| < Wrzesień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
piątek, 23 września 2016

Kto lubi ryż zapiekany z jabłkami? O, widzę mnóstwo rąk w górze. Ja też lubię i często przygotowuję w różnych wariantach. Oprócz wersji podstawowej, z budyniem (jak TU) lub bezą. A dziś stara zapiekanka w nowym wydaniu. Zamiast ryżu kasza jaglana. Do tego kwaśne jabłka, cynamon i polewa śmietankowa. Czasami lubię słodkie obiady :).

kasza jaglana zapiekana z cynamonem i jabłkami_zapiekanka na słodko_kasza na słodko

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • szczypta soli
  • 1 kg kwaśnych jabłek (antonówki lub boskopy)
  • cukier do smaku
  • cynamon
  • 200 ml kwaśnej śmietany + cukier + cukier waniliowy do polewy
  • cynamon do oprószenia zapiekanki
  • masło do posmarowania formy

Wykonanie:

Kaszę wsypać do garnka z grubym dnem. Suchą prażyć, mieszając. Do gorącej kaszy wlać wrzątek, odcedzić. Ponownie kaszę wsypać do garnka, dolać dwie szklanki wrzątku, szczyptę soli i gotować do wygotowania wody.

Jabłka obrać, pokroić na cząstki, podgotować. Posłodzić do smaku, dodać cynamon.

Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Włożyć połowę kaszy, uprażone jabłka, ponownie warstwę kaszy. Posmarować śmietaną wymieszaną z cukrem.

Zapiekać w 180-200 °C 30-40 minut.

Gorącą oprószyć cynamonem.

Warianty:

*do jabłek można dodać rodzynki lub inne ulubione bakalie

**zamiast polewy na wierz położyć ugotowany budyń (tak jak w zapiekance ryżowej z jabłkami i budyniem)

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne obiady na słodko:

kugiel z chałki_puding z chałki z jabłkami i rodzynakmi_słodki obiad_kuchnia bez resztek_kuchnia żydowska  pieczone pierogi z suszonymi śliwkami i marcepanem_pierogi na słodko_pierogi krucho-drożdżowe  pierogi leniwe dla leniwych_pierogi z twarogu_kluski z twarogu_dania błyskawiczne  Naleśniki Gundel_naleśniki z orzechami_desery_kuchnia węgierska  ryż zapiekany z jabłkami i budyniem_słodki obiad_obiad bez mięsa

czwartek, 22 września 2016

Słynny deser amerykański banoffee to: spód ciasteczkowy, banany, kajmak i krem śmietankowy. A u mnie wersja imieninowa deseru - tort banoffee. Banany, krem śmietankowy, kajmak tak jak deserze, ale całość stabilizuje i nadaje odświętnego charakteru - biszkopt.

tort banoffee_trort z bananami_tort z kajmakiem_kotr z kremem_ciasto przekładane

Składniki biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
  • 1/2 szklanki mąki tortowej (u mnie orkiszowa)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Warstwa kremowa:

  • 500 g mascarpone
  • 200 g kremówki
  • 3 łyżki kajmaku

Warstwa śmietankowa:

  • 500 ml kremówki
  • 2 fixy do śmietany
  • 2  łyżki cukru pudru

Pozostałe składniki:

  • 3-4 banany (w zależności od wielkości) pokrojone w plastry i skropione sokiem z cytryny
  • puszka kajmaku (minus 3 łyżki do masy kremowej)
  • kakao do oprószenia tortu

Wykonanie biszkoptu:

Piekarnik włączyć na 180 °C. Dno formy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować masłem). Żółtka roztrzepać. Mąki przesiać. Białka ubić ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania dodawać po łyżce cukru. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i powoli dodać żółtka. Wyłączyć mikser i delikatnie przesypując, dodać mąkę. Wymieszać. Przełożyć do foremki, wyrównać, piec 35-45 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i energicznie postawić (wręcz uderzając) na desce. Zostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny okroić i wyjąć z formy. Przekroić na dwie części.

Krem:

Bardzo zimną śmietanę i mascarpone, wymieszać i ubić. Dodać kajmak i jeszcze raz wymieszać.

Warstwa śmietanowa:

Cukier puder wymieszać z fixami. Zimną śmietanę lekko ubić, dodać mieszankę cukru i zagęstników. Krótko ubijać.

Składanie:

Jedną z części biszkoptu położyć na paterze, na to banany, dalej krem, drugi biszkopt, kajmak, warstwę śmietankową. Całość oprószyć kakao. Dowolnie ozdobić.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

tort banoffee_trort z bananami_tort z kajmakiem_kotr z kremem_ciasto przekładane

Z bloga "Zjem to.

Inne torty:

torcik after eight_torcik czekoadowo-miętowy_torcik czekoladowy z musem z białej czekolady_torcik bezglutenowy  Tort kukułka_ciasto z kremem_ciasto bez pieczenia_ciasto z alkoholem_ciasto z owocami  ciasto czekoladowe z musem czekoladowym_ciasto bezglutenowe_ciasto z kemem_ciasto z pianką czekoladową  torcik czekoladowy after eight_ciasto czekoladowe_brownie  tort rodzynkowiec_ciasto czekoladowe_ciasto z kremem

niedziela, 18 września 2016

Jesienny placek ze śliwkami i kruszonką. Korzenny, rumowy, czekoladowy, na bazie koniakówki. Już taki na chłodniejsze dni. Zrobiłam go w przerwie między przetworami (powidła, czekośliwki, śliwki w occie, gruszki w occie), czyli nie jest absorbujący. A jaki dobry :).

placek karaibski ze śliwkami i kruszonką_murzynek z owocami_ciasto czekoladowe_ciasto z owocami

Składniki:

  • 200 g masła
  • 2 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 kopiaste łyżki kakao
  • 50 g rumu (ciemnego, mocnego)
  • 4 jajka (jeśli małe, 5)
  • 2 szklanki mąki
  • przyprawy korzenne (1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej)
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 60-70 dag śliwek
  • kruszonka (4,5 dag masła, 1/2 szklanki mąki, 3 łyżki cukru trzcinowego, łyżeczka cukru waniliowego lub cynamonu, szczypta soli)

Wykonanie:

Przygotować owoce - umyć, obrać, wysuszyć, przekroić wzdłuż na pół, wypestkować.

Przygotować kruszonkę - składniki rozetrzeć w palcach, tak przygotowaną wstawić do lodówki.

Masło, cukier, wodę i kakao zagotować. Odlać pół szklanki powstałego płynu. Przestudzić. Dodać żółtka, przesianą, razem z proszkiem do pieczenia i korzeniami, mąkę, rum. Ubić pianę ze szczyptą soli i dodać ją, delikatnie mieszając, do masy.  Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką prostokątnej formy.  Na wierzchu ułożyć śliwki skórką do dołu. Posypać kruszonką. Piec ok. 40-45 min (do suchego patyczka) w temperaturze 180 - 190 °C. Ciasto można polać odlanym płynem czekoladowy.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

placek karaibski ze śliwkami i kruszonką_murzynek z owocami_ciasto czekoladowe_ciasto z owocami

Inne ciasta i babeczki na bazie murzynka:

muffinki koniakówkowe_muffinki czekoladowe_przepisy na piknik_finger food  murzynek z porzeczakmi i galaretką_ciasto na lato_ciasto z galaretką_ciasto z czekoladą_ciasto z owocami  koniakówka_ciasto czekoladowe_ciasto ucierane  Nadziewane buziaczki_nadziewane czekoladowe muffinki_dania dla dzieci  torcik raffaello na koniakówce_torcik na murzynku_torcik kokosowy_torcik czekoladowy_ciasto czekoladowe z kremem

sobota, 17 września 2016

Od kilku lat nie robiłam jarzębiny. Zwykle było tak, że jarzębina w mojej okolicy albo uschła, albo zjadały ją ptaki. W tym roku zmiana - jest, a ja zrobiłam przetwory - jarzębinę do mięs i jarzębinówkę. Muszę jednak ostrzec, to przetwory zdecydowanie dla osób, które gustuję w gorzkawych smakach.

jarzębina do mięs i serów_przetwory do mięs_musztarda do mięs_dżem do mięs

Składniki:

  • 1 kg obranej jarzębiny
  • 60 dag twardych gruszek
  • 60 dag kwaśnych jabłek
  • 1 kg cukru
  • 2 łyżki koniaku lub innego aromatycznego alkoholu
  • 1 opakowanie substancji żelującej (takiej 2:1)

Wykonanie:

Jarzębinę umyć, osuszyć, włożyć do zamrażarki na 2 dni. Po ww. czasie wyjąć, wymieszać z cukrem i 1/4 szklanki wody. Przełożyć do dużego garnka z grubym dnem i zagotować na wolnym ogniu (trzeba uważać, by jarzębina nie przypaliła się). Gdy cukier się rozpuści, dodać obrane i pokrojone w kostkę gruszki i jabłka. Całość gotować 5-6 minut, po tym czasie dodać proszek żelujący, wymieszać i gotować zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu (u mnie - 3 minuty). Dodać koniak, zdjąć z ognia i wkładać do przygotowanych słoiczków. Zakręcać. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

 Smacznego :).

Znajdź mnie na fb

jarzębina do mięs i serów_przetwory do mięs_musztarda do mięs_dżem do mięs

Z "Wydania Specjalnego Kuchni - Dziadkowe Nalewki, Babcine Przetwory".

Inne słodkie przetwory do mięs i serów:

gruszki z tymiankiem_przetwory_przetwory do mięs i serów  Żurawina do mięs i serów_słodkie przetwory_przetwory do mięs  marynowane śliwki_śliwki w occie_słodkie marynaty_przetwory  dżem rubinowy z buraczków i orzechów do mięs i serów_przetwory  wiśnie w occie_marynaty owocowe_przetwory  dynia w occie_dynia marynowana_przetwory do mięs i serów  sałatka z zielonych pomidorów_przetwory   konfitura z czerwonej cebuli_konfitura do mięs i serów_dodatek do mięs_domowe przetwory  gruszki w ocie_marynaty owocowe_przetwory

czwartek, 15 września 2016

Cudowne, czekoladowe ciastka z kawałkami czekolady. W środku miękkie, z wierzchu chrupiące, bez grama mąki. Przygotowanie trwa dosłownie chwilkę, wystarczy wymieszać składniki i upiec :).

błyskawiczne ciastka czekoladowe_ciastka bez glutenu_ciastka z czekoladą

Składniki:

  • 3 białka
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżka rumu
  • szczypta soli
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g białej czekolady (miłośnikom wytrawnych wypieków polecam zamianę na gorzką)

Wykonanie:

Obie czekolady posiekać. Pozostałe składniki (białka, cukier, kakao, rum, sól) wymieszać razem z posiekaną czekoladą. Gotowe :).

Teraz tylko kłaść łyżką na blasze wyłożonej papierem, zachowując duże odstępy.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C 8-12 minut. Zdejmować z blachy po całkowitym ostygnięciu.

Na podstawie przepisu z "Moich wypieków".

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

błyskawiczne ciastka czekoladowe_ciastka bez glutenu_ciastka z czekoladą

Inne ciasteczka z czekoladą:

Pieguski orzechowe Sowy_ciasteczka orzechowe_ciasteczka z bakaliami_ciasteczka pełnoziarniste  chrupiące wafelki_wafelki domowe_blok w wafelku_czekoladopodobne  http://rodzinkawkuchni.blox.pl/2013/06/Ciasteczka-stopy-Yeti.html  ciastka czekoladowe ze snickersami_ciastka czekoladowe_ciastka kruche  ciastka gryczane_ciastka kakaowe_ciastka bezglutenowe

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 159