| < Październik 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi






Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
wtorek, 23 października 2018

Jedno z naszych ulubionych dań mięsnych. Delikatne i aromatyczne, smaczne z wieloma dodatkami - i z ryżem, i z kaszą, i makaronem czy w końcu z ziemniakami. Klopsiki można zrobić w wielu wersjach - zamiast kurek, inne grzyby, albo sos pomidorowy, koperek, groszek, rodzynki i marchewka, wariantów może być mnóstwo :). A w kremowym sosie kurkowym są wspaniałe, delikatne, aromatyczne, no...pyszne :).

pulpeciki z indyka w kremowym sosie kurkowym_pulpety w sosie_danie na obiad

Składniki:

  • 500 g mięsa drobiowego (najlepiej pół na pół pierś indyka i kurczaka)
  • 30 g suchej bułki + mleko do namoczenia (w wersji bez glutenu, bezglutenowa)
  • 1 szalotka lub mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • masło klarowane do podsmażenia cebulki
  • sól, pieprz
  • mąką do otoczenia pulpecików (w wersji bez glutenu ryżowa)
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego

Sos:

  • 200 g kurek
  • 200 ml śmietanki (tłustej)
  • 1 ząbek czosnku
  • masło klarowane lub oliwa do podsmażenia grzybów
  • sól, pieprz, kurkuma
  • natka do oprószenia dania

Wykonanie:

Pulpety. Cebulkę/szalotkę pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Bułkę namoczyć w mleku. Mięso zemleć razem z cebulą i odciśniętą bułką. Do zmielonej masy dodać jajko, posiekaną natkę, sól, pieprz. Dobrze wyrobić. Formować niewielkie kuleczki, otaczać mąką. Gotowe wkładać do wrzącego bulionu. Ugotowane wyjmować i wkładać do sosu kurkowego.

Sos. Kurki umyć, osuszyć usmażyć na maśle, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i kurkumę. Pod koniec smażenia wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem , chwilę dusić razem. Do sosu wrzucić pulpety. Jeśli sos jest za gęsty, dodać wywaru z gotowania pulpetów. Zostawić na kilka minut, by smaki przegryzły się. Przed podaniem posypać natką.

Do dania można podać: ziemniaki, grubą kaszę (owsianą, gryczaną białą, pęczak), ryż (najlepiej pełnoziarnisty) i sezonową surówkę.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne obiady z grzybami:

paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_finger food_przepisy na piknik  kluski szare z sosem z suszonych grzybów_kluski ziemniaczane_danie zimowe  polędwiczki z grzybami_dania z drobiu_placki ziemniaczane_Jesienne przepisy  risotto z grzybami_ryż z grzybami lesnymi_danie wegetariańskie  risotto z kurkami_danie zgrzybami_danie wegetariańskie_kuchnia włoska

piątek, 19 października 2018

Kremowy, delikatnie pomarańczowy, mięsisty sernik na czekoladowym spodzie. A wierzch? Słodko-kwaśna, przetarta żurawina. Przepyszny sernik na chłodne dni :).

sernik z żurawinami na spodzie brownie_sernik kremowy_sernik pieczony_sernik zimowy

Składniki brownie:

  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 50 g mielonych migdałów lub orzechów (można zastąpić mąką)
  •  85 g mąki (w wersji bezglutenowej - ryżowej)
  • szczypta soli

Składniki masy serowej:

  • 500 g twarogu (wiaderkowa Piątnica)
  • 250 g mascarpone
  • 200 g śmietany 22 %
  • 180- 200 g cukru
  • 4 jajka (małe)
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego (proszek)
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
  • szczypta soli

Żurawina:

  • 300 g żurawiny (świeża lub mrożona)
  • 100-120 g cukru
  • skórka otarta z połowy pomarańczy

Ozdoby:

  • kilka kulek żurawiny
  • listki rozmarynu
  • srebrne, ozdobne kuleczki-cukierki

Wykonanie sernika z żurawiną na spodzie brownie:

Spód.  Formę o średnicy 24 cm wyłożyć folią aluminiową. Piekarnik włączyć i nastawić temperaturę 180 °C.

Masło rozpuścić, chwilę przestudzić, dodać połamaną czekoladę, wymieszać. Jajka ubić na puszystą masę z cukrem i szczyptą soli. Ubijając, wlać powoli czekoladę. Wyłączyć mikser, dodać zmielone migdały i mąkę. Wymieszać delikatnie szpatułką. Przelać do foremki i piec 23 minuty. Wyjąc z piekarnika i wystudzić.

Masa serowa. Twaróg, mascarpone, śmietanę, jajka, cukier, mąkę, startą skórkę pomarańczową i szczyptę soli zmiksować do połączenia składników (tylko!).

Na upieczony spód położyć masę serową. Piec 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 160-170 °C. Upieczony wyjąć, wystudzić.

Wykończenie. Żurawinę połączyć z cukrem i skórką, rozgotować mieszając. Masę przetrzeć przez sito, wystudzić i położyć na wierzch sernika. Wstawić do lodówki na 8-12 godzin.  Przed podaniem ozdobić.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

sernik z żrawiną na spodzie brownie_sernik na czekoladowym spodzie_sernik kremowy_sernik na zimę

Inne przepisy na serniki:

sernik z musem cytrynowym i bezami_sernik gotowany z musem_sernik bez pieczenia  sernik cytrynowy_sernik z kremem cytrynowym_sernik z lemon curd_sernik kremowy_sernik pieczony  sernik krówkowy Dawida_ciasto bez pieczenia_sernik na zimno_sernik amerykański  sernik czarno-biały_sernik z ciasteczkami oreo_sernik kremowy  mazurek serowy_sernik tradycyjny_mazurek na herbatnikach_Wielkanoc  sernik gotowany z domową galaretką_ciasto bez pieczenia_ciasto bezgutenowe_sernik na zimno  pomarańczowy sernik_sernik na kruchym spodzie_sernik delikatny_sernik Rouxa  sernik Biały Rosjanin_sernik gotowany_sernik na spodzie czekoladowym_sernik z musem kawowym  sernik kajmakowy na spodzie brownie_sernik zimowy_sernik na spodzie czekoladowym  sernik cytrynowy na mleku skondensowanym_sernik z kremem cytrynowym_sernik bez spodu_sernik pieczony  sernik śliwka w czekoladzie_sernik czekoladowy_sernik kremowy_sernik bezglutenowy_ciasto bezglutenowe  

wtorek, 16 października 2018

Ulubiona zupa młodszego synka. To chyba najlepsza rekomendacja :).

zupa krem z soczewicy i pomidorów_zupa wegetariańska_zupa warzywna_rosliny strączkowe

Składniki:

  • 2/3 szklanki czerwonej soczewicy
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera 
  • kawałek pora
  • szklanka passaty pomidorowej (domowej, w sezonie przetarte pomidory)
  • duży ząbek czosnku
  • przyprawy: kilka ziaren pieprzu, 1-2 ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy i 1/2-1 łyżeczki kminu rzymskiego, szczypta kurkumy, sól
  • łyżka tłuszczu (masło klarowane, olej, oliwa)
  • woda

Wykonanie:

Marchewkę, pietruszkę, seler, pora, pokrojone ziemniaki, czosnek włożyć do garnka wraz z przyprawami. Dodać tłuszcz, chwilę podsmażyć mieszając. Wlać wodę, zagotować. Soczewicę wypłukać, dodać do garnka i razem ugotować (15-20 minut; soczewica czerwona gotuję się bardzo szybko). Z garnka wyjąć marchew, pietruszkę, selera, por, listek laurowy. Resztę zmiksować na gładką masę, dodać passatę i ponownie zagotować.

Z czym podawać:

* z prażonymi pestkami dyni 

* czarnuszką

* z grzankami

* z kleksem jogurtu

* z pomidorami pokrojonymi w drobną kostkę

* z kroplą oliwy lub oleju (uwielbiam z sezamowym)

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne zupy:

zupa krem z porów_zupa warzywna_zupa wegetariańska  zupa krem z buraków_zupa wegetariańska_lekka zupa  zupa z pieczonej dyni i pomidorów_zupa jesienna_zupa krem  kapustnica_zupa ze słodkiej kapusty_kapuśniak  ciorba z pulpetami_pomidorówka z pulpetami_danie jednogarnkowe_kuchnia rumuńska  zupa krem z soczewicy  zupa krem z buraków z mleczkiem kokosowym_zupa wegańska_zupa aksamitna_zupa z mleczkiem kokosowym

czwartek, 11 października 2018

Jesienne ciasto, jak znane, pyszne ciasteczko :).

ciasto śliwkowa delicja_ciasto delicja śliwkowa_ciasto jak znane ciasteczko_ciasto z galaretką

Składniki biszkoptu*:

  • 2 jajka
  • 30 g masła
  • 75 g mąki
  • 80 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki masy:

  • 2 kg śliwek
  • 2 galaretki pomarańczowe

Polewa:

  • 100 g czekolady (mleczna, gorzka, deserowa, do wyboru)**
  • 60 ml kremówki
  • 1 łyżka masła

Dodatkowo:

  • 3-4 łyżki soku z pomarańczy

Wykonanie ciasta śliwkowa delicja:

Biszkopt. Włączyć piekarnik na 180 °C. Masło rozpuścić. Przygotować tortownice o średnicy 23-24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia; nie smarować tłuszczem. Białka ubić ze szczyptą soli. Do ubitych dodawać, łyżka po łyżce, cukier. Gdy się rozpuści, zmniejszyć obroty miksera i dodać, po jednym, żółtka, dalej mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a na koniec letnie masło. Przelać do przygotowanej foremki. Piec 180 °C ok. 15 minut. Zimny okroić nożem i wyjąć z formy. 

Galaretka. Śliwki umyć, osuszyć, usunąć, pestki, przekroić na pól, wrzucić do głębokiej i szerokiej patelni i rozgotować (nie dodaję wody, mieszam i uważam, by nie przypalić owoców). Ugotowane śliwki zdjąć z ognia, zmiksować na gładki mus. Ponownie zagotować i odmierzyć 1 litr musu***. Do masy dodać 2 galaretki pomarańczowe, wymieszać i pozostawić do przestudzenia.

Biszkopt nasączyć sokiem pomarańczowym (niekoniecznie). Położyć tężejącą masę śliwkową. Wstawić do lodówki do stężenia.

Polewa. Śmietanę zagotować. Zestawić z ognia i po chwili dodać masło i połamaną czekoladę. Całość mieszać do rozpuszczenia składników. Gładką masą polać galaretkę. Zostawić do zastygnięcia. 

*ciasto można przygotować w prostokątnej foremce 20X35 cm. Trzeba jednak upiec biszkopt z podwójnej porcji. 

**polewa z gorzkiej lub deserowej czekolady sprawi, że ciasto będzie bardziej przypominało znane ciasteczko, ale będzie mniej słodkie.

***ilość musu zależy od czasu gotowania.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne ciasta z galaretką:

sernik na zimno z malinami i czereśniami_sernik_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_przepisy na lato  Jagodowiec, czyli ciasto z jagodami_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_ciasto z jagodową pianką_dania na lato  blaszka_ciasto z galaretką_ciasto z owocami_przepisy na lato  jogurtowiec z truskawkami_ciasto bez pieczenia_ciasto z owocami_ciasto na zimno_ciasto dietetyczne  babka galaretkowiec_babka z galaretkami_babka jogurtowa_babka fit_babka dla dzieci  Ciasto niemieckie_biszkopt z galaretką_ciasto z kremem_ciasto z owocami  Truskawkowiec_biszkopt z truskawkami_ciasto z owocami_przepisy na lato   torcik serowy z owocami_sernik_ciasto z owocami_ciasto na lato 

środa, 10 października 2018

Aromatyczne placuszki z dynią na jesienne śniadania czy kolacje. Delikatne, z cytrynową nutą, lekko piekące w język (za sprawą imbiru) z sosem śliwkowym i jogurtem - wspaniałe. 

 placki ryżowe z dynią_placki dyniowe_dla dzieci_placki bezglutwnowe_placki na śniadanie

Składniki:

  • 1 szklanka puree dyniowego*
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mleka (może być roślinne)
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1/2 łyżeczki imbiru; opcjonalnie, ale warto
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2-3 łyżeczki cukru (trzcinowy)
  • szczypta soli

Wykonanie:

Puree, mąkę, mleko, cukier, skórkę otartą z cytryny, sodę, sól wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Ciasto kłaść łyżką na rozgrzany tłuszcz, smażyć na złoty kolor niewielkie placuszki . Uwaga! Placki trudno przerzucić na drugą stronę. Ma się wrażenie, że się rozpadną, bo mają za mało mąki. Nie dajcie się zwieść. Trzeba je ostrożnie przewracać i nie dosypywać mąki, bo będą za twarde :).

Pozdawać z powidłami, sosem dyniowym, cukrem pudrem, jogurtem, sosem śliwkowym i sałatką owocową.

*dynię pokroić na części, piec ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C. Miękką zmiksować na gładką masę.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne słodkie śniadania:

bezglutenowe racuchy_placuszki bez glutenu_drożdżowe placki bez glutenu_śniadanie karnawałowe  naleśniki biszkoptowe z musem dyniowym_naleśniki deserowe_dynia na słodko_deser na ciepło_słodki obiad  placuszki dyniowo-jaglane_placki dyniowe_placki z kaszą jaglaną_jesienne placki  czerwona sałatka +sodziaki_sałatka owocowa_placuszki na sodzie  Naleśniki Gundel_naleśniki z orzechami_desery_kuchnia węgierska  chlapaki_racuchy drożdżowe_racuchy mazowieckie_pączki z łyżki

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 202