| < Marzec 2015 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
niedziela, 01 marca 2015

Z tęsknoty za latem - ptysie kremem na bazie śmietany i mascarpone z malinami. Delikatne, kruche, pyszne i różowe.

ptysie z kremem malinowym_ptysie z malinową pianką_ciasto parzone_ciastko z kremem

Składniki ciasta:

  • 1 szklanka wody
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki
  • 5-6 jajek (w zależności od wielkości)
  • szczypta soli

Składniki masy:

  • 250 ml kremówki
  • 125 g mascarpone
  • 300 g malin (200 g + 100 g)
  • 1 pełna łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki pudru (lub więcej, do smaku)

Wykonanie ciasta:

Masło zagotować ze szklanką wody i szczyptą soli. Zestawić z ognia i dodać mąkę energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Ponownie postawić na ogniu i gotować, ciągle mieszając, ok. 15 minut, do momentu aż masa starci surowy smak (uwaga na przypalanie!). Zestawić, chwilę przestudzić, dodać jedno jajko, dobrze wymieszać wybijając do uzyskania lśniącej masy. Z następnymi jajkami postępować tak samo, czyli dodawać i po każdym dodaniu wybijać (ja to robię gałką) do uzyskania lśniącej masy. Przygotowane ciasto kłaść łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy zachować duże odstępy, ciasto intensywnie wyrasta. Wielkość kulek zależy do tego jak duże chcemy uzyskać ptysie. U mnie jest to wielkość małego lub średniego jabłka.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 230-250 ºC na złoty kolor (25-30 minut). Podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, ciasto może opaść.

Wykonanie kremu:

200 g malin (mogą być mrożone) przetrzeć. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku i połączyć z musem malinowym.

Kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać serek, puder i ostudzony mus malinowy. Schłodzić. 

Wykonanie ciastek:

Upieczone, zimne ptysie przekroić w poprzek na pół. W środek nałożyć krem, odłożone i osączone maliny. Przykryć górną częścią ptysia. Całość oprószyć cukrem pudrem.

Lubimy, gdy ciastka trochę zmiękną, dlatego przygotowujemy je na godzinę - dwie przed jedzeniem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne słodkości z ciasta parzonego:

profiterolki z advocatem_mini-ptysie_dania z alkoholem_finger food_kuchnia francuska  ptysie z lodami i bitą śmietaną_ciasto parzone_ciasto z kremem  Karpatka_ciasta z kremem_ciasto ptysiowe

czwartek, 26 lutego 2015

Z miłości do wafelków - wafle czarno-białe. Przygotowałam je na podstawie dwóch przepisów: na wafle białe i specjał w waflu. Smakują wyśmienicie, a przy okazji zabawnie wyglądają.

wafle czarno-białe_domowe wafelki_czekoladopodbni_wafle z mlekiem w proszku_słodkości bez piekarnika

Składniki:

  • 6 wafli
  • 300 g masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 i 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 3 szklanki mleka w proszku
  • dowolne bakalie

Wykonanie:

3 wafle odłożyć w całości, 3 połamać na kawałki.

Przygotować bakalie - umyć, osuszyć, większe pokroić.

Masło, mleko, cukier, cukier waniliowy - mieszając zagotować na wolnym ogniu.  Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Obie lekko przestudzić. Do każdej części dodać po połowie mleka w proszku, bakalii i pokruszonych wafli.

Na pierwszym odłożonym waflu położyć masę ciemną, wyrównać, przykryć waflem. Następnie położyć masę białą, wyrównać i przykryć trzecim waflem. Całość przykryć (ja przykrywam stolnicą) i obciążyć. Kroić następnego dnia w kwadraty lub prostokąty (ostrym nożem).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

wafle czarno-białe_domowe wafelki_czekoladopodbni_wafle z mlekiem w proszku_słodkości bez piekarnika

Inne domowe wafelki:

  chrupiące wafelki_wafelki domowe_blok w wafelku_czekoladopodobne  Wafelki, czyli specjał w waflu_wafelki czekoladowe_blok w waflu_dania dla dziecii  Białe wafle_domowe wafelki_dania dla dzieci_ciasteczka  wafelki kokosowo-kajmakowe_ciasteczka_słodkości bez piekarnia

poniedziałek, 23 lutego 2015

Pasta jajeczna ze starego zeszytu Mamy. Do niej bezglutenowe bułki śniadaniowe z czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Pyszne śniadanko :).

Przepis na bułki z książki M. Szloser i W. Gąsiorowskiej "Kuchnia polska bez pszenicy".

pasta jajeczna + bułki śniadaniowe_smarowidło do chleba_bułki domowe_bułki bezglutenowe_weekendowe śniadanie

Składniki pasty:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 20 dag sera żółtego (ostry, raczej miękki)
  • 1 duża łyżka majonezu (lub więcej, według smaku)
  • pęczek szczypiorku (w zeszycie Mamy była duża porcja suszonej bazylii)
  • sól, pieprz do smaku

Składniki bułek:

  • 100 g mąki gryczanej
  • 40 g mąki kukurydzianej
  • 10 g płatków gryczanych (u mnie jaglane)
  • 1 łyżeczka drożdży suszonych
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • letnia woda, tyle by ciasto miało konsystencję gęstego budyniu

Wykonanie bułek:

Mąki, drożdże, płatki, zioła, czosnek przeciśnięty przez praskę, cukier, sól wymieszać. Dodawać powoli wodę, tyle by ciasto miało konsystencję gęstego budyniu. Zostawić do wyrośnięcia. Formować bułki (4 sztuki), można posypać dowolnymi ziarnami i ponownie zostawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 °C 25-30 minut (lub dłużej).

Wykonanie pasty:

Ugotowane jajka i ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać posiekany szczypiorek lub pokruszoną bazylię, majonez. Całość wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne domowe smarowidła do chleba:

Hummus_pasta do chleba_dip_pasta z ciecierzycy_danie wegetariańskie   domowe krakersy z pastą awokado_wytrawne wypieki_dip z awokado  chleb kukurydziany_chleb drożdżowy_domowe pieczywo  pasta z suszonych pomidorów_pasta do chleba_dania wegetariańskie_dania na lato

piątek, 20 lutego 2015

Jeśli post, to śledzie. Na blogu jest już kilka przepisów. A dziś bardzo smaczna propozycja sałatkowa.

sałatka śledziowa_sałatka na piątek_sałatka z rybą

Składniki:

  • tacka śledzi
  • 3 jajka
  • 1 jabłko
  • 3-4 ziemniaki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 3 -4 ogórki kiszone
  • 1 łyżka majonezu (lub więcej, według upodobań)
  • sól, pieprz
  • zielenina (koperek lub natka)

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i pokroić w dużą kostkę.

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, pokroić w kostkę.

Śledzie pokroić w cienkie paski.

Jabłko obrać, pokroić w kostkę.

Cebulę posiekać w bardzo drobną kostkę.

Ogórki pokroić w półplasterki.

Zieleninę posiekać.

Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez, doprawić i delikatnie wymieszać.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

sałatka śledziowa_sałatka na piątek_sałatka z rybą

Inne dania ze śledziem:

śledzie w śmietanie_śledzie na popielec_śledzie wigilijne_przystawka z ryb  sałatka śledziowa leśna polana_sałatka z rybą_sałatka warstwowa_zabawy kulinarne_Boże Narodzenie  śledzie w kożuszku_sałatki_przystawki_śledzie pod pierzynką_dania na Wigilię  śledzie po grecku_śledzie w jarzynach_danie postne_przystawka_danie na Boże Narodzenie

czwartek, 19 lutego 2015

Piękne babeczki z całymi gruszkami w cieście czekoladowym. Intensywny i bardzo smaczny deser. Może mieć wiele wariacji. Świetny jest zarówno z dodatkiem bitej śmietany, jak i lodów, frużeliny (wiśniowej, malinowej, truskawkowej), ale także oprószony delikatnie pudrem.

gruszki w cieście czekoladowym_deser czekoladowy_babeczka czekoladowa z całą gruszką_deser bezglutenowy

Składniki:

  • 4 gruszki
  • do gotowania gruszek - 2 szklanki wody, 1 szklanka cukru, sok z cytryny
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 80 g mąki (50 g kukurydzianej, 20 g ryżowej, 10 g ziemniaczanej)
  • 2 jajka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • wanilia
  • szczypta soli
  • dodatki do wyboru (puder, frużelina, lody, bita śmietana)

Wykonanie:

Gruszki obrać, skropić sokiem z cytryny. Dół gruszek lekko ściąć, tak by był płaski i dobrze stał w foremce. Obrane owoce włożyć do wrzącego syropu z wody i cukru. Gotować, przewracając, aż zaczną się szklić. Wyjąć z syropu, ostudzić.

4 kokilki posmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do 180 °C.

Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem.

Cukier, wanilię, jajka, mąki, sól - zmiksować. Do masy dodać letnią czekoladę. Wymieszać.

Do kokilek wstawić gruszki, oblać ciastem. Piec ok. 20 minut.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

gruszki w cieście czekoladowym_deser czekoladowy_babeczka czekoladowa z całą gruszką_deser bezglutenowy

akcja_czekoladowy tydzień_gruszki w cieście czekoladowym

Inne babeczki:

babeczki czekoladowo-kawowe_baeczki ponczowe_babeczki z alkoholem  babeczki w paski_zabawy kulinarne_babeczki czekoladowe_kuchnia amerykańska  muffinkiz gruszkami i imbirem_finger food_ciasto z owocami_jesienne przepisy  muffinki koniakówkowe_muffinki czekoladowe_przepisy na piknik_finger food

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 122