| < Styczeń 2015 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
poniedziałek, 26 stycznia 2015

Od pewnego momentu dieta bezglutenowa przestała mi przeszkadzać. Mam swoje chleby, ciastka, makarony, naleśniki, ba nawet pierogi (i nie myślę tu o wyrobach przemysłu spożywczego, tylko domowych), a mięso, owoce i warzywa nie zawierają glutenu. Jedyną rzeczą za którą tęsknię są drożdżówki. Ja miłośnik drożdżóweczek muszę rezygnować z moich ulubionych wypieków. Próbowałam wielokrotnie drożdżówek bezglutenowych, ale to były porażki. Jeśli smaczne, to nie trzymały formy, kruszyły się i rozpadały. Gdy jako tako były zwarte, to niesmaczne. A dzisiejsze bułeczki? Są najlepsze spośród przeze mnie wypróbowanych, bezglutenowe (ha, ha), kokosowo-sezamowe, przy czym kokos jest dominujący, lekko słodkie, z rodzynkami. Bardziej śniadaniowe, niż deserowe. Smaczne, ale jeszcze niezupełnie moje :). A może niepotrzebnie szukam tego samego, "glutenowego" smaku?

bułeczki bezglutenowe z rodzynkami_bułeczki kokosowo-sezamowe z rodzynkami_bułeczki drożdżowe_bułeczki deserowe

Składniki:

  • 150 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki sezamowej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 7 g suszonych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 80 g rodzynek
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki miodu
  • letnia woda ok. szklanki, ale trzeba dodawać ostrożnie, całość powinna mieć konsystencję gęstego budyniu
  • ew. cukier trzcinowy do posypania bułeczek

Wykonanie:

Mąkę gryczaną, sezamową, ziemniaczaną, kukurydzianą, wiórki, sól, drożdże, cukry - wymieszać. Dodać żółtka, olej, miód i powoli wodę, tyle by całość miała gęstość gęstego budyniu. Dobrze wyrobić. Dodać rodzynki i jeszcze raz wymieszać.

Odstawić do wyrośnięcia na godzinę - półtorej.

Przełożyć do posmarowanych masłem foremek muffinkowych i ew. posypać cukrem trzcinowym. Ponownie zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 190-200 °C ok. 30-35 minut.

Wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Na podstawie "Kuchni polskiej bez glutenu" Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej.

bułeczki bezglutenowe z rodzynkami_bułeczki kokosowo-sezamowe z rodzynkami_bułeczki drożdżowe_bułeczki deserowe

Inne bułeczki (w tym rodzynkowe dla glutenowców):

Zakręcone jagodzianki_bułki z jagodami_drożdżówki z jagodami_bułki ślimaczki z jagodami  bułeczki maślane_bułki drożdżowe_dania na piknik  kołaczyki z serem_słodkie bułki drożdżowe_bułki nadziewane_kuchnia polska|  bułki ślimaczki z czarnuszką_pieczywo_dania na piknik_domowe bułki

czwartek, 22 stycznia 2015

Z cyklu ze starego zeszytu - maminy sernik gotowany. Sernik bez pieczenia, przekładany herbatnikami, zwieńczony polewą czekoladową. Olbrzymi - z 2 kg białego sera. Odpowiedni na duże przyjęcie.

sernik gotowany_sernik bez pieczenia_sernik przekładany

Składniki:

  • 2 kg białego sera dwukrotnie zmielonego
  • 2 kostki masła (500 g, to przepis na starą wielkość kostek)
  • 4 szklanki cukru
  • 6 żółtek
  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mleka do rozpuszczenia mąki
  • 10 paczek herbatników (ilość uwzględnia ew. połamane i pokruszone ciastka)
  • ulubione bakalie (u mnie rodzynki ok. 1 szklanki)

Polewa:

  • 10 dag masła
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru

Wykonanie:

Dużą prostokątną formę (25 x 40 cm) posmarować masłem, wyłożyć pergaminem i ułożyć na dnie pierwszą warstwę herbatników.

Rodzynki umyć, sparzyć i osuszyć.

Ser, jajka, żółtka dobrze wymieszać. Masło rozpuścić z cukrem i cukrem waniliowym. Maślaną masę wlać do sera, wymieszać i postawić na ogniu. Doprowadzić do wrzenia (cały czas mieszając, by nie przypalić) i od chwili wrzenia gotować 10 minut (uwaga pryszcze). Po ww. czasie wlać mąkę rozmieszaną w mleku. Zagotować (ciągle mieszając) i jeszcze chwilę gotować, tak długo, aż masa straci surowy smak dodanej mąki. Wsypać rodzynki i wymieszać. Połowę masy położyć na pierwszą warstwę herbatników, przykryć drugą warstwą ciastek, wyłożyć drugą część masy serowej, a na nią ponownie herbatniki. Herbatniki polać polewą. Zostawić do ostygnięcia.

Sernik najlepszy jest na drugi, trzeci dzień.

Polewa:

Cukier, wodę masło, kakao, wymieszać i zagotować, cały czas mieszając.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

sernik gotowany_sernik bez pieczenia_sernik przekładany

Inne zimowe serniki:

Sernik amerykański_serniki  Sernik wiedeński_sernik  sernik pianka_sernik tradycyjny_Wielkanoc  sernik Turka_serniki_Wielkanoc

 

wtorek, 20 stycznia 2015

Mój przepis na tą sałatkę? Odkurz starą recepturę, zmodyfikuj składniki - gotowe. Tak, ta sałatka była królową wielu spotkań towarzyskich. Zestarzała się, zapomnieliśmy o niej, a teraz wróciła odświeżona i smaczna. Dawniej głównym składnikiem był ryż, teraz zamieniłam go na kaszę jaglaną, dodałam szczypiorek i wycofałam rodzynki. Efekt - rewelacja! Znów zakochaliśmy się :).

 sałatka z kaszą jaglaną i tuńczykiem_sałatka karnawałowa_sałatka błyskawiczna_danie z rybą

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wrzątku
  • puszka tuńczyka w oleju
  • puszka kukurydzy
  • 3/4 puszki ananasa
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • pęczek szczypiorku
  • 1-2 łyżki majonezu (ja dodaję jak najmniej, tylko tyle by skleić składniki)
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Kaszę wsypać do garnka, chwile prażyć. Zalać wrzątkiem (pryszcze) i odlać wodę. Ponownie garnek z kaszę postawić na ogniu, zalać szklanką wrzątku i gotować na wolnym ogniu do wygotowania wody. Ostudzić.

Szczypiorek posiekać.

Kukurydze odsączyć z zalewy.

Jajka pokroić w kostkę.

Ananasa osączyć i pokroić na kawałki.

Tuńczyka odlać z oleju.

Do miski wsypać kaszę, szczypiorek, kukurydzę, ananasa, kawałki tuńczyka, jajka, majonez i wymieszać. Całość doprawić solą i pieprzem. Schłodzić.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne karnawałowe sałatki:

zielona sałatka z awokado_dania wegetariańskie_Wielkanoc  sałatka z makaronem i ziarnami słonecznika_sałatka z mięsem_przytawki_drugie śniadanie  śledzie w kożuszku_sałatki_przystawki_śledzie pod pierzynką_dania na Wigilię  sałatka z czerwoną fasolą_danie błyskawiczne_danie z mięsem_danie karnawałowe  sałatka z kurczakiem i ananasem_przekąski i przystawki_sałatka z mięsem_dania na karnawał  sałatka warstwowa biała_sałatka z selerem konserwowym_sałatka z mięsem_danie na babski wieczór_danie na karnawał

niedziela, 18 stycznia 2015

Karnawałowa, kolorowa sałatka. Sery świetnie komponują się ze słodyczą winogron (ale to znane połączenie) i lekko gorzkim smakiem cykorii.

A dodać trzeba, że o tej porze roku, cykoria jest o wiele lepszym i zdrowszym rozwiązaniem od sałat. Ma mało kalorii, wiele cennych minerałów i witamin (m.in. potasu, miedzi, cynku, żelaza, kwasu foliowego), cudownie wpływa na wątrobę, nerki, na tworzenie czerwonych krwinek i pracę układu pokarmowego.

Obok faszerowanych łódek z cykorii, to mój drugi sposób na to zimowe warzywo.

sałatka z cykorią i camembertem_sałatka karnawałowa_sałatka wegetariańska_owoce na słono

Składniki:

  • 2 cykorie
  • kiść różowych winogron
  • jeden krążek sera camembert
  • 10 dag sera z zieloną pleśnią
  • pół owocu granatu
  • kilka listków natki
  • sos: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, sól, pieprz

Wykonanie:

Cykorie umyć, oddzielić stare listki, wyciąć głąby i podzielić na pojedyncze listki.

Ser z zieloną pleśnią pokroić w kostkę, camembert w trójkąty.

Winogrona przeciąć na pół (można wyjąć pestki).

Z granatu wyjąć nasiona.

Składniki sosu dobrze wymieszać.

Na talerzu ułożyć listki cykorii, na nich sery, winogrona, listki natki. Całość posypać nasionami granatu i skropić sosem. Schłodzić.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne karnawałowe sałatki:

sałatka z ciecierzycą i suszonymi pomidorami_sałatka wegetariańska_danie karnawałowe  sałatka gyros_danie z drobiu_karnawał_przyjącia  sałatka cypryjska_sałatka z mięsem_sałatka jak cezar_dania karnawałowe  sałatka kurczak-brokuły-suszone pomidory_dania na imprezy_dania karnawałowe





piątek, 16 stycznia 2015

Aromatyczny i rozgrzewający napój bez dodatku alkoholu. Bazą grzańca jest sok jabłkowy. Dodatki to przyprawy korzenne, kawałki jabłek i rodzynki. W zimowe i chłodne dni poprawia humor i otula ciepełkiem.

grzaniec bezalkoholowy_napój na chłodne dni_rozgrzewający napój

Składniki (na jedną porcję):

  • 250 ml soku jabłkowego
  • 1 laska cynamonu
  • 2-3 goździki
  • 1 anyż gwiaździsty
  • 1-2 łyżki drobnych rodzynek
  • 2-3 cząstki jabłka ze skórką
  • 1 ziarenko kardamonu
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1 mały kieliszek syropu cynamonowego
  • ew. szczypta gałki muszkatołowej i pieprzu 

Wykonanie:

Sok podgrzać razem z przyprawami i odstawić na 30-60 minut.

Ponownie podgrzać. Wlać do szklanki (przyprawy przecedzić), dodać rodzynki, laskę cynamonu i kawałki jabłek.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

grzaniec bezalkoholowy_napój na chłodne dni_rozgrzewający napój

Inne rozgrzewające napoje:

bombardino_grzaniec_ajerkoniak na ciepło_kuchnia włoska  glogg_grzane wino_kuchnia szwecka  krem imbirowo-rumowy do kawy_kogiel-mogiel  grzaniec z białego wina_napoje rozgrzewające_napoje na zimę

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 119