Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Tort bezowy tiramisu

Błyskawiczny tort, oczywiście jeśli mam przygotowane blaty bezowe lub (tak, przyznam się) kupione:). Wystarczy ubić krem i gotowe. A smak? Na pewno zachwyci miłośników kawy i bez.

tort bezowy tiramisu_tort błyskawiczny_tort z kremem mascarpone_tort z kawą

Składniki blatów bezowych (jeden blat średnica 24 cm, drugi 20 cm):

  • 2/3 szklanki białek (szklanka 250 ml)
  • 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka soku cytrynowego
  • szczypta soli

Krem:

  • 500 g mascarpone
  • 200 ml śmietany 36 %
  • ok. 75 ml likieru kawowego
  • 3-4 łyżki cukru pudru (lub do smaku, raczej nie za dużo, blaty tortu są słodkie)
  • ew. płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Ponadto:

  • kakao do oprószenia tortu

Wykonanie:

Blaty bezowe. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 24 cm i 20 cm.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać powoli cukier wymieszany z mąką ziemniaczaną (po łyżce). Po każdej partii cukru dokładnie miksując. Całość ubijać do momentu aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Dodać sok, wymieszać i przełożyć na dwa przygotowane okręgi, łyżką układając na powierzchni esy-floresy. Suszyć w 100 °C (suszę dwa blaty naraz i nastawiam termoobieg) przez 3 godziny lub dłużej (do momentu aż bezy będą kruche i chrupiące). Pozostawić w otwartym piekarniku do wystudzenia. Zwykle suszenie rozkładam na dwa dni. Najpierw włączam piekarnik na 2 godziny, zostawiam blaty w uchylonym piekarniku na noc i następnego dnia dosuszam (nawet kolejne 2 godziny).

Krem. Składniki schłodzone (12 godzin w lodówce). Kremówkę, mascaropne i cukier puder włożyć do miski i ubić na sztywny krem. Ubijając powoli wlewać likier kawowy (ilość w zależności od tego jaką gęstość kremu i moc (!) chcemy osiągnąć). Ew. dodać kawę, ale nie jest to konieczne.

Składanie. Na paterze położyć większy blat bezowy, krem i mniejszy blat bezowy. Wierzch lekko oprószyć kakao. Tort wymaga schłodzenia (ok. 2-3 godzin).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

tort bezowy tiramisu_tort błyskawiczny_tort z kremem mascarpone_tort z kawą

Wielkanocne babki i babeczki_zestawienie dań wielkanocnych

Przepisy na wielkanocne babki i babeczki

mazurek marcepanowo-różany_mazurek_ciasto kruche_Wielkanoc 

Przepisy na mazurki wielkanocne

sernik krówkowy_sernik kajmakowy_przepisy na Wielkanoc

Przepisy na wielkanocne serniki

Inne torty bezowe:

tort bezowo-różany z kremem czekoladowym i malinami_jadalne kwiaty_tort bezowy_krem czekoladowy  tort bezowy z granatami_tort bezowo-pomarańczowy_tort delikatny i kruchy  pavlova szwarcwaldzka_tort bezowy z wisniami i czekoladą _tort bezowy z kremem i owocami  tort bezowy Adwokat_tort z kremem mascaropne_tort z alkoholem_tort na Boże Narodzenie  tort bezowy z kajmakiem, daktylami i orzechami_daquoise  tort bezowo-czekoladowy z truskawkami_tort na lato_tort bezowy_tort bezglutenowy  tort bezowy z kremem mascaropne_tort z ajerkoniakiem_tort na Boże Narodzenie

 

środa, 12 kwietnia 2017, gosik2.0

Polecane wpisy

Komentarze
2017/04/13 21:11:26
Moja mama taki kiedyś robiła, właśnie z masą kawową, ale to było wieki temu...
-
2017/04/13 22:39:33
A dla mnie to nowość :)