| < Kwiecień 2015 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
niedziela, 26 kwietnia 2015

Jakiś czas temu pisałam, że uwielbiamy mleko migdałowe i przygotowujemy je dość często. Ale po "produkcji" tego mleka zostaje zmielona papka migdałowa. Zastanawiałam się co z nią począć, jak zagospodarować tę wspaniałą masę? Szukałam, wymyślałam i jest. Mój sposób na jej wykorzystanie to ten właśnie sernik. Delikatny, kremowy, nadziany bakaliami, z chrupiącym spodem i kwaśną galaretką z owocami. Trochę przypomina paschę. Jest pyszny, bardzo pyszny :).

sernik na zimno jaglano-migdałowy_sernik jak pascha_sernik bez sera_sernik z galaretką_sernik z owocami

Składniki masy "serowej":

  • 1 szklanka papki migdałowej pozostałej z produkcji mleka migdałowego
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka cukru pudru (lub mniej do smaku)
  • 1,5 szklanki bakalii (u mnie morele, rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa)
  • 80 g masła (lub innego bezmlecznego tłuszczu)
  • ew. 1 łyżka soku z cytryny
  • ew. cukier waniliowy lub ekstrakt migdałowy

Składniki spodu:

  • 2 szklanki płatków owsianych (u mnie bezglutenowe)
  • 100 g masła (lub innego bezmlecznego tłuszczu)
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru

Składniki wierzchu:

  • 1 galaretka malinowa (lub inna w zależności od wybranych owoców)
  • 400 g malin (lub innych drobnych owoców)

Wykonanie spodu:

Płatki uprażyć na suchej patelni (trzeba mieszać, łatwo przypalić!). Połowę zmielić. Połączyć jedne i drugie płatki, dodać puder i rozpuszczone masło. Wymieszać, przyłożyć do wyłożonej folią tortownicy o średnicy 20 cm i ugnieść. Wstawić do lodówki na godzinę - dwie.

Wykonanie masy "serowej":

Przygotować bakalie sparzyć, osuszyć i pokroić na mniejsze części.

Papkę migdałową i kaszę jaglaną zmiksować na gładką masę. Dodać miękkie masło, puder, ew. dodatki i ponownie zmiksować. Wsypać bakalie i wymieszać. Przełożyć na schłodzony spód.

Wierzch:

Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku. Ostudzić. Owoce rozłożyć na "serniku", zalać galaretką i całość schłodzić.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne serniki:

sernik na zimno z malinami i czereśniami_sernik_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_przepisy na lato  jogurtowiec z truskawkami_ciasto bez pieczenia_ciasto z owocami_ciasto na zimno_ciasto dietetyczne  sernik bez sera_sernik jaglany_sernik wegański_ciasto na Wielkanoc  torcik serowy z owocami_sernik_ciasto z owocami_ciasto na lato

 

piątek, 24 kwietnia 2015

Z miłości do piaskowców - babeczki piaskowe z limonką. Bardzo delikatne, takie biszkoptowe, z wyraźnym smakiem limonki. Dodatkowa zaleta - ciasteczka są bezglutenowe :).

babeczki piaskowe z limonką_babeczki bezglutenowe_ciasto ucierane

Składniki (na 14-15 babeczek):

  • 180 g miękkiego masła
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 180 g drobnego cukru
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki jaglanej (lub zwykłej pszennej)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 1 łyżka startej skórki z limonek (sparzonych i wyszorowanych; najlepiej bio)
  • sok z 1,5 limonki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej, proszek bezglutenowy)
  • szczypta soli

Wykonanie:

Przygotować foremki (posmarować masłem i wyspać mąką).

Włączyć piekarnik na 180 °C.

Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę.

Dodawać po jednym jajka, przesypując łyżką mieszanki mącznej. Po każdej porcji starannie ucierając. Na koniec dodać sok, skórkę, sól i resztę mąki.

Ciasto przełożyć do foremek.

Piec 25-30 minut (do suchego patyczka).

Po upieczeniu wystawić z piekarnika. Zostawić w foremkach na 10-15 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce.

Babeczki w przekroju można zobaczyć TU.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne piaskowce:

piaskowiec cytrynowy_ciasto ucierane_babka piaskowa_Wielkanoc  babka ucierana mamy Heleny_ciasto piaskowe  babeczki cytrynowe_babeczki ucierane_ciasto ucierane cytrynowe_wielkanoc  pisakowiec pomarańczowy_ciasto piaskowe_ciasto ucierane_ciasto pomarańczowe_ciasto bezglutenowe_babka pisakowa_przepisy na Wielkanoc



środa, 22 kwietnia 2015

Druga część cyklu nabiał roślinny - czekoladowe mleko z batatów (pierwsza część - TU). Gęste, aromatyczne, kremowe, intensywnie czekoladowe, przepyszne. Zastąpi tradycyjne śniadaniowe kakao, będzie rewelacyjnym dodatkiem do ciasta, ale także deserem. Wspaniale smakuje zarówno na zimno jak i ciepło.

Z blogu "Olga Smile".

mleko czekoladowe z batatów_mleko roślinne_mleko deserowe_nabiał roślinny_domowy wyrób

Składniki:

  • 500 g batatów
  • 2 l wody (lubię gęstą czekoladę, dlatego lepiej smakowała mi wersja z mniejszą ilością wody - 7 szklanek)
  • 3 łyżki miodu czy innego słodzidła (można więcej, do smaku)
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1/4 szklanki kakao
  • szczypta soli

Wykonanie:

Bataty obrać, pokroić w kostkę i gotować w 2 l wody 10 minut. Zmiksować, dodać pozostałe składniki. Raczej nie przecedzać.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne domowe wyroby:

mleko migdałowe_mleko roślinne_nabiał roślinny_domowy wyrób  krem rafaello z kaszy jaglanej_domowe smarowidło_zdrowy krem  brownie z kaszy jaglanej z frużeliną wiśniową_ciasto czekoladowe_ciasto bezglutenowe_ciasto z kaszy jaglanej_zdrowe wypieki_sos wiśniowy  domowy zakwas na żurek_domowy wyrób_dania na Wielkanoc

sobota, 18 kwietnia 2015

Mleka roślinne, a raczej napoje zastępujące mleko krowie, stają się coraz bardziej popularne. Czy to jest moda? Czy z roku na rok liczba osób nietolerujących laktozę wzrasta? Trudno ocenić, choć wiele wskazuje na to, że wraz z rozwojem cywilizacji, wzrasta ilość nietolerancji i alergii. A że i w mojej rodzinie pojawił się "problem mleczny", dlatego szukałam i szukam różnych zamienników nabiału zwierzęcego.

Dziś pierwsza część cyklu "nabiał roślinny" - mleko migdałowe, owsiane i kokosowe. Każde z nich można kupić w sklepie, ale to domowe jest po pierwsze o niebo lepsze, a po drugie tańsze.

Jakie są? Moje (nasze) ulubione to mleko migdałowe, delikatne, aksamitne, przepyszne. Jest dobrym źródłem wapnia (migdały zawierają 2 razy więcej wapnia niż zwykłe mleko), ma piękny biały kolor, kwaśniejąc jest świetnym dodatkiem do chleba jaglanego. Świetnie nadaje się do zup mlecznych, kakao, a do kawy jest po prostu rarytasem.

Owsiane ma kolor kremowy, jest zawiesiste i podgrzane ma konsystencję kisielu. Nie zawiera wapnia.

Kokosowe jest równie delikatne i aksamitne jak migdałowe, ale jak dla mnie jest zbyt mdłe. Nie jestem obiektywna, nie lubię kokosów.

Mleko migdałowe z blogu "Olga Smile".

mleko migdałowe_mleko roślinne_nabiał roślinny_domowy wyrób

Składniki - mleko migdałowe:

  • 1 szklanka obranych migdałów
  • 4 szklanki przegotowanej i wystudzonej wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)

Składniki - mleko owsiane:

  • 1 szklanka płatów owsianych (u mnie bezglutenowe)
  • 3-4 szklanki przegotowanej i ostudzonej wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Składniki - mleko kokosowe:

  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 3-4 szklanki przegotowanej i ostudzonej wody
  • szczypta soli

Wykonanie:

Migdały (płatki/wiórki) namoczy na 8-12 godzin w szklance wody. Zawartość włożyć do malaksera i miksować do rozdrobnienia migdałów (płatków/wiórków), w razie konieczności dodać więcej wody. Dolać pozostałą wodę i wsypać dodatki. Zmiksować. Całość przecedzić przez sito wyłożone gazą. Odcisnąć. Przechowywać w lodówce do 2 dni.

Z pozostałej masy migdałowej przygotowuję miniserniczki, twarożki.

MLEKO OWSIANE

mleko owsiane_mleko roślinne_nabiał roślinny

MLEKO KOKOSOWE

mleko kokosowe_mleko roślinne_nabiał roślinny_domowy wyrób

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne domowe wyroby:

 domowe masło orzechowe_domowy wyrób_przetwory  granola orkiszowa_płatki śniadaniowe_danie na śniadanie  krem czekoladowy z kaszy jaglanej_domowa nutella_krem z kaszy_domowy wyrób  aromatyzowane oliwy_oliwa z cynamonem_oliwa z rozmarynem_oliwa z papryką_domowy wyrób

 

czwartek, 16 kwietnia 2015

Cudowne ciasto czekoladowe bez dodatku mąki. Aksamitne, mięsiste, by nie powiedzieć gliniaste wnętrze i delikatnie chrupiący wierzch. Nieco przypomina brownie, choć grudki migdałowe sprawiają, że jest jednak inne. Podobno pochodzi z włoskiej wyspy Capri (stąd nazwa). Ciasto dla wszystkich maniaków czekolady, ale na wizytę ciotki upiekłabym raczej murzynek.

Z "Cioccolato Gatto".

ciasto czekoladowe caprese_ciasto migdałowe_ciasto bezglutenowe_ciasto bez mąki

Składniki:

  • 225 g masła
  • 225 g gorzkiej czekolady
  • 250 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 6 jajek
  • 300 g mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki amaretto
  • szczypta soli
  • kakao lub cukier puder do oprószenia wierzchu

Wykonanie:

Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło roztopić, zestawić z ognia i do gorącego dodać połamaną czekoladę. Całość mieszać, do rozpuszczenia czekolady.

Migdały wymieszać z kakao.

Żółtka utrzeć na puszystą i jasną masę ze 150 g cukru. Dodać do nich lekko przestudzoną czekoladę, migdały, amaretto.

Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Powoli dosypać 100 g cukru i ubijać do momentu, aż masa będzie lśniąca a cukier rozpuści się.

Białka dodać w 2-3 partiach do masy czekoladowej. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać.

Przełożyć do przygotowanej foremki i piec w 160 °C 55-65 minut.

Ostudzić w foremce.

Zimne oprószyć kakao lub cukrem pudrem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ciasto czekoladowe caprese_ciasto migdałowe_ciasto bezglutenowe_ciasto bez mąki

Inne bezglutenowe ciasta czekoladowe:

brownie z kaszy jaglanej z frużeliną wiśniową_ciasto czekoladowe_ciasto bezglutenowe_ciasto z kaszy jaglanej_zdrowe wypieki_sos wiśniowy  gruszki w cieście czekoladowym_deser czekoladowy_babeczka czekoladowa z całą gruszką_deser bezglutenowy  torcik czekoladowo-migdałowy z wiśniami_torcik czekoladowy z kremem z kaszy jaglanej_torcik bezglutenowy  ciastko czekoladowa lawa_deser bez glutenu_deser na walentynki_ciastko z płynnym wnętrzem

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 126