ZnajdĽ przepis kulinarny - Katalog Smaków
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Przepisy kulinarne
Top blogi

zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Panna cotta z sosem wi¶niowym

Słynny, włoski deser na upalne dni. ¦mietankowa galaretka z wanili± i sosem wi¶niowym.

panna cotta z sosem wi¶niowym_deser włoski_deser kremowy_deser z wi¶niami

Składniki:

  • 750 ml kremówki
  • 10-15 dag cukru (do smaku)
  • 1 laska wanilii
  • 4 łyżeczki żelatyny

Sos:

  • 40 dag wydrylowanych wi¶ni
  • cukier do smaku
  • odrobina m±ki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
  • ew. cynamon czy amaretto do smaku

Wykonanie:

Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki ¶mietanki. Wanilię rozkroić i wyskrobać nożem nasionka. Pozostał± ¶mietanę wlać do garnka. Dodać cukier, nasionka wanilii i str±k. Zagotować i gotować jeszcze chwilę od momentu wrzenia. Zestawić z ognia, wyj±ć str±k wanilii. Po chwili dodać namoczon± żelatynę, dobrze rozmieszać.

Przelać do naczyń do deserów (pucharki, słoiki, kielichy, itp). Odstawić do zastygnięcia. W tym czasie przygotować sos. Wi¶nie zasypać cukrem i odstawić na godzinę, półtorej, by pu¶ciły sok. Zagotować. M±kę rozmieszać z odrobin± zimnej wody, wlać do wi¶ni, zagotować. Najlepiej wlewać rozmieszan± m±kę powoli, sprawdzaj±c gęsto¶ć sosu. Powinien być lekko płynny, nie tak gęsty jak kisiel. Wystudzić.

Sosem polać galaretkę. Ozdobić melis±.

Smacznego :).

ZnajdĽ mnie na fb.

panna cotta z sosem wi¶niowym_deser włoski_deser kremowy_deser z wi¶niami

Akcja w wi¶niowym sadzie 2016_panna cotta z sosem wi¶niowym

Inne zimne desery:

creme brulee_krem z karmelem_deser francuski_krem spalony  lody brazylijskie_sorbet owocowy_deser na upalny dzień   deser arbuzowo-melonowy_deser na zimno_sałatka owocowa_deser z lodami  Grill z arbuza_owocowa sałatka_arbuz kreatywnie_zabawy kulinarne  

niedziela, 31 lipca 2016, gosik2.0

Polecane wpisy