Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Pieczone p±czki, czyli p±czkowe bułeczki

Delikatne, puszyste ciasto i nadzienie pigwowe - to moje nowe p±czki pieczone w piekarniku. Czy mog± zast±pić te smażone? Raczej nie, ale s± ¶wietnymi bułeczkami na ¶niadanie, podwieczorek, kolację. Z kubkiem mleka czy kakao - rewelacja!

pieczone p±czki, czyli p±czkowe bułeczki_słodkie bułki z nadzieniem_odchudzone p±czki_tłusty czwartek

pieczone p±czki, czyli p±czkowe bułeczki_słodkie bułki z nadzieniem_odchudzone p±czki_tłusty czwartek

Składniki:

  • 500 g m±ki (u mnie orkiszowa jasna, ale może być także pszenna zwykła)
  • 250 ml mleka
  • 2 żółtka (temperatura pokojowa)
  • 1 jajko (temperatura pokojowa)
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 50 g masła
  • sok i skórka z połowy cytryny
  • 25 g drożdży
  • szczypta soli

Dodatki:

  • lukier (szklanka cukru pudru, 2-3 łyżki gor±cej wody, ekstrakt waniliowy do smaku)
  • marmolada lub konfitury (u mnie z pigwy) do nadziania
  • kandyzowana skórka, groszki, inne

Wykonanie:

P±czki. M±kę przesiać (dzięki temu napowietrzy się i ciasto będzie bardziej puszyste). Zrobić rozczyn - drożdże rozmieszać z łyżeczk± cukru (po chwili będ± płynne), dodać łyżkę m±ki i 2-3 łyżki letniego mleka. Cało¶ć powinna być tak gęsta jak ¶mietana. Odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut.

W tym czasie rozpu¶cić masło podgrzać (ma być jedynie letnie).

Wzburzony rozczyn poł±czyć z m±k±, jajkiem, żółtkami, skórk± i sokiem z cytryny, sol±, cukrem, cukrem waniliowym i dobrze wyrobić. Dodać letnie masło i ponownie wyrobić. Gładkie i elastyczne ciasto przełożyć do miski, przykryć ¶ciereczk± i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objęto¶ci (1-1,5 godziny). Ciasto jest do¶ć rzadkie (tak jak p±czkowe, zwykle na bułki jest bardziej zwarte).

Wyro¶nięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Nabierać niewielkie porcje i formować z nich placuszki (ciasto klei się do r±k), nakładać porcje marmolady lub konfitur, zalepiać i kła¶ć do foremek muffinkowych, wyłożonych papilotkami, zlepieniem na dół.

Przygotowane p±czki (u mnie 18 sztuk) zostawić w ciepłym miejscu do wyro¶nięcia.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 185 °C ok. 15 minut.

Letnie polukrować i ew. ozdobić (skórka pomarańczowa, drobne groszki, inne).

Najlepsze pierwszego dnia.

Lukier. Do pudru dodać ekstrakt waniliowy i gor±c± wodę, wymieszać. Gdyby masa była za gęsta, dodać jeszcze odrobinę wody.

Smacznego :).

ZnajdĽ mnie na fb. 

pieczone p±czki, czyli p±czkowe bułeczki_słodkie bułki z nadzieniem_odchudzone p±czki_tłusty czwartek

pieczone p±czki, czyli p±czkowe bułeczki_słodkie bułki z nadzieniem_odchudzone p±czki_tłusty czwartek

Z "Moich Wypieków".

Inne karnawałowe p±czki, racuszki, faworki:

muffinki jak p±czki_babeczki_błyskawiczne ciasta  racuchy drożdżowe_placki drożdżowe_karnawał  Błyskawiczne p±czki serowe_racuchy z serka homogenizowanego_danie na tłusty czwartek_danie na karnawał  pieczone p±czki nadziewane róż±_dania na tłusty czwartek_dania karnawałowe_dietetyczne p±czki  faworki_kuchnia mazowiecka_dania karnawałowe

wtorek, 17 stycznia 2017, gosik2.0

Polecane wpisy

Komentarze
2017/01/17 19:42:45
Nic innego, tylko palce lizać :)
-
2017/01/18 13:42:01
Tak, po lukrze zdecydowanie :)