| < Marzec 2015 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
czwartek, 26 marca 2015

Sałatka w naszym stylu - słodko-słona, a na dodatek ostra. Na Wielkanoc? Czemu nie! Jeszcze rzepa jest dobra i dostępna na rynkach :).

Ze starego zeszytu Beatymarii.

sałatka z rzepą i kurczakiem_sałatka z mięsem_przekąski i przystawki

Składniki:

  • 1 pierś kurczaka
  • 2-3 rzepy (moje były malutkie, więc 3)
  • mały seler
  • ananas z puszki (można użyć świeżego, ale wtedy sałatka nie nadaje się do dłuższego przechowywania)
  • garść słodkich rodzynek
  • puszka kukurydzy (można pominąć)
  • sos: (majonez, śmietana/ jogurt, sól, pieprz)

Wykonanie:

Pierś kurczaka pokroić w kostkę, posolić, oprószyć pieprzem i usmażyć.

Kukurydzę osączyć, jeżeli dodajemy.

Ananasa osączyć i pokroić na cząstki.

Rodzynki sparzyć, osączyć i osuszyć.

Seler i rzepę obrać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach i skropić sokiem z cytryny.

Składniki sosu połączyć (dodaję minimalną ilość majonezu i śmietany, tyle by składniki sałatki lekko skleiły się).

Wszystkie składniki połączyć. Można schłodzić.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne wielkanocne sałatki:

sałatka gyros_danie z drobiu_karnawał_przyjącia  sałatka cezar_dania z drobiu_dania na babski wieczór_sałatki  sałatka cypryjska_sałatka z mięsem_sałatka jak cezar_dania karnawałowe  sałatka ze szparagami_sałatka wiosenna_sałatka zamiast obiadu

środa, 25 marca 2015

Oto kolejna moja propozycja wielkanocna - pasztet cielęcy z pistacjami. Delikatny, kremowy, świąteczny. Ozdoba i przysmak nie tylko wielkanocnego stołu. Obok pasztetu Michała, mój ulubiony :).

Specjalność mamy Heleny z "Poradnika Domowego" (IV 2006).

pasztet z pistacjami_pasztet z cielęciny_pasztet z orzechami_pasztet wielkanocny

Składniki:

  • 75 dag cielęciny
  • 40 dag wątróbki cielęcej (można zastąpić wieprzową)
  • 15 dag wątróbek drobiowych
  • 40 dag surowego boczku
  • 2-3 plastry boczku lub słoniny
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 4 jajka
  • 2-3 łyżki bułki tartej (w wersji bezglutenowej kaszy kukurydzianej)
  • garść orzechów pistacjowych (w oryginale były piniowe, zrezygnowałam ze względu na cenę)
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 3 ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy
  • tłuszcz do posmarowania foremki

Wykonanie:

Mięso, boczek, warzywa i przyprawy (ziele angielskie, listek laurowy, ziarenka pieprzu) zalać 3 szklankami wrzątku. Przykryć i gotować na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec dodać wątróbkę cielęcą i drobiową. Posolić i gotować jeszcze 10 minut. Całość zemleć dwu-trzykrotnie (można zmiksować na gładką masę malakserem). Do masy dodać jajka, 1/2 szklanki wywaru z mięsa, bułkę/kaszę, orzechy. Dobrze wymieszać, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, gałką muszkatołową. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodać wywaru, jeśli zbyt rzadka, bułki tartej/kaszy.

Formę posmarować tłuszczem, napełnić masą. Na wierzch położyć plastry boczku lub słoniny.

Piec w 180-200 °C do momentu, aż pasztet się zrumieni i będzie odstawał od boków foremki.

Wystudzony wyjąć z formy. Podawać z żurawiną, borówkami, gruszkami z tymiankiem, ćwikłą.

Pasztet ciągle gości na naszym stole, ostatnio w wersji bezglutenowej (i ten jest na zdjęciach).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

pasztet z pistacjami_pasztet z cielęciny_pasztet z orzechami_pasztet wielkanocny

pasztet z pistacjami_pasztet z cielęciny_pasztet z orzechami_pasztet wielkanocny

akcja_bezglutenowa Wielkanoc_pasztet z pistacjami

Inne wielkanocne pasztety:

pasztet z soczewicy_domowy pasztet_dania wegetariańskie   pasztet z ciecierzycy_pasztet wegetariański_domowy pasztet  pasztet z fasoli z suszonymi pomidorami_pasztet bez mięsa_pasztet wegetariański_pasztet bezglutenowy  pasztet z soczewicy z pieczarkami_dania wegetariańskie_pasztety i smarowidła_przystawki

 

 

niedziela, 22 marca 2015

Lekko kwaśny, orzeźwiający mazurek na kruchym cieście. Wiśnie i bezy to świetny duet, a jeśli dodamy do zestawu krem z wiśni i mascarpone, hmm...to już poezja. Ale jeżeli miałabym wybierać z dwóch mazurków wiśniowych, sięgnęłabym po ten z czekoladą.

Dodatkowym atutem ciasta jest to, że jego przygotowanie zajmuje chwilkę. Warunek jest jednak jeden, w lodówce stoi zrobiona frużelina wiśniowa :).

Z książki Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki i desery".

błyskawiczny mazurek wiśniowo-serowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek z owocami_mazurek z masą serową_wielkanocne wypieki

Składniki blatu:

  • 175 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany
  • szczypta soli

Wierz mazurka:

Wykonanie:

Mąkę, zimne masło, sól, cukier puder posiekać na proszek. Dodać żółtko, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę - dwie. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt. Z części ciasta zrobić wałek i otoczyć nim brzeg. Całość nakłuć widelcem i piec na jasnozłoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200-210 °C.

Serek, puder i sos z frużeliny połączyć. Masą posmarować zimny spod. Na to położyć wiśnie i pokruszone bezy.

Uwaga! Bezy pozostawione na dłużej na wilgotnej masie, rozpuszczają się.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

akcja_Wielkanocne Smaki_mazurek wiśniowo-serowy

Inne mazurki:

mazurek milionera_mazurek kajmakowo_czekoladowy_ciasto jak twix  mazurek serowy_sernik tradycyjny_mazurek na herbatnikach_Wielkanoc  mazurek jabłkowy_ciasto kruche_ciasto z jabłkami_ciasto na Wielkanoc_kuchnia polska  mazurek wiśniowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek dla dorosłych

piątek, 20 marca 2015

Chałka w wersji świątecznej - nadziewana marcepanem, morelami i pistacjami.

Z książki "Wielka księga ciast".

chałka z marcepanem_chałka nadziewana_chałka odświętna_wypieki na Wielkanoc

Składniki ciasta:

  • 500 g mąki
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 180-200 ml letniego mleka
  • 1 jajko (nie z lodówki)
  • 75 g cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 50 g pistacji
  • 200 g suszonych moreli
  • 200 g masy marcepanowej
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 100 ml soku pomarańczowego

Dodatki:

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
  • płatki migdałowe do posypania wierzchu
  • cukier puder do oprószenia chałki

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem, solą. Dodać jajko, mleko, masło, wymieszać. Wyrabiać co najmniej 20 minut. Tak przygotowane przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia (1-2 godzin).

W tym czasie przygotować nadzienie. Masę marcepanową pokruszyć do miski. Pistacje, morele drobno posiekać i dodać do masy marcepanowe. Włożyć pozostałe składniki (cukier waniliowy, zmielone migdały, sok pomarańczowy) i utrzeć na gładką masę. Podzielić na 3 części.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i ponownie zostawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować na prostokąt o długości 50 cm i szerokości 10 cm. Na środki pasków nakładać nadzienie. Ścisło zwijać w rulony. Brzeg i końce podwinąć pod spód. 

Z powstałych rulonów zapleść chałkę (jak warkocz - na trzy) i pozostawić na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia.

Chałkę posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem; posypać migdałami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 °C i piec ok. 40-45 minut.

Przed podaniem oprószyć pudrem.

Uwaga: chałka długo utrzymuje świeżość.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

chałka z marcepanem_chałka nadziewana_chałka odświętna_wypieki na Wielkanoc

akcja_Wielkanocne Smaki_chałka z marcepanem

Inne świąteczne drożdżówki:

babka Savarin z truskawkami_babka drożdżowa_babka ponczowa_babka z owocami_babka ze śmietaną_słynne wypieki  wielkanocne wianuszki drożdżowe_chałka drożdżowa_Wielkanoc  wielkanocny wieniec drożdżowy_ciasto drożdżowe_ciasto z migdałami_zabawy kulinarne_ciasto na Wielkanoc  drożdżóweczaka mamy Honoraty_babka drożdżowa

 

środa, 18 marca 2015

Wyśmienita rolada z książki Ewy Wachowicz "Ewa gotuje. Ulubione". Mięso zwinięte z boczkiem, żurawiną, chrzanem i musztardą. Świetnie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje.

Z sosem chrzanowym lub ćwikłą na pewno będzie rarytasem wielkanocnego stołu.

rolada schabowa Ewy Wachowicz_rolada wieprzowa z żurawiną_pieczeń wielkanocna_obiad na niedzielę

Składniki:

  • 1,5 kg schabu
  • 50 dag wędzonego boczku
  • 20 dag suszonej żurawiny
  • chrzan
  • musztarda
  • 2 ząbki czosnku
  • sól., pieprz
  • oliwa lub masło klarowane do obsmażenia mięsa

Wykonanie:

Schab naciąć wzdłuż ślimakowo, tak by powstał jeden duży płat mięsa o grubości ok. 1,5 cm. Boczek pokroić w cienkie plastry i obsmażyć na patelni (bez tłuszczu). Mięso posolić, oprószyć pieprzem, natrzeć od strony wewnętrznej czosnkiem, posmarować musztardą i chrzanem. Rozłożyć żurawinę, przykryć plastrami boczku i zrolować. Zawiązać sznurkiem do mięs i obsmażyć na oliwie lub maśle klarowanym ze wszystkich stron. Tak przygotowane mięso włożyć do rękawa do pieczenia, zacisnąć boki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piec ok. 1 godzinę (p. Wachowicz podała temperaturę 160 °C). Po upieczeniu pokroić w plastry.

Podawać z sosem chrzanowym na bazie beszamelu lub z ćwikłą.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

rolada schabowa Ewy Wachowicz_rolada wieprzowa z żurawiną_pieczeń wielkanocna_obiad na niedzielę

akcja_bezglutenowa Wielkanoc_rolada schabowa Ewy Wachowicz

Inne wielkanocne mięsa:

ciasto francuskie z polędwiczką_mięso w cieście_wieprzowina  szynka pieczona z owocami_pieczeń_świąteczny obiad_Wielkanoc  pieczeń z indyka z musem jabłkowo-chranowym_domowa wędlina_danie na Wielkanoc  polędwiczki ze szpinakiem w cieście francuskim_mięso w cieście_dania z wieprzowiny

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 124