Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Suszone wiśnie

Czytaliście "Dzieci z Bullerbyn"? Właśnie z tej książki zaczerpnęłam pomysł suszenia wiśni. I...są świetne, kwaśne, elastyczne, cudowne do owsianki, świątecznego keksa, murzynka, tortu czekoladowego. Zrobiłam je w dwóch wersjach - otoczone cukrem i bez niczego. Która lepsza? Zdania są podzielone, ja wybieram kwaśną :).

suszone wiśnie_domowe bakalie_przetwory

Składniki:

  • wiśnie
  • ew. cukier

Wykonanie:

Owoce umyć, wydrylować, osączyć na sitku, osuszyć (najlepiej kuchennym ręcznikiem), rozłożyć na tacach piekarnikowych, suszyć w piekarniku najpierw w temperaturze 50-70 °C, potem 70-90 °C.

Wiśnie są wysuszone, jeśli są elastyczne, ale nie wycieka z nich sok.

Przechowywać w puszce lub lnianym woreczku.

Wiśnie przed suszeniem można otoczyć cukrem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

 suszone wiśnie_domowe bakalie_przetwory

Akcja Skandynawskie Lato 2016

Inne przetwory z wiśni:

konfitura z wiśni z zielonym pieprzem_domowa konfitura_niespotykane przetwory  wiśnie w occie_marynaty owocowe_przetwory  wiśnie kandyzowane_przetwory z wiśni_domowy wyrób  czekowiśnia_przetwory z wiśni_wiśnie z czekoladą

środa, 06 lipca 2016, gosik2.0

Polecane wpisy

Komentarze
2016/07/08 13:29:08
Fajna sprawa. Będą jak znalazł na jesień i zimę, sezon na wiśnie wszak tak krótki. Witam Cię w akcji ;)
-
2016/07/08 18:30:55
Tak, wiśnie są cudowne. Całą zimę podjadałam ze słoika :). A w Twoich akcjach zawsze chętnie uczestniczę. Pozdrawiam :).
-
2016/07/26 10:18:08
Uwielbiam suszone wiśnie! Koniecznie bez cukru ;)