Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Gougères - wytrawne ptysie serowe

Lubicie karpatkę? A ptysie ? Miniptysie z ajerkoniakiem? Ja na wszystkie pytania odpowiadam TAK. Ale ptysie na słono, wytrawne to coś innego, zaskakującego. Do ciasta ptysiowego dodany jest ser, to ten dodatek sprawia, że zwykłe ciasto ptysiowe staje się rewelacyjną przekąską do wina. Takie ptysie mogą być także wspaniałym dodatkiem do zup - grzybowej, barszczu, cebulowej. Sprawdzą się na przyjęciu jako samodzielna przekąska, czy też przegryzka do wszelakich dipów.  Smak ciasteczek można modyfikować dodając paprykę, zielony pieprz, czarnuszkę albo ulubione zioła. Zachęcam do wypróbowania przepisu, szczególnie dziś, wszak trzeci czwartek listopada, to Święto Wina - Beaujolais Nouveau.

gougeres_wytrawne ptysie_serowe ptysie_przekąska do wina_przekąska sylwestrowa

Przepis na gougères - wytrawne ptysie.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 80 g masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka startego grugrere (to oryginalna wersja)
  • 1 szklanka wody
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Jak zrobić gougères - wytrawne ptysie?

Wodę, masło, sól, pieprz i startą gałkę muszkatołową zagotować. Zdjąć z ognia, dodać mąkę i połączyć. Ponownie postawić na ogniu i ok. 5-10 minut gotować mieszając, by ciasto straciło surowy smak mąki. Zestawić z ognia, przestudzić i dodawać po jednym jajku intensywnie mieszając. Wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Dodać starty ser i ponownie wymieszać. Formować łyżką kuleczki wielkości orzecha włoskiego (nie muszą być specjalnie równe) i kłaść, zachowując odstępy, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200-230 °C ok. 25 minut (do zrumienienie). W czasie pieczenia nie otwierać piekarnika, inaczej opadną.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

 gougers_wytrawne ptysie_ptysie serowe_kuchnia francuska_przekąska do wina

Przepis Agnieszki Kręglickiej.

Przepisy na inne słone przegryzki:

francuskie spiralki_domowe paluszki_słona przekąska_danie karnawałowe  rogaliki francuskie ze szpinakiem_rogaliki na słono_karnawał_słone przegryzki  paluchy z oliwkami_domowe przekąski_oliwki w cieście francuskim_dania karnawałowe   domowe krakersy z pastą awokado_wytrawne wypieki_dip z awokado  paluchy serowe_słone przegryzki_domowe paluszki  ptysie na słono nadziewane sałatką jarzynową_ptysie na ostro_słone ptysie_słone przekąski_zwykła sałatka

czwartek, 15 listopada 2018, gosik2.0

Polecane wpisy