Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Tatar ze śledzia z awokado

Prosta i niebywale smaczna przystawka - śledzie, awokado, cebula. Niby nic, a jednak po pierwszym kęsie zachwyca i zniewala. W niewielkich pojemnikach, jest przekąską na jeden gryz. Warto podać z grzankami z chleba pełnoziarnistego (choćby takiego jak TEN).

Przepis Ani (ze strony Winiar, zmieniony).

tatar ze śledzia z awokado_tatar z ryby_przekąska na karnawał_przekąska na imprezę

Składniki:

  • 4 filety śledziowe
  • 1 awokado
  • 1/2 czerwonej cebuli lub jedna mała
  • 1 łyżka soku z limonki + odrobina startej skórki z limonki 
  • 1 łyżka majonezu
  • pieprz
  • natka kolendry lub pietruszki

Wykonanie:

Awokado obrać i pokroić w niewielką kostkę, szybko skropić sokiem, by nie ściemniało. Cebulę i śledzie pokroić w drobną kosteczką. Natkę posiekać (kilka listków zostawić do dekoracji). Wymieszać śledzie, cebulę, awokado, natkę, majonez, startą skórkę i pieprz.

Przełożyć do niewielkich naczynek i odstawić do lodówki na godzinę-dwie. Przed podaniem udekorować natką.

Uwaga! Śledzie nie nadają się do dłuższego przechowywania (na drugi dzień giną gdzieś delikatne smaki awokado i limonki, pozostaje tylko śledź i cebula, ale to już nie to).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

tatar ze śledzia z awokado_tatar z ryby_przekąska na karnawał_przekąska na imprezę

Inne przekąski karnawałowe (i nie tylko):

paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_finger food_przepisy na piknik  wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym_słone babeczki_kruche babeczki_finger food  pomodori ripieni_pomidory faszerowane_kuchnia włoska_przekąski  faszerowana cykoria_przekąski_danie na karnawał_danie na babski wieczór  śledzie po grecku_śledzie w jarzynach_danie postne_przystawka_danie na Boże Narodzenie  sałatka śledziowa z czerwoną fasolą_sałatka z rybą_sałatka na Boże Narodzenie_danie postne   

czwartek, 11 stycznia 2018, gosik2.0

Polecane wpisy

Komentarze
2018/01/11 09:03:22
Z takim połączeniem jeszcze nigdy nie jadłam. Na pewno wypróbuję!