| < Sierpień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
czwartek, 25 sierpnia 2016

Całe pomidory w zalewie z przecieru pomidorowego, to jeden z moich faworytów przetworowych. Cudowne do sosów, zup, gulaszy. Tak, zdecydowanie warto je przygotować :).

całe pomidory w przecierze_pomidory w przecierze pomidorowym na zime_domowe przetwory

Składniki:

  • pomidory (w tym część małych i twardych)
  • sól

Wykonanie:

Przygotować słoiki i zakrętki. Umyć, wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temp. na 110 °C. Prażyć 40 minut.

Pomidory umyć osuszyć, podzielić na mniejsze i twarde i pozostałe. Z bardzo dojrzałych przygotować przecier pomidorowy (według TEGO przepisu). Pozostałe pomidory obrać, tzn. zalać wrzątkiem, po kilku sekundach wodę odlać. Teraz skórka łatwo zejdzie z pomidorów.

Obrane pomidory wkładać do słoików, zalać gorącym przecierem pomidorowym (pozostawić ok. 2 cm pustej przestrzeni), zakręcać i pasteryzować.

Przy pasteryzacji na mokro - włożyć słoiki do gara wyłożonego ścierką, zalać wrzątkiem (do 2/3 wysokości słoików), przykryć garnek. Pasteryzować 30-40 minut, licząc od momentu zagotowania. Na sucho - wstawić do zimnego piekarnika i pasteryzować 60-80 minut, mierząc czas od osiągnięcia przez piekarnik 110 °C.

Dobrze zapasteryzowane słoiki mają wklęsłe nakrętki.

Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

całe pomidory w przecierze_pomidory w przecierze pomidorowym na zime_domowe przetwory

całe pomidory w przecierze_pomidory w przecierze pomidorowym na zime_domowe przetwory

Inne przetwory z pomidorów:

 sałatka z zielonych pomidorów_przetwory  domowy keczup_przetwory z pomidorów_domowy wyrób  Sos polski (pomidorowy)_warzywne pzretwory_domowy wyrób  przecier pomidorowy na zimę_przecier pomidorowy w słoikach_przetwory warzywne  biały sok pomidorowy_sok pomidorowy z sokownika_słone przetwory_domowe przetwory

Inne przetwory z pomidorami:

Leczo z cukinii na zimę_przetwory_dania wegetariańskie  fasolka szparagowa na zimę w pomidorach_przetwory warzywne_fasolka konserwowa  sos paprykowy jak ajwar_pasta do chleba_domowy ajwar_słone przetwory 

 

wtorek, 23 sierpnia 2016

Dziś coś świątecznego. Tak, to nie pomyłka. Choć lato ma się dobrze, chciałam pokazać korzenną nalewkę z aronii w klimacie Bożego Narodzenia. Wprawdzie to aroniówka, ale korzenie nadają charakteru i smaku nalewce, stąd moje skojarzenie z zimą i świętami. A swoją drogą taka nalewka to wspaniały prezent :).

Tak jak większość naszych nalewek, specjalność mamy Heleny (przepis z jakiegoś wycinka prasowego).

korzenna nalewka z aronii_domowa nalewka_domowy likier_słodkie przetwory

Składniki:

  • 1 kg aronii
  • 1/2 l wódki
  • 1/4 l spirytusu
  • 4 goździki
  • kawałek cynamonu
  • 5 dag rodzynek
  • 1 cytryna
  • 0,5 kg cukru

Wykonanie:

Owoce umyć, osączyć, wsypać do słoja, lekko rozgnieść. Cytrynę umyć, sparzyć i obrać jak najcieniej żółtą skórkę (tak bez albedo). Dodać do słoja razem z rodzynkami, cynamonem i goździkami. Zalać wódką i spirytusem i odstawić na 4 tygodnie. Nalew zlać zamknąć. Owoce zasypać cukrem, wymieszać i odstawić. Codziennie potrząsać słojem, do momentu aż cukier się rozpuści. Zlać syrop. Owoce przełożyć na płótno lub gęstą gazę i dobrze odcisnąć pozostały syrop. Syrop połączyć z alkoholem. Całość przecedzić przez sito, potem przez gęstą gazę i wlać do butelek. Zamknąć. Pozostawić w ciemnym miejscu na 6 miesięcy.  

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

korzenna nalewka z aronii_domowa nalewka_domowy likier_słodkie przetwory

korzenna nalewka z aronii_domowa nalewka_domowy likier_słodkie przetwory

Inne nalewki:

nalewka ze śliwek_nalewka na śliwkach_domowy alkohol  smocza krew_nalewka malinowa_malinówka_nalewka z malin  aroniówka_nalewka z aronii_domoy alkohol_słodkie przetwory  pigwówka_nalewka z owoców pigwowca_domowe alkohole_przetwory owocowe  jeżynówka_nalewka jeżynowa_domowa nalewka_domowy alkohol

sobota, 20 sierpnia 2016

Obiad na niedzielę? Proszę - kurczak pieczony z estragonem, do tego frytki z cukinii, sałatka gruzińska i białe lekkie wino. A tak upieczony kurczak jest chrupiący, korzenny i czosnkowy. Świetnie smakuje, a jak pachnie...

kurczak pieczony z estragonem_obiad na niedzilę_kurczak z ziołami

Składniki:

  • 1 duży kurczak
  • 80 g masła
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 4 łyżki posiekanego estragonu
  • 3-4 ząbki czosnku

Wykonanie:

Kurczaka umyć osuszyć, posolić i delikatnie oprószyć pieprzem. Czosnek przecisnąć przez praskę, utrzeć z masłem, papryką i estragonem. Masą posmarować kurczaka. Zostawić w chłodnym miejscu na 1-2 godziny. Kurczaka włożyć do brytfanny, przykryć i piec 1,5-2 godzin (w zależności od wagi, ja lubię jak kurczak się wręcz rozpada, dlatego piekę dość długo) w piekarniku rozgrzanym do 200 °C. 15-20 minut przed końcem pieczenia odkryć, by kurczak przyrumienił się.

Jak sprawdzić czy kurczak jest upieczony? Jeśli mięso łatwo odchodzi od kości, danie jest gotowe, jeśli nie, trzeba dopiec.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

kurczak pieczony z estragonem_obiad na niedzilę_kurczak z ziołami

Z "Poradnika Domowego" 8/16 (z moimi zmianami).

Inne dania z kurczaka:

kurczak w pomarańczach z rodzynkami_dania z kurczaka  Kurczak faszerowany po polsku_potrawy z drobiu_kuchnia mazowiecka  faszerowane skrzydełka_kuchnia mazowiecka_przepisy na piknik  kurczak po umbryjsku_dania z drobiu_mięso z rozmarynem

czwartek, 18 sierpnia 2016

Ponoć Gruzini uwielbiają mięso, chleb (puri) i wino (esencjonalne, czerwone, półsłodkie). A ja w Gruzji zakochałam się w warzywach, owocach i serach. Przesłodkie arbuzy, melony, granaty i brzoskwinie (te ostatnie smakowały wręcz jak suszone), pachnące słońcem pomidory i ogórki, cudowne bakłażany i różne sery - twarde i miękkie, słone i delikatne, dojrzałe i świeże (z czego najbardziej znany to suluguni). Do tego moc zieleniny i orzechy. Co ciekawe zauważyłam, że Gruzini nie gustują w klasycznych deserach i ciastach. U nas praktycznie wszędzie można kupić słodycze: ciastka, bułki słodkie, ciasta, tam nie, jeśli już to raczej wyciskane soki i wszechobecne czurczcheli, czyli orzechy nanizane na sznurku i oblepione gęstą mazią winogronową, no i nazuki - lekko słodki, korzenno-miodowy chlebek z okolic Chaszuri. A moja rodzina? Polubiła chaczapuri - rodzaj chleba czy raczej pizzy z serem i adżarskie chaczapuri, czyli chaczapuri z jajkiem (wygląda jak łódka chlebowa z jajkiem sadzonym), chinkali - pierożki czy też sakiewki mięsne z rosołem w środku, szaszłyki i szkmeruli - kurczaka pieczonego w ketsi (gliniana misa) w mleku i czosnku. Już udało się nam odtworzyć kilka gruzińskich dań, a na dobry początek sałatka gruzińska :).

sałatka gruzińska_sałatka z pomidorów i ogórków_sałatka do dań z grilla  

Składniki:

  • 3 dorodne pomidory
  • 5 ogórków
  • duża garść posiekanej natki (natka to nie posypka, to równorzędny składnik sałatki)
  • garść posiekanej czerwonej bazylii
  • posiekana natka kolendry (pomijam, nie lubię tego składnika, ale w Gruzji jest jednym z podstawowych dodatków do wielu dań) lub estragon
  • 3-4 łyżki mielonych orzechów włoskich (drobno zmielone)
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Pomidory obrać ze skóry (na chwilę zanurzyć w wrzątku, skórka zejdzie prawie sama). Pokroić na duże kawałki. Ogórki również obrać, pokroić na ósemki. Dodać zieleninę, 2/3 orzechów, sól, pieprz i całość wymieszać. Wierzch sałatki posypać pozostałymi orzechami.

Uwaga - sałatka nie ma sosu! Próbowałam dodawać do niej sos, ale to nie to!

Warianty dania:

*do sałatki można dodać pokrojoną w półplasterki czerwoną cebulę (na tą porcję warzyw wystarczy pół niewielkiej) lub paprykę pokrojoną w kostkę

**zamiast soli dodać soli gruzińskiej (mieszanka przypraw)

***delikatnie posypać słonym, drobno pokrojonym serem (w stylu fety)

****pominąć orzechy 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb a na facebooku rodzinki można znaleźć inne zdjęcia gruzińskich dań.

sałatka gruzińska_sałatka z pomidorów i ogórków_sałatka do dań z grilla

Inne sałatki:

sałatki grillowe II - ze szparagami, nicejska, zielona_sałatki_przystawki sałatki na grilla_sałatka grecka_sałatka ze szpinakiem_sałatka z rzodkiewkami_dodatki do dań z grilla  sałatka z cykorią i camembertem_sałatka zimowa_sałatka karnawałowa  śledzie w kożuszku_sałatki_przystawki_śledzie pod pierzynką_dania na Wigilię  http://rodzinkawkuchni.blox.pl/2014/03/Salatka-z-makaronem-i-ziarnami-slonecznika.html  

piątek, 12 sierpnia 2016

Ze starego zeszytu mamy - papryka marynowana zwana papryką w occie.

Papryka marynowana_papryka w occie_domowe przetwory_domowe marynaty

Składniki:

  • 2 kg papryki
  • 2 szklanki octu 10%
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • po łyżce oleju do każdego słoika (dodaję mniej - 1 łyżeczkę)
  • przyprawy do każdego słoika: kawałek chrzanu, baldach kopru, ząbek czosnku, kilkanaście ziarenek gorczycy

Wykonanie:

Przygotować słoiki.

Paprykę umyć oczyścić z nasion, pokroić (można w paski, ja pokroiłam w kostkę).

Do każdego słoika włożyć baldach kopru, po kilka ziaren gorczycy, kawałek chrzanu, ząbek czosnku, pokrojoną paprykę.

Z wody, octu, cukru i soli ugotować zlewę. Gorącą zalać paprykę w słoikach. Dodać po łyżeczce oleju. Zakręcać.

Pasteryzować na mokro 20-25 minut.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Papryka marynowana_papryka w occie_domowe przetwory_domowe marynaty

Inne przetwory z papryką:

sałatka z buraków i papryki na zimę_domowe przetwory_marynaty  sałatka z ogórków z kolendrą na zimę_przetwory_marynaty_ogórki w occie_sałatka ogórkowa w słoikach  Leczo z cukinii na zimę_przetwory_dania wegetariańskie  sos paprykowy jak ajwar_pasta do chleba_domowy ajwar_słone przetwory

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 157