| < Lipiec 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
poniedziałek, 18 lipca 2016

Pisałam ostatnio, że naszymi ulubionymi ciastami na lato są różne biszkopty z galaretką i owocami. Nasz najnowszy hi to rolada z galaretką. Dziś łatwiejsza odmiana tego ciasta - rolada musem jagodowym. Zmiksowane jagody z żelatyną łatwiej zwijają się z roladą niż zwykła galaretka. A efekt? Rolada jest lepsza, bez sztucznych barwników i może mieć różne odmiany (malinową, jeżynową, morelową,...).

rolada z jagodami_biszkopt z jagodami_ciasto z owocami

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki zmiksowanych jagód
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • cukier do smaku
  • puder do oprószenia rolady
  • listki melisy do ozdoby

Wykonanie:

Prostokątną formę o rozmiarach 25x40 cm posmarować masłem i wysypać bułką (zamiennie mielone migdały, orzechy, wiórki kokosowe).

Włączyć piekarnik na 180 °C.

Mąkę z proszkiem przesiać.

Żółtka oddzielić od białek i roztrzepać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, do ubitych dodawać partiami cukier, po każdej partii dokładnie miksując, ubijać, do uzyskania lśniącej, gęstej  masy. Pianę połączyć z żółtkami i mąką, przesypując i lekko mieszając. Przełożyć do formy, wyrównać i piec 15 -20 minut na złoty kolor (nie za długo, rolada będzie się kruszyć i pękać). 

W tym czasie ściereczkę, z którą będziemy zwijać roladę, położyć na blacie i posypać cukrem. Na ścierkę wyjąć upieczony, gorący biszkopt (góra powinna leżeć na ściereczce z cukrem) i od razu zwinąć razem ze ściereczką (wzdłuż krótszego boku). Wystudzić.

Przygotować owoce - umyć, osuszyć i zmiksować. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Lekko przestudzić i dodać do musu.

Rozwinąć roladę posmarować gęstniejącym musem. Ponownie zwinąć (tym razem bez ściereczki :)). Schłodzić (2-3 godziny w lodówce). Przed podaniem można posypać pudrem i ozdobić listkami melisy. Inne wersje podania ciasta? Wierzch posmarować bitą śmietaną i ozdobić owocami.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

rolada z jagodami_biszkopt z jagodami_ciasto z owocami

Inne ciasta na lato z galaretką:

Truskawkowiec_biszkopt z truskawkami_ciasto z owocami_przepisy na lato  jogurtowiec z truskawkami_ciasto bez pieczenia_ciasto z owocami_ciasto na zimno_ciasto dietetyczne  blaszka_ciasto z galaretką_ciasto z owocami_przepisy na lato  ciasto z kaszy z jagodami kamczackimi_ciasto z kremem_ciasto bez pieczenia_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_dania na lato  Jagodowiec, czyli ciasto z jagodami_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_ciasto z jagodową pianką_dania na lato



sobota, 16 lipca 2016

Planujecie przyjęcie? To jest właśnie idealna przystawka. Po pierwsze smaczna, po drugie może mieć wiele wariantów (z szynką, z łososiem, wegetariańska) i zaskakująco wygląda. A co to jest? To taki sernik na słono przekładany plackami szpinakowymi, połączenie przepisu na roladę ze szpinaku z recepturą na roladki z cukinii, a pomysł z bloga "Gotuj z Cukiereczkiem".

Stefanka ze szpinaku z pomidorami i szynką_sernik na słono_ciasto przekładane_wytrawne wypieki

Składniki:

  • 6 jajek
  • łyżka masła
  • 450 g mrożonego szpinaku lub 900 g świeżego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Nadzienie:

  • 4 serki kremowe (po 130 g)
  • 4 plastry wędzonej szynki (lub łososia czy oliwki)
  • 4-5 suszonych pomidorów z oliwy lub oleju
  • łyżka posiekanego oregano
  • łyżka posiekanej bazylii
  • ew. łyżka kaparów

Wykonanie:

Szpinak przełożyć na patelnię z łyżką masła smażąc rozmrozić i odparować. Doprawić solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Wystudzić, zmiksować na gładką masę.

Formę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia. Papier posmarować masłem i posypać delikatnie mąką (posypuję mąką ryżową).

Nastawić piekarnik na 180 °C.

Jajka ubić ze szczyptą soli na jasną puszystą masę (muszą kilkakrotnie zwiększyć objętość i stać się gęste). Dodać powoli szpinak, wymieszać, wylać na przygotowaną blachę, wyrównać i piec 15-20 minut.

Wystudzić, zdjąć papier, odkroić nierówne końcówki i pokroić placek na 3 prostokąty (w poprzek ciasta).

Serki wymieszać z ziołami. Odłożyć 1/3. Do pozostałej części dodać drobno pokrojone suszone pomidory i ew. posiekane kapary. Połową serka z pomidorami posmarować pierwszy płat ciasta, położyć szynkę (lub łososia w wersji z rybą, ew. oliwki), przykryć drugim płatem i powtórzyć operację. Wierzch i boki posmarować odłożoną częścią serka bez pomidorów. Ozdobić listkami ziół, kwiatkami ziół.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Stefanka ze szpinaku z pomidorami i szynką_sernik na słono_ciasto przekładane_wytrawne wypieki

Inne przystawki:

roladki z cukinii_cukinia z serkiem i pomidorami_przystawki_przekąski_karnawał  paluchy z oliwkami_domowe przekąski_oliwki w cieście francuskim_dania karnawałowe  grzybki toruńskie, czyli schab w galarecie_przystawki_mięso w galarecie_dania z wieprzowiny  sałatka śledziowa leśna polana_sałatka z rybą_sałatka warstwowa_zabawy kulinarne_Boże Narodzenie  caprese na patyku_przekąski_finger food_kuchnia włoska

środa, 13 lipca 2016

Czekoladowy spód z nutką rumu + sernik na zimno z twarogu z białą czekoladą, a wierzch galaretka z czereśniami. Świetna harmonijna całość. Na upał (i nie tylko) idealne!

Sernik jest bez glutenu.

sernik na zimno z czekoladą i czereśniami_sernik na zimno z twarogu_sernik na zimno z galaretką

Składniki spodu:

  • 200 g mlecznej czekolady
  • 200 g płatków kukurydzianych czekoladowych
  • 2 łyżki aromatycznego rumu

Składniki masy serowej:

  • 750 g zmielonego twarogu
  • 300 ml kremówki (30 lub 36 %; z tą ostatnią sernik jest bardziej puszysty)
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 tabliczka białej, drobno posiekanej  czekolady
  • 3 łyżki żelatyny (można 4, ale wtedy sernik jest bardziej zbity; na zdjęciach 3)

Wierzch:

  • 0,5 kg czereśni
  • 1 czerwona galaretka (owoce leśne lub wiśniowa; nam lepiej smakuje z tą o smaku owoców leśnych)

Wykonanie:

Foremkę o średnicy 23 cm wyłożyć folią spożywczą.

Płatki zmiksować w malakserze. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić na parze. Dodać do płatków razem z rumem, wymieszać i wyłożyć, lekko dociskając, dno tortownicy. Wstawić do lodówki.

W tym czasie żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku. Twaróg wymieszać z cukrem pudrem, dodać posiekaną czekoladę. Śmietanę ubić połączyć delikatnie z twarogiem. Kilka łyżek masy twarogowej dodać żelatyny (jeszcze letniej), rozmieszać i taką dodać do pozostałej części masy sernikowej. Szybko i dokładnie wymieszać. Przełożyć na schłodzony spód, wyrównać, wstawić do lodówki. Jeśli masa jest dość sztywna, położyć czereśnie, lekko docisnąć, jeśli nie, wstawić do lodówki i po chwili wyłożyć czereśnie.

Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Tężejącą wlać na czereśnie. Ponownie wstawić do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na noc.

*drobna rada. Co zrobić, gdy w serniku pojawią się żelatynowe grudki? Pewnie najlepiej od razu przestrzegać zasad związanych z łączeniem składników z żelatyną (chociażby hartowanie). Dobrze, co jednak zrobić, gdy zdarzy się wpadka. Wyrzucić sernik? Nie, jest na to rada! Wprawdzie deser nie będzie puszysty i delikatny, ale będzie uratowany. Masę sernikową przełożyć do miski i postawić nad garnkiem z gotującą się wodą. Mieszając, ogrzewać (nie za długo, masa nie może być gorąca, jedynie lekko ciepła), grudki powoli znikają, sernik uratowany :).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

sernik na zimno z czekoladą i czereśniami_sernik na zimno z twarogu_sernik na zimno z galaretką

Inne serniki na lato:

sernik gotowany z domową galaretką_ciasto bez pieczenia_ciasto bezgutenowe_sernik na zimno  sernik na zimno jaglano-migdałowy_sernik jak pascha_sernik bez sera_sernik z galaretką_sernik z owocami  sernik z brzoskwiniami i frużeliną truskawkową_sernik z owocami_sernik na kruchym spodzie_sernik z pianką  sernik na zimno z malinami i czereśniami_sernik_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_przepisy na lato

poniedziałek, 11 lipca 2016

Przetwory, przetwory, przetwory. Dziś sałatka z ogórków z kolendrą, papryką i selerem.

Ze starego zeszytu.

sałatka z ogórków z kolendrą na zimę_przetwory_marynaty_ogórki w occie_sałatka ogórkowa w słoikach

Składniki:

  • 4 kg ogórków
  • 0,5 kg cebuli
  • 4 duże papryki
  • 1 seler

Zalewa:

  • 4 szklanki wody
  • 2,5 szklanki octu 10 %
  • 3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 2 łyżeczki ziaren kolendry
  • kilka ziaren pieprzu
  • 1 listek laurowy

Wykonanie:

Cebule i selera obrać, papryki pozbawić gniazd nasiennych.

Ogórki i cebule pokroić w plastry, papryki w paski, selera w słupki. Całość wymieszać, zalać 9 szklankami zimnej wody i 1 szklanką soli. Ponownie wymieszać i odstawić na 3 godziny. Od czasu do czasu zamieszać.

Po ww. czasie sałatkę odcisnąć. Włożyć do przygotowanych słoików. Składniki zalewy zagotować i gorącą walać do słoików z sałatką. Pasteryzować 7-10 minut (licząc od chwili zagotowania).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

sałatka z ogórków z kolendrą na zimę_przetwory_marynaty_ogórki w occie_sałatka ogórkowa w słoikach

Inne przetwory z octem:

wiśnie w occie_marynaty owocowe_przetwory  grzyby w occie_marynaty_przekąski_przetwory  gruszki w ocie_marynaty owocowe_przetwory  marynowane śliwki_śliwki w occie_słodkie marynaty_przetwory  cukinia w occie_marynata z cukinii_sałatka z cukinii na zimę_domowe przetwory

piątek, 08 lipca 2016

Tak, wiem szczawiowa to wiosenna zupa, ale na polach jest tyle szczawiu, że nie potrafiłam się oprzeć. A szczawiowa z dzikiego szczawiu jest najlepsza! Kwaśna, wyrazista, po prostu rarytas.

Pamiętajcie jedynie, że szczaw, tak jak rabarbar i botwina, usuwa z organizmu wapń i tworzy trudno rozpuszczalny szczawian wapń. Trzeba jeść z umiarem.

szczawiowa_zupa ze szczawiu_zupa z dzikiego szczawiu_kuchnia mazowiecka

Składniki:

  • 1,5 l aromatycznego rosołu (można na wywarze warzywnym, ale to jedna z nielicznych zup, które gotuję na rosole)
  • 5-6 garści umytego, posiekanego dzikiego szczawiu (lub mniej, zależy od tego jak kwaśne zupy lubicie)
  • 1/2 szklanki śmietanki (ew. mleka)
  • dodatki: ugotowane, młode ziemniaki, jajka na twardo

Wykonanie:

Do gotującego się wywaru dodać posiekany szczaw (najlepiej zacząć od czterech garści, sprawdzić, czy zupa jest kwaśna, ew. dodać więcej), zagotować. Zestawić z ognia i dodać śmietankę. Przed dodaniem śmietanę zahartować, tzn. wlewać do śmietany po trochu część zupy, intensywnie mieszając. Tak przygotowaną, dodać do garnka.

Podawać z ugotowanymi jajkami i ziemniakami.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

szczawiowa_zupa ze szczawiu_zupa z dzikiego szczawiu_kuchnia mazowiecka

"Mazowsze kulinarnie".

Akcja_Mazowsze kulinarnie_dania kuchni mazowieckiej_botwina

Inne zupy na lato:

botwina_dania kuchni mazowieckiej_zupy  Zupa krem z cukinii_dania wegetariańskie_zupy na lato  halaszle_zupa rybna_danie jednogarnkowe_kuchnia węgierska  kapustnica_zupa ze słodkiej kapusty_kapuśniak

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 155