Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Pierniki norymberskie

Pierniki bakaliowe, prawie bez mąki, a w moim przypadku nawet bez mąki pszennej. Pierne, miękkie, z lukrem i migdałami.

Obok lebkuchen, moje ulubione pierniki.

Na podstawie "Moich wypieków".

pierniczki norymberskie_pierniczki bakaliowe_pierniczki niemieckie_pierniczki bezglutenowe

Składniki:

  • 150 g drobnego cukru trzcinowego
  • 50 g miodu
  • 120 g białek (u mnie z 4 jajek)
  • 300 g zmielonych migdałów
  • 50 g startej masy marcepanowej
  • 25 g drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 25 g drobno posiekanej kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 30 g mąki ryżowej
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 20 g przyprawy korzennej*
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej, bezglutenowy)
  • szczypta soli

Ponadto:

  • 60 migdałów bez skórki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

Ciastka. Białka (bez ubijania), miód, cukier - wymieszać do połączenia składników. Do masy dodać pozostałe składniki - zmielone migdały, masę marcepanową, kandyzowaną skórkę cytrynową i pomarańczową, mąkę ryżową i ziemniaczaną, przyprawy korzenne, proszek do pieczenia, sól. Dobrze wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję pasty.

Na papierze do pieczenia narysować 20 kółek o średnicy 8 cm. Na każde narysowane kółko nakładać ciasto piernikowe**. Wygładzić i wyrównać. W każde wbić 3 obrane migdały.

Zostawić (bez przykrycia) na 24 godziny, by przeschły.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180-190 °C ok. 12 minut (do lekkiego zbrązowienia). Po upieczeniu zostawić na blasze do przestudzenia, zdjąć i wystudzić na kratce. Zimne polukrować.

Lukier. Puder wymieszać z sokiem cytrynowym i posmarować nim zimne ciastka***.

*moja przyprawa korzenna to: 2 łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki imbiru, 2 łyżeczki goździków, 1/2 łyżeczki ziela angielskiego, kawałek anyżu + łyżka kakao. Całość utłuczona w moździerzu. Taka przyprawa daje bardzo pikantne ciastka.

**większość przepisów podaje, by masę piernikową kłaść na okrągłych oblatach lub waflach (pominęłam)

***można posmarować czekoladą

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

pierniczki norymberskie_pierniczki bakaliowe_pierniczki niemieckie_pierniczki bezglutenowe

Inne pierniczki:

pierniczki_drobne wypieki_ciasteczka_Boże Narodzenie  lebkuchen_niemieckie pierniczki_pierniczki bez glutenu_Boże Narodzenie  całuski_pierniczki_ciasteczka_Boże Narodzenie  pierniczki III_ciastka korzenne_ciastka na Boże Narodzenie_pierniczki w polewie czekoladowej  Pepparkakor_pierniczki szwedzkie_pierniczki chrupiące_cieniutkie pierniczki_ciasteczka na Boże Narodzenie  pierniczki II_ciasteczka korzenne_ciasteczka na Boże Narodzenie  Pierniczki nadziewane powidłami_pierniczki jak alpejskie_pierniczki w czekoadzie  pierniczki IV bezglutenowe_pierniczki na mące ryżowej_pierniczki chrupiące_przepisy na Boże Narodzenie

środa, 05 grudnia 2018, gosik2.0

Polecane wpisy