| < Wrzesień 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi
piątek, 19 września 2014

Biszkoptowy, cienki spód, warstwa musu śliwkowego, krem z kaszy manny, herbatniki i czekolada - to moja kostka śliwkowa. Dominującym elementem są śliwki. One nadają ciastu i tonu, i charakteru. Generalnie placek smakuje jak...delicje, choć składniki nie te :).

ciasto z musem śliwkowym i kremem z kaszy manny_ciasto z owocami_ciasto z kremem_jesienne ciasto_kostka śliwkowa

Warstwa biszkoptowa:

  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Warstwa śliwkowa:

  • 0,75 kg śliwek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 250 ml wrzącej wody

Warstwa kremowa:

  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 200 g miękkiego masła
  • łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego) lub 1 łyżeczka esencji migdałowej
  • szklanka cukru pudru (lub więcej, w zależności od smaku)

Nasączenie:

  • 1 szklanka mocnej herbaty
  • 1/2 szklanki syropu cynamonowego

Ponadto:

  • 3 paczki prostokątnych herbatników (paczki po 100 g)
  • 1 czekolada mleczna
  • 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 3-4 łyżki słodkiej śmietanki

ciasto z musem śliwkowym i kremem z kaszy manny_ciasto z owocami_ciasto z kremem_jesienne ciasto_kostka śliwkowa

Wykonanie biszkoptu:

Formę wyłożyć papierem do pieczenia (przełożyć wzdłuż dłuższych boków, krótsze pozostawić wolne). Nie smarować masłem.

Piekarnik włączyć na 180 °C.

Mąki przesiać.

Żółtka oddzielić od białek. Lekko roztrzepać.

Białka ubić na maksymalnych obrotach miksera na sztywną pianę. Dodać powoli, ciągle ubijając, cukier. Miksować do uzyskania lśniącej, gęstej i gładkiej masy. Zmniejszyć obroty miksera do minimalnych obrotów i dodać żółtka.

Wyłączyć mikser. Dodać mąki. Całość połączyć delikatnie, ale dokładnie mieszając.

Przełożyć do przygotowanej formy. Piec ok. 40 minut (do suchego patyczka).

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i rzucić z wysokości 50 cm z foremką na podłogę.

Studzić w foremce. Wyjąć wystudzony.

Wykonanie musu:

Śliwki umyć, wypestkować,  ugotować z dodatkiem odrobiny wody i cynamonu. 

Galaretki rozpuścić we wrzątku.

Śliwki zmiksować na gładką masę i połączyć z galaretkami.

Wykonanie kremu:

Mleko zagotować, dodać kaszę, intensywnie mieszając, by nie powstały grudki. Dodać cukier waniliowy (jeśli wybieramy opcję z wanilią). Gotować aż masa zgęstnieje. Kaszę przykryć folią (nie powstanie kożuch) i ostudzić.

Masło utrzeć z pudrem na puch.

Wystudzoną kaszę zmiksować i dodać do niej masło z pudrem oraz ekstrakt migdałowy (jeśli wybieramy taką wersję kremu). Utrzeć.

Wierzch:

Czekoladę połamać i rozpuścić na parze z dodatkiem śmietany.

Składanie ciasta:

Wyłożyć formę papierem lub folią. Położyć biszkopt i delikatnie skropić herbatą wymieszaną z syropem cynamonowym. Na to wylać tężejącą galaretkę. Dobrze wystudzić. Na śliwki położyć krem. Herbatniki na chwilę (na pół sekundy)zanurzać w mieszance herbaciano-cynamonowej i układać na warstwie kremu. Polać rozpuszczoną czekoladą.

Znajdź mnie na fb.

ciasto z musem śliwkowym i kremem z kaszy manny_ciasto z owocami_ciasto z kremem_jesienne ciasto_kostka śliwkowa

Inne ciasta z kremem i owocami:

ciasto z kaszy z jagodami kamczackimi_ciasto z kremem_ciasto bez pieczenia_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_dania na lato  ciasto z kremem brzoskwiniowym i bezami_biszkopt z kremem_ciasto z owocami  Jagodowiec, czyli ciasto z jagodami_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_ciasto z jagodową pianką_dania na lato  Tort kukułka_ciasto z kremem_ciasto bez pieczenia_ciasto z alkoholem_ciasto z owocami

czwartek, 18 września 2014

Nalewka ze śliwek węgierek jest mocna i aromatyczna. Ma piękny, głęboki brązowy kolor. To jedna z naszych mniej słodkich nalewek.

Jak zwykle specjalność mamy Heleny. Z "Nalewki Tradycyjne" dodatku do "Gazety Wyborczej" (wrzesień 2007 r.).

Inne rodzinne nalewki można znaleźć TU.

nalewka ze śliwek węgierek_nalewka śliwkowa_nalewka na śliwkach_śliwowica

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych śliwek węgierek
  • 30 dag cukru
  • 1/2 l spirytusu
  • 1/2 l wódki

nalewka ze śliwek węgierek_nalewka śliwkowa_nalewka na śliwkach_śliwowica

Wykonanie:

Śliwki umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki. Włożyć do umytego i wyparzonego słoja. Zalać wódką i spirytusem. Odstawić na 4-5 tygodni.

Po ww. czasie dosypać cukier i odstawić na 3-4 tygodnie. Można od czasu do czasu potrząsnąć słojem, by cukier dobrze się rozpuścił.

Zlać delikatnie płyn (tak, by osad został). Przefiltrować (można przez bibułkę do ekspresu), przelać do przygotowanych butelek, zamknąć i odstawić na 3 miesiące.

Znajdź mnie na fb.

nalewka ze śliwek węgierek_nalewka śliwkowa_nalewka na śliwkach_śliwowica

Inne nalewki:

aroniówka_nalewka z aronii_domoy alkohol_słodkie przetwory  pigwówka_nalewka z owoców pigwowca_domowe alkohole_przetwory owocowe  smocza krew_nalewka malinowa_malinówka_nalewka z malin  jeżynówka_nalewka jeżynowa_domowa nalewka_domowy alkohol

wtorek, 16 września 2014

I zapachniało jesienią, upiekłam keks dyniowy. Jaki jest? Przypomina nieco ciasto marchewkowe czy piernik. Jest pulchny, ale nie suchy, cynamonowo-kardamonowy, ma piękny, jesienny kolor. No i pozwala przemycić dynię w śniadaniu do szkoły.

Przepis Zuzanny Wiciejowskiej z magazynu "Palce lizać".

keks dyniowy_ciasto z bakaliami_ciasto z dynią_warzywa w słodyczach

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 80 dag miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru + 1 łyżka do posypania ciasta
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego) lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki maślanki
  • 1 szklanka pure dyniowego
  • 1/2 szklanki orzechów (zastąpiłam rodzynkami)
  • 1/2 szklanki żurawiny

Wykonanie:

Przygotować foremkę - posmarować masłem i posypać tartą bułką.

Mąkę, proszek, sodę, przyprawę do piernika przesiać.

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodać po jednym jajku, cały czas miksując. Dalej dołożyć mus dyniowy.

Do gładkiej masy wsypać połowę mieszanki mącznej i wymieszać. Dodać maślankę i pozostałą mąkę. Wymieszać i przełożyć do keksówki. Wierzch posypać cukrem (może być cukier cynamonowy).

Piec 70 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C.

Studzić na kratce.

Znajdź mnie na fb.

keks dyniowy_ciasto z bakaliami_ciasto z dynią_warzywa w słodyczach

keks dyniowy_ciasto z bakaliami_ciasto z dynią_warzywa w słodyczach

Inne ciasta z warzywami (z dynią i marchewką):

drożdżówka dyniowo-pomarańczowa z glazurą dyniową_ciasto drożdżowe  piernik marchewkowy z polewą serową_piernik_ciasto marchewkowe_Boże Narodzenie  krajanka dyniowa z rodzynkami_ciasta korzenne_ciasta na oleju_ciasta z warzywami  marchewkowe muffinki z orzechami i żurawiną_warzywa w wypiekach_babeczki korzenne

niedziela, 14 września 2014

Gęsty sos paprykowy podobny do ajwaru. Znakomity dodatek do mięs, pasztetów, serów, ale także pasta do chleba, przyprawa do zupy rybnej, gulaszu, paprykarzu.

Przepis Beatymarii.

sos paprykowy jak ajwar_smarowidło do chleba_sos paprykowy na zimę|_słone przetwory

Składniki:

  • 2,5 kg papryki
  • 15 dag chili
  • 1/2 szklanki oliwy lub oleju
  • 1/3 szklanki octu 10 %
  • 3 łyżki soli (ew. do smaku)
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 małego słoika koncentratu pomidorowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 liście laurowe

Wykonanie:

Paprykę umyć, oczyścić z nasion i zmielić w maszynce do mięsa.

Przełożyć do garnka, dodać oliwę lub olej, ocet, sól, zagotować i gotować na wolnym ogniu 30 minut.

Dodać cukier, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe. Całość zagotować. Wyjąć liście laurowe. By uzyskać gładką konsystencję, można zmiksować blenderem (i ja tak zrobiłam).

Przekładać do przygotowanych słoików, zakręcać. Postawić do góry dnem, przykryć ręcznikiem lub kocem i zostawić do wystudzenia. Zamiast tego można pasteryzować 15-20 minut.

Znajdź mnie na fb.

sos paprykowy jak ajwar_smarowidło do chleba_sos paprykowy na zimę|_słone przetwory

Inne dodatki do mięs:

Żurawina do mięs i serów_słodkie przetwory_przetwory do mięs  grzyby w occie_marynaty_przekąski_przetwory  sałatka z zielonych pomidorów_przetwory  dynia w occie_dynia marynowana_przetwory do mięs i serów

sobota, 13 września 2014

Owoce w soku własnym to świetna baza do przygotowania zimą musów, galaretek, kisieli, sosów. To także rewelacyjny dodatek do budyniów, kasz (szczególnie manny), kisieli, jogurtów. To przetwory, które warto mieć w swojej spiżarni :).

aronia, maliny i inne owoce w soku własnym_słodkie przetwory_owoce pasteryzowane_owoce na zimę

Składniki:

  • owoce (aronia, maliny, wiśnie, truskawki, jagody, inne)
  • po 2-3 łyżki cukru na słoik

Wykonanie:

Przygotować owoce - umyć, obrać, wydrylować, osuszyć.

Przygotować słoiki - umyć i wyprażyć w piekarniku w 105 °C przez 30-40 minut.

Połowę owoców włożyć ciasno do słoików. Zasypać połową cukru. Wsypać pozostałe owoce i pozostały cukier.

Zakręcić słoiki i pasteryzować 25-35 minut (w zależności od wielkości słoików). Jednym ze sposobów pasteryzacji jest wstawienie słoików do zimnego piekarnika i rozgrzanie go do 120 °C. Czas pasteryzacji liczymy od momentu osiągnięcia przez piekarnik 120 °C. Słoiki wstawiamy na tacy.

Po skończonej pasteryzacji, sprawdzić czy słoiki "złapały".

Uwaga: owoce można przygotować bez cukru.

Znajdź mnie na fb.

aronia, maliny i inne owoce w soku własnym_słodkie przetwory_owoce pasteryzowane_owoce na zimę

Inne słodkie przetwory:

dżem malinowy_słodkie przetwory_domowe przetwory  przysmak jabłkowy_słodkie przetwory_mus jabłkowy  gruszki z tymiankiem_przetwory_przetwory do mięs i serów  korzeenny dżem śliwkowy_słodkie pzretwory_domowy wyrób

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 108