| < Październik 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
środa, 01 października 2014

Pigwowiec to bardzo popularna roślina ogródkowa. Pięknie kwitnie, cieszy oczy,  acz jej owoce są rzadko wykorzystywane w kuchni. A te drobne i bardzo intensywnie pachnąca owoce dają mnóstwo kulinarnych możliwości. Od nalewek (i tą już zamieściłam na blogu - TU), poprzez owoce w syropie (do herbaty), galaretki, konfitury, dżemy czy marmolady, aż po dodatki do pieczonych mięs. I dziś zamieszczam przepis na marmoladę czy też dżem - kwaśny, pachnący, bursztynowy. Wspaniały dodatek do chleba, naleśników, mdłych ciast, drożdżówek, tart linckich, a także koreczków, mięs, wędlin. Zapraszam i zachęcam do wypróbowania przepisu :).

Przepis z felietonu Agnieszki Kręglickiej ("Wysokie Obcasy").

marmolada z pigwy_dżem z pigwy_przetwory z owoców_domowe przetwory

Składniki:

  • pigwa
  • cukier - 400 g na każde 500 g przecieru z pigwy

Wykonanie:

Wyszorowane owoce, przekroić na ćwiartki, wybrać gniazda nasienne i włożyć do garnka. Gniazda położyć na gazie, zawiązać w woreczek i włożyć do garnka razem z owocami. Całość zalać wodą, tyle by przykryła owoce. Gotować do momentu, aż pigwy zaczną się rozpadać. Wbrew pozorom, trwa to bardzo krótko. Worek z nasionami wyjąć, wycisnąć. Owoce zmiksować na puree lub przetrzeć przez sito (wg mnie lepszą metodą jest przecieranie, mam marmolady wykonane jednym i drugim sposobem. Przecierane są bardziej aksamitne i gładkie). Przecier zważyć i na każde 500 g masy owocowej dodać 400 g cukru. Smażyć, ciągle mieszając (łatwo się przypala). Gdy masa zgęstniej i stanie się bursztynowa, przełożyć do przygotowanych słoików. Zakręcać, odwracać do góry dnem, przykryć kocem i zostawić do wystudzenia. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

marmolada z pigwy_dżem z pigwy_przetwory z owoców_domowe przetwory

Znajdź mnie na fb.

marmolada z pigwy_dżem z pigwy_przetwory z owoców_domowe przetwory

marmolada z pigwy_dżem z pigwy_przetwory z owoców_domowe przetwory

Inne jesienne przetwory:

mus dyniowo-pomarańczowy_dżem dyniowy_przetwory  przysmak jabłkowy_słodkie przetwory_mus jabłkowy  gruszki z tymiankiem_przetwory_przetwory do mięs i serów  korzeenny dżem śliwkowy_słodkie pzretwory_domowy wyrób

poniedziałek, 29 września 2014

Potrawa kuchni żydowskiej. Jesienna zapiekanka pachnąca cynamonem, z jabłkami i rodzynkami. Przysmak z cyklu kuchnia bez resztek (można użyć chałki czy drożdżówki drugiej świeżości :)). Dodam, że kugiel to popularne danie szabasowe i że słowo kugel oznacza w jidisz kulę. U mnie inaczej, zapiekanka prostokątna :).

Z książeczki "Kuchnia żydowska" (dodatek chyba do "Poradnika Domowego").

kugiel z chałki_zapiekanka na słodko_zapiekanka z jabłkami_zapiekanka z pieczywa_kuchnia bez resztek_kuchnia żydowska

Składniki:

  • 600 g chałki (może TEJ)
  • 4 duże kwaśne jabłka
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oliwy + 1 do posmarowania foremki
  • 100 g rodzynek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • mleko lub woda do namoczenia chałki

Wykonanie:

Bułkę pokroić, namoczyć w mleku.Odcisnąć.

Jabłka obrać i cieniutko pokroić w plasterki (szatkuję).

Rodzynki umyć, sparzyć i osączyć.

Jajka, cukier, oliwę, cynamon, sól - lekko ubić.

Wszystkie składniki połączyć, przełożyć do posmarowanej foremki. Można posypać wierzch cukrem cynamonowym.

Piec 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C.

Można jeść na ciepło z jogurtem, lodami, śmietaną, ale smakuje także na zimno. Może być drugim śniadaniem do szkoły. Po ostygnięciu tężeje.

kugiel z chałki_zapiekanka na słodko_zapiekanka z jabłkami_zapiekanka z pieczywa_kuchnia bez resztek_kuchnia żydowska

Znajdź mnie na fb.

Inne dania kuchni żydowskiej:

 chałka_ciasto drożdżowe  cymes z kurczakiem_dania z drobiu_marchewka z bakaliami 

czwartek, 25 września 2014

Już wielokrotnie pisałam, że jabłeczniki to nasze ulubione ciasta. Na blogu jest ich pokaźny zbiorek (można go zobaczyć TU). Gromadzę różne przepisy na jabłeczniki i próbujemy...i robimy rankingi. Choć muszę przyznać, że nie zawsze zgadzamy się ze sobą. Jedni uwielbiają jabłecznik sypany, inni serowy czy misiankowy. Ten plasuje się w połowie stawki. Kruche ciasto, duszone jabłka i pianka z kruszonką - tak wygląda. A jak smakuje? - nie jest za słodki, antonówki powodują, że jest zdecydowany (kwaśny), a cynamon przypomina, że już nadeszła jesień i czas na rozgrzewające dania :).

Przepis z programu "Taniec z garami".

jabłecznik mazurski_jabłecznik na kruchym cieście_jabłecznik z pianką_jabłecznik z kruszonką_szarlotka z jabłkami

Składniki:

  • 1,5 kg kwaśnych jabłek (antonówki, renety, boskopy)
  • cukier do jabłek (do smaku)
  • 1/2-1 łyżeczki cynamonu
  • 3 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 5 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru pudru do białek
  • szczypta soli (do białek i do ciasta)

Wykonanie:

Jabłka obrać, podzielić na cząstki i poddusić z odrobiną wody. Wystudzić. Osłodzić do smaku i dodać cynamon. Gdyby masa jabłkowa okazała się zbyt rzadka, osączyć na sicie.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Z cukru, mąki, masła, żółtek, proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Uformować kulę i chłodzić ok. 30 minut.

Blachę piekarnikową* wyłożyć papierem do pieczenia. 3/4 położyć na dno formy (ciasto jest cienkie). Na nie warstwę jabłek, dalej pianę i porwaną na niewielkie cząstki pozostałą część ciasta.

Piec 30-35 minut w 180-190 °C.

* piekąc ciasto na blasze piekarnikowej, nie trzeba zapiekać dołu ciasta. 

Znajdź mnie na fb.

jabłecznik mazurski_jabłecznik na kruchym cieście_jabłecznik z pianką_jabłecznik z kruszonką_szarlotka z jabłkami

Inne jabłeczniki i ciasta z jabłkami:

jabłecznik kruszonkowy_szarlotka_ciasto z owocami_ciasto kruche  Kanadyjska szarlotka Froda_jabłeczniki_ciasta z owocami  ciasto cynamonowe z jabłkami_ciasto korzenne_ciasto błyskawiczne  piernik z jabłkami_szybki piernik_babka piernikowa_ciasto z owocami 

środa, 24 września 2014

Półkruche ciasteczka z dodatkiem amoniaku. Zapach podczas pieczenia jest... dziwny, ale wystudzone pięknie pachną masłem i domowym ciastem.

Obok maszynkowych, kruchych z nadzieniem owocowym podstawowe ciasteczka mojej babci. I choć stary przepis zaginął, choć nowy to jeszcze nie to, przypominają dzieciństwo. A pomijając sentymenty, są przede wszystkim świetnym dodatkiem do kawy, herbaty, kakao. Oprócz tego długo zachowują świeżość, dlatego mogą być żelaznym zapasem, na wypadek niespodziewanych gości.

Przepis z blogu "Magiel kuchenny".

Amoniaczki_kruche ciasteczka_ciasteczka z cukrem_ciasteczka z amoniakiem

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1/2 szklanki cukru
  • 120 g masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki amoniaku
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • białko do posmarowania ciastek
  • cukier kryształ lub perłowy do posypania

Wykonanie:

Żółtko, jajko, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, amoniak, sól - połączyć i zmiksować.

Mąkę przesiać, dodać do niej zimne masło i całość posiekać na proszek. Do mieszanki mączno-maślanej dodać zmiksowane wcześniej składniki i szybko zagnieść. Uformować z ciasta kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę.

Partie ciasta wyjmować z lodówki, wałkować, wykrawać ciasteczka dowolnych kształtów i układać na blasze wyłożonej pergaminem (trzeba zachować odstępy, ciasteczka rosną).

Ciasteczka posmarować lekko ubity białkiem i posypać cukrem.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190-200 °C na jasny, słomkowy kolor.

Znajdź mnie na fb.

Amoniaczki_kruche ciasteczka_ciasteczka z cukrem_ciasteczka z amoniakiem

Amoniaczki_kruche ciasteczka_ciasteczka z cukrem_ciasteczka z amoniakiem

Inne ciasteczka:

ciastka kręcone_cistka kruche_ciastka mszynkowe_kuchnia mazowiecka  ciastka francuskie Ani_drobne wypieki_ciastka z cukrem_Boże Narodzenie  ciastka cytrynowe Sansy Stark_ciastka kruche_ciastka dla moli książkowych_ciastka na Boże Narodzenie  kruche ciastka wg Michela Rouxa_ciasto kruche_drobne wypieki

wtorek, 23 września 2014

Nutella śliwkowa zwana czekośliwką, śliwką w czekoladzie, powidłami z czekoladą to nic innego jak dżem czy też powidła z kakao. Widziałam ją na wielu blogach, w sklepach, osoby, które jadły, zachęcały mnie do zrobienia, ale jakoś tak nie przemawiało do mnie to połączenie. Dlaczego? - nie wiem. Przecież śliwki i czekolada to dobra spółka. A jednak? Myślałam - jak takie cudowne powidła popsuć dosypując kakao? Nie, to jakaś profanacja! W końcu ciekawość zwyciężyła. Zrobiłam i oszalałam. Czekośliwka jest cudowna. Smak przypomina najlepszą pod słońcem śliwkę w czekoladzie z Dobrego Miasta. Może brakuje jedynie kapki rumu? Eksperymenty w toku :).

Na podstawie przepisu z "W kuchennym oknie".

nutella śliwkowa_powidła z czekoladą_czekośliwka_śliwka w czekoladzie_przetwory domowe

Składniki:

  • 2 kg wypestkowanych śliwek
  • 300-400 g cukru
  • 100 g kakao
  • +woda

nutella śliwkowa_powidła z czekoladą_czekośliwka_śliwka w czekoladzie_przetwory domowe

Wykonanie:

Śliwki umyć, przepołowić i wypestkować. Włożyć do garnka z grubym dnem, wlać odrobinę wody na dno i gotować ok. 1,5 - 2 godzin, ciągle mieszając.

Zostawić do następnego dnia bez przekrycia.

Powoli rozgrzać. Gotować 1,5 - 2 godzin, ciągle mieszając (teraz masa jest bardziej podatna na przypalanie, trzeba uważać).

Dodać cukier i kakao rozmieszane w niewielkiej ilości wrzątku. Gotować ok. 10-15 minut.

Przekładać do przygotowanych słoików. Zakręcać i stawiać do góry dnem. Przykryć kocem lub ręcznikiem i zostawić do ostudzenia.

Przechowywać w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu.

Znajdź mnie na fb.

nutella śliwkowa_powidła z czekoladą_czekośliwka_śliwka w czekoladzie_przetwory domowe

Inne jesienne przetwory:

przysmak jabłkowy_słodkie przetwory_mus jabłkowy  tradycyjne powidła śliwkowe_słodkie przetwory  korzeenny dżem śliwkowy_słodkie pzretwory_domowy wyrób  mus dyniowo-pomarańczowy_dżem dyniowy_przetwory

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 109