| < Luty 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29            
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
piątek, 12 lutego 2016

Pizza inaczej. Zamiast ciasta drożdżowego, spód z polenty. Obłożenie tradycyjne - pomidory, mozzarella, bazylia. W sumie coś innego, nowego, bezglutenowego i bezmięsnego na obiad lub obfitą kolację. 

Z "Ugotuj to" + moje zmiany.

pizza na spodzie z polenty_pizza bezglutenowa_kuchnia włoska_zapiekanka z kaszy kukurydzianej

Składniki:

  • 300 g kaszy kukurydzianej (takiej na polentę, czyli drobniejszej)
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 80 g startego parmezanu lub innego twardego sera (choćby bursztyn)
  • 2-4 łyżki pesto bazyliowego
  • 130 g mozzarelli
  • 500 g pieczarek
  • 1 mała cebulka (można pominąć)
  • 10 pomidorków koktajlowych (lub mniej większych)
  • sól, pieprz
  • olej lub masło klarowane do podsmażenia pieczarek i cebuli

Wykonanie:

Kaszę ugotować w wywarze warzywnym (trzeba mieszać dość intensywnie, by nie utworzyły się grudki i by się nie przypaliła). Ugotowaną zdjąć z ognia, dodać starty ser i wymieszać. Przełożyć do foremki o średnicy 30 cm (foremka na tartę) i wyłożyć nią boki i dno. Zostawić do wystudzenia.

Cebulkę pokroić w kostkę, pieczarki w paski i podsmażyć.

Mozzarellę pokroić w cienkie krążki.

Pomidorki koktajlowe przekroić na pół.

Zimny spód wstawić do nagrzanego do 200 °C piekarnika i zapiec (10-15 minut).

Wyjąć z piekarnika, posmarować pesto, położyć pieczarki, ser, pomidory. Piec ok. 15 minut w 200 °C.

Upieczoną pizzę wyjąć i zostawić do lekkiego przestudzenia. Dzięki temu łatwiej ją będzie pokroić. Bardzo gorąca nie trzyma formy.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne pizze i zapiekanki:

minipizza bezglutenu_pizza w wersji mini_pizza do ręki  Pizza caprese_kuchnia włoska  zapiekanka warzywna z kluskami kukurydzianymi_zapiekanka wegetariańska_zapiekanka bezglutenowa_ciepła kolacja  Gnocchi alla romana_kluski z kaszy manny_zapiekanik

wtorek, 09 lutego 2016

Zaskakujące, błyskawiczne w przygotowaniu ciasto czy też deser kokosowy. Bezglutenowe, raczej nie za słodkie, składa się z dwóch warstw - kremowej i ciastowej, no i polewy czekoladowej, jest maksymalnie kokosowe i...pyszne :). Dla wielbicieli kokosów.

Z "Tarzynkowa".

ciasto kokosowe_ciasto bezglutenowe_ciasto jak batonik bounty

Składniki:

  • Puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g)
  • 300 ml mleka 3,2 %
  • 2 jajka
  • 130 g wiórków kokosowych

Polewa:

  • 100 g czekolady
  • 50 ml kremówki
  • łyżka masła

Wykonanie:

Malutką keksówkę o wymiarach 24x11x7 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Piekarnik włączyć na 180 °C.

Wszystkie składniki ciasta dobrze wymieszać i przelać do foremki. Keksówkę z ciastem włożyć do większej formy, wlać do niej wrzącej wody do wysokości połowy - trzech czwartych foremki. Całość wstawić do piekarnika.

Piec w tak przygotowanej kąpieli wodnej 1 godzinę i 20 minut. Gdyby ciasto nadmiernie rumieniło się, przykryć papierem do pieczenia.

Upieczone wyjąć, ostudzić i schłodzić w lodówce.

Zimne polać polewą czekoladową.

Połamaną czekoladę, śmietanę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, tzn do garnka włożyć czekoladę, masło, śmietanę, postawić nad większym garnkiem z wodą i włączyć źródło ciepła. Mieszając rozpuścić czekoladę.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ciasto kokosowe_ciasto bezglutenowe_ciasto jak batonik bounty

Inne ciasta z kremem:

pijak_ciasto z kremem budyniowym_ciasto na biszkopcie_ciasto z alkoholem  ciasto czekoladowe z musem czekoladowym_ciasto bezglutenowe_ciasto z kemem_ciasto z pianką czekoladową  Tort śliwka w czekoladzie_tort czekoladowy_tort z alkoholem_tort na Boże Narodzenie  ciasto z kremem brzoskwiniowym i bezami_biszkopt z kremem_ciasto z owocami

środa, 03 lutego 2016

Nie masz czasu na smażenie pączków i tradycyjnych faworków? Proponuję chruściki w wersji błyskawicznej. Ich przygotowanie diametralnie różni się od przyrządzania tradycyjnych faworków. Zamiast zagniatania i mozolnego wybijania ciasta, wystarczy wymieszać składniki, na koniec dodać pianę z białek i gotowe! Można smażyć! Usmażone i osączone wystarczy oprószyć pudrem i zajadać się, póki karnawał trwa :).

lany chrust_błyskawiczne chruściki_błyskawiczne faworki_dania na karnawał

Składniki:

  • 220 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 150 ml tłustego mleka
  • 20 ml mocnego alkoholu
  • szczypta soli
  • ok. 500 ml oleju do głębokiego smażenia (przy takiej ilości tłuszczu, garnek musi mieć niewielką średnicę)
  • cukier puder do oprószenia

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do utartych dodać mąkę, mleko, alkohol. Białka ubić ze szczyptą soli i dodać je do ciasta.

Olej rozgrzać (najlepiej zrobić próbę; jeśli kawałek ciasta wrzucony do garnka ładnie się rumieni, gotowe - można smażyć).

Ciasto włożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać bezpośrednio na tłuszcz. Smażyć na złoty kolor z obu stron.

Osączać na ręczniku papierowym.

Oprószyć pudrem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

lany chrust_błyskawiczne chruściki_błyskawiczne faworki_dania na karnawał

Przepis z książki Pawła Małeckiego "Cukiernia Lidla".

Inne słodkości na tłusty czwartek:

faworki_kuchnia mazowiecka_dania karnawałowe  Błyskawiczne pączki serowe_racuchy z serka homogenizowanego_danie na tłusty czwartek_danie na karnawał  pieczone faworki_faworki błyskawiczne_faworki z ciasta francuskiego_chruściki  pączki pieczone z różą_pączki inaczej_delikatne pączki_kwiaty jadalne róże karnawałowe_danie na karnawał_tłusty czwartek_w głębokim tłuszczu 

poniedziałek, 01 lutego 2016

Zawsze myślałam, że zrobienie kapusty kiszonej w domu wiąże się z jakimś niesamowitym przedsięwzięciem. Te beczki, kilogramy kapusty, kamienie - przerażały. Ale w czasie wizyty w Bolesławcu kupiliśmy niewielki, kamienny garnek, ukisiliśmy kapustę i stwierdziliśmy, że to proste, że nie trzeba od razu kisić 60 kg, że można, co kilka tygodni, 5 i to w zupełności wystarcza. Mając tak mały garnek można robić różne wariacje kiszonej kapusty - z marchewką, z całymi jabłkami, z takimi bądź innymi przyprawami.

Kiśmy kapustę w domu! To proste, a taka własna jest o niebo lepsza, od najlepszej kupionej w sklepie!

kapusta kiszona_przepis na domową kapustę kiszoną_domowe przetwory

Składniki:

  • 5 kg kapusty
  • 2 marchewki
  • 10 dag soli
  • garstka kminku
  • 3-4 ziarna jałowca

Wykonanie:

Naczynia do kwaszenia umyć i wyparzyć (garnek, kamień, deseczkę).

Kapustę umyć, poszatkować (tniemy malakserem). Marchewkę obrać i również poszatkować.

Przygotowaną kapustę i marchewkę połączyć z przyprawami (solą, kminkiem i jałowcem).

Kapustę wkładać do kamiennego garnka i dobrze ugniatać drewnianym tłuczkiem lub pięścią. Nie nakładać kapusty do pełna, bo podczas fermentacji może wylać się z garnka. Na kapuście położyć gazę, deseczkę i docisnąć kamieniem. Powierzchnia kapusty przez cały czas musi być przykryta sokiem, inaczej kapusta gnije. Naczynie postawić w temperaturze pokojowej na 3-5 dni. Potem przenieść do zimnego pomieszczenia. Podczas kiszenia przebijać kapustę drewnianym kijkiem. Podczas przechowywania kapusty zbierać pianę, myć i wyparzać deseczkę, kamień i gazę.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

kapusta kiszona_przepis na domową kapustę kiszoną_domowe przetwory

Z "Kuchni polskiej" z moimi zmianami.

Inne przetwory, które można zrobić także zimą:

Żurawina do mięs i serów_słodkie przetwory_przetwory do mięs  przysmak jabłkowy_słodkie przetwory_mus jabłkowy  buraczki do słoików na zimę_domowe przetwory_buraczki tarte_przetwory na słono  konfitura z czerwonej cebuli_konfitura do mięs i serów_dodatek do mięs_domowe przetwory

 

sobota, 23 stycznia 2016

Kujawski, drożdżowy placek maślany, to jedna z moich ulubionych drożdżówek. Delikatna, z kruszonką, z warstwą maślaną - najlepsza zaraz po upieczeniu. Ze szklanką mleka lub kakao nie ma nic lepszego :). Polecam ten specjał z Kujaw.

Z książki Pawła Małeckiego "Cukiernia Lidla" z moimi zmianami.

drożdżówka maślana z Kujaw_placek drożdżowy maśany_ciasto z Kujaw

Ciasto:

  • 35 g drożdży
  • 80 g cukru
  • 150 ml letniego mleka 3,2%
  • 500 g - 550 g mąki orkiszowej jasnej (u mnie 500 g, ale wszystko zależy od mąki, wielkości jajek)
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • szczypta soli
  • 100 g masła

Masło z cukrem:

  • 100 g masa
  • 100 g cukru

Kruszonka maślana:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 180 g mąki orkiszowej jasnej

Wykonanie - ciasto:

Drożdże wymieszać z dwoma łyżeczkami cukru (po chwili cukier rozpuści drożdże).

Letnie mleko połączyć z drożdżami.

Mąkę przesiać do dużej miski. Zrobić w niej dołek, wlać do niego mleko z drożdżami i wmieszać tyle mąki, by całość była gęsta, ale nie lejąca (nie mieszamy z całą mąką). Zostawić w ciepłym miejscu na 15-20 minut.

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym.

Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka z cukrem, szczyptę soli, roztopione, letnie masło. Całość dobrze wyrobić.

Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia (1-1,5 godziny). Gdy podwoi swoją objętość, ponownie zagnieść i rozwałkować. Przenieść na blaszkę o wymiarach 45-35 cm (moja była mniejsza, standardowa piekarnikowa) posmarowaną i wysypaną mąką. W cieście zrobić palcem wgłębienia (tego nie było w oryginalnym przepisie, ale tak ciasto wygląda w kujawskich cukierniach).

Blaszkę z ciastem wstawić do lodówki na 15 minut.

Wykonanie - masło z cukrem:

W rondelku roztopić masło, dodać cukier. Całość gotować przez 10-12 minut na małym ogniu. Przestudzić do temperatury pokojowej.

Wykonanie - maślana kruszonka:

Zagnieść masło z cukrem, cukrem waniliowym i mąką. Wyrabiać razem palcami, aż powstanie kruszonka.

Wykończenie:

Ciasto wyjąć z lodówki, posmarować masłem z cukrem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30 minut). Wyrośnięte posypać kruszonką tuż przed wstawieniem do piekarnika.

Rozgrzać piekarnik do 180-200°C (mój piekarnik 190°C). Piec 25-35 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem, jeśli jest suchy po wbiciu w ciasto, wyjąć z piekarnika).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

drożdżówka maślana z Kujaw_placek drożdżowy maśany_ciasto z Kujaw

Inne placki drożdżowe:

drożdżówka maślana na piknik_ciasto drożdżowe_ciasto z migdałami_ciasto na piknik  drożdżówka błyskawiczna_ciasto drożdżowe_dania błyskawiczne  rodzynkowiec_ciasto drożdżowe z rodzynkami_przepisy na piknik  małpi chleb_bułeczki cynamonowe_bułeczki na piknik_bułeczki drożdżowe

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 144