| < Luty 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
wtorek, 21 lutego 2017

Rewelacyjne pieczone pączki z dziurką w maślano-cukrowej posypce.

Alternatywa dla smażonych pączków na Tłusty Czwartek.

Z "Moich Wypieków".

pieczone donaty_pączki z dziurką_fit pączki_tłusty czwartek

Składniki:

  • 1 i 1/3 szklanki letniego mleka
  • 14 g drożdży
  • 2 łyżki roztopionego, letniego masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 5 szklanek maki (u mnie jasna orkiszowa)
  • 1 łyżeczka soli

Posypka:

  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • laska wanilii lub 1 łyżka cynamonu

Wykonanie:

Mąkę przesiać. Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru (po chwili będą płynne), dodać 1/3 szklanki letniego mleka i 3-4 łyżki mąki. Całość wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na 20-25 minut.

Do mąki, dodać jajka, pozostałe mleko, cukier, sól, wyrośnięty rozczyn i letnie masło. Wszystko wymieszać i wyrobić na jednolite, gładkie ciasto. Przełożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 1,5 godziny.

Po tym czasie ciasto wyjąć, wyrobić ponownie i rozwałkować na grubość ok. 1,3 cm. Wykrawać szklanką kółka, drugą, mniejszą dziurki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 45 minut.

Piec w rozgrzanym do 180 °C piekarniku 8-10 minut.

W czasie pieczenia rozpuścić masło na posypkę i wymieszać cukier z wanilią lub cynamonem.

Upieczone donaty, po 2-3 minutach od wyjęcia z piekarnika, maczać z dwóch stron w maśle i otaczać w cukrze.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

pieczone donaty_pączki z dziurką_fit pączki_tłusty czwartek

Inne pączki, racuchy, faworki na tłusty czwartek:

róże karnawałowe_danie na karnawał_tłusty czwartek_w głębokim tłuszczu  Błyskawiczne pączki serowe_racuchy z serka homogenizowanego_danie na tłusty czwartek_danie na karnawał  pieczone pączki, czyli pączkowe bułeczki_słodkie bułki z nadzieniem_odchudzone pączki_tłusty czwartek  faworki_kuchnia mazowiecka_dania karnawałowe  chlapaki_racuchy drożdżowe_racuchy mazowieckie_pączki z łyżki  pieczone pączki nadziewane różą_dania na tłusty czwartek_dania karnawałowe_dietetyczne pączki

niedziela, 19 lutego 2017

Cudowna, delikatna, dietetyczna wędlina na kanapki. Bardzo prosta do wykonania, a wady...trzeba na nią poczekać, no i trzeba posiadać szynkowar.

Przepis ze "Skutecznych TV".

domowa wędlina z indyka_wędlina z szynkowara_wędlina dietetytczna

Składnik:

  • 800 g piersi indyka
  • 2 łyżki soli na litr przegotowanej i wystudzonej wody
  • 1 listek laurowy
  • kilka ziaren pieprzu
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego

Wykonanie:

Mięso zalać solanką (powinna przykryć całe mięso), dodać przyprawy, przykryć i zostawić w lodówce na 3 dni (zdarza mi się zostawić nawet na 5 dni).

Wyjąć z solanki, włożyć do szynkowara, docisnąć, zamknąć. Włożyć do garnka, zalać gorącą wodą (woda powinna sięgać do wysokości mięsa) i parzyć w 80 °C 60-70 minut.

Wyjąć szynkowar z garnka, wystudzić i zimny włożyć do lodówki na 10-12 godzin.

Wyjąć z foremki i cieszyć się świetną domową wędliną :).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne domowe wędliny:

biała kiełbasa_domowa wędlina_kuchnia polska_przepisy Macieja Kuronia_Wielkanoc  schab faszerowany polędwiczką i śliwakmi_dania z wieprzowiny_pieczeń_dania na Wielkanoc  schab minutka_domowe wędliny  schab po wiedeńsku_pieczeń_danie z wieprzowiny

czwartek, 16 lutego 2017

Wiedziałam, że ta zupa będzie pyszna, że to połączenie będzie smaczne. To taki smak dzieciństwa. U babci często słodko-słoną zupę mleczną (zacierki) jadłam z dobieranymi ziemniakami i okrasą. I tak oto pierwszym daniem, które wypróbowałam z książki p. Okrasy "Kuchnia Polska", była właśnie ta zupa. Ktoś powie - wiśniowa zimą? Ależ tak, ta zupa nie jest lekka, to treściwa, zimowa (!) zupa.

mleczna zupa wiśniowa z ziemniakami i okrasą_zupa owocowa_zupa Karola Okrasy

Składniki zupy:

  • 1 i 1/2 l wody
  • 600 g wydrylowanych wiśni (u mnie mrożone)
  • skórka i sok z cytryny (lub 100 g rokitnika, u mnie cytryna, rokitnik mam tylko w przetworach)
  • 250 ml słodkiej śmietanki 36 %
  • 5 łyżek cukru (można więcej, ale zupa jest lekko słodka i tak powinna pozostać)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Ziemniaki z okrasą:

  • 400-500 g ziemniaków
  • odrobina masła
  • 1 cebula
  • 100 g wędzonego boczku

Wykonanie:

Zupa. Zagotować wodę z cukrem, dodać wiśnie i skórka z sok z cytryny, ponownie zagotować. Dodać mąkę rozmieszaną z odrobiną wody, dodać do zupy, jeszcze raz zagotować. Zdjąć z ognia dodać śmietanę (najpierw śmietanę zahartować, czyli do śmietany powoli dodawać porcjami zupę, tak rozmieszaną dodać do garnka).

Ziemniaki z okrasą. Ziemniaki ugotować (z solą). Ubić z masłem.

Cebulę posiekać w drobną kostkę. Boczek również pokroić w kostkę. Na boczku usmażyć cebulę. Okrasą posypać ziemniaki i podać do zupy.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne zimowe zupy:

halaszle_zupa rybna_danie jednogarnkowe_kuchnia węgierska  zupa krem z porów_zupa warzywna_zupa wegetariańska  ciorba z pulpetami_pomidorówka z pulpetami_danie jednogarnkowe_kuchnia rumuńska  zupa z suszonych grzybów_zupa grzybowa_zupa wigilijna  wigilijna zupa z suszonych śliwek_zupa z suszu_zupa owocowa_zupa regionalna  zupa krem z soczewicy  zupa krem z buraków_zupa wegetariańska_lekka zupa 

poniedziałek, 13 lutego 2017

Błyskawiczny i łatwy deser na walentynki z książki "Dwóch Łakomych Włochów". Czekolada, kropla amaretto (raczej taka spora), to doskonały duet na romantyczne chwile.

pudding z czekolady i amaretto_deser na walentynki_deser czekoladowy_deser z alkoholem

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 15 g mąki pszennej (u mnie ziemniaczana)
  • 30 g drobnego cukru
  • 1 laska wanilii
  • 80 ml amaretto
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 30 g rozkruszonych ciasteczek migdałowych
  • ew. wiśnie w rumie

Wykonanie:

Wanilię rozciąć, wyjąć nasionka. 3/4 mleka zagotować z wanilią (ziarenkami i laską). W pozostałym mleku rozmieszać mąkę i cukier. Wyjąć wanilię, wlać rozmieszaną mąkę z cukrem i podgrzewać na małym ogniu nieustannie mieszając, by nie powstały grudki. Wmieszać likier i kontynuować ubijanie, do zgęstnienia masy (nie zagotować!). Zestawić z ognia, dodać połamaną czekoladę i masło, wymieszać do połączenia składników (na gładki i aksamitny krem).

Przełożyć do pucharków, posypać ciasteczkami migdałowymi i ew, dodać wiśnie.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne desery na walentynki:

 deser czarno-biały_Eton mess_brownie_deser z owocami_dania na lato  ciastko czekoladowa lawa_deser bez glutenu_deser na walentynki_ciastko z płynnym wnętrzem  fondant kajmakowy, czyli babeczki z płynnym kajmakiem_lava cake_babeczk  gruszki w cieście czekoladowym_deser czekoladowy_babeczka czekoladowa z całą gruszką_deser bezglutenowy  Pomarańczowe tiramisu_desery na lato_kuchnia włoska  creme brulee_krem z karmelem_deser francuski_krem spalony

sobota, 11 lutego 2017

Po chlebie jaglanym, który piekłam na okrągło, nastał czas chleba kukurydzianego. Chleba o zdecydowanym smaku, takiego do domowego smalcu (:)), pięknym, żółtym kolorze, z siemieniem lnianym i wyrazistym dodatkami (czarnuszka lub kminek). Tak jak każdy chleb bezglutenowy, kruszy się i szybko się starzeje.

Na podstawie przepisu z broszurki "Smaczna kuchnia bez glutenu. Śniadania i kolacje" (z moimi zmianami).

chleb kukurydziany bezglutenowy_chleb drożdżowy_chleb z kminkiem_chleb domowy

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka gumy kasantanowe (można pominąć, ale poprawia strukturę chleba)
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka kminku lub czarnuszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 i 3/4 szklanki przegotowanej, letniej wody

Wykonanie:

Keksówkę posmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.

W misce wymieszać mąki, gumę, siemię, kminek, sól.

Drożdże wymieszać z cukrem, po chwili będą płynne.

Do mieszanki mącznej dodać wodę, rozpuszczone drożdże i wymieszać. Masa powinna być taka jak gęsty budyń, jeśli się kruszy i nie daje się połączyć, dodać ciut więcej wody.

Ciasto przełożyć do foremki i zostawić na 30-50 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (nie dłużej, potem zaczyna opadać).

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piec ok. 1 godziny.

Przestudzić i wyjąć z foremki.

Ze starego (po 2-3 dniach) chleba, bardzo dobre są grzanki.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne bezglutenowe chleby:

chleb jaglano-owsiany_chleb bezglutenowy_chleb drożdżowy_chleb domowy  chleb jaglany_chleb bezglutenowy_chleb na drożdżach  chleb kminkowy_chleb bezglutenowy_chleb gryczany_chleb z amarantusem   chleb gryczany z pomidorami i bazylią_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo  chleb gryczany z chrzanem i czosnkiem_chleb bezglutenowy_chleb na drożdżach_domowe pieczywo|  chleb gryczany z kaszą_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 170