| < Maj 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
wtorek, 24 maja 2016

Pyszna, delikatnie pomarańczowa, drożdżowa chałka. Idealny pomysł na podwieczorek, kolację, czy piknik. 

Jedliśmy warkocz z pieczonym rabarbarem i z konfiturą jeżynową, do tego mocna herbata, kawa lub kakao. Spróbujcie się oprzeć :).

Przepis znaleziony w "Poradniku Domowym" 5/16.

drożdżowy warkocz_chałka_drożdżówka śniadaniowa_domowe pieczywo

Składniki:

(na dwa warkocze)

  • 500 g mąki orkiszowej jasnej (może być zwykła pszenna)
  • ok. 220 ml mleka (u mnie roślinne)
  • 5 dag drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 5 dag masła
  • 2 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • łyżeczka soli
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • dodatkowo: żółtko i kruszonka (przepis TU)

Wykonanie:

Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru (po chwili rozpuszczą się), dodać połowę letniego mleka i zostawić na 15-20 minut do wzburzenia.

Masło rozpuścić z cukrem waniliowym, odstawić, by przestygło.

Jajka ubić z pozostałym cukrem.

Mąkę przesiać, dodać sól, ubite jajka, spienione drożdże, pozostałe mleko, startą skórkę pomarańczową i wymieszać. Następnie wlać letnie masło i całość dobrze wyrobić. Ciasto zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (1-1,5 godziny).

Gdy ciasto rośnie, zrobić kruszonkę.

Wyrośnięte podzielić na 6 części, z każdej uformować wałek. Z trzech wałków zapleść warkocz, z pozostałych trzech drugi warkocz. Zostawić do wyrośnięcia (ok. 30 minut). Posmarować żółtkiem, posypać kruszonką.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 °C 25-30 minut.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb

drożdżowy warkocz_chałka_drożdżówka śniadaniowa_domowe pieczywo

drożdżowy warkocz_chałka_drożdżówka śniadaniowa_domowe pieczywo

Na zdjęciach warkocz z pieczonym rabarbarem (rabarbar pokrojony w plasterki, posypany cukrem i pieczony w 180 °C przez 15 minut; powstały podczas pieczenia sos można zagęścić mąką ziemniaczaną, dodać cynamon lub skórkę cytrynową albo konfiturę z róży czy malin, albo odrobinę rumu).

Inne plecione ciasta:

chałka_ciasto drożdżowe  chałka z marmoladą z pigwy_ciasto drożdżowe z owocami  chałka z marcepanem_chałka nadziewana_chałka odświętna_wypieki na Wielkanoc   Estoński kringel_ciasto drożdżowe_ciasto z cynamonem

sobota, 21 maja 2016

Choć w ogródkach botwinka nie nadaje się jeszcze na przetwory, ale ta na straganach jest już w sam raz. A taka botwinka w słoikach, to rarytas na zimowym stole, to wspomnienie wiosny, to pomysł na szybki i smaczny obiad. Jej przygotowanie nie jest czasochłonne. Więc? Przetwarzajmy!

botwina na zimę do słoików_słone przetwory_domowe zaprawy

Na zdjęciu botwina mamy Heleny z ubiegłego roku (z jesiennych plonów).

Składniki:

  • liście botwinki z buraczkami
  • na 0,75 l wody
  • 10 g soli**
  • 20 g kwasku cytrynowego**
  • cukier do smaku

Wykonanie:

Botwinkę umyć, kilkakrotnie zmieniając wodę, by pozbyć się wszelkich drobinek piasku. Drobno posiekać wraz z buraczkami.

Pokrojoną botwinkę zalać niewielką ilością zakwaszonego wrzątku, osolić, delikatnie posłodzić i gotować 3-4 minut. Gorącą przełożyć do przygotowanych litrowych słoików.

Pasteryzować 30 minut (licząc od chwili zagotowania).

*do botwinki można dodać posiekany koperek

**ilość kwasku cytrynowego i soli jest orientacyjna, najlepiej dodać obu składników do smaku

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb

Inne domowe, słone przetwory:

Leczo z cukinii na zimę_przetwory_dania wegetariańskie  fasolka szparagowa na zimę w pomidorach_przetwory warzywne_fasolka konserwowa  fasolka szparagowa na zimę_fasolka konserwowana_przetwory warzywne  sałatka z zielonych pomidorów_przetwory

czwartek, 19 maja 2016

Sałatkowy szał grillowy - nowy cykl na blogu. Sałatki do dań z grilla (i nie tylko). Jako pierwsze pojawiają się: domowa, zwana grecką - nasza ulubiona, szpinakowa - niedawne odkrycie i z rzodkiewkami - starodawna.

sałatki na grilla_sałatka grecka_sałatka ze szpinakiem_sałatka z rzodkiewkami_dodatki do dań z grilla

Sałatka grecka:

  • chrupka sałata
  • pół pęczka szczypiorku
  • 3-4 ogórki
  • 3-4 pomidory
  • 1/2 słoika oliwek
  • kostka fety
  • sos: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekane oregano, sól, pieprz

Wykonanie:

Sałatę umyć, osuszyć, porwać na części i przełożyć do dużego naczynia. Na nią posiekany szczypiorek, dalej obrane i pokrojone w półplasterki ogórki.

Pomidory zanurzyć na 2-3 minuty we wrzątku, obrać ze skóry, pokroić na części ułożyć na ogórkach. Na to pokrojoną w kostkę fetę i osączone oliwki.

Składniki przeznaczone na sos połączyć.

Całość polać sosem.

Sałatka ze szpinakiem:

  • mix sałat
  • 2 garście szpinaku
  • 15 małych pomidorków
  • kulki mozzarelli
  • 1/2 słoiczka czarnych oliwek
  • 2-3 łyżki siemienia lnianego (lub inne ulubione nasiona)
  • sos: 2 łyżki pikantnej oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, posiekana bazylia, sól, pieprz, ew. ząbek czosnku

Wykonanie:

Na dnie dużej salaterki położyć mix sałat, szpinak, na to pokrojone na pół pomidorki, osączone kulki mozzarelli i oliwki.

Na suchej patelni uprażyć siemię, przestudzić, posypać sałatkę.

Składniki przeznaczone na sos wymieszać (najlepiej włożyć do słoika, zamknąć i przez kilka chwil intensywnie potrząsać).

Całość polać sosem. 

Sałatka rzodkiewkowa:

  • 7-8 bardzo małych młodych ziemniaków
  • pęczek rzodkiewek
  • 2-3 ogórki
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • koperek lub szczypiorek
  • sos: 1 łyżka majonezu, 2 łyżki gęstego jogurtu, sól, pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki obrać i ugotować. Wystudzić i ew. podzielić na pół.

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, podzielić na ćwiartki.

Rzodkiewki podzielić na ćwiartki.

ogórki obrać i pokroić w półplasterki.

Zieleninę posiekać.

Składniki sosu wymieszać.

Wszystkie składniki połączyć.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Na blogu jest już inne zestawienie dodatków do dań z grilla - SOSY.

Inne dodatki do grilla:

śniadaniowe muffinki z tymiankiem i fetą_wytrawne muffinki  sałatka z roszponką_sałatka wegetariańska_przystawki i przekąski_danie na karnawał_danie błyskawiczne  bułki ze szparagami na piknik_bułki nadziewane_bułki wiosenne_szparagi w cieście  Grill z arbuza_owocowa sałatka_arbuz kreatywnie_zabawy kulinarne  małpi chleb czosnkowo-ziołowy_bułeczki ziołowe_bułeczki do odrywania_bułeczki na piknik



piątek, 13 maja 2016

Ciasto filo niezwykle cienkie, delikatne, chrupiące. Uniwersalne - wspaniałe do wypieków słodkich i słonych. Klasycznie, na bazie ciasta filo wypiekana jest baklawa. A u mnie? - wiosennie, w postaci babeczek ze śmietaną i truskawkami.

babeczki z ciasta filo z bitą śmietaną i truskawkami_wypieki na lato_babeczki

Składniki:

  • ciasto filo (gotowe)
  • masło do smarowania płatów ciasta
  • 2-3 łyżki dżemu truskawkowego (najlepiej domowego)
  • 0,5 l zimnej kremówki
  • po 1 truskawce na babeczkę
  • listki melisy do dekoracji
  • cukier puder do śmietany i oprószenia ciastek

Wykonanie:

Ciasto rozmrozić (najlepiej zostawić na noc w lodówce).

Płat ciasta rozłożyć na desce, posmarować masłem, przykryć drugim płatem, znów posmarować masłem i tak kolejne dwa płaty (razem 4 płaty). Na wierzchu rozprowadzić masło. Tak przygotowane ciasto pokroić na trzy pasy, a każdy pas na 3 kwadraty. Kwadraty delikatnie włożyć do foremek muffinkowych. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C na złoty kolor.

Upieczone wyjąć delikatnie z foremek.

Dżem zmiksować.

Kremówkę ubić (można osłodzić do smaku).

Truskawki umyć, odszypułkować, podzielić na ćwiartki.

Środki zimnych korpusów babeczek pokryć cienką warstwą zmiksowanego dżemu, napełnić ubitą śmietaną i truskawkami.

Do dekoracji użyć listków melisy. Można delikatnie oprószyć pudrem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne wiosenne babeczki:

babeczki z kremem cytrynowym i malinami_tartaletki z kremem i owocami_kruche babeczki z kremem i malinami  kruche babeczki z mango_finger food_ciasto z owocami  Tartaletki z jagodami kamczackimi_babeczki z kremem i owocami_finger food_przepisy na lato  Muffinki z rabarbarem i migdałową kruszonką_przepisy na piknik_dania dla dzieci

środa, 11 maja 2016

Tak nam zasmakowało ciasto z rabarbarem i kruszonką, że postanowiliśmy zrobić powtórkę. Tym razem jednak placek wzbogaciłam o budyń, a rabarbar wymieszałam z dżemem malinowym. I...zupełnie inne ciasto (dodam, że także jest bez glutenu).

ciasto kruche z rabarbarem, budyniem i kruszonką_ciasto kruche bezglutenowe_warzywa w słodyczach_ciasto wiosenne

Składniki:

  • 100 g mielonych migdałów
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g mąki jaglanej
  • 150 g mąki owsianej (bezglutenowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowy)
  • 250 g zimnego masła
  • 2 jajka
  • pęczek rabarbaru
  • 3-4 łyżki dżemu malinowego (najlepiej z domowych przetworów)
  • 0,75 l mleka (u mnie sojowe, dlatego budyń w cieście jest beżowy)
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bezglutenowe)
  • cukier do osłodzenia budyniu
  • 50 g masła do budyniu
  • ew. cukier puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Mąki (ziemniaczaną, jaglaną, owsianą), mielone migdały, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy wymieszać. Posiekać z masłem na drobną kruszonkę. Dodać jajka i zagnieść. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.

W tym czasie:

*ugotować budyń, dodać masło (50 g), wymieszać, ostudzić.

*rabarbar umyć, obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z dżemem i odstawić.

Schłodzone ciasto podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). 2/3 ciasta rozwałkować i włożyć do posmarowanej masłem blaszki. Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200-220 °C. Wystudzić. Na wystudzone położyć rabarbar (osączyć z nadmiaru soku), zimny budyń i starte na tarce pozostałe ciasto. Piec ok. 30-40 minut (do zrumienienie).

Zimne pokroić i oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ciasto kruche z rabarbarem, budyniem i kruszonką_ciasto kruche bezglutenowe_warzywa w słodyczach_ciasto wiosenne

Inne ciasta z rabarbarem:

kruche ciasto z porzeczkami i rabarbarem_ciasto z owocami  razowa szarlotka z rabarbarem i pianką_ciasto z jabłkami_jabłecznik z pianką_jabłecznik na kruchym cieście  placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką_ciasto drożdżowe_ciasto z kruszonką  Ciasto ucierane z rabarbarem_ciasto z owocami_przepisy na piknik

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 151