| < Maj 2015 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
wtorek, 26 maja 2015

Buchty - przytulone do siebie drożdżowe, słodkie bułeczki. W wersji wiosennej nadziane rabarbarem i posypane kruszonką, ale wnętrze można wypełnić: powidłami, marmoladą, masą serową czy makową. Można też pominąć kruszonkę, hmm...czy warto?

Przepis na ciasto z "Kuchni polskiej".

buchty z rabarabrem i kruszonką_słodkie bułki_bułki nadziewane

Składniki:

  • 50 dag mąki
  • 5 dag drożdży
  • ok. 1/4 l mleka (u mnie roślinne)
  • 3 żółtka
  • 10 dag cukru
  • 6 dag masła
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy (najlepiej domowy)
  • skórka otarta z cytryny
  • 2 dag masła do wyrabiania

Nadzienie:

  • rabarbar
  • cukier
  • cynamon
  • mąka ziemniaczana do oprószenia

Kruszonka:

  • 0,5 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 50 g masła
  • szczypta soli

Wykonanie:

Mąkę przesiać. Drożdże rozmieszać z cukrem, dodać 2 łyżki mąki i tyle mleka, by całość miała gęstość śmietany. Zostawić w ciepłym miejscu do wzburzenia (ok. 20 minut). Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać do mąki, mleka, soli  i wyrośniętego rozczynu. Całość dobrze wyrobić (do momentu, aż ciasto będzie gładkie, lśniące i będzie odstawać od ręki). Dodać rozpuszczone, letnie mało, skórkę i wanilię. Dobrze wyrobić. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

W tym czasie rabarbar obrać, pokroić, posypać cukrem, by puścił sok.

Wszystkie składniki przeznaczone na kruszonkę rozetrzeć między palcami i wstawić do lodówki.

Formę o średnicy 28 cm posmarować masłem i posypać mąką.

Rabarbar osączyć, oprószyć cynamonem i mąką ziemniaczaną.

Z wyrośniętego ciasta uformować wałek i podzielić na 12. Każdą część rozpłaszczyć, nałożyć rabarbar i zaklejać jak pączki czy knedle . Ręce przy formowaniu bułeczek maczać w maśle. Układać w foremce zlepieniem na dół. Posmarować pozostałym masłem. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto posypać kruszonką i piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 40-50 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić drewnianym patyczkiem.

Świetne na ciepło i na zimno, z sosem waniliowym lub lodami.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

buchty z rabarabrem i kruszonką_słodkie bułki_bułki nadziewane

akcja_rabarbarowa rewolucja_buchty drożdżowe z kruszonką i rabarbarem

Inne drożdżowe bułeczki:

drożdżówki z wiśniami i kruszonką_słodkie bułki_bułki z owocami_dania na lato  kołaczyki z serem_słodkie bułki drożdżowe_bułki nadziewane_kuchnia polska|  placek bułeczkowy z truskawkami_ciasto z owocami_ciasto drożdżowe_słodkie bułki  jagodzianki_bułki z jagodami_drożdżówki z jagodami

czwartek, 21 maja 2015

Syropy: z kwiatów czarnego bzu, z owoców czarnego bzu, sosnowy, z malin, z cebuli i z buraków; susz z: lipy, bzu, melisy, mięty, nagietka, rumianku; nalewki: wiśniowa na miodzie, malinowa  - to nasza domowa apteczka.

A jaka jest nalewka sosnowa? - mocna, żywiczna i raczej nie nadaje się do kawy, ale jako specyfik na kaszel, niezastąpiona.

Nalewka mamy Heleny.

nalewka sosnowa na kaszel_nalewka na pędach sosny_domowa apteczka

Składniki:

  • kilkanaście młodych pędów sosny (bez starych igieł)
  • 100-200 ml spirytusu
  • 1 duża łyżka miodu
  • sok z jednej cytryny

Wykonanie:

Pędy sosny zostawić na trzy dni w chłodnym miejscu. Po ww. czasie pędy pokroić i napełnić nimi słoik (tak do połowy). Zalać spirytusem, miodem i sokiem z cytryny. Po 2 dniach dodać 200-400 ml wody. Odstawić słoik na tydzień w ciemne i chłodne miejsce. Odcedzić, wlać do butelki, zakręcić i odstawić do piwnicy. Do spożycia nalewka gotowa jest dopiero jesienią.

Dawkowanie 3 razy dziennie po łyżeczce.

Przepis J. Haczyńskiego "Medycyna w pigułce" - "Claudia".

Na zdrowie :).

Znajdź mnie na fb.

nalewka sosnowa na kaszel_nalewka na pędach sosny_domowa apteczka

Inne zdrowotne przetwory:

wiśniówka na miodzie_nalewka wiśniowa_domowe alkohole  syrop z kwiatów czarnego bzu_jadalne kwiaty_syrop z hyćki_przetwory  smocza krew_nalewka malinowa_malinówka_nalewka z malin  aronia, maliny i inne owoce w soku własnym_słodkie przetwory_domowe przetwory

wtorek, 19 maja 2015

Bardzo, bardzo proste ciasto. Chyba najłatwiejsza drożdżówka jaką piekłam. Wystarczy wsypać do miski po kolei wszystkie składniki, poczekać, zamieszać i upiec. Tylko tyle! A jakie jest? Zdecydowanie to nie jest ciasto puszek, raczej ciężkie, ale dzięki temu długo zachowuje świeżość. Pasuje do niego rabarbar, choć równie trafnym dodatkiem będą jabłka, śliwki czy morele. No i na wierzchu ma kruszonkę :).

W sumie świetne, codzienne ciasto, w sam raz do poobiedniej kawki, na piknik, na śniadanie z kubkiem mleka.

Przepis z książki Ewy Wachowicz "Ewa gotuje. Ulubione". Inne przepisy Ewy Wachowicz zamieszczone na blogu to: babka drożdżowa, ciastka owsiane, szarlotka z rodzynkami i rumem oraz rolada schabowa z żurawiną.

drożdżówka sypana z rabarbarem_drożdżówka Ewy Wachowicz_łatwe ciasto_ciasto drożdżowe

Składniki:

  • 100 g drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju (o neutralnym smaku)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 4 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • rabarbar (zamiennie: śliwki, morele, jabłka)

Kruszonka:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • szczypta soli

Wykonanie:

Jajka roztrzepać. Mąkę przesiać.

W misce układać warstwami po kolei: rozkruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, jajka, olej, mleko, mąkę i sól. Zostawić na trzy godziny. W tym czasie masa będzie się burzyć, a składniki przenikać.

Wszystkie składniki przeznaczone na kruszonkę połączyć i odstawić do lodówki.

Rabarbar obrać i pokroić w kostkę.

Foremkę posmarować masłem.

Po 3 godzinach całość dokładnie wymieszać i przełożyć do formy. Na wierzchu ciasta położyć rabarbar i rozkruszoną kruszonkę.

Piec ok. 1 godziny w 200 °C.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

drożdżówka sypana z rabarbarem_drożdżówka Ewy Wachowicz_łatwe ciasto_ciasto drożdżowe

akcja_rabarbarowa rewolucja_drożdżówka sypana z rabarbarem

Inne ciasta z rabarbarem:

drożdżówka czekoladowa z rabarbarem_ciasto drożdżowe_ciasto czekoladowe_ciasto z rabarbarem  razowa szarlotka z rabarbarem i pianką_ciasto z jabłkami_jabłecznik z pianką_jabłecznik na kruchym cieście  kruche ciasto z porzeczkami i rabarbarem_ciasto z owocami  placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką_ciasto drożdżowe_ciasto z kruszonką  Ciasto rabarbarowe na piknik_przepisy na piknik_ciasta z owocami

czwartek, 14 maja 2015

Na blogu jakiś czas temu zamieściłam przepis na pleśniak, czyli kruche ciasto z masą owocową i bezową pianką. Dziś wersja ze starego zeszytu Mamy - z warstwą z dodatkiem kakao. W maju koniecznie z rabarbarem, a poza sezonem rabarbarowym ze śliwkami, jabłkami, agrestem, czy też powidłami lub marmoladą z pigwy.

pleśniak z rabarbarem_pleśniak z warstwą czekoladową_skubaniec_ciasto kruche z owocami

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 200 g masła
  • 6 jajek (rozdzielone)
  • 1/2 szklanki cukru pudru + do oprószenia ciasta
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki śmietany
  • łyżeczka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • szczypta soli
  • 1 pełna łyżka kakao
  • 1 szklanka cukru + do posypania rabarbaru
  • rabarbar lub inne owoce
  • ew. cynamon

Wykonanie:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól, masło - posiekać. Następnie dołożyć żółtka i śmietanę - szybko zagnieść ciasto. Zagniecione podzielić na 3 nierówne części - największa i najmniejsza zostaje biała, do średniej dodać kakao. Każdą z części owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę - dwie.

Rabarbar umyć, obrać i pokroić w 2 cm paski. Lekko posypać cukrem i ew. cynamonem (u mnie cynamon raczej zimą).

Przygotować formę o wymiarach 24x40 cm (wyłożyć papierem lub posmarować masłem).

Białą, największą cześć ciasta rozwałkować na dno foremki (można zetrzeć na tarce). Zapiec w 200 °C i wystudzić. 

Białka ubić. Do ubitych dodać stopniowo cukier (cały czas ubijając). Ubijać do momentu, aż masa będzie lśniąca i gładka.

Na wystudzone ciasto wyłożyć osączony rabarbar, na niego zetrzeć ciasto ciemne. Dalej ubite białka i biała, najmniejsza część ciasta.

Piec 45 minut.

Kroić wystudzone. Można oprószyć pudrem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

akcja_rabarbarowa rewolucja_pleśniak z rabarbarem

Inne ciasta z rabarbarem:

Muffinki z rabarbarem i migdałową kruszonką_przepisy na piknik_dania dla dzieci  razowa szarlotka z rabarbarem i pianką_ciasto z jabłkami_jabłecznik z pianką_jabłecznik na kruchym cieście  kruche ciasto z porzeczkami i rabarbarem_ciasto z owocami  pakieciki rabarbarowe_ciasteczka z rabarbarem_dania na piknik  Ciasto ucierane z rabarbarem_ciasto z owocami_przepisy na piknik

 

poniedziałek, 11 maja 2015

Pyszne, kruche tartaletki na ciepło. Nadziane szpinakiem z nutką czosnku i gałki muszkatołowej oraz jajkiem. Smaczna, zdrowa przystawka, przekąska, dodatek do barszczu.

Korpusy babeczek z blogu "Dorota smakuje".

babeczki ze szpinakiem_tarteletki ze szpinakiem_słone przekąski_eleganckie przystawki

Składniki babeczek (12 sztuk):

  • 100 g mąki pszennej
  • 200 g mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa)
  • 125 g masła
  • duże jajko
  • sól
  • ew. 1-2 łyżki zimnej wody

Składniki nadzienia:

  • 45 dag szpinaku mrożonego (lepiej 80 dag szpinaku świeżego)
  • 15 dag sera pleśniowego (u mnie owczy)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 5 dag twardego sera (parmezan, bursztyn, rubin)
  • oliwa pikantna do smażenia
  • sól, pieprz, świeżo starta gałka muszkatołowa
  • jajka przepiórcze 12 sztuk

Wykonanie tart:

Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Rozwałkować, wykrawać krążki o średnicy 9 cm. Foremkę do muffinek przewrócić do góry nogami, posmarować masłem. Kółka kłaść na wypukłych częściach foremki. Piec na słomkowy kolor w piekarniku rozgrzanym do 200 °C. Wyjąć z piekarnika, odczekać pięć minut i delikatnie zdjąć z foremki. Wystudzić. Można również zwyczajnie wyłożyć środki foremek do babeczek.

Wykonanie nadzienia:

Szpinak podsmażyć na oliwie (odparować), dodać przeciśnięty czosnek, pokruszony ser pleśniowy. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

 Do każdej foremki wkładać nadzienie szpinakowe, odrobinę startego sera i jajko. Zapiec w 200 °C.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

babeczki ze szpinakiem_tarteletki ze szpinakiem_słone przekąski_eleganckie przystawki

Inne wytrawne babeczki:

wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym_słone babeczki_kruche babeczki  wytrawne, pełnoziarniste muffinki_muffiny z boczkiem  wytrawne babeczki z nadziewane suszonymi pomidorami_słone babeczki_kruche babeczki_finger food  śniadaniowe muffinki z tymiankiem i fetą_wytrawne muffinki

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 128