| < Styczeń 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
wtorek, 17 stycznia 2017

Delikatne, puszyste ciasto i nadzienie pigwowe - to moje nowe pączki pieczone w piekarniku. Czy mogą zastąpić te smażone? Raczej nie, ale są świetnymi bułeczkami na śniadanie, podwieczorek, kolację. Z kubkiem mleka czy kakao - rewelacja!

pieczone pączki, czyli pączkowe bułeczki_słodkie bułki z nadzieniem_odchudzone pączki_tłusty czwartek

pieczone pączki, czyli pączkowe bułeczki_słodkie bułki z nadzieniem_odchudzone pączki_tłusty czwartek

Składniki:

  • 500 g mąki (u mnie orkiszowa jasna, ale może być także pszenna zwykła)
  • 250 ml mleka
  • 2 żółtka (temperatura pokojowa)
  • 1 jajko (temperatura pokojowa)
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 50 g masła
  • sok i skórka z połowy cytryny
  • 25 g drożdży
  • szczypta soli

Dodatki:

  • lukier (szklanka cukru pudru, 2-3 łyżki gorącej wody, ekstrakt waniliowy do smaku)
  • marmolada lub konfitury (u mnie z pigwy) do nadziania
  • kandyzowana skórka, groszki, inne

Wykonanie:

Pączki. Mąkę przesiać (dzięki temu napowietrzy się i ciasto będzie bardziej puszyste). Zrobić rozczyn - drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru (po chwili będą płynne), dodać łyżkę mąki i 2-3 łyżki letniego mleka. Całość powinna być tak gęsta jak śmietana. Odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut.

W tym czasie rozpuścić masło podgrzać (ma być jedynie letnie).

Wzburzony rozczyn połączyć z mąką, jajkiem, żółtkami, skórką i sokiem z cytryny, solą, cukrem, cukrem waniliowym i dobrze wyrobić. Dodać letnie masło i ponownie wyrobić. Gładkie i elastyczne ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1-1,5 godziny). Ciasto jest dość rzadkie (tak jak pączkowe, zwykle na bułki jest bardziej zwarte).

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Nabierać niewielkie porcje i formować z nich placuszki (ciasto klei się do rąk), nakładać porcje marmolady lub konfitur, zalepiać i kłaść do foremek muffinkowych, wyłożonych papilotkami, zlepieniem na dół.

Przygotowane pączki (u mnie 18 sztuk) zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 185 °C ok. 15 minut.

Letnie polukrować i ew. ozdobić (skórka pomarańczowa, drobne groszki, inne).

Najlepsze pierwszego dnia.

Lukier. Do pudru dodać ekstrakt waniliowy i gorącą wodę, wymieszać. Gdyby masa była za gęsta, dodać jeszcze odrobinę wody.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. 

pieczone pączki, czyli pączkowe bułeczki_słodkie bułki z nadzieniem_odchudzone pączki_tłusty czwartek

pieczone pączki, czyli pączkowe bułeczki_słodkie bułki z nadzieniem_odchudzone pączki_tłusty czwartek

Z "Moich Wypieków".

Inne karnawałowe pączki, racuszki, faworki:

muffinki jak pączki_babeczki_błyskawiczne ciasta  racuchy drożdżowe_placki drożdżowe_karnawał  Błyskawiczne pączki serowe_racuchy z serka homogenizowanego_danie na tłusty czwartek_danie na karnawał  pieczone pączki nadziewane różą_dania na tłusty czwartek_dania karnawałowe_dietetyczne pączki  faworki_kuchnia mazowiecka_dania karnawałowe

czwartek, 12 stycznia 2017

W końcu mam swoje ciastka! Maślane, bezglutenowe, takie jak ciastka duńskie z niebieskiej puszki. A wady? Ciasteczka mają troszeczkę inną strukturę, niż zwykłe glutenowe, może też są odrobinę bardziej suche? Ale to na prawdę drobiazgi! Są pyszne!

Z "Kuchni bez glutenu"

Duńskie ciastka maślane bez glutenu_ciastka kruche_ciastka z cukrem_ciastka bezglutenowe

Składniki:

  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka gumy guar
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany

Na wierzch:

  • białko
  • cukier do posypania ciastek

Wykonanie:

Wymieszać składniki suche (mąki: kukurydzianą, ryżową, ziemniaczaną), gumę guar, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy). Dodać pokrojone w kostkę masło, jajka, żółtko, śmietanę/jogurt. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30-60 minut.

Ciasto wałkować partiami. Wykrawać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka posmarować roztrzepanym białkiem, posypać cukrem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C na złoty kolor (ok.12 minut, ale trzeba pilnować, by nie przypalić ciastek).

Uwaga: Choć ciastka duńskie są dość grube, nam smakowała lepiej wersja cieniutka, ale to kwestia gustu.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. 

Duńskie ciastka maślane bez glutenu_ciastka kruche_ciastka z cukrem_ciastka bezglutenowe

Inne bezglutenowe ciasteczka i inne drobiazgi:

ciastka gryczane_ciastka kakaowe_ciastka bezglutenowe  śliwki w czekoladzie nadziewane marcepanem_domowe cukierki_domowe trufle_domowe czekoladki_finger food_danie na babski wieczór  plastusiowe szyszki_słodkości bez piekarnika_dania dla dzieci_czekoladopodobni  lebkuchen_niemieckie pierniczki_pierniczki bez glutenu_Boże Narodzenie  babeczki pisakowe bezglutenowe_babeczki na Wielkanoc_drobne wypieki

wtorek, 10 stycznia 2017

Podwieczorkowe, weekendowe bułeczki drożdżowe z powidłami :).

bułeczki z powidłami_bułeczki drożdżowe_drożdżówki_bułeczki koniczynki

Składniki:

  • 550 g mąki (u mnie orkiszowa jasna, ale może być także zwykła pszenna)
  • 200 ml letniego mleka
  • 100 g masła
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 70 g cukru
  • 2,5 dag drożdży
  • łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatki:

  • gęste powidła
  • jajko rozmącone z łyżką mleka
  • cukier puder do oprószenia
Wykonanie:

Mąkę przesiać. 

Masło rozpuścić i przestudzić.

Drożdże rozmieszać z łyżką cukru (po chwili będą płynne), dodać 3-4 łyżki mąki, letnie mleko rozmieszać i zostawić w ciepłym miejscu na 20-30 minut.

W tym czasie utrzeć cukier i cukier waniliowy z jakami. Do utartej masy jajecznej dodać mąkę, sól, rozczyn, letnie masło. Całość wymieszać. Wyrabiać ciasto tak długo aż będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski przykryć naczynie ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 60-90 minut (do podwojenia objętości).

Po ww. czasie podzielić ciasto na 12 równych części. Każdą z tych 12 części na 3 części. Nadziewać powidłami, formować wydłużone kształty (takie elipsy, ale mogą być też kulki). Wkładać po 3 do foremek muffinkowych (foremki posmarowane masłem i posypane mąką).  Bułki posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem i zostawić w ciepłym miejscu na 20-30 minut (do napuszenia).

Piec w 180 °C 20-30 minut.

Ostudzić, oprószyć cukrem pudrem.

Bułki są najlepsze pierwszego dnia.

Ciasto ze świątecznej "Przyjaciółki" (na makowe różyczki). 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

bułeczki z powidłami_bułeczki drożdżowe_drożdżówki_bułeczki koniczynki

bułeczki z powidłami_bułeczki drożdżowe_drożdżówki_bułeczki koniczynki

Inne domowe, drożdżowe bułeczki:

Kanelbullar_szwedzkie bułki cynamonowe_słodkie bułki_bułki drożdżowe  bułeczki kukurydziane_domowe pieczywo_drożdżowe bułki  bułeczki zajączki wielkanocne_bułki drożdżowe_Wielkanoc_dania dla dzieci  bułeczki maślane_bułki drożdżowe_dania na piknik  jagodzianki z mascarpone_bułki z jagodami_słodkie bułki_domowe bułki_przepisy na piknik_przepisy na lato  małpi chleb_bułeczki cynamonowe_bułeczki na piknik_bułeczki drożdżowe

środa, 04 stycznia 2017

Ostatnio miałam przyjemność upiec tort piętrowy. Tort, wbrew pozorom, jest łatwy i jego przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu. Trzeba jedynie rozłożyć przygotowanie na dwa dni. Wieczorem upiec biszkopty, rano przekroić, przełożyć placki kremem, schłodzić i podać. A smak? Subtelny i delikatny. Niezawodne biszkopty, krem na bazie mascarpone z limonką i domowy dżem malinowy z konfiturą różaną.

Z najlepszymi życzeniami w Nowym 2017 Roku.

tort piętrowy z kremem mascarpone i różą_tort na specjalne okazje_tort na biszkopcie_tort śmietankowy

Biszkopt duży:

  • 7 jajek
  • 230 g cukru
  • 160 g mąki pszennej
  • 84 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Biszkopt mały:

  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 68 g mąki pszennej
  • 36 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Krem:

  • 1250 g serka mascaropne
  • 500 ml kremówki
  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
  • 5 łyżek soku z limonki
  • skórka starta z 2 limonek (bez albedo)

Poncz:

  • 3/4 szklanki przegotowanej, zimnej wody
  • sok z limonki (do smaku)
  • cukier trzcinowy (do smaku)

Ponadto:

  • duży słoik dżemu malinowego domowego
  • 1/2 małego słoiczka konfitury z płatków róży
  • róże do ozdoby (u mnie 18)

Wykonanie:

Biszkopty (foremki 28 cm i 18): Przygotować oddzielnie 2 biszkopty wg poniższego przepisu.

Składniki w temperaturze pokojowej (czyli jajka trzeba wyjąć z lodówki 2 godziny przed pieczeniem).

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować tłuszczem). Piekarnik włączyć na 170 °C. 

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i wymieszać.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać.

Białka ubijać na najwyższych obrotach ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać, po jednej łyżce, cukier. Gdy masa będzie lśniąca i puszysta, a grudki cukru nie będą wyczuwalne, zmniejszyć obroty miksera i po jednym dodać żółtka.

Wyłączyć mikser i stopniowo, delikatnie mieszając, dodać mąki.

Przełożyć ciasto do foremki i piec 35-45 minut (do suchego patyczka). Wyjąć biszkopt z piekarnika (od razu po upieczeniu) i energicznie postawić na desce (trzeba uważać, by nie rozpięła się tortownica).

Wystudzić w foremce. Wyjąć, gdy całkowicie ostygnie. Przed wyjęciem okroić nożykiem.

Krem: Składniki dobrze schłodzone (12 godzin w lodówce). Wszystkie składniki zmiksować na gęsty krem. Podzielić na 2 części (połowę przeznaczyć na wierzch tortu, drugą na przełożenie placków).

Poncz: Wszystkie składniki wymieszać. Poncz musi być intensywny, wręcz trzeba przesadzić.

Składanie: Biszkopt duży i mały przekroić w poprzek na pół. Blat dużego biszkoptu położyć na paterze skropić lekko ponczem posmarować dżemem malinowym wymieszanym z konfiturą różaną, posmarować kremem, przykryć drugą częścią biszkoptu, skropić ponczem i wierzch również posmarować kremem. Położyć pierwszą część małego biszkoptu (na środek), skropić ponczem, posmarować dżemem, położyć krem i znów biszkopt (mały), skropić ponczem. Całość posmarować kremem, ozdobić różyczkami, schłodzić (minimum 5-6 godzin w lodówce).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne torty:

tort cynamonowy_torty_przepisy na lato_ciasta z kremem  Marcinek_ciasto z kremem_tort  tort bezowy z kajmakiem, daktylami i orzechami_daquoise  adwokat torcik bez pieczenia_torcik z biszkoptami i kremem_torcik z alkoholem  tort bezowy z granatami_tort bezowo-pomarańczowy_tort delikatny i kruchy  tort jogurtowo-truskawkowy_tort na lato_tort z musem truskawkowym_tort dietetyczny  tort sernikowy przełożony plackami miodowymi_sernikomiodownik_miodownik_sernik miodowy_krajanka miodowa_ciasto przekładane  tort bezowy Adwokat_tort z kremem mascaropne_tort z alkoholem_tort na Boże Narodzenie

sobota, 31 grudnia 2016

W tym roku, mając na uwadze doświadczenia lat ubiegłych, nie przesadzę z ilością dań. Zrobię jedno danie na ciepło, zupę do popijania (czystą), deskę serów i suchych wędlin z winogronami i orzechami, kilka przekąsek na zimno, 2-3 sałatki. I coś słodkiego - wafle, ciasto Hemingwaya lub tort (w tym roku może bezowy z kremem cytrynowym i żurawinami). Jak Wam się podoba takie menu?

Poniżej linki do dań (niestety, nie wszystko jest na blogu).

Kurczak z suszonymi pomidorami i czarnym ryżem

kurczak z suszonymi pomidorami_danie z drobiu_gulasz z drobiu_danie błyskawiczne

Barszcz czysty z pieczonymi pierogami

barszcz czerwony na zakwasie z buraków_barszcz czysty_barszcz tradycyjny_Boże Narodzenie i Wigilia

Pierogi pieczone  z pieczarkami

paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik

Roladki z cukinii

roladki z cukinii_cukinia z serkiem i pomidorami_przystawki_przekąski_karnawał

Hummus do krakersów lub paluszków

Hummus_pasta do chleba_dip_pasta z ciecierzycy_danie wegetariańskie

Kulki serowe

kulki serowe_finger food_słone przekąski_dania na babski wieczór_dania karnawałowe

Sałatka z kaszy jaglanej

sałatka z kaszy jaglanej_przekąski_sałatka z suszonymi pomidorami

Rolada ze szpinaku nadziewana szynką i ruloniki z szynki z bitą śmietaną i chrzanem

rolada szpinakowa z szynką_przekąski_wytrawne ciasta

Serowe krakersy z pastą awokado

domowe krakersy z pastą awokado_wytrawne wypieki_dip z awokado

6. Tort bezowy  (tu z granatami i pomarańczową bitą śmietaną, ale w tym roku będzie z kremem cytrynowym i żelką żurawinową)

tort bezowy z granatami_tort bezowo-pomarańczowy z granatami_tort bezowy na zimę_tort bezglutenowy

Ciasto Hemingwaya

CiastoHemingwaya_tarta limonkowa_placek limonkowy_ciasto bez pieczenia

Wafle

Wafelki, czyli specjał w waflu_wafelki czekoladowe_blok w waflu_dania dla dziecii

 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne zestawienia blogowe:

ser w cieście francuskim z borówkami_camembert w cieście francuskim_przekąski i przystawki karnawałowe    sałatka gyros_danie z drobiu_karnawał_przyjącia  róże karnawałowe_danie na karnawał_tłusty czwartek_w głębokim tłuszczu  gulasz po burgundzku_gulasz z wołowiny_kuchnia francuska

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 167