Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb jaglany

Chleb jaglany należy ostatnio do moich ulubionych chlebów bezglutenowych. W smaku przypomina niesłodką chałkę lub bułkę maślaną. Jest bardzo delikatny, no i zdrowy :). Oczywiście, jak każdy chleb bezglutenowy, szybko wysycha, starzeje się i kruszy. Mój patent na tę przypadłość jest zawsze ten sam - grzanki.

Z blogu "Olgi Smile".

chleb jaglany_chleb bezglutenowy_chleb drożdżowy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki jaglanej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 niepełna szklanka mąki z tapioki (zastępowałam czasami łatwiej dostępną skrobią kukurydzianą)
  • ew. 1 łyżeczka gumy kasantanowej (poprawia strukturę chleba, ale można pominąć)
  • 1 szklanka kefiru wodnego (ew. zwykłego kefiru, mleka zsiadłego, czasami zastępowałam zsiadłym mlekiem migdałowym)
  • 1/2 szklanki dowolnego mleka (u mnie często sojowe)
  • 2-4 łyżeczek cukru (mleko sojowe jest zwykle słodzone, wtedy mniej)
  • 1 łyżka suszonych drożdży (ew. 20 g świeżych, lepsze są suszone)
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki masła
  • płatki jaglane do posypania wierzchu

Wykonanie:

Wszystkie mąki i sól wymieszać. Kefir + mleko lekko podgrzać. Odlać 1/2 szklanki płynu i wymieszać z drożdżami, cukrem i niewielką ilością mąki (dodając jej tyle, by całość miała konsystencję kwaśnej śmietany). Zostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut, do wzburzenia. Dodać pozostałe składniki i wyrobić gęste ciasto.

Masę przełożyć do foremki posmarowanej masłem. Posypać płatkami i zostawić w ciepłym miejscu na 40 - 50 minut.

Ostatnio przygotowuję chleb w wersji przyśpieszonej - mieszam wszystkie składniki, przekładam do foremki, posypuję płatkami i zostawiam do wyrośnięcia.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 170-180 °C 30 - 40 minut.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne chleby bezglutenowe:

chleb gryczano-jaglany_chleb bezglutenowy_chleb domowy_chleb na drożdżach  chleb jaglano-owsiany_chleb bezglutenowy_chleb drożdżowy_chleb domowy  chleb kminkowy_chleb bezglutenowy_chleb gryczany_chleb z amarantusem  chleb gryczany z pomidorami i bazylią_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo  chleb gryczany z chrzanem i czosnkiem_chleb bezglutenowy_chleb na drożdżach_domowe pieczywo|  chleb gryczany z kaszą_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo  chleb kukurydziany bezglutenowy_chleb drożdżowy_chleb z kminkiem_chleb domowy  

czwartek, 09 kwietnia 2015, gosik2.0

Polecane wpisy

Komentarze
2015/04/09 22:05:54
Fajny pomysł przy moim ograniczaniu glutenu :)
-
Gość: Tomek, *.adsl.inetia.pl
2016/01/05 09:46:03
Witam,
Mam pytanie ponieważ po upieczeniu ok. 40 minut, chleb z góry był upieczony chrupiący, a w środku, po wyciągnięciu z formy rozpadał się. Był strasznie mokry, niedopieczony i właściwie do wyrzucenia. Proszę o podpowiedź gdzie może tkwić problem? Dodam, że robiłem zgodnie z przepisem wersję przyśpieszoną.
Z góry dziękuję.
-
2016/01/05 12:27:19
Może chleb za krótko "siedział" w piekarniku? Zawsze dobrze, przed wyjęciem, sprawdzić patyczkiem, czy chleb jest upieczony. A może czasami za długo po upieczeniu pozostał w foremce? Choć ja raczej stawiam na niedopieczenie. Pozdrawiam.
-
Gość: Fanka chleba jaglanego, *.play-internet.pl
2017/01/26 17:28:01
Co można zrobić aby chleb tak bardzo sie nie kruszył?
Generalnie ja piekę go dłużej i robię z mlekiem (1,5 szklanki).
-
2017/01/27 10:49:48
Niestety, to wada wszystkich chlebów bez glutenu - z czasem się kruszą. Może mniej kruszą się te z dodatkiem siemienia lnianego (tak jak ten chleb: rodzinkawkuchni.blox.pl/2014/09/Chleb-gryczany-z-pomidorami-i-bazylia.html), strukturę poprawia także dodatek gumy kasantanowej.
A długość pieczenia zależy od piekarnika. U mnie wystarcza 50 minut, ale zawsze najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy chleb jest upieczony. Pozdrawiam.