Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Przepisy kulinarne
Top blogi

zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Placki z cukinii i kaszy jaglanej

Z miłości do cukinii - placki z cukinii z kaszą jaglaną. Te zielone, bezglutenowe racuszki najlepsze są z sosem jogurtowym i surówką.

Z blogu "Dorota smakuje".

placki z cukinii i kaszy jaglanej_placki warzywne_placki z kaszy_danie wegetariańskie

 

Składniki:

  • 2 małe cukinie
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2-4 łyżek maki ziemniaczanej
  • jajko
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sos:

  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • łyżka posiekanego koperku
  • 1 ogórek
  • 1/2 ząbka czosnku
  • sól, pieprz, sok z cytryny do smaku

Dodatki:

  • sok pomidorowy
  • sałatka z papryki

placki z cukinii i kaszy jaglanej_placki warzywne_placki z kaszy_danie wegetariańskie

Wykonanie:

Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić, przełożyć na sito i odstawić na 30 minut (w tym czasie cukinia puści wodę).

Koperek drobno posiekać.

Cukinię odcisnąć, dodać ugotowaną kaszę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, koper, jajko, mąkę ziemniaczaną (ilość mąki w zależności od stopnia odciśnięcia cukini, najlepiej zrobić próbę piekąc jeden placek), ew. sól, pieprz.

Ogórek zetrzeć na tarce o średnich oczkach, posolić, odstawić, a gdy puści sok, odcisnąć. Do ogórka, dodać koper, przeciśnięty przez praskę czosnek, jogurt. Doprawić.

Znajdź mnie na fb.

placki z cukinii i kaszy jaglanej_placki warzywne_placki z kaszy_danie wegetariańskie

Inne dania z cukinii:

zapiekanka z cukinii_danie na lato_danie wegetariańskie  placuszki z cukinii_danie wegetariańskie_racuszki_placki  roladki z cukinii_cukinia z serkiem i pomidorami_przystawki_przekąski_karnawał  Leczo z cukinii na zimę_przetwory_dania wegetariańskie  

sobota, 02 sierpnia 2014, gosik2.0

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: judi, *.unity-media.net
2014/12/04 16:57:17
Placuszki rewelacja,naprawdę polecam!!! Pychotka
-
2014/12/05 11:54:39
Cieszę się i dziękuję za komentarz.
-
Gość: Grace, *.skybroadband.com
2015/04/04 16:53:00
rewelacja :) dziękuję za przepis :)