| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
czwartek, 20 lipca 2017

Serniczki na zimno na serkach homogenizowanych z kwaśną żelką porzeczkową. Na upały - koniecznie :).

serniczki na zimno z czerwonymi porzeczkami_serniczki z żelką porzeczkową_serniczki z galaretką_sernik na zimno na serkach homogenizowanych

Składniki - masa serowa (na 6 porcji):

  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 200 g kwaśnej kremówki
  • ew. cukier do dosłodzenia
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki mleka

Żelka porzeczkowa:

  • 300 g obranych czerwonych porzeczek
  • 3-4 łyżki cukru (najlepiej do smaku)
  • 1,5 łyżeczki żelatyny

Dodatki:

  • Biszkopty na dno salaterek
  • melisa i porzeczki do ozdoby

Wykonanie:

Spód. Na dnie salaterek rozłożyć biszkopty.

Sernik. Żelatynę rozpuścić w mleku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na moim opakowaniu jest napisane - namoczyć w zimnym płynie, po 20 minutach podgrzać do rozpuszczenia. Nie dopuścić do zagotowania (żelatyna straci swoje właściwości).

Śmietanę ubić.

Letnią żelatynę wymieszać z serkiem homogenizowanym i delikatnie połączyć z ubitą śmietaną. Przełożyć na biszkopty. Wstawić do lodówki, do stężenia.

Żelka. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody. Porzeczki wymieszać z cukrem, lekko zgnieść. Zagotować. Przetrzeć, by masa była gładka bez pestek. Zmierzyć powstały płyn, powinno być 250 ml (jeśli nie, dodać wodę), ew. doprawić. Zagotować, zdjąć z ognia, dodać żelatynę (najlepiej z żelatyną postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu), wymieszać. Zostawić do wystudzenia. Tężejącą masę położyć zastygniętych serniczkach.

Całość schłodzić.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

serniczki na zimno z czerwonymi porzeczkami_serniczki z żelką porzeczkową_serniczki z galaretką_sernik na zimno na serkach homogenizowanych

Inne serniki na lato:

sernik na zimno z czekoladą i czereśniami_sernik na zimno z twarogu_sernik na zimno z galaretką  sernik na zimno z malinami na bezowym spodzie_sernik na zimno z twarogu_sernik bezglutenowy_sernik z galaretką  sernik gotowany z domową galaretką_ciasto bez pieczenia_ciasto bezgutenowe_sernik na zimno  sernik Malakoff_sernik gotowany_sernik przekładany_sernik bez pieczenia_sernik na biszkoptach_sernik wielkanocny  kremowy sernik z polewą jeżynową_sernik na spodzie czekoladowo-owsianym_sernik kremowy_sernik bezglutenowy  sernik z brzoskwiniami i frużeliną truskawkową_sernik z owocami_sernik na kruchym spodzie_sernik z pianką  sernik z białą czekoladą i malinami_serniki_ciasta z owocami_ciasta z czekoladą

wtorek, 18 lipca 2017

Cóż, zwykle tak bywa, że potrawy często pojawiające się na naszym stole, nie pojawiają się na blogu. Bo...są zwykłe, zawsze można przecież je wstawić. A to danie lubię niezmienne od lat. Dlaczego? Można przygotować je w różnych wersjach, jest błyskawiczne, nadaje się na każdą porę roku i jest smaczne. A dziś makaron z bobem. Taki miks stylów włoskiego i Polski Wschodniej. Zachęcam do wypróbowania, tym bardziej, że bób to wyjątkowo cenne warzywo. Bogate źródło białka, witamin (w tym kwas foliowy) i składników mineralnych (ma sporo żelaza), odkwasza organizm, stabilizuje poziom cukru we krwi, zapobiega rozwojowi raka i zawiera stosunkowo mało kalorii. 

makaron w sosie serowym z bobem_danie na lato_danie wegetariańskie_szybki makaron_błyskawiczny obiad

Składniki:

  • 25 dag makaronu
  • 50 dag bobu
  • 20 dag gorgonzoli (pikantnej)
  • 200 ml kremówki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

Nasiona bobu umyć i gotować w niewielkiej ilości wrzątku, bez soli ok. 5 minut (starszy dłużej). Zestawić z ognia odlać i zahartować (przelać zimną wodą, zahamujemy proces gotowania). Zdjąć skórkę z nasion. Obrane osolić i wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Ser pokruszyć, włożyć do garnka, dodać śmietanę i rozpuścić. Wsypać koperek i bób.

Do sosu dodać makaron, wymieszać delikatnie.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. 

Inne dania z makaronem:

muszle z kurczakiem i mascarpone_makaron z mięsem_pasta_kuchnia włoska_dania błyskawiczne  Penne z cukinią i kurczakiem_makarony_dnia z drobiu_przepisy na lato_dania błyskawiczne  tagliatelle z klopsikami w sosie pomidorowym_mkarony_dania z drobiu_kuchnia włoska  farfalle z tuńczykiem_makaron z tuńczykiem_błyskawiczne dania  Makaron radziwiłłowski z jagodami kamczackimi_makarony_kuchnia mazowiecka

czwartek, 13 lipca 2017

Jakiś czas temu zamieściłam na blogu przepis na tartą różę. I tak zastanawiam się, kto z niego skorzysta? Dużo zachodu, a do czego tego użyć? Wprawdzie pisałam, że do kremu, lemoniady, bułeczek, trufli, ale to takie niekonkretne...A oto coś namacalnego - torcik bezowy z różanym kremem mascarpone i malinami. Zachwyca zapachem i smakiem no i tak słodko wygląda :).

torcik bezowy z kremem różanym i malinami_tort z kremem z płatków róży_tort z kremem mascarpone

Składniki blatu bezowego:

  • 1/2 szklanki białek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • łyżeczka soku cytrynowego
  • szczypta soli

Składniki kremu różanego:

  • 250 g mascarpone
  • 200 g kwaśnej kremówki
  • 3 łyżki musu z płatków róży (przepis TU)

Dodatki:

Wykonanie:

Blaty bezowe. Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 24 cm.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać powoli cukier (po łyżce). Po każdej partii cukru dokładnie miksując. Całość ubijać do momentu aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Dodać sok, wymieszać i przełożyć na narysowany okrąg. Suszyć w 100 °C przez 3 godziny lub dłużej (do momentu aż beza będzie krucha i chrupiąca). Pozostawić w otwartym piekarniku do wystudzenia. Zwykle suszenie rozkładam na dwa dni. Najpierw włączam piekarnik na 2 godziny, zostawiam blaty w uchylonym piekarniku na noc i następnego dnia dosuszam. I zwykle suszę trzy blaty na raz, a potem wykorzystuje do różnych ciast, deserów, tortów.

Krem. Zmiksować mascarpone, kremówkę i mus różany na gęsty krem.

Składanie. Owoce umyć, osuszyć.

Na tortownicy położyć kleks kremu (dzięki temu tort nie będzie się przesuwał), blat bezowy, krem i owoce. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Tuż przed podaniem ozdobić melisą i ew. oprószyć cukrem różanym.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

torcik bezowy z kremem różanym i malinami_tort z kremem z płatków róży_tort z kremem mascarponeInne torty bezowe na lato:

tort bezowy z truskawkami_ciasto bezowe_ciasto z owocami_ciasto z kremem  torcik bezowy z kremem limonkowy i owocami leśnymi_tort bezowy_tort z kremem mascarpone_tort na lato  tort bezowy stracciatella z jagodami_ciasto z kremem_ciiasto z owocami  tort bezowy lodowy z malinami_tort na lato_tort cytrynowy  Tort bezowo-kokosowy z truskawkami_torty_przepisy na lato  biały tort_tort Eton Mess_tort ucierany_tort z bezami_tort z truskawkami   

wtorek, 11 lipca 2017

Energetyzujący i orzeźwiający napój na upały.

herbata mrożona z syropem z kwiatów czarnego bzu i limonką_herbata zielona_napój na upały

Składniki:

  • 1,5 l mocnej, zielonej herbaty 
  • 1/3 szklanki syropu z kwiatów czarnego bzu (lub więcej do smaku)
  • 4-5 cm imbiru
  • 6 limonek
  • kostki lodu
  • ew. miód lub cukier trzcinowy do dosłodzenia herbaty 
  • po 1-2 listki melisy do każdej szklanki

Wykonanie:

Zaparzyłam mocną, zieloną herbatę. Dodałam do niej imbir obrany i pokrojony w cieniutkie plasterki. Wystudziłam i wstawiłam na kilka godzin do lodówki. Do zimnej herbaty dodałam syrop z czarnego bzu i sok z jednej limonki. Napój przecedziłam i przelałam do wysokich szklanek. Do każdej porcji dodałam kawałki limonki i kostki lodu. Teraz tylko słomka i SMACZNEGO :).

Znajdź mnie na fb.

herbata mrożona z syropem z kwiatów czarnego bzu i limonką_herbata zielona_napój na upały

Inne napoje na upały:

mrożona mokka z kostkami kawy_zimna kawa_kawa z mlekiem_napoje na lato  koktajl jagodowo_migdałowy_koktajl z kwaśnego mleka_koktajl na lato_nabiał roślinny  lemoniada_napój dla dzieci_naój na lato_napój na piknik  szpryc - drink na upały_napoje z alkoholem_drink z winem musującym_drink z apaerolem  bowl ananasowy_napój alkoholowy  placki z kaszy jaglanej z koktajlem jagodowym_racuszki z kaszy jaglanej_danie bezglutenowe_danie bez mleka

niedziela, 09 lipca 2017

Sałatka zaskakująca - słodka, słona i pikantna. Pyszna na kolację, przyjęcie, do dań z grilla. 

pikantna sałatka z arbuzem_pikantna sałatka z fetą, melonem i arbuzem_owoce na słono

Składniki:

  • 1/2 pęczka rukoli (u mnie polna)
  • duży kawałek arbuza (tyle ile melona)
  • 1/3 melona (najlepiej biały, jest słodki i lekko słony)
  • słoiczek oliwek (70 g)
  • 100 g fety

Sos:

  • 1 łyżka pikantnej oliwy 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • łyżka syropu z agawy lub miodu
  • sól

Wykonanie:

Na dużym talerzy ułożyć rukolę. Na niej położyć kulki arbuza i melona ew. można pokroić w kostkę. Osączone oliwki i fetę pokrojoną w małą kostkę. Całość polać sosem.

Sos. Składniki wymieszać widelcem do uzyskania jednolitej emulsji.

Warianty:

*do sałatki dodać suszoną, surową szynkę

**do sosu zamiast soku z cytryny i miodu dodać gęstego, dobrej jakości octu balsamicznego

***całość posypać lekko podprażonym na suchej patelni siemieniem lnianym

pikantna sałatka z arbuzem_pikantna sałatka z fetą, melonem i arbuzem_owoce na słono

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne sałatki:

sałatki grillowe II - ze szparagami, nicejska, zielona_sałatki_przystawki caprese na patyku_przekąski_finger food_kuchnia włoska sałatki na grilla_sałatka grecka_sałatka ze szpinakiem_sałatka z rzodkiewkami_dodatki do dań z grilla sałatka cypryjska_sałatka z mięsem_sałatka jak cezar_dania karnawałowe miodowy kurczak z roszponką_dania z drobiu_sałatka z marynowanymi owocami  sałatka truskawkowa passe_truskawki wytrawnie 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 178