Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Lebkuchen - niemieckie pierniczki bezglutenowe

Lebkuchen - niemieckie, błyskawiczne pierniczki. Takie na ostatnią chwilę. Moje w wersji bezglutenowej. Niesamowicie aromatyczne, mięciutkie, pyszne!

lebkuchen_pierniczki niemieckie_pierniczki bezglutenowe_domwe ciasteczka_przepisy na Boże Narodzenie

Składniki:

  • 250 g mąki bezglutenowej (100 g kukurydzianej, 100 g ryżowej i 50 g ziemniaczanej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowy)
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika (bezglutenowa)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 85 g mielonych migdałów
  • 200 g miodu
  • 85 g masła
  • 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej (łącznie), bardzo drobno posiekanej

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru (najlepiej trzcinowy)
  • sok cytrynowy

Wykonanie:

Masło i miód rozpuścić w garnku. Przestudzić.

Mąki, proszek do pieczenia, sodę przesiać i dokładnie wymieszać z przyprawą do pierników, cynamonem i mielonymi migdałami.

Składniki sypkie i płynne połączyć i dodać kandyzowaną skórkę. Całość wymieszać i zostawić do stężenia (masa jest lepiąca i tak ma być).

Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (trzeba zostawiać duże odstępy). Kulki lekko spłaszczać mokrą łyżką.

Piec w 180 °C ok. 15 minut.

Po upieczeniu studzić na kratce.

Zimne polukrować.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Na podstawie przepisu z "Moich Wypieków".

góra ciasteczek_ciasteczka na Boże Narodzenie_pierniczki_lebkuchen_maszynkowe_francuskie

akcja_festiwal pierniczków 2015_lebkuchen

Inne przepisy na pierniczki na Boże Narodzenie:

pierniczki_drobne wypieki_ciasteczka_Boże Narodzenie  Pierniczki nadziewane powidłami_pierniczki jak alpejskie_pierniczki w czekoadzie  Pepparkakor_pierniczki szwedzkie_pierniczki chrupiące_cieniutkie pierniczki_ciasteczka na Boże Narodzenie  pierniczki III_ciastka korzenne_ciastka na Boże Narodzenie_pierniczki w polewie czekoladowej



środa, 23 grudnia 2015, gosik2.0

Polecane wpisy

Komentarze
2016/01/02 17:36:13
Bardzo lubię lebkuchen. Ciekawa jestem jak smakują w wersji bezglutenowej.
Pozdrawiam :)
-
Gość: Ewa, 165.225.84.*
2016/11/22 13:48:27
Ile czasu takie pierniczki mogą leżeć? Czy jak standardowe pierniki? Jak je przechowywać?
-
2016/11/22 15:00:38
Przechowywałam je w szklanym naczyniu i upiekłam kilka dni przed świętami, a ostatnie zjedliśmy w okolicach Nowego Roku. Pewnie z mąki pszennej są lepsze, dłużej świeże, ale te są na prawdę przepyszne i aromatyczne. Znów zrobię je w tym roku. Pozdrawiam. Gosia.