Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Pavlova z dyniowym tiramisu

Wydaje się, że pavlova to tort na lato. Lekka, chrupiąca z zewnątrz beza, do niej śmietana i góra owoców - czyż nie tak? Nic bardziej mylnego. Przedstawiam pavlovą w wersji jesiennej - korzenną, kawową, z alkoholem. Mile zaskoczy niejednego wielbiciela tego deseru:).

pavlova z dyniowym tyramisu_tort bezowy_tort z kremem dyniowym_tiramisu

Składniki blatu bezowego:

  • 5 białek z dużych jajek
  • 280 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Składniki tiramisu (składniki schłodzone):

  • 330 g mascarpone
  • 130 ml kremówki
  • 260 g puree z dyni
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1 pełna łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonego imbiru
  • 5-6 okrągłych biszkoptów
  • 0,5 szklanki mocnej kawy
  • 2 łyżki mocnego rumu

Dodatki:

  • łyżka, dwie pokruszonych orzechów
  • kilka pierniczków
  • cynamon do oprószenia

Wykonanie bezy:

Na papierze do pieczenia narysować koło o średnicy 23 cm.

Piekarnik włączyć na 180 °C.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno (mikserem na najwyższych obrotach). Dodać sok z cytryny. Do piany powoli, po łyżce, wsypywać cukier wymieszany z mąką. Po wyczerpaniu składników, dalej miksować na najwyższych obrotach, aż masa będzie lśniąca, sztywna i bez grudek cukru.

Przełożyć ubitą pianę na narysowane koło. Uformować wyższe boki (środek niższy o ok. 2 cm).

Wstawić do piekarnika i obniżyć temperaturę do 120 °C. Suszyć 2 godziny. Po ww. czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić bezę (najlepiej na noc) do całkowitego wystudzenia.

Następnego dnia przygotować krem.

Mascarpone, śmietanę ubić z cukrem pudrem. Dodać mus dyniowy, przyprawy korzenne. Wymieszać. Krem jest gęściejszy niż ubita śmietana.

Kawę wymieszać z rumem.

Połowę kremu położyć na bezę (do wgłębienia). Na nim ułożyć namoczone w kawie z rumem biszkopty. Przykryć drugą połową kremu.

Posypać orzechami. Ozdobić pierniczkami.

Wstawić do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem ew. oprószyć delikatnie cynamonem.

Smacznego :).

Pavlova według TEGO przepisu, tiramisu - TEGO.

Znajdź mnie na fb.akcja_festiwal dyni 2014Inne ciasta z bezą:

Tort bezowo-kokosowy z truskawkami_torty_przepisy na lato  pani Walewska_pyszotka_ciasto kruche_ciasto z kremem_ciasto z bezą  tort bezowy stracciatella z jagodami_ciasto z kremem_ciiasto z owocami  ciasto z kremem brzoskwiniowym i bezami_biszkopt z kremem_ciasto z owocami

czwartek, 30 października 2014, gosik2.0

Polecane wpisy

Komentarze
2014/10/30 17:22:45
prezentuje się obłędnie smacznie, a ja do tego jestem jeszcze dużą fanką dyni :)
-
2014/10/30 23:50:04
Dzięki za miłe słowa :)