inne ciasteczka na jesień:

 ciasteczka tiramisu_ciastka z kremem_markizy_ciastka z alkoholem_kuchnia włoska  chrupiące wafelki_wafelki domowe_blok w wafelku_czekoladopodobne  kruche ciasteczka z karmelizowanym słonecznikiem_kruche ciastka_drobne wypieki_Boże Narodzenie  ciastka z jabłkami_ciastka kruche_ciastka z nadzieniem owocowym_minitarty_minijabłeczniki

piątek, 17 października 2014

Ciasteczka pachnące czekoladą i orzechami. Słodka, chrupiąca przekąska do kawy, herbaty, na podwieczorek.

Przepis z "Ciast i Ciasteczek" dodatku do "Twojego Stylu".

ciastka czekoladowe ze snickersami_ciastka czekoladowo-orzechowe_ciastka kruche_ciasteczka na Boże Narodzenie

ciastka czekoladowe ze snickersami_ciastka czekoladowo-orzechowe_ciastka kruche_ciasteczka na Boże Narodzenie

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 175 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 125 g miękkiego masła
  • 1 łyżka kakao
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 g batoników typu snickers

Wykonanie:

Snickersy posiekać. Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym i solą na jasną, puszystą masę. Dodać jajko, dalej, ucierając,  przestudzoną czekoladę (powoli), mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Wsypać 2/3 batoników. Wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do 175 - 180 °C. Formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Ciastka kłaść na tackach wyłożonych papierem do pieczenia, spłaszczać. Wierzch posypać pozostałymi snickersami. Piec ok. 10 minut. Po upieczeniu zostawić na blasze na 5 minut. Zdjąć ostrożnie i studzić na kratce. Z porcji wyszło mi 20 ciastek.

Znajdź mnie na fb.

ciastka czekoladowe ze snickersami_ciastka czekoladowo-orzechowe_ciastka kruche_ciasteczka na Boże Narodzenie

Inne ciastka na jesienne smuteczki:

ciastka z jabłkami_ciastka kruche_ciastka z nadzieniem owocowym_minitarty_minijabłeczniki  chrupiące wafelki_wafelki domowe_blok w wafelku_czekoladopodobne  kruche ciasteczka z karmelizowanym słonecznikiem_kruche ciastka_drobne wypieki_Boże Narodzenie  ciasteczka tiramisu_ciastka z kremem_markizy_ciastka z alkoholem_kuchnia włoska

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 111