Ostatnie wpisy
![]() ![]() ![]() ![]() |
Blog > Komentarze do wpisu
Pierniki norymberskiePierniki bakaliowe, prawie bez mąki, a w moim przypadku nawet bez mąki pszennej. Pierne, miękkie, z lukrem i migdałami. Obok lebkuchen, moje ulubione pierniki. Na podstawie "Moich wypieków".
Składniki:
Ponadto:
Wykonanie: Ciastka. Białka (bez ubijania), miód, cukier - wymieszać do połączenia składników. Do masy dodać pozostałe składniki - zmielone migdały, masę marcepanową, kandyzowaną skórkę cytrynową i pomarańczową, mąkę ryżową i ziemniaczaną, przyprawy korzenne, proszek do pieczenia, sól. Dobrze wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję pasty. Na papierze do pieczenia narysować 20 kółek o średnicy 8 cm. Na każde narysowane kółko nakładać ciasto piernikowe**. Wygładzić i wyrównać. W każde wbić 3 obrane migdały. Zostawić (bez przykrycia) na 24 godziny, by przeschły. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180-190 °C ok. 12 minut (do lekkiego zbrązowienia). Po upieczeniu zostawić na blasze do przestudzenia, zdjąć i wystudzić na kratce. Zimne polukrować. Lukier. Puder wymieszać z sokiem cytrynowym i posmarować nim zimne ciastka***. *moja przyprawa korzenna to: 2 łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki imbiru, 2 łyżeczki goździków, 1/2 łyżeczki ziela angielskiego, kawałek anyżu + łyżka kakao. Całość utłuczona w moździerzu. Taka przyprawa daje bardzo pikantne ciastka. **większość przepisów podaje, by masę piernikową kłaść na okrągłych oblatach lub waflach (pominęłam) ***można posmarować czekoladą Smacznego :). Znajdź mnie na fb.
Inne pierniczki: środa, 05 grudnia 2018, gosik2.0
|