Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Rolada z borówkami i lustrzaną polewą

Moja letnia rolada z borówkami i bitą śmietaną w nowym wydaniu - z lustrzaną polewą. I...zdania są podzielone, część rodzinki zachwycona, część rozczarowana. A polewa, oprócz tego, że jest lśniąca i ładnie wygląda, jest lekko ciągnąca.

rolada z borówkami i lustrzaną polewą_rolada biszkoptowa_rolada z bitą śmietaną 

Składniki:

Rolada:

  • 4 jajka (z lodówki)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia

Krem:

  • 1 i 1/2 szklanki kremówki
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 1 kubeczek borówek (lub innych drobnych owoców)
  • 2 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki wody

Lustrzana polewa:

  • 100 g białej czekolady
  • 50 g kremówki
  • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki wody

Dodatki:

  • Bita śmietana
  • borówki
  • listki melisy lub mięty

Wykonanie:

Rolada. Piekarnik włączyć (temperatura 180 °C). Blaszkę do pieczenia o wymiarach 25 cm x 40 cm wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Żółtka oddzielić od białek i rozmieszać. Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać cukier i dalej ubijać do uzyskania lśniącej, gęstej  masy. Pianę połączyć z żółtkami i mąką przesypując i lekko mieszając. Przełożyć do formy i piec 15 -20 minut na złoty kolor. 

W tym czasie ściereczkę, z którą będziemy zwijać roladę, położyć na blacie i posypać cukrem. Na ścierkę wyjąć upieczony biszkopt (góra powinna leżeć na ściereczce z cukrem) i ciepły zwinąć razem ze ściereczką. Wystudzić.

Nadzienie. Przygotować owoce - umyć i osuszyć. Żelatynę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (moją namoczyłam i podgrzałam do rozpuszczenia). Śmietanę ubić z pudrem. Dodać żelatynę. Rozwinąć roladę posmarować ubitą śmietaną , posypać borówkami zwinąć jeszcze raz (bez ściereczki). Schłodzić. Polać polewą i ozdobić.

Lustrzana polewa. Żelatynę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Śmietanę podgrzać (prawie do zagotowania). Dodać połamaną czekoladę i rozmieszać. Połączyć z żelatyną i polać roladę. 

Uwagi:

*blaszkę posmarowaną masłem można posypać wiórkami kokosowymi, czy mielonymi migdałami.

**rolady nie należy zbyt długo piec, ponieważ przesuszona trudniej zwija się (kruszy się i pęka)

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne rolady z owocami:

rolada biszkoptowa z pieczonymi jabłkami_rolada z owocami_ciasto z owocami  rolada z borówkami_rolada biszkoptowa_przepisy na lato_ciasto z owocami  rolada czekoladowa z marcepanem i porzeczkami_rolada biszkoptowa_ciasta z kremem  rolada z galaretką truskawkową_rolada biszkoptowa_ciasto na lato_ciasto z owocami  Kula_rolada biszkoptowa_ciasto z kremem_ciasto z owocami

piątek, 13 lipca 2018, gosik2.0

Polecane wpisy