Ostatnie wpisy
![]() ![]() ![]() |
Blog > Komentarze do wpisu
Zapiekanka z łososiemPyszna zapiekanka z ziemniaków, łososia i koperku. Tak koperku. Koperek jest niezbędny, najlepiej z grządki, intensywnie pachnący. Zapiekanka świetnie nadaje się na obiad, wczesną kolację. Można ją jeść na ciepło i zimno. A dodatki? Ogórki, sałatka z kapusty (taka najprostsza z koperkiem) i białe, lekkie wino. Hmmm...rewelacja! Tak, dla tej zapiekanki jestem w stanie pokochać Szwecję :). A jeszcze jedna uwaga. Zapiekankę zalewa się płynem jajeczno-mlecznym, co nadaje jej lekko omletowy charakter i to nie wszystkim odpowiada. Na podstawie "Kulinarnego Atlasu Świata". Składniki:
Wykonanie: Ziemniaki ugotować prawie do miękkości. Pokroić w grube plastry. Łososia pokroić w paski. Jajka rozmącić z mlekiem i posolić. Prostokątną formę do zapiekania posmarować masłem. Układać warstwami: ziemniaki - łosoś - ostatnia warstwa ziemniaki. Każdą warstwę lekko osolić i oprószyć pieprzem. Całość zalać masą jajeczną. Zapiekać w 200-210 °C ok. 40 minut. Masło rozpuścić. Dodać do niego posiekany koperek. I taką masą polać zapiekankę. Smacznego :). Znajdź mnie na fb. Inne dania z ryb: środa, 29 lipca 2015, gosik2.0
Komentarze
mopswkuchni
2015/07/31 14:55:20
Wygląda wspaniale. Przypomina nieco pokusę Janssona. Nie wiem czy jadłaś. U mnie są dwie wersje na blogu, dla lubiących anchois i nie ;) Może zrobisz do jesiennej akcji Kuchnia skandynawska? Pozdrawiam
2015/07/31 17:48:51
Tak, już widziałam (choć muszę przyznać, że najbardziej zainteresowały mnie zupa i chleb jagodowy). Chętnie dołączę jesienią, ale także (jak co roku) wezmę udział w akcji z warzywami psiankowatymi. Pozdrawiam.
|