Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb jaglano-owsiany (bezglutenowy)

Mąka owsiana to mój hit ostatnich tygodni. Świetna do naleśników, racuszków, kopytek i chleba. Poprawia strukturę i smak bezglutenowych dań mącznych. A jaki jest chleb z dodatkiem mąki owsianej? Nie kruszy się, tak jak inne chleby bezglutenowe, jest delikatny i zdrowy. Może jedynie nie jest tak żółty jak jaglany? Ale czy to jest wada? Zdecydowanie nasz faworyt ostatnich tygodni.

chleb jaglano-owsiany_chleb bezglutenowy_chleb drożdżowy_chleb domowy

Składniki:

  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • 1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka tapioki lub skrobi kukurydzianej
  • 1 torebka drożdży suszonych
  • 1 łyżeczka soli
  • 3-4 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka gumy kasantanowej (można pominąć)
  • 1 szklanka zsiadłego mleka (u mnie roślinne, zwykle migdałowe)*
  • ok. 1/2-1 szklanki mleka ew. więcej (u mnie roślinne migdałowe, kokosowe lub sojowe)
  • 3 łyżki masła

Wykonanie:

Suche składniki - mąkę jaglaną, owsianą, ziemniaczaną, skrobię kukurydzianą, sól, cukier, drożdże - wymieszać.

Mleka i masło lekko podgrzać.

Obie części połączyć (ew. dodać mleko) i dobrze wyrobić. Odstawić na 10-15 minut. Jeśli masa okaże się zbyt gęsta, dodać jeszcze mleko. Konsystencja ciasto powinna przypominać budyń.

Przełożyć do foremki posmarowanej masłem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 - 190 °C 40-50 minut (do suchego patyczka).

*od rodzaju mleka w znacznej mierze zależy smak chleba

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne bezglutenowe chleby:

chleb jaglany_chleb bezglutenowy_chleb na drożdżach  chleb kminkowy_chleb bezglutenowy_chleb gryczany_chleb z amarantusem  chleb gryczany z pomidorami i bazylią_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo  chleb gryczany z chrzanem i czosnkiem_chleb bezglutenowy_chleb na drożdżach_domowe pieczywo|  chleb gryczany z kaszą_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo  chleb kukurydziany bezglutenowy_chleb drożdżowy_chleb z kminkiem_chleb domowy  chleb gryczano-jaglany_chleb bezglutenowy_chleb domowy_chleb na drożdżach

środa, 09 marca 2016, gosik2.0

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Kinga, *.play-internet.pl
2016/03/14 18:34:03
Super przepis, powiedz mi tylko, proszę, czy ten Twój chleb też się tak strasznie sypie, jak chleby kupowane w sklepach ? Ja kupiłam ostatnio taki podobny do tego z przepisu, i po dwóch dniach nie dało się go jeść. Kupiłam nawet następny i dałam siostrze do przetrzymania w lodówce, która ma taka specjalną szufladę do przechowywania, chyba panasonica ale to też nic nie dało ... kupny dalej się sypał...
-
2016/03/15 08:10:43
Trochę się kruszy, ale nie tak jak jaglany czy gryczany. Mąka owsiana znacznie poprawia strukturę chleba. Mój chleb na trzeci, czwarty dzień przeznaczam na grzanki. To mój stały patent na kuszenie i starzenie się chleba bez glutenu, Pozdrawiam.