| < Listopad 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
czwartek, 27 listopada 2014

Ciemne biszkopty przełożone kremem budyniowym z dodatkiem ajerkoniaku - to mój torcik bez pieczenia. Może być ozdobą świątecznego, imieninowego czy noworocznego stołu. Zaskoczy i gości, i domowników.

Ze starego zeszytu.

adwokat_ciasto bez pieczenia_ciasto z kremem_ciasto z alkoholem_kremowy torcik

Składniki:

  • 0,5 l mleka 3,2 %
  • 1 szklanka cukru
  • 6 żółtek
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 400 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 0,5 szklanki ajerkoniaku (przepis TU)
  • 400 g ciemnych biszkoptów (z dodatkiem kakao)
  • polewa czekoladowa lub kakao na wierzch ciasta

Wykonanie:

Jedną szklankę mleka z cukrem i cukrem waniliowym zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać żółtka i mąkę ziemniaczaną. Zagotowane mleka zdjąć z ognia chwilę odczekać i cienkim strumieniem wlać do mieszanki mleka, żółtek i mąki, intensywnie mieszając, by nie zważyć żółtek. Miksturę postawić ponownie na wolnym ogniu i cały czas intensywnie mieszając doprowadzić do zgęstnienia. Budyń zestawić, przykryć folią spożywczą (nie powstanie kożuch) i zostawić do wystudzenia.

Masło zmiksować na puszystą i jasną masę. Do utartego dodawać stopniowo, łyżka po łyżce, wystudzony budyń. Po dodaniu każdej porcji budyniu, dokładnie miksując. Po dodaniu całego budyniu, bardzo powoli dodać ajerkoniak (dosłownie po łyżeczce). Masa nie będzie bardzo gęsta, ale nadmiar wilgoci wchłoną biszkopty. Krem podzielić na 3 części.

Formę o średnicy 24 cm wyłożyć folią spożywczą na dno położyć biszkopty, dalej jedną warstwę kremu, znów biszkopty, warstwa kremu, biszkopty, krem. Wstawić do lodówki do stężenia (najlepiej na noc). Przed podaniem wierzch oprószyć kakao lub ozdobić w inny dowolny sposób (polewa czekoladowa, galaretka, inne).

Przechowywać w chłodnym miejscu.

*budyń, masło i ajerkoniak przeznaczone do przygotowania kremu, powinny mieć temperaturę pokojową.

**gdyby zdarzyła się awaria i podczas dodawania budyniu lub ajerkoniaku krem zaczął warzyć się, można miskę z kremem postawić nad garnkiem z parą (miska nie dotyka wody) i mieszać do połączenia składników (nie można przesadzić z podgrzewaniem).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

adwokat_ciasto bez pieczenia_ciasto z kremem_ciasto z alkoholem_kremowy torcik

Inne torty i torciki:

tort rodzynkowiec_ciasto czekoladowe_ciasto z kremem  Tort kukułka_ciasto z kremem_ciasto bez pieczenia_ciasto z alkoholem_ciasto z owocami  pijak_ciasto z kremem budyniowym_ciasto na biszkopcie_ciasto z alkoholem  tort szachownica_ciasto z kremem_ciasto czekoladowe

środa, 26 listopada 2014

Moje podstawowe pierniczki, to pierniczki przygotowane wg TEGO przepisu. Oprócz zwykłych pierniczków, z ciasta piernikowego przygotowuję: pierniczki do pakowania prezentów, piernikową choinkę, piernikową chatkę, czyli przepis jest wielokrotnie przetestowany, ulubiony. Ale, właśnie ale, natura moja jest taka, że ciągle coś zmieniam, sprawdzam, eksperymentuję. Dlatego właśnie upiekłam nowe pierniczki z książki D. Świątkowskiej "Moje wypieki i desery".  Jakie są? Mniej słodkie niż moje, nie są twarde po upieczeniu, czyli są gotowe do jedzenia od zaraz, jednocześnie nie są takie miękkie, jak pierniczki alpejskie i dlatego mogą być ciasteczkami na kubeczki. W sumie świetne. Spróbujcie sami.

pierniczki II_miękkie pierniczki_ciastka z miodem i korzeniami_ciastka na Boże Narodzenie

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g maki żytniej pełnoziarnistej
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 130 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 100 g miodu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli

Wykonanie:

Wszystkie składniki przewidziane na ciasto zagnieść. Moje ciasto było bardzo klejące, nie byłam w stanie go rozwałkować i musiałam dodać więcej mąki, choć autorka ostrzegała, by jej nie dosypywać. 

Ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm, lekko podsypując mąką. Wycinać różne kształty pierniczków. Piec 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C.

Ostudzić na kratce. Zimne można polukrować lub polać polewą.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

pierniczki II_miękkie pierniczki_ciastka z miodem i korzeniami_ciastka na Boże Narodzenie

Inne świąteczne ciasteczka:

kruche ciastka z orange curd_Boże Narodzenie_krem pomarańczowy_ciasteczka  miodowe gwiazdki_drobne wypieki_kruche ciasteczka_Boże Narodzenie  ciastka francuskie Ani_drobne wypieki_ciastka z cukrem_Boże Narodzenie  ciasteczka orzeszki_kruche ciastka_bez piekarnika_Boże Narodzenie

sobota, 22 listopada 2014

Dietetyczne danie na święta? Proszę bardzo - roladki z podudzi indyczych z suszonymi pomidorami, oregano i serem. Przed pieczeniem zawinęliśmy je w folię, dlatego są niezwykle soczyste. Według mnie roladki są znaczne lepsze niż pieczeń z piersi, ale nie wszyscy podzielają moje zdanie.

Specjalność Artura.

roladki z indyka z suszonymi pomidorami_roladki z drobiu_danie dietetyczne_danie świąteczne

Składniki:

  • 3 podudzia indycze
  • 0,5 słoika suszonych pomidorów
  • kilka kaparów
  • 3 gałązki oregano
  • 3 plastry żółtego sera (ser raczej miękki) lub fety
  • sól, pieprz
  • 3 płaskie łyżeczki masła

Wykonanie:

Podudzia wyluzować (wyjąć kości), rozkroić mięso na płaty. Miałam szczęście, kupiłam podudzia bez kości. Mięso posolić i oprószyć pieprzem. Na płatach ułożyć ser, suszone pomidory, kapary, listki oregano i ściśle zwinąć. Gotowe roladki owinąć sznurkiem (jak szynkę). Pojedyncze roladki zawinąć w folię aluminiową, tak by  nie wyciekała zawartość. Przed zaciśnięciem na każdą położyć porcję masła. Piec ok. 40 minut w 200 °C (piekarnik rozgrzany). Długość pieczenia zależy od wielkości rolad.

Z rosołu, który powstanie podczas pieczenia, można zrobić sos, ale wtedy dietetyczność dania dramatycznie spada.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

roladki z indyka z suszonymi pomidorami_roladki z drobiu_danie dietetyczne_danie świąteczne

Inne świąteczne mięsa:

polędwiczki w orzechowej skorupce_polędwiczki z indyka_polędwiczki pieczone  polędwiczki ze szpinakiem w cieście francuskim_mięso w cieście_dania z wieprzowiny  pierś kurczaka nadziewana żurawiną i mozzarellą_kurczak faszerowany_kurczak dietetyczny  schab faszerowany polędwiczką i śliwakmi_dania z wieprzowiny_pieczeń_dania na Wielkanoc

czwartek, 20 listopada 2014

Piernikowy torcik przełożony powidłami i polany wytrawną czekoladą. Bardzo pulchny, korzenny, czekoladowy i, co ważne, błyskawiczny w przygotowaniu.

Z książki D. Świątkowskiej "Moje ciasta i desery" (z moimi zmianami).

miękki piernik_piernik jak sacher_piernik błyskawiczny

Składniki ciasta (na tortownicę 20 cm):

  • 115 g mąki
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 125 g masła
  • 125 g drobnego cukru
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżka amaretto lub rumu
  • 3/4 szklanki powideł śliwkowych + ew. odrobina rumu

Składniki polewy:

  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 40 g masła

Dodatki:

  • srebrne kulki, gwiazdki, inne ozdoby

Wykonanie ciasta:

Składniki w temperaturze pokojowej.

Mąkę i przyprawę korzenną przesiać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Masło utrzeć z cukrem (100 g) na jasną i puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, miksując po każdym dodaniu. Wlać czekoladę, wymieszać, potem rum i ponownie wymieszać. Wyłączyć mikser, wsypać mieszankę mączną i wymieszać.

Ubić białka ze szczyptą soli. Do ubitych dodać stopniowo pozostały cukier, cały czas miksując. Część białek dodać do ciasta czekoladowego i delikatnie wymieszać. Dodać pozostałe białka i delikatnie połączyć.

Przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię. Piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 160-170 °C (do suchego patyczka).

Wyjąć z piekarnika. Przestudzić w foremce. Przekroić na pół i przełożyć lekko podgrzanymi powidłami.

Wykonanie polewy:

Masło rozpuścić. Dodać do niego połamaną czekoladę i mieszać do połączenia składników. Polać ciasto. Najlepiej stopniowo, by czekolada nie spłynęła z ciasta. Chwilę poczekać i posypać ozdobami (nie za długo, bo ozdoby nie będą trzymały się ciasta).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne pierniki:

piernik marchewkowy z polewą serową_piernik_ciasto marchewkowe_Boże Narodzenie  krajanka dyniowa z rodzynkami_ciasta korzenne_ciasta na oleju_ciasta z warzywami  piernik adwentowy_piernik przekładany_kuchnia mazowiecka  piernik siostry Anastazji_placek piernikowy_ciasto korzenne_przepisy na Boże Narodzenie

środa, 19 listopada 2014

Kakaowe babeczki z chrupiącym dodatkiem - michałkami. Te znane cukierki są zatopione w środku ciasta i na wierzchu - w kremie. Ciasteczka są raczej wytrawne, a krem (słodki) ciekawie uzupełnia ich smak. Przygotowanie dość szybie, ale wymaga przyrządzenia kremu kilka godzin przed podaniem.

Przepis z książki Doroty Świątkowskiej " Moje wypieki i desery".

babeczki dla Michała_babeczki kakaowe_babeczki z michałkami_babeczki z kremem

Składniki babeczek (11 sztuk):

  • 150 g mąki
  • 50 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g miękkiego masła
  • 110 g drobnego cukru
  • 2 duże jajka
  • 45 ml likieru kawowego
  • 120 g grubo posiekanych michałków

Składniki kremu:

  • 500 ml śmietany 36 %
  • 140 g białych michałków

Ponadto do dekoracji:

  • posiekane, solone orzechy ziemne

Wykonanie ciasta:

Mąkę, proszek do pieczenia, kakao przesiać. Masło utrzeć z cukrem na jasną i pulchną masę. Dodać jajko, zmiksować, po chwili, nie przerywając mieszania dodać drugie. Utrzeć. Wyłączyć mikser, dodać mieszankę mączną i wymieszać łyżką. Dodać likier, michałki, ponownie wymieszać. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C (w przygotowanych foremkach na muffinki) ok. 15 minut (do suchego patyczka). Upieczone studzić na kratce.

Wykonanie kremu:

Śmietanę podgrzać. Dodać rozdrobnione michałki i dalej podgrzewać, aż cukierki rozpuszczą się. W czasie gotowania trzeba cały czas mieszać. Przestudzić, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Wyjąć śmietanę, ubić i położyć na babeczkach za pomocą ozdobnej tylki. Posypać orzeszkami.

 Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne świąteczne drobne słodkości:

marchewkowe muffinki z orzechami i żurawiną_warzywa w wypiekach_babeczki korzenne  kruche ciastka z orange curd_Boże Narodzenie_krem pomarańczowy_ciasteczka  miodowe gwiazdki_drobne wypieki_kruche ciasteczka_Boże Narodzenie  Kruche ciastka maszynkowe_ciastka kruche_Boże Narodzenie

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 114