| < Listopad 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
sobota, 22 listopada 2014

Dietetyczne danie na święta? Proszę bardzo - roladki z podudzi indyczych z suszonymi pomidorami, oregano i serem. Przed pieczeniem zawinęliśmy je w folię, dlatego są niezwykle soczyste. Według mnie roladki są znaczne lepsze niż pieczeń z piersi, ale nie wszyscy podzielają moje zdanie.

Specjalność Artura.

roladki z indyka z suszonymi pomidorami_roladki z drobiu_danie dietetyczne_danie świąteczne

Składniki:

  • 3 podudzia indycze
  • 0,5 słoika suszonych pomidorów
  • kilka kaparów
  • 3 gałązki oregano
  • 3 plastry żółtego sera (ser raczej miękki) lub fety
  • sól, pieprz
  • 3 płaskie łyżeczki masła

Wykonanie:

Podudzia wyluzować (wyjąć kości), rozkroić mięso na płaty. Miałam szczęście, kupiłam podudzia bez kości. Mięso posolić i oprószyć pieprzem. Na płatach ułożyć ser, suszone pomidory, kapary, listki oregano i ściśle zwinąć. Gotowe roladki owinąć sznurkiem (jak szynkę). Pojedyncze roladki owijać folią aluminiową, tak by  nie wyciekała zawartość. Przed zaciśnięciem na każdą położyć porcję masła. Piec ok. 40 minut w 200 °C (piekarnik rozgrzany). Długość pieczenia zależy od wielkości rolad.

Z rosołu, który powstanie podczas pieczenia, można zrobić sos, ale wtedy dietetyczność dania dramatycznie spada.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

roladki z indyka z suszonymi pomidorami_roladki z drobiu_danie dietetyczne_danie świąteczne

Inne świąteczne mięsa:

polędwiczki w orzechowej skorupce_polędwiczki z indyka_polędwiczki pieczone  polędwiczki ze szpinakiem w cieście francuskim_mięso w cieście_dania z wieprzowiny  pierś kurczaka nadziewana żurawiną i mozzarellą_kurczak faszerowany_kurczak dietetyczny  schab faszerowany polędwiczką i śliwakmi_dania z wieprzowiny_pieczeń_dania na Wielkanoc

czwartek, 20 listopada 2014

Piernikowy torcik przełożony powidłami i polany wytrawną czekoladą. Bardzo pulchny, korzenny, czekoladowy i, co ważne, błyskawiczny w przygotowaniu.

Z książki D. Świątkowskiej "Moje ciasta i desery" (z moimi zmianami).

miękki piernik_piernik jak sacher_piernik błyskawiczny

Składniki ciasta (na tortownicę 20 cm):

  • 115 g mąki
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 125 g masła
  • 125 g drobnego cukru
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżka amaretto lub rumu
  • 3/4 szklanki powideł śliwkowych + ew. odrobina rumu

Składniki polewy:

  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 40 g masła

Dodatki:

  • srebrne kulki, gwiazdki, inne ozdoby

Wykonanie ciasta:

Składniki w temperaturze pokojowej.

Mąkę i przyprawę korzenną przesiać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Masło utrzeć z cukrem (100 g) na jasną i puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, miksując po każdym dodaniu. Wlać czekoladę, wymieszać, potem rum i ponownie wymieszać. Wyłączyć mikser, wsypać mieszankę mączną i wymieszać.

Ubić białka ze szczyptą soli. Do ubitych dodać stopniowo pozostały cukier, cały czas miksując. Część białek dodać do ciasta czekoladowego i delikatnie wymieszać. Dodać pozostałe białka i delikatnie połączyć.

Przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię. Piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 160-170 °C (do suchego patyczka).

Wyjąć z piekarnika. Przestudzić w foremce. Przekroić na pół i przełożyć lekko podgrzanymi powidłami.

Wykonanie polewy:

Masło rozpuścić. Dodać do niego połamaną czekoladę i mieszać do połączenia składników. Polać ciasto. Najlepiej stopniowo, by czekolada nie spłynęła z ciasta. Chwilę poczekać i posypać ozdobami (nie za długo, bo ozdoby nie będą trzymały się ciasta).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne pierniki:

piernik marchewkowy z polewą serową_piernik_ciasto marchewkowe_Boże Narodzenie  krajanka dyniowa z rodzynkami_ciasta korzenne_ciasta na oleju_ciasta z warzywami  piernik adwentowy_piernik przekładany_kuchnia mazowiecka  piernik siostry Anastazji_placek piernikowy_ciasto korzenne_przepisy na Boże Narodzenie

środa, 19 listopada 2014

Kakaowe babeczki z chrupiącym dodatkiem - michałkami. Te znane cukierki są zatopione w środku ciasta i na wierzchu - w kremie. Ciasteczka są raczej wytrawne, a krem (słodki) ciekawie uzupełnia ich smak. Przygotowanie dość szybie, ale wymaga przyrządzenia kremu kilka godzin przed podaniem.

Przepis z książki Doroty Świątkowskiej " Moje wypieki i desery".

babeczki dla Michała_babeczki kakaowe_babeczki z michałkami_babeczki z kremem

Składniki babeczek (11 sztuk):

  • 150 g mąki
  • 50 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g miękkiego masła
  • 110 g drobnego cukru
  • 2 duże jajka
  • 45 ml likieru kawowego
  • 120 g grubo posiekanych michałków

Składniki kremu:

  • 500 ml śmietany 36 %
  • 140 g białych michałków

Ponadto do dekoracji:

  • posiekane, solone orzechy ziemne

Wykonanie ciasta:

Mąkę, proszek do pieczenia, kakao przesiać. Masło utrzeć z cukrem na jasną i pulchną masę. Dodać jajko, zmiksować, po chwili, nie przerywając mieszania dodać drugie. Utrzeć. Wyłączyć mikser, dodać mieszankę mączną i wymieszać łyżką. Dodać likier, michałki, ponownie wymieszać. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C (w przygotowanych foremkach na muffinki) ok. 15 minut (do suchego patyczka). Upieczone studzić na kratce.

Wykonanie kremu:

Śmietanę podgrzać. Dodać rozdrobnione michałki i dalej podgrzewać, aż cukierki rozpuszczą się. W czasie gotowania trzeba cały czas mieszać. Przestudzić, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Wyjąć śmietanę, ubić i położyć na babeczkach za pomocą ozdobnej tylki. Posypać orzeszkami.

 Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne świąteczne drobne słodkości:

marchewkowe muffinki z orzechami i żurawiną_warzywa w wypiekach_babeczki korzenne  kruche ciastka z orange curd_Boże Narodzenie_krem pomarańczowy_ciasteczka  miodowe gwiazdki_drobne wypieki_kruche ciasteczka_Boże Narodzenie  Kruche ciastka maszynkowe_ciastka kruche_Boże Narodzenie

sobota, 15 listopada 2014

Soczyste polędwiczki z indyka upieczone w orzechowo-piernikowej skorupce. Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Podałam je z karmelizowanymi pomarańczami i natką.

Polędwiczki to moja druga propozycja na świąteczny stół.

polędwiczki w orzechowej skorupce_pieczone polędwiczki_polędwiczki z indyka

Składniki:

  • 2 polędwiczki z indyka (lub wieprzowe)
  • 10 dag zmielonych lub posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • 1 pełna łyżka masła
  • 4-5 łyżek syropu klonowego (tyle, by z masy orzechowej powstała gęsta papka)
  • sól, pieprz
  • 1 pomarańcza
  • 1 pełna łyżka masła
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • natka

Wykonanie:

Polędwiczki osolić, posypać pieprzem i odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny.

Orzechy, miód, masło, syrop klonowy połączyć. Całość ma mieć gęstość papki.

Wyjąć mięso z lodówki obłożyć papką orzechową. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C 20-30 minut (w zależności od grubości mięsa).

Pod koniec pieczenia mięsa przygotować pomarańczę. Na patelni rozpuścić masło z cukrem. Dodać pomarańczę obraną i pokrojoną w plasterki. Smażyć z obu stron. Kawałki pomarańczy przełożyć na talerz, na nich ułożyć polędwiczki. Całość posypać natką.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

polędwiczki w orzechowej skorupce_pieczone polędwiczki_polędwiczki z indyka

akcja_orzechowy tydzień_polędwiczki w skorupce orzechowej

Inne świąteczne polędwiczki:

ciasto francuskie z polędwiczką_mięso w cieście_wieprzowina  polędwiczki w miodzie_danie z wieprzowiny_mięso słono-słodkie  polędwiczki ze szpinakiem w cieście francuskim_mięso w cieście_dania z wieprzowiny  schab faszerowany polędwiczką i śliwakmi_dania z wieprzowiny_pieczeń_dania na Wielkanoc

 

czwartek, 13 listopada 2014

Marlenka - krajanka miodowo-piernikowa złożona z dwunastu warstw (!). Przepięknie pachnie i jeszcze wspanialej smakuje. Moja pierwsza propozycja na świąteczny stół.

Przy okazji przypominam, że to już ostatni dzwonek na zrobienie piernika staropolskiego (dojrzewającego). Przepis można znaleźć TU.

marlenka_krajanka piernikowa_ciasto z kremem_ciasto z miodem

Składniki masy:

  • puszka masy kajmakowej (temperatura pokojowa; u mnie zawsze Gostyń)
  • 1 budyń waniliowy (taki na 1/2 l mleka)
  • 1/2 l mleka 3,2 %
  • 3 łyżki cukru
  • 25 dag masła (temperatura pokojowa)

Składniki ciasta:

  • 60 dag mąki pszennej
  • 12 dag masła
  • 25 dag cukru pudru
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka sody (płaska)
  • 1 łyżeczka octu (dodałam ciut więcej)
  • 2 duże jajka

Dodatki:

  • pokruszone orzechy
  • wiórki mlecznej czekolady

Wykonanie masy:

Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń. Wystudzić do temperatury pokojowej. Masło utrzeć z masą kajmakową. Do utartej masy dodawać stopniowo budyń (mikser na najniższych obrotach, po dodaniu łyżki budyniu, za każdym razem dobrze zmiksować).

Przykryć masę folią, by nie powstał kożuch. Odstawić w chłodne miejsce.

Wykonanie ciasta:

Masło, cukier puder, miód gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, do momentu rozpuszczenia składników.

Wymieszać sodę z octem. Spienioną mieszankę dodać natychmiast do gotującej się masy maślano-miodowej. Zmniejszyć ogień i cały czas mieszając, gotować do momentu aż masa zmieni kolor z jasnożółtego na pomarańczowobrązowy.

Masę zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut, co jakiś czas mieszając. Po ww. czasie dodać jajka. Mieszać energicznie, by jajka się nie ścięły. Po tym zabiegu masa znów ściemnieje.

Po dodaniu jajek, stopniowo, ale w miarę szybko, wsypać mąkę, cały czas intensywnie mieszając. Przełożyć ciasto na stolnicę i dokładnie zagnieść (ciepłe, to ważne). Podzielić ciasto na 6 części i każdy kawałek rozwałkować na wielkość dużej formy do ciasta. Ciasto nie musi być idealnie równe, po upieczeniu należy je wyrównać, a okruchy przeznaczyć na posypkę. Cienkie płaty ciasta przełożyć na arkusze pergaminu. Piec w 180-190 ° na złotawy kolor.

Składanie ciasta:

Masę podzielić na 6 części. Wystudzone blaty posmarować masą, również wierzch. Górę ciasta posypać mieszanką okruchów ciasta, orzechów i startej czekolady.

Ciasto odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin. W tym czasie zmięknie, połączy się i będzie wspaniałe!

Przepis ze strony "Przepisy Aleksandry i jej Mamy".

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

marlenka_krajanka piernikowa_ciasto z kremem_ciasto z miodem

marlenka_krajanka piernikowa_ciasto z kremem_ciasto z miodem

Inne piernikowe krajanki:

ciasto czeskie, czyli miodowa krajanka_miodownik_ciasto z kremem_Boże Narodzenie  Hetman v. królewiec_ciasto miodowo-biszkoptowe_krajanka_ciasto z kremem_Boże Narodzenie  krajanka dyniowa z rodzynkami_ciasta korzenne_ciasta na oleju_ciasta z warzywami  miodownik_pierniki_krajanki_ciasta z kremem_przepisy na Boże Narodzenie

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 113