Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Chlapaki, czyli mazowieckie racuchy

Chlapaki mazowieckie danie, forma po¶rednia między p±czkami a racuchami. ¦wietnie wpisuj± się w czas karnawału, zwłaszcza w tłusty czwartek. Taka łatwiejsza wersja p±czków, ale w odróżnieniu od racuchów, tak jak p±czki, smażona w głębokim tłuszczu. A sk±d nazwa chlapaki? Przygotowane ciasto wrzuca się czyli chlapie łyżk± na rozgrzany tłuszcz.

Na Mazowszu chlapaki to danie wigilijne. Dla nas dzieci były wybawieniem. Między ¶ledziami w mleczku czy oleju, esencjonaln± zup± grzybow± a kapust± z fasol±, były jedynym jadalnym daniem (no, może jeszcze zupa owocowa, która czasami pojawiała się na wigilijnym stole).

Dzi¶ chlapaki karnawałowo w wersji z sosem z marakui.

chlapaki_racuchy drożdżowe_racuchy mazowieckie_p±czki z łyżki

Składniki:

  • 300 g m±ki
  • 2 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 5 dag masła
  • 5 dag cukru
  • 125 ml letniego mleka
  • 25 ml spirytusu
  • szczypta soli
  • ew. skórka otarta z cytryny lub cukier waniliowy
  • cukier puder do oprószenia racuchów
  • tłuszcz do głębokiego smażenia

Sos:

  • 2 marakuje
  • 4 łyżki gęstego jogurtu
  • cukier do smaku

Wykonanie:

Chlapaki. M±kę przesiać. Drożdże wymieszać z łyżeczk± cukru (po chwili rozpuszcz± się), dodać kilka łyżek letniego mleka i  1-2 łyżki m±ki. Cało¶ć wymieszać i zostawić w cieple na 20-25 minut.

W tym czasie rozpu¶cić masło, jajka wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym lub skórk±.

Do wyro¶niętego rozczynu dodać pozostałe mleko i m±kę, jajka z cukrem, sól - wyrobić. Po chwili dodać letnie masło i cało¶ć ponownie wyrobić na gładkie i l¶ni±ce ciasto*. Przełożyć do miski, przykryć ¶ciereczk± i zostawić w cieple na 1-1,5 godziny.

Gdy ciasto uro¶nie, rozgrzać tłuszcz i smażyć racuszki kład±c łyżk± na rozgrzany tłuszcz**. W czasie pieczenia przewracać i ew. sprawdzać patyczkiem czy się upiekły. Chlapaki powinny luĽno pływać w garnku.

Os±czać na papierowych ręcznikach. Letnie oprószyć cukrem pudrem.

Sos. Marakuje przekroić, wybrać łyżeczk± mi±ższ, dodać cukier, jogurt i wymieszać.

*ciasto jest rzadsze niż na bułki, raczej podobne do p±czkowego

**ostrożnie z tym "chlapanie", tłuszcz jest gor±cy; chlapaki, to nie p±czki, powinny być nieregularne

Smacznego :).

ZnajdĽ mnie na fb.

Inne p±czki, faworki i racuchy na tłusty czwartek:

pieczone faworki_faworki błyskawiczne_faworki z ciasta francuskiego_chru¶ciki  racuchy drożdżowe_placki drożdżowe_karnawał  Błyskawiczne p±czki serowe_racuchy z serka homogenizowanego_danie na tłusty czwartek_danie na karnawał  faworki_kuchnia mazowiecka_dania karnawałowe   róże karnawałowe_danie na karnawał_tłusty czwartek_w głębokim tłuszczu 

czwartek, 09 lutego 2017, gosik2.0

Polecane wpisy