| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
wtorek, 28 marca 2017

Pyszny, cudowny pasztet z mięsa indyka. Nie za suchy, mniej kaloryczny niż wieprzowy, niesamowicie smaczny. Świetny i z chrzanem, i z marynowanymi gruszkami czy śliwkami, i z ogórkiem kiszonym. U nas zagości na wielkanocnym stole :).

pasztet z indyka_domowa wędlina_pasztet wielkanocny_pasztet drobiowy

Składniki :

  • 1 kg mięsa z uda indyka
  • 30 dag wątróbki (przygotowanych - usunięte błony)
  • 50 dag pieczarek
  • jedna cebula
  • bułka lub gruba kromka chleba bezglutenowego (u mnie taki z mąki z siemienia lnianego)
  • łyżka - dwie masła klarowanego do smażenia cebuli
  • 3 jajka
  • 20 cieniutkich plastrów chudego, gotowanego boczku (wędzony może zdominować smak potrawy)
  • włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek pora, kawałek selera)
  • przyprawy do wywaru (liść laurowy, kilkanaście ziaren pieprz, 3-4 ziarna ziela angielskiego, sól)
  • przyprawy do pasztetu (imbir, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa)

Wykonanie:

Przygotować warzywa - obrać, umyć podzielić na części. Mięso umyć.

Mięso indyka włożyć do garnka razem z włoszczyzną i przyprawami i gotować pod przykryciem, na wolnym ogniu 1,5-2 godzin (moje mięso było z kością). Pod koniec gotowania odlać trochę płynu, zalać nim przygotowane wątróbki i gotować 5 minut. Mięso i wątróbkę wystudzić.

Cebulę obrać pokroić w półplasterki i usmażyć na maśle. Dodać pokrojone pieczarki i razem z cebulą podsmażyć.

Bułkę/chleb namoczyć w wywarze z gotowania mięsa.

Mięso, wątróbki, cebulę, pieczarki i bułkę zmielić (najlepiej dwukrotnie). Dodałam do mielenia dwie marchewki i pietruszkę z wywaru, dzięki temu pasztet nie jest suchy, mimo że nie jest z tłustego mięsa. Część pieczarek i wątróbki drobno posiekałam - lubimy takie niegładkie pasztety, ale to kwestia gustu, można zmielić na gładką masę.

Do masy dodać jajka, przyprawy (suszony imbir, świeżo startą gałkę muszkatołową, zmielony pieprz i ew. sól)  - dobrze wyrobić.

Podłużną formę posmarować tłuszczem, wyłożyć plastrami boczku, na to położyć masę pasztetową, wyrównać, przykryć wierzch plastrami boczku.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C ok. 1 godziny.

Wystawić z piekarnika, przestudzić. Letni wyjąć z formy. Wstawić do lodówki na kilka godzin, wtedy ładnie można pokroić. Na zdjęciach pasztet nie jest do końca schłodzony i widać problemy z krojeniem.

pasztet z indyka_domowa wędlina_pasztet wielkanocny_pasztet drobiowy

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ciasto francuskie z polędwiczką_mięso w cieście_wieprzowina

Tu można znaleźć przepisy na wielkanocne mięsa, sałatki, przekąski

galeria słodka Wielkanoc  

A tu przepisy na nasze ulubione ciasta wielkanocne

Inne przepisy na wielkanocne pasztety:

Wielkanocny pasztet Michała_pasztet mięsny_pasztet z mieszanego mięsa  pasztet z pistacjami_pasztet mięsny_pasztet cielęcy  świąteczny pasztet z żurawiną_pasztet mięsny_przepisy na Wielkanoc  pasztet z ciecierzycy_pasztet wegetariański_domowy pasztet  pasztet z soczewicy_domowy pasztet_dania wegetariańskie  pasztet z soczewicy z pieczarkami_dania wegetariańskie_pasztety i smarowidła_przystawki  pasztet z fasoli z suszonymi pomidorami_pasztet bez mięsa_pasztet wegetariański_pasztet bezglutenowy  pasztet jajeczno-grzybowy_pasztet wegetariański

sobota, 25 marca 2017

Zbiór przepisów na wielkanocne sernik. Czegóż tu nie ma? I serniki na zimno, gotowane, pieczone, tradycyjne i nowoczesne, i takie bez cukru, i takie bez sera, z owocami, z polewami, przekładane, na ciastkach, biszkoptach, kruchych spodach, na bezach, płatkach kukurydzianych, i czekoladowe, i orzechowe...wybór jest duży. Każdy znajdzie coś dla siebie, bo przepisów na serniki jest aż 33+ inne serowe (tort, mazurki, ciastka).

Moje/nasze ulubione serniki podkreśliłam.

Pascha

SERNIKI GOTOWANE

Sernik Malakoff

sernik Malakoff_sernik gotowany_sernik przekładany_sernik bez pieczenia_sernik na biszkoptach_sernik wielkanocny

Sernik White Russian - z musem kawowym

sernik Biały Rosjanin_sernik gotowany_sernik na spodzie czekoladowym_sernik z musem kawowym

Sernik gotowany z malinową galaretką

sernik gotowany z domową galaretką_ciasto bez pieczenia_ciasto bezgutenowe_sernik na zimno

Sernik gotowany na herbatnikach

sernik gotowany_sernik bez pieczenia_sernik przekładany

Sernik gotowany "Cassis"

sernik gotowany na biszkopcie cassis_sernik bezglutenowy_sernik z bezą

SERNIKI PIECZONE

Sernik amaerykański

sernik amerykański_sernik nowoczesny_sernik słodko-słony_sernik kremowy_kuchnia amerykańska

Sernik pomarańczowy

pomarańczowy sernik_sernik na kruchym spodzie_sernik delikatny_sernik Rouxa

Pomarańczowy sernik Eton Mess z granatami

sernik pomoarańczowy Eton mess z granatami_sernik kremowy_sernik zimowy_sernik na Boże Narodzenie

Sernik orzechowy

sernik orzechowy_sernik zimowy_sernik z masłem orzechowym

Sernik śliwka w czekoladzie

sernik śliwka w czekoladzie_sernik czekoladowy_sernik kremowy_sernik bezglutenowy_ciasto bezglutenowe

Kremowy sernik z polewą jeżynową

kremowy sernik z polewą jeżynową_sernik na spodzie czekoladowo-owsianym_sernik kremowy_sernik bezglutenowy

Sernik z różą

sernik z różą_sernik z konfiturą z płatków róży_sernik tradycyjny_kuchnia polska_Wielkanoc

Sernik czarno-biały Oreo

Sernik biało-czarny_sernik pieczony_sernik z ciastkami

Sernik Turka

sernik Turka_serniki_Wielkanoc

Sernik z białą czekoladą i malinami

sernik z białą czekoladą i malinami_serniki_ciasta z owocami_ciasta z czekoladą

Sernik przekładany siostry Anastazji

sernik przekładany_sernik_sernik z ciastem czekoladowym_Wielkanoc

Sernik pomarańczowy na pomarańczowym spodzie

sernik pomarańczowy na kruchym pomarańczowym spodzie_serniki_WielkanocSernik krówkowy

sernik krówkowy_sernik kajmakowy_przepisy na Wielkanoc

Sernik z brzoskwiniami

sernik z brzoskwiniami i frużeliną truskawkową_sernik na lato_sernik pieczony_sernik na kruchym spodzie_sernik z owocami_sernik z pianką

Sernik pianka

sernik pianka_sernik tradycyjny_Wielkanoc

Sernik wiedeński

Sernik wiedeński_sernik

Sernik papieski

sernik papieski_sernik na kruchym spodzie_sernik tradycyjny_sernik pomarańczowy

Tort serowy z owocami

torcik serowy z owocami_sernik_ciasto z owocami_ciasto na lato

Sernik dyniowy

sernik dyniowo-piernikowy_sernik pieczony_sernik kremowy_sernik na Boże Narodzenie

SERNIKI NA ZIMNO

Sernik na zimno z czekoladą i owocami

sernik na zimno z czekoladą i czereśniami_sernik na zimno z twarogu_sernik na zimno z galaretką

Sernik na zimno z malinami na bezowym spodzie

sernik na zimno z malinami na bezowym spodzie_sernik na zimno z twarogu_sernik bezglutenowy_sernik z galaretką

Sernik krówkowy Dawida

sernik krówkowy Dawida_sernik bez pieczenia_sernik słodko-słony_sernik na zimno

Sernik na zimno z galaretką i owocami

sernik na zimno z malinami i czereśniami_sernik_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_przepisy na lato

Najlepsza pod słońcem pascha mamy Honoraty

Pascha

Kremowy, czekoladowy sernik

kremowy czekoladowy sernik_sernik na zimno_ciasto czekoladowe_ciasto z owocami_ciasto bez pieczenia

Zuccotto di panettone w wersji polskiej

Zuccotto di panettone_ciasta z kremem_kuchnia włoska

SERNIKI BEZ SERA

Sernik jaglano-migdałowy (na zimno)

sernik na zimno jaglano-migdałowy_sernik jak pascha_sernik bez sera_sernik z galaretką_sernik z owocami

Sernik jaglany (pieczony)

sernik bez sera_sernik z kaszy jaglanej_sernik wegański_sernik bezglutenowy_WielkanocINNE SEROWE

Tort serowy na plackach miodowych (bezglutenowy)

tort sernikowy przełożony plackami miodowymi_sernikomiodownik_miodownik_sernik miodowy_krajanka miodowa_ciasto przekładane

Mazurek serowy z czekoladą (bez pieczenia)

mazurek czekoladowy bez pieczenia_mazurek czekoladowo-serowy_mazurek wielkanocny

Mazurek serowy

mazurek serowy_sernik tradycyjny_mazurek na herbatnikach_Wielkanoc

Serowe usteczka z jabłkami

usteczka_ciastka z jabłkami_ciastka półfrancuskie_ciastka z owocami

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Wielkanocne babki i babeczki_zestawienie dań wielkanocnych

Przepisy na wielkanocne babki i babeczki

mazurek marcepanowo-różany_mazurek_ciasto kruche_Wielkanoc 

Przepisy na mazurki wielkanocne

Inne przepisy wielkanocne:

 babeczki pisakowe bezglutenowe_babeczki na Wielkanoc_drobne wypieki  gulasz po burgundzku_gulasz z wołowiny_kuchnia francuska  galeria słodka Wielkanoc  sałatka gyros_danie z drobiu_karnawał_przyjącia   ciasto francuskie z polędwiczką_mięso w cieście_wieprzowina

czwartek, 23 marca 2017

Mazurek dla dorosłych, z dużą porcją rumu. Niesamowicie bogaty, bo i śliwki, i kajmak, i czekolada.

Mazurek jest bezglutenowy.

mazurek śliwka w czekoladzie na spodzie owsianym_mazurek bakaliowy_mazurek wielkanocny_mazurek bezglutenowy

Owsiany spód:

  • 20 dag płatków owsianych (u mnie bezglutenowe)
  • 10 dag cukru pudru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki masa
  • 1/2 łyżeczki sody
  • łyżeczka ekstraktu migdałowego

Płatki zrumienić na patelni. Trzeba uważać, by nie przypalić płatków, najlepiej mieszać od czasu do czasu. Ostudzić, połowę zmielić. Całość wymieszać z mlekiem i sodą.

Żółtka utrzeć z cukrem i masłem. Połączyć z płatkami i ekstraktem migdałowym.

Ubić pianę ze szczyptą soli, wymieszać delikatnie z masą. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 15-20 minut w 190 °C (do zrumienienia).

Wierzch:

  • 2 garście śliwek suszonych
  • słoik powideł
  • 1 puszka kajmaku (u mnie Gostyń)
  • 2 czekolady (u mnie mleczne z dodatkiem gorzkiej)
  • rum do namoczenia śliwek
  • 4-6 łyżek kremówki do rozpuszczenia czekolady
  • dowolne ozdoby (u mnie biała czekolada, jajka czekoladowe, pistacje i zajączek wielkanocny)

Śliwki umyć, osuszyć  i namoczyć w rumie (najlepiej 12 godzin lub dłużej). Pokroić w paski, wymieszać z powidłami i rumem pozostałym z moczenia śliwek (ilość rumu do smaku). Na wystudzony spód położyć powidła ze śliwkami, na to kajmak, dalej rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Gdy czekolada zastygnie, ozdobić.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

mazurek śliwka w czekoladzie na spodzie owsianym_mazurek bakaliowy_mazurek wielkanocny_mazurek bezglutenowy

W tle mazurek kajmakowy na spodzie jaglanym. 

Wielkanocne babki i babeczki_zestawienie dań wielkanocnych

Przepisy na wielkanocne babki i babeczki

mazurek marcepanowo-różany_mazurek_ciasto kruche_Wielkanoc 

Przepisy na mazurki wielkanocne

Inne przepisy na wielkanocne mazurki:

mazurek czekoladowy bez pieczenia_mazurek czekoladowo-serowy_mazurek wielkanocny  mazurek wiśniowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek dla dorosłych  mazurek wiśniowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek dla dorosłych  mazurek milionera_mazurek kajmakowo_czekoladowy_ciasto jak twix  błyskawiczny mazurek wiśniowo-serowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek z owocami_mazurek z masą serową_wielkanocne wypieki  mazurek jabłkowy_ciasto kruche_ciasto z jabłkami_ciasto na Wielkanoc_kuchnia polska  mazurek miodowy z kremem jaglanym_mazurek przekładany_mazurek wielkanocny

wtorek, 21 marca 2017

Babka gotowana na budyniach jest niezwykle delikatna, taka trochę kołaczowa. Długo utrzymuje świeżość, ba powiedziałabym, że z dnia na dzień jest co raz lepsza. I jeszcze jedno, babka jest bezglutenowa (ale to taka drobna uwaga, bo bezglutenowość nie ujmuje ani smaku, ani konsystencji babce :)).

Moja czwarta propozycja wielkanocna.

Inne przepisy na wielkanocne babki gotowane:

babka gotowana

pomarańczowa babka gotowana

babka gotowana budyniowa_babka bezglutenowa_babka wielkanocna

Składniki (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej):

  • 9 budyniów śmietankowych lub waniliowych takich po 40 g (łącznie 360 g proszku; budynie bez cukru; u mnie bezglutenowe, ale mogą być zwykłe)
  • 250 g masła
  • 1 szklanka drobnego cukru (220 g)
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatki:

  • 1 biała czekolada
  • ozdoby wielkanocne (cukrowe lub czekoladowe jajka, posypka, inne)

Wykonanie:

Przygotować duży garnek z pokrywką, taki  w którym zmieści się babkowa foremka.

Foremkę do gotowania babek posmarować masłem i posypać kaszą kukurydzianą lub bułką tartą.

Proszek budyniowy, połączyć z proszkiem do pieczenia.

Masło z cukrem utrzeć na puch (masa powinna być puszysta, jasna i gładka). Dodawać stopniowo po jednym żółtku. Po każdym dodaniu dokładnie ucierając masę. Do utartej masy dodać stopniowo proszek budyniowy wymieszany z proszkiem do pieczenia.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę dodać partiami do ciasta. Najlepiej w trzech częściach, delikatnie mieszając, by nie popsuć struktury piany.

Przełożyć do foremki babkowej. Formę zamknąć, wstawić do garnka z wrzącą wodą (woda powinna sięgać do 2/3 wysokości formy. Garnek przykryć pokrywką i gotować 1,5 godziny. Po ww. czasie wyjąć z garnka, zostawić w formie na 20-30 minut bez otwierania, po tym wyjąć, wystudzić i polać polewą czekoladową. Ozdobić.

Polewa. Czekoladę połamać na drobne kawałki i rozpuścić na parze (w jednym garnku gotujemy wodę, na nim stawiamy drugi garnek/miskę tak, by nie dotykał wody, czekoladę wrzucamy do mniejszego garnka/miski i mieszając rozpuszczamy czekoladę).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

babka gotowana budyniowa_babka bezglutenowa_babka wielkanocna

Wielkanocne babki i babeczki_zestawienie dań wielkanocnych

Przepisy na wielkanocne babki i babeczki

mazurek marcepanowo-różany_mazurek_ciasto kruche_Wielkanoc 

Przepisy na mazurki wielkanocne

Inne przepisy na wielkanocne babki ucierane:

babka z krówkami i ajerkoniakiem_babka ucierana z polewą kajmakową_babka na Wielkanoc  babka karnawałowa_babka piaskowa_babka z rodzynkami_babka na Wielkanoc  Babka marmurkowa siostry Anastazji_babka na oleju_babka puszysta_Wielkanoc  babka jaglana_babka migdałowa_babka bezglutenowa_babka ucierana_babka piaskowa  babka mateczki_babka maślana_babka pulchna_ciasta na Wielkanoc  babka kajmakowa_babka ucierana_babka wielkanocna_babka na proszku  pomarańczowy piskowiec_babka piaskowa_babka bezglutenowa

piątek, 17 marca 2017

Ciasto Malakoff to słynne ciasto bez pieczenia - biszkopty, krem budyniowy i dżem porzeczkowy (lub morelowy). Pierwszy raz zostało przygotowane dla francuskiego generała Pelissier, który podczas wojny krymskiej zdobył twierdzę Małakow. Wzorując się na tym słynnym deserze zrobiłam mój sernik. Podłużne biszkopty przełożyłam domowym dżemem porzeczkowym i sernikiem gotowanym (a raczej masą sernikową). Wierzch posypałam prażonymi migdałami i czerwonymi porzeczkami, ozdobiłam kleksami śmietany migdałowej. Dodatkowo boki mojego sernika to też biszkopty, ale ten element ciasta można pominąć i boki posypać prażonymi migdałami.

Moim zdaniem świetny, elegancki sernik. Trzecia propozycja wielkanocna :).

sernik Malakoff_sernik gotowany_sernik przekładany_sernik bez pieczenia_sernik na biszkoptach_sernik wielkanocny

Składniki masy serowej:

  • 1 kg mielonego twarogu (u mnie Piątnica)
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 200 g masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki mleka
  • szczypta soli

Dodatki:

  • 2 paczki podłużnych biszkoptów
  • 1/2 słoika dżemu z czerwonych porzeczek (najlepiej domowy)
  • 1/2 szklanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1-2 krople ekstraktu migdałowego
  • garść prażonych płatków migdałowych (lub krokantu)
  • garść czerwonych porzeczek (teraz mrożone)

Wykonanie:

Sernik. Masło rozpuścić z cukrem. Twaróg wymieszać z jajkiem, żółtkami i szczyptą soli. Do twarogu dodać gorące masło, wymieszać, przelać z powrotem do garnka i gotować 10 minut (licząc od momentu zagotowania). Przez cały czas trzeba mieszać, by masa nie przypaliła się. Uwaga! Sernik podczas gotowania pryska, trzeba uważać. Po 10 minutach wlać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mlekiem i jeszcze chwilę gotować, by masa nie była surowa.

Składanie. Foremkę o średnicy 23-24 cm wyłożyć folią spożywczą  (dzięki temu sernik nie nabierze metalicznego smaku). Masę serową podzielić na 3 części. Boki i dno wyłożyć biszkoptami, posmarować 1/3 dżemu, na to wyłożyć 1/3 masy serowej, dalej biszkopty, dżem, masa i ponownie biszkopty, dżem, masa. Schłodzić 8-12 godzin.

Po schłodzeniu wierzch sernika przykryć uprażonymi na suchej patelni migdałami, ozdobić porzeczkami i ubitą z cukrem pudrem i ekstraktem migdałowym śmietaną.  

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

sernik Malakoff_sernik gotowany_sernik przekładany_sernik bez pieczenia_sernik na biszkoptach_sernik wielkanocny

sernik Malakoff_sernik gotowany_sernik przekładany_sernik bez pieczenia_sernik na biszkoptach_sernik wielkanocny

Inne wielkanocne serniki:

sernik krówkowy_sernik kajmakowy_przepisy na Wielkanoc  sernik gotowany z domową galaretką_ciasto bez pieczenia_ciasto bezgutenowe_sernik na zimno  mazurek serowy_sernik tradycyjny_mazurek na herbatnikach_Wielkanoc  sernik czarno-biały_sernik z ciasteczkami oreo_sernik kremowy  sernik krówkowy Dawida_ciasto bez pieczenia_sernik na zimno_sernik amerykański  sernik gotowany_sernik bez pieczenia_sernik przekładany_sernik z czekoladą  sernik śliwka w czekoladzie_sernik czekoladowy_sernik kremowy_sernik bezglutenowy_ciasto bezglutenowe  sernik Biały Rosjanin_sernik gotowany_sernik na spodzie czekoladowym_sernik z musem kawowym

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 172