Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Tort bezowy z granatami

Tort na trzecie urodziny bloga. Bezowe blaty z dodatkiem pomarańczy, krem na bazie śmietany i mascarpone, a do tego granaty, które przełamują słodki smak. Bardzo udane zimowe połączenie :).

tort bezowy z granatami_tort bezowo-pomarańczowy z granatami_tort bezowy na zimę_tort bezglutenowy

Składniki:

  • 1 szklanka białek (z ok. 7 jajek)
  • 2 szklanki drobnego cukru
  • skórka starta z połowy dużej pomarańczy
  • szczypta soli
  • 500 ml śmietany kremówki (dobrze schłodzonej)
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 granaty (lub jeden duży)
  • odrobina ekstraktu pomarańczowego lub łyżka likieru pomarańczowego
  • ozdoby

Wykonanie:

Na papierze do pieczenia narysować trzy okręgi o średnicy 24 cm.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać powoli cukier (po łyżce). Po każdej partii cukru dokładnie miksując. Całość ubijać do momentu aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Dodać skórkę, wymieszać i przełożyć na trzy przygotowane okręgi. Suszyć w 100 °C przez 2-3 godziny (do momentu aż bezy będą kruche i chrupiące). Pozostawić w otwartym piekarniku.

Z grantów wyjąć nasiona.

Śmietanę ubić. Po koniec ubijania dodać puder, serek mascarpone i ekstrakt. Masą śmietankową i granatami przełożyć blaty. Można zostawić część kremu i nasion granatu na wierzch tortu.

Ozdobić czekoladkami, granatem lub w inny sposób.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

tort bezowy z granatami_tort bezowo-pomarańczowy z granatami_tort bezowy na zimę_tort bezglutenowy

Inne torty bezowe:

pavlova szwarcwaldzka_tort bezowy z wisniami i czekoladą _tort bezowy z kremem i owocami  pavlova z dyniowym tiramisu_tort bezowy_tort korzenny_warzywa w słodyczach  tort bezowy z kajmakiem, daktylami i orzechami_daquoise  Tort Bezowy_torty

poniedziałek, 02 lutego 2015, gosik2.0

Polecane wpisy

Komentarze
2015/02/02 12:33:27
Mega pyszna bomba kaloryczna. Uwielbiam.... moja rodzinka też :)
-
2015/02/02 13:01:10
Tak, to pyszna bomba :)
-
2015/02/03 21:26:46
Tort jest obłędny...sycący a zarazem delikatny i lekki :) ja dodaję do kremu różne bakalie :) nie robiłam do tej pory wersji z granatem...na pewno spróbuję.
-
2015/02/03 21:34:23
Granaty rewelacyjnie przełamują słodki smak tortu i wspaniale komponują się ze smakiem pomarańczy :)
-
Gość: asia, *.internetdsl.tpnet.pl
2015/04/14 11:57:34
zrobiłam, pyszny, tylko że zrobiłam go 24h przed podaniem i pomimo dodania do śmietany Śmietan Fix Dr Otera podszedł wodą :(
-
2015/04/14 12:47:08
Tak to niestety jest ze śmietaną. Do dłuższego przechowywania (1-2 dni) nadaje się śmietana z żelatyną, ale to już nie ten smak :(