| < Kwiecień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
piątek, 20 kwietnia 2018

Szałwia hiszpańska (chia) to bardzo zdrowa roślina. Bogata zwłaszcza w kwasy omega 3, których zazwyczaj brakuje w naszej diecie*. Kilkakrotnie próbowałam zrobić deser z dodatkiem chia na mleku (roślinnym i zwierzęcym) i nic. Deser był ledwie zjadalny, ale przecież nie o to chodzi, deser powinien być smaczny i zachwycający. Szukałam dalej i znalazłam. Połączenie chia, jogurtu i kakao, to był strzała w dziesiątkę. Smak dodatkowo podkręcają dodatki - czy to rum czy skórka pomarańczowa, czy też likier migdałowy. Deser można wzbogacić dodając kawałki czekolady, ulubione bakalie. Zachęcam do spróbowania i eksperymentów z dodatkami :).

kakaowy deser z chia i malinową galaretką_deser w słoiczku_pudding z chia_pudding jogurtowy z chia

Składniki:

  • 380 g gęstego jogurtu (u mnie grecki light)
  • 4 płaskie łyżki chia
  • 2 czubate łyżki kakao
  • cukier lub inne słodzidło do smaku
  • dodatki do wyboru (starta skórka pomarańczowa/ekstrakt pomarańczowy, rum, ekstrakt migdałowy/likier migdałowy)
  • ew. dodatki kawałki czekolady, bakalie (ale podnoszą kaloryczność)
  • galaretka malinowa
  • po 3-4 maliny do słoiczka

Wykonanie:

Galaretkę rozpuścić w 350 ml wody. Ostudzić.

Jogurt wymieszać z chia, kakao, osłodzić i dodać wybrany dodatek (czy to rum, czy skórkę pomarańczową). Zostawić w temperaturze pokojowej na godzinę, potem przełożyć do maleńkich słoiczków. Do każdego naczynka włożyć 3-4 maliny i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na noc.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

kakaowy deser z chia i malinową galaretką_deser w słoiczku_pudding z chia_pudding jogurtowy z chia

*chia jest bogata w błonnik, żelazo, potas, magnez, wit. z grupy B, także A, E, C i izoflawony. Ma szerokie działanie prozdrowotne (w tym pomagają w prawidłowym utrzymaniu lipidów we krwi).

Inne desery w słoiczkach lub pucharkach:

kubeczki czekoladowe_deser czekoladowy_deser francuski_deser na walentynki  domowa migdałowa nutella_zdrowa nutella_zdrowe słodycze_słodycze bez cukru  Pudding jaglany z sosem wiśniowym_kasza jaglana na słodko__deser jaglany_zdrowy deser  panna cotta z sosem wisniowym_deser na zimno_deser śmietankowy_galaretka śmietankowa z owoocami_deser w słoiczkach  deser truskawkowy_deser na zimno_deser z galaretką  krem rafaello z kaszy jaglanej_domowe smarowidło_zdrowy krem  placuszki biszkoptowe z domowym kremem bounty_placki_krem kokosowy

poniedziałek, 16 kwietnia 2018

Znany i lubiany tort w wersji deserowej. Słodki, pełen bakalii, z pysznym kajmakowym kremem. Koniecznie z filiżanką mocnej kawy :).

deser dacquoise_deser bakaliowy_deser bezowy_deser z kremem kajmakowym

Składniki:

  • 35 dag bakalii (migdały, daktyle, figi, morele, rodzynki)
  • 3 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 7 dag gorzkiej czekolady
  • 4 białka
  • 25 dag cukru 
  • szczypta soli

Krem:

  • 250 g mscarpone
  • 100 g kremówki
  • 200 g kajmaku

Dodatki:

  • kakao do oprószenia deseru

Wykonanie:

Przygotować bakalie - umyć, obrać migdały, osuszyć, pokroić na drobne kawałki. Czekoladę pokroić w drobną kostkę. Połączyć pokrojone bakalie, czekoladę i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Do ubitych dodawać po łyżce cukier. Pianę delikatnie wymieszać z bakaliami. Przełożyć do foremki i piec 2-3 godziny w temperaturze 130 °C (do wysuszenia). Wystudzić, pokroić/połamać na kawałki. Przełożyć do pucharków (5-6 porcji).

Ubić krem. Połączyć mascarpone, kremówkę, kajmak, wymieszać i ubić. Dodać do mieszanki bakaliowo-bezowej, lekko wymieszać. Wierzch oprószyć kakao.

deser dacquoise_deser bakaliowy_deser bezowy_deser z kremem kajmakowym

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne desery:

Różowo - pianka jagodowa_mleczna galaretka z owocami_desery_dania dla dzieci  Pomarańczowe tiramisu_desery na lato_kuchnia włoska  deser czarno-biały_Eton mess_brownie_deser z owocami_dania na lato  zdrowy deser_zdrowe śniadanie_kasza jaglana z owocami  deser biało-zielony_deser z bitą śmietaną_deser z kiwi 

czwartek, 12 kwietnia 2018

Na wiosnę lżej - malinowy jogurtowiec na biszkopcie kakaowym. Na podwieczorek, do poobiedniej kawy czy herbaty, na spotkanie z przyjaciółkami, ot taka jogurtowa galaretka z malinami i biszkoptem. 

malinowy jogurtowiec_biszkopt z galaretką_lekki deser_przepisy fit

Składniki:

  • biszkopt z połowy porcji wg TEGO lub TEGO przepisu
  • 1/2 l gęstego jogurtu
  • 2 galaretki malinowe
  • 1 łyżka żelatyny
  • 300 g malin (mogą być mrożone)
  • ew. cukier puder 

Wykonanie:

Upieczony i wystudzony biszkopt położyć na paterze, spiąć klamrą do tortów lub włożyć do tortownicy wyłożonej folią.

Jedną z galaretek rozpuścić w 250 l wody z łyżką żelatyny, drugą 330 ml. Obie ochłodzić. Jogurt wymieszać z jedną z galaretek (tą rozpuszczoną z żelatyną w 250 ml wody). jeśli masa jest za mało słodka - dosłodzić (nie dosładzałam). Przełożyć na biszkopt, wyrównać. Na wierzch położyć maliny, zalać tężejącą galaretką (jeśli maliny są mrożone, można wsypać je do galaretki, delikatnie wymieszać i przełożyć na jogurt -masa od razu zastyga). Wstawić do lodówki do całkowitego ścięcia.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Pomysł z "Moich wypieków".

Inne ciasta i desery z galaretkami:

sernik na zimno z malinami i czereśniami_sernik_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_przepisy na lato  Jagodowiec, czyli ciasto z jagodami_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_ciasto z jagodową pianką_dania na lato  blaszka_ciasto z galaretką_ciasto z owocami_przepisy na lato  jogurtowiec z truskawkami_ciasto bez pieczenia_ciasto z owocami_ciasto na zimno_ciasto dietetyczne  babka galaretkowiec_babka z galaretkami_babka jogurtowa_babka fit_babka dla dzieci

środa, 28 marca 2018

Mazurek limonkowo-kokosowy na kruchym, bezglutenowym spodzie. Kwaśno-słodki wielkanocny przysmak.

mazurek limonkowo-kokosowy_mazurek na spodzie bezglutenowym_mazurek wielkanocny_wielkanocne przepisy

Składniki ciasta*:

  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka gumy guar
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany

Masa kokosowa:

  • 80 g śmietanki kokosowej
  • 220 g białej czekolady
  • 2 łyżki likieru kokosowego

Curd limonkowy:

  • sok i skórka z 3 limonek
  • 60 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 30 g masła
  • ew. zielony barwnik spożywczy

Ozdoby:

  • biała czekolada
  • cukier limonkowy
  • zajączki lub inne ozdoby wielkanocne
  • pralinki kokosowe

Wykonanie:

Spód. Wymieszać składniki suche (mąki: kukurydzianą, ryżową, ziemniaczaną), gumę guar, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy). Dodać pokrojone w kostkę masło, jajka, żółtko, śmietanę/jogurt. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30-60 minut.

Ciasto wałkować (dość cienko). Wykroić z ciasta jajko lub prostokąt, wkoło zrobić ranty. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w piekarniku rozgrzanym do 180-190 °C  (ok.15-25 minut, ale trzeba pilnować, by nie przypalić).

Masa kokosowa. Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z mlekiem kokosowym. Po rozpuszczeniu dodać likier. Przestudzić, zmiksować na jasną masę. Przełożyć na upieczony i wystudzony spód.

Limonkowy curd. Skórkę i sok rozmieszać z jajkami i cukrem, dodać masło, umieścić w kąpieli wodnej i ogrzewać 15-20 minut, do momentu aż masa zgęstnieje. Przygotowany krem można przetrzeć przez sito, ew. dodać barwnik. Curd położyć na masie kokosowej, wyrównać.

Roztop w kąpieli wodnej czekoladę. Gdy całość zastygnie, boki polej ozdobnie czekoladą. Ozdób cukrem limonkowym (lub posypką), innymi ozdobami wielkanocnymi.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

* zwykły spód mazurkowy można znaleźć TU

Wierzch mazurka z "Candy Company".

Wielkanocne babki i babeczki_zestawienie dań wielkanocnych

Przepisy na wielkanocne babki i babeczki

mazurek marcepanowo-różany_mazurek_ciasto kruche_Wielkanoc 

Przepisy na mazurki wielkanocne

sernik krówkowy_sernik kajmakowy_przepisy na Wielkanoc

Przepisy na wielkanocne serniki

Inne przepisy na wielkanocne mazurki:

mazurek czekoladowy bez pieczenia_mazurek czekoladowo-serowy_mazurek wielkanocny  mazurek wiśniowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek dla dorosłych  mazurek wiśniowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek dla dorosłych  mazurek milionera_mazurek kajmakowo_czekoladowy_ciasto jak twix  błyskawiczny mazurek wiśniowo-serowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek z owocami_mazurek z masą serową_wielkanocne wypieki  mazurek jabłkowy_ciasto kruche_ciasto z jabłkami_ciasto na Wielkanoc_kuchnia polska  mazurek miodowy z kremem jaglanym_mazurek przekładany_mazurek wielkanocny

wtorek, 27 marca 2018

Babka cytrynowa z cytrynowym lukrem i malinami - przepis na wielkanocną, smaczną babkę. Tyle ja. A moja rodzina? Zachwycona! Usłyszałam: "To jedna z najlepszych babek, puszysta i wilgotna zarazem, delikatna, przypomina te gotowane. Na święta - tylko TA".

Z "Kwestii smaku" (z moimi drobnymi zmianami).

babka cytrynowa z lukrem_babka cytrynowa z cytrynowym lukrem i malinami_babka piaskowa_babka wielkanocna

Składniki (w temperaturze pokojowej):

  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • skórka otarta z cytryny + sok z połowy cytryny
  • skórka i sok z połowy małej pomarańczy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowy)
  • szczypta soli

Wierzch babki:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • kilka malin (mogą być mrożone)

Wykonanie:

Piekarnik włączyć na 170 °C. Foremkę z kominem o pojemności 2,5 litra posmarować masłem i wysypać tartą bułką.

Masło, skórkę i sok włożyć do garnka i razem rozpuścić. Ostudzić. Płyn powinien być letni, nie gorący. 

Mąki i proszek do pieczenia przesiać.

Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym i solą na jasną, puszystą masę (ok. 10 minut, mikserem na najwyższych obrotach). Zmniejszyć obroty miksera, dodać mąki z proszkiem do pieczenia, potem, nie przerywając miksowania na wolnych obrotach,  masło z cytrusami. 

Przelać ciasto do foremki. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec ok. 45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu, wyjąć, wystudzić i polukrować i ozdobić malinami.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

babka cytrynowa z lukrem_babka cytrynowa z cytrynowym lukrem i malinami_babka piaskowa_babka wielkanocna

babka cytrynowa z lukrem_babka cytrynowa z cytrynowym lukrem i malinami_babka piaskowa_babka wielkanocna

Wielkanocne babki i babeczki_zestawienie dań wielkanocnych

Przepisy na wielkanocne babki i babeczki

mazurek marcepanowo-różany_mazurek_ciasto kruche_Wielkanoc 

Przepisy na mazurki wielkanocne

sernik krówkowy_sernik kajmakowy_przepisy na Wielkanoc

Przepisy na wielkanocne serniki

Inne przepisy na wielkanocne babki ucierane:

babka z krówkami i ajerkoniakiem_babka ucierana z polewą kajmakową_babka na Wielkanoc  Babka marmurkowa siostry Anastazji_babka na oleju_babka puszysta_Wielkanoc  babka jaglana_babka migdałowa_babka bezglutenowa_babka ucierana_babka piaskowa  ciasto czekoladowe z buraczkami_ciasto ucierane  ciasto czekoladowe caprese_ciasto migdałowe_ciasto bezglutenowe_ciasto bez mąki  pomarańczowy piskowiec_babka piaskowa_babka bezglutenowa  babka kajmakowa_babka ucierana_babka wielkanocna_babka na proszku

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 193