Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Mieszanka trufli z kaszy jaglanej

Trzy rodzaje bezglutenowych trufli na bazie kaszy jaglanej - raffaello, czekoladowe, sezamowe. Które najlepsze? Hmmm - czekoladowe?, kokosowe?, a może sezamowe? Świetna przekąska na jeden kęs, prezent dla alergika, zdrowy podwieczorek.

mieszanka trufli z kaszy jaglanej_domowe trufle_zdrowe pralinki_trufle raffaello_trufle czekoladowe_trufle chałwowe

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 czekolada gorzka
  • 1 pełna łyżka kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • kieliszek likierowy rumu (zamiennie - likieru pomarańczowego, amaretto, inny aromatyczny alkohol)
  • cukier puder lub inne słodzidło do smaku
  • 1 czekolada biała
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • kilka kropli ekstraktu migdałowego
  • 100 g twardej i schłodzonej chałwy

Dodatki:

  • kakao
  • sezam
  • wiórki kokosowe
  • migdały (obrane ze skórki)
  • papilotki do trufli

Wykonanie:

Kaszę wsypać do garnka z grubym dnem. Suchą chwilę prażyć, zalać wrzątkiem (uwaga pryszcze), odcedzić. Osączoną ponownie przełożyć do garnka, zalać dwoma szklankami wrzątku, lekko posolić i gotować na wolnym ogniu, do momentu aż kasza wchłonie wodę. Ugotowaną podzielić na 3 części.

Do pierwszej dodać rozpuszczoną na parze białą czekoladę, wiórki, zmielone migdały, ekstrakt migdałowy, dosłodzić do smaku i zmiksować na gładką masę. Formować niewielkie kulki, do środka wkładać migdał i otaczać wiórkami kokosowymi. Kłaść do małych papilotek.

Do drugiej części dodać rozpuszczoną na parze gorzką czekoladę, rum, kakao, kawę, (można ew. dodać 2 łyżki masła orzechowego), dosłodzić do smaku i zmiksować na gładką masę. Formować kulki i obtaczać w kakao. Wkładać do papilotek.

Ziarenka sezamu wsypać na patelnię, chwilę prażyć (trzeba mieszać, by się nie przypaliły, będą gorzkie), wystudzić. Ostatnią część kaszy osłodzić i zmiksować na gładką masę, pod koniec miksowania dodać chałwę (ew. wcześniej, gdyby kasza nie chciała się zmiksować). Z masy formować kuleczki. Każdą panierować prażonym sezamem. Wkładać do papilotek.

Trufle schłodzić.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

mieszanka trufli z kaszy jaglanej_domowe trufle_zdrowe pralinki_trufle raffaello_trufle czekoladowe_trufle chałwowe

Inne trufle:

Półmisek trufli_małe słodkości_domowe czekoladki  kartofelki_domowe trufle_bez piekarnika  kulki owsiane_domowe trufle_słodkości bez piekarnika  bajaderki_ziemniaczki_kartofelki_trufle_słodycze z alkoholem  trufle z kaszy manny z amarantusem_domowe trufle_domowe cukierki_drobne słodkości  migdałowe bajaderki_kartofelki_okruszynki_świąteczne słodkości

czwartek, 03 września 2015, gosik2.0

Polecane wpisy

Komentarze
2015/09/03 07:30:27
chyba jako pierwsze wyjadłabym te z kokosem :)
-
2015/09/03 09:28:01
Ja też najbardziej lubię kokosowe :)