| < Kwiecień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
sobota, 30 kwietnia 2016

Sezon grillowy pora rozpocząć! A do dań z rusztu konieczne są sosy. Może oprócz musztardy i keczupu warto przygotować inne dodatki? A moje sosy, to śliwkowy - słodko-słony, pikantny, kwaśny, z czosnkową nutą, chrzanowy - z pomarańczą, winem i porzeczkami z nutą imbirową, jogurtowy - ze szczypiorkiem, czosnkiem, ogórkiem i rzodkiewką. Do czego pasują? Śliwkowy najlepszy jest do dań zdecydowanych (karkówka, szaszłyki baranie itp), chrzanowy do drobiu, jogurtowy do grillowanych warzyw, ryb i też do drobiu, a słony karmel? - do szaszłyków owocowych :).

Dobrej pogody i miłego grillowania :).

sosy do dań z grilla_sos ślliwkowy do mięs_sos jogurtowy do grilla_sos chranowy do grilla_sos karmelowy

Składniki sosu śliwkowego:

  • 20 dag śliwek suszonych (cześć wędzonych)
  • 1/2 szklanki octu balsamicznego
  • 1/3 szklanki koncentratu pomidorowego
  • 1-2 łyżki pikantnej oliwy
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, cukier

Składniki sosu jogurtowego:

  • 200 ml gęstego jogurtu greckiego
  • 1 średni ogórek
  • 5-7 rzodkiewek
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, sok z cytryny

Składniki sosu chrzanowego:

  • 2 łyżki chrzanu
  • 1 pomarańcza
  • 1/2 cytryny
  • 2 łyżki galaretki porzeczkowej (ostatecznie może być dżem z czerwonych porzeczek)
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • sól, imbir

Sos karmelowy do dań słodkich:

  • Składniki i przepis TU

Wykonanie sosu śliwkowego:

Śliwki umyć, namoczyć, zmiksować razem z wodą (jeśli są pestki, wyjąć). Na patelni rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklić. Dodać śliwki, ocet, koncentrat i odparować. Doprawić solą i ew. cukrem.

Wykonanie sosu jogurtowego:

Ogórek obrać, zetrzeć na tarce, osolić, gdy puści sok, dobrze osączyć. Rzodkiewki również zetrzeć na tarce. Czosnek przecisnąć przez praskę. Szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki dodać do jogurtu, wymieszać. Całość doprawić solą i sokiem z cytryny.

Wykonanie sosu chrzanowego:

Wino, szczyptę imbiru i kandyzowaną skórkę z pomarańczy gotować na wolnym ogniu 10 minut, wystudzić. Dodać chrzan, musztardę, galaretkę porzeczkową, sok i startą skórkę z pomarańczy i cytryny. Wymieszać i doprawić solą.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

sosy do dań z grilla_sos ślliwkowy do mięs_sos jogurtowy do grilla_sos chranowy do grilla_sos karmelowy

sosy do dań z grilla_sos ślliwkowy do mięs_sos jogurtowy do grilla_sos chranowy do grilla_sos karmelowy

Inne dodatki do grilla:

zielona sałatka z awokado_dania wegetariańskie_Wielkanoc  śniadaniowe muffinki z tymiankiem i fetą_wytrawne muffinki  sałatka z roszponką_sałatka wegetariańska_przystawki i przekąski_danie na karnawał_danie błyskawiczne  bułki ze szparagami na piknik_bułki nadziewane_bułki wiosenne_szparagi w cieście  Grill z arbuza_owocowa sałatka_arbuz kreatywnie_zabawy kulinarne  małpi chleb czosnkowo-ziołowy_bułeczki ziołowe_bułeczki do odrywania_bułeczki na piknik

środa, 27 kwietnia 2016

W zasadzie tytuł wpisu powinien być inny - gołąbki z kaszą jaglaną, pieczarkami i soczewicą w sosie pomidorowym z wędzoną papryką. Ale długi, za długi. Gołąbki wegetariańskie mógłby być, ale nic nie mówi o składnikach. Pozostawiam powyższy. A jakie są? Smakowały synkowi (a soczewica, ciecierzyca, to nie są jego smaki) i nam również. Wpisujemy je do stałego repertuaru.

Przepis z "Weganon".

gołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami_gołąbki wegańskie_gołąbki wegetariańskie

Składniki:

  • 1 kapusta włoska
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 1/2 szklanki soczewicy* (u mnie czerwona, ale w przepisie podstawowym była zielona)
  • 0,5 kg pieczarek
  • 30 dag suszonych, osączonych pomidorów z oleju bądź oliwy
  • 1 pęczek (duży) natki
  • 1 łyżeczka curry (pominęłam, rzadko używam tej przyprawy)
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, pieprz
  • ew. koperek lub natka do posypania dania

Sos:

  • 2 puszki pomidorów w zalewie
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Kapustę umyć, wydrążyć głąb i włożyć do dużego garnka z wrzątkiem. Gotując oddzielać po kolei ugotowane liście. Uwaga! kapusta musi być ugotowana. Gołąbki po zrobieniu będą tylko krótko zapieczone, dlatego liście muszą być miękkie, inaczej danie będzie niesmaczne. Z ostudzonych liści wyciąć grube nerwy (trzeba uważać, by nie podziurawić kapusty).

Ryż przepłukać w zimnej wodzie, ugotować i przestudzić.

Kaszę jaglaną wsypać do garnka, uprażyć mieszając, następnie zalać wrzątkiem (uwaga pryszcze), osączyć, ponownie zalać szklanką wrzątku, ugotować i ostudzić.

Soczewicę ugotować i osączyć.

Natkę posiekać.

Grzyby pokroić i usmażyć.

Soczewicę, osączone pomidory i soczewicę zmiksować. Do masy dodać ryż, kaszę, natkę, przyprawy (masę trzeba dobrze doprawić, kapusta "zabiera" smak). Wymieszać kłaść porcje na liściach kapusty i zawijać gołąbki.

Układać w foremce do zapiekania posmarowanej olejem, polać sosem i zapiec w 180 °C ok. 20 minut.

Sos:

Wszystkie składniki umieścić w garnku i odparować część płynu. Doprawić.

Uwagi:

*każda odmiana soczewicy ma inny smak i daje daniom różny kolor. Moim faworytem jest czerwona. Jej smak najlepiej mi odpowiada, a dania mają odcień pomarańczowy.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne dania wegetariańskie na obiad:

krokiety z kapustą i grzybami_krokiety bezgutenowe_naleśniki z ciecierzycy_danie na Wigilię  zapiekanka warzywna z kluskami kukurydzianymi_zapiekanka wegetariańska_zapiekanka bezglutenowa_ciepła kolacja  babeczki ze szpinakiem_tarteletki ze szpinakiem_słone przekąski_eleganckie przystawki  pomodori ripieni_pomidory faszerowane_kuchnia włoska_przekąski

piątek, 22 kwietnia 2016

Pora na piknik, wycieczki, grille. A na takie wypady najlepsze są domowe drożdżówki. Moje są zakręcone, z domowymi powidłami, nie za słodkie.

Z "Poradnika Domowego" 5/16.

zakręcone bułeczki na piknik_drożdżówki z powidłami_słodkie bułki

Składniki:

(w temperaturze pokojowej)

  • 350 g mąki (u mnie orkiszowa jasna)
  • 3/4 szklanki mleka + do posmarowania bułek
  • 25 g drożdży
  • 1 jajko
  • 3 łyżki masła
  • 5 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • słoik powideł (najlepiej domowych)
  • ew. cukier puder do posypania bułek

Wykonanie:

Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, gdy się rozpuszczą dodać letnie mleko i zostawić w cieple do wzburzenia (ok. 10 minut).

Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, pozostały cukier, jajko, masło, drożdże z mlekiem. Wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli będzie zbyt luźne, dodać ciut więcej mąki. Uformować kulę, oprószyć mąką i zostawić w cieple do wyrośnięcia (ok. godziny).

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek o wymiarach 30x45 cm. Posmarować powidłami. Zawinąć roladę wzdłuż krótszego boku. pokroić na 12 plasterków. Każdy lekko skręcić. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować mlekiem (można posypać makiem lub sezamem).

Piec ok. 20 minut w temperaturze 180-200 °C.

Lekko przestudzić i można jeść :).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

zakręcone bułeczki na piknik_drożdżówki z powidłami_słodkie bułki

zakręcone bułeczki na piknik_drożdżówki z powidłami_słodkie bułki

Inne domowe słodkie bułki:

słodkie bułeczki_bułki drożdżowe_kuchnia mazowiecka_przepisy na piknik  bułeczki maślane_bułki drożdżowe_dania na piknik  kołaczyki z serem_słodkie bułki drożdżowe_bułki nadziewane_kuchnia polska|  drożdżówki z wiśniami i kruszonką_słodkie bułki_bułki z owocami_dania na lato

środa, 20 kwietnia 2016

Czekam na rabarbar. W oczekiwaniu wykorzystuję zapasy. Tym sposobem na weekend zrobiłam sernik na zimno, z białą czekoladą, na spodzie bezowo-migdałowym, z domową galaretką malinową. Pyszny, letni (już), może jedynie nie tak puszysty jak TEN sernik na zimno? To sprawka czekolady. Swoją drogą białą czekoladę można zastąpić karmelową i nagle sernik zmienia się (nie tylko kolor -ecru, ale i smak - delikatna krówka?).

sernik na zimno z malinami na bezowym spodzie_sernik na zimno z twarogu_sernik bezglutenowy_sernik z galaretką

Spód:

  • 80 g bez
  • 80 g migdałów bez skórki
  • 150 g białej czekolady
  • 3 łyżki masła

Sernik:

  • 700 g zmielonego sera białego (u mnie Piątnica lub Delfico)
  • 300 g białej czekolady
  • 200 g kremówki 36 %
  • 1 laska wanilii
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • ew. cukier puder do smaku

Wierzch:

  • 500 g malin (można mrożonych)
  • sok z połowy cytryny
  • 2-3 łyżki cukru (lub więcej do smaku)
  • 3 łyżeczki żelatyny (jeśli dodamy 2 łyżeczki, wierzch sernika będzie bardziej żelką, niż galaretką)

sernik na zimno z malinami na bezowym spodzie_sernik na zimno z twarogu_sernik bezglutenowy_sernik z galaretką

Wykonanie:

Tortownicę o średnicy* 23-24 cm posmarować tłuszczem (masło lub neutralny olej). Jeżeli tortownica jest blaszana, wyłożyć dodatkowo folią spożywczą, wtedy sernik nie "złapie" metalicznego smaku.

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Migdały uprażyć na suchej patelni, ostudzić i posiekać. Bezy pokruszyć. Wymieszać bezy, migdały, letnią czekoladę i powstałą masą wyłożyć dno (lekko ugnieść). Schłodzić w lodówce.

Czekoladę przeznaczoną na sernik rozpuścić i letnią wymieszać z serem. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, wyjąć ziarenka, dodać do masy i wymieszać.

Żelatynę rozpuścić w 1/4-1/3 szklanki wrzątku.

Śmietanę ubić.

Do masy serowej dodać letnią żelatynę, wymieszać. Dalej dodać partiami ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać. Ew. dosłodzić.

Maliny wsypać do garnka, dodać sok i cukier. Całość zagotować. Masę przetrzeć przez gęste sito. Zmierzyć objętość. Powinno być 500 ml płynu (ew. uzupełnić wodą). Dodać żelatynę rozpuszczoną w 50-60 ml wrzątku. Gdy ostygnie i zacznie tężeć, zalać sernik.

Całość wstawić do lodówki, by ciasto schłodziło się.

*jeśli chcesz, by sernik był wyższy wybierz tortownicę o średnicy 20 cm.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

sernik na zimno z malinami na bezowym spodzie_sernik na zimno z twarogu_sernik bezglutenowy_sernik z galaretką

Inne serniki z owocami:

sernik z białą czekoladą i malinami_serniki_ciasta z owocami_ciasta z czekoladą  sernik na zimno z malinami i czereśniami_sernik_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_przepisy na lato  sernik gotowany z domową galaretką_ciasto bez pieczenia_ciasto bezgutenowe_sernik na zimno  sernik na zimno jaglano-migdałowy_sernik jak pascha_sernik bez sera_sernik z galaretką_sernik z owocami

środa, 13 kwietnia 2016

Powoli zaczynam myśleć o piknikach i grillach. Już wybieramy się na wyprawy rowerowe i dłuższe spacery. Oprócz kanapek i picia warto zabrać coś słodkiego. Może odrywane chlebki lub bułki, może ciastka owsiane, bułki ślimaczki, a później bułki z rabarbarem.

Dzisiejsza moja propozycja to krucho-drożdżowe rogaliki z dżemem (z dodatkiem konfitury z płatków róży). Pomysł zaczerpnięty z książki Ewy Wachowicz "Ulubione", bardzo podobny do moich rogalików topionych.

rogaliki Ewy Wachowicz_rogalliki krucho-drożdżowe_rogaliki z dżemem_rogaliki na piknik

Składniki:

  • 500 g mąki (u mnie jasna orkiszowa)
  • 250 g zimnego masła
  • 2 jajka
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli

Dodatki:

Wykonanie:

Drożdże wymieszać z cukrem, a gdy się rozpuszczą, dodać śmietanę (temperatura pokojowa). Zostawić na kilka minut.

Mąki przesiać na stolnicę, dodać sól, zimne masło i posiekać nożem na drobną kruszonkę. Usypać kopczyk, na środku zrobić wgłębienie do środka dodać jajka i drożdże. Nożem połączyć składniki. Potem szybko, ale dokładnie, zagnieść ciasto. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.

Podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować w kształcie koła i podzielić na 8 lub 16 części. Na końcu każdego fragmentu położyć dżem, zrolować do środka, a potem  zawinąć (zgiąć) zgrabny rogalik. Kłaść na tacy wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować letnią wodą.

Piec w temperaturze 180-200 °C na złoty kolor. Letnie oprószyć pudrem

*dżem do nadziewania powinien być gęsty, raczej tradycyjny (bez cukrów żelujących).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne rogaliki na piknik (także pikantne):

rogaliki siostry Anastazji_rogaliki krucho-drożdżowe_drobne wypieki  rogaliki migdałowe_ciastka kruche_ciastka z migdałami_kuchnia austriacka  rogale topione_rogale krucho-drożdżowe_rogale nadziewane  rogaliki francuskie ze szpinakiem_rogaliki na słono_karnawał_słone przegryzki  rogaliki półfrancuskie z makiem_rogaliki na słodko

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 150