| < Czerwiec 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
piątek, 24 czerwca 2016

Murzynek z porzeczkami i galaretką, a w zasadzie murzynek z czekoladą, porzeczkami i galaretką, to moja letnia odmiana tego popularnego ciasta. Odmiana ciekawa i intrygująca. Porzeczki, a szczególnie czarne porzeczki, całkowicie zmieniają smak i charakter ciasta. Sprawiają, że jest świeże i lekkie, takie na lato. A galaretka? Świetnie wpisuje się w schemat ciasta na cieple dni :), a jeśli do tego jest pomarańczowa, to nie potrzeba lepszej rekomendacji, bo pomarańcze i czekolada, to znana i udana spółka.

Zachęcam do wypróbowania ciasta.

murzynek z porzeczakmi i galaretką_ciasto na lato_ciasto z galaretką_ciasto z czekoladą_ciasto z owocami

Składniki:

  • 250 g masła
  • 2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 kopiaste łyżki kakao
  • 50 g koniaku lub innego aromatycznego alkoholu (rum, likier pomarańczowy, inny)
  • 2 szklanki mąki
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 50 g gorzkiej, posiekanej czekolady lub bakalie
  • szczypta soli
  • 1 galaretka pomarańczowa lub inna jasna
  • 80 dag porzeczek (mix białych, czerwonych, czarnych)

Wykonanie:

Przygotować owoce - umyć, obrać, wysuszyć.

Galaretkę rozpuścić w 250-300 ml wrzątku.

Masło, cukier, wodę i kakao zagotować. Odlać pół szklanki powstałego płynu. Przestudzić. Dodać żółtka, przesianą razem z proszkiem do pieczenia mąkę, koniak i czekoladę lub przesypane lekko mąką ziemniaczaną bakalie. Ubić pianę ze szczyptą soli i dodać ją, delikatnie mieszając, do masy.  Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką prostokątnej formy.  posypać połową owoców. Piec ok. 45 min (do suchego patyczka) w temperaturze 190 - 200 °C. Po wystudzeniu posypać pozostałymi porzeczkami i zalać tężejącą galaretką. Zostawić do zastygnięcia. Można podawać z odlanym płynem czekoladowym.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

murzynek z porzeczakmi i galaretką_ciasto na lato_ciasto z galaretką_ciasto z czekoladą_ciasto z owocami

Inne ciasta i babeczki na bazie murzynka:

muffinki koniakówkowe_muffinki czekoladowe_przepisy na piknik_finger food  muffinki czekoladowo-serowe_finger food_przepisy na piknik  koniakówka_ciasto czekoladowe_ciasto ucierane  Nadziewane buziaczki_nadziewane czekoladowe muffinki_dania dla dzieci  torcik raffaello na koniakówce_torcik na murzynku_torcik kokosowy_torcik czekoladowy_ciasto czekoladowe z kremem

środa, 22 czerwca 2016

Ciasta z owocami i galaretką to nasze ulubione ciasta na lato. Lekkie, delikatne, orzeźwiające i, co ważne, nie tak kaloryczne jak ciasta z kremem. Oprócz tradycyjnej blaszki, czyli krajanki biszkoptowej z galaretką i owocami przygotowuję tunel - plastry galaretki z owocami otoczone biszkoptem, a ostatnio roladę z galaretką i owocami. No i rolada sprawiała mi najwięcej kłopotu! By wyszła, trzeba uchwycić moment, gdy galaretka jest niepłynna i niestała. Jeśli jest zbyt płynna, wypływa ze zwijanego ciasta. Twarda nie daje się zwinąć. Ot, masz babo placek! Stój i pilnuj galaretki. Ale warto! Ciasto jest smaczne i efektowne!

Na podstawie "Moich Wypieków".

rolada z galaretką i truskawkami_rolada biszkoptowa_rolada z galaretką_biszkopt z galaretką i owocami

Składniki rolady:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • masło i wiórki lub bułka tarta do formy

Nadzienie:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • kilka truskawek
  • listki melisy

Wykonanie:

Piekarnik włączyć (temperatura 180 °C). Blaszkę do pieczenia o wymiarach 25 cm x 40 cm wysmarować masłem i posypać tartą bułką (ew. wiórkami kokosowymi). Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Żółtka oddzielić od białek i rozmieszać. Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać cukier i dalej ubijać, do uzyskania lśniącej, gęstej  masy. Pianę połączyć z żółtkami i mąką, przesypując i lekko mieszając. Przełożyć do formy, wyrównać i piec 15 -20 minut na złoty kolor. 

W tym czasie ściereczkę, z którą będziemy zwijać roladę, położyć na blacie i posypać cukrem. Na ścierkę wyjąć upieczony, gorący biszkopt (góra powinna leżeć na ściereczce z cukrem) i od razu zwinąć razem ze ściereczką (wzdłuż krótszego boku). Wystudzić.

Przygotować owoce - umyć i osuszyć. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku. Ostudzić.

Rozwinąć roladę posmarować gęstniejącą galaretką, przy krótszym boku ułożyć truskawki, zwinąć jeszcze raz (bez ściereczki)*. Schłodzić (2-3 godziny w lodówce). Przed podaniem można posypać pudrem, ozdobić listkami melisy i owocami.

Uwagi:

*jeśli galaretka będzie "wypływać" z ciasta poczekać

**do ciasta można dodać 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej. Rolada będzie bardziej zwarta, ale ciut straci na smaku, będzie bardziej sucha

***rolady nie należy zbyt długo piec, ponieważ przesuszona trudniej zwija się (kruszy się i pęka)

****ciasto może mieć wiele wariantów. Zamiast cukru waniliowego można dodać skórkę otartą z pomarańczy lub cytryny. Posypać blaszkę, przed pieczeniem, kruszonką migdałową lub wiórkami. Do galaretki dodać odrobinę likieru pomarańczowego (w wersji ze skórką pomarańczową). Wierzch ozdobić bitą śmietaną.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

rolada z galaretką i truskawkami_rolada biszkoptowa_rolada z galaretką_biszkopt z galaretką i owocami

rolada z galaretką i truskawkami_rolada biszkoptowa_rolada z galaretką_biszkopt z galaretką i owocami

Inne ciasta na lato:

Kula_rolada biszkoptowa_ciasto z kremem_ciasto z owocami  jogurtowiec z truskawkami_ciasto bez pieczenia_ciasto z owocami_ciasto na zimno_ciasto dietetyczne  kruche ciasto z wiśniami i waniliową pianką_ciasto z owocami_ciasto kruche_ciasto na lato  ciasto z kaszy z jagodami kamczackimi_ciasto z kremem_ciasto bez pieczenia_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_dania na lato  Jagodowiec, czyli ciasto z jagodami_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_ciasto z jagodową pianką_dania na lato

niedziela, 19 czerwca 2016

Słynny austriacki torcik. Niby nic, bo to zwykłe wafle przełożone masą czekoladowo-migdałową. A jednak, to niezbity dowód na to, że w prostocie tkwi siła (i smak:)).

 Pischinger_torcik waflowy_torcik austriacki_torcik na andrutach

Składniki:

  • 6-7 wafli (u mnie bezglutenowe)
  • 25 dag miękkiego masła
  • 2-3 żółtka (można, ale pomijam)
  • 10-15 dag cukru pudru (lub do smaku)
  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 18 dag mielonych migdałów
  • ew. kieliszek aromatycznego rumu (moim zdaniem warto!)

Wierzch:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 5 dag masła
  • kruszonka migdałowa

Wykonanie:

Czekoladę zetrzeć (ścieranie na tarce nie jest najlepszym zajęciem, miksuję czekoladę w malakserze).

Masło z cukrem pudrem utrzeć na puch (ew. w tym momencie dodać żółtka). Dodać do niego startą czekoladę i mielone migdały. Przygotowaną masą przekładać wafle. Tak przygotowany torcik obciążyć i zostawić na noc do zastygnięcia.

Czekoladę przeznaczoną na polewę połamać i razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić i posmarować wierzch i boki torciku.

Ozdobić kruszonką migdałową.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Pischinger_torcik waflowy_torcik austriacki_torcik na andrutach

Inne torciki bez pieczenia:

adwokat torcik bez pieczenia_torcik z biszkoptami i kremem_torcik z alkoholem  torcik biały puch_ciasto bez pieczenia_błyskawiczne ciasto_torcik na zimno_torcik z czekoladą  ciasto Hemingwaya_ciasto bez pieczenia_tarta limonkowa_ciasto z kremem  Tort kukułka_ciasto z kremem_ciasto bez pieczenia_ciasto z alkoholem_ciasto z owocami

wtorek, 14 czerwca 2016

Pianka truskawkowa, do niej galaretka również truskawkowa - klasyczny deser w sezonie truskawkowym.

deser truskawkowy_deser z truskawkową pianką_zimny deser_deser z galaretką

Składniki:

  • 1 szklanka schłodzonej śmietany 30-36 %
  • 1 szklanka zmiksowanych truskawek
  • 3-4 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 + 1/3 szklanki wrzątku
  • 1 galaretka truskawkowa
  • kilka truskawek
  • listki melisy do dekoracji

Wykonanie:

Przygotować 4-5 salaterek/słoiczków/pucharków.

Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku.

Truskawki, umyć, osuszyć, odszypułkować i, o ile nie są małe, pokroić.

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Lekko przestudzić i wymieszać ze zmiksowanymi truskawkami.

Śmietanę ubić, połączyć z musem truskawkowym. Przełożyć do przygotowanych naczyń i schłodzić.

Truskawki położyć na piankę, zalać galaretką i zostawić w lodówce do stężenia.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

deser truskawkowy_deser z truskawkową pianką_zimny deser_deser z galaretką

Inne zimne desery na lato:

Pomarańczowe tiramisu_desery na lato_kuchnia włoska  Różowo - pianka jagodowa_mleczna galaretka z owocami_desery_dania dla dzieci  deser czarno-biały_Eton mess_brownie_deser z owocami_dania na lato  Eton mess_szybki deser na lato_deser z truskawkami_deser z bezami_deser ze śmietaną_deser na zimno

piątek, 10 czerwca 2016

Eton mess, czyli truskawki, bita śmietana i chrupiące bezy. Szybki deser na lato. Truskawki można zastępujemy czereśniami, jagodami, kiwi lub innymi owocami.

Eton mess_deser z owocami_bezy z bitą śmietaną_desery na lato

Składniki:

  • szklanka truskawek
  • szklanka schłodzonej kremówki
  • kilka bez (najlepiej domowych)
  • ew. kilka posiekanych orzechów (włoskich, pistacjowych, innych)
  • 1 łyżka cukru (odrobina, bo bezy są słodkie)

Wykonanie:

Bezy pokruszyć, ale nie na proszek. Truskawki pokroić w plasterki, zasypać cukrem. Śmietanę ubić, ale nie na sztywno, raczej na gęsto. Bezy wymieszać ze śmietaną, dodać truskawki zostawiając kilka do ozdoby. Przełożyć do pucharków, ozdobić truskawkami, posypać pistacjami.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne zimne desery:

deser biało-zielony_deser z bitą śmietaną_deser z kiwi  Pomarańczowe tiramisu_desery na lato_kuchnia włoska  zdrowy deser_zdrowe śniadanie_kasza jaglana z owocami  Różowo - pianka jagodowa_mleczna galaretka z owocami_desery_dania dla dzieci

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 153