| < Sierpień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
wtorek, 30 sierpnia 2016

Dostałam żółtą kartkę. Rodzina poszła do cukierni i kupiła drożdżówki. No tak, już dawno nie robiłam ciasta, to mam. Zakasłam rękawy i zrobiłam i ucierane, i krucho-drożdżowe, i ciastka z czekoladą, no i rzeczone bułeczki drożdżowe z budyniem i śliwkami. Oczywiście nie wszystko na raz :). Jakie są te drożdżóweczki? Puszyste, lekko korzenne i ze śliwkami (póki sezon trwa).

drożdżówki z budyniem i śliwkami_słodkie bułki_drobne wypieki

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej (u mnie orkiszowa)
  • 4 dag drożdży
  • ok. 1/4 l mleka
  • 2 żółtka
  • 8 dag cukru
  • 5 dag masła
  • 1-1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 400 ml słodkiej śmietanki (18%)
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2-3 łyżki cukru (do smaku)
  • ok. 25 małych śliwek (jedna na bułkę)

Ponadto:

  • żółtko rozmącone z 2-3 łyżkami mleka
  • ew. cukier puder do oprószenia bułek (warto, bułki są mało słodkie)

Wykonanie:

Mąkę przesiać. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać letnie mleko i tyle mąki, by całość miało gęstość gęstej śmietany. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Do wyrośniętego rozczynu dodać, dodać żółtka, pozostałe letnie mleko, sól, cynamon, kardamon i mąkę. Wyrobić ciasto. Gdy ciasto jest gładkie, lśniące i odstaje od ręki i naczynia, wlać stopione, letnie masło. Dokładnie wyrobić i zostawić przykryte w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Gdy ciasto zwiększy objętość dwukrotnie, rozwałkować na grubość 2 - 2,5 cm. Wykrawać szklanką kółka (dodatkowo lekko wydłużyłam bułki), układać, zachowując odstępy, na przygotowanej do pieczenia blasze. Zrobić na środku wgłębienie (kulką z ciasta lub mniejszą szklanką). Do zagłębienia wkładać budyń (chłodny, ale nie zimny) i po 2 połówki śliwki skórką do dołu. Zostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia.

Posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika (temp. 190 - 200 °C) i piec na złoty kolor ok. 20 -25 minut.

Przestudzone bułeczki można oprószyć cukrem pudrem.

Porcja na 25 - 30 bułek (u mnie, tym razem, 27).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

drożdżówki z budyniem i śliwkami_słodkie bułki_drobne wypieki

Inne drożdżówki:

kołaczyki z serem_słodkie bułki drożdżowe_bułki nadziewane_kuchnia polska|  bułeczki z dżemem na piknik_bułki drożdżowe_bułki z pigwą_dania na piknik  małpi chleb_bułeczki cynamonowe_bułeczki na piknik_bułeczki drożdżowe  drożdżówki z wiśniami i kruszonką_słodkie bułki_bułki z owocami_dania na lato  Zakręcone jagodzianki_bułki z jagodami_drożdżówki z jagodami_bułki ślimaczki z jagodami

niedziela, 28 sierpnia 2016

W kuchni przetwory "idą" pełną parą. Przetwarzam: pomidory, paprykę, cukinię i powoli zabieram się za śliwki i gruszki. A dziś z serii "Przetwory dla dorosłych" chciałam pokazać jedną z naszych trzech nowych nalewek - nalewkę jeżynową na miodzie. Słodka, miodowa, lekko cierpka, aromatyczna i ma piękny kolor. Muszę przyznać, że  bardziej intensywny kolor i smak ma nasza tradycyjna nalewka jeżynowa z wanilią, która jest już na blogu (TU).

Dodam, że wszystkie (albo prawie wszystkie) nasze nalewki, to specjalności mamy Heleny.

Jeżynówka na miodzie_nalewka z jeżyn na miodzie_domowe nalewki_likier jeżynowy

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych jeżyn
  • 1/2 l spirytusu
  • 1/75 l wódki
  • 1/2 l miodu

Wykonanie:

Jeżyny umyć, osączyć. Owoce włożyć do słoja, zalać wódką i spirytusem. Odstawić na 2 tygodnie w ciepłe miejsce, co kilka dni delikatnie potrząsając słojem.

Po tym czasie zlać płyn, odcisnąć owoce i całość połączyć z płynnym miodem. Po całkowitym rozpuszczeniu miodu, nalew przefiltrować (przez grube płótno lub kilkakrotnie złożoną gazę). Rozlać do butelek, zamknąć. Odstawić na 6 miesiące w ciemne miejsce. W ten sam sposób można zrobić nalewkę jagodową.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Jeżynówka na miodzie_nalewka z jeżyn na miodzie_domowe nalewki_likier jeżynowy

Jeżynówka na miodzie_nalewka z jeżyn na miodzie_domowe nalewki_likier jeżynowy

Z "Vity" 8/11.

Inne nalewki:

nalewka ze śliwek_nalewka na śliwkach_domowy alkohol  smocza krew_nalewka malinowa_malinówka_nalewka z malin  aroniówka_nalewka z aronii_domoy alkohol_słodkie przetwory  pigwówka_nalewka z owoców pigwowca_domowe alkohole_przetwory owocowe  jeżynówka_nalewka jeżynowa_domowa nalewka_domowy alkohol

czwartek, 25 sierpnia 2016

Całe pomidory w zalewie z przecieru pomidorowego, to jeden z moich faworytów przetworowych. Cudowne do sosów, zup, gulaszy. Tak, zdecydowanie warto je przygotować :).

całe pomidory w przecierze_pomidory w przecierze pomidorowym na zime_domowe przetwory

Składniki:

  • pomidory (w tym część małych i twardych)
  • sól

Wykonanie:

Przygotować słoiki i zakrętki. Umyć, wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temp. na 110 °C. Prażyć 40 minut.

Pomidory umyć osuszyć, podzielić na mniejsze i twarde i pozostałe. Z bardzo dojrzałych przygotować przecier pomidorowy (według TEGO przepisu). Pozostałe pomidory obrać, tzn. zalać wrzątkiem, po kilku sekundach wodę odlać. Teraz skórka łatwo zejdzie z pomidorów.

Obrane pomidory wkładać do słoików, zalać gorącym przecierem pomidorowym (pozostawić ok. 2 cm pustej przestrzeni), zakręcać i pasteryzować.

Przy pasteryzacji na mokro - włożyć słoiki do gara wyłożonego ścierką, zalać wrzątkiem (do 2/3 wysokości słoików), przykryć garnek. Pasteryzować 30-40 minut, licząc od momentu zagotowania. Na sucho - wstawić do zimnego piekarnika i pasteryzować 60-80 minut, mierząc czas od osiągnięcia przez piekarnik 110 °C.

Dobrze zapasteryzowane słoiki mają wklęsłe nakrętki.

Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

całe pomidory w przecierze_pomidory w przecierze pomidorowym na zime_domowe przetwory

całe pomidory w przecierze_pomidory w przecierze pomidorowym na zime_domowe przetwory

akcja warzywa psiankowate_całe pomidory w przecierze pomidorowym

Inne przetwory z pomidorów:

 sałatka z zielonych pomidorów_przetwory  domowy keczup_przetwory z pomidorów_domowy wyrób  Sos polski (pomidorowy)_warzywne pzretwory_domowy wyrób  przecier pomidorowy na zimę_przecier pomidorowy w słoikach_przetwory warzywne  biały sok pomidorowy_sok pomidorowy z sokownika_słone przetwory_domowe przetwory

Inne przetwory z pomidorami:

Leczo z cukinii na zimę_przetwory_dania wegetariańskie  fasolka szparagowa na zimę w pomidorach_przetwory warzywne_fasolka konserwowa  sos paprykowy jak ajwar_pasta do chleba_domowy ajwar_słone przetwory 

 

wtorek, 23 sierpnia 2016

Dziś coś świątecznego. Tak, to nie pomyłka. Choć lato ma się dobrze, chciałam pokazać korzenną nalewkę z aronii w klimacie Bożego Narodzenia. Wprawdzie to aroniówka, ale korzenie nadają charakteru i smaku nalewce, stąd moje skojarzenie z zimą i świętami. A swoją drogą taka nalewka to wspaniały prezent :).

Tak jak większość naszych nalewek, specjalność mamy Heleny (przepis z jakiegoś wycinka prasowego).

korzenna nalewka z aronii_domowa nalewka_domowy likier_słodkie przetwory

Składniki:

  • 1 kg aronii
  • 1/2 l wódki
  • 1/4 l spirytusu
  • 4 goździki
  • kawałek cynamonu
  • 5 dag rodzynek
  • 1 cytryna
  • 0,5 kg cukru

Wykonanie:

Owoce umyć, osączyć, wsypać do słoja, lekko rozgnieść. Cytrynę umyć, sparzyć i obrać jak najcieniej żółtą skórkę (tak bez albedo). Dodać do słoja razem z rodzynkami, cynamonem i goździkami. Zalać wódką i spirytusem i odstawić na 4 tygodnie. Nalew zlać zamknąć. Owoce zasypać cukrem, wymieszać i odstawić. Codziennie potrząsać słojem, do momentu aż cukier się rozpuści. Zlać syrop. Owoce przełożyć na płótno lub gęstą gazę i dobrze odcisnąć pozostały syrop. Syrop połączyć z alkoholem. Całość przecedzić przez sito, potem przez gęstą gazę i wlać do butelek. Zamknąć. Pozostawić w ciemnym miejscu na 6 miesięcy.  

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

korzenna nalewka z aronii_domowa nalewka_domowy likier_słodkie przetwory

korzenna nalewka z aronii_domowa nalewka_domowy likier_słodkie przetwory

Inne nalewki:

nalewka ze śliwek_nalewka na śliwkach_domowy alkohol  smocza krew_nalewka malinowa_malinówka_nalewka z malin  aroniówka_nalewka z aronii_domoy alkohol_słodkie przetwory  pigwówka_nalewka z owoców pigwowca_domowe alkohole_przetwory owocowe  jeżynówka_nalewka jeżynowa_domowa nalewka_domowy alkohol

sobota, 20 sierpnia 2016

Obiad na niedzielę? Proszę - kurczak pieczony z estragonem, do tego frytki z cukinii, sałatka gruzińska i białe lekkie wino. A tak upieczony kurczak jest chrupiący, korzenny i czosnkowy. Świetnie smakuje, a jak pachnie...

kurczak pieczony z estragonem_obiad na niedzilę_kurczak z ziołami

Składniki:

  • 1 duży kurczak
  • 80 g masła
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 4 łyżki posiekanego estragonu
  • 3-4 ząbki czosnku

Wykonanie:

Kurczaka umyć osuszyć, posolić i delikatnie oprószyć pieprzem. Czosnek przecisnąć przez praskę, utrzeć z masłem, papryką i estragonem. Masą posmarować kurczaka. Zostawić w chłodnym miejscu na 1-2 godziny. Kurczaka włożyć do brytfanny, przykryć i piec 1,5-2 godzin (w zależności od wagi, ja lubię jak kurczak się wręcz rozpada, dlatego piekę dość długo) w piekarniku rozgrzanym do 200 °C. 15-20 minut przed końcem pieczenia odkryć, by kurczak przyrumienił się.

Jak sprawdzić czy kurczak jest upieczony? Jeśli mięso łatwo odchodzi od kości, danie jest gotowe, jeśli nie, trzeba dopiec.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

kurczak pieczony z estragonem_obiad na niedzilę_kurczak z ziołami

Z "Poradnika Domowego" 8/16 (z moimi zmianami).

Inne dania z kurczaka:

kurczak w pomarańczach z rodzynkami_dania z kurczaka  Kurczak faszerowany po polsku_potrawy z drobiu_kuchnia mazowiecka  faszerowane skrzydełka_kuchnia mazowiecka_przepisy na piknik  kurczak po umbryjsku_dania z drobiu_mięso z rozmarynem

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 157