| < Grudzień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi






Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
poniedziałek, 10 grudnia 2018

Z cyklu zabawy kulinarne - makowa choinka z ciasta krucho-drożdżowego. Taki makowiec inaczej, ozdoba wigilijnego stołu, radość dla dzieci i dorosłych.

Makowa choinka z ciasta krucho-drożdżowego_zabawy kulinarne_świąteczne wypieki_makowce_ozdobyświąteczne

Składniki na makową choinkę z ciasta:

  • 250 g mąki
  • 10 dag masła
  • 2 dag drożdży
  • 1 jajka
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól

Nadzienie i dodatki:

  • 3-4 łyżki masy makowej
  • żółtko rozmieszane z łyżką mleka do posmarowania choinki
  • ew. lukier (najlepiej migdałowy); ok. 1/3 szklanki cukru pudru i jedna niepełna łyżka likieru migdałowego
  • kuleczki cukrowe, bakalie do posypania

Jak zrobić choinkę z ciasta krucho-drożdżowego z makiem?

Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Ciasto, zawinięte szczelinie w woreczek foliowy, włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie. 

Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować, wykroić dwa jednakowe trójkąty. Jeden z trójkątów położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nałożyć masę  makową, przykryć drugim trójkątem. U podstawy wykroić pień, gałęzie. Gałązki choinki skręcić wokół własnej osi, zacisnąć na końcach. Posmarować żółtkiem rozmieszanym z mlekiem. Piec w rozgrzanym do 200-210 °C piekarniku na złoto (15-20 minut). Wyjąć, ostudzić, polukrować i ozdobić.

Z ciasto, które zostało po przygotowaniu choinki, zrobiłam zrolowane bułeczki z makiem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Przepisy na inne ciasta i desery z makiem:

błyskawiczny makowiec_Boże Narodzenie_ciasto z makiem  rogaliki półfrancuskie z makiem_rogaliki na słodko  makowiec_rolada makowa_ciasto krucho-drożdżowe_przepisy na Boże Narodzenie  Makowiec biszkoptowy_makowiec zawijany_makowiec błyskawiczny_słodkości na Boże Narodzenie  Makiełki_kluski z makiem i bakaliami_makaron z makiem i bakaliami_dania na Wigilię  łamańce z makiem_ciastka z masą makową_deser wigilijny 

czwartek, 06 grudnia 2018

Rozkoszne i zdrowe świąteczne kuleczki mocy. Bez grama cukru, ale słodkie, z orzechami i daktylami, rumem, korzeniami i otoczką z czekolady. Bardzo proste do wykonania - wystarczy zmiksować składniki. A przy tym zdecydowanie najlepsze z moich kulek moc.

Świateczne kulki mocy_zdrowe słodycze_trufle bez cukru_domowe trufle

Składniki świątecznych kulek mocy:

  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1 szklanka daktyli (jak najwyższej jakości)
  • 2 łyżki kakao
  • 2-3 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 50 ml rumu
  • 50 g startej, gorzkiej czekolady do otoczenia kulek

Jak zrobić świąteczne kulki mocy?

Orzechy wysypać na tacę piekarnikową i prażyć przez 10 minut 180-200 °C. W połowie czasu przemieszać. Daktyle namoczyć w wrzątku. 

Uprażone orzechy, odcedzone daktyle (nie wylewać wody), kakao, przyprawy korzenne, rum - zmiksować. Gdyby masa była zbyt gęsta, dodać odrobinę wody z moczenia daktyli (max 1/4 szklanki). Masę schłodzić. Formować niewielkie kulki, otaczać w czekoladzie.

 świąteczne kulki mocy_zdrowe trufle_zdrowe słodycze_fit praliny

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne przepisy świąteczne trufle i praliny:

kartofelki_domowe trufle_bez piekarnika  śliwki w czekoladzie nadziewane marcepanem_domowe cukierki_domowe trufle_domowe czekoladki_finger food_danie na babski wieczór  bajaderki_ziemniaczki_kartofelki_trufle_słodycze z alkoholem  kulki owsiane_domowe trufle_słodkości bez piekarnika  Półmisek trufli_małe słodkości_domowe czekoladki  praliny kokosowe_świąteczne praliny_praliny jak raffaello

środa, 05 grudnia 2018

Pierniki bakaliowe, prawie bez mąki, a w moim przypadku nawet bez mąki pszennej. Pierne, miękkie, z lukrem i migdałami.

Obok lebkuchen, moje ulubione pierniki.

Na podstawie "Moich wypieków".

pierniczki norymberskie_pierniczki bakaliowe_pierniczki niemieckie_pierniczki bezglutenowe

Składniki:

  • 150 g drobnego cukru trzcinowego
  • 50 g miodu
  • 120 g białek (u mnie z 4 jajek)
  • 300 g zmielonych migdałów
  • 50 g startej masy marcepanowej
  • 25 g drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 25 g drobno posiekanej kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 30 g mąki ryżowej
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 20 g przyprawy korzennej*
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej, bezglutenowy)
  • szczypta soli

Ponadto:

  • 60 migdałów bez skórki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

Ciastka. Białka (bez ubijania), miód, cukier - wymieszać do połączenia składników. Do masy dodać pozostałe składniki - zmielone migdały, masę marcepanową, kandyzowaną skórkę cytrynową i pomarańczową, mąkę ryżową i ziemniaczaną, przyprawy korzenne, proszek do pieczenia, sól. Dobrze wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję pasty.

Na papierze do pieczenia narysować 20 kółek o średnicy 8 cm. Na każde narysowane kółko nakładać ciasto piernikowe**. Wygładzić i wyrównać. W każde wbić 3 obrane migdały.

Zostawić (bez przykrycia) na 24 godziny, by przeschły.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180-190 °C ok. 12 minut (do lekkiego zbrązowienia). Po upieczeniu zostawić na blasze do przestudzenia, zdjąć i wystudzić na kratce. Zimne polukrować.

Lukier. Puder wymieszać z sokiem cytrynowym i posmarować nim zimne ciastka***.

*moja przyprawa korzenna to: 2 łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki imbiru, 2 łyżeczki goździków, 1/2 łyżeczki ziela angielskiego, kawałek anyżu + łyżka kakao. Całość utłuczona w moździerzu. Taka przyprawa daje bardzo pikantne ciastka.

**większość przepisów podaje, by masę piernikową kłaść na okrągłych oblatach lub waflach (pominęłam)

***można posmarować czekoladą

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

pierniczki norymberskie_pierniczki bakaliowe_pierniczki niemieckie_pierniczki bezglutenowe

Inne pierniczki:

pierniczki_drobne wypieki_ciasteczka_Boże Narodzenie  lebkuchen_niemieckie pierniczki_pierniczki bez glutenu_Boże Narodzenie  całuski_pierniczki_ciasteczka_Boże Narodzenie  pierniczki III_ciastka korzenne_ciastka na Boże Narodzenie_pierniczki w polewie czekoladowej  Pepparkakor_pierniczki szwedzkie_pierniczki chrupiące_cieniutkie pierniczki_ciasteczka na Boże Narodzenie  pierniczki II_ciasteczka korzenne_ciasteczka na Boże Narodzenie  Pierniczki nadziewane powidłami_pierniczki jak alpejskie_pierniczki w czekoadzie  pierniczki IV bezglutenowe_pierniczki na mące ryżowej_pierniczki chrupiące_przepisy na Boże Narodzenie

poniedziałek, 03 grudnia 2018

Dziś przepyszny, świąteczny likier kawowy domowej roboty. Niezwykle aromatyczny, aksamitny, słodki, wspaniały, a przy tym tak prosty do wykonania. Można się nim delektować wraz ze świąteczną kawą, ale może być także składnikiem znanych drinków - White Russian i Black Russian czy sernika "Biały Rosjanin". To także fajny pomysł na świąteczny prezent.

likier kawowy_domowy likier kawowy_likier na Boże Narodzenie

Składniki likieru kawowego:

  • 200 g cukru trzcinowego
  • 200 ml mocnego espresso (ok. 6 filiżanek)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (lub 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego)
  • 90 ml spirytusu

Jak zrobić domowy likier kawowy?

Cukier, cukier waniliowy, espresso podgrzewać do rozpuszczenia składników. Wystudzić, dodać spirytus, wymieszać, przelać do butelki, zamknąć. Gotowe!.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Z "Kwestii Smaku" z drobnymi zmianami.

Inne przepisy na świąteczne trunki:

czekoladnica - likier czekoladowy_krem czekoladowy_domowy alkohol  Krem kawowy_domowy likier kawowy_przepisy na babski wieczór  Kukułeczka_domowy likier_przepisy na babski wieczór  glogg_grzane wino_kuchnia szwecka  alkoholowa kokosanka_likier kokosowy_krem kokosowy  bombardino_grzaniec_ajerkoniak na ciepło_kuchnia włoska  prokurator_likier jajeczny_ajerkoniak z kakao_adwokat z kakao

niedziela, 02 grudnia 2018

Ze starego wycinka prasowego, przepis Macieja Kuronia na rybę marynowaną z cebulką i curry. Pyszna, domowa ryba w occie. Ostrzejsze danie na wigilijny stół, smaczna przystawka na sylwestrowe party czy inną okazję.

ryba w occie curry_ryba w marynacie curry_ryba smażona w occie_ryba w occie

Składniki na rybę w occie curry:

  • 800 g filetów z ryby (dorsz, karp)
  • 250 g cebuli
  • 250 ml octu winnego (białego)
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1 listek laurowy
  • 1 pełna łyżeczka curry
  • 2 łyżki mąki (można ryżowej bezglutenowej)
  • 125 ml oleju
  • sól, pieprz
  • ew. pietruszka do przybrania

Przepis na rybę w occie curry:

Rybę pokroić na części, osolić, delikatnie popieprzyć, oprószyć mąką i obsmażyć z dwóch stron na oleju.

Ocet wymieszać ze szklanką wody, dodać połowę posiekanej cebuli i przyprawy. Gotować 10 minut. Wystudzić.

Obsmażone kawałki ryby układać w naczyni, posypać resztą cebuli, zalać marynatą i odstawić do lodówki na kilka godzin.

Do podania - pieczywo.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne przepisy na ryby:

strogonow z pstrąga_szybki obiad_danie rybne_gulasz rybny  sałatka śledziowa z czerwoną fasolą_sałatka z rybą_sałatka na Boże Narodzenie_danie postne  śledzie z suszonymi pomidorami i pieczoną papryką_śledzie wigilijne_przystawka_przepisy na Boże Narodzenie  śledzie po grecku_śledzie w jarzynach_danie postne_przystawka_danie na Boże Narodzenie  śledzie w śmietanie_śledzie na popielec_śledzie wigilijne_przystawka z ryb  śledzie w pieprzu_przystawki_ryby_Boże Narodzenie 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 205