Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Rolada drobiowa - marmurek

Przepyszne drobiowe mięso w galarecie. Idealne na kanapki, przekąskę na przyjęcie karnawałowe czy imieninowe. Najbardziej zaskakujące jest wykonanie, dlatego spodobała mi się nazwa - wędlina MacGyvera. Pokrojone mięso wkłada się w karton po soku, zawija w rękaw do pieczenia i gotuje. Dziwne, czyż nie?

Prawdę powiedziawszy, nie zrobiłabym tego dania, gdyby nie program p. Makłowicza o Islandii.  Kucharz piekł w ten sposób chleb, tyle że zakopywał karton w ziemi obok gejzeru.

Z "Kuchni Broni".

rolada drobiowa marmurek_wędlina drobiowa_mięso w galarecie_wędlina MacGyvera

W tle domowy chleb żytni.

Składniki:

  • 80 dag mięsa drobiowego pokrojonego w kostkę (piersi i udka)
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 duża marchewka pokrojona w kostkę (można zastąpić papryką, pomidorami suszonymi)
  • kilka ogórków konserwowych (maleńkie krokodylki)
  • 1 pęczek posiekanej natki
  • 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz świeżo zmielony
  • 3-4 łyżki żelatyny (dodałam raz 4, raz 3, przy 4 galaretka była bardziej sztywna)

Wykonanie:

Mięso, wodę, żelatynę (proszek), marchewkę, ogórki, posiekaną natkę, sól, czosnek, pieprz dokładnie i dobrze wymieszać. Całość przełożyć do obciętego (tylko góra) i umytego kartonu po soku (takiego z aluminium w środku). Owinąć w rękaw do pieczenia, zacisnąć (jak cukiereczek). Wstawić do wysokiego garnka z wrzącą wodą i gotować 1-1,20 godziny (woda do 3/4 wysokości kartonu). Po ugotowaniu wyjąć z wody i zostawić do ostudzenia. W kartonie jest pełno płynu, dlatego musi stać pionowo. Zimny wstawić do lodówki (najlepiej na noc). Zdjąć karton (rozciąć) i kroić w plastry.

*Inny sposób przygotowania tej wędliny. Karton z surowym mięsem owinięty w folię do pieczenia, włożyłam do piekarnika (200 °C) i piekłam ok. 45 minut (ale tak naprawdę czas pieczenia zależy od szerokości pudełka. Jeśli jest wąskie, trzeba piec krócej, przy szerszym odwrotnie).

**wszystkie składniki trzeba dobrze wyrobić, by mięso nie rozpadało się

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

A tak wyglądała wędlina przed pieczeniem (tego nie ma na zdjęciu, ale karton trzeba umieścić na tacy piekarnikowej lub talerzu do pieczenia - powierzchnia musi być płaska).

rolada drobiowa marmurek_wędlina drobiowa_mięso w galarecie_wędlina MacGyvera

Inne domowe wędliny:

indyk faszerowany suszonymi pomidorami i bazylią_dania z drobiu_dania z pomidorami  schab minutka_domowe wędliny  schab po wiedeńsku_pieczeń_danie z wieprzowiny  pieczeń z indyka z morelami_danie z drobiu_przepisy na Boże Narodzenie

środa, 14 stycznia 2015, gosik2.0

Polecane wpisy

Komentarze
2015/01/14 07:39:50
Bardzo mi się podoba ta rolada, ale mam kilka pytań :)

1. "Mięso, wodę, żelatynę (proszek), marchewkę, ogórki, posiekaną natkę, sól, czosnek, pieprz dokładnie i dobrze wymieszać." - wydaje mi się, że tu brakuje informacji co należy dokładnie zrobić :)

2. Czy lepsza rolada wychodzi gotowana czy pieczona?

3. Czy podczas gotowania karton się nie wywraca?

Będę wdzięczna za odpowiedzi :)
-
2015/01/14 09:30:33
Świetny pomysł, muszę kiedyś spróbować! Pozdrawiam;)
-
2015/01/14 13:24:25
W części przepisu - składniki - zawarte są informacje o tym, że mięso, marchewka jest pokrojona w kostkę, natka posiekana, czosnek przeciśnięty przez praskę, czyli produkty są już przygotowane i trzeba je dokładnie wymieszać łyżką lub ręką (jak na kotlety mielone).
Lepsza jest rolada gotowana, ale mniej kłopotu sprawia pieczona, tyle że trzeba uważać, by folia nie dotykała ścianek piekarnika, a zaciski nie stopiły się pod wpływem wysokiej temperatury.
Miałam garnek o małej średnicy i wysoki, dlatego nie miałam problemu.
Aha, dodam jeszcze, że w wersji z większą ilością żelatyny wędlina lepiej prezentuje się na talerzu.
Pozdrawiam.
-
2015/01/14 15:10:05
Jeśli się nie mylę spełnia to wszelkie wymagania dla cukrzyków: cukiernapoziomie.pl/2014/10/dobre-odzywianie-w-cukrzycy-typu-2/ powinnaś podrzucić im przepis :) Niech inni też się cieszą!
-
2015/01/14 15:19:35
Fajny pomysł na domową ,zdrową wędlinę.
-
2015/01/14 17:05:50
Dzięki za miłe słowa :).
Na diecie dla diabetyków, niestety, nie znam się.
-
2015/01/14 21:39:11
Dziękuję :)
-
2015/01/14 23:23:11
Proszę :)