Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb gryczano-jaglany

Bezglutenowy chleb o wyraźnym, gryczanym smaku. Znacznie lepszy niż pieczony wcześniej przeze mnie gryczano-ziemniaczany. Mniej się kruszy, ma bardziej zwartą konsystencję i o niebo lepszy smak. Jest też zdecydowanie ciekawszy od pieczywa bezglutenowego proponowanego przez markety. Ma też wady (niestety). Tak jak większość wyrobów bezglutenowych, które nie mają w składzie gum i innych "cudów", nie jest tak elastyczny, delikatnie kruszy się i szybko starzeje się. Z tą ostatnią niedoskonałością radzę sobie w prosty sposób - przygotowuję grzanki. A grzanki z tego chleba są wprost genialne - chrupiące i lekko orzechowe, pikantne (?). 

Przepis z blogu "Olgi Smile".

chleb gryczano-jaglany_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo_chleb na drożdżach

Składniki:

  • 500 g mąki gryczanej
  • pół szklanki mąki jaglanej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki siemienia lnianego (najlepiej zmielonego) + ew. łyżka do posypania wierzchu
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 625 ml (2 i 1/2 szklanki) wody, wodę dodaję ostrożnie (do tego chleba dodałam 2 i 1/4 szklanki)

Wykonanie:

Mąki, siemię, drożdże, cukier i sól wymieszać. Dodać wodę i połączyć składniki. Przełożyć do posmarowanej olejem foremki. Wierzch posypać ew. siemieniem. Przykryć ściereczką kuchenną i zostawić w cieple na 40-50 minut (nie dłużej!!!).

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 °C i piec 50 minut. Po ww. czasie wyjąć z piekarnika i po chwili wyjąć z formy. Studzić na kratce.

Znajdź mnie na fb.

chleb gryczano-jaglany_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo_chleb na drożdżach

Inne chleby bezglutenowe:

chleb jaglano-owsiany_chleb bezglutenowy_chleb drożdżowy_chleb domowy  chleb jaglany_chleb bezglutenowy_chleb na drożdżach  chleb kminkowy_chleb bezglutenowy_chleb gryczany_chleb z amarantusem   chleb gryczany z pomidorami i bazylią_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo  chleb gryczany z chrzanem i czosnkiem_chleb bezglutenowy_chleb na drożdżach_domowe pieczywo|  chleb gryczany z kaszą_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo  chleb kukurydziany bezglutenowy_chleb drożdżowy_chleb z kminkiem_chleb domowy  

środa, 30 lipca 2014, gosik2.0

Polecane wpisy

Komentarze
2014/07/30 08:46:48
takiego chleba jeszcze nie próbowałam upiec...jadłam tylko pieczony z piekarni :) i nawet mi smakował
-
2014/07/30 11:08:34
Świetne połączenie smaków. Do wypróbowania! :)
-
2014/07/30 12:18:13
Bardzo mi się podoba ten chleb. Plussem jest fakt, że nei trzeba mieć zakwasu :) Jutro piekę chleb, postanowieone! :)
-
2014/08/01 01:47:37
Podoba mi się ten pomysł :)
-
Gość: kinga, *.static.ip.netia.com.pl
2014/10/08 16:22:29
no mój wygląda całkiem inaczej niż na załączonym obrazku, nie wyrósł aż tak bardzo i nie ma aż tylu dziur, myślę że 2,5 szklanki wody to trochę za dużo. wlałam odrazu 2 szklanki i wyszło bajorko więc musiałam dodać znowu trochę mąki i drochę więcej drożdży, zamiast cukru dodałam 3 łyżki miodu bo jestem przeciwniczką białego cukru.
-
2014/10/09 14:38:36
Tak, mój chleb jest siny, ale tak zwykle wyglądają chleby z gryką. Jeśli chodzi o proporcje woda-mąka, to zwykle na 500 g + szklanka innych mąk, dodaję dwie szklanki wody (a chleby bez gluteny piekę raz w tygodniu). Ciasto z mąki gryczanej nie jest tak ścisła, jak na chleb żytni czy pszenny, ale spaja go mąka ziemniaczana i zmielone siemię. Gdy jest zbyt zbite, po upieczeniu ma mniej "dziur", jest mniej pulchne. Choć w przypadku chlebów bez gluteny, to niefortunne sformułowanie :). Pozdrawiam.
-
Gość: Ania, *.telgam.pl
2015/02/24 12:08:25
jak robisz te grzanki? co dodajesz do nich?
-
2015/02/28 20:02:31
Pokrojony chleb wkładam do tostera i tyle. Ciepły smaruję masłem.