| < Grudzień 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
piątek, 19 grudnia 2014

Łamańce z makiem to obok kutii i makiełek podstawowy deser wigilijny z makiem (może do zestawu można dodać jeszcze makówki). Cóż to jest? - masa makowa z bakaliami, a do niej kruche ciasteczka.

Masa makowa mamy Heleny, łamańce z "Kuchni polskiej".

łamańce z makiem_deser na Wigilię_masa makowa z kruchymi ciasteczakami

Składniki masy makowej:

  • 25 dag maku
  • 20 dag cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag orzechów
  • 1 kopiasta łyżka skórki pomarańczowej
  • 5 - 10 dag innych bakalii (migdały, figi, suszone morele, suszone śliwki)

Składniki ciastek:

  • 30 dag mąki
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12 dag masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
  • wanilia
  • szczypta soli

Wykonanie masy:

Mak sparzyć wrzącą wodą i pozostawić na kilka godzin, by napęczniał. Zagotować, osączyć na sitku i zmielić trzykrotnie. Do drugiego mielenia dodać cukier.

Przygotować bakalie - umyć, osuszyć, pokroić (jeśli trzeba).

Bakalie i śmietankę dodać do maku, wymieszać.

Masę makową przełożyć do półmiska i wtykać w nią kruche ciasteczka.

Wykonanie ciastek:

 Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wymieszać z cukrem pudrem i posiekać z masłem na proszek. Dodać żółtko, jajka, śmietanę, wanilię i szybko zagnieść. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Wałkować ciasto na 1/3 cm i pokroić w długie prostokąty lub rąby (długość ok. 8 cm, szerokość 1,5-2 cm). Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 °C na jasnozłoty kolor.

Znajdź mnie na fb.

łamańce z makiem_deser na Wigilię_masa makowa z kruchymi ciasteczakami

Inne słodkie dania na Wigilię:

pierogi z suszonymi śliwkami_pierogi gotowane_Boże Narodzenie  Makiełki_kluski z makiem i bakaliami_makaron z makiem i bakaliami_dania na Wigilię  błyskawiczny makowiec_Boże Narodzenie_ciasto z makiem  makowiec_rolada makowa_ciasto krucho-drożdżowe_przepisy na Boże Narodzenie

czwartek, 18 grudnia 2014

Uwielbiam świąteczną krzątaninę, przygotowywanie pracochłonnych dań, to całe lepienie, mieszanie, zagniatanie, pieczenie. Nie żałuję ani czasu, ani sił. Cały ten zamęt wprowadza atmosferę świąt. Niestety są sytuacje, gdy brakuje czasu, sił, gdy sytuacja zmusza do "odpuszczenia". Co wtedy? Czy jesteśmy zdani na dania kupne? Nie! Z myślą o takich sytuacjach przygotowałam zbiór przepisów na świąteczne dania błyskawiczne.

NA WIGILIĘ

Śledzie w kożuszku

śledzie w kożuszku_sałatka śledziowa_sałatka warstwowa_danie na Wigilię_danie postne

Śledzie w śmietanie

śledzie w śmietanie_śledzie na Wigilię_śledzie na popielec_danie postne

Zawijas z pieczarkami (pracochłonne ciasto krucho-drożdżowego zamieniamy na arkusz ciasta francuskiego i pieczemy w temperaturze 230-220 °C)

zawijas z pieczarkami_danie na Wigilię_danie postne

Łosoś na szpinaku z makaronem naleśnikowym

łosoś na szpinaku z makaronem naleśnikowym_ryba pieczona_danie błyskawiczne_danie postne

Wigilijna zupa migdałowa (szybka, jeśli użyjemy gotowych zmielonych migdałów)

wigilijna zupa migdałowa_zupa na słodko_zupa mleczna_zupa z ryżem

NA BOŻE NARODZENIE

Polędwiczka w cieście

polędwiczka w cieście francuskim_mięso w cieście_danie z wieprzowiny_danie świąteczne

Schab w kminku (po wiedeńsku)

schab po wiedeńsku_schab w kminku_pieczeń wieprzowa_danie świąteczne

Kurczak w ziołach i cytrynie

kurczak w ziołach i cytrynie_danie błyskawiczne

Kurczak z bakaliami

cymes z kurczakiem_kurczak z bakaliami_kurczak na słodko-słono_zimowe danie

Polędwiczki w miodzie

plędwiczki w miodzie_danie z wieprzowiny_danie błyskawiczne

NA DESER

Piernik siostry Anastazji (babka piernikowa)

piernik siostry Anastazji_szybki piernik_babka piernikowa

Piernik z jabłkami

piernik z jabłkami_piernik błyskawiczny_piernik na ostanią chwilę_wypieki na Boże Narodzenie

Piernik marchewkowy

piernik marchewkowy_ciasto z warzywami_błyskawiczny wypiek_ciasto na Boże Narodzenie

Błyskawiczny makowiec (pod warunkiem użycia gotowego zmielonego maku)

Błyskawiczny makowiec_ciasto z makiem_wypieki na Boże Narodzenie

Rolada biszkoptowa nadziewana masą makową

makowiec na biszkopcie_rolada biszkoptowa z masą makową_makowiec zawijany_wypieki na Boże Narodzenie

Ciasto cynamonowe z jabłkami (ciasto salceson)

ciasto cynamonowe z jabłkami_ciasto błyskawiczne_ciasto z korzeniami

Migdałowe chrupaczki

chrupaczki migadłowe Bożeny Sikoń_ciasteczka z migdałami_ciasteczka na białkach_ciasteczka na Boże Narodzenie

Błyskawiczne kokosanki

błyskawiczne kokosanki_ciastka na białkach_wypieki na Boże Narodzenie

Ciasteczka z masłem orzechowym

ciasteczka orzechowe_ciasteczka na Boże Narodzenie_ciasteczka z masłem orzechowym_błyskawiczne ciasteczka

Szybkie pierniczki

szybkie pierniczki_ciasteczka_wypieki na Boże Narodzenie

Ciasteczka tiramisu

ciasteczka tiramisu_ciasteczka migdałowe_ciasteczka z kawą_ciasteczka błyskawiczne

Znajdź mnie na fb.

Inne zestawienia blogowe

Nasze ulubione dania na Boże Narodzenie i Wigilię  akcja_Mazowsze kulinarnie  sałatka gyros_danie z drobiu_karnawał_przyjącia    Przyjęcia dla dzieci_zbiór przepisów na pzryjącia dziecięce_zabawy kulinarne_zestawienia blogowe

niedziela, 14 grudnia 2014

Kolejny pomysł na ciastka maszynkowe.

ciastka maszynkowe z marmoladą_ciastka kruche_ciastka na Boże Narodzenie

Składniki (wg tego przepisu):

  • 1 kg mąki
  • 66,66 dag masła (ponad 3 kostki masła)
  • 33,33 dag cukru pudru
  • 3 żółtka (wiejskie)
  • 1 jajko (wiejskie)

Dodatki:

Wykonanie:

Przesiać mąkę, dodać puder, masło - posiekać na stolnicy "na proszek". Dodać jajko i żółtka, zagnieść.

Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 24 godziny.

Ciastka przeciskać przez maszynkę do mięsa ze specjalną nakładką. Zakręcać w ślimaki. W środku ciastka wciskać marmoladę. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 220 °C na jasnozłoty kolor.

Studzić na kratce.

Uwaga: jajka mają różną wielkość, a mąka różny stopień wysuszenia. Jeśli powstaną trudności z zagniataniem (choć u mnie ich nie było), zawsze można dodać dodatkowe żółtko.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ciastka maszynkowe z marmoladą_ciastka kruche_ciastka na Boże Narodzenie

Inne świąteczne ciasteczka:

Świąteczna krajanka orzechowa_kruche ciasto_Boże Narodzenie  kruche ciastka z orange curd_Boże Narodzenie_krem pomarańczowy_ciasteczka  ciastka kręcone_cistka kruche_ciastka mszynkowe_kuchnia mazowiecka  ciasteczka orzeszki_kruche ciastka_bez piekarnika_Boże Narodzenie

czwartek, 11 grudnia 2014

Znane i lubiane ciasteczka w nowej formie - z czekoladą. Świetne połączenie kruchych, maślanych ciastek z mleczną czekoladą.

ciasteczka maszynkowe z czekoladą_ciasteczka kruche_wypieki na Boże Narodzenie

Składniki (wg tego przepisu):

  • 1 kg mąki
  • 66,66 dag masła (ponad 3 kostki masła)
  • 33,33 dag cukru pudru
  • 3 żółtka (wiejskie)
  • 1 jajko (wiejskie)

Dodatki:

  • 2 czekolady mleczne
  • kilka łyżek kremówki

Wykonanie:

Przesiać mąkę, dodać puder, masło - posiekać na stolnicy "na proszek". Dodać jajko i żółtka, zagnieść.

Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 24 godziny.

Ciastka formować przez maszynkę do mięsa ze specjalną nakładką. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 220 °C na jasnozłoty kolor.

Studzić na kratce.

Uwaga: jajka mają różną wielkość, a mąka różny stopień wysuszenia. Jeśli powstaną trudności z zagniataniem (choć u mnie ich nie było), zawsze można dodać dodatkowe żółtko.

Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić z śmietaną w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić.

Zimne ciastka zanurzać w rozpuszczonej czekoladzie. Układać na kratce do zastygnięcia czekolady.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne świąteczne ciasteczka:

miodowe gwiazdki_drobne wypieki_kruche ciasteczka_Boże Narodzenie  pierniczki_drobne wypieki_ciasteczka_Boże Narodzenie  ciastka francuskie Ani_drobne wypieki_ciastka z cukrem_Boże Narodzenie  mieszanka kruchych ciastek_kruche ciastka wg Rouxa_świąteczne wypieki_drobiazgi do kawy



środa, 10 grudnia 2014

Jedna z moich ulubionych zup owocowych - esencjonalna, zimowa, świąteczna. Pierwszy raz próbowałam jej hmm...na stołówce. I to była miłość od pierwszego kęsa. A ostatnio przeczytałam, że zupa jest wpisana na listę dań regionalnych Kujaw. 

zupa z suszonych śliwek_wigilijna zupa_zupa kujawska_zupa owocowa

Składniki:

  • 15 dag suszonych śliwek
  • 1,5 litra wody
  • kawałek kory cynamonowej
  • 2-3 goździki
  • sok z cytryny
  • cukier do smaku
  • łyżeczka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mąki
  • ew. śmietana kwaśna do zabielenia zupy

Wykonanie:

Śliwki umyć, namoczyć. Ugotować w wodzie, w której moczyły się z dodatkiem kory cynamonowej, goździków, cukru waniliowego, szczypty soli. Mąkę rozrobić w zimnej wodzie i intensywnie mieszając dodać do zupy. Zagotować, doprawić cukrem i sokiem z cytryny. Można zabielić. Podawać z domowym makaronem (moje przepisy TU i TU).

Uwaga:

* zwykłą mąkę można zastąpić ziemniaczaną (trzeba użyć mniej)

** jeśli zupa będzie za gęsta, dodać wody

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne wigilijne zupy:

barszcz czerwony na zakwasie z buraków_barszcz czysty_kuchnia polska_dania na Boże Narodzenie i Wigilię  zupa migdałowa_zupa mleczna_Boże Narodzenie  zupa z suszonych grzybów_zupa grzybowa_zupa wigilijna  halaszle_zupa rybna_danie jednogarnkowe_kuchnia węgierska

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 116