| < Wrzesień 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi
wtorek, 02 września 2014

Danie kuchni węgierskiej. Delikatne kluseczki i mięso w sosie paprykowo-śmietankowym. Do nich sałatka z papryki. Pyszne wspomnienie pewnych wakacji :).

paprykarz z kurczaka z galuszkami_danie z drobiu_danie kuchni węgierskiej_gulasz z kluskami

Składniki paprykarza:

  • 1 kg podudzi z kurczaka bez kości
  • 250 ml słodkiej śmietanki
  • 1 pełna łyżka słodkiej papryki
  • ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • sól

Składniki galuszek:

  • 500 g mąki
  • 6-7 jajek
  • ew. woda, jeśli ciasto będzie zbyt gęste (1/2 szklanki)
  • sól

Wykonanie:

Mięso pokroić w kostkę, posolić i obsmażyć. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać razem z papryką do mięsa (uważając, by nie przypalić, danie będzie gorzkie). Dodać odrobinę wody, przykryć rondel i dusić do miękkości. Na zakończenie dodać śmietanę, zestawić z ognia i ew. doprawić (dodać soli, papryki).

Z mąki, soli i jajek wyrobić ciasto (wybijając łyżką, aż będzie gładkie i pokażą się pęcherzyki). Powinno być odrobinę gęściejsze niż na kluski lane, ale rzadsze niż na kluski kładzione. Jeśli będzie zbyt geste dodać zimnej wody. W dużym garnku zagotować wodę, osolić. Na garnku położyć tarkę (sitko) do galuszek i partiami przecierać ciasto łyżką bezpośredni do garnka. Utworzą się piękne, drobne kluseczki. Wyjmować kluski łyżką cedzakową. Można zahartować zimną wodą.

Galuszki połączyć z paprykarzem.

Znajdź mnie na fb.

Inne dania z kurczaka:

kurczak po umbryjsku_dania z drobiu_mięso z rozmarynem  kurczak z morelami_mięso z owocami_danie bezglutenowe_danie słodko-słone  pałki miodowo-rozmarynowe_dania z drobiu_dania na piknik_dania błyskawiczne_szpinak na surowo  kurczak z suszonymi pomidorami_danie błyskawiczne_paprykarz z kurczaka

 

niedziela, 31 sierpnia 2014

Pisząc przepis na przecier pomidorowy, wspominałam, że "produktem ubocznym" przy jego produkcji jest biały sok pomidorowy. Może powinnam napisać odwrotnie? Bo biały sok pomidorowy, to rarytas wśród słonych przetworów. Kwaśny, pomidorowy, a zarazem lekki. Można go pić na zimno i na gorąco, z krokietami, pasztecikami, pierogami, naleśnikami, tartami, pizzą i oczywiście samodzielnie. Mój przetworowy faworyt :).

Specjał mamy Heleny.

biały sok pomidorowy_domowy sok pomidorowy_przetwory na zimę_słone przetwory

Składniki:

  • soczyste pomidory
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • ew. świeżo zmielony pieprz

biały sok pomidorowy_domowy sok pomidorowy_przetwory na zimę_słone przetwory

Wykonanie:

Pomidory umyć, pokroić na części, włożyć do sokownika i parować ok. 20-30 minut. Ważne! W czasie gotowania nie poruszać sokownikiem (sok nie będzie biały). Ostrożnie zlać sok (biały) do przygotowanych butelek lub słoików. Posolić, osłodzić, ew. dodać pieprz. Zakręci słoiki, postawić do góry dnem, przykryć i zostawić do wystygnięcia.

Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Co z pozostałą masą pomidorową? Ciąg dalszy opisany jest w przepisie na przecier pomidorowy.

Znajdź mnie na fb.

biały sok pomidorowy_domowy sok pomidorowy_przetwory na zimę_słone przetwory

Inne pomidorowe przetwory:

przecier pomidorowy na zimę_przecier pomidorowy w słoikach_przetwory warzywne  Sos polski (pomidorowy)_warzywne pzretwory_domowy wyrób  domowy keczup_przetwory z pomidorów_domowy wyrób  sałatka z zielonych pomidorów_przetwory



piątek, 29 sierpnia 2014

Słodkie brzoskwinie otulone kruchym ciastem, czyli delikatne ciasto w stylu tart linckich.

 Na podstawie tego przepisu.

brzoskwiniowa szarlotka_kruche ciasto z owocami_tarta lincka

Składniki (na małą foremkę 23x23 cm):

  • 2 szklanki mąki
  • 2 małe żółtka
  • 10 dag masła
  • 1/2 szklanka cukru kryształu
  • 1,5 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 0,8 kg brzoskwiń
  • 15 dag cukru
  • 1,5 łyżki drobno pokruszonych biszkoptów
  • 1,5 łyżki zmielonych migdałów

Wykonanie:

Brzoskwinie włożyć do miski, zalać wrzątkiem i zostawić na kilka minut. Wyjąć z wody i obrać ze skóry. Pokroić na części, zasypać cukrem i dusić do uzyskania gęstej masy.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło zetrzeć na tarce i dodać do mąki. Dokładnie wymieszać.

Żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę roztrzepać. Dodać do mąki połączonej z masłem i wyrobić.

Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować jedną cześć i położyć na dno formy. Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C na słomkowy kolor. Wystudzić.

Zimny spód posypać mieszanką biszkoptów i zmielonych migdałów, na nią położyć wystudzone brzoskwinie.

Drugą cześć ciasta rozwałkować i pokroić na paski. Paski ułożyć na brzoskwiniach, tak by tworzyły kratkę.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C ok. 25-30 minut.

Znajdź mnie na fb.

brzoskwiniowa szarlotka_kruche ciasto z owocami_tarta lincka

brzoskwiniowa szarlotka_kruche ciasto z owocami_tarta lincka

akcja_morelkowo brzoskiwniowo_szarlotka brzoskwiniowa

Inne słoneczne ciasta z owocami:

ciasto maślankowo-morelowe_ciasto olejowe_ciasto z owocami_dania błyskawiczne  ciasto z kremem brzoskwiniowym i bezami_biszkopt z kremem_ciasto z owocami  Łatwa drożdżówka z owocami i kruszonką_ciasto z owocami_ciasto drożdżowe_łatwe ciasto  placek morelowo-marcepanowy_ciasto drożdżowe_ciasto z owocami_przepisy na lato

środa, 27 sierpnia 2014

W sam raz na chłodniejsze dni kruche ciastka z jabłkami, rodzynkami, rumem i cynamonem. Takie maleńkie jabłeczniki lub minitarty jabłkowe. Jeśli zrobimy je z patyczkami, będą zabawnymi lizakami na kinderball.

Z dodatku do "Twojego Stylu" - "Ciasta i ciasteczka" (z moimi zmianami).

ciastka z jabłkami_małe jabłeczniki_minitarty z jabłkami_kruche ciasteczka

Składniki ciasta:

  • 300 g mąki
  • 75 g cukru
  • 200 g zimnego masła
  • szczypta soli

Składniki nadzienia:

  • 2 kwaśne jabłka
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki rumu lub soku jabłkowego
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Do posmarowania ciastek:

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietanki

Wykonanie:

Z mąki, cukru, masła i soli zagnieść ciasto. Jeśli ciasto nie będzie chciało się zagnieść, można dodać łyżkę lodowatej wody. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.

Rodzynki umyć, osuszyć, skropić rumem i odstawić na 30 minut. Cukier wymieszać z cynamonem. Jabłka obrać, nie krojąc wyjąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić w plasterki i szybko skropić sokiem z cytryny.

Piekarnik rozgrzać do 200 °C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, wyciąć kółka, muszą być ciut większe niż krążki jabłek (u mnie było ich 24). W połowie wyciąć małe romby (to będą odpowietrzniki). Na każdym krążku położyć  plasterek jabłka, rodzynki i posypać cukrem (połowę zostawić na wierzch). Przykryć krążkiem z rombem. Sklejać i brzegi zaciskać widelcem.

Każde ciasteczko posmarować żółtkiem rozmieszanym ze śmietaną i posypać pozostałym cukrem. Jeśli chcemy, by ciastka były na patyku, właśnie w tym momencie trzeba wetknąć w ciastka patyczki.

Piec na złoty kolor 15-20 minut.

Studzić na kratce.

Znajdź mnie na fb.

ciastka z jabłkami_małe jabłeczniki_minitarty z jabłkami_kruche ciasteczka

Jabłkowe kółko i krzyżyk ;).

ciastka z jabłkami_małe jabłeczniki_minitarty z jabłkami_kruche ciasteczka

Inne ciasteczka z nadzieniem owocowym:

usteczka_ciastka z jabłkami_ciastka półfrancuskie_ciastka z owocami  pakieciki rabarbarowe_ciasteczka z rabarbarem_dania na piknik  kruche ciastka z orange curd_Boże Narodzenie_krem pomarańczowy_ciasteczka  wiatraczki serowe z morelami_ciasteczka z owocami_ciasto półfrancuskie

wtorek, 26 sierpnia 2014

Kilka dni temu pokazywałam nasz przepis na fasolę szparagową w słoikach na zimę. Dziś fasolka szparagowa z pomidorami. Obok lecza z cukinii, fasolki konserwowej, kiszonej kapusty i ogórków to jedna z naszych ulubionych zapraw, czyli przetworów (to taka pomorska nazwa regionalna :)). Można ją dodać do zupy, z dodatkiem kiełbasy lub sera może być oddzielnym daniem, sprawdza się także jako dodatek do dania głównego. Fasolka w ten sposób przygotowana jest bardziej twarda, niż zwykła konserwowa.

Specjalność mamy Heleny.

fasolka szparagowa w pomidorach na zimę_słone przetwory_przetwory na zimę

Składniki:

  • fasola
  • przecier pomidorowy (najlepiej TEN)

Wykonanie:

Fasolkę umyć, obciąć końcówki, blanszować parę minut (zalać gorącą wodą i gotować 5-6 minuty). Odlać gorącą wodę. Na chwilę zalać zimną wodą. Ponownie odlać.  Fasolkę, w zależności od upodobań, pokroić lub zostawić długą. Ułożyć ciasno w słoikach. Zalać wystudzonym przecierem pomidorowym. Pasteryzować dwa razy po 45 minut, tzn. jednego dnia 45 minut, wystudzić i następnego dnia 45 minut (czas pasteryzacji dotyczy słoików litrowych!). Można wydłużyć czas drugiej pasteryzacji do 60 minut.

Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Znajdź mnie na fb.

Inne przetwory z pomidorami:

Sos polski (pomidorowy)_warzywne pzretwory_domowy wyrób  Leczo z cukinii na zimę_przetwory_dania wegetariańskie  domowy keczup_przetwory z pomidorów_domowy wyrób  sałatka z zielonych pomidorów_przetwory

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 106