Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Tort migdałowy (bezglutenowy)

Cieniutkie placki bezowo-migdałowe przełożone kremem na bazie białej czekolady - oto mój kolejny dowód na to, że dieta bezglutenowa nie musi być nudna i dziwna.

Przepis Pawła Małeckiego z ulotki Lidla.

tort migdałowy_tort Pawła Małeckiego_tort bezglutenowy_tort z czekoladą_tort na Boże Narodzenie

Składniki blatów:

  • 5 białek z dużych jajek
  • 150 g cukru
  • 150 g mielonych migdałów
  • szczypta soli

Składniki kremu:

  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 4 białe czekolady
  • 100 g masła
  • migdały do dekoracji

Wykonanie - krem:

Czekoladę połamać na drobne cząstki i rozpuścić w kąpieli wodnej.

Śmietanę zagotować, w gorącej rozpuścić masło i dodać czekoladę. Całość wymieszać i zostawić w temperaturze pokojowej na min. 4 godziny.

Wykonanie - blaty:

Blaszki piekarnikowe posmarować masłem i wysypać mielonymi migdałami. Za pomocą obręczy do tortownicy odcisnąć/narysować 4 okręgi o średnicy 22 cm.

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, dodać stopniowo cukier. Gdy masa będzie lśniąca i sztywna, dodać (delikatnie mieszając) mielone migdały i ew. kilka kropli ekstraktu migdałowego (opcja tylko dla wielbicieli intensywnego smaku migdałowego). Masę podzielić na cztery części i położyć na 4 narysowane na blaszkach kółka.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 °C (opcja z termoobiegiem) ok. 12-15 minut. Od razu po upieczeniu wyrównać blaty tortu. Obręcz od tortownicy przyłożyć do każdego krążka ciasta, docisnąć, wyciąć nierówności. Dzięki temu zabiegowi wyrównujemy części tortu. Ciepłe blaty zdjąć z blachy (trzeba podciąć szerokim nożem). Ostudzić. 

Składanie:

Blaty migdałowe przekładać masą czekoladową. Posmarować wierzch i wstawić do lodówki do zastudzenia. Wyjąć z lodówki i nałożyć na tort warstwą i zrobić wzór. Wierzch i boki posypać migdałami. Chłodzić w lodówce.

Uwaga:

*Tort jest płaski. Jeśli preferujesz wyższe, przygotuj 5 blatów o średnicy 18 cm.

**Jeśli chcesz przełamać słodki smak tortu, posmaruj jeden z blatów kwaśnym dżemem (choćby z czarnej porzeczki).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne bezglutenowe ciasta z czekoladą:

ciasto czekoladowe z musem czekoladowym_ciasto bezglutenowe_ciasto z kemem_ciasto z pianką czekoladową  brownie z kaszy jaglanej z frużeliną wiśniową_ciasto czekoladowe_ciasto bezglutenowe_ciasto z kaszy jaglanej_zdrowe wypieki_sos wiśniowy  torcik czekoladowo-migdałowy z wiśniami_torcik czekoladowy z kremem z kaszy jaglanej_torcik bezglutenowy  ciasto czekoladowe caprese_ciasto migdałowe_ciasto bezglutenowe_ciasto bez mąki



piątek, 02 października 2015, gosik2.0

Polecane wpisy