| < Wrzesień 2015 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
czwartek, 03 września 2015

Trzy rodzaje bezglutenowych trufli na bazie kaszy jaglanej - raffaello, czekoladowe, sezamowe. Które najlepsze? Hmmm - czekoladowe?, kokosowe?, a może sezamowe? Świetna przekąska na jeden kęs, prezent dla alergika, zdrowy podwieczorek.

mieszanka trufli z kaszy jaglanej_domowe trufle_zdrowe pralinki_trufle raffaello_trufle czekoladowe_trufle chałwowe

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 czekolada gorzka
  • 1 pełna łyżka kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • kieliszek likierowy rumu (zamiennie - likieru pomarańczowego, amaretto, inny aromatyczny alkohol)
  • cukier puder lub inne słodzidło do smaku
  • 1 czekolada biała
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • kilka kropli ekstraktu migdałowego
  • 100 g twardej i schłodzonej chałwy

Dodatki:

  • kakao
  • sezam
  • wiórki kokosowe
  • migdały (obrane ze skórki)
  • papilotki do trufli

Wykonanie:

Kaszę wsypać do garnka z grubym dnem. Suchą chwilę prażyć, zalać wrzątkiem (uwaga pryszcze), odcedzić. Osączoną ponownie przełozyć do garnka, zalać dwoma szklankami wrzątku, lekko posolić i gotować na wolnym ogniu do momentu aż kasza wchłonie wodę. Ugotowaną podzielić na 3 części.

Do pierwszej dodać rozpuszczoną na parze białą czekoladę, wiórki, zmielone migdały, ekstrakt migdałowy, dosłodzić do smaku i zmiksować na gładką masę. Formować niewielkie kulki, do środka wkładać migdał i obtaczać w wiórkach kokosowych. Wkładać do papilotek.

Do drugiej części dodać rozpuszczoną na parze gorzką czekoladę, rum, kakao, kawę, (można ew. dodać 2 łyżki masła orzechowego), dosłodzić do smaku i zmiksować na gładką masę. Formować kulki i obtaczać w kakao. Wkładać do papilotek.

Ziarenka sezamu wsypać na patelnię, chwilę prażyć (trzeba mieszać, by się nie przypaliły, będą gorzkie), wystudzić. Ostatnią część kaszy osłodzić i zmiksować na gładką masę, pod koniec miksowania dodać chałwę (ew. wcześniej, gdyby kasza nie chciała się zmiksować). Z masy formować kuleczki. Każdą otaczać prażonym sezamem. Wkładać do papilotek.

Trufle schłodzić.

mieszanka trufli z kaszy jaglanej_domowe trufle_zdrowe pralinki_trufle raffaello_trufle czekoladowe_trufle chałwowe

Inne trufle:

Półmisek trufli_małe słodkości_domowe czekoladki  kartofelki_domowe trufle_bez piekarnika  kulki owsiane_domowe trufle_słodkości bez piekarnika  bajaderki_ziemniaczki_kartofelki_trufle_słodycze z alkoholem

środa, 02 września 2015

Dziś przepis na jeden z moich ulubionych przetworów - buraczki w słoikach. Wspaniały dodatek do obiadu zarówno na ciepło, jak i zimno. Zimą otwieram słoik, dodaję starte jabłko, odrobinę masła i podsmażam lub dodaję kminek albo odrobinę chrzanu. Tak, to cudowny dodatek do mięsa, a szczególnie do kotletów.

Ze zbiorów mamy Heleny.

buraczki do słoików na zimę_domowe przetwory_buraczki tarte_przetwory na słono

Składniki:

  • 5 kg buraków
  • 2 płaskie łyżki drobnej soli (to ważne!)
  • 6 łyżek octu 10 %
  • 8 łyżek cukru

Wykonanie:

Buraki ugotować razem ze skórką. Obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Do startych buraczków dodać sól, ocet, cukier i dokładnie wymieszać.

Przełożyć do przygotowanych słoików (0,33 l). Zakręcone słoiki wstawić do garnka wyłożonego ściereczką i zalać zimną wodą (do wysokości 3/4 słoika). Pasteryzować na wolnym ogniu 15 minut, licząc od zagotowania.

Wyjąć z garnka, przewrócić do góry dnem, przykryć kocem lub ręcznikiem i zostawić do wystudzenia.

Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Inne moje ulubione przetwory na słono, które ratują mnie z opresji, gdy muszę przygotować błyskawiczny obiad:

 sos paprykowy jak ajwar_pasta do chleba_domowy ajwar_słone przetwory  przecier pomidorowy na zimę_przecier pomidorowy w słoikach_przetwory warzywne  fasolka szparagowa na zimę_fasolka konserwowana_przetwory warzywne  Leczo z cukinii na zimę_przetwory_dania wegetariańskie  fasolka szparagowa na zimę w pomidorach_przetwory warzywne_fasolka konserwowa

sobota, 29 sierpnia 2015

Mokka to kawa z mlekiem i czekoladą. Latem najlepsza w wersji schłodzonej i kostkami kawowymi. Gasi pragnienie, dodaje energii i zaskakuje smakiem kostek :).

Dodam, że nazwa mokka pochodzi od portu Mokha w Jemenie, skąd sprowadza się kawę o czekoladowym smaku i zapachu.

Z TEJ strony.

mrożona mokka z kostkami kawy_zimna kawa_kawa z mlekiem_napoje na lato

Składniki (jedna porcja):

  • 100 ml mocnej kawy
  • 100 ml mleka
  • 3 łyżeczki czekolady w proszku lub słodkiego kakao
  • kostki kawowe

Wykonanie:

Mocną i schłodzoną kawę, przeznaczoną na kostki, przelać do naczynia na lód i wstawić do zamrażarki.

Kawę i mleko mocno schłodzić.

Do wysokiej szklanki wysypać kakao, dodać mleko, wymieszać.  Dodać kostki kawowe i kawę.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne napoje na upały:

bowl ananasowy_napój alkoholowy  szpryc - drink na upały_napoje z alkoholem_drink z winem musującym_drink z apaerolem  koktajl jagodowo_migdałowy_koktajl z kwaśnego mleka_koktajl na lato_nabiał roślinny  lemoniada_napój dla dzieci_naój na lato_napój na piknik

czwartek, 27 sierpnia 2015

Dwa sposoby na dżem jeżynowy - jeden tradycyjny, drugi nowoczesny, który lepszy? Oj, to trudne! Obydwa mają swoje wady i zalety. Hmmm... jednak wybieram nowoczesny. Jest świeży, z całymi owocami, nie za słodki. Do chleba, naleśników, placuszków, gofrów, biszkoptów - idealny. Ale, właśnie ale... do nadziewania rogalików, bułek, do ciast kruchych - lepszy jest tradycyjny.

Ze zbiorów mamy Heleny.

dżem z jeżyn_dżem jeżynowy_dżem tradycyjny_dżem nowoczesny_słodkie przetwory

Składnik - dżem nowoczesny:

  • 1 kg jeżyn
  • 0,5 kg cukru 1:2
  • ew. laska wanilii

Składniki - dżem tradycyjny:

  • 1 kg jeżyn
  • 450 g cukru

Wykonanie - dżem nowoczesny:

Owoce umyć, przebrać, zasypać cukrem żelującym. Wanilię rozkroić, wyjąć ziarenka i dodać do jeżyn (laskę i ziarenka), wymieszać, przełożyć do garnka, zagotować i gotować, mieszając,  4 minuty (licząc od momentu wrzenia). Wyjąć laskę. Można pokroić ją na części i po kawałku dodać do słoików.

Przygotowany dżem przełożyć do przygotowanych słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem na kilka minut. Wystudzić.

Przechowywać w chłodnym miejscu.

Wykonanie - dżem tradycyjny:

Przygotowane owoce zasypać cukrem i odstawić na godzinę, dwie, by owoce puściły sok. Zagotować i gotować powoli aż sok odparuje i dżem będzie miał odpowiednią gęstość. Najlepiej gotowanie rozłożyć na dwa dni. Gotowy dżem przełożyć do przygotowanych słoików. Jak sprawdzić, czy dżem jest odpowiednio wysmażony? Odrobinę przełożyć na zimny talerzyk, jeśli zastyga - jest już dobry. Zakręcać, odwracać do góry dnem, przykryć ręcznikiem lub kocem i zostawić do wystudzenia.

Przechowywać w chłodnym miejscu.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

dżem z jeżyn_dżem jeżynowy_dżem tradycyjny_dżem nowoczesny_słodkie przetwory

Inne przetwory późnego lata:

jeżynówka_nalewka jeżynowa_domowa nalewka_domowy alkohol  aroniówka_nalewka z aronii_domoy alkohol_słodkie przetwory  aronia, maliny i inne owoce w soku własnym_słodkie przetwory_domowe przetwory  przysmak jabłkowy_słodkie przetwory_mus jabłkowy

wtorek, 25 sierpnia 2015

Mielone z ziemniakami i mizerią inaczej? Tak! Przedstawiam klopsiki zapieczone w masie ziemniaczanej - smaczne i pożywne danie na obiad czy kolację.

Z "Przyjaciółki".

Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami_danie jednogarnkowe_danie bezglutenowe_danie z mięsa mielonego

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 50 dag mielonego mięsa (u mnie z indyka i kurczaka)
  • ząbek czosnku
  • 5 dag rozkruszonych płatków kukurydzianych lub kaszy kukurydzianej (w wersji glutenowej bułka tarta)
  • 3 jajka
  • 100 ml śmietany
  • cebula (pominęłam)
  • gałka muszkatołowa
  • oregano
  • olej
  • 3 dag masła
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę lub utłuc dokładnie tłuczkiem. Wystudzić.

Formę do zapiekania natłuścić olejem i posypać rozkruszonymi płatkami.

Do mielonego mięsa dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, 2 pełne łyżki płatków, sól, pieprz i dobrze wyrobić. Z masy uformować małe klopsiki i obtoczyć je w płatkach.

Do masy ziemniaczanej dodać żółtka, śmietanę, ew. posiekaną cebulę, oregano, sól, pieprz, gałkę muszkatołową - wymieszać. Delikatnie połączyć z ubitą pianą z białek.

Masę przełożyć do foremki, na niej ułożyć klopsiki. Całość posypać wiórkami masła.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 °C i piec 40-50 minut.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

akcja _warzywa psiankowate_zapiekanka ziemniaczana z klopsikami

Inne zapiekanki:

 nagus_babka ziemniaczana_kuchnia mazowiecka  tarta cukiniowa_tarta wytrawna_danie z kwiatami cukinii  Gnocchi alla romana_kluski z kaszy manny_zapiekanik  zapiekanka z cukinii_danie na lato_danie wegetariańskie

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 135