| < Luty 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Tagi






Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
poniedziałek, 18 lutego 2019

Przekąska na przyjęcie karnawałowe. Tradycyjne danie, choć w nowym wydaniu - kąski z kurczaka jako faworki :).

faworki drobiowe_kąski kurczaka w panierce_przekąski karnawałowe_danie na tłusty czwartek

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 2 jajka
  • mąką do otoczenia mięsa (u mnie owsiana, ale może być zwykła)
  • pokruszone płatki kukurydziane (może być bułka tarta)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia 

Jak zrobić faworki drobiowe?

Pierś pokroić w dość cienkie paski. Lekko ubić, posolić, oprószyć pieprzem. W  środku prostokątnego kawałka mięsa przeciąć dziurę i przez nią przełożyć  jeden koniec faworka  (jak w zwykłych faworkach). Teraz trzeba postępować tak jak przy pieczeniu kotletów w panierce. Otoczyć mąką, zanurzyć w roztrzepanych jajkach, a na końcu w płatkach.

Smażyć na rumiano z dwóch stron.

Można oprószyć słodką papryką.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

faworki drobiowe_kąski drobiowe w panierce_dania na karnawał_tłusty czwartek

Inne przekąski karnawałowe:

skrzydełka po chińsku_danie z drobiu_danie słono-słodkie  stroganow z indyka_dania z drobiu_mięso w sosie  polędwiczki w miodzie_danie z wieprzowiny_mięso słono-słodkie  miniarurowe galaretki z kurczaka_mięso w galarecie_dania z drobiu_dania na jeden kęs_danie na Wielkanoc  faszerowana cykoria_przekąski_danie na karnawał_danie na babski wieczór  sałatka z kurczakiem i ananasem_przekąski i przystawki_sałatka z mięsem_dania na karnawał  sałatka gyros_danie z drobiu_karnawał_przyjącia

czwartek, 14 lutego 2019

Jeśli walentynki, to koniecznie danie/deser z afrodyzjakiem. Stawiam na czekoladę i dodaję płatki chili :). Trufle są wytrawne i pikantne.

trufle czekoladowe_trufle mocno czekoladowe_trufle wytrawne_trufle z mascarpone_deser na walentynki

Składniki:

  • 150 g mascarpone
  • 150 g czekolady gorzkiej (można inną, ale będą bardziej słodkie)
  • 1 łyżka rumu (lub inny dodatek smakowy - cynamon, skórka pomarańczowa, skórka otarta z limonki, sól, imbir, orzechy, inne bakalie,chili)

Polewa i dodatki:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka rumu
  • ew. dodatki/posypki - płatki chili, orzechy, migdały, goja, inne

Jak przygotować praliny czekoladowe?

Trufle. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mascarpone, rum lub inne dodatki, wymieszać i odstawić na godzinę do lodówki. Ze schłodzonej masy formować kulki i zanurzać w polewie. Ew. posypać chili lub innym dodatkiem.

Polewa. Połamaną czekoladę, masło i ew. rum rozpuścić w kąpieli wodnej.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne deser czekoladowe na walentynki:

kartofelki_domowe trufle_bez piekarnika  ciasto czekoladowe z musem czekoladowym_ciasto bezglutenowe_ciasto z kemem_ciasto z pianką czekoladową  gruszki w cieście czekoladowym_deser czekoladowy_babeczka czekoladowa z całą gruszką_deser bezglutenowy  babeczki czekoladowo-kawowe_baeczki ponczowe_babeczki z alkoholem  ciastko czekoladowa lawa_deser bez glutenu_deser na walentynki_ciastko z płynnym wnętrzem  Walentynkowy torcik tiramisu_ciasto czekoladowe_ciasto z kremem  ciasto czekoladowe caprese_ciasto migdałowe_ciasto bezglutenowe_ciasto bez mąki

wtorek, 12 lutego 2019

Maślana babka z orzeźwiającym smakiem cytryny. Puszysta, ale wilgotna, nie przesuszona. Dodatkowo nasączona syropem cytrynowym. Wspaniałe ciasto do poobiedniej kawy, ale też na świąteczny stół.

babka cytrynowa_ciasto cytrynowe_babka ucierana_babka na Wielkanoc

Składniki:

  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • 5 jajek 
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z jednej niewoskowanej cytryny
  • szczypta soli

Nasączenie:

  • 100 g cukru pudru
  • 100 ml soku z cytryny

Jak zrobić babkę cytrynową?

Formę posmarować masłem i wysypać tartą bułką.

Włączyć piekarnik na 180 ° C

Masło i cukier ze szczyptą soli utrzeć/zmiksować na puszystą masę. Dodawać kolejno i stopniowo po jednym jajku, ciągle intensywnie miksując. Dodać skórkę cytrynową.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy maślanej.

Ciasto przełożyć do foremki i piec w piekarniku ok. 60 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, chwilę przestudzić. Wyjąć babkę z formy, nakłuć wierzch patyczkiem i nasączyć sokiem z cytryny wymieszanym z cukrem pudrem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Z ulotki dołączonej do foremki Tchibo.

Wielkanocne babki i babeczki_zestawienie dań wielkanocnych

Przepisy na wielkanocne babki i babeczki

Inne przepisy na cytrusowe babki:

piaskowiec cytrynowy_ciasto ucierane_babka piaskowa_Wielkanoc  pomarańczowa babka gotowana_ciasto ucierane_ciasto piaskowe_Wielkanoc  babka ucierana z limonką_babka wielkanocna_ciasto ucierane  babka serowo-cytrynowa_ciasto ucierane_ciasto piaskowe_Wielkanoc  babka cytrynowa z lukrem_babka cytrynowa z cytrynowym lukrem i malinami_babka piaskowa_babka wielkanocna  pomarańczowy piskowiec_babka piaskowa_babka bezglutenowa  

czwartek, 07 lutego 2019

Nowa moda :). Dania mięsne zamieniam na rybne. I? W większości to udane eksperymenty. A ta modyfikacja należy do naszych ulubionych. Pikantna, korzenna, rozgrzewająca, sycąca i zdrowa zupa rybna.

Pyszna, polecam z całego serca :).

flaczki z pstrąga_zupa rybna_rozgrzewające danie_obiad na niedzielę

Przepis na flaczki z pstrąga:

  • 450-500 g filetu z pstrąga
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka 
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • mała cebulka
  • 1-2 łyżeczki masła (opcjonalnie)
  • przyprawy: sól, 5-6 ziarenek pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy, świeżo starta gałka muszkatołowa, 1/2-1 łyżeczki suszonego imbiru, łyżka majeranku, świeżo zmielony pieprz

Dodatki:

  • świeży chleb lub grzanki
  • natka pietruszki

Jak zrobić flaczki z pstrąga?

Pstrąga obrać ze skóry i pokroić w paski, lekko posolić, odstawić do lodówki.

Marchewki, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zalać wodą (ok.1 l), dodać cebulę, kawałek pora, listek, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i zagotować. Chwilę pogotować 8-10 minut. Dodać pokrojonego pstrąga, masło i gotować ok. 5 minut. Wyjąć cebulę i pora. Doprawić - dodać pieprz, gałkę, imbir, roztarty w dłoniach majeranek, ew. sól i gotowe :).

Można dodać białą zasmażkę (mąką + masło), ale po co?

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne gęste zupy, w tym rybne:

zupa rybna z pomidorami i groszkiem_danie jednogarnkowe_danie rybne_danie fit  zupa pstrągowa_zupa rybna_lekkie dania  halaszle_zupa rybna_danie jednogarnkowe_kuchnia węgierska  flaczki z kurczaka_zupa_danie jednogarnkowe_danie z drobiu  barszcz biały na kwasie z kapusty_zupy_kuchnia mazowiecka  kapustnica_zupa ze słodkiej kapusty_kapuśniak  zupa krem z soczewicy

piątek, 01 lutego 2019

Torcik walentynkowy. Czekoladowy, z kremem kajmakowym na bazie mascarpone. Ciasto szybkie, proste i efektowne. Torcik upiekłam już kolejny raz na bazie TEGO przepisu. Nam smakował :).

torcik czekoladowy z kremem kajmakowy_torcik czekoladowy z kremem mascarpone_torcik z polewą czekoladową

Przepis na torcik czekoladowy z kremem kajmakowym na bazie mascaropne.

Ciasto:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 80 g masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 250 g mascaropne
  • 250 g kajmaku

Polewa:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 g masła

Ozdoby:

  • róże (żywe kwiaty)
  • serduszka
  • inne w zależności od okazji

Jak zrobić torcik czekoladowy z kremem kajmakowym na bazie mascarpone?

Ciasto czekoladowe. Piekarnik włączyć na 175 °C. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę połamać i wraz z masłem wrzucić do garnka. Delikatnie podgrzewając i mieszając, rozpuścić. Dodać mleko, wymieszać (do uzyskania jednolitej masy).

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. 

Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę (mikserem na najwyższych obrotach przez 4-5 minut). Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodać mąkę i czekoladę. Ciasto przełożyć do foremki. Piec ok 43-45 minut, do suchego patyczka. Po 30 minutach od wyjęcia z piekarnika, okroić nożem wokół i przełożyć na paterę.

Krem. Mascarpone krótko zmiksować z kajmakiem. Zimny torcik przekroić na dwie lub trzy części i przełożyć kremem.

Przygotować polewę. Połamać czekoladę i wraz z masłem podgrzewając i mieszając, rozpuścić na wolnym ogniu. Lekko przestudzić, polać torcik.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne słodkości na walentynki:

gruszki w cieście czekoladowym_deser czekoladowy_babeczka czekoladowa z całą gruszką_deser bezglutenowy  babeczki czekoladowo-kawowe_baeczki ponczowe_babeczki z alkoholem  babeczki czekoladowe z kremem czekoladowym i malinami_tartaletki czekoladowe_babeczki z owocami_kruche babeczki  ciasto czekoladowe z musem czekoladowym_ciasto bezglutenowe_ciasto z kemem_ciasto z pianką czekoladową  ciasto czekoladowe caprese_ciasto migdałowe_ciasto bezglutenowe_ciasto bez mąki  Walentynkowy torcik tiramisu_ciasto czekoladowe_ciasto z kremem  ciasteczka tiramisu_ciastka z kremem_markizy_ciastka z alkoholem_kuchnia włoska

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 208