Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb dyniowy

A u mnie dynia od rana do wieczora. A czy może być inaczej, gdy dostałam dwie olbrzymie dynie, oprócz tego kupiłam piżmową i hakkaido? Cześć mrożę, przetwarzam na dżemy i musy, ale większość wykorzystuję na bieżąco. Dynia jest we wszystkich możliwych i niemożliwych daniach. Zupy mleczne, zupy obiadowe, kluski, kopytka, mięsa, naleśniki, ciastka, ciasta, desery,...a ile jeszcze pomysłów czeka na wykonanie. Dynia to na prawdę uniwersalne warzywo. Szkoda jedynie, że nie cała rodzinka podziela moje dyniowe zachwyty.

Dziś przedstawiam chleb dyniowy. Bardzo puszysty, delikatny, taka drożdżówka na słono. A przy tym jaki ma piękny kolor :).

Na podstawie przepisu z "Eksplozji smaku".

chleb dyniowy_chleb na drożdżach_chleb pszenny_domowe pieczywo

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 2 jajka
  • 2,5 dag drożdży
  • 100 g masła
  • 1 pełna łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ew. letnia woda (jeśli pure jest bardzo suche, u mnie ok. 1/2 szklanki)
  • pestki dyni
  • odrobina mleka do posmarowania chleba

Wykonanie:

Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru (poczekać aż się rozpuszczą), dodać łyżkę mąki i tyle letniej wody, by całość miała gęstość kwaśnej śmietany. Odstawić, w ciepłe miejsce, na 15-20 minut, do wzburzenia.

Mąkę przesiać, dodać sól, jajka, dynię, jajka, drożdże i ew. wodę, gdyby ciasto nie chciało się połączyć. Dobrze wyrobić i dodać rozpuszczone letnie masło. Dalej wyrabiać do uzyskania lśniącego i elastycznego ciasta. Odstawić w ciepłe miejsce na 40-60 minut, do wyrośnięcia.

Wyrośnięte przełożyć do posmarowanej masłem foremki (do połowy wysokości). Wygładzić, posmarować mlekiem i posypać pestkami dyni. Ponownie odstawić, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na 20-30 minut.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C, przez ok. 40-50 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, a po 5-10 minutach wyjąć na kratkę (by chleb się nie zaparzył). Ostudzić.

Znajdź mnie na fb.

akcja_festiwal dyni 2014Inne aromatyczne chleby:

chleb gryczany z chrzanem i czosnkiem_chleb bezglutenowy_chleb na drożdżach_domowe pieczywo|  chleb gryczany z pomidorami i bazylią_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo  Odrywany chlebek ziołowo-czosnkowy_chleb drożdżowy_pieczywochleb domowy  chleb żytni ze śliwakmi_chleb na zakwasie_domowe pieczywo

wtorek, 28 października 2014, gosik2.0

Polecane wpisy

Komentarze
2014/10/28 17:26:50
ma cudowny kolor! poproszę kromeczkę ;)
-
2014/10/28 23:20:30
Zapraszam :)
-
2014/10/29 01:24:37
Mmm, cudowny :)