| < Sierpień 2015 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
poniedziałek, 03 sierpnia 2015

Rok rocznie przetwarzam moc wiśni. Dżemy, soki, konfitury, w occie, z pieprzem, suszone (w dwóch wersjach), nalewki i ostatnie moje odkrycia - czekowiśnie, wiśnie w rumie, w amaretto i wiśnie w cukrze (lub inaczej kandyzowane). Powoli postaram się zamieścić wszystkie moje nowości. A jakie są wiśnie w cukrze? - słodkie, sprężyste i o dziwo mają smak wiśni! (to tak w odróżnieniu od wiśni kandyzowanych kupowanych w sklepach). Takie wiśnie będą z pewnością świetnym dodatkiem do zimowych ciast i deserów!

Z "Kuchni polskiej".

wiśnie kandyzowane_wiśnie w cukrze_domowe przetwory

Składniki:

  • 1 kg wydrylowanych wiśni
  • 1 i 1/2 kg cukru
  • 1/2 l  wody
  • ew. ekstrakt migdałowy lub sok z cytryny

Wykonanie:

Wiśnie umyć i wydrylować. Z wody i 1 i 1/4 kg cukru ugotować syrop. Do gorącego syropu wrzucić wiśnie. Całość gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut. Wystudzić, zostawić do następnego dnia. Następnie zagotować na niewielkim ogniu i gotować. powoli aż owoce staną się szkliste. Wystudzić, osączyć, przełożyć na tace i wysuszyć. Wiśnie powinny być wysuszone, ale wilgotne w środku. Przekładać do przygotowanych słoików przesypując pozostałym cukrem. Zakręcać.

Powstały syrop zagotowałam i zamknęłam w słoikach (wyszły 2 słoiki dżemowe). Będzie zimowym dodatkiem do budyniów, herbaty, kaszy manny.

Smacznego :). 

Znajdź mnie na fb.

wiśnie kandyzowane_wiśnie w cukrze_domowe przetwory

Inne przetwory z wiśni:

konfitura z wiśni z zielonym pieprzem_domowa konfitura_niespotykane przetwory  wiśnie w occie_marynaty owocowe_przetwory  wiśniówka na miodzie_nalewka wiśniowa_domowe alkohole  konfitura wiśniowa z kokosem_konfitury_przetwory

sobota, 01 sierpnia 2015

Soków w naszej spiżarni jest na prawdę dużo - z porzeczek czerwonych, białych i czarnych, z malin, jeżyn, truskawek, jabłek, wiśni i jako jedyny wytrawny, nasz rarytas - z pomidorów. Robimy je dwoma sposobami z parownika i "z okna", czyli taki starodawny, lekko winny, uwielbiany przez dorosłych, przez dzieci niekoniecznie (pewnie przez ten winny posmak).

Taki soczek zimą do herbaty lub zamiast herbaty, do przygotowywania kisieli i galaretek, jako dodatek do kaszy czy budyniu, a malinowy na przeziębienie - niezastąpiony.

domowy sok wiśniowy, jeżynowy, porzeczkowy_domowe soki do picia_soki z parownika_soki z sokownika_słodkie przetwory

Składniki:

  • 5 kg wiśni lub porzeczek, lub jeżyn
  • 1 kg 200 g cukru do wiśni, 75 dag - 1 kg do porzeczek i jeżyn

Wykonanie:

Owoce przebrać, umyć, osuszyć (wiśni nie trzeba drylować). Przełożyć owoce na sito parownika, przesypując cukrem. Do ostatniej części parownika wlać wodę. Całość przykryć i gotować na wolnym ogniu. Pod wpływem ogrzewania sok z owoców spływa do środkowego naczynia umieszczonego pod sitem. Sok odprowadzać za pomocą rurki przymocowanej do środkowej części sokownika do przygotowanych butelek lub słoików *. Szybko wystudzić.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. 

*mój sposób na słoiki do przetworów? Dokładnie myje słoiki i nakrętki. Układam na tacy piekarnikowej, wstawiam do zimnego piekarnika. Włączam piekarnik na 120 °C i "piekę" słoiki przez ok. 40 minut. Zostawiam do wystudzenia.

domowy sok wiśniowy, jeżynowy, porzeczkowy_domowe soki do picia_soki z parownika_soki z sokownika_słodkie przetwory

Na zdjęciu na pierwszym planie sok jeżynowy, dalej z czerwonej porzeczki i ostatni z wiśni.

domowy sok wiśniowy, jeżynowy, porzeczkowy_domowe soki do picia_soki z parownika_soki z sokownika_słodkie przetwory

Inne przetwory z owoców lata:

konfitura z wiśni z zielonym pieprzem_domowa konfitura_niespotykane przetwory  wiśniówka na miodzie_nalewka wiśniowa_domowe alkohole  konfitura brzoskwiniowa_konfitura tradycyjna_konfitura domowa_słodkie przetwory  dżem malinowy_słodkie przetwory_domowe przetwory

środa, 29 lipca 2015

Pyszna zapiekanka z ziemniaków, łososia i koperku. Tak koperku. Koperek jest niezbędny, najlepiej z grządki, intensywnie pachnący.

Zapiekanka świetnie nadaje się na obiad, wczesną kolację. Można ją jeść na ciepło i zimno. A dodatki? Ogórki, sałatka z kapusty (taka najprostsza z koperkiem) i białe, lekkie wino. Hmmm...rewelacja! Tak, dla tej zapiekanki jestem w stanie pokochać Szwecję :). 

A jeszcze jedna uwaga. Zapiekankę zalewa się płynem jajeczno-mlecznym, co nadaje jej lekko omletowy charakter i to nie wszystkim odpowiada.

Na podstawie "Kulinarnego Atlasu Świata".

zapiekanka z łososiem_łosoś z ziemniakami_kuchnia szwedzka_obiad na lato

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 50 dag filetów z łososia (bez skóry)
  • 4 jajka
  • 300 ml mleka
  • 50-80 g masła
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować prawie do miękkości. Pokroić w grube plastry.

Łososia pokroić w paski.

Jajka rozmącić z mlekiem i posolić.

Prostokątną formę do zapiekania posmarować masłem.

Układać warstwami: ziemniaki - łosoś - ostatnia warstwa ziemniaki. Każdą warstwę lekko osolić i oprószyć pieprzem. Całość zalać masą jajeczną.

Zapiekać w 200-210 °C ok. 40 minut.

Masło rozpuścić. Dodać do niego posiekany koperek. I taką masą polać zapiekankę.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

akcja_skandynawskie lato 2015_zapiekanka z łososia|

Inne dania z ryb:

łosoś na szpinaku z makaronem naleśnikowym_ryby_szpinak_dania błyskawiczne  sałatka z wędzonym pstrągiem i bobem_sałatka z rybą_lekkie danie  śledzie po grecku_śledzie w jarzynach_danie postne_przystawka_danie na Boże Narodzenie  pieczony łosoś ze szparagami_łosoś z grilla_błyskawiczny obiad_danie na piątek

wtorek, 28 lipca 2015

Drożdżówka z wiśniami to również obowiązkowe ciasto w naszej lipcowej kuchni. Zwykle robię TEN placek lub TE drożdżówki, ale muszę eksperymentować i szukać nowych przepisów, dlatego tym razem skorzystałam z receptury pani Ewy Wachowicz zamieszczonej w książce "Ewa gotuje. Ulubione". I co? W cieście jest mało cukru, jajek i tłuszczu, w związku z czym bardziej przypomina słodką bułkę czy chałkę niż klasyczny placek drożdżowy. Moje dziecko posunęło się nawet dalej i powiedziało, że to słodka pizza :).   

placek z wiśniami Ewy Wachowicz_placek drożdżowy z wiśniami_ciasto Ewy Wachowicz_ciasto na lato

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg wiśni
  • 30 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 kg mąki
  • 40 g masła
  • 1 jajko
  • skórka otarta z cytryny
  • ew. płatki migdałowe do posypania

Kruszonka:

  • 150 g mąki
  • 100 g cukru
  • 80 g masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)

Wykonanie:

Drożdże rozmieszać z cukrem, dodać do nich mleko i trochę mąki. Zostawić w ciepłym miejscu do wzburzenia (ok. 20 minut).

Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn, wyrobić i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (ok.1 i 1/2 godziny)*.

Do wyrośniętego ciasta dodać skórkę, jajko i roztopione, letnie masło. Dobrze wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.

Wrośnięte ciasto rozwałkować na wielkość blachy piekarnikowej, położyć na nim wydrylowane i osączone wiśnie, posypać kruszonką (składniki kruszonki połączyć palcami). Znów zostawić do wyrośnięcia.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C przez 20-25 minut.

*zrobiłam ciasto na raz, czyli po wyrośnięciu rozczynu, dodałam wszystkie składniki, wyrobiłam i zostawiłam do wyrośnięcia.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne drożdżówki z owocami:

placek drożdżowy z wiśniami_ciasto drożdżowe_ciasto z owocami  Łatwa drożdżówka z owocami i kruszonką_ciasto z owocami_ciasto drożdżowe_łatwe ciasto  chałka z marmoladą z pigwy_ciasto drożdżowe z owocami  róża z twarogiem i borówkami_rolada drożdżowa_ciasto z owocami

sobota, 25 lipca 2015

Piniata to popularna, w krajach latynoskich, zabawa bożonarodzeniowa. Polega na rozbijaniu kuli wypełnionej słodyczami. Piniata to także zabawa urodzinowa meksykańskich dzieci. I to urodzinowa wersja piniaty przenosi się do Europy i Ameryki Północnej. Bo czyż nie jest świetnym pomysłem rozbicie kuli wypełnionej słodyczami? A tort? To ciasto faszerowane drobnymi łakociami.

Jak zrobić tort -niespodziankę? Wystarczy upiec dwie ulubione, jednakowe, niewielkie babki, wydrążyć ich środki, nałożyć do wnętrza drobnych słodkości, skleić obie babki dowolnym kremem, posmarować i ozdobić wierzch - gotowe!

Moją pierwszą piniatę upiekłam na imieniny dokładnie według pomysłu Cukrowej Wróżki. Ciasto zaproponowane przez autorkę było wilgotne, gliniaste, przypominało muffinkowe. Stwierdziłam, że lepsza będzie babka mamy Heleny i tak zrobiłam. Wersja na bazie babki ucieranej wg nas jest lepsza. Kremu jednak nie zmieniłam. Odpowiada nam jego słodko-kwaśny smak. 

Pinata_tort dla dzieci_tort faszerowany słodyczami_tort kula

Składniki na dwie babki:

  • 40 dag mąki pszennej
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 30 dag miękkiego masła
  • 30 dag cukru pudru
  • otarta skórka z dwóch cytryn
  • sok z dwóch cytryn
  • 8 dużych jaj (nie z lodówki)
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy (najlepiej domowy)

Składniki kremu:

  • 250 g serka kremowego
  • 300 ml śmietany 36 %
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Ponadto:

  • draże, żelki, czekoladki, drobne ciastka...inne

Wykonanie:

Przygotować dwie babkowe foremki bez komina o wysokości 10 cm (posmarować masłem i wysypać tartą bułką).

Mąki z proszkiem przesiać.

Masło utrzeć na puch (do momentu, aż będzie jasne i puszyste). Dodawać po jednym żółtku, za każdym razem dokładnie ucierając. Stopniowo wsypać puder, skórkę, sok, cukier waniliowy. Starannie utrzeć. Ubić pianę ze szczyptą soli, dodać do masy przesypując mąką. Lekko wymieszać. Piec 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C (lub do suchego patyczka).

Babki ostudzić. Skroić równo wierzchy, wydrążyć środki łyżeczką (niezbyt mocno! Ciasto musi zachować kształt i być stabilne). Mniej wydrążyć środek tej babki, która będzie górną  częścią ciasta.

Przygotować krem. Twarożek rozmieszać z cukrem i wanilią. Dodać do niego stopniowo śmietanę, cały czas miksując.

Do jednej z babek nałożyć słodycze (z górką). Posmarować brzegi masą, położyć drugą bakę i lekko docisnąć. Wierzch posmarować kremem i ozdobić.

Uwaga:

*tort jest duuuuży.

**z okruchów, które pozostały po wydrążeniu babki zrobiłam bajaderki.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne słodycze na dziecięce przyjęcia, bale, urodziny:

Tort baranek Szon_ciasta z kremem_ciasta z owocami_dania dla dzieci  Babeczki motylki_ciasto ucierane_cupcakes_babeczki z kremem_dania dla dzieci_kinderbal  http://rodzinkawkuchni.blox.pl/2013/06/Ciasteczka-stopy-Yeti.html  Nadziewane buziaczki_nadziewane czekoladowe muffinki_dania dla dzieci

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 133