| < Lipiec 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi
wtorek, 22 lipca 2014

Zamiast obiadu w upalne dni - sałatka z tuńczykiem i fasolą szparagową. Ważne, by była z dobrej jakości tuńczykiem.

sałatka z tuńczykiem i zieloną fasolą szparagową_lekki obiad_danie na kolację_ryba w sałatce

Składniki:

  • garść zielonej fasoli szparagowej
  • puszka tuńczyka w oliwie lub oleju
  • 3 jajka
  • 1/2 małego słoiczka czarnych oliwek
  • 1-2 garście mieszanych sałat (u mnie rzymska, czerwona kędzierzawa i kędzierzawa)
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz, czosnek staropolski

Wykonanie:

Fasolę i jajka ugotować. Na dnie misy ułożyć sałaty, na nie pokrojone w ósemki jajka, osączonego tuńczyka i oliwki, fasolę. Całość polać sosem przygotowanym z oliwy, soku z cytryny i przypraw. Najlepiej składniki sosu włożyć do słoika i intensywnie wstrząsnąć.

Najlepsza z grzankami i białym winem.

Znajdź mnie na fb.

sałatka z tuńczykiem i zieloną fasolą szparagową_lekki obiad_danie na kolację_ryba w sałatce

Inne sałatki na lato:

caprese na patyku_przekąski_finger food_kuchnia włoska  sałatka ziemniaczana na ciepło_sałatki_przystawki  czerwona sałatka +sodziaki_sałatka owocowa_placuszki na sodzie  sałatka truskawkowa passe_truskawki wytrawnie

sobota, 19 lipca 2014

Intensywnie czekoladowe kruche spody. W nich nadzienie wytrawne, czekoladowe z nutą pomarańczową. Wierzch babeczek wieńczą maliny. Pyszny deser nie tylko na lato.

Z "Ciast i Ciasteczek" dodatku do "Twojego Stylu".

babeczki czekoladowe z kremem czekoladowym i malinami_tarteletki czekoladowe_babeczki z kremem_babeczki z owocami_dania na lato

Składniki foremek babeczkowych:

  • 200 g mąki
  • 3 płaskie łyżeczki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g cukru
  • 1-2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 3 łyżki lodowatej wody
  • szczypta soli

Krem:

  • skórka obrana z połowy pomarańczy
  • 300 g kremówki
  • 250 g gorzkiej czekolady

Wierzch:

  • 15 g cukru
  • skórka starta z połowy pomarańczy
  • maliny

Wykonanie:

Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, sól, masło i lodowatą wodę. Szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.

W czasie, gdy ciasto się chłodzi. Sparzyć pomarańczę, połowę skórki obrać, włożyć do śmietany i zagotować. Zostawić do wystudzenia.

Pozostałą skórkę zetrzeć i wymieszać z 15 dag cukru. Całość wyłożyć na papier i zostawić do przesuszenia.

Piekarnik rozgrzać do 200 °C. Foremkę do muffinek odkręcić do góry dnem i posmarować masłem. Wyjąć z lodówki ciasto, rozwałkować i wykroić z niego 12 kółek o średnicy 9 cm. Krążki położyć na wypukłych częściach formy, docisnąć i piec 12-15 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, poczekać 5 minut i ostrożnie zdjąć z foremek i zostaw do ostygnięcia.

Śmietanę ze skórką ponownie mocno podgrzać, wyjąć skórkę, włożyć połamaną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Przestudzić i włożyć do lodówki na 30 minut. Gęstniejącym kremem napełnić foremki. Zostawić do całkowitego zastygnięcia. Przed podaniem posypać przygotowanym cukrem pomarańczowym, włożyć do każdej foremki owoce i ew. listek melisy lub mięty.

Znajdź mnie na fb.

babeczki czekoladowe z kremem czekoladowym i malinami_tarteletki czekoladowe_babeczki z kremem_babeczki z owocami_dania na lato

Inne babeczki z owocami:

Tartaletki z jagodami kamczackimi_babeczki z kremem i owocami_finger food_przepisy na lato  kruche babeczki z mango_finger food_ciasto z owocami  Muffinki z rabarbarem i migdałową kruszonką_przepisy na piknik_dania dla dzieci  Mocno czekoladowe muffinki z jeżynami_ciasto z owocami_ciasto czekoladowe_finger food_drobne wypieki

wtorek, 15 lipca 2014

Danie z serii mięso z owocami. Słodko-słone, pikantne, najlepsze z ryżem i sezonową sałatką.

kurczak z morelami_mięso z owocami_danie słodko-słone_danie pikantne

Składniki:

  • duża podwójna pierś kurczaka
  • 3/4 szklanki suszonych moreli
  • 1/2 szklanki rosołu
  • 3 łyżki dżemu morelowego
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
  • 4 łyżki wódki
  • kilka łyżek wrzątku
  • 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Morele umyć, zalać wrzątkiem i wódką. Zostawić na godzinę, osączyć i pokroić w paski. Mięso również pokroić w paski, osolić, podsmażyć na oleju. Dodać rosół, morele i dusić do odparowania rosołu. Dżem wymieszać z sosem sojowym, papryką, imbirem, dodać do kurczaka. Gotować 3-5 minut. Ewentualnie doprawić.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

kurczak z morelami_mięso z owocami_danie słodko-słone_danie pikantne

Inne mięsa z owocami:

 potrawka z kurzcaka z agrestem_danie z drobiu_danie słono-słodko-kwaśne_mioęso na słodko_danie dla dzieci  pierś kurczaka nadziewana żurawiną i mozzarellą_kurczak faszerowany_kurczak dietetyczny  kurczak w pomarańczach z rodzynkami_dania z kurczaka  karkówka w wiśniach_owoce w occie_mięso na słodko-kwaśno_marynaty

sobota, 12 lipca 2014

Risotto z kurkami - niezwykłe danie na lato. Niesamowicie smaczne, kremowe, aromatyczne.

risotto z kurkami_kuchnia włoska_danie wegetariańskie_ryż z grzybami

Składniki:

  • 40 dag ryżu arborio
  • 1 szalotka
  • 0,5 szklanki białego, wytrawnego wina
  • ok. 1 litra bulionu warzywnego (lub rosołu)
  • szczypta szafranu
  • 10 dag parmezanu
  • 3-4  łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 50 dag kurek
  • ew. kwaśna śmietana
  • 2 łyżki posiekanej natki

Wykonanie:

1 łyżkę masła rozgrzać w rondlu z 1 łyżką oliwy. Dodać posiekaną szalotkę, podsmażyć. Wsypać ryż, chwilę smażyć, dodać wino, odparować. Dodać wazówkę bulionu, gdy wygotuje się, dodać ponownie gorący rosół. Powtarzać do momentu aż ryż będzie gładki i kremowy, a w środku ziarenka będą sprężyste. Szafran rozpuścić w odrobinie wrzątku i wlać do ryżu. Na koniec dodać 1 łyżkę masła i 3/4 startego parmezanu.

Kurki oczyścić i usmażyć na maśle. Można dodać kwaśną śmietanę.

Ryż połączyć z kurkami, posypać natką i pozostałym parmezanem.

Znajdź mnie na fb.

risotto z kurkami_kuchnia włoska_danie wegetariańskie_ryż z grzybami

Inne wegetariańskie dania na lato:

pierogi pieczone z botwiną_pierogi wiosenne_pierogi wegetariańskie  zapiekanka z cukinii_danie na lato_danie wegetariańskie  placuszki z cukinii_danie wegetariańskie_racuszki_placki  Kasza gryczana biała ze szpinakiem i fetą_kuchnia mazowiecka_dania z kaszą gryczaną_dania wegetariańskie

piątek, 11 lipca 2014

Znów lubię ryby! A to dzięki wycieczce po Kociewiu i Borach Tucholskich. Świeże, w różny sposób przygotowane (na parze, gotowane, z pieca, smażone), przywróciły moją miłość do ryb. Wędzone pstrągi z Odr (tak, to te Odry nad Wdą z kamiennymi kręgami) były wprost fantastyczne. Delikatne, kremowe, soczyste. Nijak się mają do przesuszonych i przesolonych pstrągów wszechobecnych w sklepach. A sałatka z nimi...poezja. Do niej jedynie grzanki i białe wino...chwilo trwaj!

sałatka z wędzonym pstrągiem i bobem_sałatka z rybą_sałtka z sałatami_obiad na lato_lekka kolacja

Składniki:

  • mix sałat
  • 1 wędzony pstrąg
  • 30 dag bobu
  • 3 jajka
  • 1/2 małego słoiczka oliwek
  • 1 łyżka posiekanej natki lub szczypiorku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny (można więcej)
  • 1/2 ząbka czosnku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Jajka ugotować, ostudzić i podzielić na ćwiartki. Bób krótko ugotować i wyłuskać. Pstrąga obrać i podzielić na kawałki. Oliwki osączyć i podzielić na pół. Sałatę umyć, osuszyć, ułożyć w salaterce. Na niej pozostałe składniki sałatki. Całość polać sosem przygotowanym z oliwy, soku z cytryny, czosnku, soli i pieprzu.

Smacznego :).

sałatka z wędzonym pstrągiem i bobem_sałatka z rybą_sałtka z sałatami_obiad na lato_lekka kolacja

Znajdź mnie na fb.

Inne sałatki:

śledzie w kożuszku_sałatki_przystawki_śledzie pod pierzynką_dania na Wigilię  sałatka z makaronem i ziarnami słonecznika_sałatka z mięsem_przytawki_drugie śniadanie  sałatka z kurczakiem i ananasem_przekąski i przystawki_sałatka z mięsem_dania na karnawał  sałatka z roszponką_sałatka wegetariańska_przystawki i przekąski_danie na karnawał_danie błyskawiczne

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 101