| < Listopad 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
czwartek, 30 października 2014

Wydaje się, że pavlova to tort na lato. Lekka, chrupiąca z zewnątrz beza, do niej śmietana i góra owoców - czyż nie tak? Nic bardziej mylnego. Przedstawiam pavlovą w wersji jesiennej - korzenną, kawową, z alkoholem. Mile zaskoczy niejednego wielbiciela tego deseru:).

pavlova z dyniowym tyramisu_tort bezowy_tort z kremem dyniowym_tiramisu

Składniki blatu bezowego:

  • 5 białek z dużych jajek
  • 280 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Składniki tiramisu (składniki schłodzone):

  • 330 g mascarpone
  • 130 ml kremówki
  • 260 g puree z dyni
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1 pełna łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonego imbiru
  • 5-6 okrągłych biszkoptów
  • 0,5 szklanki mocnej kawy
  • 2 łyżki mocnego rumu

Dodatki:

  • łyżka, dwie pokruszonych orzechów
  • kilka pierniczków
  • cynamon do oprószenia

Wykonanie bezy:

Na papierze do pieczenia narysować koło o średnicy 23 cm.

Piekarnik włączyć na 180 °C.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno (mikserem na najwyższych obrotach). Dodać sok z cytryny. Do piany powoli, po łyżce, wsypywać cukier wymieszany z mąką. Po wyczerpaniu składników, dalej miksować na najwyższych obrotach, aż masa będzie lśniąca, sztywna i bez grudek cukru.

Przełożyć ubitą pianę na narysowane koło. Uformować wyższe boki (środek niższy o ok. 2 cm).

Wstawić do piekarnika i obniżyć temperaturę do 120 °C. Suszyć 2 godziny. Po ww. czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić bezę (najlepiej na noc) do całkowitego wystudzenia.

Następnego dnia przygotować krem.

Mascarpone, śmietanę ubić z cukrem pudrem. Dodać mus dyniowy, przyprawy korzenne. Wymieszać. Krem jest gęściejszy niż ubita śmietana.

Kawę wymieszać z rumem.

Połowę kremu położyć na bezę (do wgłębienia). Na nim ułożyć namoczone w kawie z rumem biszkopty. Przykryć drugą połową kremu.

Posypać orzechami. Ozdobić pierniczkami.

Wstawić do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem ew. oprószyć delikatnie cynamonem.

Smacznego :).

Pavlova według TEGO przepisu, tiramisu - TEGO.

Znajdź mnie na fb.akcja_festiwal dyni 2014Inne ciasta z bezą:

Tort bezowo-kokosowy z truskawkami_torty_przepisy na lato  pani Walewska_pyszotka_ciasto kruche_ciasto z kremem_ciasto z bezą  tort bezowy stracciatella z jagodami_ciasto z kremem_ciiasto z owocami  ciasto z kremem brzoskwiniowym i bezami_biszkopt z kremem_ciasto z owocami

wtorek, 28 października 2014

A u mnie dynia od rana do wieczora. A czy może być inaczej, gdy dostałam dwie olbrzymie dynie, oprócz tego kupiłam piżmową i hakkaido? Cześć mrożę, przetwarzam na dżemy i musy, ale większość wykorzystuję na bieżąco. Dynia jest we wszystkich możliwych i niemożliwych daniach. Zupy mleczne, zupy obiadowe, kluski, kopytka, mięsa, naleśniki, ciastka, ciasta, desery,...a ile jeszcze pomysłów czeka na wykonanie. Dynia to na prawdę uniwersalne warzywo. Szkoda jedynie, że nie cała rodzinka podziela moje dyniowe zachwyty.

Dziś przedstawiam chleb dyniowy. Bardzo puszysty, delikatny, taka drożdżówka na słono. A przy tym jaki ma piękny kolor :).

Na podstawie przepisu z "Eksplozji smaku".

chleb dyniowy_chleb na drożdżach_chleb pszenny_domowe pieczywo

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 2 jajka
  • 2,5 dag drożdży
  • 100 g masła
  • 1 pełna łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ew. letnia woda (jeśli pure jest bardzo suche, u mnie ok. 1/2 szklanki)
  • pestki dyni
  • odrobina mleka do posmarowania chleba

Wykonanie:

Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru (poczekać aż się rozpuszczą), dodać łyżkę mąki i tyle letniej wody, by całość miała gęstość kwaśnej śmietany. Odstawić, w ciepłe miejsce, na 15-20 minut, do wzburzenia.

Mąkę przesiać, dodać sól, jajka, dynię, jajka, drożdże i ew. wodę, gdyby ciasto nie chciało się połączyć. Dobrze wyrobić i dodać rozpuszczone letnie masło. Dalej wyrabiać do uzyskania lśniącego i elastycznego ciasta. Odstawić w ciepłe miejsce na 40-60 minut, do wyrośnięcia.

Wyrośnięte przełożyć do posmarowanej masłem foremki (do połowy wysokości). Wygładzić, posmarować mlekiem i posypać pestkami dyni. Ponownie odstawić, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na 20-30 minut.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C, przez ok. 40-50 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, a po 5-10 minutach wyjąć na kratkę (by chleb się nie zaparzył). Ostudzić.

Znajdź mnie na fb.

akcja_festiwal dyni 2014Inne aromatyczne chleby:

chleb gryczany z chrzanem i czosnkiem_chleb bezglutenowy_chleb na drożdżach_domowe pieczywo|  chleb gryczany z pomidorami i bazylią_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo  Odrywany chlebek ziołowo-czosnkowy_chleb drożdżowy_pieczywochleb domowy  chleb żytni ze śliwakmi_chleb na zakwasie_domowe pieczywo

sobota, 25 października 2014

Na jesienne dni, kluski śląskie w nowej odsłonie - z dynią. Mają wiele zalet, pomijając te zdrowotne, piękny kolor, smakują osobą, które nie przepadają za dynią, można je jeść na słono (z gulaszem, z parmezanem i opiekaną szałwią) i na słodko. Przed gotowaniem, można je zamrozić. Dzięki temu zabiegowi mamy wspaniałą bazę obiadową.

kluski śląskie z dynią_dania mączne_dynia na słono

Składniki:

  • ziemniaki
  • puree z dyni
  • mąka ziemniaczana
  • sól

Wykonanie:

Przygotować puree z dyni. Pokrojoną dynię, bez pestek, ale ze skórką, upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C, przez 35-40 minut. Wystudzić. Oddzielić od skórki i zmiksować.

Przygotować ziemniaki. Ugotowane ostudzić i przecisnąć przez praskę lub zemleć.

Zimne ziemniaki i zimną dynie w proporcjach - dwie części ziemniaków, jedna część dyni - połączyć. Masę przełożyć do miski, wyrównać powierzchnię, podzielić na 4 równe części i jedną odłożyć. W puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, tak by wypełniła całą pustą przestrzeń. Wyrobić, dodając odłożoną część. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, w każdej zrobić na środku wgłębienie (najlepiej palcem).

Gotować partami (! to ważne, inaczej będzie breja) w osolonej wodzie. Od chwili wypłynięcia, gotować kilka minut. Wyjmować łyżką cedzakową, osączać.

* ziemniaki i dynię najlepiej przygotować dzień wcześniej

Znajdź mnie na fb.

kluski śląskie z dynią_dania mączne_dynia na słono

kluski śląskie z dynią_dania mączne_dynia na słono

akcja_festiwal dyni 2014Inne dyniowe przysmaki:

keks z dyni_ciasto ucierane_ciasto korzenne_warzywa w słodyczach_ciasto z bakaliam  drożdżówka dyniowo-pomarańczowa z glazurą dyniową_ciasto drożdżowe  mus dyniowo-jabłkowy z korzenną nutą_słodkie przetwory  placuszki dyniowo-serowe + sałatka piękności_racuchy_jesienna sałatka

czwartek, 23 października 2014

Puszyste naleśnik z musem dyniowo-kokosowym. Pyszne danie na słodki obiad lub podwieczorek. Mus dyniowo-kokosowy można zastąpić musem dyniowo-jabłkowym, dyniowo-pomarańczowym lub innym, niekoniecznie z dodatkiem dyni, ale w sezonie jesiennym, gdy dynie są najlepsze, najtańsze i gdy jest ich taki wybór, najlepiej wypróbować to połączenie.

naleśniki biszkoptowe z musem dyniowym_słodki obiad_puszyste naleśniki_dania z dynią_mus dyniowy

Składniki na naleśniki (z TEGO przepisu):

  • 375 g mąki
  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody (gazowanej)
  • sól
  • olej do smażenia

Składniki musu (z TEGO przepisu):

  • 1 kg puree dyniowego*
  • 1-1,5 szklanki brązowego cukru
  • 2 filiżanki soku pomarańczowego
  • 2 filiżanki kremu kokosowego
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 2 łyżki rumu

Wykonanie musu:

Dynię, cukier, krem kokosowy, sok włożyć do garnka i gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pod koniec gotowania dodać wiórki kokosowe i rum.

*puree dyniowe przygotowuję dwojako:

   1. Obieram dynię, wyjmuje nasiona, kroję miąższ w kostkę, wkładam do garnka i gotuję z niewielką ilością wody do miękkości. Wodę odparowuję, a ugotowaną dynię miksuję.

   2.Dynię dzielę na części wyjmuję nasiona i piekę  w piekarniku w 180 °C ok. 30-40 minut. Po upieczeniu oddzielam miąższ od skórki i miksuję.

Wykonanie naleśników:

Mąkę, wodę, mleko, sól - wymieszać. Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Połączyć z masą mączną. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z mieszanką mączno-jajeczną.

Na rozgrzanej patelni smażyć grube naleśniki. Smarować musem i zwijać w rulony.

Danie gotowe. Smacznego :).

Porcja na 12 grubych i bogato nadzianych naleśników.

Znajdź mnie na fb.

naleśniki biszkoptowe z musem dyniowym_słodki obiad_puszyste naleśniki_dania z dynią_mus dyniowy

akcja_festiwal dyni 2014

Inne naleśniki i placuszki:

 naleśniki czekoladowe ze słoneczną sałatką_naleśniki_sałatka owocowa_dania na lato  Naleśniki Gundel_naleśniki z orzechami_desery_kuchnia węgierska  naleśniki z kurczakiem curry_dania obiadowe_dania z kurczakiem  placki z cukinii i kaszy jaglanej_placki wegetariańskie_placki warzywne_danie dietetyczne_danie bezglutenowe_dieta bezmleczna

środa, 22 października 2014

Gulasz po burgundzku, czyli boeuf bourguignon, to klasyczne danie kuchni francuskiej. Niezwykle aromatyczna potrawa z wołowiny, z dodatkiem wędzonego boczku, pieczarek i małych cebulek. Gotowana w dużej ilości czerwonego wina. Można, ba nawet trzeba, przyrządzić ją z wyprzedzeniem. Zyskuje wtedy na smaku, tworząc harmonijną całość. Obok stroganowa, gulaszu po węgiersku, jeden z bardziej znanych gulaszy. Zrobiłam go na podstawie przepisu Julii Child, choć "natchnieniem" był felieton p. Capponi-Borawskiej. W odróżnieniu od autorki artykułu, nie dodałam marchewki, w miarę ściśle trzymając się przepisu książkowego ("Francuski szef kuchni").

Danie podałam z kluskami śląskimi z dyni i ziemniaków i czerwonym winem. Całość tworzyła na stole piękną, jesienną kompozycję. Choć równie dobrym rozwiązanie byłaby bagietka czy chleb żytni na zakwasie.

Serdecznie polecam przepis.

gulasz po burgundzku_kuchnia francuska_mięso w sosie_gulasz wołowy

Składniki:

  • 1,4 kg wołowiny gulaszowej (kostki 5-8 cm)
  • 17 dag wędzonego boczku
  • 1 łyżka oliwy
  • 2-3 gałązki tymianku (lub 1/2-1 łyżeczki suszonego)
  • liść laurowy
  • 750 ml czerwonego wina (wytrawne)
  • 500 ml wywaru warzywnego lub mięsno-warzywnego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2-3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki mąki
  • 2-3 łyżki masła (pominęłam)
  • 20-25 malutkich cebulek (zastąpiłam szalotkami)
  • 1/2 kg pieczarek
  • oliwa i masło do smażenia
  • sól

Wykonanie:

Boczek pokroić w kostkę, dodać oliwę, przyrumienić i wytopić tłuszcz. Skwarki odłożyć, a na patelni małymi partiami smażyć mięso. To ważne! Jeśli włożymy zbyt dużą ilość mięsa na patelnię, to mięso będzie się dusić, a nie smażyć (otrzymamy szaro-burą breję, zamiast obsmażonych na brązowo kawałków mięsa). Przesmażoną wołowinę przełożyć do naczynia żaroodpornego lub garnka, dodać odłożone skwarki, tymianek, liść laurowy, przecier, czosnek. Z patelni zlać tłuszcz, wlać wino i "zebrawszy" smak z patelni, przelać je do garnka z mięsem. Dodać bulion, tyle by przykryć mięso i gotować na wolnym ogniu przez 2,5 - 3 godzin (można piec w piekarniku rozgrzanym do 160 °C).

W czasie gotowania wołowiny, przygotować dodatki. Pieczarki pokroić na ćwiartki i usmażyć na rozgrzanym maśle połączonym z oliwą. Upieczone posolić. Cebulki obrać, naciąć od strony korzonków na krzyż (ponoć, dzięki temu zabiegowi,  nie rozpadnie się podczas gotowania), wrzucić do garnka z odrobiną wody i masła i ugotować.

Gdy mięso będzie ugotowane, doprawić solą i pieprzem, zdjąć tłuszcz i zagęścić mąką wymieszaną z masłem (do masy mączno-maślanej dodać po odrobinie płynu od gotowania mięsa, intensywnie mieszając, by nie powstały grudki i dopiero rozmieszaną dodać do gulaszu). Na koniec wrzucić pieczarki i cebulki.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

gulasz po burgundzku_kuchnia francuska_mięso w sosie_gulasz wołowy

Inne gulasze:

zupa gulaszowa_dania jednogarnkowe_dania z wołowiny_kuchnia węgierska  stroganow z indyka_dania z drobiu_mięso w sosie  paprykarz z kurczaka z galuszkami_dania z drobiu_gulasz węgierski_kuchnia węgierska   gulasz z polentą Łakomych Włochów_gulasz z pomidorami_polenta_mamałyga_danie kuchni włoskiej 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 112