| < Lipiec 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi
środa, 30 lipca 2014

Bezglutenowy chleb o wyraźnym, gryczanym smaku. Znacznie lepszy niż pieczony wcześniej przeze mnie gryczano-ziemniaczany. Mniej się kruszy, ma bardziej zwartą konsystencję i o niebo lepszy smak. Jest też zdecydowanie ciekawszy od pieczywa bezglutenowego proponowanego przez markety. Ma też wady (niestety). Tak jak większość wyrobów bezglutenowych, które nie mają w składzie gum i innych "cudów", nie jest tak elastyczny, delikatnie kruszy się i szybko starzeje się. Z tą ostatnią niedoskonałością radzę sobie w prosty sposób - przygotowuję grzanki. A grzanki z tego chleba są wprost genialne - chrupiące i lekko orzechowe, pikantne (?). 

Przepis z blogu "Olgi Smile".

chleb gryczano-jaglany_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo_chleb na drożdżach

Składniki:

  • 500 g mąki gryczanej
  • pół szklanki mąki jaglanej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki siemienia lnianego (najlepiej zmielonego) + ew. łyżka do posypania wierzchu
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 625 ml (2 i 1/2 szklanki) wody, wodę dodaję ostrożnie (do tego chleba dodałam 2 i 1/4 szklanki)

Wykonanie:

Mąki, siemię, drożdże i sól wymieszać. Dodać wodę i połączyć składniki. Przełożyć do posmarowanej olejem foremki. Wierzch posypać ew. siemieniem. Przykryć ściereczką kuchenną i zostawić w cieple na 40-50 minut (nie dłużej!!!).

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 °C i piec 50 minut. Po ww. czasie wyjąć z piekarnika i po chwili wyjąć z formy. Studzić na kratce.

Znajdź mnie na fb.

chleb gryczano-jaglany_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo_chleb na drożdżach

Inne dania bezglutenowe:

placki z kaszy jaglanej z koktajlem jagodowym_racuszki z kaszy jaglanej_danie bezglutenowe_danie bez mleka  pasta z suszonych pomidorów_pasta do chleba_dania wegetariańskie_dania na lato  zdrowy deser_zdrowe śniadanie_kasza jaglana z owocami   gruszki z twarożkiem_deser z gruszkami_jesienne przepisy 

wtorek, 29 lipca 2014

Konfitura z charakterem. Słodka, kwaśna i pikantna zarazem. Zawsze zastanawiam się, czy jest lepsza od konfitury z truskawek z zielonym pieprzem? Truskawkowa jest słodka i pikantna, tu dołącza smak kwaśny. Trudna sprawa. Obie mają charakterek i są niespotykane.

Przepis z "Kulinarnego Atlasu Lata".

konfitura wiśniowa z zielonym pieprzem_słodkie przetwory_domowe przetwory_przetwory z charakterem

Składniki:

  • 1 kg wydrylowanych wiśni
  • 1 limonka lub cytryna
  • 1 łyżka zielonego pieprzu
  • 1 kg cukru żelującego 1:1

konfitura wiśniowa z zielonym pieprzem_słodkie przetwory_domowe przetwory_przetwory z charakterem

Wykonanie:

Ziarenka zielonego pieprzu lekko stłuc. Wiśnie wymieszać z pieprzem, startą skórką z cytryny lub limonki, sokiem z limonki (ew. z połowy cytryny) i cukrem żelującym. Całość przykryć i odstawić na 4 godziny.

Zagotować mieszając i gotować jeszcze przez 4 minuty.

Przełożyć do przygotowanych słoików (umyte wstawiam do piekarnika nagrzanego do 105 °C na 40 minut), zakręcać i stawiać do góry dnem. Po 5 minutach słoiki przekręcić i zostawić do wystudzenia. Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.

Znajdź mnie na fb.

konfitura wiśniowa z zielonym pieprzem_słodkie przetwory_domowe przetwory_przetwory z charakterem

Inne przetwory z wiśni:

Babcina konfitura z wiśni

babcina konfitura z wiśni_konfitura tradycyjna_słodkie przetwory_domowe przetwory

Wiśnie w occie

wiśnie w occie_marynowane owoce_przetwory w occie_domowe przetwory

Wiśnie z kokosem

dżem wiśniowy z kokosem_konfitura wiśniowa_słodkie przetwory_domowe przetwory

Wiśniówka na miodzie

wiśniówka na miodzie_domowe nalewki_domowy alkohol

Wiśniówka

wiśniówka_nalewka na wiśniach_domowa nalewka_domowy alkohol

niedziela, 27 lipca 2014

Pasztety wegetariańskie to moja miłość. Na blogu są już: z soczewicy, z soczewicy i pieczarek, z ciecierzycy, z jajek. Jednym z moich ulubionych jest pasztet z cukinii, ale niestety jest niezbyt fotogeniczny i dlatego nie ma go na blogu. A pasztet z fasoli? Ma same zalety. Jest błyskawiczny, zawiera mnóstwo substancji odżywczych (moc białka, witaminy z grupy B, kwasy omega 3), jest bezglutenowy, kremowy, intensywny, po prostu smaczny :).

Z "Miłość w brzuchu mam" (z moimi zmianami).

pasztet z fasoli i suszonych pomidorów_pasztet wegetariański_pasztet wegański_danie bezglutenowe

Składniki:

  • 250 g suchej fasoli (jasiek)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule (pominęłam)
  • 3 pełne łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 5-6 kawałków pomidorów suszonych
  • łyżeczka kaparów
  • 1,5 łyżeczki majeranu
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 1 łyżeczka soli (lub do smaku)
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 szklanki oleju

Wykonanie:

Fasolę umyć, namoczyć na 12 godzin. Wodę odlać, zalać nową wodą i ugotować. Do malaksera włożyć wszystkie składniki i zmiksować na gładką masę. Jeśli dodajemy cebulę, przed zmiksowaniem trzeba ją przesmażyć.

Foremkę posmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Piec 40 minut w 200 °C.

Znajdź mnie na fb.

pasztet z fasoli i suszonych pomidorów_pasztet wegetariański_pasztet wegański_danie bezglutenowe

Inne pasztety:

pasztet z soczewicy_domowy pasztet_dania wegetariańskie  pasztet z soczewicy z pieczarkami_dania wegetariańskie_pasztety i smarowidła_przystawki  pasztet z ciecierzycy_pasztet wegetariański_domowy pasztet  pasztet jajeczno-grzybowy_pasztet wegetariański

wtorek, 22 lipca 2014

Zamiast obiadu w upalne dni - sałatka z tuńczykiem i fasolą szparagową. Ważne! Tuńczyk musi być dobrej jakości.

sałatka z tuńczykiem i zieloną fasolą szparagową_lekki obiad_danie na kolację_ryba w sałatce

Składniki:

  • garść zielonej fasoli szparagowej
  • puszka tuńczyka w oliwie lub oleju
  • 3 jajka
  • 1/2 małego słoiczka czarnych oliwek
  • 1-2 garście mieszanych sałat (u mnie rzymska, czerwona kędzierzawa i kędzierzawa)
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz, czosnek staropolski

Wykonanie:

Fasolę i jajka ugotować. Na dnie misy ułożyć sałaty, na nie pokrojone w ósemki jajka, osączonego tuńczyka i oliwki, fasolę. Całość polać sosem przygotowanym z oliwy, soku z cytryny i przypraw. Najlepiej składniki sosu włożyć do słoika i intensywnie wstrząsnąć.

Najlepsza z grzankami i białym winem.

Znajdź mnie na fb.

sałatka z tuńczykiem i zieloną fasolą szparagową_lekki obiad_danie na kolację_ryba w sałatce

Inne sałatki na lato:

caprese na patyku_przekąski_finger food_kuchnia włoska  sałatka ziemniaczana na ciepło_sałatki_przystawki  czerwona sałatka +sodziaki_sałatka owocowa_placuszki na sodzie  sałatka truskawkowa passe_truskawki wytrawnie

sobota, 19 lipca 2014

Intensywnie czekoladowe kruche spody. W nich nadzienie wytrawne, czekoladowe z nutą pomarańczową. Wierzch babeczek wieńczą maliny. Pyszny deser nie tylko na lato.

Z "Ciast i Ciasteczek" dodatku do "Twojego Stylu".

babeczki czekoladowe z kremem czekoladowym i malinami_tarteletki czekoladowe_babeczki z kremem_babeczki z owocami_dania na lato

Składniki foremek babeczkowych:

  • 200 g mąki
  • 3 płaskie łyżeczki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g cukru
  • 1-2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 3 łyżki lodowatej wody
  • szczypta soli

Krem:

  • skórka obrana z połowy pomarańczy
  • 300 g kremówki
  • 250 g gorzkiej czekolady

Wierzch:

  • 15 g cukru
  • skórka starta z połowy pomarańczy
  • maliny

Wykonanie:

Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, sól, masło i lodowatą wodę. Szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.

W czasie, gdy ciasto się chłodzi. Sparzyć pomarańczę, połowę skórki obrać, włożyć do śmietany i zagotować. Zostawić do wystudzenia.

Pozostałą skórkę zetrzeć i wymieszać z 15 dag cukru. Całość wyłożyć na papier i zostawić do przesuszenia.

Piekarnik rozgrzać do 200 °C. Foremkę do muffinek odkręcić do góry dnem i posmarować masłem. Wyjąć z lodówki ciasto, rozwałkować i wykroić z niego 12 kółek o średnicy 9 cm. Krążki położyć na wypukłych częściach formy, docisnąć i piec 12-15 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, poczekać 5 minut i ostrożnie zdjąć z foremek i zostaw do ostygnięcia.

Śmietanę ze skórką ponownie mocno podgrzać, wyjąć skórkę, włożyć połamaną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Przestudzić i włożyć do lodówki na 30 minut. Gęstniejącym kremem napełnić foremki. Zostawić do całkowitego zastygnięcia. Przed podaniem posypać przygotowanym cukrem pomarańczowym, włożyć do każdej foremki owoce i ew. listek melisy lub mięty.

Znajdź mnie na fb.

babeczki czekoladowe z kremem czekoladowym i malinami_tarteletki czekoladowe_babeczki z kremem_babeczki z owocami_dania na lato

Inne babeczki z owocami:

Tartaletki z jagodami kamczackimi_babeczki z kremem i owocami_finger food_przepisy na lato  kruche babeczki z mango_finger food_ciasto z owocami  Muffinki z rabarbarem i migdałową kruszonką_przepisy na piknik_dania dla dzieci  Mocno czekoladowe muffinki z jeżynami_ciasto z owocami_ciasto czekoladowe_finger food_drobne wypieki

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 102