| < Sierpień 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi
środa, 27 sierpnia 2014

W sam raz na chłodniejsze dni kruche ciastka z jabłkami, rodzynkami, rumem i cynamonem. Takie maleńkie jabłeczniki lub minitarty jabłkowe. Jeśli zrobimy je z patyczkami, będą zabawnymi lizakami na kinderball.

Z dodatku do "Twojego Stylu" - "Ciasta i ciasteczka" (z moimi zmianami).

ciastka z jabłkami_małe jabłeczniki_minitarty z jabłkami_kruche ciasteczka

Składniki ciasta:

  • 300 g mąki
  • 75 g cukru
  • 200 g zimnego masła
  • szczypta soli

Składniki nadzienia:

  • 2 kwaśne jabłka
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki rumu lub soku jabłkowego
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Do posmarowania ciastek:

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietanki

Wykonanie:

Z mąki, cukru, masła i soli zagnieść ciasto. Jeśli ciasto nie będzie chciało się zagnieść, można dodać łyżkę lodowatej wody. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.

Rodzynki umyć, osuszyć, skropić rumem i odstawić na 30 minut. Cukier wymieszać z cynamonem. Jabłka obrać, nie krojąc wyjąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić w plasterki i szybko skropić sokiem z cytryny.

Piekarnik rozgrzać do 200 °C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, wyciąć kółka, muszą być ciut większe niż krążki jabłek (u mnie było ich 24). W połowie wyciąć małe romby (to będą odpowietrzniki). Na każdym krążku położyć  plasterek jabłka, rodzynki i posypać cukrem (połowę zostawić na wierzch). Przykryć krążkiem z rombem. Sklejać i brzegi zaciskać widelcem.

Każde ciasteczko posmarować żółtkiem rozmieszanym ze śmietaną i posypać pozostałym cukrem. Jeśli chcemy, by ciastka były na patyku, właśnie w tym momencie trzeba wetknąć w ciastka patyczki.

Piec na złoty kolor 15-20 minut.

Studzić na kratce.

Znajdź mnie na fb.

ciastka z jabłkami_małe jabłeczniki_minitarty z jabłkami_kruche ciasteczka

Jabłkowe kółko i krzyżyk ;).

ciastka z jabłkami_małe jabłeczniki_minitarty z jabłkami_kruche ciasteczka

Inne ciasteczka z nadzieniem owocowym:

usteczka_ciastka z jabłkami_ciastka półfrancuskie_ciastka z owocami  pakieciki rabarbarowe_ciasteczka z rabarbarem_dania na piknik  kruche ciastka z orange curd_Boże Narodzenie_krem pomarańczowy_ciasteczka  wiatraczki serowe z morelami_ciasteczka z owocami_ciasto półfrancuskie

wtorek, 26 sierpnia 2014

Kilka dni temu pokazywałam nasz przepis na fasolę szparagową w słoikach na zimę. Dziś fasolka szparagowa z pomidorami. Obok lecza z cukinii, fasolki konserwowej, kiszonej kapusty i ogórków to jedna z naszych ulubionych zapraw, czyli przetworów (to taka pomorska nazwa regionalna :)). Można ją dodać do zupy, z dodatkiem kiełbasy lub sera może być oddzielnym daniem, sprawdza się także jako dodatek do dania głównego. Fasolka w ten sposób przygotowana jest bardziej twarda, niż zwykła konserwowa.

Specjalność mamy Heleny.

fasolka szparagowa w pomidorach na zimę_słone przetwory_przetwory na zimę

Składniki:

  • fasola
  • przecier pomidorowy (najlepiej TEN)

Wykonanie:

Fasolkę umyć, obciąć końcówki, blanszować parę minut (zalać gorącą wodą i gotować 5-6 minuty). Odlać gorącą wodę. Na chwilę zalać zimną wodą. Ponownie odlać.  Fasolkę, w zależności od upodobań, pokroić lub zostawić długą. Ułożyć ciasno w słoikach. Zalać wystudzonym przecierem pomidorowym. Pasteryzować dwa razy po 45 minut, tzn. jednego dnia 45 minut, wystudzić i następnego dnia 45 minut (czas pasteryzacji dotyczy słoików litrowych!). Można wydłużyć czas drugiej pasteryzacji do 60 minut.

Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Znajdź mnie na fb.

Inne przetwory z pomidorami:

Sos polski (pomidorowy)_warzywne pzretwory_domowy wyrób  Leczo z cukinii na zimę_przetwory_dania wegetariańskie  domowy keczup_przetwory z pomidorów_domowy wyrób  sałatka z zielonych pomidorów_przetwory

 

sobota, 23 sierpnia 2014

Przecier pomidorowy to pozycja obowiązkowa w naszej spiżarni. To z niego zimą gotujemy najlepsze pomidorówki, sosy pomidorowe do makaronów, do gołąbków, klopsików. Przecier przygotowujemy w dwóch wersjach bez dodatków i z ziołami. "Produktem ubocznym" przy przygotowaniu przecieru jest mój ulubiony biały sok pomidorowy.  Niezastąpiony do pasztecików, słonych tart, krokietów. Choć, jak głosi historyjka rodzinna, autor zdjęć po wyczerpujących wypadach rowerowych, przepychankach boiskowych (zwanych meczami) wpadał do piwnicy i jednym haustem wypijał litr zimnego soku. Oczywiście to było w czasach prehistorycznych :).

Przeciery pomidorowe przygotowuje cała rodzinka, ale specjalistą jest mama Helena.

Poniżej wersja z bazylią.

przecier pomidorowy na zimę z ziołami_przetwory z pomidorów_koncentrat pomidorowy

Składniki:

  • pomidory
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • ew. dodatki na 1 kg pomidorów garść posiekanej bazylii i 3 gałązki oregano

Wykonanie:

Pomidory umyć, pokroić na części, włożyć do sokownika i parować ok. 20-30 minut. Ważne! W czasie gotowania nie poruszać sokownikiem (sok nie będzie biały). Ostrożnie zlać sok (biały) do przygotowanych butelek lub słoików. Posolić, zakręci słoiki, postawić do góry dnem i przykryć.

Pozostałe na sicie pomidory przetrzeć. Posolić i posłodzić do smaku. Przetarte pomidory (już bez skórek i nasion) przelać do litrowych słoików. Pasteryzować 30 - 40 minut. Po ww. czasie słoiki wyjąć, dokręcić i postawić do góry dnem.

W wersji z ziołami do przetartych pomidorów dodać posiekaną bazylię i oregano. Doprawić solą i cukrem. Można dosypać pieprz. Przelać do garnka i gotować 10-15 minut. Wlać do przygotowanych słoików i pasteryzować 30-40 minut. I tak jak w poprzednim przypadku, po pasteryzacji słoiki wyjąć, dokręcić i postawić do góry dnem. Zostawić do wystygnięcia. 

Przeciery przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Znajdź mnie na fb.

Wersja bez dodatków.

przecier pomidorowy na zimę z ziołami_przetwory z pomidorów_koncentrat pomidorowy

Obie wersje.

przecier pomidorowy na zimę z ziołami_przetwory z pomidorów_koncentrat pomidorowy

Inne przetwory z pomidorami:

Sos polski (pomidorowy)_warzywne pzretwory_domowy wyrób  Leczo z cukinii na zimę_przetwory_dania wegetariańskie  domowy keczup_przetwory z pomidorów_domowy wyrób  sałatka z zielonych pomidorów_przetwory

środa, 20 sierpnia 2014

Ponownie na blogu pojawia się chleb gryczany. Dziś wersja z czosnkiem i chrzanem. Smakuje trochę jak...ogórki kiszone :). Poza tym jest pulchny, elastyczny (o ile chleb bezglutenowy może taki być) i ma piękny zapach. Strukturę chleba poprawia dodatek mielonego siemienia lnianego. A zapach nadają liście chrzanu, czosnek, gryka. Swoją drogą owijanie chleba w liście chrzanu, to stara metoda wypiekania pieczywa nieobca kuchni mazowieckiej (czyli wracam do korzeni).

Lekko ciepły, z masłem jest po prostu obłędny i obok chleba gryczanego z kaszą jest najlepszym chlebem bezglutenowym, jaki do tej pory piekłam.

Z blogu "Olga Smile".

Chleb gryczany z chrzanem i czosnkiem_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo

Składniki:

  • 400 g mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 pełne łyżki startego chrzanu
  • 2 łyżki siemienia lnianego + 200 ml wrzątku
  • 200 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • liście chrzanu do wyłożenia foremki i na wierzch

Wykonanie:

Czosnek obrać i przepuścić przez praskę.

Mielone siemię zalać wrzątkiem, wymieszać i zmiksować blenderem (powstanie mazista masa o konsystencji kisielu). Ostudzić.

Mąkę gryczaną, ziemniaczaną, drożdże, sól, cukier - wymieszać. Dodać olej, wystudzone siemię, wodę, chrzan, czosnek. Wymieszać i przez kilka minut wyrabiać mikserem. Odstawić na pięć minut. Jeśli po tym czasie ciasto jest za gęste, dodać wody (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany).

Foremkę wyłożyć liśćmi chrzanu. Przełożyć do niej masę na chleb (do połowy wysokości foremki). Wyrównać powierzchnię i położyć na wierzch liście chrzanu.

Zostawić w cieple na 40-60 minut.

Piec 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 °C (do suchego patyczka).

Wystawić z piekarnika i po 15 minutach wyjąć z foremki.

Studzić na kratce.

Znajdź mnie na fb.

Chleb gryczany z chrzanem i czosnkiem_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo

 Inne chleby:

chleb gryczany z kaszą_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo  chleb żytni ze śliwakmi_chleb na zakwasie_domowe pieczywo  chleb kukurydziany_chleb drożdżowy_domowe pieczywo  chleb gryczano-jaglany_chleb bezglutenowy_chleb domowy_chleb na drożdżach

wtorek, 19 sierpnia 2014

Jeden z moich ulubionych przetworów na zimę - fasolka szparagowa konserwowana. Dlaczego? Przecież nie zachwyca mocą dodatków, przyprawami z różnych stron świata, skomplikowanym wykonaniem. A jednak zimą, podobnie jak leczo z cukinii, jest wybawieniem w sytuacjach awaryjnych (czytaj brak czasu). Może być szybkim drugim daniem, jeśli dodamy ser lub mięso, ciepłym dodatkiem do dania głównego, sałatką na zimno, zupą, przekąską. 

Specjalność mamy Heleny.

fasolka szparagowa na zimę_fasolka konserwowa_przetwory na słono

Składniki:

  • Fasolka szparagowa
  • Woda
  • Sól (do smaku)

Wykonanie:

Fasolkę umyć, obciąć końcówki, blanszować parę minut (zalać gorącą wodą i gotować 2-3 minuty). Odlać gorącą wodę. Na chwilę zalać zimną wodą, by fasolka nie straciła koloru. Ponownie odlać.  Fasolkę, w zależności od upodobań, pokroić lub zostawić długą. Ułożyć ciasno w słoikach. Zalać przegotowaną, osoloną i wystudzoną wodą. Pasteryzować dwa razy po 45 minut, tzn. jednego dnia 45 minut, wystudzić i następnego dnia 45 minut (czas pasteryzacji dotyczy słoików litrowych!).

Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Na zdjęciu w tle fasola szparagowa w pomidorach.

fasolka szparagowa na zimę_fasolka konserwowa_przetwory na słono

Znajdź mnie na fb.

Inne przetwory na słono:

grzyby w occie_marynaty_przekąski_przetwory   cukinia w occie_marynata z cukinii_sałatka z cukinii na zimę_domowe przetwory  domowy keczup_przetwory z pomidorów_domowy wyrób  sałatka z zielonych pomidorów_przetwory

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 105